Едно наум: След Кръглата маса дойде гладната Луканова зима

Бойко Борисов предложи преговори с контактни групи като на Кръглата маса преди 31 години. Аналогията навява доста мрачни мисли.

© Красимир Юскеселиев

Бойко Борисов предложи преговори с контактни групи като на Кръглата маса преди 31 години. Аналогията навява доста мрачни мисли.Контактни групи да преговарят като през 90-те с всички партии, които влязоха в 48-ото Народно събрание, за съставяне на правителство - тази формула беше предложена днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не даде повече подробности, но спомена, че има предвид преговорите, в които е участвал Димитър Луджев, и даде пример как сега щели да бъдат ангажирани хора като Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г., и Соломон Паси - външен министър в правителството на Сакскобургготски (2001-2005).


За забравилите отдавнашните събития и за по-младите припомняме какво се случи в началото на 90-те години - след падането от власт на авторитарния комунистически лидер Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.


Димитър Луджев беше един от представителите на коалицията СДС, създадена на 7 декември 1989 г., в която влязоха широк кръг антикомунистически партии. СДС седна на масата на преговорите с БКП през януари 1990 г., след като отказа да преговаря с ОФ, профсъюзите и ДКМС, припомня медията universitetski-dnevnik.nbu.bg.
Ето какво припомня "Капитал" през 2009 г. по повод 20-годишнината от демокрацията:


"Между 3 януари и 15 май 1990 г. кръглата маса заседава 19 пъти. В началото участниците се обръщат един към друг с "другарю". Първа Елка Константинова, лидер на радикалдемократите, казва на 23 януари на Луканов "господин", а той й отвръща с "госпожо".


На 12 март са подписани три споразумения - за ролята и статута на кръглата маса, за политическата система и за гарантиране на мирното развитие на прехода. Тогава Александър Йорданов за пръв път произнася станалата впоследствие крилата фраза "Днес е прекрасен ден за българската демокрация".


Записки по революцията - том 2: Началото на прехода (1989 - 1996)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


На 30 март е едно от запомнящите се заседания, на което се дискутира как да бъде титулуван държавният глава на България. Желев заявява, че тяхната делегация е категорично против т.нар. президентска институция и настоява държавният глава да се нарича председател на републиката, Александър Лилов ("червения стратег") държи на президент. Приема се компромисното "председател, в скоби президент".


За четирите месеца работа основните постижения на кръглата маса са: отпадането на чл. 1 от конституцията за ръководната роля на БКП, премахването на Държавния съвет като орган и въвеждането на президентската институция, деполитизация на армията, полицията, съда, прокуратурата, дипломацията, насрочването на избори за Велико народно събрание.


Разпуснато е и Шесто управление на Държавна сигурност, една от структурите, следила интелигенцията и инакомислещите.


Според вещи в материята това заклеймяване единствено на Шесто управление е един от големите дефекти на прехода и началото му тръгва от кръглата маса. Петко Симеонов тогава отправя към БКП радикалното искане да му се съобщят структурата, финансирането и щатният състав на цялата ДС. БКП не отговаря на въпроса, но спешно разформирова Шесто, прехвърляйки с готовност върху него всичките обвинения в репресивност и "политическа полиция". Години по-късно става ясно, че Шесто е било разпуснато само като административна единица. А огромна част от щата му се е пръснала по другите управления, които вече са преименувани и обявени за демократична част от демократичните институции."


"Кръглата маса е нов социален експеримент", заявява през 1990 г. висшият партиен функционер Андрей Луканов, участвал във вътрешнопартийния преврат по свалянето на Живков от поста генерален секретар на БКП. Колегата му Александър Лилов допълва: "Това бе романтичният период на прехода."


Факт. След Кръглата маса последваха избори за Седмото Велико Народно събрание. Те бяха спечелени отново от комунистите, вече под името БСП, които получиха 211 депутатски места. СДС получи 144, на трето място се класира ДПС с 23-ма депутати.


Свидетелства за прехода 1989 - 1999
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

След Кръглата маса бяха съставени последователно и двете правителства на Андрей Луканов, чието управление ще се запомни с гладната Луканова зима, когато рафтовете на магазините се опразниха, хлябът и млякото се купуваха с купони, а месо само "с връзки". Луканов спря плащанията по външния дълг на България и я постави в пълна икономическа изолация. Заради невижданата инфлация следващият премиер Димитър Попов произнесе историческата фраза: "За бога, братя, не купувайте!"


Дори без да продължаваме хронологията с началото на криминалния преход, завземането на публичните ресурси от борческите групировки с помощта на неразградената комунистическа Държавна сигурност, бързият крах на управлявалото по-малко от година демократично правителство, аналогията на Борисов с 90-те навява доста мрачни мисли. (По времето на Кръглата маса впрочем той е член на БКП, който отказва да се деполитизира и затова напуска Школата на МВР.)


След зададен му въпрос той впрочем се поправи и даде пример за преговорите, които партията му е водила с Реформаторския блок за съставянето на общото им правителство, управлявало 2 години и два месеца. Проблемът тогава обаче беше, че въпреки уж ясната договорка за провеждане на съдебна реформа "из основи", тя беше бламирана в парламента от ГЕРБ и ДПС, защото заплашваше да прекъсне зависимостите в съдебната система, които до ден днешен осигуряват "чадър" на представители на двете партии и задкулисието им.


"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK