Едно наум: Съпругата на президента предложи учител по български език и психиатър на Кирил Петков

Президентът, съпругата му, и вицепрезидентът Илияна Йотова

© Велко Ангелов

Президентът, съпругата му, и вицепрезидентът Илияна Йотова"Едно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото- и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


"Познавам хора, които дават уроци по български език - лексика, граматика, синтаксис и всичко, свързано с него (българския). Познавам и психиатър (г-жо Гълъбова, Вас визирам - Цветеслава Гълъбова - бел.ред.), който работи с различни разстройства на личността - от халюцинации за евразийски попълзновения до "аз съм избрания". Ако някой има нужда - на лични. Защото, преди всичко, сме човеци и трябва да си помагаме."


Това написа Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев в публикация във "Фейсбук", към която е добавена снимка на Кирил Петков, а на заден план се вижда и другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев.
След това тя цитира публикация на друг потребител, в която е написано, че преди година "Продължаваме промяната - Демократична България" са викали "Мутри вън", когато са се борили с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а вчера са викали "Мутри вън", когато се борят с Радев и се опитват да се коалират с Борисов.


Петков и Василев участваха в протест пред президентството вчера, чието мото беше "Няма да позволим да се превърнем в Беларус!", като искането бе Радев да е президент на всички българи и да се съобразява с решенията на парламента.


Преди него Кирил Петков написа във "Фейсбук": "Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме нужда от редовно и проевропейско правителство час по-скоро". Добави, че ръководителите на службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си ресурс, но не в защитата на националната сигурност, а в производство на политически компромати. Вчера в парламента председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че министри от кабинета "Петков" не са работили за интересите на България.


През май 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев бяха назначени за министри във второто служебно правителство на Радев. През септември същата година двамата обявиха проекта си "Продължаваме промяната". След управлението на кабинета "Петков" постепенно напрежението с Радев се покачваше, а на 5 декември 2022 г. президентът заяви, че е било грешка да им дава шанс. Нарече действията им "шарлатания". От новата партия пък контрираха, че Радев е казал "Мутри, вън!", а след това е върнал мутрите в управлението на страната.


В понеделник (29 май) Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 април на "Продължаваме промяната - Демократична България", като се държа много резервирано с представителите на формацията и препоръча мандатът да не бъде изпълнен.


Днес съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че президентът иска служебен кабинет до местните избори през есента, за да предложи министри за кметове.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK