Донякъде

Недовършеността е онази реалност, която никога не напускаме

Ако непреводимият призив "дано" определя нашата потисната мечта за нещо по-добро, което вероятно няма да стане, то категорията "донякъде" е дефиницията на нашата твърда и неизменна реалност. Ние сме свързани с "донякъде" като неродено с пъпна връв. Недовършеността е онази реалност, която никога не напускаме.


Не че не сме творческа нация, не че не сме образовани или амбициозни, не че нямаме идеи, но ние правим всичко донякъде. За тази година музата на "донякъде" ще трябва да е русата Мургина. Разбра се, че се краде, разбра се, че въпросната дама има нещо общо с някакви 600 милиона, вдигна се шум. Но всичко стигна донякъде и затихна.


Магистралата "Тракия" е построена донякъде. Вместо да ни тормозят за това, че не сме я довършили, трябва да се примирят, че ние строим донякъде. После почваме нещо друго. Околовръстният път е построен донякъде. Престъпленията се разкриват донякъде. Политици биват отстранявани донякъде. Педофили биват осъдени донякъде. Образованието е реформирано донякъде и с новия закон ще продължи да се реформира донякъде.
Има една приказка, че "само циганите пеят песни до края". Това е типично наша приказка, която превръща недовършеността в национална ценност по традиционния начин - обявявайки обратното за циганска работа.


Военните си построиха НДК на мястото на военноисторическия музей, донякъде. Сега не знаят какво да го правят, щели да го продадат. Можело и завършено да го продадат, но по-добре било да го продадат завършено донякъде. Донякъде ще му вземат исканата цена и вероятно приходите от продажбата ще влязат донякъде в държавната хазна, а това, което влезе, ще се използва донякъде за донякъде смислени неща.


Който може да смята, ще види, че от 100 милиона (мечтаната цена) около 5 милиона ще се изразходят за нещо смислено. Което ще рече, че ако му вземат по-вероятните 50 милиона, реалният приход ще е 2.5 милиона. Крайно време е Институтът по пазарна икономика да не се занимава с глупости от типа на инфлация, безработица, данъци и лихвени проценти, а да запретне ръкави и да изгради една икономическа теория на донякъдето.


Ние сме и в Европейския съюз донякъде. И донякъде сме извън него. Това ги дразни много (европейците), защото това донякъде вътре, донякъде вън само ги обърква. Навремето бяхме донякъде лоялни на Съветския съюз, сега сме донякъде свързани с него. Донякъде мразим съседите си (квартални и национални), донякъде сме християни и църквата ни е донякъде религиозна институция.


И работа вършим донякъде. На нас ни е чужда например институцията на отблагодаряването. Идеш някъде на гости, ядеш и пиеш, но после няма да пуснеш поне един SMS "благодаря, чудесна вечер". Не че сме неблагодарни, напротив. Но благодаренето е завършване на нещо, а само "циганите пеят песни до края".


Как правим сделки? Ентусиазираме се, каним всички за съдружници, после изтрезняваме и потъваме вдън земя. Ние не сме в състояние да кажем: "Напих се, наговорих едни глупости, тази сутрин размислих, няма да стане, извинявай." Въобще извинението ни е чуждо, защото то е форма на довършване.


Ако се разпадне някоя сделка, просто не вдигаме телефона, защото, ако го вдигнем, ще трябва да приключим сделката. Къде-къде по-естествено е сделката хем да се е провалила, хем да не се е провалила.


Вотовете на недоверие са типични за нашето донякъде, за непримиримостта с онова, което окончателно се е случило. Избрали са ги. Загубихме. Вместо да се готвим за следващата битка, ние решаваме, че те са избрани донякъде. И се бунтуваме цял мандат.


Най-чудното донякъде беше концепцията на президента за подкрепата ни на влизането в Ирак. "Ще подкрепим влизането технически, но не политически." Така каза човекът. С други думи, ще воюваме донякъде, донякъде ще сме войници, донякъде - не.


Ние и строим донякъде. Построяваме хотел, но не прокарваме канализация. Сигурно половин България е построена така донякъде. Затова ни залинява и туризмът. Защото инвестираме донякъде. Искаме да построим хотел донякъде, после да го продадем. Да спечелим много пари с работа донякъде и да духнем нанякъде.


И боклука го събираме донякъде. Слагаме го в торби и го слагаме някъде. Не можем да съборим "Кремиковци", защото той е монумент на нашето донякъде. Той работи донякъде, съществува донякъде, но ако го сравним със земята, това ще означава, че ще приключим с него. А ние не сме по свършването.


Същата работа е и с прословутия паметник пред НДК, който сега искат да го оздравят и оставят завинаги донякъде ремонтиран и донякъде разпаднал се. И вероятно да го прекръстят на "13 века донякъде". А бе, с други думи, донякъде.


Други коментари от Юлиан Попов може да прочетете на блога му www.julianpopov.com>

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 101
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Г-н Попов, общо взето, целият живот е донякъде - донякъде успяваме, донякъде се радваме, донякъде се трудим, донякъде се развиваме (едва ли има човек, разгърнал пълният си потенциал), донякъде живеем. Още повече - за средиземноморската култура, към която и ние сме част. Но това важи и за другите страни. Категоричността и завършеността, коректността и достойното поведение са елементи, но не и цялата система. Иначе, кой знае в какъв свят бихме се намирали...

 3. 3 Профил на Ставри
  *****
  Весело
 4. 4 Профил на -
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Атанас
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Аз лично се засрамих от този текст, защото се разпознах, разпознах личното си житие и битие в този текст. И се разпознах изцяло, не донякъде.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 7. 7 Профил на Цончо
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Този път добра колонка на Юлиан. Way to go!

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 9. 9 Профил на Баба Марта
  *****
  Неутрално

  Предлагам любителките на моисейски социализъм
  да си намерят някаква пустиня.

  Там да си врачуват, баят и строят социализъм
  не 40 години, а 40 века.

  Или да бъдат като Хора, или да се махат от България.

 10. 10 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Уф, доста безразборно свързани неща под на пръв поглед интересна тема...

 11. 11 Профил на Юниан
  *****
  Неутрално

  Винаги когато видя текст в 1 л. мн. ч. си представям автора беседващ със всичките си бактерии, вируси, глисти и вътрешни гласове. Отвсякъде.

 12. 12 Профил на Новак
  *****
  Неутрално

  Добра статия, на прекрасен език. Който може да чете, да чете! А най-гневните май се разпознаха, но не си признаха, а?

 13. 13 Профил на Я. Я.
  *****
  Неутрално

  Така е, ние българите сме хора донякъде.

 14. 14 Профил на полуидиот
  *****
  Весело

  Драги г-н Попов,

  вие явно сте се откъснал от "име сладко, земен рай".
  Ние тук(!!!) силата ни е в развалянето! А не в правенето, та нещеш ли чак във финишинга. Ето:
  1.Развалено мляко - сирене
  2.Развалено грозде - вино
  3.Развален мавзолей - демокрация

  Не е малко като се има предвид, че полушпионина гоце е президент и полукомунисти правят полукапитализъм начело с полуцар, благодарение на полутурски циганин.

 15. 15 Профил на Шопинг
  *****
  Неутрално

  Така е юниане (11) и при мен. Щом видя "винаги" и нещо ме полазва, но го отдавам на алкохола.

 16. 16 Профил на ot4eto
  *****
  Неутрално

  Първо честит 8 март на всички дами.
  Статията е прекрасна, поздравявам автора.

 17. 17 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Начиная с автора, а?

  Новак
  * 12
  * 17:51
  * 08 мар, 2009

  Който може да чете, да чете! А най-гневните май се разпознаха, но не си признаха, а?

 18. 18 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм само донякъде, а именно до последния абзац. Реставрацията на паметника ще върне целостта му и тъкмо чрез нея няма да се получи както обикновено с културното наследство в България - поддържано само донякъде.

 19. 19 Профил на Донякъде
  *****
  Весело

  Като се нагърбиш с непосилна задача и край на света, немедленно...

  Некои алхимички са се нагърбили да изнамерят правилна смеска
  от социализм, капитализм, антикапитализм, гуманизъм, ситно смлян философски камък, недосмлян, стотина още клизми, изми и на баба си хвърчилото /по случай празника/.

  Честито!

  Донякъде

 20. 20 Профил на Силен
  *****
  Неутрално

  БАСНЯ

  Орел и рак и щука,
  не зная по каква сполука,
  такваз им работа дошла
  да теглят наедно кола.
  И ето те са впрягат,
  напъват са, напрягат,
  ей тъй, че ще са пукнат чак,
  а пустите кола не мръдват пак.
  Те можаха покара
  най-лесничко товара,
  но на, орелът кат крилат
  все теглял нависоко,
  кир Рачо - теглял наназад,
  а щуката - в дълбоко.
  Кой крив, кой прав - не знам,
  Товарът и до нине там.
  Несговорна дружина - не могат си почина.

  Дядо Славейков

  http://svobodenpisatel.org/specific/a_publicism.php?template=_3.html

 21. 21 Профил на Павлик Морозов
  *****
  Неутрално

  Ето ви пример за небивала скромност.

  Человека цял живот верно смърди и служи на социалистическата Партия,
  но не проси признание и заслуга.

  Самобичува ли се самобичува.

  Не е ли трогателно?

  Интересно защо агент Гоце с торба
  Стара с планина от ордени още се потрива...

  "На нас ни е чужда например институцията на отблагодаряването.

  Идеш някъде на гости, ядеш и пиеш, но после няма да пуснеш поне един SMS "благодаря, чудесна вечер""

 22. 22 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  И сякаш за да покажеш, че си откровен с читателите само донякъде: "Не че не сме творческа нация, не че не сме образовани или амбициозни, не че нямаме идеи, но ние правим всичко донякъде."

  Ами да, Юлиане, не сте! Ако все пак бяхте- поне на една десета- нито дума от това което си писал нямаше да е вярно. Така че прав си, ама донякъде.

 23. 23 Профил на Доникъде
  *****
  Неутрално

  Туй "донякъде" си е баш "доникъде"...

 24. 24 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Единия ти син е Джордж, втория Александър. До къде българи, до някъде англичани?

 25. 25 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  Ами, да!То си има приказка-свършена работа-умрял човек!

  И си е цяла философия. 26. 26 Профил на Донякъде
  *****
  Неутрално

  Неотдавна имаше коментари със следното свежо мото

  НЯМА НИЩО ПО-ЕРОТИЧНО
  ОТ ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА.

  Друга философия:

  Животът е пътуване, приключение, изпитание...

  Трета философия
  /социалистическо предъвкване на партенки/:

  Живот ли бе да го опишеш...

 27. 27 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Напълно , съвсем си прав..) А НЕ - донякъде ...)
  Добре....казано..)

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Странно племе сме, със странен "чип".
  Не ми е ясно какво в ДНК-то ни липсва, но от тази половинчатост (донякъденост) я докарахме до най-окаяното положение в Европа.

  С половинчати мерки няма да се оправим. Ако искаме да имаме смислено бъдеще, следва да започнем тотално да работим за него. Без да забравяме от къде идваме, като се отървем от митовете колко сме интелигентни и потентни...
  Да знаем кой кой е бил и е (примерно - отваряне на досиетата) и пускане яко на водата, така че БГ авгиеви обори да престанат да са руско.... кенеф, а да нахлуе свеж въдух и промяна.
  Идват избори, ако искаме наистина да станем част от Европа всеки следва да си почисти напълно неговото "дворче", да започне да спазва правилата, а и да изисква другите да го правят.
  Тогава ще има донякъде сериозна вероятност на човек да му се иска да живее в БГ; дано!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Хареса ми статията. Макар, че може и да не сме сами. чърчил казва "The English never draw a line without blurring it".

 30. 30 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  За мое съжаление се разпознах, както някой беше писал по-горе. Не познавам автора, нито ми е ясно защо тъй злостно и несвързано го плюят част от коментиралите. Но за съжаление разпознах естесвеното си неосъзнато поведение на недовършване на нещата. Така е с образованието, професията, връзките, с всичко в моя живот. Не съм си взел магистратурата, а само имам необходимия брой кредити. Затова и образованието ми е магистърско незавършено. Учих едно нещо осем години, а сега работя друго. И не се вълнувам от професионалната литература в областта, не следя новите течения, не съм добър професионалист. И като ме попитат "какъв си като професия", мънкам "ами аз съм психолог, ама всъщност съм администратор". А всъщност не съм и двете като хората. И т.н. и т.н. За съжаление, най-голямото от всички съжаления, осъзнавам, че не знам как да променя това. В смисъл, да, знам, да започна да завършвам нещата, но не знам как се прави това. Нямало е от кого да го видя, не знам как се прави.

 31. 31 Профил на сп
  *****
  Неутрално

  За съжаление самата истина.

 32. 32 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  БСП е най-корумпираната и престъпна партия в цялата история на България! Това правителство трябва да бъде съдено за корупция и най-вече за национално предателство,а на някой продажни слугински весници и БТВ трябва да им се отнеме лицензиите като продажни и манипулативни жълти парцали! От журналистите най-корупиран и продажен е БАРЕКОВ,който трябва да бъде съден за клевети и прекара дълги години в затвора!
  Дори БНТ която е държавна е по-балансирана в новините,,докато в БТВ с Бареков новините са толкова манипулативни и пълни с лъжи и злоба,че не е трудно да се разбере,че Бареков е всъщност говорител на българаската мафията.

 33. 33 Профил на чочо
  *****
  Неутрално

  Комплименти за автора!
  Тези,които не са съгласни с тезата му да гледат "Хъшове","Бай Ганъо" и четат дядо Славейков.

 34. 34 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Нищо ново.

  Антибългарският антихристиянски антиевропейски и прочее боклук в Европа и другаде е от памтивека.

 35. 35 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Ще перафразирам Комиците (Р. Мъйнов):
  Ко съ смейти ве? Фалшив живот живейте, ей! Фалшив! Фалшиви политици, фалшиви пътища, фалшиви полицаи, фалшиви певици с фалшиви ..... дискове! И пеят фалшиво!

 36. 36 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Аз пък си написах дипломната работа. И не защото виждах смисъл в това. Просто ме притесняваше това "донякъде".
  Не е лоша статията. Провокира хората да мислят. И не само донякъде, а колкото дълбоко могат да стигнат. Макар че, разбира се, и това е донякъде. Но човек винаги има граници. Въпросът е дали е мотивиран да ги надскача. И с каква цел го прави.
  Мили българи, нека бъдем реалисти. Да не се подценяваме, но и да не се предаваме. Животът ни е ужасно труден. Обаче... "родина". Да се опитаме да я вдигнем на крака. Поне донякъде. За да тръгне, но не нанякъде. А в посока устойчиво развитие и неутрализиране на партийната номенклатура и нейните метастази - мутри, ДС бизнесмени, ДПС, Атака и други такива. Трябва да се гласува, това е ясно. И то така, че да не се позволява на ГЕРБ, ДПС, БСП и/ли НДСВ и Атака да направят коалиция. Те ни използват на принципа разделяй и владей, можем да го пробваме и ние. Но трябва да мислим и да действаме. За да нямаме чувството, че животът ни е минал напразно.

 37. 37 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Статията е много добра

 38. 38 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Статията е много добра

 39. 39 Профил на ацетон
  *****
  Весело

  Въпреки че има достатъчно коментари, не мога да не се стърпя и аз - възхитен съм! Отдавна не бях чел толкова точен народопсихологичски анализ. Браво!

 40. 40 Профил на Не ни баламосвай донякъде!
  *****
  Любопитно

  И тоя се опитва да ни баламосва, ама - донякъде! Защото агент Гоце не е пРЕЗИДЕНТ донякъде, а вече втори мандат. Защото агент Доган не е съуправляващ донякъде, а мандатоносител вече трети мандат. Защото медиите и журналистите са за Свобода на словото не донякъде, а само дотам, докъдето агент Бор им даде указания. Защото Агентите не ги обявиха донякъде, а те вече двадесет години управляват с избори до никъде! Затуй стига манипулации донякъде - вече не ловят дикиш!

 41. 41 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Браво на Автора! Прекрасна статия и ако на някой от нас не ни харесва това е защото "истината боли".
  Много се учудих на мнението на колега №2, който странно защо определя нашата култура като част от Средиземноморската. Искрено му пожелавам да посети Гърция, Испания и най-вече да "наблегне" на Италия. След такава екскурзия да седне и да си направи изводите към коя култура сме всъщност и най-вече има ли култура в България?

 42. 42 Профил на Юниан
  *****
  Неутрално

  Всички които адмирират мрънкането и хленченето в стил "всички сме грешни", очевадно разпознават себе си в произволния набор от самообвинения и мазохистично самобичуване. Което ги причислява към голямата кохорта от материала "донякъде", хора които се занимават не с това за което са ги подготвяли. Начело с Гей Юлий Цезар.

 43. 43 Профил на Сесесере
  *****
  Разстроено

  Живот ли бе да го опишеш?
  Живот ли бе да го разровиш?

  И няма край и няма край на шир и длъж.

  Ровичкаш го и все мирише.

  И така до края на света.

 44. 44 Профил на ОО общество
  *****
  Неутрално

  Преди колегъта ЮП да си изхожда големките или дребни нужди,
  добре е да научи за големия социалистически резулат
  вече изходен от колегъта Андрешко Райчов:

  Преходът Приключи.

 45. 45 Профил на колективна болест
  *****
  Неутрално


  От вече прекалено дълго нреме насам сме болни всички - народ, общество - от инерция, безсилие, апатия, евнуско негодувание и въобще що не не затрие дедо Боже , такива скапаняци сме станали всички...
  А, ще се намери ли някой да ме опровергае!

 46. 46 Профил на колективна болест
  *****
  Неутрално


  От вече прекалено дълго нреме насам сме болни всички - народ, общество - от инерция, безсилие, апатия, евнуско негодувание и въобще що не не затрие дедо Боже , такива скапаняци сме станали всички...
  А, ще се намери ли някой да ме опровергае!

 47. 47 Профил на колективна болест
  *****
  Неутрално


  От вече прекалено дълго нреме насам сме болни всички - народ, общество - от инерция, безсилие, апатия, евнуско негодувание и въобще що не не затрие дедо Боже , такива скапаняци сме станали всички...
  А, ще се намери ли някой да ме опровергае!

 48. 48 Профил на ссср
  *****
  Неутрално

  Юлианчо, ти ли спамиш? Бравос!

 49. 49 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Юлиан пак е НАПЪЛНО прав, щото се е поотръскал от донякъдеността . Много добро! И уви - вярно. Лошото е, че дори и да се пооправим, то ще е донякъде...

 50. 50 Профил на Дневник
  *****
  Весело

  Умопомрачително блестяща халтура. За съжаление, само донякъде

 51. 51 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  # 36 -ЛИЛИ КОСТОВА - ако 80% от българите мислят като Вас
  България ще тръгне в правилна посока ! Защо е тази кал,злоба, жлъч , подигравки, вулгарни обиждания и ...... срещу опозицията ? Какво се печели ? Толкова ли е трудно в името на идеята за промяна чрез гласуване /друг начин за момента НЯМА/
  ,да си затворим устата САМО за два месеца ? КАКВО ЩЕ ЗАГУБИМ ?????

 52. 52 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  има хляб, ако се изпипа добре
  има хляб, ако "донякъде" се изпипа добре
  има хляб, ама има и доста за изпипване

 53. 53 Профил на ПОЗДРАВЛЕНИЯ
  *****
  Весело

  BLog Again!

  прекалено досадно прелистване се налагаше с другия почин
  при 100 или 500 коментара...

 54. 54 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Проблемът на Българина е, че няма достатъчно пари!
  Когато парите недостигат - всичко е донякъде, а именно докъде стигнат средствата. Когато свършат парите, единственото което остава е да гледаме тъжно ....
  Нищо, важно е да е весело!

 55. 55 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  До българина в Щатите - да мислят, ама не щат Българското племе има невероятната дарба да не слуша, когато му се говори, а да казва: Ти ли на мен ще ми казваш как да живея? Аз и без теб си знам.
  Напоследък доста се сещам за Матрицата. Че има там едни хора, дето са осъзнали колко е страшно положението, обаче са малко и за съжаление начинът им за спасение е само да убедят останалите хора от Матрицата, че положението е страшно. А аз собствената си майка не мога да убедя...

 56. 56 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 515 Неутрално
 57. 57 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  Изродски обобщения.

  Разбира се, че всеки нормален човек разчита първо и последно на своя собствен ум. Затова Господ дава чрез родителите на всеки човек автономен разум.

  А че човек цял живот се учи и винаги знае съвсем малко,
  това също е добре известно. На някои

  Lili Kostova
  * 55

  До българина в Щатите - да мислят, ама не щат Българското племе има невероятната дарба да не слуша, когато му се говори, а да казва: Ти ли на мен ще ми казваш как да живея? Аз и без теб си знам.

 58. 58 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Вълк-единак (#6) - не си сам. И аз се разпознах, спомних си хиляда постъпки от вида "донякъде" и се засрамих - напълно и окончателно. Дано ми помогне - поне мъничко в бъдещите постъпки.
  А - на ниво обществен живот, администрация, политика и пр. - тук всички сме боговете на "донякъде"-то. Затова и решителни политици, които дефинират еднозначно нещата (да кажем Костов или Б.Б.) не са обичани, а мрънкащи и замазващи (Царя, Доган) - са най- или поне много обичани. Нищо лично или политическо - говоря само за начин на дефиниране на проблемите - нищо повече.
  Изобщо - голяма похвала на Юлиан - верно намерена печална характеристика - наша си.

  Поздрави
 59. 59 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  Всъщност това е другото наименование на теорията за оцеляването на слабия и бедния.
  1. Нещата се правят донякъде, за да се спести ресурс, който по принцип липсва, и е необходим поради непрекъснатата несигурност.
  2. Нещата се правят донякъде, за да оцелееш като не се минеш - правиш хотел и чакаш канализацията да я направи общината, и през това време си изсипваш л....ната в морето. Защо да пестиш ресурс, който може да ти потрябва за оцеляването?
  3. В Евпропейския съюз си донякъде, тъй като те налагат едни правила, на които не можеш да отговориш, защото ако отговориш ще трябва да харчиш пари, които може и да не харчиш и да си спестиш. Пък и донякъде и те са тарикати, ама донякъде по-рафинирани и те прецакват, ама пак донякъде.
  4. Военните си правят НДК донякъде, защото те донякъде са военни, а донякъде цивилни и като ццивилни имат семейства, които искат да оцелеят и затова разбира се ще откраднат донякъде от парите. (и аз да мога не знам как ще постъпя, щото съм честен...ама донякъде)
  5. Работим донякъде, защото голяма част от работодателите ни осигуряват донякъде и ни плащат също донякъде, пак поради оцеляването- тяхното и на фамилиите им. (и аз да плащах заплати и аз щях да го правя донякъде, защото моето семейство ми е донякъде по-мило от техните)
  6. И г-н Попов живее донякъде в България и донякъде в Англия и гледа българския интерес донякъде, и английския също, ама пак донякъде. Щото донякъде и той иска пари, за да оцелее някъде.

 60. 60 Профил на Chochko
  *****
  Любопитно

  Абе Юлиане, защо не кажеш, че и ти си от службичките, ама донякъде?

 61. 61 Профил на Ц
  *****
  Неутрално

  Не само слабият и бедният, а Всеки човек действа повече или по-малко рационално, опитва се да "свърже двата края"
  /meet means and ends/.

  Бедният обаче действа под по-силни ограничения.

  Богатият, ако много се полакоми да има над разумния минимум,
  също може да загази.

  Има доста неискреност и малоумие в хуленето на "тъпия" /беден/ народ.


  Graovec
  * 59

  Всъщност това е другото наименование на теорията за оцеляването на слабия и бедния.

  1. Нещата се правят донякъде, за да се спести ресурс, който по принцип липсва, и е необходим поради непрекъснатата несигурност.

 62. 62 Профил на Гъци
  *****
  Разстроено

  Луд ли си бе? Издаваш четата

  Chochko
  Любопитно
  * 60

  Абе Юлиане, защо не кажеш, че и ти си от службичките, ама донякъде?

 63. 63 Профил на Ганю Ганчев
  *****
  Неутрално

  Нищо ново. Ние си се знаем що за стока сме.
  Един голям български писател е казал същото:
  "Европейци сме, ама не съвсем" т.е. донякъде.

 64. 64 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Попрочетох някои мнения за връзката на Донякъдеността с недостига на ресурси. Съгласен съм донякъде . Народът ни е казал за простирането според чергата. Което в случая на финансовата политика на една държава, предприятие, семейство означава да се прецени какво може да се свърши с дадените пари и да се свърши. Не донякъде. Да не мислите, че на Запад парите ги копаят с лопати? И тук се пишат примерно предложения, финансират се за по-малко от исканите пари и се нагласят целите и очакванията, за да се свърши работата. Понякога пък се вижда, че няма да го бъде и нещата се абортират до де е време, за да може парите за друго да се ползват. Което в БГ не знам дали става. Според мен парите ги има (ако новините за неусвоените фондове от ЕС не лъжат), но няма планиране, изпълнение и контрол. И има много жадни да приберат за себе си. Нищо, че работата, за която отговарят ще се свърши донякъде. Нали и другите така я вършат...

 65. 65 Профил на didi
  *****
  Весело

  донякъде бих препоръчал www.dneska.com ...но само донякъде

 66. 66 Профил на L
  *****
  Весело
 67. 67 Профил на Донякъде
  *****
  Весело

  Препоръчвам:

  Четете Полудневник

 68. 68 Профил на Никола
  *****
  Неутрално

  Юлиан Попов е написал това, което мисли, а не това, което трябва да мислиш. Ако мислиш като него, означава, че вече сте двама, а не че всички мислят като вас. Ако не си съгласен - мислиш иначе. А да се изричат общовалидни истини е занимание самотно и повече от рисковано. Не виждам нещо написано с такава претенция в този текст. И не разбирам обвиненията към автора, че не е прав. Няма да е прав, ако си противоречи в текста или ако текстът му настоява непременно да е прав.
  Иначе текстът си е текст - не отлита с прочитането и не е текст нито донякъде, нито доникъде. Ако се четяха повече такива текстове, може би пък щяхме да стигнем до някъде (по е добре от до никъде, нали г-н Попов )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK