Едно наум: Районни прокурори се оплакаха от фейсбук статус на журналист

Оценката на работата на прокурора цели вменяване на заблуждение, накърняващо достойнството на нашия колега и принизяване на професионалния му опит, пише в декларацията на СРП.

© Велко Ангелов

Оценката на работата на прокурора цели вменяване на заблуждение, накърняващо достойнството на нашия колега и принизяване на професионалния му опит, пише в декларацията на СРП."Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


На 9 януари разследващият журналист Атанас Чобанов от bird.bg съобщи във фейсбук, че е получил заплаха във връзка с последното си разследване за американския лобист Антъни Подеста и договорните му отношения с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.


На следващия ден пресцентърът на ДПС съобщи, че председателят на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията на Чобанов. Прокуратурата също обяви, че ще провери случая.
По този повод Чобанов коментира отново във фейсбук, че Софийската районна прокуратура ще извърши проверка на заплахите срещу него, а наблюдаващият прокурор е Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите срещу Борисов и Гешев. "За "награда" той е станал част от т.нар. спецекип в Софийската районна прокуратура. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби", пише Чобанов.


Десет дни по-късно прокурорите от Софийска районна прокуратура излязоха с декларация във връзка с това изказване на журналиста. Публикуваме декларацията им:


Ние, прокурорите от Софийска районна прокуратура, намираме за абсолютно недопустим опита за уронване на престижа на наш колега магистрат.


На 10 януари Софийската районна прокуратура (СРП) се сезира по казуса. Прокурор Иво Боев бе избран по надлежния ред от системата за случайно разпределение на делата на СРП като наблюдаващ конкретната проверка. Въз основа на своите правомощия по чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор Боев изпрати писма до компетентните институции с искане за информация незабавно по казуса. Същия ден той лично разговаря и с Атанас Чобанов, като му обясни какви мерки е взела СРП по казуса със заплахата за живота му и че трябва да даде подробно информацията, с която разполага.


Целта на действията на прокурор Боев е да спази законоустановения ред, като провери всичката налична информация, за да прецени извършено ли е престъпление от общ характер и ако е така - да образува досъдебно производство. Тъй като става въпрос за престъпление против личността с висока степен на обществена опасност, действията на прокурора са ръководени от идеята да се стигне до дееца на престъплението и да му бъде търсена наказателна отговорност, както и да бъде предоставена защита на журналиста.


Припомняме, че съгласно Закона за съдебната власт при изпълнение на предвидените в него функции (чл. 145 ЗСВ) прокурорът може да изисква документи, сведения, обяснения, експертни мнения и други материали, като определя срок за получаването им. Той може лично да извършва проверки и да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок. Всички държавни органи са длъжни да съдействат на прокурора.


След разговора си с наблюдаващия прокурор журналистът Атанас Чобанов публикува в профила си във Фейсбук мнение, в което споменава името на прокурор Иво Боев и прави неверни внушения за избора му като наблюдаващ прокурор, а след това коментира и оценява в негативен смисъл работа му по друга преписка, която няма отношение към настоящата.


Смятаме, че оценката на работата на прокурора цели вменяване на заблуждение, накърняващо достойнството на нашия колега и принизяване на професионалния му опит.


Ние се противопоставяме на опита на Атанас Чобанов и медиите, цитирали неговата публикация, за уронване на престижа на прокурор Иво Боев. Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа. Това са поредните тенденциозни действия зa дecтaбилизиpaнe и пoдpoнвaнe aвтopитeтa нa Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия, ĸaĸтo и нa paбoтaтa нa бългapcĸитe пpoĸypopи.


В заключение искаме да заявим, че прокурор Иво Боев е достоен магистрат, доказал професионализма си с множество решени дела зад гърба си. Той съвестно изпълнява задълженията си и въпреки атаките срещу него ще продължи да работи в защита на граждански интерес и опазването на правовия ред в държавата."


Декларацията ще бъде изпратена до посолствата на държавите - членки на Европейския съюз, в Република България, до посолството на САЩ, до "Репортери без граница", до Асоциация на европейските журналисти - България, до Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP и до Съюза на българските журналисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK