Защо ченгетата винаги са патриоти?

Не говорим за днешните служители на МВР, а за онези, които биват наричани така, защото са сътрудничили на тайните служби на комунистическия режим. За някои вече се знае официално, за други се досещаме по косвени улики. Тук обаче няма да навлизаме в хлъзгавия терен на моралните обвинения. Ден след националния празник си струва да се запитаме друго - случайно ли е, че ченгетата са все разпалени патриоти и националисти? Разбира се, обратното едва ли е вярно - пази боже всички националисти да се окажат ченгета?!


Трети март е празник на държавата, който с консенсус на елитите след 1989 г. бе обявен за национален, и то даже за националниЯ празник. Това отъждествяване между държава и нация далеч не е невинен ритуал, предаван по традиция. Държава и нация не са синоними, както не са синоними нация и общество. Нацията е въображаем образ на обществото, в който на преден план е изведена идеята за единство. Държавата пък е съвкупност от институции, черпещи легитимност, именно като изразители на интересите на тази въображаема общност - нацията. В този смисъл на 3 март празнуваме способността на българското общество да забравя. Да забравя всички онези случаи в новата ни и стара история, в които държавата е защитавала преди всичко интересите на определени кръгове и слоеве, скрита зад паравана на "националните идеали".


А не е ли всеки празник забравяне на дребното, възможност да се докоснеш до голямото, до онова, което надхвърля изпълнения ни с човешки грешки и слабости живот? Ако празнуваш златна сватба, нима си спомняш за дребните скандали? Може и така да е. Но за разлика от златните сватби "националните", а всъщност държавни, празници са част от реториката, легитимираща една част от обществото да властва над друга негова част. И често оправдават именно онези, които са работили не за нацията като цяло, а за една частна властова мрежа.
Затова ченгетата са винаги националисти. Защото, ако нация, държава и общество са едно, значи доносниците и "разузнавачите" са служили не на един диктаторски режим, а на България. Това ги оправдава - и то не само пред някакви крякащи антикомунисти, а в собствените им очи. Всъщност това е същината на метаморфозата БКП - БСП. Социалистическата партия носи хилядократно по-голяма вина от всичките охотни и неохотни доносници, но тя успешно се справи с тази вина, използвайки принципно същото оправдание - "работихме за родината, за България, за нацията, за обществото..." Защото сме социалисти. И точно затова не са социалисти, а националисти под прикритие. Манталитетно електоратът на БСП е дясно-консервативен, битово-националистически, а "Атака" просто му предлага възможност за сваляне на маските. "Атака" е откровеният и съответно политически некоректен наследник на БКП.


Освен националисти ченгетата винаги са русофили и отявлени защитници на православието. Това също не е случайно. "Православната ос" придава универсалност на българския националист, снабдява го с някаква квазирелигиозна основа. Затова и врагът винаги са "турците". Макар от чисто националистическа гледна точка в новата ни история реалният враг да са били най-често Гърция и Сърбия. Но днешният български национализъм не се интересува особено от тези неща. Национализмът е стратегия за набавянето на легитимност, от каквато формираните по време на социализма елити отчаяно се нуждаеха след 1989 г. И я получиха - и ченгетата, и комунистите.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в седмичника "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НЕРАЗБРАЛ
  *****
  Разстроено

  Защо "ден след националния ни празник", бе Бойко? Та нали ДНЕС е националния ни празник!!! Или не си бил сигурен кога точно ще качат в Интернет скудоумните ти разсъждения,а? По-добре е било въобще да не го качват. Аман от драскачи!

 2. 2 Профил на G.
  *****
  Весело

  По тия географски ширини, ако беше жив Хемингуей, щеше да продължи знаменитата си мисъл: "Румънец не е националност а професия" , с: "Но, в България нищо друго освен патриоти няма".
  Предложения за въображаемо продължение, ако имате, моля...

 3. 3 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 672 Неутрално

  1 е скудоумник. Нали утре ще излезе отпечатана статията бре!

 4. 4 Профил на Robinson
  *****
  Гневно

  За съжаление в България живеят много диви и полудиви необразовани невежи. И оттук идват мутризацията и корупцията - просто едни хора с пистолети и напомпани мускули получават протекции от полицията, прокуратурата и съда д авършат безобразията си на гърба на плащащите си данъци нормални хора. Ами вижте им мутрите наистина - може ли това да е нормален човек. Вижте Черепа, вижте Гергов, вижте другия Гергов, вижте Ковачки, вижте шефката на многото медии - онова прасе. Има нещо крайно уродливо в България - управляват я престъпници.

 5. 5 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Е, номер 1 това ли е най-важното!? Статията е предназначена за утрешния печатен брой, затова и текстът е съобразен съответно. Това, че ти и аз го четем тук още днес, може само да ни радва.
  Винаги ще има хора, които се упражняват на тема национализъм-общество-държава. В общи линии Бойко този път ни казва известни неща.
  Въпросът пред нас е - ние общество ли сме (или искаме ли да бъдем), а след това - от каква държава имаме нужда (ако имаме нужда). За национализма е ясно - всеки е националист, та ако ще това да е по отношение на родната му махала.

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Една корекция - ченгетата не са патриоти/националисти, а псевдо такива. Ако си истински патриот, трябва да те е грижа за българите в Албания, Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Верни на московското си началство, обаче, комунистите наричат около 2 млн. българи в Бивша Югославска Република Македония и в Албания (Голо Бърдо) "македонци". За бившия министър-председател Жан Виденов българските Западни покрайнини са "Източна Сърбия", а в Гърция нямало българи. За българите в Молдова и Украйна пък и дума не обелват - там властва Матушката и друго освен етнически руснаци няма.

  "Патриотизъм" по комунистически, е да се зъбиш на Запада, сори когато съюзът с него е единствения шанс за спасение на опустошената ти от 65 г. социализъм държава, а да обичаш Русия, дори когато имперските й интереси са директно насочени срещу България (примери: саботирането на Съединението чрез отзоваването на руските висши офицери от българската армия; лобирането пред Високата порта за назначаване на сръбски владици в Македония; изпращането на руски войски да защитават румънските окупатори в Добруджа през Първата световна война - същите са пометени от носената на крилете на ИСТИНСКИЯ патриотизъм българска армия, но другарите не обчат да споменават това; изфабрикуването на "македонска нация" и т.н.). Това НЕ Е патриотизъм, а национално предателство. Това НЕ Е моят патриотизъм.

  И още нещо - според автора електоратът на БСП бил "десен". Десен съм аз, защото вярвам в ценността на всеки човешки живот, в неприкосновеността на частната собственост и в неогравичеността на свободната инициатива. Комунизмът е отрицание на всичко това и неговите последователи не могат да бъдат десни.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на До "Неразбрал"
  *****
  Весело

  И ти си драскач, ама на много по-ниско ниво : по форумите. Дерзай приятелю, един ден ще родиш някоя много важна мисъл! Да не забравиш да я огласиш!

 8. 8 Профил на Гошо Тарабата
  *****
  Неутрално

  Комунистите НИКОГА не са били националисти, а безродници!
  Те по дефиниция са ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ и основават всякакви Коминтерни, Социнтерни и всякакви други "интерни".

 9. 9 Профил на Висарион
  *****
  Неутрално

  Единствената причина да съществува в обществото ни "елита" на описаните от Б.Пенчев, платени наемници е несекващия руски корумпиращ поток, изплащащ фикцията за световно господство, ако държиш канала в Истанбул. Поради продажната същност на некадърника, това некултурно присъствие винаги е гарнирано с насилие. Почни от преврата срещу Батенберг, мини през Лев Главинчев и стигни до Гоце, царя и доган. Но винаги са прахосвали и парите и идеите. За народа им не ми се говори.

 10. 10 Профил на вис 3
  *****
  Неутрално

  До Robinson (4)

  "Има нещо крайно уродливо в България - управляват я ОРГАНИЗИРАНИ престъпници."

 11. 11 Профил на вис 3
  *****
  Неутрално

  Браво Zoon Politikon (6),

  те не са десни, а много алчни.

 12. 12 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Че са консервативни бсп-арите спор няма, ама "десни"?! Че те за всичко разчитат на държавата; дори и герговчетата. А за националисти,... голяма част от тях са руски националисти, да.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 13. 13 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Проблемът на България е, че е населена с прост народ.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 14. 14 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 505 Неутрално

  И с русофили, които през живота си не са прочели една книга на руски.

  Пред боговете и фактите мълчат.
 15. 15 Профил на Приказен Свят
  *****
  Гневно

  Защото са "патриоти":
  1. Избраха за 2 президентски мандата настоящият си президент, вербуван от същото тази ДС.
  2. Управлява ги премиер-министър, по майка евреин (т.е. признат от догмите на юдаизма за чист евреин), който не българин по месторождение и е бил първо само и единствено "гражданин Советского Союза".
  3. Преди него пък им беше премиер-министър един комарджийски мушморок германо-италиянец, докаран им от Големия брат на ДС - КГБ(ФСБ)
  4. В три поредни вече правителства етнически небългарин е министър на външните им работи
  5. Дори и днес на този ден спорят имало ли е "робство", владичество или присъствие 500 години в родината им (сякаш това е било тогава друга форма на днешния Европейски Съюз. Ботев да възкъсне ли искат за да им се извини за : "Лъжа и робство в тая пуста земя царуват" да го обявят за самоубила се "мъжка секретарка-войвода" на Врачанския Балкан
  Не ми се пише по-нататък, от уважение към паметта на дедите ни !

 16. 16 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Защо ченгетата винаги са патриоти?
  -------------------------------------------------------------
  Защото: "Патриотизмът е последното убежище на негодниците."


  Което Бжежински перефразирал на: "Национализмът е последното убежище на комунизма."

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Гадна пасмина са комунягите!
  Но се възползват от това че на "материала" и ангела, и паметта, и ценностната система са слаби и нефелни.

  Ако НАИСТИНА си въобразяваха че са "служили на родината" защо аджеба не се похвалиха веднага след Промените, да ни осветлят какви ценни знайни и назнайни многобройни бойци на тихия фронт е имало...

  Да, ама не; като едни истински гнидо-хлебарки се разшават само когато светлината безмилостно ги освети и разкрие.
  И тогава почват с песента "ама ние за благото на...." Ти ги хващаш с ръка в кацата с мед, те обясняват че негрите в УСА ги бият.
  Лошо няма, трагичното е че номерата минават. И БГ общество няма имунна система, която със своята непоносимост да отхвърля подобни дегенерати...

  3/4 от населението вярва на митове и един прочит на Историята, който е писан я в Москва, я в Партийния Дом.
  И докато няма критично преразглеждане на миналото нама да има и смислено бъдеще!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Идиотът е патриот по дефиниция.

 19. 19 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Това си е бъркотия. Има някакви наблюдения , но все пак е боза. Литература да пише- ок ама друго не става. Има нещо дразнещо в стила- нещо от 90-те- някакъв мръсен правозащитен тон и комунизъм и ченгета и едни обобщения дето ама нищо смислено и ново не казват.

  Същият комунист, но с обратен знак пише нещо за да се обозначи в пространството...

 20. 20 Профил на Недоумяващ
  *****
  Неутрално

  Откога трябва да се срамуваме и от православието? Тоя изрод отдавна го знам, че го е срам да се нарече българин, ала тук като че ли вече пресолява манджата. Ако го слушаме него, трябва да станем я католици, я протестанти, зависи кой му плаща. Май-май като го гледам - протестанти, защото идиотщините, които бълва почти всеки брой, са със задокеанска идеологическа окраска. С думи прости - дайте да отречем патриотизма, да отречем православната вяра и тогава ще цъфнем и вържем, тогава ще сме се приобщили към някакви имагинерни ценности на модерния свят - за това дращи тая проститутка. Обаче нали е учен човек, трябва да си облече предложението в повечко думи, а пък и да не ни стресне особено, щото нали сме консервативни и прости ...

 21. 21 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Освен русофили, ченгетата са и сърбофили, да не кажа сърбомани, че ще бъде май по точно? Много ми е забавно, че в.Дума наред с патриотичните текстове за Македония, постоянно рекламира разни сръбски чалга звезди, като връх на световната култура........

 22. 22 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До Недоумяващ - В статията на Бойко Пенчев никъде не става дума да се срамуваме от православието или това, че сме българи. Става дума за псевдоправославни бивши милиционери, които преди са заклеймявали религията, разнасяйки "Наръчника на агитатора", а днес палят най-големите свещи и седят най-отпред на литургиите.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 23. 24 Профил на Новак
  *****
  Гневно

  Омръзна ми от вдигнати показалци и назидателни писания. Искам да попитам писачите - дотук добре /или зле/, а сега накъде? Кой е правилният път за лъганите и заблуждавани, но почтени хора? Кой е чистият дух на нацията ни, или по-скоро къде е?

 24. 25 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  meir № 16
  Защото: "Патриотизмът е последното убежище на негодниците."

  За да не повтаряш друг път папагалски тая любима фраза на безродниците и платените чузди подлоги в Царството, препоръчвам ти да са запознаеш с пръвоизточника на тва изказване, което гореизброените мръсници мошенически цитират извън контекста:

  "Patriotism is the last refuge of a scoundrel."
  Samuel Johnson
  Boswell tells us that Samuel Johnson made this famous pronouncement that patriotism is the last refuge of a scoundrel on the evening of April 7, 1775

  April 7, 1775, p. 253
  Boswell's full mention of this statement reads:
  Patriotism having become one of our topicks, Johnson suddenly uttered, in a strong determined tone, an apophthegm, at which many will start: "Patriotism is the last refuge of a scoundrel." But let it be considered, that he did not mean a real and generous love of our country, but that pretended patriotism which so many, in all ages and countries, have made a cloak of self-interest.

  Значи, Джеймс Босуел казал през 1775, какво бил казал Самуел Джонсън приживе.
  Щом като е така, нека да кажем поне, точно какво е казал Босуел от името на Джонсън, но заедно с контекста, а не извадено от контекста, както обикновено се прави с манипулативна цел.
  Джонсън не е имал пред вид патриотизма в смисъл на отечестволюбие и родолюбие, а псевдопатриотизма за постигане на користни цели на секакви там "примапатриоти" а ла Трифонофф, който най-често избива в национал-шовинизъм.

  Безродниците обикновено са не интересуват от смисъла на Джонсъновото изказване, а го цитират съвсем умишлено извън контекста.
  Техният главен проблем е отечестволюбието и родолюбието.

 25. 26 Профил на интервю
  *****
  Неутрално

  Доц. Пламен Павлов – преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методи” пред Агенция „Фокус”

  Фокус: Доц. Павлов, от историческа гледна точка - Руско-турската война търпи ли преоценка днес?
  Пламен Павлов: Като цяло, Руско-турската освободителна война търпи определени преоценки, но в общото няма как да има преоценка, тъй като в резултат на война беше възстановена свободната българска държавност, прекъсната в продължение на близо пет века. Като генерална оценка подобен подход не е оправдан. Тя не би могла да бъде оценена по друг начин, освен по този, по който са я възприели съвременниците – като освободителна война. Що се отнася до конкретни детайли в тази война, до редица спорни въпроси, там има какво да се мисли и какво да се желае, тъй като, независимо, че вече 131 години ние малко или много обръщаме внимание на тези драматични събития, много техни детайли са слабо известни - донякъде забравени, донякъде неразбрани. Хвърля се повече светлина върху някои моменти от нея, докато други остават в сянка. Никой не може да оспори героизма на опълченците на Шипка, героизма на руските войници. Там участват и много румънци при Плевен, както и в други големи битки във войната. Много по-слабо известни са боевете при Елена в началото на декември 1877 г. Тези боеве, които на практика предрешават събитията при Плевен и оттам победоносния развой на войната, едва в последната година се радват на повече внимание. А те са наистина много важни, защото при един пробив от Елена към Велико Търново и Плевен войната е можело да завърши с много нещастни резултати. Същото може да се каже и за боевете, които днес се водят в района на днешния град Попово, в целия фронт от четириъгълника Русе-Шумен-Силистра-Варна, където наистина източният отряд е бил принуден да води позиционна война. Казвам всичко това не за да създавам допълнителни дискусии, но просто войната трябва да се разглежда в нейната цялост, да не се хвърля прекалено много внимание върху определени нейни фокуси, а да се оценява цялата война. В нея грешки имат и руското, и турското командване, това е факт и той отдавна е анализиран. Анализиран е още от самите съвременници, но изходът на войната в крайна сметка е благоприятен за част от българите. Но само за част, тъй като тази война не доведе до очакваните от нашата нация през Възраждането резултати. Тези резултати не бяха постигнати поради политиката на Великите сили по Източния въпрос, и то всички Велики сили, включително и Русия. Но все пак, голяма вина за нерешаването на българския въпрос, имат основните покровители на османците, на първо място Великобритания. Те се опасяваха от една силна българска държава на Балканите. 3 март или 19 февруари, тъй като до приемането на новия стил по Грегорианския календар това е била свещената дата, дава свобода на част от българите, създава васалното Княжество България, създава автономната провинция Източна Румелия, в която отначалото Великите сили са смятали, че ще се създаде нещо твърде удобно за манипулация, някаква мултинационална формация. Тя неслучайно е наречена Източна Румелия, а не Южна България, но в крайна сметка там на първите избори се вижда, че опитът това да се превърне в мултинационална единица, е обречен на провал и българският облик на областта е категорично заявен. Така че тя на практика е едно второ българско княжество. Неслучайно българите, когато приемат Алеко Богориди, първия губернатор на областта, държат да го наричат „княз” и „Ваше Височество” и да виждат Румелия като едно второ българско княжество. За съжаление, други части от българското етническо пространство нямаха този шанс. В най-голяма степен това важи за българите от Македония, Беломорието и Източна Тракия, които директно бяха върнати на Османската империя, макар и да беше дадена известна надежда, че може там да има реформи. За съжаление, това не се случи и в още по-неприятен порядък се развиват нещата по време на войните за национално обединение. Така че тези области бяха политически загубени за България. В тях обаче българският дух се съхрани и до днес, независимо дали днес нашите събратя в Македония някой ги манипулира да се чувстват някакви други, те носят основната характеристика на българската етнокултурна физиономия, независимо дали го осъзнават, дали го отричат. И дори като владиката на Битоля от църковния престол отправят откровено антибългарски призиви, на което станахме свидетели преди няколко дни. Но става дума за това, че в някакъв смисъл това наследство на България като етнокултурна даденост, съществува и днес. Тя, разбира се, в Северна Добруджа, която беше отстъпена тогава на България и в Поморавието, което беше направо подарено на Сърбия, едни области, за българския облик на които до 1878 г. никой не се съмнява. Там протекоха други процеси и в много голяма степен отчуждиха българското население от истинската му същност. Съседните държави трябва да подхождат към историческата истина по необходимия начин, тя трябва да се признава. Ние не можем да имаме претенции към Ниш или към Лесковец, тъй като там нещата са се развили по определен начин, но в никакъв случай не можем да признаем, че тези градове Ниш, Враня, Лесковец до 1878 г. са били някакви други, освен български. След като самите хора там са гласували за българската екзархия и разбира се, това се потвърждава и от тамошните църкви и паметници. За да бъдат добри и приятелски отношения между балканските народи, трябва да се признае историческата истина. Това е все едно ние да отричаме, че някога нашите земи са били под властта на Римската империя.
  Фокус: Коя според Вас е най-романтичната представа за българското Освобождение?
  Пламен Павлов: Романтиката е тясната интерпретация, която не дава литературата, която не дава народната памет, която ни съхранява от ужаса на онези времена. Това са били тежки времена, напоени с много кръв, с много жертви, с много лишения и за българското население в най-засегнатите от събития райони, пък и за самата руска армия. Ние знаем, че тя е имала много лошо снабдяване и в разгара на войната близо 60% от нуждите на руската армия са покривани от българските общини, от доставките, които са правили българските селяни, което също е принос към нашата свобода, наред с опълчението, наред с доброволците и всички останали форми, които са действали. Една от най-неверните представи е, че ние едва ли не сме освободени даром, че не сме положили никакви усилия. Фактът е, че участието на българите във войната е изключително съществено и че то до голяма степен е ограничавано от самото руско командване по различни причини. Участието на българите е категорично доказано и може би това е отговор на въпроса. Ние не можем да не се преклоним пред романтиката в душите на тези изтерзани хъшове и към тези хора, които са бягали от земите в Македония и Тракия, за да се запишат в българското опълчение, без да им е гарантирано нищо като бъдеща реализация. Това са хора от всички социални слоеве, от всички възрасти, там има много бесарабски българи, много българи от Румъния, тогава българската общност в Румъния е била почти един милион, според анализите на съвременниците. Това е също един романтичен и съвсем реален изказ на българското единство. На мен, като бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, много ме дразни това деление. То се е случило, разбира се, по обясними причини, но за един Христо Ботев, за Любен Каравелов, в техните вестници няма понятие като бесарабски българи, като македонски българи в местния смисъл на българите. Там, когато пишат вести от България, съобщават вести от Карлово, Калофер, Търново, Шумен, Белград, Цариград, Охрид, Битоля, от цялото пространство, без да има такива граници. Тогава националното ни единство в някакъв смисъл е било по-силно изразено, отколкото днес. Вече 130 години имаме българска държава, една от основните функции на която е, да защитава това национално единство.
  Фокус: Често се спекулира с ролята на българите в освободителната война - голяма или малка е тя на фона на броя на руските войници, румънските и финландските?
  Пламен Павлов: Когато става дума за числа, има много дискусионни моменти и има много натрупани митове. Броят на загиналите не е 200 000, той е не повече от 60 000 убити и тежко ранени, които са починали от раните си. Но това не е никак малко, това е един средноголям български град. И за мащабите на 19 век това са големи жертви. Плюс това, това е в една война, която е сравнително кратка и която протича на няколко големи кампании. Тя не е някаква перманентна война огромни фронтове и т.н. Не е въпросът в съизмерването на жертвите. Естествено е, че руската армия е дала най-много жертви, но много жертви е дало и българското опълчение. Ние днес нямаме ясна статистическа представа колко са тези жертви, но самият факт, че то трябва да се попълва след боевете на Шипка и се прави второ опълчение, говори за тежките загуби, които е понесло. Общата представа за войната изключва доброволческите отряди, а е имало големи доброволчески отряди, особено в Северна Добруджа, където силите на ген. Цимерман са били минимални. Там е имало няколко хиляди български доброволци. Пак в Добруджа ние знаем за хайдут Пейо, който е водил твърде голям доброволчески отряд. Такива има и във вече освободените в хода на войната земи. Не бива да забравяме и тъй наречените „народни милиции”. Не бива да ги връзваме с народната милиция от времето на социализма, тук не става дума за полиция, а за такива доброволни военни формирования от самия народ. Такива са били създадени в най-невралгичните точки на развитието на войната – в Стара Загора, Казанлък, Карлово, Сопот, Габрово и т.н. В някои случаи те са наброявали над 1000 души. Те са били въоръжени обикновено с трофейно турско оръжие, имали са дори и конни формации, така че тук става въпрос за няколко хиляди българи. Не бива да забравяме така наречените народни горски чети, руското командване, което отначало е било доста резервирано към българското участие и даже опълчението е било смятано за помощна единица, ако се върнем към тези народни горски чети, самото руско командване е оценило опита на старите български воеводи. Става дума за хора като Панайот Хитов, Филип Тотю, дядо Илю и много други. Тези хора фактически са покривали фланговете на отделните руски групировки и в някои военни действия тяхната роля е много значима. Те са изпълнявали и разузнавателни функции, познавали са много по-добре терена от руското командване, независимо от неговите генералщабни карти. На мен ми е попадало издание, което е правено веднага след войната, едно от нещата в него е, че благодарение на българските разузнавачи, сред които е бил и Стефан Стамболов и на българската логистика, русите са познавали перфектно цялата Стара планина с всички възможни пътеки, пътечки, проходи, което им е давало едно стратегическо надмощие над противника. При положение, че същия този противник – Османската империя, е владеела тези места векове наред, а всичко това би било невъзможно без прякото участие на българите. Приносът на българите не бива да се пренебрегне. Ранените руски войници и български опълченци много често са били обгрижвани от български женски дружества, специално в Търново. В никакъв случай тази представа, че свободата е дадена даром, не е вярна. Тя не е дадена даром, в нея българското участие е значимо, което в никакъв случай не бива да ни води към отричане на ролята на руската армия и на Русия. Не бива да забравяме, че Русия си има нейните интереси, но това е в реда на нещата, тя си преследва нейните интереси, но в случая това, което е най-доброто, че интересите съвпадат и те в крайна сметка водят до нашата свобода. И тук това говори за дълбоката политическа прозорливост на хора като Софроний Врачански още в началото на 19 век, на Любен Каравелов, който е много критикуван за това. Те, независимо от това, че не са били привърженици на режима в Русия и са виждали всички опасности от руската политика, са разсъждавали реалистично, търсели са външен съюзник, и то този, който наистина може активно да участва в българския въпрос, като в никакъв случай не са сервилничели пред Русия и не са били склонни да жертват националните права на българите пред някаква чужда държава. Ние тогава сме имали политици на равнище. В това отношение, трябва отново да припомним Каравелов, тъй като в последните години той беше до голяма степен позабравен. През тази година се навършват два юбилея, свързани с неговия живот. Той умира през 1879 г., не бива да забравяме, че през 1869 г. с активната му роля беше създаден БРЦК. Нека още веднъж да си припомним за Каравелов, който е първият модерен български политик. Неслучайно той е присъствал на подписването на Санстефанския мир, което показва, че самата Русия е виждала в него български представител на високо равнище.
  Фокус: С какво тази война между Русия и Османската империя е по-различна от предишните войни между двете държави?
  Пламен Павлов: Тя е много по-различна за наше щастие, тъй като предишните войни ни носят много големи загуби, като материални активи, като разорение на цели области и най-вече като изтичане на хора, които са принудени да се изселят от България. Това е голямата група на днешните бесарабски българи, също и гагаузите. Става дума за една голяма общност, в момента има колебания колко души е наброявала тя, но не бива да забравяме, че става дума за най-малко половин милион души с български произход в днешните държави Молдова и Украйна и с много техни потомци от смесени бракове, които бяха своеобразен данък на предишните войни и доведоха до обезлюдяване на цели български народи. В Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да видим почерка на една по-модерна война, в сравнение със старите войни от 18-19 век. И там все пак трябва да отдадем дължимото и на император Александър II. Руският царизъм е негативно явление в световен мащаб за 19 век, но ние не бива да поставяме знак за равенство между руските царе от преди Александър и след него и самия Александър II, който е бил един модерно мислещ човек и един реформатор. Той е наречен „освободител” не от нас, а от самите руси. Александър II прави една война, с която е целял, освен да постигне определени интереси, които не са чак толкова големи като замисъл, но и да покаже, че Русия може да носи свобода. Той е искал да подобри имиджа на Русия пред европейската общественост, не бива да забравяме, че този владетел е искал да създаде Конституция, да се отмени крепостното право. Имали сме този шанс, че Русия е управлявана от владетел, който е по-модерно мислещ и по-либерално настроен, спрямо останалия руски елит.
  Русия в никакъв случай не се отказва от идеята да има силно руско влияние на Балканите, но тя е една война със сравнително ограничени параметри. Нейният неприятен за нас завършек, че голяма част от българските земи се оказва под чужда власт, се дължи на предварителните уговорки между тримата императори и най-вече между Русия и Австро-Унгария. Ние трябва да оценяваме това, което се е случило, от гледна точка на неговата историческа значимост. В този смисъл, Освободителната война е едно от най-грандиозните събития в нашата история и аз не съм склонен да одобрявам опитите тя да бъде отричана, да бъде превратно тълкувана и 3 март да бъде поставян под съмнение като празник. Такива опити от различни страни се правят през последните години и те за мен са едно кощунство пред нашата национална идея. Имало е случаи, в които наши бивши държавници от много висок ранг казват, че това е просто един договор между Османската империя и Русия, че в него България реално не участва, че това са някакви интереси на Велики сили. От една страна това е така, от друга обаче за нас 3 март и Санстефанския мир са национален идеал, признание, че това е българското пространство. Неслучайно идеалът за Санстефанска България е нашата доктрина за национално обединение. Тя не може да бъде отричана. Така че 3 март е този български блян за национално обединение, който трябва да ни води за в бъдеще. И това не е някаква архаична идея, а си е идея, която напълно съответства на мисленето на всеки народи с достойнство, какъвто е българският.
  Фокус: Малко хора си дават сметка, че и днес има български краища като Пиринска Македония, които са освободени преди по-малко от сто години. Много или малко постигна страната за тези 131 години от Освободителната война?
  Пламен Павлов: Това, което постигна нашата нация, не само държавата, но и българската нация, в никакъв случай не е малко. Ние не бива да страдаме от мазохизъм и да си спомняме само националните катастрофи, бедствията и това, което ни се случи не толкова по вина на нашите държавници, колкото по геополитически причини. За мен неуспехът в нашите войни за национално обединение, без да игнорирам грешките на българските държавници и военни, се дължи най-вече на неблагоприятната геополитическа обстановка в европейския и световен мащаб. Катастрофите са голяма драма, особено Ньойската катастрофа, разпокъсването и ограбването на България. Не бива да отричаме, че и тогава България беше един респектиращ партньор, тя не беше окупирана от чужди войски, тя запази своя суверенитет, независимо от периода на тоталитарна комунистическа диктатура тя опази своята национална култура и идентичност. През тези 20 години на демокрация ние непрекъснато хленчим и искаме от някого едва ли не да ни осиновява. След като имаме достатъчно ресурси, при едно разумно и честно управление, при изкореняване на корупцията и на всички явления, които ни свързват с всички негативни епохи от далечното и близко минало, да стъпим на европейската сцена като един достоен партньор, какъвто винаги сме били. Тези 20 години бяха една от най-неприятните характеристики на модерната ни история, защото, ако се върнем към Освобождението, тогава само след 7 години младата и неукрепнала българска държава успя да започне своето обединение и дори да отблъсне един агресор като Сърбия. Сега в продължение на 20 години ние търсим оправдания, търсят го политическите елити, като не виждат гредата в своето око.
  Фокус: Непосредствено след освобождението споменът за войната е много силен - тогава са изградени и много от паметниците и парковете в местата на най-големите сражения. Кои са най-силните от тях?
  Пламен Павлов: Там, където са били основните действия в тази война и където е походът на руската армия, безспорно, че местата на признателността са най-много. Това е било елемент дори на някакъв поклоннически туризъм. Стоян Заимов има през 1903 г. един пътеводител на светите места в Плевенско. Такива пътеводителчета, албуми, диплянки се правят и до днес във всички тези райони, където са се състояли най-големите сражения на войната. Става дума за маршрута, по който се е движил ген. Гурко и т.н. За съжаление, някои от паметниците са в много лошо състояние. Тези места на паметта трябва да се поддържат и да се култивира много по-силно интересът към тях. За Шипка това, разбира се, не важи, тъй като там всяка година се събират хиляди хора, и то най-често те са млади от цялата страна. Бих апелирал към политиците, когато те присъстват на такива места по празнични поводи да си спомнят, че са част от нас и да не държат хората на огромна дистанция. В последните години има неприятни случаи - хора, които са дошли по туристически маршрути, минали са километри наред, да бъдат държани в подножието на паметника, защото горе имало официални лица. Аз разбирам, че трябва да има превантивни мерки и такива има в целия свят, но все пак ми се струва, че не бива да се прекалява и не бива да се отнема празника на хората, които не отиват там със служебни автомобили и не отиват просто за да изпълнят някаква официална функция, а от своята българска същност, от това да покажат на децата си какво е България.
  Людмила СПАСОВА

 26. 27 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 8 Гневно

  Стига статий за ченгета...т.е.милиционери...аман...

 27. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Весело

  Интересно явление: Доносниците отричаха, отричаха че са били такива, пък като излязоха документите му намериха цаката "Ние за държавата, ние за народа..." Маймуни, хора без достойнство и без съвест!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 29 Профил на Бадема
  *****
  Неутрално

  Стига ,стига ,ама пичовете разузнавачи са винаги с един аналитичен ход напред от разни лаици и комплексари ,изживяващи се ту като политици ,ту като драскачи като горния автор ,ту като видни "анализатори" и прочие демосрати.
  Такива като тях си изправиха държавите - Саркози,стария Буш, Путин,Ципи Ливни в Израел и още и още.
  А в тези географски ширини номерът е да ги мачкаш, за да не ти дишат във врата и текат спокойно либералните реформи - демек грабежа.....20 години вече го гледаме филма ...

 29. 30 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  Какво бе, добре го е казал човекът за тия 20 години и ония 20 години, защото сравнението хич не е в полза на днешните тъпи политици и гадни комунисти.

 30. 31 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Авторът изобщо не е прав,наричайки най-върлите антинационалисти ,за националисти. Комунистите служат само на една единствена цел (не идеч !!!)-да лъжат,крадат,убиват и тотално да се подчиняват на тези,които им дадоха властта-Суветските болщевики. Всичко друго са подробности

 31. 32 Профил на ссср
  *****
  Неутрално

  Става реч за професионални мошеници.

  Истинският въпрос е кого обслужва подакваща "просвета"
  с очевиден отговор като тази...

  "Защо ченгетата винаги са патриоти?"

 32. 33 Профил на Mahno
  *****
  Неутрално

  Санстефанският договор е една голяма манипулация, Берлинският ни приобщава към европейския свят, макар и с цената на националното ни разпокъсване. България има нужда от нов нациноален празник и това е 22 септември, казва историкът  Пламен С.Цветков е професор по история в Нов български университет. Автор е на повече от десет монографии в областта на политическата и дипломатическа история на 20 век. Последният му труд е посветен на света на мегамитовете. Историкът преобръща редица вкоренени клишета, приемани за аксиоматични истини.  Интервю на Мая Стоянова  - Проф. Цветков, защо българите нямат еднозначно отношение към националния си празник?
  - Отговорът е много очевиден. Всеки път на 3 март нашите управници, поради инстинктивното си подчинение на всичко руско и съветско, използват тази дата, за да поругаят отново националното ни достойнство със своето безгръбначие спрямо Русия. Това дразни хората.
  Никоя уважаваща себе си нация не чества за свой национален празник едно външно събитие. Дори и да има спорове за това какво точно се е случило на 3 март, просто това е събитие, в което няма българско присъствие. Има българско участие във войната, но няма българско участие в подписването на Санстефанския договор. Освен това негов главен автор е граф Игнатиев. В записките си, публикувани в България още преди 1989 г., той в прав текст казва, че историческата мисия на Русия е да обедини славяните под свое ръководство върху развалините на Австрия и Турция. Това изречение ни казва, че човек трябва да има много голяма фантазия, за да твърди, че граф Игнатиев е освободител на България. Това е един българоядец, един човек, който е искал унищожението на България. Но сега една от централните софийски улици носи неговото име. Така че това е една наистина пагубна дата.
  - Кой е най-големият мит, свързан с освобождението на България?
  - Санстефанският мит е може би един от най-големите. Той е и една от най-трайните манипулации в историческата памет на българите, тъй като това всъщност е един договор за безсрочната окупация на България от Русия. В този договор няма никакви срокове за изтеглянето на руските войски, след като изтекат предвидените две години руска окупация. Дори има една разпоредба, в която се казва, че Русия ще изтегли войските си от всички останали части на Турция, с изключение на България. Няма никакъв международен контрол върху руската окупационна администрация. Разноските на окупационните сили са изцяло за сметка на окупираната страна.
  Има още нещо много важно. Някои историци, по-скоро в червения спектър на българската политическа действителност, между които и проф. Константин Косев, също казват, че Санстефанският договор не е нищо друго, освен една фикция. Реалният договор е Берлинският. Едва Берлинският договор намалява срока на руската окупация от 2 години на 9 месеца. Той изрично задължава, в рамките на три месеца след изтичането на 9-месечния срок, Русия да изтегли всичките си войски от България. От самото начало той поставя руската окупационна администрация под международен контрол. Именно благодарение на международния контрол руската окупационна администрация е принудена да пристъпи към създаването на български държавни учреждения. За съжаление тези важни подробности са известни на малко хора. Това се знае само от специалисти, а добре платени фалшификатори на историята, които сами се хвалят как народът ги е нарекъл професори, продължават да бълват тази зловредна легенда за Санстефанския договор.
  Освен това Санстефанският договор дава на Турция правото да прекарва свои войски през територията на Българското княжество. Така че дори и да се стигне евентуално до българско правителство, то само да помоли руските войски да останат в България. За какво освобождение тогава може да става дума?
  Има и нещо друго, кое кара тогавашното българско общество, преди съветското нахлуване през септември 1944 г., да възприеме този мит. Това е криворазбраната мечта за България на три морета. България, обединила всички земи с българско мнозинство като население. Тези хора обаче не си дават сметка, че България и българите сами декларират пред света кое е българска територия с учредяването на Българската екзархия през 1870 година и с допитванията, проведени по силата на фермана, с който е учредена тя. В него изрично е записано, че е достатъчно 2/3 от населението да гласува в полза на екзархията, за да премине тази територия към нея. По този начин по-голямата част от Македония, както и Северна България заедно с цяла Добруджа, Нишко и Поморавието и Южна България с една голяма част от Родопската област стават част от Българската екзархия.
  Нещо повече, Българската екзархия е и първата крачка на българите към независимостта. Според авторитетни наши историци в тази сфера, като Петър Ников и Зина Маркова, с учредяването на екзархията българите получават и право на вътрешна автономия. Краят на този процес е чак на 22 септември 1908 година, когато България прокламира своята независимост. В тази картина на постепено превръщане на България от османска провинция в пълноправен член на международната общност и напълно суверенна държава, Санстефанския договор всъщност няма никакво място, тъй като той не е нищо друго, освен един опит на Русия да замени османското върховенство със собственото си владичество.

  - Има ли и други заблуди около 3 март, с които живеят и днес българите?
  - Една от големите заблуди изучаваме в училище още от крехка възраст - че видите ли Русия била донесла свобода и национално обединение на България, а по-късно Западът ни бил разпокъсал. Защото това беше представяно така от Русия, от руската пропаганда и руските дипломатически пратеници. Вярно е, че Берлинският договор разпокъсва България, но това е по предварително споразумение между Русия и Великобритания. Става дума за споразумението Шувалов – Солзбъри, което се държи в най-дълбока тайна, никой не знае тогава за него. А то е постигнато, тъй като Русия се стреми към сближаване с англичаните. Нещо повече, след като вече е наясно, че никой няма да й позволи да погълне България, Русия прави всичко възможно да разпокъса България на колкото се може по-малки части, за да няма някаква досадна допълнителна пречка при завладяването на Цариград, Босфора и Дарданелите. И между другото, цялата стратегия на Русия към Балканите е насочена именно към това – да завладее Босфора и Дарданелите. Което означава, че самото съществуване на България като държава и на българите като народ е несъвместимо с руската агресия на Балканите. Но както ви казах, тази манипулация заляга и днес в учебниците по история. Това е един от най-ярките и скандални примери как ние продължаваме да изучаваме собствената си история с русофилски, а това означава противобългарски поглед.
  И още нещо много съществено. Санстефанският договор не съдържа никакви гаранции за правата и свободите на религиозните и етническите малцинства. Берлинският договор е този, който задължава и Княжество България, и Румъния, и Сърбия, и Черна Гора да зачитат правата на всички малцинства, забранява да има дискриминация на етническа и религиозна основа. Така Берлинският договор, който с право е охулен, защото България е разпокъсана, макар че това не е решение на Берлинския конгрес, а решение на Русия и Великобритания, всъщност ни приобщава към европейския свят.

  - Ако върнем лентата назад, до 1990 година чествахме 9 септември за национален празник. Той също беше един мит, но поколения се идентифицираха с него.
  - Това беше постигнато с насилие. 9 септември беше наложен за национален празник от комунистическия режим. Това не беше свободен избор, а стана по логиката на министерството на истината на Джордж Оруел и по рецептата на Гьобелс една лъжа да се повтаря дотогава, докато стане истина. Типично комунистическа пропаганда, кръвосмразяваща по своя антинационален и античовешки характер, защото ти честваш за национален празник завладяването на собствената ти страна от най-чудовищния диктатор на всички времена, какъвто е Йосиф Сталин. Може ли да се празнува фактът, че съветското нахлуване бележи началото на едно масово изтребване на духовния, политическия и стопанския елит на българската нация? Затова още тогава повечето българи не чувстваха този ден като национален празник, но не смееха да го споделят открито. За тях 9 септември беше просто неработен ден.
  Между другото, има и нещо хумористично в 9 септември. На 8 септември, след като Сталин е обявил война на България, започва да навлиза червената армия в наша територия. Операцията по окупирането на страната всъщност привършва на 16 септември. На втория ден от съветското нахлуване някаква група хора се събира във Военното министерство с любезното съдействие на тогавашния военен министър ген.Иван Маринов и се самопровъзгласява за правителство. Нещо подобно се случва в Норвегия през април 1940 година, когато в страната нахлува армията на националсоциалистическа Германия. Тогава едно лице, на име Видкун Куислинг, се събира със свои привърженици и се самопровъзгласява за правителство. Но няма историк, който да твърди, че това е бил някакъв преврат, а още по-малко революция. Така че това, което се случва на 9 септември в България, не е никакъв преврат, а за революция изобщо не може да става дума. Това е някаква трагикомична оперета в момента на завладяването на България от една чужда армия, от най-страшната и антихуманна система, която познава историята на човечеството.

  - Но младото поколение чувства и 3 март само като един почивен ден. Каква е причината за този нихилизъм?
  Това е така, защото историята продължава да се изучава през един чужд поглед. Продължават да се повтарят едни отдавна остарели стереотипи на национализъм. И това младо поколение, в този глобализиращ се свят, което с интернет може да достигне до всички точки на планетата, то мисли, че това е някаква овехтяла дреха, която се пита защо му е. Тази дата е нещо изкуствено, реално не е донесла нищо добро на българите. На младите тя не им е симпатична, защото и днес режимът в Русия не е демократичен. И днес на никой, който иска да излезе от България, не му минава през ума да си търси работа и по-добър живот в Русия. Включително синовете и дъщерите на най-върлите комунисти търсят реализация в Западна Европа и в Щатите.
  - Преди няколко години общественици предлагаха 24 май за национален празник. Има ли място за дебат в тази посока?
  - Според мен 3 март по никакъв начин не може да бъде национален празник. Това е просто една историческа дата, която се използва за съжаление от твърде влиятелните среди, които са на московска заплата, за да поругават националното ни достойнство. Защото опитът да се замени една чужда власт с друга, е всичко друго но не и освобождение. А истината е, че няма завоевател, който да се нарича завоевател. Той винаги определя себе си като освободител или в най-лошия случай - като обединител.
  Между другото, войната от 1877-1878 г. не се е приемала еднозначно още тогава от българите. Самото посрещане на руснаците, и то според руски дипломатически документи, няма нищо общо с идиличната картина на дядо Вазов за дечицата, които посрещали братушките с крушки. Защото руснаците започват да действат като в завоювана територия, с всичко произтичащо от това – произвол, структурата на екзархията безапелационно е подчинена на руската окупационна администрация, започва един грабеж и едно насилие, което според признанията на един руски дипломат, е накарало все повече българи да се питат дали не е било по-добре да си останем под властта на султана, отколкото под могъщественото покровителство на Царя Освободител, наречен “освободител” не заради България, а заради това, че е премахнал крепостното робство в Русия през 1861 година.
  Колкото до идеята национален празник да стане 24 май, това също предизвиква в мен резерви, тъй като с тази дата и сега се злоупотребява, като става повод за разни панславистки излияния. 24 май се чества като Деня на славянската писменост и българската култура, макар че писмеността си е българска и е възприета от редица народи, между които само някои са славянски. Между другото славянските народи, които пишат на латиница, са повече от славянските народи, които си служат с кирилицата.

  - Коя дата от историята, като съдържане и функции, според вас е най-подходяща?
  - Като функция националният празник трябва да обединява нацията, но едновременно с това – да ни приобщава към европейските ценности. И в този смисъл национален празник на България може да бъде 6 септември, съединението на Княжество България с Източна Румелия. Може да бъде и 22 септември, обявяването на независимостта. И двете събития първо са чисто българско дело и второ - се посрещат с одобрение от абсолютно всички политически сили, от цялото българско общество. Тогава има наистина невероятно единение. Но личните ми предпочитания са насочени към Деня на независимостта. Тогава именно България става пълноправен член на международната общност, става част от Европа. Това е събитието, което дори един краен левичар като Димитър Благоев, чиито наследници претендират, че са днешните комсоциалисти, посреща с одобрение и гледа на това събитие изцяло положително. Освен това прокламирането на независимостта на България е дело на самите българи, което не е осъдено от нито една политическа сила. Това би могло наистина да обедини всички българи.
  Позицията ми се споделя и от много други хора. Аз непрекъснато работя в тази посока. Надявам се аргументите ми да накарат хората да се замислят и да разберат значимостта на 22 септември и унизителната същина на 3 март.

  - Ще се измъкне ли народът от клишетата и стереотипите в собствената си история?
  - Знаете ли кое е най-отвратителното на днешното време? Не че е по-лош животът, отколкото беше по времето на комунизма. Това са глупости, защото сега хората материално живеят по-добре и което е по-същественото – имат свободата. Но онези, които бяха на власт преди 1989, са на власт и сега. Това означава, че цялата училищна и образователна система, учебниците по история, това, което се лее от медиите, повечето от които са също в ръцете на разни кадри на комунистическата ДС, непрекъснато набиват в главите ни клишета и българинът не може да се освободи от тези убийствени за него митове. Ще бъде много трудно това наистина да се случи. Но знаете ли, утешавам се с книгата „Изход” от Стария завет. В нея е записано, че Моисей трябвало да води 40 години еврейския народ през пустинята, за да минат 40 години от края на робството и да станат евреите най-сетне свободни. Вече минаха 20 години от падането на Берлинската стена, ще трябва да изчакаме още 20. Надявам се, че тогава и българите ще станат наистина вече свободни. Тогава може би ще имаме и нашия достоен национален празник. Всичко би могло да се случи и по-рано, ако повече хора в българското общество се обединят около идеята за нов национален празник.

 33. 34 Профил на Шерлок Холмс
  *****
  Весело

  Заглавието трябва да е:
  "Защо патриотите никога не са ченгета",
  за да се успокоят "страстите" на комуноидите и да не ни заливат с обичайния си бълвоч тука.

 34. 35 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Да, ако са положили нова клетва за вярност. Национализмът е нарушение на клетвата за "дружба с великия Съветски съюз”

  “Заклевам се:
  Да бъда безпределно предан на своя народ, на социалистическата родина, на делото на българската комунистическа партия и на дружбата с великия Съветски съюз”.

  Има един кмет, който "през 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП."wikipedia

 35. 36 Профил на Маяковски
  *****
  Неутрално

  Таварищи и Таваришки,

  Великите другари Ленин и Сталин със сигурност са имали сериозни причини за да изперкат от религиозен опиум
  и така да станат най-блестящите атеисти в световен мащаб!

  Откак Партията творчески се фръцна на 180 градуса
  накъм строителство на капитализъм, оказа се че носенето на социализъм изисква религиозна дрога. Оказа се, че строителството на юдеизъма продължава.

  Целта е общество на свобода, на равенство и братство, без робство и печал. За целта е достатъчно да се върнем
  20-30 века тому назад.

  Следват подробности.


  Интервю с Мая Стоянова

  "Но знаете ли, утешавам се с книгата „Изход” от Стария завет.
  В нея е записано, че Моисей трябвало да води 40 години еврейския народ през пустинята, за да минат 40 години от края на робството и да станат евреите най-сетне свободни.

  Вече минаха 20 години от падането на Берлинската стена, ще трябва да изчакаме още 20.

  Надявам се, че тогава и българите ще станат наистина вече свободни."

 36. 37 Профил на Petrov
  *****
  Неутрално

  Този Бойко нещо е развил обсесия на тема "комунисти". Напоследък няма никакво значение заглавието на поредната му драсканица, темата му е винаги една - "комунистите са виновни са всичко", в случая за турското робство, а най - вероятно са направили някакъв заговор за да спечелят руснаците Руско - турската освободителна война.Колко "недемократично". А колкото до юдеите в пустинята - те са обикаляли 40 години, за да забравят какво е неравенство и да изградят отново общество на равенството.Без равенство няма свобода, има егоизъм и безкрайна жажда за лична печалба и изгода.

 37. 38 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Честит 3-ти март!
  1878 — Руско-турска война (1877-1878): Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава.
  # 1886 — България и Сърбия подписват Букурещкия договор след приключване на Сръбско-българската война.
  # 1891 — В правилата на футбола е въведена дузпата, а прилагането ѝ започва от следващия сезон.
  1913 — Основан е първия футболен клуб в България — Тича, известен днес като ФК Черно море.

  Родени
  # 1872 — Борис Дрангов, български офицер и военен педагог († 1917)
  # 1935 — Желю Желев, президент на България

 38. 39 Профил на fick
  *****
  Неутрално

  Поздравления за отличния текст, г-н Пенчев! Бог да пази България от "освободителите" й!

 39. 40 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  Не пиши простотии, а се просвети.
  Ако знаеш че пишеш простотии, покай се и престани.

  Petrov
  * 37

  "А колкото до юдеите в пустинята - те са обикаляли 40 години, за да забравят какво е неравенство и да изградят отново общество на равенството.Без равенство няма свобода, има егоизъм и безкрайна жажда за лична печалба и изгода."

 40. 41 Профил на справка
  *****
  Неутрално

  # 1848 -- Карл Маркс: Манифест на Комунистическата Партия

  # 1917 -- Марксистки преврат в Русия

  # 1935 -- Желю Желев, бъдещ президент на България

  # 1989 -- "Фашизмът" от ЖЖ -- за тоталитарните социализми

  # 2000 -- ЖЖ: Аз си оставам марксист...

 41. 42 Профил на СерГей Вигенин Вагенщайн
  *****
  Весело

  Съвременна Комуноидна Сюита

  бе-се-пе се се-ре комунорясти СерГей-оиди
  се се-ре бе-се-пе комунорясти СерГей-оиди
  комунорясти СерГей-оиди бе-се-пе се се-ре
  комунорясти СерГей-оиди се се-ре бе-се-пе

  Най-верните последователи на светлий комунистический идеал, стигат до 10 000 повторения на един дъх, а с подпиране отзад до 50 000 и до 130 децибела звуково замърсяване.

  За людете под прикритие с никове и от други теми: "патриот, ,,,,, ,123, Павлик Морозов, Къната, Харалампи, Българите,Тодар Христов, Попов, баба марта, българин, Любим мой соц, мохикан, REAL, Mahno, интервю, Недоумяващ," и 100 000 повторения са малко за днеска

 42. 43 Профил на Виктор
  *****
  Неутрално

  Точна статия, "Patriotism, sir, is the last resort of scoundrels," said Dr. Johnson.

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 44. 45 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Глобално, общочовешко мислене, което разглежда цялото население на Земята като единна популация е утопия
  Балканите трудно ще се мултикултурализират, след като светът започна да се балканизира.
  "Мултикултурализмът е утопията на един духовно и интелектуално развит елит в свят на господстващо племенно съзнание. В стремежа си да преодолее “ограниченията” на модерната демокрация постмодернизмът отваря кутията на Пандора, населена с предмодерните атавизми на междуобщностния конфликт. В желанието си да разшири правата на човешкото същество отвъд “тясната рамка” на традиционния граждански статут на модерната демокрация, постмодерния радикализъм изпраща противоречиви послания за промяна към разнородни общества в глобалния свят и често предизвиква страдание вместо развитие, братоубийствен конфликт вместо хармония на различието."iris-bg

 45. 46 Профил на im
  *****
  Неутрално

  Стига с този така наречен "национален празник".Вие изобщо не си познавате историята и затова цял живот ще ближете чужди гъ..ве, нещастници.

 46. 47 Профил на RIK
  *****
  Неутрално

  Ами погледнете манталитета на целия народ - не е ли той ченгеджийски? Дори пред блока има инсталирано постоянно присъствие.....

 47. 48 Профил на RIK
  *****
  Неутрално

  Ами погледнете манталитета на целия народ - не е ли той ченгеджийски? Дори пред блока има инсталирано постоянно присъствие.....

 48. 49 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  Патриотизъм и комунизъм са несъвместими неща.Всички комунистически партии в света са използвани от КГБ като първа стъпка в определената държава.Те винаги са служили първо на КГБ и СССР,а после на страната си.Затова комуниста /прекръстен на социалисти от гоцевата групичка/никога не може да бъде националист и патриот.Те винаги служат на друга държава-сега се казва русия.Когато интересите на България и русия са били противоречиви-вижте изявите на "нашето"партийно и държавно ръководство.

 49. 50 Профил на СССР
  *****
  Неутрално

  Точно так. Народ виноватый евериуеър

  /исключая елитний расов матриал/

  RIK
  * 48

  Ами погледнете манталитета на целия народ - не е ли той ченгеджийски? Дори пред блока има инсталирано постоянно присъствие.....

 50. 51 Профил на Zeko do Nerazbral
  *****
  Неутрално

  Неразбрал - ти наистина си НЕРАЗБРАЛ !!!!!!!!!
  Ама самодоволните ченгета-нови бизнесмени разчитат на такива бетонни глави като твоята. Ама ти не се притеснявай, МНОГО СТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 51. 52 Профил на Светльо Русев
  *****
  Неутрално

  Орисия. Веднъж интер патриот, навсегда патриот

  "Защо ченгетата винаги са патриоти?"

 52. 53 Профил на tub
  *****
  Разстроено

  Щатните и извънщатни сътрудници на ДС около 10.10.89 са наброявали около 1млн. души.
  Ако предположим спрведливо,че болшинството са живеели в семрйства от средно 4 члена, то излиза че половин Българич е донасяла за другата половина.
  Доносничеството в България и преди и сега е било национална кауза. Няма изход за честните хора родени тук!

 53. 54 Профил на Славчо
  *****
  Неутрално

  Текста на ДР. Бойко Пенчов очевидно е писан от леке.Етикета "патриоти" на работниците от ДС не е оправдание за тях , а обвинение.Няма по-тежко обвинение от "патриот".Властта мрази България и българофилите.Защо.Вие кажете.Когато се излиза на протест не бива да се вдигат лозунги :долу този-долу онзи.БСП, СДС, ГЕРБ и пр. са само обозначения на клоаки, които Властта предлага услужливо на простофилите за оплюбане.Властта наистина се вбесява само от един лозунг:ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.Това е достатъчно за да бъде извадена от самодоволното робовладелство.Властта няма нещо което да ненавижда повече от България и Българите.Някъде е записано ,че българският народ получава статут на роб, а на роба не му се полага да има нещо Българско.Робите нямат войска, стража, вестници, правителство, парламент, медии и пр.Нямат и ДЕЦА!От там е и демографската катасдтрофа.Българският народ е фактически е поробен тогава, когато престава да ражда.Българският народ е бил свободен, когато е бил на ПЪРВО място пораждаемост в Европа-това е неговият жизнен оптимизъм.

 54. 55 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Отново много добра статия! Благодаря Ви г-н Пенчев, че изразявате мнение, различно от постоянно налаганото от "Труп", Канал 1, БТВ, Божката Димитров, Славейката Трифонджи (за когото върхът на човешкото развитие е да хвърляш гюбеци на половин кило гроздова в задимена кръчма и заедно със сърби да плюеш по Запада), Гоце и други "патриоти" и по този начин вдъхвате надежда на хората, които не се самоопределят чрез омраза и разравяне на миналото, че не са сами. За съжаление обаче сме много малко - масово шества ДС-национализмът, според който е по-важно какво пише в Ньойския договор, а не какво правим за държавата си в момента...

 55. 56 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Каравелов: Дядо Либен обича своето Отечество. Но не сичкото, а само Копривщица.
  Гарабед: Ченгетата обичат своето Отечество. Но не сичкото, а само ония 5-6 дка, върху които е построено руското посолство.

 56. 57 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  Не само в БГ има марксизъм.
  Не само в БГ има юди.
  Ченгета е имало и преди Юда.

  Честност също.

  Господ Божият Син Христос е давал и дава сила, разум и надежда на хората. Наричат го Спасителят.

  tub
  Разстроено

  * 53

  Щатните и извънщатни сътрудници на ДС около 10.10.89 са наброявали около 1млн. души.
  Ако предположим спрведливо,че болшинството са живеели в семрйства от средно 4 члена, то излиза че половин Българич е донасяла за другата половина.
  Доносничеството в България и преди и сега е било национална кауза.

  Няма изход за честните хора родени тук!

 57. 58 Профил на ЯЯ
  *****
  Весело

  Като мухи на лайно наскачаха и тук комуноидите и ченгетата.
  На зор са.

 58. 59 Профил на Матушка
  *****
  Весело

  Проблемът на "начетената" русофилска чукча
  е като на мек х. борещ се с враждебни косми.

  Виновни са известни неуредици в космоса...

  Радойчо
  * 13

  Проблемът на България е, че е населена с прост народ.

 59. 60 Профил на Въпрос
  *****
  Весело

  След този текст Б.П. е длъжен да обясни здравият отечественофронтовски съюз между БСП и ДПС!

  В противен случай всичките му анализи увисват във въздуха и нямат политическа основа.

 60. 61 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  ДПС и Атака са рожба на ДС-КГБ! Първо създадоха ДПС за да бъре съюзник на БСП при необходимост,но за да активират гласуването на турският електорат,създадоха Бизнес-блока на Жорж Ганчев,но той се провали. ДС-КГБ се надяваха на ВМРО да върши националистическа пропаганда за да плаши българите от турски етнически произход,като подкрепяха тяхният доносник Каракачанов,но той не оправда надеждите им. Тогава ДС-КГБ използваха политическият кръг Зора,съюза на българските разузнавачи,Съюз на българо-руската дружба,Съюза на военните пенсионери офицери,Гранит,Защита и др про-руски организации,за да създадат Атака,която да играе ролята на катализатор за да плашат и стимулират електората на ДПС в полза на БСП,а ако има опасност БСП да загуби следващите избори,то те ще заповядат на ДПС и Атака да участват заедно в едно правителство с БСП,и при необходимост ще ползват и следващото си творение Напред!

 61. 62 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Ако не се озаптят Сидеров и Доган,чака ни гражданска война като в Косово! Единственото правилно решение е,да се забранят със закон АТАКА и ДПС,за пропаганда и насаждане на расова умраза сред българското общество! Сидеров и Доган да бъдат съдени за антинародна дейност срещу националната сигурност на България!
  Сидеров и Доган живеят в миналото и изопачават историята ни според свойте властови амбиции и интереси,една история в която двамата нямат никакъв приност,а само се опитват да ползват девиденти от нея за свои лични цели!

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 63. 64 Профил на Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Десните цоциалисти са противоположно явление,
  но карайте велосипеда без да се карате.

  Десен педал без ляв бива ли? Не бива.

 64. 65 Профил на ?
  *****
  Неутрално


  3-ти март, ден в който се възстановява независимостта,

  "Санстефанският договор е една голяма манипулация, Берлинският ни приобщава към европейския свят, макар и с цената на националното ни разпокъсване. България има нужда от нов нациноален празник и това е 22 септември, казва историкът..."

  Какво да празнуваме на 22 септември? Че са ни остригали 0-ла номер?

  Mahnoооооооо, 33,!! как можа такава простотия да продумаш?

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 66. 67 Профил на Лъч
  *****
  Неутрално

  Национализъм БЕЗ ВЛАСТ и ЧЛЕНСТВО не е национализъм. Сенките на национализма не са национализъм. То по-скоро е БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ от колкото някакъв ВИД ЗАПЛАХА.
  Човек ТРЯБВА ДА Е ЗАПОЗНАТ с ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ на живота или той няма никога ДА Е СПОСОБЕН ДА СИ РАЗПОЗНАВА ВРАГОВЕТЕ.
  За сега, за ИСТИНСКАТА СВОБОДА СЕ ТРЕНИРА САМО в ЛЕГЛОТО и С ПРЕГРЪДКИ. Предстои истенската свобода да се изпробва първо преди да и се нарадва човек. Амин!

 67. 68 Профил на патриот
  *****
  Неутрално

  патриотизъм по ченгеджийски
  "След Русия най-много да обичаме България"

 68. 69 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Защото: "Патриотизмът е последното убежище на негодниците."
  Което Бжежински перефразирал на: "Национализмът е последното убежище на комунизма."

  И така ни поучават обикновено върли американски шовинисти и евреи изградили държавата си върху костите на един цял народ- палестинският.С една дума национализмът е лош когато защитава националните интереси на народите, които искаме да оберем, затрием и денационализираме за нашите си меркантилни цели.А виж нашият американски национализъм е "прогресивен", "хуманен" и "демократичен".
  А що се отнася до брътвежите на Βойко, то във всеки комунистически ежедневник от 50-те години или учебник по Марксизъм-Ленинизъм можем да прочетем същите квалификациии срещу патриотизма, национализма и прочее.С една дума пребоядисано комунистче си Пенев, преобразено на демократ.Напълно слял се с ченгетата -капиталисти , които уж заклеймяваш.

 69. 70 Профил на Социалист
  *****
  Неутрално

  Зикулов и той е патриот! Руски разведчик!

 70. 71 Профил на 65'
  *****
  Неутрално

  Ей,комунистическо ,безсрамно говедо,точно 22-ри септември е за Национален празник,тогава княз фердинанд обявява България за независима страна и започва да бъде признавана от другите държави,начело с Турция,ама нали изклесаните ви московски глави не могат да мислят и пълните ви с комунистическа сперма усти не могат да говорят истината,та затова сеете малоумните си бръщолевения. Как не пукна един от вас,как ви пази Оня мерзавец отгоре,мамицата му.

 71. 72 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Браво Бойко!
  Тези продажници с червени руски задници съсипаха България.
  Прошка за тези рубладжии няма.

 72. 73 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "И така ни поучават обикновено върли американски шовинисти и евреи" - айде сменете я тази плоча де. Все грешният ви е виновен. Евреите и американците ли ти превърнаха държавата в турски кенеф? Или болшевиките и техните слуги Гошо Тарабата и Сие? Я виж в "поробената" от САЩ Япония какво правят хората. Или в Южна Корея. И тук става дума не за национализма изобщо, а за войнстващия такъв. Ама трябва да имаш за пет пари акъл за да го схванеш...

 73. 74 Профил на Обичащ историята
  *****
  Неутрално

  Хубава статия, браво на Бойко Пенчев! Разумният българин сякаш произнася своите си мисли, четейки този уважаван автор. Но и аз се придържам към препоръката от № 34 - по-разбран щеше да бъде автора от мнозина читатели, ако бе написал "Защо патриотите не са ченгета". И го моля, наистина да публикува своята позиция относно всички "За" и "Против" националния празник - 3-ти март или 22 септември.Защото този въпрос няма да остане само научен спор - макар и бавно, българската наука и общество ще намери точния отговор.

 74. 75 Профил на р
  *****
  Неутрално

  Слаба,противоречива и почти нищо неказваща статия,има само загатвания,истината се задимява. Както казва Цеца Величкович,всичко е ясно,само истината се крие...

 75. 76 Профил на до 74
  *****
  Неутрално

  Кой-кой,кой ще намери отговор,българското общество ли,ами къде го виждаш бе наивник ,това общество, този безгръбначен народ само дреме и от време на време псува,после пак се унася.

 76. 77 Профил на opa
  *****
  Неутрално

  СДС-съюз на държавна сигурност.Бившите ДС-та комунисти бяха по чужбина и знаеха какво е демокрация,затова си направиха СДС. По простоватите останаха в БСП.Когато бяха разкрити Костов и сие си направиха ново ДС-ДСБ-Държавна сигурност Булгаристан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK