Едно наум: Действителна ли е бюлетина с мастилен отпечатък или драскотина с химикал

Кирил Петков (вляво) и Даниел Митов

© Дневник

Кирил Петков (вляво) и Даниел Митов"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


"Никой не може да обяви хартиената бюлетина за невалидна. Дори да има нещо драснато по нея, тя не може да бъде обявена за невалидна. Г-н Петков не е чел изборния кодекс" .


Това заяви в неделя (26 март) зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в интервю за предаването "120 минути" по Би Ти Ви.
Митов беше питан как ще гласува на предсрочния вот на 2 април и отговори, че ще използва хартиена бюлетина, а репликата му беше по адрес на гостувалия преди него съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. На същия въпрос Петков заяви, че предпочита категорично машината, защото това е единственият начин да е сигурен, "че някой с мастилен пръст няма да направи бюлетината невалидна", препращайки към сигналите от предишни избори за превръщане на действителен глас в недействителен от членове на секционните комисии.


В Изборния кодекс изрично е посочено, че вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен. Разпоредбите в закона са отразени подробно в методическите указания, които Централната избирателна комисия изготвя и разпраща до членовете не секционните комисии. В тях се посочва изрично, че едно от условията, за да се приеме гласът на избирателя за действителен, е върху бюлетината да няма "вписани символи и знаци, като букви, цифри и други знаци".


Отново на избори: какво става, ако се гласува с празна или надраскана бюлетина
Отново на избори: какво става, ако се гласува с празна или надраскана бюлетина


Пред "Дневник" говорителят на изборната комисия Росица Матева обясни, че мастилен отпечатък е знак, който би направил невалидна бюлетината. Същото важи за допълнителни драскотини с химикал, извън поставянето на знаци Х или V в квадратчето за избор на партия/коалиция или в кръгчето за посочване на преференция. По думите ѝ изключение се прави за т.нар. механични зацапвания, но за такива се приемат петна, причинени от размазване на печата на гърба на бюлетината или получени при самото отпечатване на хартията.


"Ние търсим принципа и правилото и уреждаме правилата, а единични изключения, които могат да се случат, ако някой пипне с мокри ръце, например, не трябва да стават правило и норма", добави тя. Матева припомни, че именно за да не се създават предпоставки за унищожаването на гласовете, не трябва да има никакви химикалки около членовете на секционната избирателна комисия, когато се отваря изборната кутията и се извършва преброяването.

Решението коя хартиена бюлетина се приема за валидна или не, когато има колебание за това, се взима от членовете на секционните избирателни комисии, подчертава Матева. Присъстващите в изборното помещение - наблюдатели, застъпници, медии - не могат да се намесват в работата на членовете на комисията при установяване на резултата от гласуването. При спор за действителността или недействителността на някой глас комисията приема писмено решение с поименно гласуване, като случаят се описва в протокол, се посочва в методическите указания.


Според методическите указания на Централната избирателна комисия при машинното гласуване недействителни гласове не може да има - всички гласове от устройствата ще се приемат за валидни.


Окончателно: при машинното гласуване няма да има невалидни бюлетини
Окончателно: при машинното гласуване няма да има невалидни бюлетини
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK