Едно наум: Вицепремиерът Марияна Николова ще става доктор в УниБИТ

Научният й ръководител по темата "Кибер етика" е Стоян Денчев. Швейцарският й рецензент е открил обширни цитати от свои публикации, които не са цитирани

© Георги Кожухаров

Научният й ръководител по темата "Кибер етика" е Стоян Денчев. Швейцарският й рецензент е открил обширни цитати от свои публикации, които не са цитирани"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която едновременно с това е министър на туризма, а в момента на нея е делегирана отговорността по организацията на изборите на 4 април, ще става доктор на науките.


Новината е съобщена на страницата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където Николова ще защити докторат на 18 март. За това първо съобщиха "Булевард България" и сдружение БОЕЦ.
Дисертацията е на тема "Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-управление". Задълбаването в киберматерията, изглежда, е във връзка с председателския й пост на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Тя го оглави преди година и половина и това породи съмнения в компетентността й по въпроса.


За да се защити, Николова изтъкна, че разбира от компютри и притежава квалификацията ITcard. Тя не се смути от публикациите, че въпросният сертификат е доказателство единствено за базови умения като употреба на браузъри, електронна поща, текстови редактори, таблици и презентации - способности, които се придобиват в Х клас в училище. Като ръководител на Съвета по киберсигурност Николова се нагърби да изготви стратегията по киберсигурност. Преди месец документът беше публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации.


От документите, публикувани на страницата на УНИБИТ, се вижда, че Николова вече е направила три научни публикации, свързани с дисертационния й труд - две от тях в съавторство. Едната е написана заедно със Стоян Денчев, който е неин научен ръководител.


Денчев дълги години беше ректор на учебното заведение, известно като инкубатор на научните кариери на множество хора, пребивавали във властта през последните години. "Той е бивш главен секретар на правителството на Любен Беров, бивш дипломат, депутат и зам.-председател на ПГ на ДПС (1995 - 1997), бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и бивш сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаване)", припомня "Булевард България".


Рецензент на випецпремиерката е проф. д.н. Кристоф Щюкелбергер - почетен професор по теология и етика в университета в Базел, Швейцария, и гост-професор в Московския институт по инженерство и физика и Университета "Минцу" в Пекин, иначе протестантски пастор, който е в ръководството на две фондации.


Българският рецензент на труда на Николова е проф. д.ик.н. Гошо Кирилов Петков - директор на Докторантското училище към УниБИТ, председател на Постоянната комисията по социални и правни науки, сигурност и отбрана към Националната агенция за оценяване и акредитация и член на експертния съвет на главния прокурор Иван Гешев, който също е докторант, само че в университета в Благоевград.


В рецензията си Щюкелбергер посочва, че е направил анализ на дисертацията, като е използвал софтуера Compilatio, който разкрива плагиатство. Резултатът бил 3-6%, което според рецензента е по-малко в сравнение със средния резултат от 10% на сравними текстове. "Това означава, че не е налице съществено плагиатство. Въпреки това някои страници са дума по дума копирани, без да се споменава референцията", установява Щюкелбергер и посочва, цитиран от БОЕЦ:


"Например, стр.72е, в края на глава 2.3, една цяла страница на моя статия е взета буквално, без препратка към моята статия и без кавички за цитиране. По същия начин в глава 2.8 (стр. 89-92) значителна част е взета от моята статия за етиката на тайните служби, от книгата ми "Киберетика 4.0", от стр. 427 до стр. 431. Книгата като цяло се споменава в библиографията, но статията не е в списъка. Тук не става дума за мен като автор, а изобщо за принципа на академичната честност. Като други примери за горните забележки могат да бъдат посочени липсата на цитати (текстове в кавички) и липсата на препратки, които трябва да бъдат коригирани!"


Щюкелбергер се спира и на възможността за конфликт на интереси на Николова заради високия държавен пост, който заема. Но отбелязва, че не е забелязал пристрастна академична аргументация, която би могла да се отдаде на политическия ангажимент на докторантката.


В рецензията си проф. Гошо Петков цитира авторката, която "подчертава актуалността на темата и като ориентира работата си към по-ясно дефиниране на същността на информационната цивилизация и разкриване на маскираните дефицити на нравственост и морал в поведението на представителите на тази цивилизация".


"На дисертационното си изследване Марияна Николова формулира целта "да се синтезира, обоснове, изследва и пилотно имплементира иновативен пораждащ концептуален модел за оценка въздействието на кибер етичните фактори върху управлението на информационните процеси в държавната администрация с цел оптимизиране и привеждането им в съответствие със стратегическите принципи и цели на държавното управление", пише още проф. Петков.


"В рамките на моята компетентност не намирам текстове, които са неправомерно заимствани от чужди автори. Освен това за времето, в което работих върху дисертационния труд, не съм получавал сигнали за плагиатство", посочва професорът. Всъщност той е получил рецензията на Щюкелбергер две седмици след като е публикувал своята, но към днешна дата няма съмнение, че е запознат с нея, защото тя е адресирана лично до него.


"Дневник" се свърза с проф. Гошо Петков по телефона, за да го попита какво мисли за посочените от швейцарския рецензент пропуски на Марияна Николова при цитирането на неговите научни разработки. "Не обръщаме внимание на твърденията на БОЕЦ и Атанас Атанасов", заяви професорът.


Той отправи покана към "Дневник" да присъства онлайн на защитата на Николова в четвъртък, за да чуем има ли плагиатство.


На въпрос какво общо има Атанасов Петков обясни, че той от години говорел негативно за УниБИТ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK