Дясното и Костов - обречени един на друг

За добро или зло в масовото съзнание представата за дясното и образът на Иван Костов са неразривно и драматично свързани. Няма друг политик в новата ни история, около който да има толкова трайни и крайни митове.


За два милиона пенсионери той е виновен за ниските пенсии. Читателите на жълто-червените таблоиди автоматично свързват Костов с прословутата приватизация на БГА "Балкан" за един лев, националната авиокомпания, която беше фалирала преди продажбата си, а след това фалира пак. Изобщо "Костов" е най-икономичният начин за обозначаване на онова, което уж "демокрацията" била докарала.


От другата страна е контрамитът за Костов като спасителят на България, извадил я от пропастта, където я запрати управлението на БСП при Жан Виденов. Ако се вярва на социологическите агенции, резултатът в сблъсъка на митовете е 98 на 2 в полза на "черния Костов". Просто той обира разнопосочните недоволства на обикновения българин от прехода.
Това е първото обяснение защо някои пъргави умове от СДС не искат коалиция с Костов начело на ДСБ. Опитват се, освен другите си сметки, да освободят образа на "дясното" от негативите, които името на Костов носи. Само че махнеш ли Костов от "дясното", остава една тайфа от апаратчици и водачи на групи по интереси, чиито общи снимки около разни обединителни коалиционни маси напомнят за магазините с табела "Всичко за 1 лев". Всъщност те просто се опитват да повторят номера на другарите от политбюро, които непосредствено след 10 ноември приписаха всички пасиви на социализма на сваления Живков. Но дори да изолираш Костов, това няма да промени негативните нагласи към "дясното".


Всъщност в България от "дясното" и въобще от политическата геометрия се интересува доста малък процент хора. Избирателите на БСП не гласуват за Станишев, защото е ляв, нито пък избирателите на Доган - защото ДПС са либерали. Електоратът на Бойко Борисов пък си го харесва не защото е десен или пембен, а защото е Бойко Борисов. "Дясното" се наложи в политическия речник, защото нямаше дума, с която да се обозначи желанието за промяна и реформа - първо на социализма, след това на олигархичния капитализъм. Като българското дясно няма друго по света, защото то винаги се е основавало на проект за бъдеще, а не на традиции.


Десният проект не предвиждаше само и единствено приватизация в икономиката и евроатлантическа ориентация във външната политика, както неуморно твърди Андрей Райчев, за да докаже, че десният проект се е изчерпал, защото са се осъществили неговите цели. Десният проект се опита да използва приватизацията и евроориентацията като инструменти, за да наложи онова, което се нарича нормалност - прозрачност и икономия в използването на публични средства, справедливост и върховенство на закона и т.н. СДС започна, но в един момент се провали в налагането на тази нормалност. Заради клиентелизма. Когато загуби изборите през 2001 г., СДС се опита да продължи с клиентелистката политика на равнището на София и големите градове, които все още владееше - и ги загуби.


Формирането на ДСБ беше израз на едно ясно изразено желание сред десните симпатизанти за ново, чисто начало. Защо ДСБ не успя да спечели по-голяма част от българските граждани за тази кауза е отделен въпрос. Сега, когато темата за дясното обединение отново е на мода и самото ДСБ се засили да се коалира с тоя и оня, не е зле да напомним откъде тръгна всичко. Тръгна от превръщането на демокрация и пазарна икономика в мръсни думи. И нова, силна десница ще има тогава, когато се намерят хората и идеите, които ще върнат вярата в думите. Тогава вече въпросът със или без Иван Костов няма да бъде толкова важен.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в седмичника "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rumyana
  Rumyana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекрасен текст! Браво!

 2. 2 Профил на Gochoolu
  *****
  Неутрално

  Др. Иван Костов от 1989 г. играе за БСП и ДС. Само глупаците не го разбраха. Във всеки важен момент той успява така да изиграе нещата , че СДС да са прецакани , а БСП отново да са на власт. Само за последните 10 години няма нито едни спечелени избори. А овцете (щото очевидно трябва да са такива за да го следват) в СДС пак се натискат да са с него в.. поредните загубени избори.

 3. 3 Профил на Горчиво !
  *****
  Весело

  Е, взеха се отново с "булката-беглец" - Костов.

 4. 4 Профил на Демократ
  *****
  Неутрално

  Този съюз е основан на страха, че няма да ВЛЯЗАТ.Няма друга причина СДС да се компрометират допълнително със съюз с Костов.
  От съюзът им може единствено ГЕРБ могат да спечелят някой друг глас.Тези демократични партии са обречени на разпад защото нямат ценности и неумеят да привличат способни хора.

 5. 5 Профил на Samo Dolu
  *****
  Неутрално

  ДОЛУ-ДОЛУ-ДОЛУ---К-ОСТРОФФФФ!

 6. 6 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Само че махнеш ли Костов от "дясното", остава една тайфа от апаратчици и водачи на групи по интереси, чиито общи снимки около разни обединителни коалиционни маси напомнят за магазините с табела "Всичко за 1 лев". Всъщност те просто се опитват да повторят номера на другарите от политбюро, които непосредствено след 10 ноември приписаха всички пасиви на социализма на сваления Живков. Но дори да изолираш Костов, това няма да промени негативните нагласи към "дясното".

 7. 7 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Поредната чудесна статия на г-н Бойко Пенчев! С удоволствие чета всичко, което бъде публикувано от него. Поздрави и най-добри пожелания.

 8. 8 Профил на Starec
  *****
  Неутрално

  За съжаление съм абсолютно съгласен с всичко, за което пише г-н Пенчев. За пореден път.
  Поздрави

 9. 9 Профил на десен
  *****
  Весело

  Румянке, текста или автора?

  Поздравявам ви г-н Пенчев за липсата на ентусиазъм от дребнавите десни латино сериали. Макар, че ни пропиляват времето и нервите. Но ме изуми нещо, което не бях забелязал - Иван Костов е рефлекса на антикомунистите срещу авторитаризма на Живков. Браво на вас. Винаги съм се чудил на това дясно неможене, а то си било местен таван на моженето.

  Е дай Боже да сме поели в отговорна посока и "изтрием срама гоце от челото".

 10. 10 Профил на добрич
  *****
  Неутрално

  "Формирането на ДСБ беше израз на едно ясно изразено желание сред десните симпатизанти за ново, чисто начало". - Абсолютно верно!!! За жалост, това ново начало не се състоя.........

 11. 11 Профил на BIG AL ;;))))
  *****
  Весело

  Добре казано Пенчев...) НО, вероятно и ти /извинявай , че съм на ТИ /. имаш вина , и много други за...апаратчиците на СДС..) НЕ , за Мин.съвет на България -сегашния , не сме гласували за тях, но за ПОСРЕДСТВЕНИТЕ сред демократите ? Всички, които не ни се занимаваше с политика, избори и прочие...имаме вина..0 Все пак, сме по- интелигентните ./ аз поддържам ТАЗИ теза- има си хас-да не сме -от клонингите -лишени от индивидуална МИСЪЛ ))) / защото ИСКАХМЕ и ДЕМОКРАЦИЯ , ЕС , И НАТО, и НЕ -искахме отново 16-ая република.. Така че , не хвърляй поглед "отстрани "..А дай ИДЕИ, когато пишеш..)
  А дясното е РЕД и ЗАКОННОСТ, КОНСЕРВАТИЗЪМ , РЕЛИГИЯ, ОТГОВОРНОСТ - лична ,СЕМЕЙСТВО,..Прозрачност и почтеност, чест и достойнство, ТРАДИЦИИ / не комунистическите / , и прочие ..)

 12. 12 Профил на ямх
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на ученик
  *****
  Неутрално

  Управлението е нещо което не може да се тества на гърба на хората, за да разбереш ти и другите, че не се учи и/или умее когато създадеш хаус, объркаш и разбъркаш всички процеси и структури.
  Малко хора в България имат тези умения и практира да управляват процеси и хора, за да се реалирират политики и да са видими резултатите от това. Един от хората които показаха такива умения е г-н Костов и затова той е човека, който дава облика на дястите идеи и сили. Учениците около него имат много да УЧАТ И РАБОТЯТ, за да придобият този имич и облик.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на pesho
  *****
  Неутрално

  не не неее - костозакона и подзакона са:

  1. Костов е виновен за всички злини на света
  1.1. Ако Костов не е виновен за нещо, автоматично вината се прехвърля към Елена Костова

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Весело

  дофторе,

  кво ти е виновен костов, че толкова се пенявиш? Иначе той е виновен за всичко. За глобалното затопляне също.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на gekko
  gekko
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Красимир Кабакчиев, дфн нещо агентите много сте се уплашили, че Костов пак ще влезне в управлението на страната и ще ви секнат далаверките, затова ли са тези активни мероприятия?

  ДСБ - What else ?
 18. 18 Профил на Времето е ваше
  *****
  Неутрално

  Ако някой си мисли, че като СДС подпише споразумение с Костов, ще се обединят и електоратите на двете партии (поне това което е останало), жестоко се лъже. Ако в математиката 2+2 е равно на четири, то при при съюзяването с Костов 2+2 е равно най-много на 1. Казано на изборен жаргон - аут от Парламента, т.е. =0.
  След като един човек може да се отъждествява с бъдещето на България, да духат супата. Ако не знаят как, да питат чичовото.
  То май поумня, а на тях акъл не им дойде в главата.

 19. 19 Профил на gekko
  gekko
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Грешка ако ДСБ и СДС по отделно са 2+2, то обединени ще са определено повече от 4 !!!

  ДСБ - What else ?
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  18,

  ако беше вярно що подскачате толкова нервно? Май сумата герб+сдс/дсб стана по-голяма от бсп+атака+дпс.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на стигааа
  *****
  Неутрално

  Нали се разбрахме след 1997 да не гласуваме повече за Костов и дружината му.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  21,

  кофти некои сме пропуснали сбирката. На тебе кой ти харесва - гоце, гейчо (с просторната му трудова биография), меди доганов или царчето?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на kamenl до стигааа
  *****
  Весело

  "Нали се разбрахме след 1997 "

  Абе вие на Позитано 20 хубаво сте се разбрали, ама мен не сте ме питали. И други са като мен - непопитани

  Нищо, сега ще чакате на другаря Първанов и на Народната Милиция да ви спасява изборните резултати, и да ви гарантира "мирен преход" (чети: Братко дава на Батко 100 милиона държавна пара, всички мируват, никой не е наказан)

 24. 24 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Истинското обединение, гарантиращо активно участие на демократичномислещите българи в изборите, ще настане, когато клиентелата и агентите на Доган ( ДС ) - Сотиров, Иванов, Радонов, Бориславов, Христов, Дора Янкова напуснат СДС.

 25. 25 Профил на D-R LOZANOV
  *****
  Неутрално

  ABE, KAK TAKA NIKOI NE ZADAVA ELEMENTARNIYA VUPROS: ZASHTO KATO EDIN DURJAVNIK I MILEESHT ZA DIASNOTO POLITIK KOSTOV NE NAPRAVI NAI-ELEMENTARNIYA JEST NA POCHTENOST -DA SVALI KANDIDATURATA SI ZA PALAMENTA V IMETO NA BEZPROBLEMNA KOALITSIYA NA SDS I DSB?

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Абе и аз се чуда 1000 и кусур години след кирил що се пише на маймуница ама... То от кога уиндоуса си я поддържа. И защо трябва да си отегли кандидатурата? щото в софийското сдс дето нищо не може да спечели на избори, ама било голямо нещо, има един куп мошенници ала софиянски ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Весело

  Гледахте ли новинките?

  Командира най-сетне излезе от нелегалност
  и навлече червено елече!

  Не е лесно. Кой друг би издържал?

  Червен социалист, син, богат, беден,
  всезнаещ, незнаещ, глух, ням...
  отлюспи си частничка демократическа партия,
  пребоядиса я в дясна уж синя и... воала!

  Червен Гявол!

  Хитро, а?

 28. 28 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "..ще има тогава, когато се намерят хората..."
  В набързо скалъпеното царството на слепите едноокият е цар.

 29. 29 Профил на По-скоро
  *****
  Неутрално

  Дясното и Костов - обречени

 30. 30 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Това са добри новини за хората, които искат да има за кого да се гласува.

 31. 31 Профил на da
  *****
  Неутрално

  Чочоолу,абсолютно си прав !!!!!!!! Дори Костов да влезе в парламента,дори министър-председател да стане,той пак няма нищо да направи,няма да иска и няма да му дадат неговите господари-комунистите. Той не направи абсолютно нищо,когато имаше абсолютно мнозинство ,имаше подкрепата на изключително голяма част от народа,за него гласуваха дори много комунисти,а той горкия нищо не направи,само дребни козметики...

 32. 32 Профил на Chuzhbinec
  *****
  Любопитно

  Чета тук из форума и ми се струва - къса ни е, много ни е къса политическата памет. Много бързо забравихме разликите между 1997 и 2001 година. Дано не сме забравили разликите между 2001 и 2009.............. Иначе никой не е безгрешен - само някои са несравнимо по-лакоми, ненаситни, корумпирани, нагли и безпардонни от други......... За политици и партии говоря, а най-вече за една ламя.............
  А иначе всеки да си решава какво и кой му харесва повече и на лято - пред урните............... Без извинения.............

 33. 33 Профил на Gochoolu
  *****
  Весело

  Заглавието трябва да се скъси и ще бъде много точно:

  "Дясното и Костов - обречени"

 34. 34 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Най ми е смешно това, че всички се опитват да разсъждават в схемата дясно-ляво, сякаш сме досущ истински европейци.
  Абе заблудени и заслепени хорица, къде го видяхте дясното у "десните"?! Или лявото у "левите"?
  Леви, по-точно леваци сме ние, че се родихме тук, че не се хващаме за сопите, когато трябва, а само когато не трябва - по кръчмите, че не знаем от кого и кога да искаме обяснение и как да го искаме. Докато е така и Костов ще минава за десен и Станишев ще бъде модерният ляв. А Доган само ще суче мустака, дип че го обръсна много отдавна.
  Хайде със здраве и си избирайте Костов да ви "оправя" подясному, или Станишев - респективно полявому.
  Веднага ще скочат една дузина четници да ме питат като критикувам само какво предлагам.
  Нищо.
  Обречени сме няколко поколения.
  Болестта е в напреднал стадий.
  Разпадаме се като общество.
  Това, че сме склонни да повярваме на първия "месия", бил той "цар", Костов, каратист, или среден чиновник в ЕС само потвърждава диагнозата. Че не можем да мислим.

 35. 35 Профил на ИСТИНАТА
  *****
  Неутрално

  Е, уважаеми граждани, това, което е написал г-н Пенчев, е истината. Самата тя. Четете и помнете.

 36. 36 Профил на georgaev
  *****
  Неутрално

  Браво! В сряда "Дневник" за мен е "задължителен" заради Вашите коментари.

 37. 37 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  Тези от СДС, които не искат Костов, са същите, които той изгони за корупция от своето правителство преди края на мандата.

 38. 38 Профил на наивник
  *****
  Гневно
 39. 39 Профил на до Пешо
  *****
  Любопитно

  Моля те прокоментирай следното:
  "Ако се вярва на социологическите агенции, резултатът в сблъсъка на митовете е 98 на 2 в полза на "черния Костов".
  Май 2% са блюдолизците на Костов а 98% са честните и веече бивши седесари

 40. 40 Профил на bas
  *****
  Неутрално

  Обединената десница ще вземе 10% на изборите. Сега е време за прогнози и залагания. Без философии. 10%

 41. 41 Профил на до bas
  *****
  Неутрално

  3%
  А СДС без Костов щеше да вземе 5%

 42. 43 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В "Дневник" беше даден линк към статията на Иван Костов във
  в-к "Работническо дело" от 30.11.1989 г. Тук е нейният текст. В него аз виждам унищожителна критика към социализЪма.
  В този момент исторически дълг на партията е да стартира без повече колебание едновременно с политическите и радикалните икономически реформи и така да даде шанс на бъдещето. В него тя вече ще съперничи на равна нога с формиращите се обществени и политически структури, но ще има това решаващо преимущество, че запазва ясен поглед за социалната перспектива от позициите на смела, радикална и подкрепяна от народа икономическа платформа. В противен случай ще плати докрай дадените в миналото кредити.

  Непосредствен подтик да поискам думата е "кръглата маса": "Състояние и проблеми на българската икономика", излъчена по Българската телевизия в петък, 24.IX., вечерта. Участващите в него видни български икономисти се обединиха около становището, че на страната е нужна стабилизационна програма.

  Стабилизационна програма или радикални реформи? Това е въпросът, който сега концентрира в себе си непосредствените и дългосрочните интереси на нацията. Искането за стабилизационна програма е продиктувано от кризисното положение на икономиката. Колебливите, некомпетентни и половинчати опити за реформи създадоха допълнителни трудности и противоречия, защото разстроиха редица стандартни механизми на икономическата система, без да ги заместят с нови, по-ефективни. Затова стабилизационната програма може би ще даде временни облекчения и частични подобрения на положението. Те ще се дължат на връщане към рутинните средства за управление и старите, изпитани икономически структури, т.е. тя не може да бъде нищо друго освен икономическа реанимация на катастрофиралата командно-административна система. За една-две години ще бъде отложено решаването на историческите проблеми на българското преустройство. Такова решение разчита да отстрани грешките на бившето ръководство на страната, но по никакъв начин не засяга икономическите, политическите и идеологическите устои на познатия ни социализъм. Наистина, ако сегашната криза се дължи на пропуски и слабости в управлението, както се твърди, стабилизационната програма ще бъде в руслото на желаните от всички реформи.

  Това ще бъде така само ако кризата наистина се дължи на неправилни решения. Такава постановка решително се отхвърля във всички реформиращи се европейски социалистически страни. Радикалната политическа и икономическа мисъл вижда причините за общото за всички кризисно положение не в грешки на отделни политически дейци, а в създадените след войната стопански структури и тяхната система за управление. Причините са в системата на днешния социализъм.

  Когато, за кой ли пореден път, се искат от нас доверие и търпение, то е не за да се започне дълбока промяна на съществуващата икономическа система, а за нейната реставрация, за основен ремонт. Защото самата постановка за болното общество и компетентните, номенклатурни лекари, определянето "от горе" на концепция за всяко производствено звено, новите опити за освобождаване на "излишната работна сила", строгата дисциплина за съсредоточаване на валутните средства и накрая обещанията за "реформа" със силите на управленския апарат, фирмите и 4дори" трудовите колективи, не означава нищо друго, освен опит за вдъхване "второ дихание" на досегашната система.


  Нека допуснем, че стабилизационната програма е дала възможно най-добър ефект, като е постигнала икономическото положение на Чехословакия - стабилно жизнено равнище, слаба инфлация, богат пазар и ограничен дефицит. Ще означава ли това, че ще бъдат удовлетворени националните икономически и политически искания. Очевидно няма да означава. Вместо 50, на улиците ще има 250 хиляди протестиращи граждани, защото те протестират срещу системата. Не желаят повече този команден ред, тъй като си дават интуитивно сметка какви са неговите неизправими недъзи. Официалната доктрина продължава упорито да отказва признаването на органическите пороци на системата, а те са:

  1. Неспособност да създаде ефективна организация на труда. Трудовата мотивация се разпада, защото не се поддържа от нормални стопански механизми, а от командно-силови средства. Излишните работници, служители, научни сътрудници, артисти и пр., растежът на "незаработени пари" при едновременното спадане на интензивността, разлагането на трудовата и технологичната дисциплина са само последица от разрушените стимули за труд. И най-добре отремонтираният административен механизъм не е в състояние да го възстанови, да създаде конкуренция за всяко работно място, здраво съперничество и принуда там, където не достигат навиците, желанието и опитът.

  Дълбоките разстройства на трудовите отношения, с които апаратът се бори от времето на своето съществуване, са недвусмислено доказателство, че познатият ни строй няма ефективно решение на най-същностния проблем за всяка икономика. Хората престават да се трудят. И ако демократичните преобразования отстранят политическата и идеологическата патерица, която задържа административната организация на труда от пълно разрушаване, то стабилизационната програма ще влезе в пълно несъответствие с духа на обществените реформи.

  2. Неспособност да задържи лавината на дефицита и инфлацията. Инфлацията бе призната за проблем N 1, но не е дадена точна представа за противоречията й. Всъщност през 80-те години бяха преминати допустимите граници на дефицита и инфлацията и те доведоха производството до криза. От 1985 г. тази криза се задълбочава. Налице е свиване на обема на производството и спадане на реалните доходи на народа. Стабилизационната програма ще се опита да спре тази криза с познатите ни средства, но нали точно те доведоха до сегашното положение. Те задължително усилват инфлацията и дефицита и прегряват отдавна нагрятата икономика. Това е все едно да правите движения на катерещ се алпинист при положение, че вече падате от скалата. Следователно искат да се съгласим с познатата терапия, чиито противопоказания са по-нататъшно разрушаване на икономическите основи на обществото.

  3. Неспособност да премине в слединдустриалния стадий. Административната система е показвала досега, че познава само един път за разрешаване на проблемите - този на екстензивния, индустриален растеж. С разпалената подкрепа на почти всички участници в петъчния разговор нашето народно стопанство отдавна е преминало всякакви разумни граници на индустриализация - делът на промишлеността у нас е два пъти по-висок от този в развитите капиталистически страни; надминаваме с 10-12 пункта дела на промишлеността във Великобритания от времето на нейната най-висока индустриализация. Тези порочни стопански структури не са случайни. Създадени са, за да поддържат опората на административната система.

  Крупната администрация е закономерно следствие от свръхиндустриализираната икономика, а не причина за нейната криза. Системата има своя логика на функциониране. Премахването или репресирането на администрацията ще разгроми устоите на производствената организация, без да ги замести с други. Наистина опитът да се рационализира икономическата структура ще срещне остра съпротива. Но стабилизационната програма само ще усили още повече "структурните напрежения" и следователно не е в направлението на радикалната реформа.

  4. Неспособност да развива научно-техническия прогрес. И освен на свръхиндустриализираната структура тази неспособност се дължи на редица защитни механизми, които гарантират господството на апарата. Това са: първо, отстраняването на научно-техническата интелигенция от управлението на производството, от отговорността да усъвършенства технологията и качеството на продукцията. В рамките на крупната държавна индустриална фирма никога не се генерира отвътре научно-технически прогрес. Той се създава в бюрократизирани научни институти и се налага силово. Така са постигнати едновременно три цели: отнета е стопанската сила на интелигенцията, създадено е противоречие и дори несъвместимост между нея и производствения персонал, тя е поставена под институтски контрол; второ, не се допуска разгръщането на т.нар. несоциалистически стопански форми - частна инициатива, кооперативи, акционерни общества, класически фирми. Многобройните забрани, крепящи устойчивостта на системата, са насочени по същество срещу личното творчество, предприемчивостта и стопанската активност на хората. Но научно-техническият прогрес е дело на човешкия фактор, на човешките качества, т.е. точно на това, което с всички сили у нас се неутрализира. Колективизмът на индустриалната армия и духът на принудително единства, с които сме пронизани, никога няма да бъдат почва за развитие на нужните ни човешки качества.

  Ние сме трагично различни от това, което трябва да сме, и сега ни казват, че трябва да си останем такива.

  5. Неспособност за вграждане в световното стопанство. Отправените в ефира предупреждения какво не трябва да правим за отварянето ни към световния пазар, консервативната, затваряща страната външна стратегия, отказът да се атакува синдромът на държавния външен монопол и неговия механизъм, призивите за строга дисциплина в името на запазване репутацията на добър длъжник са израз на господстващата досега външноикономическа доктрина. Вярно е, че причините за дълга не са единствено в разхищенията, но те не са и в грешките, както се опитват да ни убеждават. Световното стопанство изхвърля с нарастваща центробежна сила нашата и подобните й икономики. Причината е, че има генетична несъвместимост между административните им структури и световния пазар. Опитът да се имплантиран в неговото тяло винаги ще завършват неуспешно.

  През последните 12 години непрекъснато проявяваме неспособност да се приспособим към световния пазар - не сме в състояние да подобрим условията на търговията си, губим непрекъснато позиции в световния експорт, лавинообразно натрупваме дълг в конвертируема валута.

  Наистина световният пазар е най-дефицитен "ресурс" за слабия производител, но той е и сфера на неограничени възможности за добрия. Административната система е доказала, че не може да направи нужния пробив. Сега трябва да разчита на таланта, подготовката и амбициите на професионалистите. Само те могат да пробият на световния пазар, както "Булгариен винтерс къмпани". Трябва да им се даде възможност да го правят.

  6. Неспособност за качество. Без нормализация на паричната сфера, без "пазар на потребителя", какъвто административната система никога няма да бъде в състояние да създаде, не може да бъде решен проблемът с качеството. Няма да има икономически стимули за непрестанното му повишаване. Но без това никой от посочените по-горе проблеми не може да бъде решен. Ниското и влошаващото се качество е щемпелът, който времето постави на системата и я изправи пред неизбежна развръзка - нормализацията на пазара и паричната сфера неминуемо ще ограничат, а впоследствие ще разрушат съществуващите икономически структури.

  И така от нас се иска отсрочка, за да се задържи разпадането на командния социализъм в името на временно вероятно подобряване на потреблението на населението, но с цената на това да се върви в противната, а не в нужната на реформите посока.

  Ще си послужа с жестока аналогия. Пред нас е раждане, носещо смърт. Трябва да избираме дали да спасим детето и да жертваме родилката, или да загубим детето, а след него в недалечно бъдеще и родилката. Изборът е съдбоносен. Отглеждането на новото крие много рискове и ще убие нещо във всеки от нас. Много човешко е да се стремим да запазим познатото, да задържим статуквото, без да вдигаме поглед към бъдещето, защото знаем, че там ще видим как то загива. Трябва да се решим.

  Ако не се решим сега, след една-две години политическият кредит от народа ще бъде безвъзвратно похарчен. В името на какво? В името на отлагане на решението. Никой няма да ни гласува доверие, когато катаклизмът ни принуди да се съгласим с това решение. А за сегашния труден, съдбоносен с избор се иска доверието на народа. Той го дава днес, но няма да го даде утре.

  Никога няма да сме в такава ситуация, която ще ни позволи без болка и драматизъм да се решим на радикални реформи. Следователно въпросът е да се решим веднага.

  Има неща, които стоят над всяка партийна платформа, над всякакви класови и групови интереси. Това са стремежите и ценностите на нацията. Контролът върху националното богатство, суверенитетът върху земята и ресурсите, правото на бъдещите поколения за избор, с които, както видяхме, започнаха престъпно да търгуват в името на временно запазване на политическата власт, трябва да останат за народа. В днешния бурен и бързо променящ се свят ни заплашва загуба на икономическия суверенитет. Запазването му изисква да се вземе смело решение в полза на реформите. Противното ще означава още по-пълно изтощаване на стопанския потенциал на страната, а след това проникване на чужди фирми и монополи, които ще ни лишат от собствените ни ресурси. В това отношение не трябва да има никакви "илюзии". Никой няма да дойде, за да ни помогне. Ще дойдат, за да правят тук своя бизнес.

  Националното достойнство изисква да не се чака и предизвиква такъв развой на нещата. Не е в българския характер да се втурнем с отворени обятия и увиснем на шията на чужденеца. Може би има хора, които не биха имали нищо против "щастливото посрещане", но това е само защото не си дават сметка за последиците. Опитът на развиващите се страни показа на мнозина измежду нас какво следва след първоначалната еуфория.

  Щом икономистите сме доктори на обществото, трябва да бъдем честни пред хората. Радикалната реформа ще породи остри затруднения, ще влоши социалната гарантираност, ще наложи временна загуба на работното място и чести преквалификации, безработица за тези, които не са в състояние да отговорят на новите изисквания, ще иска от нас отказ от досегашното "равенство", изключение от което беше само номенклатурата и приемане на имуществена диференциация като цена за развитието. За няколко години ще спадне жизненото равнище на всички. Равновесните цени ще премахнат дефицита, но ще засилят инфлацията, ще напълнят пазара, но много от стоките ще станат отново недостъпни. Ще трябва да се научим да ходим самостоятелно, да се грижим сами за жизнения си стандарт, да престанем да чакаме да решават всичко вместо нас "от горе".

  В преходния период обществото ще се стреми да гарантира справедливост като равни възможности за образование, здравеопазване и минимален жизнен стандарт.

  След смелата операция единствено сигурно нещо ще бъде разгромът на командната система, а това какво ще създадем, ще зависи единствено от нас самите.

  В този момент исторически дълг на партията е да стартира без повече колебание едновременно с политическите и радикалните икономически реформи и така да даде шанс на бъдещето. В него тя вече ще съперничи на равна нога с формиращите се обществени и политически структури, но ще има това решаващо преимущество, че запазва ясен поглед за социалната перспектива от позициите на смела, радикална и подкрепяна от народа икономическа платформа. В противен случай ще плати докрай дадените в миналото кредити.

  ивкръ
 43. 44 Профил на моном
  *****
  Неутрално

  Грешна идеология г-н Пенчев грешна."Дясно",като политика има в учебниците по политология в Европа а не в главата на"литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". В европа има партии които буквално се грижат за " бедните" свои съграждани чрез помощи и програми,защото не всеки може да стане "бизнесмен".Задругите се създават условия за развитие чрез закони и наредби -кой на кариера като Вас,кой на собствен бизнес като нас,но всички знаят кои са тези партии.А ТЕ СА: ЛИБЕРАЛДЕМОКРАТИ,СОЦИАЛДЕОКРАТИ,ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИ.

 44. 45 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дясно по необходимост е мисленето на всеки средно интелигентен и образован човек, особено ако той е опитал жилото и меда на лявото, социализЪма и комунистическите дивотии. Не е необходимо да си реститут, носталгик по монархията, която между другото в България е една от многото празни надежди лумпените и парвенютата. Аз съм инженер и в момента съм безработен, но никога не съм севръзвал и няма да се вържа на комунистическите лъжи и словоблудства.

  ивкръ
 45. 46 Профил на моном
  *****
  Неутрално

  Грешна идеология г-н Пенчев грешна."Дясно",като политика има в учебниците по политология в Европа а не в главата на"литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". В европа има партии които буквално се грижат за " бедните" свои съграждани чрез помощи и програми,защото не всеки може да стане "бизнесмен".Задругите се създават условия за развитие чрез закони и наредби -кой на кариера като Вас,кой на собствен бизнес като нас,но всички знаят кои са тези партии.А ТЕ СА: ЛИБЕРАЛДЕМОКРАТИ,СОЦИАЛДЕОКРАТИ,ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИ.

 46. 47 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  Автора се мъчи да се хареса,мисли си че сме 1997 г-надежди,власт,постчета,софийски тарикатчета.Но прасаран,браточкса,8 години надолу,та сега ли нагоре,пред криза?

 47. 48 Профил на Balubri
  Balubri
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кабакчиев.... простотията лъха от всяко заядливо изречение,написано от вас.
  Жалък сте. Червей!

  Ние с тебе ще докажем,че има смисъл от това!
 48. 49 Профил на Питанка
  *****
  Разстроено

  Ще присъстваме ли на окончателното самоубийство на "Синята идея",или на поредната й реанимация като "необходима" опозиция?Кое от двете?!

 49. 50 Профил на Мария Станева
  Мария Станева
  Рейтинг: 442 Гневно

  Станева
  Иван Костов още един път показа , че не може да играе честно. В мига на решението на СДС за коалиция , той побърза да разпространи проекто-споразумението със СДС. Ако е искрен за коалицията щяха да направят заедно с М.Димитров прескоференция. Жалко за СДС.

 50. 51 Профил на Много
  *****
  Неутрално

  Много жалко за СДС! Сега за кого да гласуваме?

 51. 52 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Поредният добър текст на гн Пен4ев! Малка извадка:

  Десният проект ....се нарича нормалност.....превръщането на демокрация и пазарна икономика в мръсни думи....

  Именно за това БГ е ко4ина в момента. БКП/БСП, ДС и разни производни успяха така да "канализират" не6тата, 4е зад паравана на един "мирен преход" (сакън, "нужда" от 6окова терапия няма, со кротце да мине вси4ко) узакониха откраднатото. Сега имат икономи4еската влат и медиите в голямата си 4аст.
  Те напяват колко кофти това и онова ("демокрацията", тайно и явно възди6ат по Татово време.
  И понеже не може да има покаяние, не може да си признаем и гре6ки, и мързел, и страх от промени, да се погледнем в огледалото и да си кажем "абе това 4е БГ е кенеф не го дължим на инвазия от Марс, а на това 4е "материала" ни не се оказа ка4ествен (ами ДС, доносниците, крадците и... те са си ба6ка българи!)"... та вместо тази самооценка и желание за истинска промяна, има една фиксация спрямо Костов (обоб6тение и въплъ6тение на вси4ки реални и имагинерни злини), който ни е виновен..... за това 4е сме такива, каквито сме...
  Мисли се в категориите "4ерно-бяло" и Труд, 24 4аса и каква ли не сбир6тина платену журналисти обработват "народа"...

  Ако сега няма стряскане и обръ6тане на курса в посока "дясно" (каквото и да е това в БГ вариант), то перспективите за БГ са ло6и - 4алгизирана територия (Азис и Слави приятели на нацията), в която 5-10% от хората са обре4ени или да са тотална опозиция (в опита да се съхранят като истински нормални) или потенциална емиграция.
  Да видим. Аз ли4но и на новите Зелени залагам, те именно това искат - нормалност, извън "дясно-ляво"...


  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 52. 53 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Виждам, че помиярът и злостен алкохолик КК - Кобалт отново е пуснал бълвочите си, с които запълва форумите на всички интернет медии. Костов такъв, Костов онакъв, Костов педераст и пр. Подозирам, че КК - Кобалт е нещастно влюбен в Костов и понеже той не е педераст, геят КК - Кобалт и по съвместителство д-р на филологическите науки, съкрушен от невъзможността да осъществи въжделенията си е решил да оплюва обекта на несподелената си любов.

  ивкръ
 53. 54 Профил на Off
  *****
  Неутрално

  Дълбко неуважаеми дневникари,Сбогом! Това беше последното
  ми посещение на вашия сайт. След като можете да публикувате подобни свинщини, пожелавам ви да последавате безплатния си
  вестник. На добър час!

 54. 55 Профил на Времето е ваше
  *****
  Неутрално

  И не стана ясно когато се разделяха (развеждаха) СДС на СДС И ДСБ как си разделиха авто-гумите.
  Сега привържениците на дсб няма дя гласуват защото мразят СДС и обратно. Да почерпят ББ, ВС и Зелените.

 55. 56 Профил на симо
  *****
  Неутрално

  Ле-ле в тоя Дневник много сте излоблели.Ще ви се ама не-обединението стана и ще гласуваме за обединението колкото и да пищите.Гледам днес и другия "голям"журналист " Бареков днес дума не обели за това,а цяла седмица канеше кой ли не да лае против евентуално обединение.Толко сте жалки,че чак сте ми смешни.

 56. 57 Профил на Андришко Райчов
  *****
  Неутрално

  Обречен съм да врачувам. Орисия...

  "Дясното и Костов - обречени един на друг"

 57. 58 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  Дневник е демократичен вестник,публикува всички мнения,има широка представителна палитра във всяко отношение.А относно десните-тъжно е наистина,2 500 000 избиратели бяхме,а сега 10-15 келеша се карат за листи/кокал/.Какво има тук за коментиране,България в момента се дзвижи добре,дано да продължи така и след изборите.

 58. 59 Профил на На кого ПАК помага Костов
  *****
  Неутрално

  Или Костов или няма обединена десница!

  Непрекъснато ни налагат изплувалия от нищото Костов- Спасителят на нацията и Баща на народите.
  СДС прие обезличаването си безропотно!
  Сега ние накъде?
  Синя идея=Костов и обратното!

  Костов ни хвърли отново в обятията на Гоце и компания!
  Отново услуга за БСП.
  Желанието на БСП да отнеме гласове от ББорисов се изпълнява!

  Аз пък отивам при БатБойко! А ако прави коалиция с костовци,остава Яни...
  Да видим дали 2+2=5
  Колко слаб се оказа новият лидер на СДС??!

 59. 60 Профил на bas
  *****
  Неутрално

  Хайде бе, дървени философи! 10 % за обединената десница на изборите. Дотук само още едно мнение- 3%.
  Като толкова разбирате, значи може и да направите прогнози. Опитайте - всеки може дъра-дъра, включително и Бойко Пенчев.

 60. 61 Профил на симо
  *****
  Неутрално

  В сдс се карат и са против точно тези,които използват партията за клиентелистки цели-такива като Юруков и Радонов,хора близки до ДПС и Цонев.Естествено ,че те ще бъдат против обединението.ДПС е пуснало пипала навсякъде.

 61. 62 Профил на Златна среда
  *****
  Неутрално

  Пишете социалистически простотии, драги.

  Не може да има нито само лява, или само "дясна", дори само "средна" универсална най-добра схема, стратегия или тактика
  за обществно устройство и функциониране, нито за индивидуално функциониране.

  Нормално е да ползваш Двете си ръце и Много идеи...

  Социалистическият менталитет предполага и внушава
  съществуване на някаква идеално добра /добра за кого?/
  _единствена_схема_ за обществено устройство
  която схема е известна на умници,
  а ако не е, рано или късно ще я открият. Ако не е "лява",
  сигурно схемата е "дясна", или "център", или ще се разбере след от-преход-към-преход, тоест на Края на света...

  Престъпният античовешки интермарксистки социализъм
  разпалва Най-Катастрофалната Война в Историята на Човечеството, напада през 1944 и унищожава суверенното Царство България, както е направил по-рано в Русия през 1917 година.

  Не е нужно да се подпява на социалистически "антиреститутки"
  и на лицемерни "борци срещу фашизма", за да се изрази почтена човешка позиция.

  Третото Българско Царство е извоювано след векове турско иго,
  било е несъвършена реализация на многовековна Българска мечта:

  Суверенна Християнска Европейска България.

  България със завидни за времето си самочувствие и икономика,
  въпреки войни, разпокъсващи "велики договори"
  и непрекъснато подкопавана стабилност от интермарксистки
  и прочее неприятели на България.

  Носталгията на някои хора към Онази България - Далеч По-Истинска от сегашния кльощав троянски кон на ссср
  заслужава уважение и толерантност.

  Вярно, че онази България е била монархия,
  но не е била "монархофашистка"
  както клевети пропагандата на марксистката фашистка пропаганда.

  Не е била Чиста и Свята Република какъвто е заветът на Апостола. Била е обаче България,
  а не чужда безбожна и античовешка лъжерепублика.

  Сега:

  Нам трябва Чиста и Свята Република... Не "лява" или "дясна"...

  Нам трябва Демократична Европейска България.

  ОБЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ


  Иван Кръстев
  * 45

  Дясно по необходимост е мисленето на всеки средно интелигентен и образован човек, особено ако той е опитал жилото и меда на лявото, социализЪма и комунистическите дивотии. Не е необходимо да си реститут, носталгик по монархията, която между другото в България е една от многото празни надежди лумпените и парвенютата...

 62. 63 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Четете "Битката за СДС не е приключила"

  О.Минчев, http://desnite.eu/index.php

  Четете "ЖабешкияТ хор"

  Е.Дайнов, http://desnite.eu/index.php

 63. 64 Профил на Г.Стаматов
  *****
  Весело
 64. 65 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  КАКВОТО И ДА ХРАЧЕТЕ И ДА ПЛЮЕТЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ - ИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОГОТО ИСКАТЕ, И ЩЕ СЕ РАБЕРЕ СЛЕД ТОВА БЪЛГАРИНА КАКВА ЦЕНА ИМА !!!!! ИСКА ЛИ ПРОМЯНА ИЛИ НЕ !!!!! КАКВА ДА БЪДЕ ПРОМЯНАТА И С КОГО ДА СТАНЕ ТЯ !!!! Много бързо забравихте когато ви искарваха насила да гласувате с една листа - сега аз ми се искам да ви насиля отново ,КАТО ВИ ДАВАМ ИЗБОР НА ЛИЧНО РЕшЕНИЕ !!! Ако
  ПАК НЕ СТЕ ДОВОЛНИ, "идете за гъби" - само че това е равносилно на самоубийство, защото турци и комунисти отиват под строй.....

 65. 66 Профил на SWB
  *****
  Неутрално


  ГЕРБ - 25,6 %

  БСП - 18 %

  Атака - 7%

  ДПС - 6%

  СДС - 3.7 %

  движение "Напред" - 2.5 %

  ДСБ - 2.3 %

  НДСВ - 1.5 %

  "Ред , Законност и справедливост" - 0.6 %

  Източник - "Сова Харис"

 66. 67 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Неутрално

  Десните ша подсмърчат отвън и ша квичат колко им е виновен народа.

 67. 68 Профил на ioan
  *****
  Неутрално

  Към влюбените в Костофф - Костов е подготвян като инакомислящ още от 1985/6г. за да може `91 да излезе на сцената.Сега го издигат за да внесе пак раздор в дясното. Както и обезкосмената лезбийка Класната. Ако СДС иска да печели - никой от старите играчи не бива да е в листите - от `89г. СДС е кукла на конци и още е.

 68. 69 Профил на ves
  *****
  Неутрално

  Браво! Казано с малко думи, но така, че да бръкне на комуноидите където трябва. Пък на нас, мислещите като Бойко Пенчев ни доставя удоволствие да прочетем добре изразени мислите си.

 69. 70 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  САЩ българино,а защо мислиш ,че в момента лошо върви държавата,на фона на световната криза ние сме китка.Никой никого не може насила да накара да го обича,8 години народът гласува така,както си иска.Някои ходят на гъби/измислена метафора от софийски неудачници/,или в повечето случаи в 20 часа в деня на изборите се кефят с ракийка и салатка на разочарованите физиономии.Те това никой не може да ни го отнеме.

 70. 72 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Не съм въждал толкова активни ченгенца в този форум! Да не са назначили още "кадри"? Защо, какво се е случило?

 71. 73 Профил на До 777
  *****
  Неутрално

  bulgarin v usa
  не е човек и не може да мисли.
  Това е машина - лепва този пост без промени всеки път когато
  става дума за политика.

 72. 74 Профил на Племен
  *****
  Разстроено

  Вечная памет на СДС. Руския и комунистически агент Костов изпълни поръчението. Умните привърженици на СДС ще го разберат и няма да гласуват за тази коалиция.

 73. 75 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  Иван Костов беше поредния премиер на България в борд,проведе необходимите реформи/някои болезнени-пенсиите/,но след него това също продължи,прводължава и в момента.А що се отнася до казаното от В Филипов за Костов-дори и да е вярно това не променя нещата-ставало е това,което трябва да стане.В онзи смисъл уважението ми към Костов даже се покачи,колкото и парадоксално да е за някои

 74. 76 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Не сте прав, Племен. В Медиапоол има над 85 страници с мнения. Това е интрес, нещо се случва. Много ще гласуват за обединените партии, а още повече - за Костов.

 75. 77 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Защо ДСБ не успя да спечели по-голяма част от българските граждани за тази кауза е отделен въпрос." - Отделен, но много важен!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 76. 78 Профил на V
  *****
  Неутрално
 77. 79 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  Отлично Борко,какво повече да кажем.Всеки за себе си ,Бог за всички.

 78. 80 Профил на Времето
  *****
  Неутрално

  Съдържателно и интелигентно написан материал !
  Без да се опитвам да правя внушения, но българските политици, които са показвали решимост да отстояват интересите на своята страна в критични за нея моменти, винаги са събирали негативни чувства върху себе си от повечето си съвременници.
  Без да го разглеждаме като опит за аналогия, подобен е случая с "противоречивата" личност на Стефан Стамболов. Трябваше да минат десетилетия, за да се разбере, че той е бил най-големия политик на България за онова време. Така че времето ще покаже, дали Костов, въпреки противоречивите му ходове и ненаправеното от него, не е изиграл като цяло всъщност твърде положителна роля за избора на нашия път към Европейските и Евроатлантически цивилизационни ценности.

 79. 81 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  "Десният проект се опита да използва приватизацията и евроориентацията като инструменти, за да наложи онова, което се нарича нормалност - прозрачност и икономия в използването на публични средства, справедливост и върховенство на закона и т.н."
  Това е достатъчно!
  Докато т. нар. "ляво" у нас си е дясно, консервативно, т.е. нищо да не се променя!

 80. 82 Профил на незабравки
  *****
  Неутрално

  Защото Костов може много, знае много, знае как и е човек с голямо достойнство, затова определени лумпени го ненавиждат!!

  Българите никога в своята история не са уважавали и признавали нечия чужда заслуга, щом не е тяхна!

  Затова сме и на това дередже!

  Браво Костов!!

 81. 83 Профил на хора, които имат памет
  *****
  Неутрално  Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари :

  1.Месечна инфлация 300%.
  2.Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар
  3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал “…под нивото на възможния минимум”.
  4.Растяща безработица,дастигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите ,но нефалирани предприятия.
  5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.
  6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.
  7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
  8.Прекъснати връзки със светоните финансови институции - МВФ и СБ.
  9.Дългове към външни кредитори - над 13 милиарда долара.
  10.Пълен блокаж на държавата и разгул на “бригадирското движение ” на мутрите.Власт на СИК,ВИС,ТИМ,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха “освободени” само назначените от БКП/БСП” бизнесмени”.
  11.Банкрутирали предприятия./В това число-”Кремиковци” и “Балкан”
  12.Фалирали банки.

  Какво остави след себе си Иван Костов?

  1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.
  2.Национална валута - 1.80лева = 1 долар.
  3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара
  4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.
  5.Средна заплта 250 лв = 138 долара.
  6.Средна пенсия 130 лв = 72 долара.
  7.Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
  8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка.В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
  9.Външен дълг на България- намален да 9,5 милиарда долара.
  10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.
  ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД.

 82. 84 Профил на антикомчунисти
  *****
  Гневно

  Комунистите на това разчитат, да няма памет тоз народ!

  Да му промиват мозъка му със слугинажа на създадените от тях медии!!

  20г. не са чак толкова много, за да забравите какво направиха комунистите и ченгетата с нас, защото явно съвсем сте забравили изминалите преди това 50г. драги българи!!

 83. 85 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  При правителството на Иван Костов Б-ия тръгна силно напред. Превърна се в прогноризуема държава.
  ДДС бе намалено от 22 на 20%.

 84. 86 Профил на мислещи хора
  *****
  Неутрално

  Отговор на всички въпроси може да намерите във въпроса -

  защо комунистите и ченгетата н е н а в и ж д а т Костов???

 85. 87 Профил на Ваньо
  *****
  Неутрално

  Много точно,добре обмислено и обективно!
  За ченгетата,другарите и червените мекерета от този момент не трябва да се говори- те са пътници...
  Браво на СДС , че поема по правилния път!
  А на "сините"противници на Костов-клиентелата в София ще кажа едно -за Вас никой няма да си спомня.Справка - Бонев,Бисеров, Петър Стоянов и др.
  Костов пак е тук!

 86. 88 Профил на ilich
  ilich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за първи път не съм съгласен с бойко пенчев. аз съм от 2 -та процента, но заради онези 98 костов трябва да се махне. така просто не се печелят избори. и като си несъгласен с партията, си правиш друга така ли? разцепваш и унищожаваш всичко, след мен и потоп. а ние за кого дагласуваме? за това пак ще ние управляват тези идиоти и след тези избри.

 87. 89 Профил на амброаз
  *****
  Неутрално

  Аз съм за "Ред,Законност,Справедливост,нищо,че е сам човек,ставаме двама и мислете му.

 88. 90 Профил на до Анонимен
  *****
  Неутрално

  Айде къш, простак!
  Бягай да си гласуваш за червените, боклук!

 89. 91 Профил на леля Гица
  *****
  Гневно

  Радвам се, че разумните хора в СДС и ДСБ надделяха, а не такива боклуци като Сотиров и компания.

  Кои са те, че ще поставят условия?

  Всеки, който не иска обединение в този момент, (когато всичко се разкапа от шайка престъпници) си е маша на комунистите - разделяй и владей!

 90. 92 Профил на Питанка
  *****
  Любопитно

  Прави впечатление,че някои се сърдят на съмненията в правилността на това решение.Личното мнение не страшно,страшно става,когато не виждаш преобладаващото мнение.

 91. 93 Профил на Ата
  *****
  Неутрално

  Пак заквичаха "червените репички"/ пояснение - червена репичка = двуличник, уж червена, пък като я разрежеш бяла/.
  Сега съвсем побеляла от страх защото "свърши вече хубавото време"!!!
  Bye, bye happiness, hello loneliness!!!
  I think you gonna die!!!

  Един призив до съюзниците от ДСБ - обединихме се, хайде малко по-кротко с вашият Костов! Ще получи имунитет! И не мислете, че в СДС са само апаратчици! Хайде моля ви се по-кротко за да не развалим работата преди да сме я започнали!!!

 92. 94 Профил на разочарован
  *****
  Неутрално

  ДО 84-ХОРА КОИТО ИМАТ ПАМЕТ
  Хайде отговори ми защо след такива постижения на правителството на Костов той загуби през 2001г.изборите.Ако всичко това беше вярно народът щеше да тъне в разкош и масово да гласува за СДС.Но збравяш за клиентелизма, за "Олимп", за това че Командира винаги е прав, за неотворените досиета, за магарешкия му инат който разцепи СДС,и не на последно място явилият се по-голям лъжец от него-царя.
  Този меркантилен съюз уби и последната ми надежда, че след толкова негативи натрупани от тройната коалиция, СДС ако не спечелеше предстоящите избори, то поне можеше да бъде партньор в едно бъдещо правителство в което задължително щяха да липсват БСП и най-вече ДПС.Но уви сега ни тикат насила да гласуваме за всяка друга партия само и само да не спечелят повече гласове БСП и ДПС.И за съжаление моето мнение споделят много такива глупаци като мен които скачахме през 1997 год.

 93. 95 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ще се опитам да ти отговоря и аз (надали ще кажа нещо кой знае какво ново) - забелязал съм, че българите имат прекалееено големи очаквания от един човек и правителство. Напр. очаквали са, че при управлението на Костов за 4 години ще станат чудеса - че от 15 долара ще почнат да взима 1500, че от 10 долара пенсия ще почнат да получават 500, че всички в правителството са ако не ангели, то поне светци, че всичко и веднага ще тръгне по мед и масло. Е, да, но това никога не може да се случи - не може всичко да е наред! Няма такъв филм, както се казва. Важното обаче е, че по времето на Иван Костов нещата тръгнаха в правилната посока, а какво се вижда по онова време далаверите, скандалите и корупцията в сравнение с днешното са като невиини лудории на осмокласник.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 94. 96 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Боя се че още веднъж ще разочаровам "Разочарован". Напълно съм съгласен с Борко. Идеални веща има само в Рая. За 4 години Костов (слава Богу !) не можа да ни оправи, както Саксифонски "оправи" за 800 дни само че не нас, а БСП мафията и обръчите от фирми на Доган.
  Още по-малко може да го сравняваме с "оправянето", което ни донесоха правителствата на Лючен Беров, на Жан Виденов и на СерГей Дмитриевич.
  И въпреки това според "разочарован" Костов най-много бил го разочаровал. Какво да си мисли човек за него ? Изглежда е от ония, които ни "оправяха".

 95. 97 Профил на im
  *****
  Неутрално

  Ами не можа да спечели гражданите, защото го оглави костов.Няма защо да се чудиш, авторе.

 96. 98 Профил на peri peri
  *****
  Неутрално

  Първото добро настана,сега иде реч за следващите стъпки и ние трябва да сме много активни,а пак на кадесарско-комунистките съгледвачи във форума пожелавам още повече страх,много са жалки и смешни с вечните си оплювки към Костов-то нямаше край неговата вина-само не разбрах за толкова години-те вина за нещо имат ли?

 97. 99 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Да ви кажа правичката, тъкмо кадесарско-комунистките оплювки ми обърнаха нагласите спрямо Костов в положителен смисъл

 98. 100 Профил на $$$,$$$.00
  *****
  Неутрално

  Престанете с баджанащината в политическите си коментари. Прекалено много го удряте на личности. Въпроса тук е , че имаме едно безпринципно управление на Тройната коалиция, което вече е безплодно и в което уравление се правят компромиси в името на едно- да си седим на дУпетатските и министерски кресла, за да си получаваме заплатките и да живеем на гърба на данъкоплатеца. Нито социалистите осъществиха програмата си за по висок жизнен стандарт на "широките слоеве на наемния труд" , нито ДПС осигури повече индивидуална свобода за личността, нито пък НДСВ с либералната си политика не доведе в раздвижване на икономиката. Това не подлежи на доказване. Сами го изпитвате на гърба си. Всяко друго управление би било по-добро от настоящето. Дали ще е ГЕРБ, дали ще е СДС или ДСБ няма никакво значение, ако води до едно: прозрачност в политиката и икономиката на България, което да доведе до минимум икономически далавери, отстояване на националните интереси пред Москва и Брюксел, намаляване размера и разходите на правителството и нов обществен договор, който да направи това правителство в услуга на хората, а не хората да му служат. Много голям брой дУпетати имате в Народното събрание и много високи заплати им плащате. Даже и когато са в опозиция те не искат да напуснат и пожертвуват службите си. Голям брой финансови далавери имате, които ви удрят по джоба без даже и да знаете. След това се чудите защо няма пари за почистване на боклук, защо няма пари за оправяне на улиците, болниците, училищата , парковете...Много данъчни далавери имате,много нарушители , а наказани няма. Има съдебна система за оправяне. Такава като Мургина например, трябва да влезе в затвора и след това да бъде използувана за общополезен труд докато и тече присъдата. Ще я докарват сутрин с раираните дрехи пред някой от софийските площади и ще помита хартийки , фасове и т.н. Братя Галеви могат да чистят плевели пред дупнишките блокове и градинки, Маргините могат да чистят лайната в обществените тоалетни и да се напикават и насират колкото си искат. Така ще си изплатяткраденото и далаверите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK