Благата вест на министъра

Още една блага вест се разнесе по великденските празници освен тази за Възкресението Христово. Новият министър на МВР Михаил Миков пред "Дарик радио" обяви: "В България мафия няма!" На което съпартийците му сигурно е трябвало да отговарят с "Воистина няма".


Изглежда, първата публична изява на наследника на Румен Петков подсказва каква ще бъде оттук нататък "комуникационната стратегия" на МВР. Всъщност стратегията не е нова. Великолепно е описана например от Михаил Булгаков в знаменития му роман "Майстора и Маргарита", чието действие се развива в Москва от 20-те. Става дума за сцената, в която на въпроса защо продава вмирисана есетра бюфетчията Андрей Фокич отговаря, че са му я докарали "втора преснота". Проблемите се решават с просто преименуване. Явно това е "политическата отговорност", с която са натоварили Миков - да опакова проблемите в гладки, приспивни формулировки.


Ето ги и точните думи http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=247301> на нашия Андрей Фокич. ""Категорично няма мафия! ...Категорично е твърде пресилен този етикет, че в България има мафия. Разбира се, имаме много сериозни проблеми с организираната престъпност, проблеми, които са не само наши, които са и на целия Европейски съюз, доколкото България е пълноправен член."
Не било значи "мафия", а просто някаква си "организирана престъпност", която при това, забележете, е проблем не само наш, но и на целия ЕС! Но защо е толкова страшна думата "мафия"? Дали звучи на г-н министъра като нещо, което се отнася до някакви упадъчни, характерни за гнилия капитализъм явления, за които няма място в нашата действителност? А може би думата е опасно подходяща за скандиране от разгневен народ пред парламента - "Ма-фи-я!". Доста ще се озорим, ако трябва да скандираме "Ор-га-ни-зи-ра-на пре-стъп-ност!".


"Организирана престъпност" е далеч по-удобно словосъчетание и по други, по-сериозни причини. Първо е далеч по-обтекаемо. Двама цигани, ако решат да крадат жица от далекопровод, също ще го направят организирано. Съответно, ако полицията ги хване, това може да се отчете като борба с "организираната престъпност." И най-важното: "мафия" означава преплитане между власт и престъпност. Ето това правителството и новият министър на МВР не искат да признаят. Затова и ни в клин, ни в ръкав се появява Европейският съюз. Един вид - глобален проблем, навсякъде е така.


От думите на министъра излиза, че "организираната престъпност" я е докарала глобализацията заедно с пиърсинга и хамбургерите. Само че корените на българската мафия са съвсем други - това даже и глухите го разбраха. Корените й са в началото на "прехода" и водят към ДС и номенклатурните мрежи, наследени от социализма и подсилени с дебеловрати момчета от спортните училища. Истина, трудна за признаване от елита на БСП, защото може да се окаже, че и този елит е тръгнал от същото място. Превръщането на комунистите в социалисти, на ДС генералите в "обикновени пенсионери" и на номенклатурните шефове в "национално отговорни бизнесмени" - това е една и съща история.


Сривът на доверие към управляващата коалиция заплашва не просто да смени Станишев с Бойко Борисов, но и да отвори очите на критична маса граждани за тази история. Историята на "мафията" и на "реформирането" на комунистическата партия. Тогава вече преименуването няма да помогне. Не може до безкрай да ни залъгват с "оздравителни процеси", "решителни реформи" и прочие формулировки тип "втора преснота". Миризмата все някога избива. А както казва Воланд на Андрей Фокич: "Преснотата бива само една - първа, първа и последна. А щом есетрата е втора преснота, това значи, че тя е вмирисана."


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник".

Още от Колумнисти

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Михов прави старт ала Петков! Дано не прави и същите дивотии ...

 2. 2 Профил на Няма спасение Бойко
  *****
  Неутрално

  Да това е комунисточеско-милиционерката мафия. Напълно съм съгласен, но няма алтернатива на това управление, защото и Бойко Борисов и Волен Сидеров са произлезли от службите на ДС и това е част от играта да си мислят хората че това са нови лица които ще променят нещо.
  Срещу тази гнусота която обхвана България има два бързи начина да се реагира. Първият е емиграция за да се спаси нещо от здравето ни, идеалите ни, пък и ако щеш от генетичната сила на добрата част нацията. Другият вариант е бавен и мъчителен преход в който се давиш с цялата система. Пожелавама на умните и честни българи добра професионална и човешка реализация извън БГ!

 3. 3 Профил на Авакум Захов
  *****
  Неутрално

  Да каже обратното е по-лошо от харакири.Става дума за вътрепартийна омерта.За другата омерта,както се подразбира от казаното от министър Михов и дума не може да става.

 4. 4 Профил на Хараламби
  *****
  Неутрално

  Директорът на ФБР Едгар Хувър също никога не е признавал за съществуването на мафията,за да не отговаря на резонния въпрос,защо не се бори с нея.Но ако той е бил шантажиран заради сексуалната си ориентация,то нашите герои са съучастници в мафиотските групи,а как така ще се бориш срещу самия себе си,та то си е противоестествено.

 5. 5 Профил на Булгаков
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK