Саудитска България

Ако България си имаше свой Мартин Лутър Кинг, той щеше да се провикне от Беклемето: "I have a dream..." и щеше да продължи: "... В Орешака да бликне нефт. И никога да не спре."
Много искаме да сме като Саудитска Арабия. Не по отношение на вярата и климата, а по отношение на нефта. Представяме си успешната държава като държава с големи нефтени кладенци.


Отдавна се разбра обаче, че нефт край Орешака няма да има. Затова сме унили. Единственото, което може да ни разведри, е нещо, което напомня на нефт. Голям енергиен източник. Например атомна електроцентрала. Ако може две. Или пък още един-два комплекса като "Марица-изток". Доскоро бяхме склонни и на варианта с многото тръби, които се сипят-сипят от изток като утринни слънчеви лъчи.


Някак си българинът живва, щом чуе думата "енергетика". Ние разбираме енергетиката по един-единствен начин. По саудитски. Да извира от едно място, да се държи от две здрави ръце и да се изнася. И като не можем като Саудитска Арабия да бъдем енергиен център на света, поне да станем енергиен център на Балканите.
Сещам се за Берлинския договор, за балканските войни, за това как безвъзвратно загубихме моретата и Македония. Саудитският ни енергиен копнеж ще ни върне онова загубено историческо достойнство.
Идеята да изнасяме ток за Турция е не просто икономическа, а национална. Ще можем да им дръпнем шалтера. Не че ще го дръпнем, ние не сме диви като руснаците, ама самата наслада, че може да го дръпнем, ни стига като награда за Одрин и за 500-те години. И освен това ще станем богати по магичен начин. Така както баба Ванга ни направи прозорливи, енергетиката ще ни направи богати. И най-сетне и руснаците ще ни споменават с почит. Сега от наште те почитат само баба Ванга, но ако изнасяме ток, всички ще ни зачитат.


Разни еколози и икономисти се опитват да ни обяснят, че атомни централи не се строят в земетръсни зони и че има и по-евтин начин да си осигурим тази енергия. И се чудят защо никой не им се хваща на приказките. Много просто - за нас енергетиката няма нищо общо с разумното използване на енергия, за нас в енергетиката се съдържа друга, по-висша цел. Тя е въпрос на национално достойнство. Тя е нашата Обетована земя, земя, която ни е обещана някъде отгоре, земя, залята с бетон, на който гордо седят атомни реактори. Никаква икономика, никаква екология няма да ни разколебае в този блян.


По улиците на София плъзнаха гневни граждани, които си искат своята свещена земя и развяват байраци, на които пише "Напред! За силна българска енергетика!". "Напред" е сборно име на сдружения, които се прекланят пред силата на атома и кюмюра. Зад тях стои Ковачки, който иска от черното си злато да изкове светло бъдеще за народа си.


Ако някой им обещае ток с още по-високо напрежение, енергетичните демонстранти ще го последват чак до Белене, където той ще разсече Дунава на две, за да могат енергетичните му последователи да пресекат на другия бряг. И после да се върнат, за да изградят копняните и обещани свише енергийни източници.
Нищо не потиска България така, както спрян реактор. Ни спрени фондове, ни турски клозети. И нищо няма да върне националния дух, така както би го върнал един пуснат реактор.


Ще кажете, България има нужда от енергийна независимост, хората ги е страх от режим на тока, още помнят тежките години след 1989 г. Това са плоски заблуди. Ние сме готови да стоим на тъмно и студено само и само да имаме големи електроцентрали и да сме енергиен център на Балканите. Ако проблемът се свеждаше до такива дреболии като това дали имаме, или нямаме ток, щяхме да си прокараме още няколко тръби от Гърция и Турция, щяхме да развием алтернативни източници на енергия и щяхме да си изолираме къщите, за да не харчим три пъти повече енергия, отколкото би трябвало.


Наскоро един таксиджия ми обясни как той и жена му работели по десет часа на ден, имали двустаен апартамент, отоплявали една стая и били добре. Оттогава това изречение не ми излиза от главата: "Добре сме, отопляваме една стая." В каква страна човек може да твърди, че е добре, след като отоплява само една стая? Колко силна трябва да е българската енергетика, за да отоплява отрудения таксиджия и двете си стаи? Колко АЕЦ, ТЕЦ и други Ц-та трябва да се изградят в България, за да могат хората да си отопляват всичките стаи?


Отговорът е прост - колкото и Ц-та да построиш, токът и топлината все ще струват същото и моят таксиджия ще продължава да е добре с една отоплена стая. Странното обаче е, че той подкрепя идеята за силна българска енергетика, която няма да му стопли втората стая.


България има нужда от интелигентна, а не от силна енергетика, от енергетика, която ползва разнообразни енергийни ресурси, която не е зависима от една държава и която разчита и на възобновяеми източници на енергия, и на висока енергийна ефективност. Лошото на подобна енергетика е, че тя не е драматична. В нея няма ни обетована, ни бетонирана земя, няма комини, които да стърчат над облаците, няма мощни електроцентрали.


Липсва саудитското изобилие. Патриотичният българин от висотата на едната си отоплена стая няма да приеме подобно национално унижение. Ние обичаме излишъка. Ако не остане, значи не е стигнало, казва нашата народна мъдрост. А ние обичаме да управляваме икономиката си като войнишко изпращане. Да има. Да прелива. Ако не прелива, не стига.


Един Нобелов лауреат определя икономиката като дисциплина, което изучава начина, по който обществата използват недостига на ресурси, за да произвеждат и разпределят ценни неща помежду си. Нашият икономически инстинкт спрямо недостига е не да го управляваме, а да му се противопоставим чрез генериране или бленуване за излишък.


Нашето национално самочувствие се държи на три икономически кита: АЕЦ, дебелото руско газово черво, в което ту има газ, ту няма, и бюджетния излишък. Когато тези три торби са издути, ние сме спокойни и доволни. Когато те започнат да се празнят, ние изпадаме в недоумение пред бъдещето като саудитски принц пред внезапно пресъхнал петролен кладенец.


В своите енергийни планове и икономическо управление ние сме жертва на непреодолим иманярски нагон. Готови сме да прекопаем една нива девет пъти, за да видим къде е заровено съкровището, вместо да я прекопаем веднъж, засеем и ожънем. Копнежът ни по изобилието никак не се свързва с мизерията на всекидневието. България продължава да е най-бедната страна в ЕС и продължава да е страната, която харчи най-много енергия, за да произведе едно евро БВП (осем пъти повече от средноевропейското ниво).


В подобрената енергийна ефективност на наште сгради се крие поне една, ако не и две, атомни електроцентрали. Отоплението на втората стая обаче не е част от националното икономическо уравнение, защото икономически интелигентното частно благоденствие няма отношение към основната национална ценност - излишъка.
Газовата криза обаче хвърли сянка върху нашия блян. Икономическата криза ще изяде излишъка. Златните еврореки не оказаха пълноводни. Може би пък ще зарежем най-сетне националния си идеал и ще си зададем въпроса за отоплението на втората стая.


Други коментари от Юлиан Попов може да прочетете на блога му www.julianpopov.com

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маке
  *****
  Неутрално

  Като гледам Алжир и Саудитска Арабия, ако България имаше нефт, Социалистическото правителство щеше да си има алтернативен избор за крадене освен еврофондовете: приходите от нефта. Има да се плаща на много лица: министри, съдии, митничари. Да им се поддържа формата.

 2. 2 Профил на Саудитски Юлиан Попов
  *****
  Гневно

  Отново Юлиан Попов!!!!!!!

  Не коментарайте! Игнорирайте го!

 3. 3 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Икономическите последствия, от това че не се изпълнява плана Маршал за източна Европа, се усещат и днес.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  Хахахаха - един човек отново описа българската простотия и отново наскачаха комплексарите да го плюят. Рядко се случва да се прочете статия, която толкова добре да опише "българщината". Плачете за реакторите, и за тръбите от Изтока плачете...

 6. 6 Профил на Фен
  *****
  Неутрално

  Перфектно!!! Супер!!!

  Икономика, политика и народопсихология. Прекрасно написано!!!

  Браво г-н Попов!!!

 7. 7 Профил на ЯНКИ
  *****
  Неутрално

  Хахахаха - един човек отново описа българската простотия и отново наскачаха комплексарите да го плюят.
  СЪВСЕМ ТОЧНО МАЙ Е ОПИСАЛ СОБСТВЕНАТА СИ ПРОСТОТИЯ И ГЛУПОСТ .

 8. 8 Профил на Д
  *****
  Неутрално

  България има нужда от атомни електроцентрали не заради самочувствието на хората с комплекси, а за да получава приходи от продажбата на ток. И тези приходи каквото и да казват, основно ще отиват в тези, които работят в централите, а оттам-в цялото общество. Затварянето на четирите блока на Козлодуй удря не само по самочувствието, а най-вече по джоба на всеки българин. И ако нашата страна беше изнудена да затвори тези блокове, за да бъде приета в ЕС, то и ние трябва да поискаме отварянето им не като се позоваваме на някаква си криза, а като кажем "не" там където е безусловно необходимо нашето съгласие. Например можехме да поставим като условие за ратифицирането на Лисабонския договор безусловното отваряне и на четирите блока. Този момент е пропуснат, но може би ще има подобни възможности. Важното е да искаме отварянето им и да се борим за своите национални интереси.

 9. 9 Профил на Тайната
  *****
  Неутрално

  "България има нужда от интелигентна, а не от силна енергетика,..."
  Откъде да ги вземеш тези интелигентни хора ?
  Последните 65 години България се управлява от полумалоумни и полуграмотни хора. Само погледнете образованието и специалностите на управляващите и къде са завършили.

  Нямате шанс.

 10. 10 Профил на Кольо
  *****
  Неутрално

  Отлична статия. Отдавна не бях чел нещо, което по толкова сполучлив начин да синтезира .. хм.. чудех се как точно да го формулирам, но видях, че един форумец пред мене е успял да го направи по доста сполучлив начин.. Да опише българската простотия.. Във всичките й измерения..
  Особено ми хареса сравнението с войнишкото изпращане.. В съзнанието ми автоматично изплуваха картини от детството ми, когато съм присъствал на подобни тържества на .. българската простотия. Както и българските сватби, естествено. Може на другата седмица да няма какво да ядат, дето се казва, нооооо.. за изпращането/сватбата ще трябва да се "осерат", да ме прощавате за израза, но за по-точен не се сещам.. Трябва да се покани цялата рода, включително разни далечни братчеди, дето преди тва може да си ги срещал веднъж.
  Гледах онази вечер новините на втората немска национална телевизия, ЦДФ, съобщиха за това как България ще поиска от Комисията да бъдат отворение реактори 3 и 4, "които бяха затворени при влизането на страната в ЕС поради съображения за сигурност." Точка по въпроса.
  Представяте ли си какво са си казали в този момент милиони немци, които са гледали новините? "Егати малоумниците, как ги приехме тея в ЕС? Искат да отварят съветски реактори.."
  Лошото е, че народът все още е политически незрял. И прост. И поради това все още се поддава на елементарни комунистически пропагандни трикове.

 11. 11 Профил на дзифти
  *****
  Неутрално

  Рядко срещано блестяща статия !!!!!
  Респект и благодарности !!!

 12. 12 Профил на До Янки
  *****
  Неутрално

  Янки, много си плосък. Веднага става ясно че името ти е Сергей.

 13. 13 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Много добре, ПОПОВ,адмираций
  Да си здрав и да ме радваш
  Не обръщай внимание на "Т Ъ Л П А Т А",винаги е йа имало

 14. 14 Профил на fraxinelle
  fraxinelle
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубава, точна и ясна статия ! Какво повече може да иска човек...

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Браво на Юлиян - този път е надминал себе си - хумор, анализ, дори и идея за посока - нищо не липсва!

  Колкото и да им е болно на някои патриотари, рубладжии и хора живеещи или в миналото, или в един "алтернативен свят" създаден главно с промиване на мозъци - истината не е приятна!

  А тя е че "нивата" има нужда от мотика, а не молитва (за нефт, за сполука, за 800 дни). Това да се види едно охолно (матерялно, но и духовно) бъдеще, както и начините да стигнем до него, дори това да е свързано с усилия.
  Как да си опазим природата, а не да я бетонираме със заводи, хотелски чудовища и голф недоразумения.
  Как да създаваме истински полу-проводници и други продукти на интелекта.
  Как да почнем дори с нещо елементарно - да сглобяваме автомобили (дори и това не става на енергийния център на стабилността на Балканите).

  Да спрем да сме страната на ментето, на "палатите" с една отопляване стая и боклуци по улиците.
  промяната следва да започне в главите, нещо което Юлиян се опитва да каже.
  Но плювалниците, замаяни от ароматите на кенефа не искат и дума да се издума.
  А хем сме готини, интЕлегентни и потентни - хем бедни.
  А де, следва да има виновни - я Костов, я Марсиянците! А ние целите в бяло. Но намисрисва.....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Добре че наистина нямаме природни ресусрси, щяхме да сме на ниво развитие Нигерия, Саудитска Арабия, Русия...

 17. 17 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  Юлианчо-дебил си моето момче!Обаче в БГ. това помага !Помиарствай в медийното пространство.белким ти олекне!

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Хаха перфектен анализ!
  А на 8ми номер мога само да му кажа да си сметне колко ще е печалбата за народа, ако бъдат съкратени десетките хиляди ненужни държавни служители в милата ни много overstaffed държавна администрация. Колко пари щяха да са спестени отново от работна ръка, ако e-govrnment работеше така, както работи в другите европейски държави. Колко пари щяха да пестят хората, ако имаха топлоизолация на покрива и на прозорците и т.н. и т.н. 100-на милиона евро са нищо, дори парите от тоя ток (ако въобще има кой да го купи) да отидат директно в хората това означава еднократно по 25 лева на човек?!??!?!?

 19. 19 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  сметката с износа на ток е сравнително проста.

  Искаме да ни кажат:

  1. колко ни струва да произведем 1 кВт /но с всичко включено/

  2. колко точно продава НЕК на година /за 2008?/

  3. каква печалба се разпределя между НЕК и посредници

  4. каъв процент от своята печалба НЕК внася в държавния бюджет

  ..и повечето от нас сами ще могат да преценят доколко е изгодна сделката !!!!

 20. 20 Профил на Bravo
  *****
  Неутрално

  Браво на автора! Първокласен текст!

 21. 21 Профил на maitap
  *****
  Неутрално

  Neznam dali ste zabelyazali, ama na manifestaciata na Napred imashe vikove "ostavka", koito izglezhda ne byaha cenzurirani - vse pak tova ne e 1980te che i da vikat kvoto tryabva. Taka che moje bi narodyt ni go predstavyat za zaguben, no nozhe poveche

 22. 22 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Най-сетне един журналист на място! С радост 4етох статията!

  Споменавал съм 4есто - страх ме е от съветската ядрена техника! При това свързана с намарливостта на нащенеца " хубава работа, ама БГ-ска"
  Дано не му пратят от "Напред"- някои мом4ета с метални палки.
  Смел 4овек!

 23. 23 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  от такива решения имаме и кремиковци и стмана перник и недовършен завод до бургаз и много други колоси с които се гордее червената власт а болестите които се увеличиха стократно са засметка на европеиския съюз.на нас ни трябва не химични и физични заводи и централи а природа където идните поколения българи да растът здрави и щастливи че са наши потомци това е задача номер едно в този момент.

 24. 24 Профил на Viewer
  *****
  Неутрално

  Наистина много добра статия с много остроумие и находчиви сравнения. Евала!

 25. 25 Профил на Plamen
  *****
  Неутрално

  Много готина статия. Много ме развесели.

 26. 26 Профил на ,
  *****
  Неутрално
 27. 27 Профил на Американец
  *****
  Неутрално

  Юлиян бил родоотстъпник.Не разбрах,защо.Навремето,всики които псуваха комунистите и бягаха от България им слагаха табела родоотстъпник.А истинските родоотстъпници мародерстваха,както и досега...

 28. 28 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  целия "протест" на движенето "Напред-назад, напред -назад" е съшит сбели конци , както "протеста" на таксиджиите при правителството на ОДС.
  Червените мафиоти притежават компании и имат контрол върху работещите там .Също както при социализма ни изкарваха да посрещаме по улиците на София я Кадафи , я принц Нородом Сианук и сега червените капиталисти организират протеста на своите служители

 29. 29 Профил на Троянски Кон
  *****
  Неутрално

  От съветски глисти получавам разтройство и газове

  "Саудитска България"
  Юлиан Попов

 30. 30 Профил на Павлик Морозов
  *****
  Неутрално

  99% от хилядите подобни джурналисти служат усърдно и резултатно - подаквайки на надакващи.

  Нещо ново да си научил от юлианпопщината? Не.
  За някаква светлинка в тунела? Не.

  Точно така трябва.

  Кадърът заслужава поощрение.

  Tojaga

  Най-сетне един журналист на място!

 31. 31 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Поздравления за автора и вестника!

 32. 32 Профил на Graovec
  *****
  Неутрално

  "България има нужда от интелигентна, а не от силна енергетика, от енергетика, която ползва разнообразни енергийни ресурси, която не е зависима от една държава и която разчита и на възобновяеми източници на енергия, и на висока енергийна ефективност."

  Я ДА ЧУЕМ КОЙ ТОЧНО Е ПРОТИВ ТОВА? ИМА ЛИ НЯКОЙ ЗА КОГОТО ТОВА НЕ Е ПРАВИЛНО И ЗАЩО?

 33. 33 Профил на Азис
  *****
  Неутрално

  България има нужда от слаба енергетика,
  но авторът е плах и го казва със заобикалки.

  "България има нужда от интелигентна, а не от силна енергетика"

 34. 34 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Статията е чудесна.

  За съжаление тя е в противовес с внушенията на полужълтата преса през 1999-2000г., а именно, че българинът е "интелигентен и работен", и че от всичко разбира-включително от АЕЦ и експорт на електричество.

  Добре би било да се публикуват точно кои търговски дружества се занимават експорт на елекричество, както и на какви цени НЕК им го продава?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на Поп Щлианов
  *****
  Весело
 38. 38 Профил на КФБА
  *****
  Неутрално

  Не само ще е добре да излезат на яве "посерниците" на НЕК, а няма да е лошо да стане ясно защо аджаба е необходимо да има подобни структури.

 39. 39 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 506 Весело

  Много хубаво написано.

  Поздравления, Юли!

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 40. 40 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  До редакцията -

  Тежки са ви страниците и сърфирането във вестника ви е затруднено. Първата страница е кошмарна... Филм ли тегля?

 41. 41 Профил на Шебек
  *****
  Неутрално

  Браво за статията!

  P.S.
  Дневник, защо на Юлиан Попов сте му сложили снимка като на Юлиан Вучков?

 42. 42 Профил на Аз ли съм прост или не разбирам
  *****
  Неутрално

  Българи ,разберете ние нямаме никакви енергийни ресурси... освен някаква лигнитна кал и миниатюрни количества нефт и газ. Не можем да бъдем енергиен център на Балканите. Токът е продукт с ниска добавена стойност. Инвестираш мноого в АЕЦ и печелиш малко ,при големи рискове. Защо управляващите искат да ни правят енергиен ,а не транспортен например център. Ясно е ,нашите хора да печелят от комисионни и да крадат от данъкоплатците.България имая всички данни за транспортен център. Да се строят хубави магистрали Видин-Солун ,мостове по Дунав ,магистрали до Истанбул ,Констанца ,Белград ,Албания...да развиваме ЖП транспорт, да приватизираме летища ... България да е енергиен център ,без да имаме ресурси е пълна глупост. Строяхме металургични комбинати без да имаме ресурси ,сега пак столетницата измисля простотии.

 43. 43 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  Не се безпокойте хора. Никога няма да се отворят 3-ти и 4-ти блок. Причината да се стартира кампания за тяхното повторно пускане и ичеизвадна.
  Русия спря газта за България. Дори в очите на непредубедения българин взе да му се изяснява каква държава е Русия на Путин. Рейтинга на наследника на СССР рязко падна, а оттам и на БСП. Какво можеше да се направи? Много просто! Стартира се дискусия и напъни да се отворят старите реактори. Естествено ЕС ще откаже. В очите на същите тези хора от сватбите и изпращането на войници ЕС ще стане лош и той ще забрави за газта и Русия. Клин клин избива!
  Просто нали!

 44. 44 Профил на Scribbler
  Scribbler
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нека си пожелаем повече такива гласове на разума да има в нашата страна. Браво!

  Във една провокативна и подтикваща към размисъл статия през Април 2008 , Томас Фридман квалифицира Американската енергийна политика, водеща до все по висока зависимост от Близкия Изток и задлъжнялост към Китай, като "Глупави, колкото си искаме да бъдем!". Не мога да не призная авторските права на Фридман, но с натрапчиво чувство на дежаву ми се струва че първоначалният прототип за фразата трябва да сме ние, Българите и нашата енергийна политика. Разхищавай, Плащай, Задлъжнявай и Зависи! И предложените решения са повече от същото...на ента степен! Сещам се за заглавието на филма с Джим Кери, "Глупав, по глупав", което също приляга в случая перфектно...

  Scribble away...
 45. 45 Профил на Оптимист
  *****
  Неутрално

  България има нужда от ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА И УПРАВНИЦИ!
  Интелигентната енергетика идва след тях!

 46. 46 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Не Русия спря газта за родината на "приятеля на такситата" Попов, а Украйна - "приятеля на Америка". От тук трябва да започват всички по нататъшни приказки.

 47. 47 Профил на Спасов
  *****
  Неутрално

  Браво на Юлиян!
  Отлична статия- изрисува нашата народопсихология. Членството в ЕС уж ни променя, но от време на време се "изпускаме" по андрешковски. Абе знам, че в 5 звезден хотел готвенето по стаите е забранено, ама да взема да питам на рецепцията може ли да си кача горе стария раховец. Зер колко свинско със зеле мога да сготвя на него. Че и комшиите ще храня и пари ще изкарам. Вместо да ходят в ресторанта- ще рупат боб и чушки, сготвени от мен на Раховеца, дето съм го скрил зад плазмата в стаята.
  Абе знам, че няма да стане, ама да взема да питам- кво като се поизложа. Няма да е сефте

 48. 48 Профил на Се се се ре
  *****
  Неутрално

  хе хе хе хе

  Патриотическият резидент дон. Георгий Параванов "жълта преса" ли е!?

  Напротив, болгарското величие трябва да се хвали... до окарикатуряване.

  Все още се намира работа както за "добри" ченгета, така и за "лоши".

  АБФК

  Статията е чудесна.

  За съжаление тя е в противовес с внушенията на полужълтата преса през 1999-2000г., а именно, че българинът е "интелигентен и работен"

 49. 49 Профил на Газпутин
  *****
  Неутрално

  Лъжи товарищ, лъжи, все ще залепне някъде.

  Петров

  Не Русия спря газта за родината...

 50. 50 Профил на q
  *****
  Неутрално

  "има и по-евтин начин да си осигурим тази енергия" - Какво чакате, г-н Попов!?? Нобела ви е в кърпа вързан! Само го кажете тоя начин...
  "с още по-високо напрежение" - мхм, "журналистическо"

 51. 51 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  q, много е просто как ще стане. Автора ти го е написал. В България има около 2-3 милиона обитаеми жилища. Изолацията на всяко от тях струва средно по 1500 лв. 3 милиона по 1500 лв = 4,5 милиарда лева.
  Забрана за продажба на крушки с нажежаема жичка - още около 200 милиона. Общо кажи ги стават 5 милиарда. Икономическия ефект от това нещо става приблизително на 20-25% от потреблението на ток сега. И при това без да се засяга енергоемките производства. Тоест само изолацията на жилищата струват половин Белене, а ефекта е колкото 1, че даже и 2 беленета.

 52. 52 Профил на q
  *****
  Неутрално

  Hunter, благодаря Ви за конструктивния коментар. Мнението ми визира строежа и експлоатацията на алтернативни източници (ефективност, разположение и т.н.).
  Що се отнася до заключението, че в прозирките на старата дограма се крият още една-две централи - споделям го. Нещо повече - вместо изблиците на нихилизъм, достатъчно беше да се подчертае едно сведение отпреди няколко дни - в репортаж от Студентски град в прав текст отбелязаха, че в стаите, където са облепили дограмата с тиксо, температурата се е стабилизирала на 20 градуса (срещу максимум 18 в други). Така че според мен въпроса не е (или поне не само) в ламтенето за излишъци, а в ставането от диванчето пред ТВто и свършване на нещо... вместо едните да седят и да се оплакват, а другите да ги "шамарят" словесно.
  И още нещо - шалтер не се дърпа току-тъй. Има едни структури, наречени пръстени за енергийна сигурност. Ако си спомняте, преди няколко години при вътрешен недостиг по връзката с Югославия (част от съотв.пръстен) автоматично беше дошъл ток - за което нямахме текущи спогодби.

 53. 53 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  ДО 50. Да автора си е за Нобел.Ама в кои клон на науката или антинауката или антилогиката.

 54. 54 Профил на Fan
  *****
  Неутрално

  Хахахаха чудесен текст! Браво!
  Хрумна ми, че всъщност хората с непромити мозъци не сме чак толкова малко… Дано това да има значение…
  Благодаря на Юлиан!

 55. 55 Профил на Огоньок
  *****
  Неутрално

  Таваришчи, заглавието за своята така наречена публикация което таваршч Джулиан сръчно е избрал с подсказка от мудро руководство гавори по-силно от сичко друго.

  Защо някои от вас се опитват да върят против линията на партията, правителството и прогресивното человечество??

 56. 56 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Изключително добра статия!!!!!!
  Който има акъл ще я разбере, тъпаците и зомбираните от пропагандата на ядрената мафия ще си врещят.

 57. 57 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Представете си телевизионен репортаж от Сф, разпостраняван във всички страни на ЕС:

  По време на газова криза и студентски вълнения 10-12 хиляди полуграмотни индивиди, шофоьри на таксита, миньори, цигани крещят неистово-Искаме си реакторите, искаме БГ да стане енергиен център на Балканите!
  Ура!

  Какво ли си мислят за нас?

 58. 58 Профил на европеец
  *****
  Весело

  АБФК

  "Какво ли си мислят за нас?"

  Според мен избягват да го правят

 59. 59 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  100% съгласен със статията!

 60. 60 Профил на q
  *****
  Неутрално

  Коментар отн. коментарите: Забележителна е скоростта, с която положителните отзиви набират плюсове, а ВСИЧКИ други - минуси.

 61. 61 Профил на 65
  *****
  Неутрално

  До момента палмата на глупостта заслужено присъждам на №8, подписал се с "Д".
  Мама му дума ли та дума, а оно ръпа ли та ръпа.
  Той по всяка вероятност обаче е честен човек, защото си признава, че мисли с "Д"-то си.

  А темата за отварянето на блоковете приключи преди 2 дена, когато австрийският министър на околната среда даде ясно да се разбере, че това няма да стане.
  И ко ш'праим ся?

 62. 62 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Уф, много приказки, много нещо...

 63. 63 Профил на какво иска Ковачки
  *****
  Неутрално

  от Ю.П. "..Зад тях стои Ковачки, който иска от черното си злато да изкове светло бъдеще за народа си."

  Ей с това не съм съгласен с Ю.П.. Ковачки, иска от черното си злато да изкове светло бъдеще за СЕБЕ си и за любимата си ПАРТИЯ, дала му в ръцете благата заграбени от българският народ, чрез фалшива приватизация. Това е единственото, което иска той, а народът, псетата го яли.

 64. 64 Профил на ЕU
  *****
  Неутрално

  Мислят си, че по план и график троянският кон има разстройство.

  АБФК

  Представете си телевизионен репортаж от Сф, разпостраняван във всички страни на ЕС:

  По време на газова криза и студентски вълнения 10-12 хиляди полуграмотни индивиди, шофоьри на таксита, миньори, цигани крещят неистово-Искаме си реакторите, искаме БГ да стане енергиен център на Балканите!
  Ура!

  Какво ли си мислят за нас?

 65. 65 Профил на kodjo
  *****
  Весело

  Mnogo mi haresa statijata i mi razvedri obednata pochivka, merci. Hubav stil, uvlekatelen i dostypen za povecheto. Viva Oreshaka!

 66. 66 Профил на BORN
  *****
  Неутрално

  "Ако проблемът се свеждаше до такива дреболии като това дали имаме, или нямаме ток, щяхме да си прокараме още няколко тръби от Гърция и Турция, щяхме да развием алтернативни източници на енергия и щяхме да си изолираме къщите, за да не харчим три пъти повече енергия, отколкото би трябвало."
  Г-н Попов, пропускате само факта,че тези неща се правят с пари, а ние нямаме такива в излишък. Освен това /както казваше един дядо - трябва и акъл ! какъвто също липсва/. Като прибавим и модерната думичка "лобиране" , нещата стават фантастика. А иначе статията е добра.

 67. 67 Профил на Ебати статията, егати журналиста!
  *****
  Неутрално

  Толкоз претенциозна статия, а в нея поименно споменати само Мартин Лутър Кинг и баба Ванга! Иначе има един неизвестен таксиджия и един неизвестен Нобелов лауреат! Абе, журналист ли си, какъв си, не те знам, ама я си кажи черно на бяло - Ти за Президента ли искаш да кажеш нещо или си срещу Гоцето? Ай, да ти са не види, на маймуни ни обърнахти, маскари с маскари!

 68. 68 Профил на Lili Kostova
  *****
  Разстроено

  Невинаги харесвам и разбирам писанията на автора. Този път обаче наистина е ударил десятката. Колко време ще е нужно обаче, за да го разберат поне 50% от българите?

 69. 69 Профил на Lili Kostova
  *****
  Гневно

  Пари за алтернативна енергетика ИМА! Тези 10 милиарда, дето ще ги глътне Белене например. Само че... тогава няма да папкат Ковачки, Първанов, Стойков и компания. И Големият брат неодобрително ще поклати глава.

 70. 70 Профил на OT
  *****
  Неутрално

  Поздравления за добрата статия. Мисля че хората на НДСВ са наи добрите политици в страната и натрупаха доста опит.

 71. 71 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  НАРОДЕ, НЕ РАЗБРА ЛИ 4Е ТРЯБВА ДА ГЛАСУВА6????? ИСКА6 ЛИ ПРОМЯНА - ГЛАСУВАЙ !!

 72. 72 Профил на mitko_1
  mitko_1
  Рейтинг: Неутрално

  Атомни централи се строели не се строят в земетръсни зони и такива изобщо нямало ха ха ха. Япония е построила всичките си АЕЦ в зони в които е нямало нито едно земетресение в последните 200 години - може би! Според мен написаното от автора е силно пристрастно и може би не случайно. Иначе е в статията има и малко неприятни истини които случайно според мен е налучкал а това че и 10 АЕЦ да построим ако не подобрим енергиината ефективност то ефекта ще е малък. и това че пак някой ще открадне пак е истина. Ама това не е причина да не сторим АЕЦ а да контролираме повече тези които карадт и вземат решения.

 73. 73 Профил на panzer
  *****
  Неутрално

  статията е супер точна - националният манталитет на българина си е точно такъв

 74. 74 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  Юлиан Попов е надскочил себе си този път. Жалко че бетонните глави на т.нар. "енергетици" не разбират нито от ирония, нито от разумни аргументи.

 75. 75 Профил на Още преди време
  *****
  Неутрално

  предупредихме,че акцията"отваряне на блок от АЕЦ"е популистки ход за прехвърляне на проблема с газовата криза/предизвикан от Путинова Русия/ върху ЕС,който естествено ще откаже с гръм и трясък да пуска стари руски реактори от 1-во поколение.Същевременно се дава вид,че правителството и президента правят нещо,на фона на пълното им безхаберие по време на кризата и неудобните въпроси защо БГ е единствената европейска д/ва без алтернативи за газ.Сега предупреждаваме за още-засилващите се и повтарящи се по медиите твърдения на управляващите,че те много внимателно щели да"разяснят"на европейските "партнери"БГ позицията за АЕЦ-реакторите,заедно с това да "отстояват"БГ-позицияа "търпеливо,но твърдо",като правят "ВНИМАТЕЛЕН АНАЛИЗ"на европейската реакция ни карат да мислим,че е в ход сценарий,писан на високо и тъмно място някъде в Кремъл и София за натриване носа на ЕС/хак ви е газова криза,хак ви са стари руски реактори,плащайте газа колкото ви искаме!/.Същевременно,Гоце и компания затвърждават реномето си на руски коне в ЕС,намесват се нови енергийни играчи на БГ-политическия пазар/ЛИДЕР/ФЮРЕР и т.н./,които могат да получат и управленска власт след изборите и така Путин си завоюва влияние в/у ЕС/с право на вето!/

 76. 76 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  С риск да бъда различен, не са ми интересни баналната кал и смешки плювани всекидневно от джурналистически надничари срещу България, срещу "българите", срещу "българинът" и т.н.

  Повеже се спомена за ясновидката Ванга, Ванга е била феномен много различен и несравнимо по-голям от бекапета, офета и сесесерета. Същевремено, съвсем земен човек.

  Препоръчвам за хора с отворен ум една книга която се чете сякаш участваш в действителни събития. Нека заглавието не стряска никого:

  "На колене пред Ванга".

 77. 77 Профил на До Петров
  *****
  Неутрално

  Ти чуваш ли се като ги говориш тия приказки напред назад.?НЕ!
  Владимир владимирович Путин пред телевизията на Русия из-
  даде заповед да бъде спряна газта.Не ме интересува кой на кого
  е приятел.Факта е един пряката тръба с газ бе затворена ,точно
  по времето на големи студове.ЗАЩО?С какво бяхме сгрешили пред Путин та и на нас да ни спира газта.Тръбата е пряка и няма връзка с Украйна.Разбра се когато Първанов поиска от Юшчинко газ и той обеща веднага да пусне от техния резерв.Уви оказа се,че връзка с тази тръба няма.

 78. 78 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Боже , този няма ли най-накрая да се скрие с тъпотиите и простотиите си!

 79. 79 Профил на Господ Бог
  *****
  Неутрално

  Емилчо,аз съм - БОГ!
  скрий се ти мойто момче да не ти тресна една ядрена експлозия у деградиралата и изнервена кратунка..сполай ти
  И Аз одобрявам Юлианчо,чада мои, Обичайте го както мен . Тва е заповед 11. Само да сте я престъпили!

 80. 80 Профил на сп
  *****
  Неутрално

  Какво не е вярно в статията, та плювате автора? Затова сме на туй дередже и няма надежда да направим нещо смислено при този оглупял и оскотял от наложената му от любимата партия доживотна мизерия народ.

 81. 81 Профил на todor-kochev
  *****
  Любопитно

  Защо ли японските АЕЦ,построени в земетръсни зони и постоянно *клатени*, не аварират сериозно,а Чернобилската гръмна,та се не видя?Ето на това да отговорят поборниците на беленската централа и да ме успокоят.

 82. 82 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Юлияне, апладисменти и бис - продължавай в същия стил. "Вневник", благодаря!
  И две мрачни визия от бъдещето - 1. Русия забрани износа на ядрено гориво. 2. След изборите триглавата ламя сменя една от главите си и продължава с "Напред".
  Добре, че не съм баба Ванга.

 83. 83 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Емиле, то хубаво за триглавата ламя ,ами кажи от каква стомана да бъде меча на Юнака който ще я убие ? Знаеш ли откога си троша главата къде да бъде произведен - има три възможности:

  1.В Sheffield - UK - като Excalibur - Шефилдска стомана.
  2.В Толедо - Spain - Acerero Toledano - Стомана от Толедо
  3.В Дамаск - Сирия - Сабя Дамаскиня

  Това са трите Световни центъра за производство на оръжейна стомана! Коя от трите възможности най добре ще пасне на юнака дето ще убива Триглавата ламя - Сега няма да му рискуваме живота на юнака със Сабя на две строшена!

  Виж измисли нещо бързо,че това тук е хрономагия и макар,че я мътя от 25 години още не съм решил този въпрос.Все пак на Юнака ще му тежи да носи три меча - Един му стига нали!

  А за нашата Енергетика: Ние сме си голям износител на електричество от Т.Живково време - то затова ни бастардисаха реакторите в Козлодуй, а Белене го мотаят политиците стана 20 години! Трябваше Путин да ги подсети като врътна кранчето на газта оня ден!

 84. 84 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Триглавата ламя ще се опита да смени две главички - НДСВ и ДПС с ГЕРБ и Напред. Да видим дали ще й мине номерът.

 85. 85 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Харесвам текстовете на Юлиян Попов и ги чета редовно. Бих казал,че този е един от най-добрите. Поздравления. Дано повече хора го прочетат и се позамислят за това как ги манипулира комунистическата върхушка.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 86. 86 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,Емиле" благодаря за избора : Меча на Юнака който ще убие триглавата ламя е от Испанска Стомана - Acerero Toledano - Името на Юнака в избрания от теб ,,Емиле" вариант е Спас Георгиев Йоневски - роден 07.07.1974 - висок 192см тегло 80 кг
  аз, му викам галено по определени прични Търновският жребец или Черното атче.Зад него стои масонска ложа,, Logos" бивша Furius Brothers или Бесните Братя и техните жени Черните пантери!
  Простете за откровенността - Надявам се ,че не съм обезпокоил никого в духовно отношение - това гьонсуратлъка е голяна работа!

 87. 87 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да допълня : на меча са гравирани три латински думи:
  VIDE, AUDE, TACE - Напишете ги заедно в Гугъл и ако знаете английски ще им разберете смисъла!

 88. 88 Профил на ФАКТОГРАФ
  *****
  Неутрално

  Така е. Гоьобелстчета путинисти храчат и ближат, храчат и ближат, все едно...

  Путин демонстративно наказа куп невинни и "виновни" държави.
  Това е факт за тероризъм.

  До Петров

  Ти чуваш ли се като ги говориш тия приказки напред назад.?НЕ!
  Владимир владимирович Путин пред телевизията на Русия из-
  даде заповед да бъде спряна газта.Не ме интересува кой на кого
  е приятел.Факта е един пряката тръба с газ бе затворена ,точно
  по времето на големи студове.

 89. 89 Профил на Великосерски
  *****
  Неутрално

  "Саудитска България"? Идеално. Колкото повече дим, пушек, пара и так далее зарубежом, толкова по-добре за Величието на сесесере.

 90. 90 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Браво, прекрасно е написано!

 91. 91 Профил на автора да коментира геноцида над Българска България
  *****
  Любопитно


  Европейската статистическа агенция съобщи, че България е изправена пред демографска катастрофа, ако бъде сравнена с останалите страни-членки на ЕС.

  Според Евростат, в България има най-висока смъртност и най-висок отрицателен прираст на населението през 2008 година от целия ЕС.

  Най-ниска е раждаемостта в България с 9.4 раждания на 1000 души от населението, а най-високата смъртност е пак в България - 14.2 на всеки хиляда души.

  Единствено населението на България ще намалее през 2008 година с 4.8 на хиляда.

  Евростат отбелязва, че през тази година населението на 20 страни-членки на ЕС ще се увеличи, а в България отново то ще намалее.

  Материал на kafene.info

 92. 92 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тя, Българабия си има и знаме, благодарение на македонския Ню Момент

  http://adsoftheworld.com/media/print/cosmofon_roaming_4

 93. 93 Профил на Пустиняк
  *****
  Неутрално

  Сите пишете глупости

 94. 94 Профил на една
  *****
  Неутрално

  Голема интелектуална мизерия е налегнала дясното, шъ знайте....

 95. 95 Профил на пери пери
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия г-н Попов!.Трагични последици на ниво интелект и работоспособност на народа ни,както и много болни комунистически мислещи хорица,дето си иэбиват незнанието,неможенето и комплексите от това,като здраво се държат за "Големия батюшка",дето винаги голям ни го набутва.На всичкото отгоре и отново се изложихме пред Европейците с глупашкото си искане за отварянето на 3 и 4 ти блок.а да питам,?-Като ги отворим и те вземат че направят белятя? - дали всъщност нямя да е по добре ?-за бъдещите поколения на тази нещастна наша Родина?Може би тогава ще стане, като след Хирощима и Нагазаки-останалите живи ще започнат да мислят и работят като един народ,за една цел-изграждането на държава за хората, които живеят на тази географска територия,честно,умно много и с усмивка на уста отглеждат децата си,който остават тук и продължават рода и традициите,чувствайки се сводобни,можещи и равноправни със събратята си от Европа.Аз май се размечтах,о понеже се зарадвах на много коментари на мислещите като мен тук хора,че от там ми дойде и мечтаенето.Колкото до др.Х2,7,8-скромен съвет-главите вън от Д-то-те са най-високо и съдържанието им ни отличава от флората и фауната.

 96. 96 Профил на kucheto ot krainia kvartal
  *****
  Неутрално

  добро попадение на Юлиан Попов

 97. 97 Профил на амброаз
  *****
  Неутрално

  АкоБГ-то беше в Сахара,щяхле да внасяме пясък,те тия работи, за икономии,за умно управление и спиране на краденето стават само "со кютек",ама нема кои,в тоя кенеф нищо не ти остава освен да се чупиш.

 98. 98 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Тъъъъжно, тъжно... но на няколко места се разсмях неудържимо. Благодаря Юлияне

 99. 99 Профил на Юда
  *****
  Неутрално

  Смях до дупка. Така е оцелял светът. Не говоря за себе си

 100. 100 Профил на &22
  *****
  Неутрално

  Доста елементарен , непрофесионален и предубеден(платен) поглед. Както 99% от журналистите се изказва напълно неподготвен.
  Четейки коментарите, все повече и повече се убеждавам, че Черни трябва да махне черната кърпа. При толкова лайнари кенефа е абсолютно необходим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK