Едно наум: Ценовите предложения на енергийните дружества и трите хикса

Едно наум: Ценовите предложения на енергийните дружества и трите хикса

© Цветелина Белутова, Капитал"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


Енергийният регулатор публикува днес заявленията от електроенергийните дружества за очаквани от тях цени, които да влязат в сила от 1 юли, но в почти всички документи исканите стойности са заличени, а цифрите са заместени със символа Х.


Този факт беше отбелязан в декларация от опозиционната ГЕРБ от парламентарната трибуна. "Какво стои зад тези хиксове, обществото трябва да знае дали не става въпрос за увеличение на тока и парното от 100 - 150 процента... Тези хиксове олицетворяват едно единствено нещо - хиксът на вашето управление на промяната, което е една подмяна", заяви от парламентарната трибуна енергийният министър в последното управление на ГЕРБ Теменужка Петкова.
Депутати от ГЕРБ в последните седмици поставят въпроса за непубликуваните искания на енергийните дружества на заседания на енергийната комисия. На това енергийният министър Александър Николов вече е отговарял, че заявленията, постъпили от компаниите, са актуални към 31 март - много преди "Газпром" да спре доставките на газ към България, а правителството да обяви намаление на ДДС и други компенсации, и са несъотносими към сегашната ситуация.


Отговорът от преди седмица на члена на енергийния регулатор Александър Йорданов е, че всякакви коментари преди КЕВР да е отчела и резултата от компенсациите, които дружествата са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените.


Заявленията на топлофикационните дружества, също публикувани днес, не съдържат заличени данни, а медии провериха, че исканията им са за поскъпване между 29% в София и 330% във Велико Търново, което също предизвика неблагоприятни коментари.


Като излишно всяване на паника ги определи директорът на дружеството, поискало най-голям процент поскъпване. "Увеличението ще бъде съобразено със ситуацията в страната, но по никакъв начин няма да бъде 300%. Според мен това е едно излишно всяване на паника у хората", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" Александър Димитров.


Председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") заяви днес, че ако има искане от депутати, представители на топлофикационните дружества ще бъдат поканени в комисията, но напомни, че крайното решение за размера на цените се взима от енергийния регулатор и парламентът не може да влияе.


Окончателното решение на КЕВР се очаква в край на юни, а преди това предстоят обществени обсъждания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK