Червените павета

Дни наред преди 14 януари се говореше, как насоченият за тази дата национален протест няма смисъл. "Няма смисъл" е съкрушителен и трудно обясним довод, любимо историческо алиби за нищонеставането по тези земи. Няма смисъл от протести, защото... нищо няма да стане. Няма смисъл, защото... няма никой да дойде, на народа му е писнало и на нищо не вярва. Няма смисъл, защото... вече колко пъти ни излъгаха. Няма смисъл, защото... няма опозиция, няма алтернатива, няма кой да ни управлява после. Няма смисъл, защото няма смисъл.


Върху тази натрупана "мъдрост" следва дълго и сериозно да се мисли. Върху тази свещена "празнота" българско дзен дзенуване, "нехаене" и всезнаене, така познато още от Каравеловите българи от старо време, следва да посветят усилия няколко агенции.


"Няма смисъл", казано днес и тук, сякаш сме в най-смислената държава, звучи по-абсурдно от абсурдите на последната година. Звучи като "има смисъл" да сме първи по корупция и бедност в ЕС, да сме единствените напълно зависими енергийно от една държава, да сме... Наистина няма смисъл да продължаваме.
Внедряването на идеята за безсмислието на протеста от 14 януари беше първата провокация. Другата беше с информацията, която МВР имало от дни, за включването на опасни радикални групи. Така и стана въпреки знанието на полицията. (Къде отиде превенцията?) Тези "агресивни групи", нека ползваме израза на министъра Миков, бяха пакетно доставени в първите редици на протеста, на една ръка разстояние от полицията. И на техните очаквани, стандартни провокативни акции нямаше никакви "респектиращи" действия. Полицията, която вероятно познава поименно тези младежи от честите им срещи по стадионите, странно бездействаше, гледаше настрани и никак не поиска да ги разпознае като провокатори.


Вечерта министърът Миков щеше да каже, че няма правни основания да се действа срещу "агресивни групи". Но два часа след началото на протеста същата жандармерия и полиция получи изведнъж "правни основания" да тръгне срещу мирно протестиращите граждани, да пусне малко кръв по жълтите павета. И особено по малките пресечки. Да прибере първите 150 попаднали й в ръцете наместо 20-те, многократно посочвани по мегафона от самите организатори и гражданите.


Тази "тактика" на заиграване с провокаторите и "респектиране" на невинните е ходене по много опасен ръб. И винаги води до стратегически провал. Дано един ден жълтите павета не се наричат по друг начин, да не се превърнат в червени, буквално и алегорически.


Около 1800 полицаи и жандармерия е имало на 14 януари около парламента. Огромно число спрямо 2000-3000 протестиращи. Жива сила, каквато не си спомням дори при бунта на далеч по-здравите таксиметрови шофьори, на миньорите и пр.


По същото време според разказа на приятелка на "Аксаков" деца от началните класове прескачали ужасени оградата на училището и попадали в мелето на трошащите витрини ултраси и "качулки". Къде е била полицията?


Да, организаторите са неопитни, не се справиха с провокаторите (но и полицията не поиска да го направи). Да, депутатите трябваше да излязат отвън още тогава, поне да смирят, доколкото могат, биещите. Ако бъдат разпознати (депутатите), разбира се.


Вторият ден на протеста показа, че нещата могат да се случват и по друг начин. Може би смисъл има... Въпреки здравото ни като паве "няма смисъл".


Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Браво!!!
  Естествено, че има смисъл!

 2. 2 Профил на кака Сийка!
  *****
  Неутрално

  Браво! Много точно казано!

 3. 3 Профил на СтаниШеф
  *****
  Весело

  Всички ,които не харесват правителството са футболни хулигани ,престъпници и болни мозъци. Това беше протест срещу капитализма и социалната несправедливост породена от него. От 2мнл. софиянци само 2000 са против правителството. Каква е алтернативата на тройната коалиция? )

 4. 4 Профил на Яне Деневски
  Яне Деневски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Утре пак, нямам гърлно но и присъствието е нещо.

 5. 5 Профил на Яне Деневски
  Яне Деневски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  СтаниШеф, алтернативата е КАКВОТО И ДА Е ДРУГО, защото по лошо от триглавата ламя не може да има. И какво му има на ВМРО, че толкова малко хора гласуват за него! Нямало за кого днес куките и те така ми казаха, нямало за кого.

 6. 6 Профил на gov_no
  gov_no
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съгласен съм, Господинов.

 7. 7 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  Мисля това е навярно последния шанс на поне едно поколение да се започне едно движение към нормалност...
  Да покълне ГРАЖДАНСКОТО общество...

  Иначе Булгаристан ще си остане кенеф, не знам дали руски или турски...
  Което определнено няма смисъл, освен за комунягите....

  На хората в България пожелавам да намерат смисъл в това да живеят в нормална, смислена държава.... 8. 8 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Гражданското общество се беше зародило 90-91, но беше наивно и без памет и попадна в капана на мръсниците, които го удушиха глупаво и безпощадно.

 9. 9 Профил на СтаниШеф
  *****
  Весело

  Питали радио Ереван какво щеше да стане в България през 2009 година ,ако нямаше 10 ноември 1989година. Родиото отговорило : внучката на Тодор Живков щеше да е депутат, синът на Димитър Станишев щеше да е премиер ,племеника на Велчев ще е главен прокурор ,синът на Славчо Трънски щеше да е дипломат ,Уляна Пръмова щеше да е шеф на телевизията ,децата на Добрев щяха да са...

 10. 10 Профил на И още
  *****
  Любопитно

  Маджо зет на Добри Джуров

 11. 11 Профил на мене
  *****
  Неутрално

  защо ще се познават с провокаторите от стадионите бе? Познават се от оперативките, от опашката пред касата за заплата, от почивната станция ако щеш!

 12. 12 Профил на ivan pi
  *****
  Неутрално

  за пръв път от 10 испанското национално радио отдели място за един досто голям репортаж за протестите в бг. тук тори се мисли, 4е столицата на бг е букуре6т, което според мен означава, че в еропа много сериозно искат това арогантно правителство да падне и най после българите да изберат политиците които заслужават като европейци. дерзайте и не спирайте да мечтаете

 13. 13 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  Браво, супер за Георги Господинов! Ако протестите на гражданското общество, което в болшинството си гледаше случващото се по ТВ?!, нямат смисъл, то тогава робската психика и поведение изпълват цялото ни съществуване като единствената възможна реалност.

 14. 14 Профил на дедо ти
  *****
  Неутрално

  казаното в тази статия вече съм го чел по блоговете. и проблемът на този протест съвсем не бяха мутрите, а политизирането му. експлоатира се за политически цели смъртта на едно момче, но карай да върви, важното е Господинов да се окаже пак радикал.

 15. 15 Профил на миков
  *****
  Неутрално

  дедо, как да ти го кажа... да си жив и здрав и майка ти също

 16. 16 Профил на колю
  *****
  Неутрално

  що не седнеш на дедовия ми ДЕДО

 17. 17 Профил на ВЕТЕРАН
  *****
  Неутрално

  Щом се страхуват значи има смисъл
  Щом почнаха да се окопават - има смисъл
  Заради децата ни има смисъл
  Да им натрапим мажоритарни избори - има смисъл .Според мен това ще вдигне цената на кадърните хора в България . Щото е най-гадно да знаеш ,че си добър , а да те изпреварват и тъпчат мижитурки.

 18. 18 Профил на бай далай
  бай далай
  Рейтинг: 515 Неутрално

  какви 20 ултраси и 150 невинни арестувани?
  имаше над 200 нациста. плюйте по правителството и полицейския произвол колкото си искате, не ме интересува, но недейте да оправдавате по този начин косвено нацюгите.

  http://baidalai.org
 19. 19 Профил на я по-кротко политикантчета мили
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Протестът беше истински и въпреки "подредената" от ДС разправия между нарко- крилото на ДС и полицията, въпреки пребитите невинни хора, митингът има своята сила и значение!
  Червените руски мекерета треперят като мишоци.
  Идва им времето на тези неспособници.
  Благодаря на смелите сърцати хора, да кажат какво мислят за червените пройдохи и ченгета!

 21. 21 Профил на гого колумниста
  *****
  Неутрално

  плитка статия за сложно събитие. при това с очакване за аплаузи накрая.

 22. 22 Профил на Брех,
  *****
  Неутрално

  и на Свободата вързаха очите, досущ кат' на Темида,а? Да поплачем и днес за полицаите... и никак за полицейщината и мирните протести...
  Напред към светли бъднини!
  Върви, народе...

 23. 23 Профил на ит
  ит
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се, че има смисъл! Имаше смисъл и от това, което стана на 14-и. Показа минимум 2 неща:
  1. Какво е отношението на МВР и правителство;
  2. Че не е толкова страшно- в края на краищата някой да е пострадал сериозно

  Така, че по-смело с протестите!!

 24. 24 Профил на ивкръ
  *****
  Неутрално

  Дедо е червен боклук. Разбира се, че протестът е политически. В наивността си организаторите искаха да се разграничат от всички партии и така попадат в капана на комунистическата уловка: всички са маскари.

 25. 25 Профил на Дон Кикот
  *****
  Неутрално

  Питали радио Ереван какво щеше да стане в България през 2009 година ,ако нямаше 10 ноември 1989година. Раиото отговорило : внучката на Тодор Живков щеше да е депутат, синът на Димитър Станишев щеше да е премиер ,племеника на Велчев ще е главен прокурор ,синът на Славчо Трънски щеше да е дипломат ,Уляна Пръмова щеше да е шеф на телевизията ,децата на Добрев щяха да са...
  И Тато се усмихва в гроба ...Луканов съшо.../макар и по различни причини/
  Свободата Санчо може да дойде на бели криле но никога с бели ръце и винаги с червени. Без "червени павета" боклука не може да се изрине завинаги .
  И не е важно какво е "законно", "циволизовано" и пр. -важно е какво е необходимо защото победителите не ги съдят !
  Засега победителите са ясни ,битите си ближат раните а биячите и управляващите ги няма кой да ги съди.

 26. 26 Профил на БЪЛГАРКА
  *****
  Неутрално

  БЛАГОДАРЯ! Благодаря, че ми връщате вярата, че не всички български интелектуалци са млъкнали завинаги! Интелигенцията на един народ е призвана да му казва истината, защото в нея той се вслушва, още повече във времена, когато не иска вече и да чуе за политици! Интелигенцията е призвана във всички времена да показва истината на хората и да ги води! Във време като сегашното, когато нямаме свободни медии, нито телевизии, нито вестници, нито новинарски интернет-сайтове, както се убеждаваме от два дни насам, във време като сегашното, когато повече от Тодор Живков, Станишев сам казва, че ще разчита само на медиите, интелигенцията е по-необходима отвсякога! МОЛЯ ВИ, БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, СЪБУДЕТЕ СЕ И НИ ПОСОЧЕТЕ ИСТИНАТА И ПЪТЯ!

 27. 27 Профил на Edna
  *****
  Неутрално

  Разбира се, че има смисъл!
  А много ли смисъл има да се снишаваш, да мижитуркваш, да мрънкаш и все да чакаш нещо да ти случат - естеств. не по твой избор. Бях там, и синът ми беше. И пак ще отида - защото присъствам, защото участвам и защото нося отговорностите си. Или поне съм опитала (като индианеца на Кийси)

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  Какви интелектуалци, какви протести!
  Изборите решават всички! А на изборите (доколкото си спомням!) БСП май триумфираше в Студентския град! не интелектуалци и протести, а масов протестен вот на изборите, сваляне на БСП и ДПС от власт, декомунизация по суровата процедура и хладни професионалисти начело на правитеслството!

 30. 30 Профил на Клекалото
  *****
  Неутрално

  Протест пред парламента? - естествено, че е политически! Управлението на държавата е политическа дейност. Само че, у нас управлява Мафията, чиито слуги са в парламента. Слуги и на Русия! А дедо да застане под портрета на Сталин, да извади от кобура личния си и да го използва по предназначение. Така ще свърши добро дело.

 31. 31 Профил на до Българка
  *****
  Неутрално

  Българко, ще си останеш п.ос.а.
  Такива интелектуалци имаше и при комунизма - хленчещи и имитиращи позиция.
  И кого наричаш интелектуалец? Един с мисленето на 15-годишен селянин и разсъжденията на футболен коментатор (провокаторите не се справили с провокаторите, имало смисъл, че няма смисъл) може да ги каканижем до безкрай.
  И понеже представата ти за интелектуално е силно изкривена, ще те питам за материалното. Да си видяла Г.Г на някой протест?

 32. 32 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Цитирам пост от един друг форум, мисля че е точно за тук!:
  "Когато човек хване в къщата си крадец, той не преговаря с него, не гласува за него или за колегата му, който чака под прозореца за плячката, а му тегли един бой, троши му зъбите, пребърква му джобовете за да си прибере откраднатото и му чупи двете ръце за да не краде оня пак и да е пример за другите крадци."

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 33. 33 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "МОЛЯ ВИ, БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, СЪБУДЕТЕ СЕ И НИ ПОСОЧЕТЕ ИСТИНАТА И ПЪТЯ!"

  Защо някои хора упорито продължават да смятат, че се нуждаят от някакво необикновено, специално, чудато средство, напук на всички цивилизовани народи по света, които просто... ходят да гласуват, когато има избори!

  Затова, оставете тия deus ex machina, ами като дойдат изборите:

  ГЛАСУВАЙТЕ! БЪДЕТЕ ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ!

  Иначе с право ще си живеем в "кенеф", и ако щете на арменския поп се жалвайте!

  "The Internet is an insecure place."
 34. 34 Профил на z
  *****
  Неутрално

  е то сигурно сегашните пенсионери ще кажат,че и през 68а не е имало смисъл от протестите. ама резултатите се виждат в страните, които са протестирали. а тези дето не са виждали смисъл, все още го търсят в мизерното си битие

 35. 35 Профил на Минувач
  *****
  Разстроено

  Авторът успешно демонстрира безсмислие с тази статия

 36. 36 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Наистина Няма смисъл:
  От президент бракониер и сътрудник на
  Държавна сигурност.
  От министър председател,докарал държа-
  вата до най-бедната и най-корумпирана в
  Европа.
  От министър на икономиката,който до
  сега не е ясно от какво разбира,а най-
  малко от икономика.
  От министър на вътрешните работи,кой-
  то намира "ресурс" за разгонване на де-
  монстрации но не намира такъв за да се
  справи с поголовно ширещата се престъп-
  ност.
  От министър на Регионалното развитие,
  на който единствената работа,е да урежда
  и закриля грабежа на близки и роднини,
  които иначе не ги познава.
  Изобщо списъка е дълаг на тия от които
  наистина Няма смисъл!

 37. 37 Профил на да де, ама
  *****
  Неутрално

  Познаване на родната литература иска да демонстрира авторът. Само че х. Генчо не употребява думата нехая в тоя смисъл.

 38. 38 Профил на Сара
  *****
  Неутрално

  Георги Господинов като един съвременен г-н Фратю вика от Берлин - Поду Могошой - На оружие, братия. Ами да дойде и да мета жълти павета като иска.

 39. 39 Профил на Сара
  *****
  Неутрално

  Ами какво ще каже за културния проект на Давид Черни с клекалата в картата на България - хайде да се изкажем по интелектуални теми. Между другото клекалата са много по-хигиенични за обекти, където минават много хора и не може да се чисти след всеки и трябва да де запазят. Ето едно добро нещо от Изтока.

 40. 40 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  не може! човекът в момента е по-полезен на народа си като стипендиант в Берлин.

  Гого, като коркова тапа си - плуваш мазно отгоре и при сини и при червени. и ти и покровителя ти Михаил Неделчев. по-вредни сте и от отявлено червените.

 41. 41 Профил на Агънца
  *****
  Весело

  Много,много реститути има на протеста!Студентите и еколозите нещо се губят.Май само формалните организатори ще останат за да са агнешка кожа за Кумчо Вълчовците!

 42. 42 Профил на 41
  *****
  Неутрално

  malko e izposleljala intelektualno tazi statia i izobshto opita za ese na gospodinov. opit za opit za kolonka.
  a zashto tozi prehvalen post soc inteligent nishto absolutno ne pravi v svoeto si poprishte. praz e 40. za tapata v maznoto otgore. kulturnata mobilizacia ima svoja potencial, no takiva kulturno masovici kato g.g. gledat da backat "proekti" i "kolonki" honorarno intelegentstvane.
  evalarkata na toja narod, gospodinov i na vas kato pulna negova emanacia i na gaustin mnogo zdrave

 43. 43 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 742 Весело

  Не знам дали Господинов е г-н Фратю, ама от 37 до 42 до един са Киряк Стефчовци...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 44. 44 Профил на смислен
  *****
  Весело

  чудесна статия!
  а от 37 до 42 - пийте по една черешовица и отивайте да варите компот от череши....

 45. 45 Профил на До # 32
  *****
  Весело

  А какво ще каже чичко Сорос и Амнести интернешънъл?То и талибаните режеха ръце и разстрелваха по стадионите.Я поискайте парички от ънкъл Джордж.

 46. 46 Профил на Veko
  *****
  Неутрално

  Като гледам колко са активни всички по форумите и колко малко са присъстващите си мисля , че в крайна сметка народа е доволен , ама понеже няма какво да прави си чеше клавиатурата на топло в къщи.
  Хак да са Ви комунистите тъпо, търпеливо племе.

 47. 47 Профил на провокатор
  *****
  Неутрално

  Хаха, колко си личи, че 37-40 е един и същ. сменете поне стила, г-н С.В.

 48. 48 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не разбирам защо ултрасите на протеста трябва непременно да са били (платени) организирани провокатори. Какво пречи да са просто ултраси, протестиращи срещу правителството по техния си начин? Краварите люскат мляко по улиците, миньорите блокират магистрали, зелените се пекат на бетонен плаж, учителите пишат шестици на всички, а ултрасите се бият с полицията.

  Не казвам, че е одобрявам начина им на протест, но не виждам защо непременно трябва да има конспиративна теория за присъствието им на площада. За мен по-учудващо е защо има социална група, която не присъства там, отколкото че точно тази социална група беше на площада.

  gradinko.bg
 49. 49 Профил на @47
  *****
  Неутрално

  ще се учудиш колко са много и се надявам скоро да не са чак толкова анонимни. защото казват верни неща. хората като гого опропастиха 90-те и искат още да яхат ли яхат.


 50. 50 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  "но не виждам защо непременно трябва да има конспиративна теория за присъствието им на площада"

  Аз също не намирам за уместно да се твърди, че комунистите са изкарали ултрасите на площада. Вижда ми се доста параноично.

  Това което МОЖЕ да се твърди със сигурност, Градинко, е че оперативните ръководители на МВР умело използваха повода да се правят на ударени дълго време, вместо да си изпълнят функциите и да отстранят лумпените от протеста.

  Тази стратегическа ненамеса, последвана от разгонването на целия протест, плюс типичния комуноиден кьорфишек за бомба, не ми се виждат хич параноични. Напротив, до болка са ми познати!

 51. 51 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Логично написано! Това е може би първият нережисиран протест срещу комунистите.
  "Защо трябвало да има конспиративна теория?" "Изглеждало параноично.."
  Другари хоноровани форумисти. Тези, които ви плащат наистина са баш-майстори на конспирациите и курвенските номера. Те са също така и доста добри параноици. По времето на другаря Т.Ж. се плашеха дори и от сянката си. Свидетел съм на това.

 52. 52 Профил на Пешо шкафа от стряма
  *****
  Гневно

  Ако влезне някой в парламента с калашникоф, 100% ще му направят паметник

 53. 53 Профил на nibelung
  *****
  Неутрално

  има,и то много голям смисъл да протестираме.иначе ще си останем добичета,ръчкани с остени,стригани,доени и само мучащи.много им се ще на управляващите да могат да се отнасят с нас като с мунчовци,ако ли не,бой за сплашване.трудно е наистина да прозреш и отстояваш гражданската си позиция,къде по-лесно е да смучеш ракия и слушаш чалга,но и най-красивите лъжи се спихват пред озъбената реалност,която у нас за съжаление е доста грозна.

 54. 54 Профил на И аз считам..
  *****
  Весело

  И аз считам че побоищата с полицията не бяха режисирани!Кадърните,знаещите и можещите от бившето СДС отдавна са в чужбина и правят пари.Тук останаха,а и се върнаха отрепките дето и чеп за зеле не става от тях и на запад и на изток и на север и на юг.Една дузина такива сини дИмократи познавам дето тръгнаха на запад кат аслани а се върнаха насрани.

 55. 55 Профил на tara
  *****
  Неутрално

  Аз пък познавам онези нещастници, дето си въобразяват, че са големи бизнесмени в чужбина с краденти от Блъгария пари. Все същата мизерия и българска безперспективност. Простотията мирише еднакво навсякъде.

 56. 56 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 233 Весело

  ИМА СМИСЪЛ! Утре(днес) от 14ч., площад народно събрание. Всеи ден се подобряват нещата. И организация и искания изкристализирват и се стиковат все повече. Само обединетел липсва, щото неможе така поотделно,за да сме силни. До дни би трябвало да се излъчи и такъв обединител Водим разговори,ше видим

 57. 57 Профил на pezar
  *****
  Неутрално

  ееех най-после някой да напише два реда и да ни извади от гората.благодарим ти от сърце Господинов.

 58. 58 Профил на Двуликият Бойко Борисов
  *****
  Неутрално


  Защо двулик? Много просто. Беше комунист, стана антикомунист. Не знаел до промяната, че дядо му бил репресиран след 9 септември 1944 г.(не знаел до своята 30-годишна възраст, има ли наивици да му повярват?),сега го е превърнал в свой рекамен билборд. Охраняваше телесата на Живков и Симеон, сега хули техните съидейници. Ругаеше Иван Костов, сега е склонен към флирт с него. Приемаше острата опозиционност на Волен Сидеров, сега се дистанцира от нея, поради страх от евентулно негтивно мнение на ЕНП за него. Говори люто против олигарсите, но не обяснява как самият той като обикновен пожарникар става толкова богат. Хвърля стрели срещу червената номенклатура, а спи с едно от най-изявените й чеда - банкерката Цветелина, самата тя мултимилионерка. Обещава да разследва произхода на богатствата, но за нейното и своето тактично мълчи. Прави се на християн-демократ, а се възторгва от Сталин, Хитлер и Мао. Уж е за верска и национална толерантност, а удобрява целите на възродителния процес (само методите му били неподходящи).
  И няколко думи по адрес на г.Господинов.
  Не ви ли се струва, че сбирката на 14 януари от замисъла до закриването й беше една интелектуална, политическа и всякаква бъркотия. Идеята беше да се спасява Студентския град,да се подобри отношението към студентите, а всъщност целта била да се иска оставката на правителството. Да я искат, но защо не я обявиха честно и доблестно предварително, а се криеха зад интересите на Стедентския град? Инициативата обещаваха да е политическа, а не партийна, а пък се съединиха с депутатите на СДС и ДСБ, раздаваха листовки на ДСБ. Обявяват се против реституцията, искат одържавяване на терените (национализация),което намирисва на комунизъм, а застават рамодо рамо до тези, които измислиха и осъществиха точно този тип реституция,която отвори пътя на дивия капитализъм. Протестът трябваше да бъде "национален", а се сведе до, както и вие го наброявате, до 2000-3000 души, няколко десеткиа може би и стотици 12-15-годишни хлапета.Това ли е нацията? Това ли е София с двумилионното й население? Има още много "зашо" и не бяха ри те, които хвърлиха сянка върху протеста, в резуртат на което той всеки следващ ден ставаше все по-малоброен?

 59. 59 Профил на Виолина
  Виолина
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Те ако не намерят решение на газта, тогава ще има още по- голям смисъл да се протестира.

 60. 60 Профил на contra
  *****
  Неутрално

  Управляващите не спазват договора с (РАБОТОДАТЕЛЯ)избиратеките на Република България.Неспазването на предизборните обещания,нарушаването на правилника на НС,както и противиконституционните закони е основен фактор на недоволство.
  Нарушаванието на законите означава престъпление.Следователно полицията е на страната на престъпниците и отношението им към гражданите е репресия!!!
  А дали обществото е репресирано от полиция или престъпници то не представлява разлика разлика.Глобите за хулиганство са рекет!
  А ние как да глобиме облечените в недосегаемост депутати???

  Кютек треба да има.Инак нищо нема да стане!

 61. 61 Профил на ЛЕВСКИ
  *****
  Неутрално

  САМО ТАКА МОМЧЕТА!ДРЪЖТЕ ГИ ЗА ТОПКИТЕ!!И ВЗЕМЕТЕ ДА СЕ ПОРАЗХОДИТЕ ПО СОФИЙСКОТО ЛЕТИЩЕ....

 62. 62 Профил на Gogo
  *****
  Неутрално

  Виж го това л.е.е, бе! Те бият хора по площадите,
  излизат хиляди да протестират, а той ти говори какво говорили преди 14-и и ти развива безсмислята си за нищонеслучващото се. Ама простотия!
  Че го публикуват, четат, че дори и го харесват.
  Хленченето още ли минава за интелектуалщина?

 63. 63 Профил на petar
  *****
  Неутрално

  upla6en ,sam za Balgaria jiveia 0t 9 godini v 4ujbina, bil sam na mitinga na 14.12.1989 otkam BAN, byahme na edna raka razstoyanie ot pobedata.Spomnyam si ,kak dartite komundeta se krieha, kato plahove vav parlamenta.Edin ne izleze da obiasni na horata ,da kaja 2 dumi.Az sam obiknoweno mom4e i vse pak sa ni promili mozaka ,sas smeli partizxani otryazani glavi i pro4ia komunisti4eska vampirska mitologia,predi 20 godini razbrah 6t0 za zla i sttrahliwa papla4 sa. iskam da se obarna kam de 6t0 e ostanalo svestno i4itavo v Balgaria hora ne se strahuvaite ot komunistite tye sa edni strahlivci i lumpeni oble4eni vav vlast. vseki mig v ,koito im pokazvate va6eto bezstra6ie e smart za tyah. te se strahuvat ot grajdanina i vazpitavat robi.Na moiata si loja sam po4uvstval ,stra6nite posledici na robskoto ni vazpitanie.sajaliavam 4e pi6a na latinica noboto oformlenie me iznenada. s uvajenie -petar

 64. 64 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  На т.нар. "протести" се събраха по-малко хора, отколкото на скучен мач от футболното ни първенство. Да не говорим, че организаторите бяха от кол и въже, без ясни послания към обществото, поради което приличаха по-скоро на кибици, убиващи свободното си време, отколкото на представители на гражданското общество, за каквито искат да ги възприемаме. Не желая безидейни хора,жадни за медийна популярност да ме занимават със себе си. Бих покрепил само хора, които не просто имат някакви добри идеи за бъдещето, а могат да обяснят и как ще ги реализират. Иначе добре помня всички протести досега и нищото, което се случи за студентите след тях. След всеки протест разбирахме, че поредното кошлуковче е уредило себе си.

 65. 65 Профил на СБС
  *****
  Неутрално

  Браво, Жоро, добре казано и осмислено! Ама може ли да има смисъл да се обяснява всички това на един опростачен и не-смислен народ? Май наистина трябва всички смислени и мислещи хора да си вземем шапките и да се махаме, а тук да останат мнозинството червени каскети, лумпени и комуняги...

 66. 66 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  ВЪН СТАНИШЕФЦИТЕ НА КОМИНТЕРНЯ!

  ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!

 67. 67 Профил на селянин
  *****
  Неутрално

  Георги ГОСПОДИНЧОВ кьорав ли беше да види, че полицай си свали шлема и по мегафона съобщи, че има заповед за спиране на протеста.Кои беха невинните деца, които рушаха парапетите а полицията си стоеше без да реагира, а трябваше да стои защото за това и се плаща да охранява.И когато започнаха дахвърлят камъни и каво ли още не изведъж полицията биела мирните протестиращи. за посягане на полицай трябва американските закони

 68. 68 Профил на Лъч
  *****
  Неутрално

  ЛЪЖЦИТЕ, ТРЯБВА ДА ИМАТ ДОБРА ПАМЕТ!!!!!!!!
  Протестите бяха манифестация на ИСТИНАТА, РЕАЛНОСТА, СПРАВИДЛИВОСТА, и ПРАВОСЪДИЕТО.
  Долу централезираните репутации, ИСПИТВАЩИ УДОВОЛСТВИЕ да бъдат ПАРАЗИТИ НА ОТЕЧЕСТВОТО.
  Трудно е да се различат ПОЛИТИЦИТЕ на администрациите от политиците на ОПОЗИЦИЯТА. Аз мисля, че цялата опозиция ТРЯБВА ДА СЕ СЪГЛАСИ С ФАКТИТЕ. Грижата за човешкия живот и ЩАСТИЕ и не неговото унищожение е на първо място и само СУБЕКТ НА ЕДНО ИСТИСКО ПРАВИТЕЛСТВО.
  Нито една държава и нито един народ, НЕМОГАТ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ и ИГНОРАНТИ ЕДНОВРЕМЕННО, иначе не прилича на нищо друго освен на една ВАРВАРСКА ОЦЕЛЯЛА БОЛШЕВИШКА РЕЛИКВА.
  КОМУНЯГИ не чувствате ли ИНФОРМАЦИЯТА ПРЕД ВАС ПРЕДИ ДА ИСТИНЕТЕ?
  Как оправлявате народа ДОКАТО ВЪЛЦИТЕ ВИ ДЪВЧАТ И КОКАЛИТЕ след като приглъщат и се оригват от МЕСОТО ВИ по кълките.
  ПРОТИСТИРАЩИТЕ, срещу крименалните високопоставени лица, които ИМАТ достъп директно до ОЧИТЕ и УШИТЕ НА ВЛАСТА, не вярват че ЛИСИЦАТА, която им изяде пилинцата ЩЕ ИМ ГИ ВЪРНЕ ЖИВИ.
  Ето защо желанието на народа е, НИЩО ПО-МАЛКО ОТ ДУСПА!
  ДА ЖИВЕЕ АНТИКОМУНИЗМА! Амин!

 69. 69 Профил на Боя
  *****
  Гневно

  Господин или госпожовице #55, Вашата теза само потвърждава подозренията ми,че всички напористи думократи до 89-та година са били най-близките слуги/домашните помощници и обслужващия персонал/ номенклатурата от нащионален и регионален мащаб.Мога да разбера огорчението и гнева на всички,които са били СЪРВАНТИ на старата власт,но отромната част от българския народ това не го касае- и да сме мъкнали като добичета ярема,все пак не сме подмивали дупетата и не сме изхвърлали нощните гърнета на номенклатурата!Аз назначени за милионери не познавам ЛИЧНО и дори един въздух не съм дишал стях-затова усещам всяка воня,независимо от каква боя!!!

 70. 70 Профил на замислен
  *****
  Любопитно

  Всъщност нещата са много прости. Крадливата, корумпирана, смрадлива, псевдоофицерска, извратена и криминална среда на на некадърни и недоучени негодници, чрез изтикания напред уродлив публичен лъжец и забележете "Президент" Гоце, доведе страната до асоциацията КЕНЕФ. Това само по себе си е символ на крайно състояние, след което събитията не представляват смисъл и интерес за никого. С протеста си , все още не съвсем добре формулиран, искаме да се оттласнем от перспективата някой да пусне водата и да ни замени. А заслугата на Гоце е, че той е пълната противоположност на полезното за България. Всяка мисъл, идея и действие, различно от извършеното или изказано от обществената клоака на президентското обкръжение и от него самия е правилно и полезно. В противен случай възможностите на проекти от сорта "българи", "кирилица", "възраждане", "държава" и т.н. по тези земи ще са изчерпани. Sorry.

 71. 71 Профил на ivan40
  *****
  Неутрално

  Как ли би се чувствал в днешното време Ботев? сигурно много на мястото си. За Стамболов знаем с подробности. Вапцаров щеше да е в групата на организаторите на протеста. Т. Г. Влайков щеше да подписва петиции. Баща ми щеше да бъде на работа,защото работа има да се върши.Господин господинов ми е ясен. той е преживял нещо, което не се е случвало - социализъм. В клиниката на четвърти километър сигурно има и хора, които са преживели Октомврийския метеж, нищо че е бил през ноември.

 72. 72 Профил на дрино
  *****
  Неутрално

  Браво за статията. Смисъл има!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK