Едно наум: С депутатите назаем Борисов повтаря сценария преди правителството "Орешарски"

Едно наум: С депутатите назаем Борисов повтаря сценария преди правителството "Орешарски"

© Правителствена информационна пресслужба"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


"Да не се оправдават, че не им достигат гласове. Имат възможност за много стабилно мнозинство в парламента, имат предостатъчно - 200 гласа. Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление", така днес премиерът Бойко Борисов призова за съставяне на правителство от своите политически опоненти след парламентарните избори. Заяви и готовност за подкрепа. Не е ясно какво визира Борисов под 200-те депутати, които пресмята за евентуално мнозинство извън неговата партия. В случай че ГЕРБ има в новия парламент около 75 депутати, дори при пълно единодушие срещу него гласовете на останалите партии ще са 165. С 10-те "дежурни" са 175.


"Да се съберат и да си направят правителство. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк, нека е обратното. Може пък да се стегнат и да направят нещо добро", каза още Борисов.
Сходство с историята и правителството на Пламен Орешарски наистина има. Засега единствено в действията на самия Борисов.


В отговор на антимонополните протести в страната, започнали на 5 февруари 2013 г., първият кабинет на Борисов подава оставка на 20 февруари същата година. По-малко от пет месеца преди насрочените парламентарни избори на 7 юли. Тогава президентът Росен Плевнелиев започва да връчва мандати за съставяне на ново правителство. По силата на резултатите на изборите през 2009 г. първа сила е ГЕРБ, но Борисов връща веднага мандата.


Той призовава опонентите му БСП и ДПС да съставят правителство. Изчислява, че ако БСП и ДПС решат да правят правителство, може да разчитат на Иван Костов и "Атака" и ще имат 101 депутати. "Аз им гарантирам от мен да имат 20 депутати от ГЕРБ и да работят, докато искат - седмица, две, но това означава Доган да ходи на работа - 21 не давам, заявява още Борисов и добавя:"Това е отговорно и това мога да направя".


В крайна сметка мандатът е отказан от всички, Росен Плевнелиев назначава служебно правителство и избори на 12 май. Те са белязани от аферата "Костинброд", а ГЕРБ ги печели с 30.5%. Зад партията на Борисов остават "Коалиция за България" с 26.6%, ДПС с 11.3 и "Атака" със 7.2%. Социалистите и ДПС съставят правителство с министър-председател Пламен Орешарски, подкрепено и от "Атака", което е свалено година по-късно след протести, започнали заради назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.


А темата с депутатите назаем е като тази за Великото Народно събрание. На определени интервали и в удобни моменти Борисов я изкарва на преден план. За да си остане все така нереализирана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK