Едно наум: Когато премиерът се разпорежда при инцидент в планината

Едно наум: Когато премиерът се разпорежда при инцидент в планината

© Правителствена информационна пресслужба"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания, решения на властите, текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


"Веднага информирах за ситуацията премиера, той разпореди да направим смесен екип, който да го транспортира в София. От правителствена болница му осигурихме линейка, той ще бъде транспортиран в "Пирогов". В момента проф. Балтов организира цялата логистика в "Пирогов". Всичко, което е необходимо за неговото здравословно състояние, ще бъде направено", така днес (10 май) министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов отговори на брифинг в Разлог на въпрос за състоянието на икономиста Владимир Каролев, който бе открит около 1 часа тази нощ в Пирин (в района на вр. Тодорка) в безсъзнание, след като е карал сноуборд.


Според Методи Баневски от Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско пред Би Ти Ви издирването на Каролев е започнало около 18 часа вчера, когато негови приятели се обадили, че от 14 часа́ не могат да се свържат по телефона с него.
Състоянието на Владимир Каролев е тежко, намерен е в безсъзнание. Но начинът, по който властите демонстрираха грижа към икономиста, повдига въпроси за работата на системата за всеки друг пострадал в планината гражданин.


Владимир Каролев е публично известна личност, редовно коментира икономически теми в медиите, бивш общински съветник в Столичната община от НДСВ и бивш съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски през 2014 г.


Не е публично известно дали има и каква е актуалната връзка на Каролев с правителството. На пръв поглед изглежда необяснимо защо е необходимо за случилото се с икономиста да трябва да бъде уведомяван премиерът на България, който пък да се разпорежда за сформирането на медицински екип, както и да трябва да се осигури линейка от болница "Лозенец" в София, известна като правителствена.


"От самото начало, откакто съм министър, всички инциденти ми се докладват и при необходимост взимаме решения за транспортирането им в София. Не е първият, не е и последният такъв случай", казва министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинга в Разлог. Дори и твърдението му да е вярно, то то не обяснява необходимостта от личното присъствие на министъра. От телевизионните кадри е видно, че Ангелов носи медицинско облекло, под което е с цивилна риза.


Едно наум: Когато премиерът се разпорежда при инцидент в планината

© Стопкадър от btv.bg


От началото на годината вече имаше няколко медийно известни инциденти в планината, като последният бе с изгубен турист в Рила. С тези случаи не е известно министърът на здравеопазването да се е ангажирал лично, а информация за състоянието на пострадалите са давали или от ПСС, или лекуващите лекари.


Общото обаче между всички планински инциденти, включително и този с Владимир Каролев, е липсата на Спешна помощ по въздуха. "Можеше да бъде използван хеликоптер в светлото време, но знаете, че в България няма такова чудо, така че девет дни с камилите ще ги носим", казва пред Би Ти Ви Методи Баневски от ПСС в Банско. Той обяснява, че спасителите намерили Каролев "с късмет", защото знаели кои са местата без обхват на телефона в района, където е карал сноуборд. След като спасителните екипи открили Каролев около 1 часа през нощта, го смъквали около три часа на ръце.


В края на април двама депутати задават въпроси на министъра на здравеопазването за концепцията за спешна въздушна помощ, но отговори са отложени за 14 май, когато министърът вече няма да е на този пост. България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. От Министерството на здравеопазването отговориха пред "Дневник" през януари, че се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка за купуването на "поне един хеликоптер, осигурен с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ, като в рамките на дейностите е включено и обучението на медицинските екипи".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK