Едно наум: Боил Банов предлага Петьо Блъсков за орден

Бойко Борисов и Петьо Блъсков на публична лекция в Университета за национално и световно стопанство на тема "България, Балканите, Европа и светът" през 2017 г.

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Петьо Блъсков на публична лекция в Университета за национално и световно стопанство на тема "България, Балканите, Европа и светът" през 2017 г."Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове, които трябва да се четат с едно наум.


Дневният ред на последното заседание на Министерския съвет за септември (30, сряда) впечатлява с точка 3, която гласи:


"Проект на решение за предложение до президента на Република България за награждаване на Петьо Блъсков с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие.
Внася: министърът на културата"


Орден "Св. св. Кирил и Методий" се връчва от президента на български и чужди граждани, които имат значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.


Ако главният редактор на вестник "Труд" бъде одобрен от министрите, той ще попадне в компанията на носителите на "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие, сред които са Милчо Левиев, проф. Исак Паси, Никола Корабов, Гриша Островски, Константин Павлов, Рангел Вълчанов, Иван Андонов, Слава Рачева, Васил Найденов, Теодосий Спасов и други.


Какъв точно е приносът на кандидата за българската култура, изкуство, образование или наука - засега можем само да гадаем. Мотивите сигурно ще станат ясни след заседанието. Но няма съмнение, че редактираният от него вестник в момента има принос в изкуството да подкрепя правителството и да громи критиците му.


В момента Блъсков е главен редактор на вестник "Труд", чийто издател е синът му. Той създава вестник "168 часа" през 1990г., а след това и "24 часа" (т.нар. Пресгрупа "168 часа", която продава на немската медийна група ВАЦ през 1996г.). След това е сред създателите на "Монитор", "Телеграф" и "Политика", които продава на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева през 2007г. В биографията му влизат и други вестници - като редактор и издател.


През годините Блъсков беше и участник в сдружения като Г-13 и Бизнес клуб "Възраждане", в които членуваха хора като Валентин Моллов, Илия Павлов, Емил Кюлев, Добромир Гущеров, Васил Божков и др.


През септември тази година, Блъсков навърши 70 години, което може би е и повод за предложението - често подобни предложения се правят около кръгли годишнини.


Разбира се, той няма да е първият кандидат, който ще получи този орден, без да има общо директно с културата и изкуството. Но пък ще е поредното изключение, което ще затвърди правилото.


Друг дългогодишен главен редактор на "Труд" Тошо Тошев получи през 2005г. орден "Стара планина" първа степен, с какъвто беше отличен преди това и някогашният издател на "Дума" и оръжеен търговец Петър Манджуков.

Първият главен редактор на "24 часа" Валери Найденов пише за началото на вестника в книга послучай 10 години от първия му брой: "Моите бивши съдружници до днес твърдят, че те са създателите на "24 часа". Те бъркат "създател" със "собственик". Интересно как можеш да твърдиш, че си създал вестник, в който не си написал нито един ред, не си редактирал нито един материал и не си дал нито една идея. Без дори физически да си бил там, тъй като през 1990 г. "168 часа" бе на другия край на София!
...
Огромна е ролята на Блъсков, директора на фирмата. Той осигуряваше кредитите, разправяше се с печатницата, бореше се със стотиците трудности, които възникват при всяко ново начинание. Както вече казах, той бе изключително амбициозен, пробивен и готов на всичко. Но в самия вестник няма никакво участие. По време на първия брой дори бе в чужбина. Като се замисля днес, вероятно много дължа на Блъсков. Той ми даде възможност да направя своя вестник, да сложа подписа си в историята на журналистиката. Това не е малко. Освен това - да се возя в скъпи коли, да си построя къща и така нататък. От друга страна, по същото време много други хора с пари и влияние ме канеха да им направя всекидневник. Избрах Блъсков, защото бяхме приятели от "Фронт". Не знам какво щях да съм без Блъсков, но съм сигурен, че без "24 часа" той нямаше да е нищо особено.

2012г. - учредяване на Българския медиен съюз заедно с Делян Пеевски, Тошо Тошев (тогава в. "Преса"), Светлана Шаренкова ("Земя")

© Юлия Лазарова

2012г. - учредяване на Българския медиен съюз заедно с Делян Пеевски, Тошо Тошев (тогава в. "Преса"), Светлана Шаренкова ("Земя")

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK