Едно наум: Морфов отстранил актьор от "Хъшове" заради обвързването му с ГЕРБ

Евгени Будинов беше депутат от ГЕРБ от края на 2017 до пролетта на 2021 г., като година и половина беше заместник-председател на Комисията по културата и медиите

© Юлия Лазарова

Евгени Будинов беше депутат от ГЕРБ от края на 2017 до пролетта на 2021 г., като година и половина беше заместник-председател на Комисията по културата и медиите"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


Видео, публикувано във фейсбук в неделя (5 февруари) от доскорошни депутати от ГЕРБ, се превърна в пореден епизод от сагата за политическите битки в Народния театър "Иван Вазов" - там от месеци режисьорът Александър Морфов протестира срещу пиара Велислава Кръстева, която на изборите на 2 октомври придружи до урните почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, и срещу директора Васил Василев, който в петък му изпрати и призовка да дава обяснения.


Тома Биков, Деница Сачева, Анна Александрова и други активисти от партията на Бойко Борисов публикуваха възмутени коментари и 2-минутен запис с логото на агенция "Пик", направен очевидно от присъствал на сбирка по повод подготвянето на пиесата "Хъшове" в началото на театралния сезон.

В записа (публикуваният в You Tube, който може да видите в края на текста, е само 36 секунди) Морфов казва: "Имаме още едно отсъствие - на един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението. Съжалявам, но аз никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и с тази позиция в живота да бъде част от нашето представление."

По-нататък Морфов разказва как актьорът, чието име не споменава, му се обадил, за да пита защо не е включен в състава на представлението. Режисьорът му обяснил, че са крайни противоположности, че го харесва като артист, но не го харесва като човек, и му казал: "Ти направи своя избор." "Ами ако публично се отрека - аз бях принуден - ако от всичко се отрека, защото ти си ми любимият режисьор, ще имам ли някакъв шанс някога да работя с теб", попитал актьорът. Морфов му отговорил с цитат на Юлия Огнянова: "Всичко, което не противоречи на законите на физиката, е възможно." След разговора се замислил дали не го е наранил - "да не вземе сега да се метне през терасата". Докато Морфов говори, се чува смях в залата.


Кой е актьорът
От коментарите на активистите на ГЕРБ във фейсбук стана ясно, че актьорът е бившият депутат от ГЕРБ Евгени Будинов, който се кандидатира в листите в 25 избирателен район, в който водач обикновено е Борисов. Той беше в парламента от края на 2017 до пролетта на 2021 г., като година и половина беше заместник-председател на Комисията по културата и медиите. По това време се разгоря скандал с внесените между първо и второ четене поправки на проектозакона за изменение на Закона за филмовата индустрия, определени от кинодейците като лобистки.


ГЕРБ ще финансира нови схеми за сметка на българското кино
ГЕРБ ще финансира нови схеми за сметка на българското кино


По-късно Будинов се прочу и като участник в песен, посветена на родния град на Бойко Борисов - Банкя.


Актьорът е участвал в предишни представления на пиесата "Хъшове", която Морфов постави за първи път по време на стотния сезон на Народния театър (2004-2005 г.), в ролята на Мравката. Пред "Площад Славейков" той внася яснота, че разговорът му с Морфов се е провел в края на август.


Будинов твърди, че по-късно Морфов отново му се обадил и му казал, че има възможност да го върне в състава. Актьорът предупредил, че ще се кандидатира на парламентарните избори на 2 октомври. Морфов му казал да избира между него и Бойко Борисов и Будинов заявил, че избира Борисов. Късно в неделя вечер, "Пик" публикува интервю с Будинов, в което той отново обяснява, че режисьорът много ясно му е казал, че го "маха", защото "не понася ГЕРБ".


Реакции за и против мотивите на режисьора


"По света и у нас" цитира в неделя вечер Морфов, че разпространеното видео е манипулирано и в него не присъстват всичките мотиви за отстраняването. Той потвърди, че цени Будинов като артист, но по думите му в случая ставало въпрос за морални ценности.


Аз никога не съм си и мислил и нямам право да забранявам, на който и да било човек да участва в законова партия, но тук става въпрос за морални императиви. Човек, който няма моралните качества, за да участва в това представление, аз имам пълното право да го отстраня от представлението. 


Александър Морфов,

режисьор


Това казва режисьорът, който в неделя получи много критики, независимо че в театъра, както и в киното, режисьорите имат пълна свобода да избират актьорите за постановките си.

Доскорошната председателка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова дори заяви, че лично ще напише жалба до комисията за защита от дискриминация заради отношението към Будинов.


Откъде е записът


Съпругата на Морфов - Рени Врангова, съобщи във фейсбук: "Този манипулативно изрязан запис е собственост на Народния театър и е бил съхраняван в пиар отдела. Явно ТЕ са го изпратили, на когото трябва. Странни функции изпълняват, защото на всички е ясно, че реклама на представления НЯМА. (Както виждате във фейсбук актьори и режисьори масово си рекламират представленията.) Това доказва нещо много страшно - че в театъра ни подслушват и следят отвсякъде. Послееее... писмени обяснения, ЧСИ и жълти медии! Внимавайте!"

Врангова обясни и как се е появил записът: "Не е компромат. С най-добри чувства фотографът е снимал цялата репетиция, всички репетиции (това е много преди скандалите, септември месец), но преди месец директорът е изискал всички записи. Сетил се е, че могат да му послужат за нещо."

Това не е първият вътрешен видеозапис, който изтича от театъра след началото на скандала с Морфов. Преди седмици в онлайн изданието "Филтър" и в жълти сайтове се появиха и записи от охранителните камери в коридорите на сградата, които показват Морфов и колеги и неговото движение по коридорите. Според изданието това бил моментът, в който режисьорът драска и по вратата на директора.

Публикуването на видеото стана повод Морфов да бъде критикуван и заради новината, оповестена преди 10 дни от "24 часа", че на 24 февруари - на годишнината от нападението на Русия в Украйна, в театър в Москва ще се играе спектакълът на Морфов "Полет над кукувиче гнездо".


Междувременно все още няма публични резултати нито от проверката вътрешно в Народния театър за надрасканите от Морфов врати (през януари от негови изказвания се разбра, че няма да уволнява режисьора), нито от поисканата от вече бившия министър на културата Велислав Минеков информаця за проверка на театъра.

Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС
Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK