Едно наум: Прокуратурата се похвали с тон и половина сладолед "под възбрана"

Едно наум: Прокуратурата се похвали с тон и половина сладолед "под възбрана"

© prb.bg"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове, които трябва да се четат с едно наум.


Държавното обвинение се похвали на обществото със запор на тон и половина сладолед заради лоша хигиена. Това се случи два дни след критичния доклад за върховенството на правото в ЕС, в който българската прокуратура е на фокус заради безконтролния главен прокурор и неефективното противодействие на корупцията.


Днес пък стана известен въпросникът, по който евродепутатите са препитвали ръководството на прокуратурата, и отговорите, които то е дало за "безпрецедентната" си работа. За тази кореспонденция, започнала на 17 септември, няма нищо на сайта на прокуратурата, въпреки че тя е от първостепенен интерес за гражданите.
Проверките на храните, разбира се, са много важни. Важно е обаче да се разбере какво работи прокуратурата по отношение на корупцията и търговията с влияние по високите етажи на властта, освен че гони дребните престъпници по селата. А и данъкоплатците издържат специална агенция, която трябва да контролира храните и да санкционира нарушенията.


Ето съдържанието на съобщението от страницата на прокуратурата:


1671,77 кг сладолед възбранени след проверка, възложена от ВАП за качеството му


463 проверки за спазването на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на сладоледа, са извършени на територията на цялата страна след сезиране на Българската агенция за безопасност на храните от Върховна административна прокуратура (ВАП).


Преписката е образувана от ВАП по информация в медиите, в която се цитират разкрити случаи на съдържание на колиформи и ешерихия коли в продавания в страната сладолед.


Със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ са организирани 463 извънпланови тематични проверки в обектите, в които се предлага сладолед до крайния потребител, както и в предприятията за производство на сладолед.


При извършените 422 извънпланови тематични проверки в обекти за предлагане на сладолед до крайния потребител са констатирани несъответствия, за които са връчени 29 предписания и 2 акта за установяване на административни нарушения (АУАН). Предписанията са за установени несъответствия относно липса на информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011г.; липса на достатъчно прибори за разсипване на сладоледа; липса на индивидуално опаковани лъжички, при продажбата на сладолед до крайния потребител. АУАН са за липса на записи по СУБХ и липса на регистрация на обект по Закона за храните.


На един обект е издадена Заповед за спиране на цялата дейност от ОДБХ Търговище, поради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по Технологичната документация.


Извършени са и 41 извънпланови тематични проверки в обекти за производство на сладолед на територията на различни ОДБХ с цел установяване спазването на изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, проследимост на входящ контрол на суровини и материали и влаганите добавки, и да отговарят на Регламент (ЕО) № 1333/2008 от 16 декември 2008 година относно добавките в храните.


По време на проверките са взети 67 бр. проби от готов продукт от предприятия за производство на сладолед. Пробите са изпитвани за съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 2073/2005 относно микробиологични критерии за храните по показатели за безопасност (Salmonella) и за хигиена на технологичния процес (Enterobacteriacea). До момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 бр. проби, в 10 от които е установено несъответствие по показател Enterobacteriacea, свързано с критериите за хигиена, съгласно Регламент (ЕО) 2073/2005. За установеното несъответствие са връчени 8 предписания за подобряване на хигиената в помещенията и оборудването и са възбранени 1671,77 кг. сладолед от несъответстващите партиди.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Браво на родната прокуратура и политическа утайка, пардон - елит. Дано ги застигне народната любов някой ден

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Прокуратурата я да се похвали и с нещо ето за това:

  Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона стигна до експерт на ГЕРБ и астролог на Борисов
  https://bird.bg/yovcheva-boutique-spassov-velkova/
  Фирмата Ema BGS S.L. държеше луксозния бутик Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата “Мис Бикини” Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен след като на 20 февруари El Periodico огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер.
  Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.
  Веднага след публикацията на El Periodico бутикът на “Шервиньо” беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма показват документи от испанския Търговски регистър.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Това не е ли работа на БАБХ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Откровени демонстрации на наглост от каскетурата. Няма как да не го правят нарочно

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159334777671189
  Испанската фирма с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в скандала “Хохегер”. Веднага след това тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена и се слави като личен астролог на Борисов.
  #КъщаВБарселона #Барселонагейт

 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да у лично съм свидетел, че сложиха скоби, на един спрял неправилно на Пиротска. Прокуратурата не спи!

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Тоя сандолет не вервам да е правен от демократични българе!
  🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂

  Много съм прост
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Какъвто е каскетът, такава е и цялата каскетура

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Миналия месец запорираха 40 турски близалки в детски център Биберон; през август - 12 литра безакцизна ракия в Безгащево, преди това - 2 кубика дърва за огрев без печати от горския в Духнимище, още по-преди някакви яйца в Слива Бара...

  Наистина работят уникално, поне в ТОЯ европейски съюз нема други като тях, за другите европейски съюзи не смея да се ангажирам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Тотално разлагане на институциите в България:

  - Прокуратурата вместо да лови корупцията по високите етажи на властта, удря неудобните за властта хора и компании. Междувременно, за да покаже все пак някаква дейност, разследва откраднати кокошки, безакцизна ракия, некачествени биберони.
  - Институциите, които трябва да контролират специализираната си сфера (Агенция по храните, РЗИ, КЗП) бездействат. Активират се само, когато трябва да се обслужат интересите на Борисов-Пеевски-Доган: примерно КЗК и сделата за Нова тв.
  - Полиция е изтласкана в ъгъла и повече прилича на удобна жертва, отколкото да въдворява ред.

 11. 11 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Хахахааа.+++

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  за по-малко от тон сладолед не ставам сутрин от леглото

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  и какво общо има прокуратурата със сладоледа?

  Върховна административна прокуратура нарежда на БАБХ да направи извънпланови проверки. Това равносилно на разследване за престъпления и повдигане на обвинения ли е?

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Миналия месец запорираха 40 турски близалки в детски център Биберон; през август - 12 литра безакцизна ракия в Безгащево, преди това - 2 кубика дърва за огрев без печати от горския в Духнимище, още по-преди някакви яйца в Слива Бара...Наистина работят уникално, поне в ТОЯ европейски съюз нема други като тях, за другите европейски съюзи не смея да се ангажирам.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  готиното е, че вече им се подиграват
  отвсякъде. те това не могат да преглътнат.
  аре да ги коват и те да се правят на ни лук яли,
  ни лук мирисали е ок за тях, ма подигравките
  и тоталната неебателност от европа им бърка в гъзеца.
  и тука започва такава.
  както казва остап бея
  брутален найс.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ДОСРАМЯЛО ГИ Е ДА СИ ПРИЗНАЯТ ЗА ОНИЯ БЕЗАКЦИЗНИ ДВА ТРИ ЛИТРА ПЪРЦУЦА ДЕТО СА ФАНАЛИ У ОНЯ ДЯДО И ДА МУ ВЪРНАТ ЧУШКОПЕКА ТОВА НЕ Е КАЗАН ЗА РАКИЯ ЧУШКОПЕК Е

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Надявам се и това да рапортуват в европейския парламент каскетите идио_и. Та да стане ясно на евродепутатите за какво иде реч, да няма неразбрали.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  А писаха ли за последното си разкритие: Заловили малолетния Пешко, на 12 години, откраднал три яйца от полозите в кокошарника на баба Първана, в село Дрисльовец, Великотърновско? И още една дамаджана безакцизна, домашно произведена ракия?

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Следва се запор на няколко цистерни въздух под налягане и две каци чешмяна вода. Каскета ще води акцията лично, поради голямата обществена значимост.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Това не е ли работа на БАБХ ?
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Написано си е в статията - "Проверките на храните, разбира се, са много важни. Важно е обаче да се разбере какво работи прокуратурата по отношение на корупцията и търговията с влияние по високите етажи на властта, освен че гони дребните престъпници по селата. А и данъкоплатците издържат специална агенция, която трябва да контролира храните и да санкционира нарушенията."
  С две думи плащаме на БАБХ за да си клатят краката, а прокуратурата се отчита за работа предназначена за БАБХ.
  Толкова за разделението на властите в държавата на Борисов/ГЕРБ/ДПС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е, принципно, ма нашата прокуратура е много работна...
  Сега чакам да отидат да инспектират хигиената в градските кенефи или по фирмите да тръгнат за тютюнопушене да проверяват, само това остана. Щото подозирам, че и на здравнити инспекции могат да изземат работата.

  По темата:

  Хвала!
  Вече съм много по-спокойна.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Весело

  Прокуратурата работи У-НИ-...КАЛНО. Даже безаналогово.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Некачественият сладолед е най-големият бич на съвременното Българско обществото. Той е отговорен за лошото материално и духовно състояние на Българина. Нека заедно да спрем тази напаст. Некачественият сладолед - трън в окото на пост социалистическа България.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Що не спрат да се излагат?

 24. 24 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 247 Весело

  Тоя сладолед много недвижим, бе, щом са го възбранили.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  Браво на прокуратурата ! Цял тон и половина сладолед ли е запорирала ? Да си го ближе със здраве ! 😂

 26. 26 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този сладолед е останал от онзи, който го раздаде Ахмед на протестиращите пред Сарайте му. Не се впрягайте!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  Ха кажете не сме ли уникална държава?! Гл. прокурор конфискува сладолед, а премиерът яхва джипката и инспектира строежи! Такива са им приоритетите! 🤣😂

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Колегата hamiltinf е доволен! 😂🤣

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  "Що не спрат да се излагат?"

  Защото са ръководени от един милиционер с каскет!

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Това е, победа ! Г-н Гешев пребори незаконната ракия, и се захвана с менте сладоледа. Нелегалните производители на баница и боза треперят и чукат касови бележки. Тук е раят.

 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Весело

  Гинес са се заинтересували от нашата прокуратура, а и Дискавъри не са безразлични

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Сладоледът е на някоя нещастна семейна фирма, която е пропуснала запетайка в тоновете документация.
  Главната цел на бабх е да затворят българските производители.
  С гърци и италиански колеги съм говорила, такива зулуми там държавата не прави.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Весело

  нашата 'прокуратура' се чуди как с пръдня да направи боя..ама не става само ще се излагат ...все повече..а и те акъл нямат така че не го осъзнават...оня с пръскачките ми е на сърце...прокурор 'антитерор'...да пази господ...като стария виц ..за инженера и доктора...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Весело

  с две думи да обобщим..цялата ни дъравица е пропита с невероятна некадърност и посредственост...особено в държавните 'структури' а и доста 'частници' следват твърдата партийна линия на некадърност и шуробаджанащина..и затова не се ли смени модела нищо хубаво не чака KLETA MAIKA BALGARIQ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Весело

  държавица..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK