Слави Трифонов: По времето на Ботев турците са били епидемичната обстановка

"Ма те, германците, живеели затворени и тяхното правителство и децата им затворило. И всички щели да ги ваксинират. Че те германците знаят ли коя е Райна Княгиня?"

© Юлия Лазарова

"Ма те, германците, живеели затворени и тяхното правителство и децата им затворило. И всички щели да ги ваксинират. Че те германците знаят ли коя е Райна Княгиня?""Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


Телевизионният водещ Слави Трифонов и лидер на партията "Има такъв народ", отбеляза ефектно рождения ден на поета революционер Христо Ботев.


С видео в официалния си профил във Фейсбук, разпространено в сряда (6 януари) следобед, той укори народа, че търпи да го "варят" като жаба и да му отнемат свободата. В низ от метафори Трифонов сравни "турското робство" с пандемията от коноравирус, припомни, че за възрожденците свободата е била по-важна от живота, и сравни страха на населението, от което четата на Ботев е търсила подкрепа, със сегашната карантина.
Изявата дойде часове след като национално представително проучване на "Алфа Рисърч" показа, че той се радва на 30,3% обществено доверие през декември и е пръв в класацията на личните рейтинги на партийните лидери. Положителната оценка към Трифонов обаче спада спрямо септември, когато е била 36%. Спад има и в подкрепата за партията, макар че тя остава на трета позиция. Ако изборите бяха сега - "Има такъв народ" щеше да получи подкрепата на 10,2% от твърдо решилите да гласуват, докато през септември резулатът е бил 14,9%.


Патриотично-драматично


"Най-важното, което ни взимат е... свободата. Свободата бе, хора. Свободата. Постепенно ни взимат най-голямото богатство, което имаме, което, забележете, сме извоювали със смъртта на толкова много хора", казва в словото си Трифонов.


Отнетата свобода, за която той говори, всъщност са пак противоепидемичните мерки: "Затварят ни, ограничават ни, не можем да ходим на работа, децата ни не могат да ходят на училище, ако не се ваксинираме, няма да можем да летим и т.н. и т.н."


Яхването на вълната на недоволството от ограниченията заради пандемията очевидно носи успех и е към нишата избиратели, които "Има такъв народ" таргетира. Трифонов не за първи път се възмущава от тях. Миналата пролет той отричаше наличието на епидемия заради малкия брой заразени в България и се възмущаваше от поведението на премиера Бойко Борисов, който на пресконференциите на кризисния щаб през март и април упрекваше гражданите, че не разбират смисъла на мерките.


Самият Трифонов държи същия тон на сънародниците и сега, към които се обръща, и в стила на премиера заявява: "Добре, айде, ще се направя на по-интелигентен и ще перифразирам Хегел. Та, Хегел казваше, че хората се стремят основно към две неща: да живеят и да бъдат свободни. Тия, които избират да живеят, стават роби, а тия, които избират да бъдат свободни, стават господари."


На финала на речта си Трифонов настоява: "Да бъдем господари на собствената си съдба. Ние да решаваме ще си стоим ли вкъщи, няма ли. Децата ще ходят ли на училище, няма ли да ходят. Ще се ваксинираме ли, няма ли да се ваксинираме. Ма те, германците, живеели затворени и тяхното правителство и децата им затворило. И всички щели да ги ваксинират. Че те германците знаят ли коя е Райна Княгиня, чували ли са за Левски, Ботев, Яворов, Димчо Дебелянов?"


Ограничения, свободи, ваксини


Така стигаме до същината на проблема, скрита зад турци, Райна Княгиня и юнашки национализъм. Това, оказва се, са ваксините и предположението, че е вероятно в бъдеще държави и авиокомпании да поставят ограничения пътуващите да са имунизирани.


Лидерът на "Има такъв народ" пропуска факта, че ваксинирането е напълно доброволно и никой няма да бъде принуждаван. Освен това юристи вече обясниха, че подобни ограничения съществуват и сега и са законни, стига да е спазено изискването за пропорционалност - тоест ще зависи индивидуално кой и с каква цел пътува, както и какви са пречките да бъде ваксиниран.


Явлението да се насажда негативизъм към единственото засега решение в безпрецедентната здравна криза има обяснение. Още през февруари 2019 г. - близо година преди началото на пандемията, проучване откри връзка между скептицизма към ваксините и популизма. През октомври 2018 г. Европейската комисия установи, че в ЕС българите сме най-недоверчиви към ваксините. А през декември миналата година стана ясно, че 45% от населението е твърдо против ваксините и няма да си сложи.


Това прави темата идеална за предизборна ситуация и позициониране в кампанията.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK