Стърча, следователно съществувам

Има различни възгледи за това какво те прави човек. Според една пиеса човек звучи гордо, когато човекът затъне до шията в кал. Според други това да мислиш те прави човек. Според трети човек съществува, ако се храни добре, четвърти пък смятат, че те има само ако се жертваш. Ние пък си мислим, че съществуването, тоест човешкото, се определя от стърчането. Различни форми на стърчане отдавна са влезли във фолклора ни. Когато обаче се събере целият народ, индивидуалното стърчане не стига. Тогава се ражда колективното щръкване. Под формата на небостъргачи и други високо щръкнали неща.


В София предстои да щръкне нова сграда на мястото на ресторант "Ропотамо", известен навремето си с една социалистическа манджа, наречена "Турнедо Сара Бернар". Малко по-нагоре пък правителството иска да щръкне цяло правителствено сити. Хората се радват. Споделят правителствения порив. Какво са 3 милиарда евро (както се говори) за нещо, което стърчи над всичко останало. Народното събрание също иска да щръкне. Не му било достатъчно широко, където е сега, затова иска да иде в Партийния дом. Защото той стърчи. А сегашното Народно събрание е едно такова малко, тясно и мърляво като британския парламент, където няма място за всички депутати да седнат, та когато се събере цялото множество представители на народа, една трета стоят прави. Ние не можем така, не сме някакви смазани британци, ние искаме да ни е широко. И най-вече да стърчим. Да щръкнем.


Паметникът на съветската армия също е неприкосновен, не защото бележи светла дата в историята ни или е неземно талантлива творба. А защото стърчи. Над останалото. Щом някой се замогне, строи нещо, което стърчи. В София и из страната.
Дълбоко потиснати архитекти си мислят, че истинската реализация на архитекта е да намери поръчител, който да му каже: "Пари не жаля, само да стърчи над останалото." И архитектът се захваща. Къде си, бедни ми Зигмунд Фройд? Защо не си с нас, когато най-много имаме нужда от тебе? Мълчи Зигмунд, не смее да се обади. А и да се обади, това, което ще каже, няма да е за пред хората, камо ли да го печатат по вестниците.


Истинската страст на Фройд всъщност е била археологията. Но той се е усетил, че с копане няма да привлече вниманието на хората, затова се е насочил към потиснатите стремежи за стърчане. И не е сбъркал. Иначе къщата му във Виена е къща на цивилизован човек. Там нищо не стърчи, навсякъде са наредени археологически находки. Ние, също като Фройд, си имаме много неща, закопани в земята. Те обаче не ни вълнуват. Нека си признаем - кой го е грижа за траките, римляните или неолитните обитатели. Култури някакви, цивилизации, закопани в земята, кал.


Когато ние искаме да сме културни, ние щръкваме нещо. И по-малко от Альоша да е, но да щръкне. Като овъглената позлатена статуя на София, която е по-малка, но сякаш по-щръкнала от събратята си. Тя сочи оня копнеж за стърчане, каквото и да имаш, ако ще да е малко, ако ще да е грозно, ако ще да е овъглено, но да стърчи.


Ние сме потиснати хора. И колкото по-потиснати ставаме, толкова повече ни обладава архитектурната ерекция. Щом нещо започва да загива, и нещо внезапно израства от него и стърчи. Например знаме. Когато българското училище съвсем се срина, този тъжен факт бе ознаменуван с нещо между наредба и дарение и на всяко училище щръкна флаг. Не черен, а национален.


Сега страната е обхваната от икономическа криза. Тя е по-скоро заобиколена от нея, защото България по принцип не е много уязвима за подобни неща като кризи, защото има валутен борд и зимнина. Едното ни пази отвън, другото отвътре. Така ще преодолеем и кризата - сврени в мазето, от което стърчи националната ни гордост.


Не случайно пред Националния дворец на културата е изграден зимник, от който стърчи винкелова конструкция като щръкнал недовършен остъклен балкон, по която са полепнали очукани гранитни герои и изпопадали букви. Някакви софийски интелигенти, които явно не схващат дълбокия смисъл на тази творба, събрала в себе си в щръкнала форма всичко свято за нашия народ - мазе, винкел и недоизказани закани - са подхванали подписка във Facebook за събарянето му. Няма да успеят!


Юлиан Попов е председател на управителния съвет на Българското училище за политика. Други негови коментари може да прочетете на блога му www.julianpopov.com>

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламък
  *****
  Неутрално

  със или с без ссср, съвецска простотия ще стърчи до края на света защото сме социалисти

 2. 2 Профил на Калчо
  *****
  Весело

  Да правиш анализи - не означава да се правиш на умен!
  Все пак статията е в графа Анализи, а аз тука не виждам никакъв анализ. Виждам завързано на фльонга пустословие.

 3. 3 Профил на тъп
  *****
  Неутрално

  Юлиан със сигурност не стърчи!

 4. 4 Профил на Памела
  *****
  Весело

  Проблемът на българина е, че предпочита стърчането да е в буквалния, а не преносния смисъл. Сигурно защото второто се постига доста по-трудно.

 5. 5 Профил на алфа
  *****
  Неутрално

  не разбрах:на автора нещо,някъде изобщо стърчи ли му?
  като изровят някое тракийско съкровище-що са го изровили,ами че то сега има по-важни неща,пък каква срамота не се дават пари за съвременно изкуство...
  като вземат,че дадат пари за паметник(статуята на св.София )-все пак жив автор !- що сега са построили тази глупост...
  като се строи що се строи,като не се строи,защо не строи...
  като се събарят незаконни построики,защо се събарят,ако пък не ги съборят що никой не спазва законността в БГто...
  А на мен някои може ли да ми отговори :
  1.Защо с идването на Демокрацията беше затворена Централна баня в София т.е. с какво биха навредили алатурските спа процедури на Демокрацията?
  2.Защо кметът Софиянски реши,че точно тази сграда ще бъде музеи на София ?
  3.Защо авторът не се възмущава от фактът,че тази уникална сграда е оставена толкова много години да се саморазрушава.

 6. 6 Профил на Калчо
  *****
  Весело

  До Памела

  Какъв е смисъла от стърчането в преносния смисъл, ако липсва в буквалния?

 7. 7 Профил на ilich
  ilich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  всичкото това хубаво, ама нещо е сбъркана основната теза. небостъргачите в Ню Йорк съсвем не са издигнати от комплексирани архитекти и потиснати поръчители. не е проблем височината на сградите, а липсата на естетика. нямаме никаква архитектурна култура. и как ще имаме след толкова време комунизъм.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Носталгия по претопляни лъжи

  Носталгия по стърчене на оруелската империя на злото СССР която наричаше тероризма си отбрана, геноцида хуманност, робството свобода, свободата робство и т.н.

  Лъжа със цвете накичи...

  "Стърча, следователно съществувам"

 11. 11 Профил на не
  *****
  Неутрално

  Тоз не ме кефи нещо. Пише нещо, като британска правозащитничка за български детски дом, ама не става. Оплаква се все нещо... Чета го от време на време, че все пише.

  Ето Любослава е в космоса- пише и интересно и смислено. Тоз обаче не ме кефи, не е оригинален- все некви стереотипи. Абе не става...

 12. 12 Профил на Аспарух от Факултето
  *****
  Неутрално

  Нещо ми убягва кое точно е накърнено в чувството за справедливост у Юл.Поп. Иначе приемам тази дистанцирана мозайка от спомени и повърхностен преглед на печата, гарнирана със виенски подправки от преди две столетия. Може би най-много настърча тягостното чувство за безнадеждност и безсмисленост на политическата, битовата, културната, стопанската, обществената, личната, човешката, приятелската, чувствената, естетската, личностната, детската, старческата, здравната, пътната, пенсионната, административната, демографската, етническата, съседската, роднинската и в крайна сметка креватната ситуация в родния европейски ъгъл.

  Че ние ако не искахме да е точно така щяхме да гласуваме, бе господин Попов.

 13. 13 Профил на палатко
  *****
  Неутрално

  Едно зелено муше като се пръкнало питало тати: "Какво е това синичкото", -"Небето, -"Какво е това зеленичкото", -"Тревата", -"Какво е това кафевичкото", -"Нашата родина".
  "И в нашта българска държава, дългът на всеки повелява, елате да се съберем и дружно да се ... И най-отгоре над ... стърчи на президентът ни главата, подскочи на високо, оригне се жестоко и пак се гмурне на дълбоко"
  В заключение бих казал, и Бай Ганьо го е прозрял, всичко що стърчи са маскари, маргаритки, минзухари, люляци, зюмбюли, макове, рози. Човекът не е имал възпитание, но е бил искрен, и той е осъзнал истината за материала.
  Та ако трябва да се направи сериозен психосексуален анализ на политикоикономическата ситуация, първо трябва да си отговорим на въпроса: "А защо да е иначе?". Тогава много хора, не толкова възпитани или образовани, като нас простият материал, биха вложили много повече положителна енергия в това "Как?"
  Та това е всичко събрано в едно, относно какво е щръкнало от кенефа.

 14. 14 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Поредната полюция на ЮП. Опитва се човека да "анализира" разбрал недоразбрал... Много бих се радвал да прочета конструктивна критика Юлиане, демек вместо да казваш кое няма да стане, защо не предложиш нещо конструктивно за бъдещето на София... Не е толкова лесно, нали?

  Tu Stultus Es
 15. 15 Профил на Фройд
  *****
  Неутрално

  Ако ни е позволена заемка от речника на ББ, велика е носталгията на пенсионери, роми и прочее материал за епохата на зряло антикапиталистическо общество.

 16. 16 Профил на Zeko
  *****
  Неутрално

  Уважаеми Г-н Попов,
  Паметникът на София , може и да не харесва на всички, но той е авторско решение на твореца Чапкънов.
  Паметникът пред НДК може и да не харесва на всички , но той е авторско решение на твореца Старчев. Явно ще има и харесващи и не харесващи. Направете справка с Европейската история , как хората се отнасят с авторските решения на своите творци. Вижте в годините как противоречиво е приеман Гауди или пък архитекта на операта в Седни.Много нещо сте се разбързали в оценките на времето. Вашето словоблудство наистина прилича на дядо Ви на стърчилото, а то е като на баба Ви хвърчилото, ама на обратното.
  И последно, не пипайте в естетиката, тя не хамбургер , нещата не се утвърждават от днес за утре , а и не са Ви по силите.

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Всеки знае мита за "потентния" българин, който освен с костами гърди и с евентуалните си завоевания сред чАхкини и шведки почти няма с друго какво да се похвали. Поради това е и несигурен и се вкопчва в символи, с които незнайно защо се "идентифицира" и дума не дава да се поставят под съмнение - като Паметника на СЪВЕТСКАТА армия (недоумявам как може една окупациионна сила, върнала БГ поне 70 години назад в развитието и да бъде още почитана в Центъра на София), или небезизвестиня Четириъгълен Пето...ник до НДК.

  А ако просто всеки вземеше да си поразчисти неговото дворче, тротоата пред къщата, работното място, тогава БГ щеше много бързо да заприлича на нормално място за живеене, а хората нямаха да имат нужда от фалически символи за да си внишават че са добре, че са дали нещо на Света и че БГ има 1300 години история....

  Та ако от една нация кибици се превърнехме в една нация бачкатори - то това с потентността (yes, we can!) щеше да идва от вътре, без нужда от перчене и....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  СКултУрата в София величаеща агресията на марксистки нацизъм от страна на бившия СССР е престъпна фалшификация на истината, престъпна гавра с жертвите на марксистки нацизъм и престъпна пропаганда на тероризъм.

  Едни или други "творчески вкусове" нямат никакво отношение към същината на въпроса.

  Zeko
  * 16

  Паметникът на София , може и да не харесва на всички, но той е авторско решение на твореца Чапкънов.
  Паметникът пред НДК може и да не харесва на всички , но той е авторско решение на твореца Старчев. Явно ще има и харесващи и не харесващи...

 19. 19 Профил на Фройд
  *****
  Любопитно

  Безроден завалия, това ли ти е утехата?

  B52
  * 17

  Всеки знае мита за "потентния" българин, който освен с костами гърди и с евентуалните си завоевания сред чАхкини и шведки почти няма с друго какво да се похвали...

 20. 20 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  Ама Попов, не е коректно тезите ти да се базират на Фройд, а ти да си чел нещо от него и да си недоразбрал. И сега си ни напляскал тая манджа с грозде, а ние да ти я четем. Главните тези на Фройд отиват много по/далеч от асоциациите между фалос и паметници, небостъргачи, краставици, банани, химикалки, гъски, ракети и т.н. Фройд твърди, че най/голямата трагедия на западната цивилизация и нейната култура се състои в това, че целият цивилизационен процес, през които тя за около 2000 години изминава, е под мотото“ подтискай животинското у тебе респ. нагона си„. Другата най/важна теза е, че идеалът на Просвещението т.н. свободен автономен индивид, който сам рационално чертае съдбата си и взима решения се обезмисля чрез идеята на Фройд, че съществува човешко подсъзнание.
  Така, че с идеята, че руският паметник в София, Биг Бен в Лондон, Айфеловата кула в Париж са резултат от подтисната сексуалност или комплексарщина на техните архитекти и поръчители бих внимавал и не толкова лековато спекулирал.
  Седни си на задните части и чети Фройд внимателно.

 21. 21 Профил на ЕU
  *****
  Неутрално

  "Лъжа, следователно съществувам."?

  Татяна Ваксберг и други журналисти документирано са осветили някои от ужасните престъпления на комунизма.

  Затова, и поради милион други причини, едва ли има читател на Дневник, а още по-малко "стърчащият" автор Ю.П. на коментирания текст, който да не е на ясно, че така нареченият паметник на съветската армия освободителка в центъра на София е:

  престъпна комунистическа агитация и пропаганда,
  е продължаваща гавра срещу България и българските граждани,
  срещу Европа и европейските граждани, гавра срещу истина и човечност.

  Преди всичко стърчащият съветски монумент в центъра на
  българската столица е нон-стоп агитация и пропаганда на комунистически фалшификации и комунистически тероризъм, която агитация и пропаганда трябва да бъде спряна.

  Сбърканите "фройдисти" които търсят сексуалност под вол са май в същата агитка...

 22. 22 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  за архитектурен облик,за градоустройство,за представите ни как ни се иска да изглеждаме,не се пише така ахмашки
  софия е грозна колкото си иска и вече е съсипана:чужденци няма да се намерят тук да щракат картинки и да си харчат парите за български манджи

 23. 23 Профил на Лъч
  *****
  Неутрално

  Въпреки че доста сте СЪЗДАДЕН, аз мога да ви РАЗСЪЗДАМ, да но това вече е Диктаторство.
  Лау Тцу е бил спектаколярно правен КАТО ВАС от баща (стърчащо истреляна звезда) и носен в утробата на майкаси 62 години преди да се роди. Така той се ражда напълно стърчащ, узрял и с бели коси мъж. "I see you next time". Амин!

 24. 24 Профил на Бобъра
  *****
  Неутрално

  Тиквата Желю направи грешката като подписа договора за запазването на руските паметници в БГ с Елцин, но е спорно доколко съветските такива са руски. Все пак те бяха страна с 15 републики, т.е. всяка от тях може да претендира за собственост, което е абсурдно. Не съм юрист да определя дали не можем да се отървем от натрапения ни паметник на червената окупаторска армия на пъпа на София юридически, но бих посъветвал следващото дясно управление да го направи. Но Бойко е русофил и едва ли ще предприеме такава инициатива, затова ще си ни стърчи докато сме живи Паметника, де

 25. 25 Профил на St
  *****
  Весело

  Ами стърчим, я вижте мутробарока.

 26. 26 Профил на Лора
  *****
  Весело

  Така, така. всичко ни стърчи, повечето е грозно. Онова пък пред НДК съвсем е щръкнало на няколко страни, та по-добре да ни боде очите. И тук няма място за плюене с мазни храчки по Б.Б., нито пък по съветското ни "културно" минало. Истината е, че наистина си стърчим самодоволно, когато е по-добре да сме с по-малко колци в небето, та да не ни тресне гръм.

 27. 27 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не разбрах за какво е статията. "Сведена главица сабя я не сече" или "Снишаване, снишаване" - това ли иска да каже авторът?

  gradinko.bg
 28. 28 Профил на v,
  *****
  Неутрално

  както и друг път, браво! : )

 29. 29 Профил на 1917
  *****
  Неутрално

  Няма "грешка".

  Партийният член комуноид тържествено обяви, че си остава марксист, вместе с престъпното текущо марксистко статукво.

  Веднъж зависим от Партизанско членство и идеологически наркотици, зависим завинаги.

  Антитеистът е зависим до гроб, но истински вярващият в Партията не умира и продължава да ползва привилегии в отвъдното... наоколо тъдява.

  Партията обича статуквото си.

  Престъпно статукво, полуотречено със закони.
  КПСС в сссР я разтуриха.
  Диктатурата на БКП в РБ бе официално определена за нелегитимна и престъпна.

  А претенции на бивши соцлагерни републики затворници на ссср за собственост върху комунистическа пропаганда наложена от ссср в България би било не само абсурд, а бясна изродщина.

  Все едно Украйна, жертвата на съветския геноциден Голодомор планиран и командван от Москва, да има претенции за съветския паметник в центъра на София величаещ съветския геноцид срещу България.

  Изродщина, но доста масова и популярна.

  Днес едва ли съществува руснак който да е живял преди марксисткия преврат в Русия.
  Едва ли съществува руснак и прочее "советски человек" без негови близки и роднини загинали, съсипани или иначе репресирани от античовешкия съветски марксизъм, ленининизъм, сталинизъм.

  Много обаче са зомбирани дотам, че величаят, убиват и мрат за тираните си...


  Бобъра
  * 24

  Тиквата Желю направи грешката като подписа договора за запазването на руските паметници в БГ с Елцин, но е спорно доколко съветските такива са руски. Все пак те бяха страна с 15 републики, т.е. всяка от тях може да претендира за собственост, което е абсурдно.

 30. 30 Профил на полфтик
  *****
  Неутрално

  Горкото "училище за политка"! Слушах ги и по радиото веднъж - ама не - точно за нашите "политици" - бърбори ти 5 часа и не казва нищо. Брао, мче, заслужи си хонорара. Нали те ти го плащат?

 31. 31 Профил на Военен
  *****
  Неутрално

  Браво Б-52. Най ясно определи проблема на българина. Ако си оправим дворчето и се хванем за работа, няма да имаме нужда да се бием в гърдите с прехвалената си "потентност". тогава просто ще се гордеем с резултатите от труда си. Но когато в народопсихологията ни доминира принципа "аз да не се мина", просто няма как да станем нация от бачкатори и ще си се хвалимс голата си "потентност", защото само нея имаме. Въпреки че и това мен лично доста ме съмнява.

 32. 32 Профил на Фройд
  *****
  Неутрално

  Солидарност за другарите
  от свещената ромска империя

  Агитирам същото: Дайте да дадем.

  Докато не разнищим и разтаковаме народопсихологията на българския етнос и всички други с изключение на антиантисемитския, нещата няма да потръгнат.

  Което пак е добре /криво ляво/

 33. 33 Профил на Ръскин
  *****
  Неутрално

  Аз през 19 век писах, че архитектурата абсорбира в себе си духа и харектеристиките на времето. За ренесансовата архитектура бях казал, 4е сравнена с готиката представлява смазани еготични маси, които се под4иняват на безличен план и извратено лидерство, а не духовно здрави индивиди в хармония с природата. Но тогава не бях видял София през 21 век, за да знам какво значи смазани, павловизирани маси и извратено лидерство.

 34. 34 Профил на expert
  *****
  Неутрално

  А бре в тоя форум само ченгета май, баси....

 35. 35 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  Може и да съм фройдистки обременен и простак, но статуята пред НДК си е "МНОГОЪГЪЛЕН ПЕТОХУЙНИК", откъдето и да го погледнеш. Това е само според скрамното ми неестестско, селяндурско и просташко мнение, господа/другари КУЛТУРТРЕГЕРИ.

 36. 36 Профил на Павлик Морозов
  *****
  Неутрално

  А калтурата абсорбира архитектури, безвремие, духове... Всичкоядна е.

  Ръскин
  * 33

  Аз през 19 век писах, че архитектурата абсорбира в себе си духа и харектеристиките на времето...

 37. 37 Профил на Sia
  *****
  Неутрално

  до "тъп" Прав си момче, на Юлиан със сигурност не му стърчи!

 38. 38 Профил на nibo40
  nibo40
  Рейтинг: Разстроено

  Много още неща ще щръкнат нелепо в София ако тя продължава да се пълни със "софиянци" с манталитет на отрочета на селски даскали, дошли от някъде за да задоволяват тук провинциалните си амбиции. Какво ги спира, или поне, какво ги отсява? Нищо и никой. Да е ...хайде, да е жив и здрав Жельо Зелев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK