"Това не е лошо": как Слави Трифонов и Доган си говориха за "обръчите" от фирми

Доган: Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.<br />Трифонов: Това не е лошо, в края на краищата.

© Асен Тонев

Доган: Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.
Трифонов: Това не е лошо, в края на краищата."Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


На 26 юни 2005 г. Ахмед Доган, тогава лидер на ДПС, участва в "Шоуто на Слави" като последен гост от поредицата от политици, интервюирани от Станислав Трифонов. През последните дни той изтегли министрите си от правителството на четворната коалиция, а парламентарната група на "Има такъв народ" се разцепи. По повод на тези събития отново се коментира има ли връзки между "Има такъв народ" и ДПС или не, какви са влиянията, посредниците. Припомняме най-знаковите им реплики, защото диалогът им е особено актуален в момента, когато Трифонов освен успешен бизнесмен е и в политиката, макар и "от дивана".


Слави Трифонов: Казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари...
Ахмед Доган: Много фино ви будалкат с разни дарения лични, фирмени, което може да се приеме, но не е цялата истина всъщност. Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми... Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.


Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.


Това не е лошо, в края на краищата.


- Не е лошо, разбира се...


А политическата сила се отплаща по някакъв начин на фирмите?


- И това е вярно, да.


То било много просто.


- Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.


Защо само вие си го признавате това?


- Защото имам смелостта.


...

За мен е чест
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Понеже заговорихте за евроинтеграция, и ние тук вече една седмица близо седим и говорим всяка вечер с лидери на политически сили. Досега излизаше, че се борят идеи или концепции, според нас всъщност - личности, с техните различия, истории, конфликти. Пък сега, като ни казахте това за обръча от фирми, борбата ми се изяснява по друг начин. От Европейския съюз идват едни между 3.9 и 5 милиарда евро и май е важно през чий обръч от фирми ще минат.


- Разбира се. Значи, няма случай европейски фонд да не предполага задължителна европейска фирма, главен изпълнител, европейска консултантска фирма. Българските фирми са някъде в графата подизпълнители, на трета позиция. Това е даденост. Тези 4 милиарда 760 милиона евро примерно, които ще ги получим до 2008-2009 година, бъдете убедени, че рамката на фирмите вече е определена от тях.


А сега на 25-и ще определим рамката от нашите фирми.


- Разбира се. Това е естествено.


Значи, ако ние станем едни успешни бизнесмени, можем евентуално да се надяваме на добър бизнес, ако...


- Можете, да. Особено много е важно кого ще подкрепите.


Ясно е, разбрах.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK