Едно наум: Гешев обяви България за "първата национална държава в ЕС"

Главният прокурор се опита да направи исторически извод по повод Деня на независимостта, но пренебрегна постиженията на съседите ни.

© Велко Ангелов

Главният прокурор се опита да направи исторически извод по повод Деня на независимостта, но пренебрегна постиженията на съседите ни."Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове, които трябва да се четат с едно наум.


Главният прокурор Иван Гешев озадачи историците в Деня на независимостта. Той публикува в профила си във "Фейсбук" поздравление към народа, което гласи:


"На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на България - първата национална държава в ЕС. Честит празник, българи!"
Последва и музикален поздрав с песента "Ден денувам" от филма "Мера според мера", а в допълнителен туит и песента от "Капитан Петко войвода", която според "Сега" често звучи на протестите на жълтите павета.


Гешев и друг път е поздравявал българите за национални празници с родолюбиви песни - за Трети март например пусна две песни, едната от които за поп Партений от Годлевския род, от който и главният прокурор произхождал.


Този път обаче недоумение предизвика формулировката "първата национална държава в ЕС". Главният прокурор хвърли в тежък размисъл специалистите, които силно се затрудниха да разтълкуват поздрава му. "Дневник" се допита до университетски преподаватели, които, без да желаят да влизат в схватка с юриста, отговориха:


"Благодарим за поздравленията, г-н Гешев. Но защо в този светъл ден трябва да обиждаме съседите? Да, Гърция и Румъния са независими национални държави още от 19-ти век. Или те вече не са в ЕС?"


Историците припомнят, че националните държави са феноменът на 19-и век. Съседна Гърция постига националната си независимост още през 1830 г. Румъния съществува като васално княжество на Османската империя от 1861 г., а през 1877 г. обявява независимостта си.


Впрочем създаването на общогерманската национална държава също предхожда българската - то е през 1871 г. Англичани и французи също биха предявили претенции, ако бъдат въвлечени в национален спор. Вероятно ще се намерят и други желаещи нации.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK