Едно наум: Вицепремиерът Марияна Николова ще става доктор в УниБИТ

Научният й ръководител по темата "Кибер етика" е Стоян Денчев. Швейцарският й рецензент е открил обширни цитати от свои публикации, които не са цитирани

© Георги Кожухаров

Научният й ръководител по темата "Кибер етика" е Стоян Денчев. Швейцарският й рецензент е открил обширни цитати от свои публикации, които не са цитирани"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която едновременно с това е министър на туризма, а в момента на нея е делегирана отговорността по организацията на изборите на 4 април, ще става доктор на науките.


Новината е съобщена на страницата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където Николова ще защити докторат на 18 март. За това първо съобщиха "Булевард България" и сдружение БОЕЦ.
Дисертацията е на тема "Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-управление". Задълбаването в киберматерията, изглежда, е във връзка с председателския й пост на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Тя го оглави преди година и половина и това породи съмнения в компетентността й по въпроса.


За да се защити, Николова изтъкна, че разбира от компютри и притежава квалификацията ITcard. Тя не се смути от публикациите, че въпросният сертификат е доказателство единствено за базови умения като употреба на браузъри, електронна поща, текстови редактори, таблици и презентации - способности, които се придобиват в Х клас в училище. Като ръководител на Съвета по киберсигурност Николова се нагърби да изготви стратегията по киберсигурност. Преди месец документът беше публикуван за обществено обсъждане в портала за обществени консултации.


От документите, публикувани на страницата на УНИБИТ, се вижда, че Николова вече е направила три научни публикации, свързани с дисертационния й труд - две от тях в съавторство. Едната е написана заедно със Стоян Денчев, който е неин научен ръководител.


Денчев дълги години беше ректор на учебното заведение, известно като инкубатор на научните кариери на множество хора, пребивавали във властта през последните години. "Той е бивш главен секретар на правителството на Любен Беров, бивш дипломат, депутат и зам.-председател на ПГ на ДПС (1995 - 1997), бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и бивш сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаване)", припомня "Булевард България".


Рецензент на випецпремиерката е проф. д.н. Кристоф Щюкелбергер - почетен професор по теология и етика в университета в Базел, Швейцария, и гост-професор в Московския институт по инженерство и физика и Университета "Минцу" в Пекин, иначе протестантски пастор, който е в ръководството на две фондации.


Българският рецензент на труда на Николова е проф. д.ик.н. Гошо Кирилов Петков - директор на Докторантското училище към УниБИТ, председател на Постоянната комисията по социални и правни науки, сигурност и отбрана към Националната агенция за оценяване и акредитация и член на експертния съвет на главния прокурор Иван Гешев, който също е докторант, само че в университета в Благоевград.


В рецензията си Щюкелбергер посочва, че е направил анализ на дисертацията, като е използвал софтуера Compilatio, който разкрива плагиатство. Резултатът бил 3-6%, което според рецензента е по-малко в сравнение със средния резултат от 10% на сравними текстове. "Това означава, че не е налице съществено плагиатство. Въпреки това някои страници са дума по дума копирани, без да се споменава референцията", установява Щюкелбергер и посочва, цитиран от БОЕЦ:


"Например, стр.72е, в края на глава 2.3, една цяла страница на моя статия е взета буквално, без препратка към моята статия и без кавички за цитиране. По същия начин в глава 2.8 (стр. 89-92) значителна част е взета от моята статия за етиката на тайните служби, от книгата ми "Киберетика 4.0", от стр. 427 до стр. 431. Книгата като цяло се споменава в библиографията, но статията не е в списъка. Тук не става дума за мен като автор, а изобщо за принципа на академичната честност. Като други примери за горните забележки могат да бъдат посочени липсата на цитати (текстове в кавички) и липсата на препратки, които трябва да бъдат коригирани!"


Щюкелбергер се спира и на възможността за конфликт на интереси на Николова заради високия държавен пост, който заема. Но отбелязва, че не е забелязал пристрастна академична аргументация, която би могла да се отдаде на политическия ангажимент на докторантката.


В рецензията си проф. Гошо Петков цитира авторката, която "подчертава актуалността на темата и като ориентира работата си към по-ясно дефиниране на същността на информационната цивилизация и разкриване на маскираните дефицити на нравственост и морал в поведението на представителите на тази цивилизация".


"На дисертационното си изследване Марияна Николова формулира целта "да се синтезира, обоснове, изследва и пилотно имплементира иновативен пораждащ концептуален модел за оценка въздействието на кибер етичните фактори върху управлението на информационните процеси в държавната администрация с цел оптимизиране и привеждането им в съответствие със стратегическите принципи и цели на държавното управление", пише още проф. Петков.


"В рамките на моята компетентност не намирам текстове, които са неправомерно заимствани от чужди автори. Освен това за времето, в което работих върху дисертационния труд, не съм получавал сигнали за плагиатство", посочва професорът. Всъщност той е получил рецензията на Щюкелбергер две седмици след като е публикувал своята, но към днешна дата няма съмнение, че е запознат с нея, защото тя е адресирана лично до него.


"Дневник" се свърза с проф. Гошо Петков по телефона, за да го попита какво мисли за посочените от швейцарския рецензент пропуски на Марияна Николова при цитирането на неговите научни разработки. "Не обръщаме внимание на твърденията на БОЕЦ и Атанас Атанасов", заяви професорът.


Той отправи покана към "Дневник" да присъства онлайн на защитата на Николова в четвъртък, за да чуем има ли плагиатство.


На въпрос какво общо има Атанасов Петков обясни, че той от години говорел негативно за УниБИТ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Интересно ми е дали е използвала държавни ресурси (т.е. някой от министерството да ѝ е написал дисертацията). Възможно е и да е много талантлива и да е успяла в свободното си време (след проверките като таен клиент) да е написала дисертацията, но по-вероятно я е писала в работно време, докато ѝ плащаме за друго (а най-вероятно изобщо не я е писала тя). Дано поне да я е прочела.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  УтепАло се е!

  Чак приклекнах от потрес ...

  Боже, Боже, какви нищожества ни управляват!

 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Фабриката за калинки

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Е това е вече израстване - от калинка в колорадски бръмбар. Нагли и вредни! Единствено окраската оставя някаква надежда за възмездите.

 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Краставите магарета...

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Университет??? УниБИТ? Несъвместими понятия. Иначе друго си е да имаш доктурантура по свирки с ИТ Кард, на печелившите честито :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  Най-смешното е, че на туй стадо измислени дофтури на нАуките от сужукари, калинки и обикновени примати им е Учител и Предводител Баце, който единствен си е спретнал дисертацията.
  Пък и тя на една нАучна тема, мАни, мАни - да не говорим, но поне сам си я е писАл и се е опитал да цръцне нещо "по-така" нАучно ...

 9. 9 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 485 Любопитно

  И разбира се, видният специалист по е-управление и вицепремиер, сертифициран с ITCard, ще стане доктор не къде да е, а в УниБИТ - "академичното" звено на библиотекаро-сарайския модел, превзел България.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2472 Весело

  ,,Дисертацията е на тема "Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-управление". “

  🤣🤣🤣

 11. 11 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 895 Неутрално

  тази не е ли известна с това, че свири на дудука на валерката стефанов? не доктор, професор ще я направи ченгето денчев. това е и предназначението на този измислен университет на държавна издръжка.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  И разбира се, видният специалист по е-управление и вицепремиер, сертифициран с ITCard, ще стане доктор не къде да е, а в УниБИТ - "академичното" звено на библиотекаро-сарайския модел, превзел България.
  —цитат от коментар 9 на danubian.whale


  Пич, мАни това!
  Та'а ша стане дофтур с темата за Етика нейде си!

  Нейде си, щото за е-управление у нас е твърде нецензурно да са говори ...

 13. 13 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 57 Весело

  На връх пандемията тези доста успешно ни веселят

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  В рецензията си Щюкелбергер посочва, че е направил анализ на дисертацията, като е използвал софтуера Compilatio, който разкрива плагиатство. Резултатът бил 3-6%, което според рецензента е по-малко в сравнение със средния резултат от 10% на сравними текстове. "Това означава, че не е налице съществено плагиатство. Въпреки това някои страници са дума по дума копирани, без да се споменава референцията", установява Щюкелбергер и посочва, цитиран от БОЕЦ:

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2472 Весело

  ...🤣ще издъхна от смях... корема не заболя...🤣

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  На връх пандемията тези доста успешно ни веселят
  —цитат от коментар 13 на und16569194


  То си е за рев, бе хора!

  Дисертацията и "защитата" са менте, но титлата ще си е истинска и ще остане.

  Да не говорим за гьонсуратщината та'а да спряга "етика", дето я няма, в нещо, което пък в държавата ни го няма, но тя отговаряла за него най-отговорно, от сутрин до вечер най-отговорно и себеотдадено ...

 17. 17 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 840 Весело

  Докторантура от УниБИТ..., а можеше да е от П.У.Т.К.А. (Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура).

 18. 18 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Щеше да е адски смешно, ако не беше ужасно тъжно ... с една дума - ОТВРАТ!

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Явно трябва да привикваме с вселенската профанизация?!
  Бъдещите И колеги защо мълчат? А тези по чиито гърбове минава, защо го допускат?

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  "... пилотно имплементира иновативен пораждащ концептуален модел за оценка въздействието на кибер етичните фактори върху управлението на информационните процеси в държавната администрация с цел оптимизиране и привеждането им в съответствие със стратегическите принципи и цели на държавното управление..."!

  Ако можеше да разберем принципите и целите на държавното управление, щеше да е още по-добре. :)))

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  щом я кефи безсмислен труд и безсмислени дисертации...

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2431 Весело
 23. 23 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Аз предлагам обществено изслушване на живо на госпожата за да и се даде шанс да си докаже компетентността. Колко ли време ще и е нужно за да се подготви по темите за които се пише компетентна? Ще се намери ли свестен журналист да я покани и даде думата?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Поредната "титла" без покритие. На поредната калинка, угояваща се на държавна ясла.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Калинка ли, колорадски бръмбар ли? Само че за нея са гласували българи, вярно в по-голямата си част държавни служители и хрантутници, но все хора, родили се в България, и живеещи на територията.
  На 4.04. има избори. Ще видим пак избраниците на нацията ни (елита).

 27. 27 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Сравняваш БГ псевдополитици с истински такива от цивилизованата част на Европа и.....не.....няма една допирна точка.

 28. 28 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 819 Весело
 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1270 Весело

  Хубава тема..... какво, обаче, мисли по темата....... Моя приятел Тайпи ......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  ДС маниери за издигане на послушни калинки.
  Цялата ни държава е на тоя гнил принцип.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  ДНЕВНИК, бихте ли ни информирали какви са месечните доходи на отделните членове на НОЩ?

 32. 32 Профил на Пламен Цветков
  Пламен Цветков
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#17] от "morf":

  Не го ли закриха?

 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 846 Неутрално

  На английски ли ще е защитата ?

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Шикългрубер намерил 6% оверол, а само неговите съчинения били 60%. Смех голем -- от УБИТ до Масковския институт, където явно са се събрали всички.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Докторантура от УниБИТ..., а можеше да е от П.У.Т.К.А. (Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура).
  —цитат от коментар 17 на morf


  Бъркаш нАуката с Оскарите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1315 Весело

  Правилното съкращение на този университет е УБИТ, а не УниБИТ и си е много точно за университета!

 37. 37 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 539 Неутрално

  УНИБИТият бит, а е..... - е.....

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4725 Неутрално

  До коментар [#33] от "Индиана":

  "На английски ли ще е защитата?"

  Вероятно, защото тя владее английски перфектно!

  Като Гешев, който ще става доктор по международно право без да владее нито един чужд език!

 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2472 Весело

  До коментар [#33] от "Индиана":

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 40. 40 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3426 Неутрално


  Вицепремиерът Марияна Николова щяла да става доктор в УниБИТ.
  Как ми липсват точните думи на Тони Филипов, Светла му памет!, блестящата му политическа сатира... :( Убедена съм, че би включил и фамилията на вицепремиера Николова до известните имена, за които написа
  "Седя и мисля и как да върнем обратно изскочилата от кутията на Пандора простотия, как да я делегитимираме, как да я деинституционализираме, как да я сложим отново на мястото, което заслужава.
  И както и да го мисля, все стигам до извода, че вече е много късно. Тялото на нацията е поразено от горе до долу. Шествието на примитивите по върховете на властта даде самочувствие на много илитерати, които до вчера си натискаха парцалите, днес да наберат самочувствие, че не са по-прости от Борисов, Цветанов, Цачева, Караянчева… (Което, обективно погледнато, съвсем не е лесно.)"
  Бедна, бедна Николова! Да беше останала в Ботевград по-добре...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 41. 41 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Какъвто университетът, такива и докторите му. Бившият му ректор Денчев е пример за топлата връзка между ДПС и ГЕРБ чрез ДС. Какво е общото между ДПС, ВМРО и ГЕРБ? Агентите на ДС, съответно Сава, Иван и Николай/Стефан.

 42. 42 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Идеята д-р Шикългрубер да бъде научен ръководител на български националист е много добра. Но дори той намира грешки в преписването.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Защо се подиграват с образованието. Какъв доктор може да е тази пишман министърка.
  "Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-управление", да умреш от смях. Тя самата не казваше ли, че има компютърна грамотност. За тази дисертация не трябва ли нещо повече от "грамотност".

 44. 44 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1357 Весело

  Този, т. нар. "университет", не беше ли мястото, където са получили дипломите си за висше образование доста от високоинтелигентните "кадри" в МВР?

 45. 45 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Защитата на дисертацията ще бъде на английски език. Вицепремиерът Николова е известна с английския си. Както и премиерът.

 46. 46 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Явно трябва да привикваме с вселенската профанизация?!Бъдещите И колеги защо мълчат? А тези по чиито гърбове минава, защо го допускат?
  —цитат от коментар 19 на ju.li


  Такова ни е обществото, приятелю. За хората, чиито пътеводна светлина в живота е Мария "show me your putka" Бакалова и онова ... нещо от Банкя това е съвсем в реда на нещата.

 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#45] от "wkk57607068":

  по-интересно е на какъв точно език общува каката с швейцарския експерт, за да си напише труда за това как да редим пасианси без да псуваме като не излезат

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 501 Весело

  Интересно ми е дали е използвала държавни ресурси (т.е. някой от министерството да ѝ е написал дисертацията). Възможно е и да е много талантлива и да е успяла в свободното си време (след проверките като таен клиент) да е написала дисертацията, но по-вероятно я е писала в работно време, докато ѝ плащаме за друго (а най-вероятно изобщо не я е писала тя). Дано поне да я е прочела.
  —цитат от коментар 2 на Smile


  Последното, в което можеш да обвиниш дайбългаристите е, че са дребнави. Затова не приемам определения за тях от рода на "душа като кокоши задник".
  ......................
  Според мен най-вероятно е незаконно да е използвала връзките на съответния университет с НБ и да е изплагиатствала всичко от средновековен източник, който не се дава на обикновените хора. А това си е 100% злоупотреба със служебното положение.
  .........................
  П. П. Давай да продължим да предполагаме какво още нередно нещо е направила! Нямаш представа докъде можем да стигнем, стига да искаме!

 49. 49 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Напълни се с доктори по шуробаджанащина.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 50. 50 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов също е Доктор на физкултурните науки.
  (Освен това, г-н Борисов е и "Кръстник на свиневъдите“. - e-vestnik.bg/30761/kade-si-krastniko-na-katastrofata/)

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Ценно допълнение към българската академична общност.

 52. 52 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#48] от "gr52":

  Нещо си се опитал да кажеш, но не ти се е получило.
  Пробвай пак.

  Между другото ти знаеш ли какво означава дисертация и колко време отнема изготвянето ѝ? Последното, с което се е занимавала г-жа Николова (същата, която само преди година се хвалеше със своята ИТ кард), е дисертация. То това не е като да напишеш реферат за една нощ.
  В момента хората, които сами са писали дисертациите си месеци наред сигурно се чувстват доста омерзени.

 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Какъвто народът, такова му и правителството. Само Софка Маринова още не е записала магистратура в Пернишкия машинен университет.

 54. 54 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1270 Разстроено

  До коментар [#52] от "Smile":

  Преди много години, преди да има интернет, и аз се пробвах за докторантура..... бяха отпуснали едно място по моята специалност. В СУ се събрахме се читанките от випуска и се чудехме кого ли ще допуснат.... е, не уцелихме..... Докторант стана една кака със слаби резултати, дето и изкарвахме изпитите и практиките, но с известна фамилия. И стана Доктор.... Срещал съм я по разни съвещания, но винаги е мълчалива..... знае, че нищо не знае..... Тъй, че омерзението......и това ще мине.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 55. 55 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1270 Разстроено

  До коментар [#52] от "Smile":

  ....кучетата си лаят......
  В статията е написано: ".....Новината е съобщена на страницата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където Николова ще защити докторат на 18 март. За това първо съобщиха "Булевард България" и сдружение БОЕЦ."

  "... ще защити...", а не "ще защитава" или "ще се яви на защита"..... омерзение....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 56. 56 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Пропуснах да напиша, че рецензент на дисертацията (на английски език) ще бъде д-р Бойко Борисов. Резюмето на положителната рецензията се свежда до "аз торта... ъъъ сахер". В списъка с използваната литература на дисертацията е изказването та д-р Борисов (по изключение на български) за ПКП.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боян Баянов":

  "Г-н Бойко Борисов също е Доктор на физкултурните науки."
  Не е "доктор НА науките" (голям доктор), а доктор ПО физическото възпитание", с демократичните промени е преобразуван като "доктор по психология" (малък доктор, който успешно се прави на голям луд).

  Така и бъдещият доктор Марияна Николова може да бъде преобразуван от "доктор по библиотекознание" в "доктор по етика" (ако реши да си отвори парашута във философския факултет на СУ ) или "доктор по информационни технологии", ако реши да се приземи в БНБ. Зависи накъде ще духне вятъра след 4 април.

 59. 59 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ..... "че Николова вече е направила три научни публикации, свързани с дисертационния й труд "

  Дали поне си е направила труда да ги прочете тези три нейни публикации ?....

 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#48] от "gr52":Нещо си се опитал да кажеш, но не ти се е получило. Пробвай пак. Между другото ти знаеш ли какво означава дисертация и колко време отнема изготвянето ѝ? Последното, с което се е занимавала г-жа Николова (същата, която само преди година се хвалеше със своята ИТ кард), е дисертация. То това не е като да напишеш реферат за една нощ. В момента хората, които сами са писали дисертациите си месеци наред сигурно се чувстват доста омерзени.
  —цитат от коментар 52 на Smile


  Ми моята я защитих през 1991. И я писах наистина доста дълго - около пет години, но лекциите и семинарите ми покриваха три норматива. Та - бях отвикнал да спя нощем.
  Така че знам. Но никога не съм се чувствал омерзен от това, че има по-кадърни от мен.

  П.П. Не забравяй шпациите. :)

 61. 61 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1264 Разстроено

  С такива съавтори, ще стане поредният доктор, не се съмнявайте.

 62. 62 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Настоявам - никакво лечение за мен, семейството ми и нацията при бъдещата д-р М. Николова в каквато и да е форма!

 63. 63 Профил на Patilana
  Patilana
  Рейтинг: 237 Гневно

  Да се „насладим“ на основните й „изводи“, които цитирам от автореферата:
  1. Киберетиката е естествено продължение и специфично обобщение на класическите етични норми, принципи и стойности;
  2. Задължително е налагането и прилагането на общоприетите морални етични норми в кибернетичното пространство на държавното управление на всички (без изключения) негови йерархични нива;
  3. Постоянно и непрекъснато да се изследва съответствието на етичните норми и принципи от реалния свят с тези в киберпространството и да се синтезират и адаптират за нуждите на държавното управление, релационните специфики и въздействия между тях.“ https://www.unibit.bg/research/faculty-development/procedures

  Patilana
 64. 64 Профил на Patilana
  Patilana
  Рейтинг: 237 Гневно

  От трите т.нар. статии открих една от 4 стр. https://conference.pixel-online.net/FOE/files/foe/ed0010/FP/0143-HED4758-FP-FOE10.pdf . Не можах да открия публични следи от другите две „статии“, но участие в Израел, може би? https://mfa.gov.il/MFA/InnovativeIsrael/Conferences/Pages/CyberTech-2020.aspx

  Patilana
 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Весело

  До коментар [#52] от "Smile":

  "Между другото ти знаеш ли какво означава дисертация и колко време отнема изготвянето ѝ?"

  Едно време "дисертация" беше научно изследване, което има научен принос в специфичен иновативен дял на научна дисциплина. "Научният принос" се доказваше с поне три научни статии, публикувани в международно реферирани научни списания (импакт фактор над 0.5). И това трябваше да стане преди навършване на 35 години или 40 години за "рабфакците" като Цецка Цачева.
  С оглед осигуряването на всичколожци по новите евро-атлантически ценности, вече може да се защити дисертация и с вестникарски публикации, турени в някои вестници и културни списания в рубриката "анализи" (преливане от пусто в празно).

  А колко време отнема за изготвянето ѝ, зависи от експерименталната работа. Ако няма експерименти, пилотни инсталации за въвеждане в производство/в лабораторна практика, гениите може да са готови и за шест месеца, ако изрично за тях, на база десетина предходни научни публикации, е обявена докторантурата. Когато няма реални резултати, изготвянето може да продължи с петилетки.

 66. 66 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Да се смееш ли ...... Марияна Николова, тая дето се гордееше с квалификацията си ITcard, сякаш е нобелов лауреат .......  Доктор на науките и "дисертационнен труд" - нямам думи...."Докторантското училище" вика към УниБИТ...... Тая едва ли може да си изчете "дисертационния труд"........ Ужас...... Всеки втори завършен идиот- доктор на науките......

 67. 67 Профил на Patilana
  Patilana
  Рейтинг: 237 Гневно

  А това са „приносите“ й отново от автореферата: https://www.unibit.bg/research/faculty-development/procedures
  „I. Научно-методологични 1. Чрез принципите на киберетиката е създадена методологична основа за детерминиране на процесите при е-Управление и е дефинирана реална измеримост на резултатите от тях. 2. Анализирана е степента на съответствие на етичните норми и принципи от реалния свят с тези в кибер пространството. Дефинирани са релационните специфики и въздействията между тях.
  II. Приложни 1. Извършен е преглед на българската и международната специализирана литература в областта на киберетиката и етичните норми в държавното управление с акцент върху приложимостта в информационните процеси в е-Управлението. 2. Разработеният концептуален пораждащ модел е апробиран в определени административни електронни услуги на модела на електронно правителство на България. 3. Генерирана е методика за оценка за въздействие на киберетичните фактори и процеси в държавната администрация на базата на оригинална методика за оптимизиране на е-Управлението в съответствие със стратегическите цели на държавата.“

  Patilana
 68. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Да се „насладим“ на основните й „изводи“, които цитирам от автореферата:1. Киберетиката е естествено продължение и специфично обобщение на класическите етични норми, принципи и стойности; 2. Задължително е налагането и прилагането на общоприетите морални етични норми в кибернетичното пространство на държавното управление на всички (без изключения) негови йерархични нива; 3. Постоянно и непрекъснато да се изследва съответствието на етичните норми и принципи от реалния свят с тези в киберпространството и да се синтезират и адаптират за нуждите на държавното управление, релационните специфики и въздействия между тях.“ https://www.unibit.bg/research/faculty-development/procedures
  —цитат от коментар 63 на Patilana


  Наистина е тъпо. А първият и най-голям принос - за кибернетиката като по-нататъшно специфично развитие точно на етиката... Май опонентката ми по-горе... забравих й ника, ще се окаже права. Само дето не бива да се дават оценки по презумпция...

 69. 69 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 520 Неутрално

  В моите кандидат-студентски години,това УНИБИТ сега ,беше просто един полувисш институт,последна възможност на неуспели на други места.Сега стана ковачница на д-ри,професори и доценти,които трудно се изразяват на книжовен устен и писмен Български език.А дисертации от рода на "Къде е на кравата опашката и за какво ѝ служи" бол.....А мога ли да попитам кога въпросната докторантка ръководеше Държавата и туризма ѝ,кога се явявяше на на докторантски минимуми,изпити,пишеше труда си?!Цирк,да не кажа ташак работа!Стига бе,спрете вече това порно!

 70. 70 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Повечето купуват на к.рвите си палто, кола, нови цици, а Валерката докторат.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 71. 71 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Скоро и доцент по свирки ХАХА
  поредната малоумна калинка с диплома от Магнаурската школа на Митьо Гестапото
  после що Европа ни връща малоумните прокурори с готови дипломи

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4180 Весело

  Дразни честото назоваване на швейцарския рецензент като Шикелгрубер, демек Адолф.
  Името му е Кристоф Щюкелбергер -ввижте му страницата за да се заознаете по-подробно https://www.christophstueckelberger.ch/about-me/
  Отделно, за да се участва компетентно в обсъждането на една дисертация е правилно да се публикува самият дисертационен труд. Тогава спокойно можем да прочетем и сравняваме. Идеите "дай да слушаме че да и кажем" са лаишки в една толкова отвлечена философска тема. Даже се учудвам, че Стоян Денчев, който е инженер, се е съгласил да бъде ръководител.
  А че Николова безспорно може да привлече служебни ресурси, да използва статистики и изводи от съществуващи доклади си е ясно като бял ден.Една такава дисретация в тази и позиция не би трябвало да и отнеме повече от седмица. Явно е закъсала в теорията на етиката и морала.

 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1743 Весело

  ......... Ама тя е направо за почетно звание „академик" или „член-кореспондент" ....ми даааа...... Българската академия на науките и Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) при БАН направо да и дадат "значка"...... и пожизнен мандат на общо събрание на Българската академия на науките ..... такава гУлема "великолепнуст" кът Марияна Николова.....що не?

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1743 Весело

  Това че са отправили покана към "Дневник" да присъстват онлайн на защитата на Николова в четвъртък, по добре да изчакат ! ...хахаха... Защото може да се окаже че "дисертация е засекретена заради наличието на класифицирана информация."" А служители с право на достъп до класифицирана информация няма да имат право да я използват в явни публикации, изказвания и др....... това няма да е прецедент при Стоян Денчев...... https://webcafe.bg/obshtestvo/1041940946-magnaurskata-shkola-na-dans.html

 75. 75 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Пълна девалвация на титлите в Бг. Мислех че на времемто след Фори светулката, който стана доктор в Габрово, не може да е по-зле, но явно може.

  А имаше хора, които натискаха да се закрие ВАК, ето го резултата.

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един вампир броди из Европа":
  ........до Масковския институт, където явно са се събрали всички.
  >>> Доколкото разбрах, ...Шикългрубер :) е (или е бил) визитиращ професор в МИФИ. Той е един от най-добрите руски университети: On 4 March 2021, the QS rating agency published QS World University Rankings by Subject 2021. ...MEPhI took 86th place among universities in the world and entered the top three best Russian universities along with Lomonosov Moscow State University and MIPT.
  https://eng.mephi.ru/news/120721


 77. 77 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 11 Неутрално

  ПОРЕДНИЯ сертифициран идиот/идиотка.
  ДуПиСе е пълно със дебили с по две , три "виши" ,скоростно изкарани образования по ала-бала специалности /нац.сигурност,европа.сътрудничество и пр. шитни/
  Дебили,НО с дипломи и вече на дървени да стават министри..

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Весело

  Най-смешното (а и най-жалкото) е, как тези личности си внушават, че са високо-образовани, интелектуалци и могат така да ги засучат думите, че ние простите нищо да не схванем.
  А тяхната некадърност и липса на всякакъв интелект проличават още като стигнеш до края на първото им изречение.
  Ма вижте и темата на докторантурата, както и жалкия опит да се докаже полезността от този "високоинтелектуален труд"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Не са виновни само ДПС и слугите им от библиотекарско-сарайската ложа - виновни са всички българи, че търпят тази гавра с всичко нормално и човешко! Докога България ще търпи шепа мракобесните ченгета от най-противната комунистическа служба - ДС, да се правят на "господари" и "кукловоди". Защо и как на тези старци се позволява да превърнат един държавен институт в посмешище, в убежище на фалша, злото и лъжата? Докога всеки български данъкоплатец ще бъде принуждаван да плаща от джоба си бюджета на една шайка, прикрита зад някакъв "академизъм"? Защо тези старци не създадат свой си частен институт, където да събират "елита" на политическата клоака, а имат наглостта да ограбват нашите пари? Докога????

 80. 80 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Като представител на ИТ бранша в България и като човек с по-скромна академична титла от друг университет, бих бил изключително щастлив да задам няколко въпроса на д-р. Николова в публична дискусия относно темите, които засяга в труда си. Убеден съм, че и други колеги ще се включат.

 81. 81 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 719 Неутрално

  ...като човек с по-скромна академична титла от друг университет, ...
  —цитат от коментар 80 на Puck Futin


  Колега, не сте и в категорията. Вие все пак имате, макар и по-скромна, титла от университет, а не от полувисшето по библиотекарство.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  ... Последното, с което се е занимавала г-жа Николова (същата, която само преди година се хвалеше със своята ИТ кард), е дисертация. То това не е като да напишеш реферат за една нощ. В момента хората, които сами са писали дисертациите си месеци наред сигурно се чувстват доста омерзени.
  —цитат от коментар 52 на Smile


  Искаш да кажеш, че след като пасмината селяци и чалгари успяха да компрометират след 2001г. магистратурата, са на път да осе.ат и докторантурата?

 84. 84 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Тази госпожа вече я видяхме колко владее чужди езици. Май тя и български знае не добре. За да си учен в днешно време е задължителнода знаеш поне един световен език. Имаме тотална девалвация на научните степени у нас. Щом и тиквун и каскета може да се кичат с научни титли... Все едно Галена или Азис да са доктори по право.

 85. 85 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Тази госпожа вече я видяхме колко владее чужди езици. Май тя и български знае не добре. За да си учен в днешно време е задължителнода знаеш поне един световен език. Имаме тотална девалвация на научните степени у нас. Щом и тиквун и каскета може да се кичат с научни титли... Все едно Галена или Азис да са доктори по право.

 86. 86 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Ох, успокоих се - щом тази може да защити докторат, значи аз спокойно мога да съм доцент (в Унибит де...). Кой ли всъщност й е писал дисертацията?!

 87. 87 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Фабриката за калинки
  —цитат от коментар 4 на fpyyh


  Не за калинки, а ковачница на кадри на КГБ.

 88. 88 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 758 Неутрално

  И Сикаджията е доктор.

  Територията е пълна с такива доктори.

 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Нищо случайно няма в това, което ни се случва и тъпото е, че продъжаваме да го търпим.

 90. 90 Профил на Krasimir Tunchev
  Krasimir Tunchev
  Рейтинг: 18 Неутрално

  В нещастната ни държавица има най-голям брой ВУЗ-ве на глава от населението,най-много професори на глава от населението.Същивременно най-голям брой неграмотни.На последномясто сме при всички положителни класации и на първо-при всички отрицателни!А премиерът ни-комунистът Боко Тиквата е специалист по маркучи.НСО пуска Мата Хари и тя му носи злато и пачки евро.

 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Мечтата за личностно и кариерно развитие на всеки гербаджия и патриот - да стане учител на младата библиотекаро-сарайска смяна.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 92. 92 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2160 Весело

  С три публикации ще става направо "доктор на науките", като прескача академичната степен "доктор"?
  Да припомним "Закона за развитие на академичния състав в Република България":
  "..НАУЧНИ СТЕПЕНИ
  (чл. 2. (2) ЗРАСРБ) Научните степени са:
  1. "доктор" (образователна и научна);
  2. "доктор на науките".
  АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ
  (чл. 2. (3) ЗРАСРБ) Академичните длъжности са:
  1. "асистент";
  2. "главен асистент";
  3. "доцент";
  4. "професор"
  ..........................................................................................
  Това много ми напомня на един виц:

  Срещат се две проститутки и едната пита:
  -Муце, защо носиш тази черна лента около врата? Да не е умрял някой клиент?
  -Опазил ме господ, не е ..
  -Ами тогава защо я носиш?
  -ТОВА Е ЧЕРЕН КОЛАН ПО СВИРКИ...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Защита на докторската дисертация на Марияна Петкова Николова на тема: „Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-Управлението“ за присъждане на образователната и научна степен „Доктор“ ... https://drive.google.com/drive/folders/1oeG0nnQmy2T-rFnASi8MqAWa7KPXcvdv ........

  Защита на докторската дисертация на Кристина Стойкова Босакова на тема: „Култура на киберсигурността при Е-управление” за присъждане на образователната и научна степен „Доктор“ https://drive.google.com/open?id=1_AISuK-IQK_WVnDYJJLtGOLsY2kZ9Z0y

 94. 94 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 910 Разстроено

  Едно наум: Вицепремиерът Марияна Николова ще става доктор в УниБИТ?!

  До коментар [#1] от "Dark":
  Тази нагла крадла (с базови знания "защитава" докторска дисертация на тема "Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-управление" и не къде да е, а в библиотекарско сарайския институт за "спецкадри"!!! Тя е олицетворение на цялото престъпно управление на "тиквата" и с базовите си знания (езикови и компютърни) не може даже сервитьорка да стане, (но може за "мет а чка" да кандидатства?!!! ха-ха-ха!) "Боже, Боже, какви нищожества ни управляват!"

 95. 95 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 866 Неутрално

  там ли печатат фалишивите кинти?

  You don't know what you don't know.
 96. 96 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 526 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK