Аритметика на чувствата

Двете различни Европи на ЕС отново се показаха в социологическо изследване. Оказа се, че едната половина не просто боледува, но дори и не подозира, че нещо не й е наред. Става дума за последното изследване за хомофобията в страните от ЕС. Накратко, от него се разбира, че в една част на съюза има силна непоносимост към хомосексуалността, докато в друга част проявите на неприязън са слаби. Но не това е най-впечатляващата новина от изследването. То откроява една много по-драматична разлика сред страните от ЕС. Излиза, че тези страни нямат единна представа за това какво точно е дискриминация, за да може изобщо да изследват проявите й. Само така може да се обясни фактът, че ако всички страни изследват общото отношение на гражданите към гей общността, то само част от тях конкретизират проучванията си в различни сфери. Не всички страни например разполагат с данни за проявите на омраза, подигравка или обида в речта, не всички проверяват степента на достъп до образование, здравеопазване или до пазара на труда. Причината да нямат такива данни е само една: че съответните страни не виждат проблем за изследване. Инак биха го наблюдавали.


Страните, които могат да посочат в детайли отношението на своите мнозинства към гей общностите, са предимно отворените общества (Швеция, Холандия, Белгия, Великобритания). България спада към втората група от страните членки. От Европейската агенция за основни права е поискана информация по редица въпроси, но се оказало, че по повечето от тези въпроси изобщо не се събират данни. Както казва Милена Димитрова от "Алфа рисърч", която е работила над доклада от българска страна, "за да има данни, на първо място е необходимо държавата да е признала проблемите (на гей общността), а после да е събирала институционализирано информация по тези въпроси". Но не е. И такъв е случаят в поне още 10 страни членки.


Ако погледнем не самите резултати от изследването, а само въпросите, на които всички страни имат отговор, ще излезе, че дискриминацията е понятие, което се превежда предимно във физическо насилие. Това е единственият забележим консенсус сред страните членки, но дори и тук има особености. В 13 държави (България, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Италия вкл.) подбуждането към насилие, продиктувано от хомофобия, не фигурира в наказателния кодекс. Да не говорим за това, че дискриминацията далеч не е феномен, сведен до физическо нападение или до намерението за него. Но за почти всичко останало просто няма данни навсякъде. Четиринадесет държави например не събират информация за проявите на омраза в речта. Седемнадесет не водят статистика за жалбите за уволняване от работа заради сексуална ориентация.
Казано по друг начин, половин Европа всъщност не може да каже дали упражнява дискриминация, защото не е сигурна в какво точно се проявява тя. Казано по още по-друг начин, половин Европа няма да разпознае лошото отношение, ако го срещне на улицата (ще разпознае само физическата агресия). А казано по съвсем трети начин - половин Европа има проблем не с някакъв второстепенен въпрос, а тъкмо с въпроса кое е добро и кое - зло.


Тези проблеми са далеч по-съществени от скандалните данни за отделни страни. Дори и това, че половината българи (47%) не биха приели хомосексуалността на собственото им дете или това, че 69% от литовците не искат учители с хомосексуална ориентация, изглежда по-преодолим проблем от това да не си сигурен, че в тези проценти изобщо има нещо проблематично. Чудно как биха приели това степенуване в Холандия например с местните 82% одобрение на еднополовите бракове.


Татяна Ваксберг е журналистка и експерт по институционални изследвания във фондация "РискМонитор". Автор е на книгата "Милошевич и трибуналът" и на филма "Технология на злото" за насилствената асимилация на българските турци. Била е кореспондент на радио "Свободна Европа" в Хага и Вашингтон. Има три национални награди за разследваща и аналитична журналистика.

Ключови думи към статията:

Още от Колумнисти

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Хесапов,
  Дал си жив пример, че дискриминацията почива на незнание. Няма как в никоя страна еднополовите бракове да станат 50%, защото навсякъде по света, където хомосексуалността се изследва систематично (вече почти петдесет години), броят на хомосексуалните е стабилно около осем процента.
  Аз самата съм хетеросексуална и омъжена и смятам, че хомосексуалните трябва да имат всички граждански права, които имам аз.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6 Профил на Дон Домат
  *****
  Неутрално

  И в какво точно се изразява асимилацията на българските турци? Само по заглавието на тази тема ще познаем аритметиката на авторката. В първата половина на статията говори, че в половината Европа нямало ясни критерии за дискриминация, което все пак не било голям проблем, а във втората - неясните критерии ескалират в неправенето на разлика между добро и зло. Което вече е доста сериозно обвинение. Ей такива са еврейските приказки - наднационалнофарисейски.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Лейла, на мен не ми е писнало да ми дават акъл и нямам проблем с евреите. Дали ще приемеш акъл от мене, при положение, че не съм евреин, а нещо, което върви заедно с евреите в очите на арииците - мангал? Та, съветът ми е: маани я тая завист, маани я тая злоба, остави хората да си живеят и да генерират печалби и ползи, а и ти генерирай! Успех!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Четиринадесет държави например не събират информация за проявите на омраза в речта."

  Това са държави, които все още свободата на словото има значение.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Според авторката "половин Европа" не разпознавала кое е добро и кое зло.
  Или по-точно казано, в половин ЕВропа държавата не казва на гражданите си кое да смятат за добро и кое за зло.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Ето го - излезе поредното тъпо проучване и започнаха още по-тъпи коментари. Ако някой ще тегли линия, като от едната страна сложи "доброто", а от другата "злото", това нито ще е Ваксберг и хомофилите по Западна Европа, нито пък разделението ще е отношението към хомосексуалистите. Това че левеещата псевдо-интелигенция в Европа има трибуната на всички възможни медии, съответно и държавна подкрепа, не означава че тя ще ми вменява чувство на вина, понеже съм проявявал "омраза в речта". Да проявявам непрекъснато - към комуноиди, към крадци, към убийци, към простаци, и да - към агресивни п....ли също. Защото едно е какво прави някой в кревата, съвсем друго е дали държи цял свят да разбере, че и да му се радва даже. Защото масата от хората нямат нищо против обратните, стига последните да не им влизат в дома под една или друга форма. Като гей-паради например, или като желания да им се позволи да осиновяват децата на НОРМАЛНИТЕ хора. Подчертавам нормалните, защото колкото и пари да се излеят в пропаганда как едва ли не хомосексуалистите били по-нормални от другите (щото другите просто си подтискали "естествените" желания и т.н. простотии), за всеки възрастен човек е ясно, че става дума за изкривени нагони, породени най-често от тежко детство, лоша семейна среда и други такива. Още повече, че 100% хомосексуалисти почти няма - всички са бисексуални с уклон в една от двете посоки. Тоест - става дума за липса на мярка. На някой са му малко жените, та иска и още. Ами по тази логика да легализираме и педофилията например - кво сега, човекът харесва малки деца, не е болен, това е "нормално". Та проблемите идват поради наглостта на някои представители на тази група, които искат нещо, което мнозинството не иска да им даде. Ами съжалявам - аз не искам ако един ден се случи нещо с мен и жена ми, децата ми да бъдат осиновени от п...ли и смятам да проявявам "омраза в речта" към всеки на обратното мнение. И никой няма право да ме обвинява в каквото и да било, защото и аз мога да се оплача, че ме дискриминират - като отричат правото ми да имам различно от на левашката псевдо-интелигенция в Западна Европа мнение.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Драга скъпа, всеки е прав в собствената си глава. И като всеки продукт фобията или филията трябва да бъдат (анти)рекламирани, докато на хората започне да им (не)харесва. Но в момента циганската реклама не е много на ниво и не се харесва на широките маси. ДПС също копаят в тресавището, което коствено се отразява на турския етнос. Евреите си имат дълговековно антилоби. Хомосексуалните хора, според мен, си вредят на имиджа с шарените карнавали в центъра на София.

  Просто много PR трябва за оправяне на положението. И то шарен и лесен за смилане. Пространните, тежки анализи по-скоро отблъскват ангажирания и забързан обикновен човек. Следователно мястото им би трябвало да е в списание "Политики и анализи на ЕС относно дискриминационната нотация в публичната преса", а не в милия ни ДНЕВНИК.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на минувач
  *****
  Неутрално

  от всичко прочетено разбрах, че авторката е права
  ценностите са това което липсва
  може би не само по тези географски ширини
  а и по други, но...
  по тези няма друго, освен това дето може да се пипне с ръка
  шопска философия?

 19. 19 Профил на Петър
  *****
  Гневно

  Поредната политически коректна простотия - демокрация е , имаш правото да не харесваш , който си искаш !

 20. 20 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Alien:
  Като гей-паради например, или като желания да им се позволи да осиновяват децата на НОРМАЛНИТЕ хора.

  Значи ти смяташ хората, които изоставят децата си, за нормални???

 21. 21 Профил на пенчето
  *****
  Разстроено

  Браво! Както обикновено Ваксберг пробва да разсее обречената провинциална нищета на читателя и както обикновено - няма смисъл. Този изпростял, отишъл до дъното на духовната си мизерия народ заслужава всичко, което му се случва!!! Tатяна е абсолютно права, напълно е загубено знанието за добро и зло! Този потресаващ форум само доказва, че дъното е стигнато! Мога само да се срамувам и да се опитам да се извиня от името на малкото останали НОРАМЛНИ българи - както на автора, така и на всички различни, които са имали злата участ да се родят между нас – Простете, истински съжалявам!!!

 22. 22 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Dano da chetete tuk gospojo Vaksberg...

  Jiveja v Kanada, Toronto, i vijdam kak ot den na den heteroseksualnite gubjat pravata si a gay gi uvelichavat.
  Primeri:
  Ako se razhojdash chisto gol po vreme i sled gay parada (parada na gordostta) - nishto, prosto nikoi ne te zakacha i si se dvijish sthastliv i hodish po ulicite i parkovete i transporta bez problemi. Daje moje i seks v parkovete.
  Ako obache heteroseksualen ne e dostatachno oblechen (t.e. njama drehi riza i pantalon) - arest i globa.

  Drug primer. V tozi jillishten blok superintendant e balgarin. Ta ot nego znam che edni gay-jove (az im kazvam po-inache) vzeli che se omajili oficialno. Na edinija, koito raboti v pravitelstvenite slujbi vednaga mu vdignali zaplatata s $1500 (koj znae moje bi da mu uvajat choveshkite prava, ta ako zabremenee da ima dopalnitelno pari).

  E, kanadskoto obshtestvo si ima i polojitelni strani. Oshte poveche sa ikonomicheskite predimstva. No sred predimstvata na Kanada izrichno ne vkljuchvam otnoshenito na obshtestvoto kam homoseksualnite.

  I kato zakljuchenie. Pomislete si kade shte stigne obshtestvoto po tozi pat. I dali njama v skoro vreme decata ni ako sa normalni (razbirajte heteroseksulani) da sa robi na p...rasite i da sa zadaljeni da im rajdat deca...

  A pak vie pak si badete razkrepostena, naprednichava i pr. No bih se radval da se sblaskate najivo s problema - da se okaje che njakoi ot rodninite vi e gay i e gord s tova...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Тук става въпрос по скоро за разпознаването на доброто и злото.Сами по себе си нещата от живота не са нито добри нито зли.За да разпознаем Злото ни е нужно понятие за Добро.
  Гей поведението не е естествено поведение, а е обусловено от екзогенни причини.Хората не се раждат обратни.
  Natura Administratur !!!
  Всичко зависи от Гледната точка и Изявеното в мислите намерение.Мисълта винаги е била и е свободна. В този смисъл всеки сам решава съдбата си и после си я пише най прилежно всеки ден.Една част съзнателно, Останалата част безсъзнателно!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на MILK
  *****
  Разстроено
 27. 27 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 865 Весело

  На мене тази статия ми прилича повече на апел "Бъдете толерантни с ... дори когато са бивши премиери! ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ!" А то какво излиза? "Отворените общества" (бреавос, г-жо Ванамквоси, това е пробив, че все пак ги признавате за отворени) имали повече нетолерантност от "затворените".
  На кой му пука в тая криза за гейовете? Защо не видите затворените заводи, източването на бюджета, задаващата се криза и т.н. и т.н.
  АБЕ ТАЯ ДА НЕ ЖИВЕЕ НА МАРС ТА НИ ЗАНИМАВА С ПРОБЛЕМИТЕ НА МАРСИАНЦИТЕ?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на амброаз
  *****
  Неутрално

  В кризата всеки се спасява както може и Т.В.си пише статии,хонорар от тук от там бюджета вързан/семеиния/.

 31. 31 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "Не всички страни например разполагат с данни за проявите на омраза, подигравка или обида в речта".
  Шегувате се нали?

  Is there no standard anymore?
 32. 32 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Забележително е колко силно коментарите подкрепят тезите на автора - в старанието си да се разграничат от тях. "Обединеният" европеец с провинциален светоглед, загледан не по-далеч от върха на собствения си нос - не е явление само от източните Балкани... Просто тук това е част от националната идентичност... уви.

  here be dragons...
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34 Профил на гъбарко
  *****
  Неутрално

  Ето въпрос по който нямам мнение. На хомосексуалните не им го пише на челото, не ги знам че са такива и съответно не ме интересуват, не си занимавам мозъка с техните проблеми и точка.
  Нямало било проучване за нагласите в обществото, казва Татяна. То пък ако имаше, чунким щеше да бъде представително. Българинът рядко отговаря на анкети с "не знам", "без мнение". Защото винаго го има по всеки въпрос, независимо дали някога е мислил по него.
  Социолозите имат хитринки да улавят такива отговори. Анкетираният отговаря с взаимноизключващи се отговори на различно формулирани въпроси. Което означава единствено че е прост и не мисли.
  Та. С какво ще бъде полезно едно проучване, в което хората отговарят като папагали, вместо да отговорят честно: не ме интересува, не съм мислил, нямам мнение, не знам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 36. 36 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 434 Неутрално

  @33 - естествено е нормалният човек да реагира отрицателно на фундаменталистски тези - оттам и минусите.

  here be dragons...
 37. 37 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 865 Гневно

  До lyuboZAR Неутрално 36
  Според тебе тезата ми, че в момента е много по-важно да се търси изход от кризата отколкото да ни занимават с проблемите на статистиката е фундаменталистка, така ли?
  Аз пък искам равни права с хомосексуалистите, малцинствата и пенсионерите! Искам да се возя в градски транспорт с намаление, искам ако някой ме припсува на "българин" или "гяур" да лежи в затвора (или поне в собствената си кръв)! Искам да мога да усъдя всеки гей че не ме е взел на работа защото съм различен от него! Това фундаментализъм ли е според тебе? Според мене това равенството! След като ТЕ магат да го направят защо АЗ да не мога? Защото съм към т. нар. мнозинство или защото г-жа Ванамквоси казва?
  Не ми харесва да дават работа на някои защото били различна религия или етнос от мен, а аз да стоя без работа!
  Не ми харесва хетеросексуалните да си правят паради на пъпа на града за разнообразие а студентите, пенсионерите и фермерите да ги смачкват от бой затова, че са излезли да покажат по мирен път неодобрение към правителството!
  Не ми харесва като "мнозинство" да харчат парите ми за кръговете от фирми на ДПС, а аз да карам по пътища от дупка в дупка!
  Не ми харесва когато журналистка не забелязва мъките на собствения си народ а ме занимава с пангалактически гаргаробластери!
  Не ми харесва когато парите от бюджета вместо за сиропиталища, училища, болници, старчески домове или помощ за инвалидите отиват за голф-игрища!
  Но най-много не ми харесва когато някое дете-идиотче ме нарича "фундаменталист" защото искам законите да са еднакви за всички, без значениа цвят, пол, раса, сексуална ориентаия и т.н.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 38. 38 Профил на Харесвам
  *****
  Разстроено

  статиите на Татяна Ваксберг!
  За съжаление нейните теми и идеи са на светлинни години от съзнанието на повечето коментиращи тук.

  Затова, подобно на pencheto и MILK, маркирам с "разстроено".

 39. 39 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 434 Неутрално

  @ 37 - ангажираността Ви с темата е завидна и може единствено да служи за пример. Желанието "законите да са еднакви за всички, без значениа цвят, пол, раса" - също говори за съвременно либерално мислене. Не виждам защо се припознавате като "фундаменталист"?!

  here be dragons...
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 41. 41 Профил на Боко
  *****
  Гневно

  Интересно как 90% от коментарите са СРЕЩУ статията, при това повечето от регистрирани потребители (тоест различни хора), а пък оценките са масово на минуси. Оттук има две възможни заключения
  1. гейовете цъкат минуси, но не могат да пишат (което е абсурдно и отпада веднага)
  2. Дневник манипулират цифричките и на всеки цъкнат плюс добавят два минуса

  Колкото по темата - да , в северозападна Европа има привидно толерантно отношение към п*****е, но това е тотално лицемерие, точно както немците сега се правят, че харесват евреи, поляци и негри, както англичаните се правят, че са ок с евросъюз (който нарушава вродените им имперски амбиции) и т.н. Същото това лицемерие и натрупаните негативни чувства избиват другаде - при Холандците в брутално футболно хулиганство, при англичаните - абсолютно рекордна престъпност, при немците - там още не е избило, но турците са все по-мразени и горко им в деня , в който на немеца му кипне.

  Южните народи сме далеч по-откровени в чувствата си, за това и в Италия, Испания, България и т.н. отношението към гейовете е такова и ще си остане такова!

 42. 42 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Ами защото не приемам тезата, че на някой трябва да му се обръща специално внимание. Никой не си направи труда да ни съобщи как европейските държави приемат българите, но за мюсюлмани, роми, хомосексуалисти и т.н. се разсипаха да пишат. Особено Ванамквоси. Като открие някой преоблем в Хага или Люксембург и направо ми къса сърцето.
  Ако искат да ме наричат фундаменталист, ако искат либерал, ако искат по друг начин да ме наричат. Докато не я видя тая държава да тръгва напред всички такива статийки за мене са като изкарани от школата на Политбюро за отвличане на вниманието.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 43. 43 Профил на Craovec
  *****
  Неутрално

  "...Дори и това, че половината българи (47%) не биха приели хомосексуалността на собственото им дете..."

  Г-жо Ваксберг, той господ е шегаджия, така че ако имате деца....внимавайте да не ви стигне. Тогава ще се познае истината....в изпитанието.

 44. 44 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 434 Весело

  Рядко си позволявам повече от 2-3 мнения в една дискусия, защото това си е чист спам но Боко (41) внезапно хвърли светлина върху темата и ме провокира (и това ми е последно за тази статия)...
  Боко даде една блестяща и съвсем ясна илюстрация на това - как темата на една публикация - разривът между светогледи и ценностни системи вътре в Обединена Европа - се интерпретира като елементарно противопоставяне на две групи, в което всеки е длъжен да идентифицира своята страна - и да се хвърли в люта битка с плюсчета и минуси, за да наложи мнението си над останалите...
  Перфектно!

  here be dragons...
 45. 45 Профил на Любослава Русева
  *****
  Неутрално

  Пред срутване
  Грозен панелен блок. Балконите са изчезнали, на места липсват и външните стени на "апартаментите". Наоколо боклуци, полуголи деца и нащърбени хиеноподобни животни. Текст под снимка: "Така изглежда ямболското ромско гето кв. "Райна Княгиня", след като жителите му са извлекли арматурата от панелите, за да я предадат за вторични суровини."

  Преди седмица тази история беше разказана в няколко вестника с уточнението, че не става дума за държава от третия свят. Снимките наистина бяха шокиращи, а най-смайваща беше онази, на която полуголите деца играеха кючек, докато бащите им събаряха жилищата, за да си купят ракия. Те, децата, изглежда се надяваха, че бащите някой ден ще им завещаят носещите колони и подовете. И че тогава наследниците на самоизяждащото се гето "Райна Княгиня" на свой ред ще съшият от арматурата знаме, което да предадат за претопяване…

  Доколкото разбрах, управата на Ямбол се опитала да обясни на ромите, че ако искат да живеят като "белите хора", не бива да крадат. Те обаче продължили, като "заръфали" и междуетажните стълбища. Накрая общината им спряла и паричните помощи и ги оставила да си трошат главите.

  Сигурна съм, че някой ден "Райна Княгиня" ще се срути. Просто няма начин опоскването да не завърши с катастрофа. Това е все едно правителството да изяде арматурата на държавата

  и да очакваме, че тя ще продължи да функционира като държава…

  Признавам, аналогията беше груба. Но все пак настоявам, че е справедлива. В ямболската случка се оглежда както решението на правителството да похарчи предизборно 400 млн. лв., така и наглото предложение бюджетът да поеме до 50% от почивките на държавни чиновници в хотели на близки до властта олигарси. В нея всъщност се оглеждат целият мандат на кабинета "Станишев" и цялата история на проблематичното ни еврочленство, което преди дни изтръгна въздишката на председателя на ЕК Барозу: "Налице е натрупана умора от помагане".

  Но има и една съществена разлика. Панелоядците от гетото са по своему невинни. Когато рухне, наядената конструкция ще затрупа единствено тях и онези хиеноподобни животни от сметището.

 46. 46 Профил на Годо
  *****
  Неутрално

  Антисемитизмът, подобно на всяка друга проява на анти-нещо по принцип, е израз на ограниченост, малокултурност, в последна сметка на реакционност. Да се проявява той пък по адрес на Татяна Ваксберг е колкото несправедливо, толкова и нелогично. Тя е толкова еврейка (с баща руски евреин), колкото е и българка (с майка българка). Че се чувства повече еврейка, отколкото българка, е неин избор, нейно право, което трябва да уважаваме. Мен обаче друго ме занимава в позицията й - безапелационната симпатия и защита на хомосексуализма, осъждан еднакво от Стария завет (основа на юдаизма) и Новия завет (основа на християнството). Цитирам Стария завет "Не лягай с мъж като жена, това е мръсотия" (Лев.,18:22). А ето цитат и от Новия завет: "... Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършиха срамотии мъже на мъже..." (Рим., 1:26,27). Разбирам, че сега хомосексуализмът не може и не трябва да бъде преследван с безчовечието на древността и средновековието, но пък значи ли това, че трябва да бъде ухажван, толериран, едва ли не насаждан? Откровено казано, не разбирам как дълбоковярващите в Християнството и в Юдаизма западни общества съчетават своите вери с поведение, еднозначно осъдено от светите писания. Хуманността не означава преклонение, съчувствието не означава насърчение.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 48. 48 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Аз нямам нищо против децата ми да са хомосексуални ако решат. Бих ги подкрепила в каквато и сексуална посока да изберат, това си е тяхно решение и аз не бих се срамувала. Към необразованите по-горе "автори" на разни коментари, статистически не е вероятно 50% от двойките да са с еднаква пол, т.е. да не произвеждат деца, така че опасенията ви са не само безпочвени и глупави, но са очевидно чисто и просто с подтекст на омраза, мизерия и мъст. Какво ще спечелите вскички вие с вашата натрупана злоба, по-щастливи ли ще станете, по-богати ли ще станете...? Защо не опитате просто да не ви пука...просто си помислете "не ми пука, кой какъвто иска секс да практикува, защо да ме интересува" да видим дали ще се почувствате добре или зле!

 49. 49 Профил на 1997
  *****
  Любопитно

  Интересна работа,когато реших да оценя с + №45-Любослава Русева се получи следният резултат.Дотогава имаше само-1,в момента когато гласувах с+резултатът остана пак същия сигурно има обяснение ,но досега съм гласувал поне 100пъти и за първи път такава ситуация...

 50. 50 Профил на Лияна Кънева
  Лияна Кънева
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И аз харесвам публикациите на Татяна Ваксберг!
  За съжаление нейните теми и идеи са на светлинни години от съзнанието на повечето коментиращи тук.

  Затова, подобно на pencheto и MILK, маркирам с "разстроено".

 51. 51 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Стана традиция статиите на Т. Ваксберг да са полу-верни и полу-смислени.

  Плюсовете на статията (и на позицията на авторката): в Европа съжителстват два свята ... да не ги посочвам пак кои са, тя го е направила ... като България (естествено..) е във втория. Липсата на толерантност, грубиянщината, социалната олигофрения, липсата на съпричастност на българина КАТО ЦЯЛО са толкова очевидни (излезте на улицата, за да ги видите), че никой не пише за тях и трябва бели врани като Т. Ваксберг да ги посочват.

  Минусите на статията и на позицията: левичарска, ирационална, религиозна политкоректност. Истината за хомосексуализма е, че това е болест. Капише? - БОЛЕСТ. Състояние на не-здраве. Това, което пиша, не е обида в никакъв случай. НЕ Е ОБИДА да кажеш, че еди-кой си е болен, ако е вярно. Прочее, напълно, 100% здрав човек няма, това е идеализация от медицинските учебници. Всеки кариес на зъбите, всеки диоптър на очите, всяка бенка на кожата са медицинско състояние, което си има съответен термин.

  Не знам как се е промъкнала тази идея в политкоректните общества, че да констатираш, че еди-кой си е болен, е обида и уронване на престижа. Оттам идва и смехотворната замяна на термини, вече не се казва "сляп", а "незрящ", не "сакат" или "инвалид", а някак си иначе, и т.н.

  Най-важната функция на всеки, ВСЕКИ жив организъм, е репродукцията. При двуполовите същества репродукцията става изцяло, 100%, чрез съвокупление между разнополови индивиди (чел съм, че низши организми като жабите могат да се размножават и без партньор с нещо като "пъпкуване" , но хората не могат така). Ерго, всяко състояние на индивида, било психическо, било физиологическо, било анатомическо, което възпрепятства съвокуплението с противоположния пол, е състояние на не-здраве, или накратко, БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ. Това не е обида, също както не е обида да кажеш, че наличието на диоптри на очите е вид болестно състояние. Нищо обидно няма да се посочи това! Но е идиотско да се твърди, че здравото зрение 20/20 е същото като наличието на 5 диоптъра на всяко око, примерно. За определени професии, за определени дейности се иска здраво зрение и не се допускат хора с диоптри. Дали това е дискриминация? Да, естествено. Дали тази дискриминация е правилна? Да, естествено. Това, че еди-кое си е дискриминация съвсем не значи, това е зло/неправилно. Да не се дават шофьорски книжки на слепи хора е 100% дискриминация, но е и 100% правилно.

  Та така. Идиотско е да се твърди, че истинската педерастия/лесбийство (при които отсъства каквото и да е влечение към обратния пол) не е болест.

  Аз, естествено, съм против това тези хора да бъдат преследвани или онеправдавани по какъвто и да е начин. Но съм и против това да се твърди, че хомосексуалната двойка е също толкова пълноценна, колкото хетеросексуалната и няма принципна разлика. Против съм и натискът да им се ръкопляска. Не съм чул за парад на хората с диоптри или хората с оперирани сливици, не виждам защо трябва да има парад на хомосексуалистите. Тоест, те нека си направят, ако искат, но не виждам защо има натиск аз да им ръкопляскам. Според мен е идиотско човек да се гордее с диоптрите си или гастрита си, идиотско ми се струва и да се гордее с хомосексуализма си.

  Левичарската политическа коректност е затрила и продължава да затрива много от политическите свободи в Западния свят. Не бъдете толкова уверени, че щом някаква тенденция идва от северозападна Европа, тя е непременно добра. Обикновено е точно така, но не е правило без изключения. Левичарската политкоректност, агресивният феминизъм, моралният релативизъм са примери за отровни тенденции, а не примери за подражание.

 52. 52 Профил на Х
  *****
  Неутрално

  МОШЕНИК анти-анти-семитски, недей да КЛЕВЕТИШ.

  Никой не критикува семитизма.

  Описваш себе си и подобни.

  Годо
  * 46

  Антисемитизмът, подобно на всяка друга проява на анти-нещо по принцип, е израз на ограниченост, малокултурност, в последна сметка на реакционност...

 53. 53 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Прилича на манипулация.

  Още по-интересно е, защо изобщо е нужно да се копи поства като коментар от "Любослава Русева" голяма част от статията.

  Прилича на манипулация.

  1997
  Любопитно
  * 49

  Интересна работа,когато реших да оценя с + №45-Любослава Русева се получи следният резултат.Дотогава имаше само-1,в момента когато гласувах с+резултатът остана пак същия сигурно има обяснение

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 55. 55 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  lyuboZar - тези плюсове и минуси са всъщност далеч не безобидни. В основата на човешката психика е да се съгласява с мнозинството така че един човек без мнение по даден въпрос ще изгради такова на базата на това, което смятат повечето околни. Тоест тези плюсове и минуси могат да формират масово мнение по някоя тема и съответно са добър инструмент за манипулиране (на някои сайтове, надявам се не и тук).

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 57. 57 Профил на Lili Kostovca
  *****
  Неутрално

  Az pyk nyamam nisto protiv decata mi da se gledat ot homoskesualni dvoiki, mechki, vylci... Vajno e da ima lyubov i grija. Otrasnala sym v problemno heteroskesualno semeistvo. Bih poredpochela da imah rditeli homoseksualisti, ako se razbiraha dobre.

 58. 58 Профил на т
  *****
  Неутрално

  И форумът е абсолютно доказателство на тезата в статията. Както след всяка статия, която се занимава с правата на което и да е малцинство и тук се изсипва един бълвоч от омраза. Това е проблемът на българите: не е важно аз (хетеросексуалният) да съм добре, важното е Вуте (хомосексуалният) да е зле. И това се прави от чиста злоба и невежество.
  А на Алекс с историята от Канада ще му кажа, че колкото повече омраза има, толкова повече малцинствените групи се маргинализират и впоследствие искат все повече. А това впоследствие рано или късно ще дойде, защото България уж на там е тръгнала (освен ако не смени курса към югоизток, където впоследствието явно ще дойде малко по-късно). Та по-добре сега да се даде на хомосексуалните малкото, което искат. А те не искат нищо особено, нито по-голяма заплата, нито нещо друго по-особено. Освен това аз много се съмнявам, че на онзи канадец са му увеличили заплатата след като се е омъжил. Първо, защото едва ли му се е налагало да крие в работата си, че е гей преди да се омъжи. И второ, защото сигурно е получил увеличение за други заслуги. А може и изобщо да не е получил увеличение, ами българинът, който е съсед сигурно не знае добре английски/френски, или информацията се е поукрасила по някой български счупен телефон.

 59. 59 Профил на 1997
  *****
  Неутрално

  Несъмнено,г-жа Ваксберг е добър и известен журналист,доказала се е многократно и точно за това изненадата ми бе голяма че,по този едностранчив и плосък начин е решила да противопостави и съди хората на добри и лоши.Едните/добрите/,видите ли били хуманни,възвишени,благородни,а другите са назадничави и едва ли не расисти,хомофоби и т.н.Пък и какво е това понятие "хомофоби "значи трябва да има и "хомофили"/да не се бърка с хлорофил/и ако има такива/хомофили/ то г-жа Ваксберг трябва да се нареди до тях.Според мен всичко е въпрос на морал...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 63. 63 Профил на Зигмунд Фройд
  *****
  Неутрално

  Южните хора не са така лицемерни,затова са по-директни.Това не е лошо.Защото например Х-хромозомата си е Х,а У-хромозомата си е У.Просто природа.Другото е генно или още,по-лошо - социално инженерство.Относно послдното опитът на човечеството е впечатляващ.Сега се опитваме да изчистим пластовете, на исторически заложените на подсъзнателно ниво комплекси, със съмнителни индиферентни социални практики.Това обаче е още по-лошо.Да си спомним как започна една история - с една тънка книжка носеща заглавието "Комунистически манифест".После бе още слово,а после и кръв и глад и страдания.Сега махалото се движи отново.

 64. 64 Профил на Хлорофил
  *****
  Неутрално

  Сега вместо манифести имаме риалити гей-паради.Както и подобни атракции по стъгди,медии и площади.

 65. 65 Профил на Recursion
  *****
  Неутрално

  Клеветник, престани да клеветиш "българите" и ичка си лелина.

  Покай се и иди на лекар.

  Лекувай се от шантавия си расизъм, от шантавата си педерастия,
  от шантавото си любимо "анти".

  Подчини се на мъдрата консервативна традиция. Живей и знай че има граници които е опасно да се преминават и дори приближават.

  Другото е проклето самоубийство.

  Не случайно на един друг език, а и на български,
  Рекурсия означава "самотаковане", отношение на някакъв обект към себе си, отношение наблюдателно и/или манипулативно.

  Това понятие е известно на всеки отмалко-малко образован
  в информационните технологи. Има хиляди и милиони такива компютърни програми които вършат добра работа.

  Такива отношения обаче, такива програми, са по правило лесни
  за сбъркване и объркване при създаване, разбиране, тестване, поддържане, контролиране, предсказване на поведението им и т.н.

  Сравнително лесно стават непредсказуеми, "отиват по дяволите". Същото е, когато човек не знае мярка, и бъзика без мярка себе си, майка си, така си, ближния си, далечния си и така нататък. Когато се завира където не му е работа.

  Не случайно съществителното Recursion идва от Curse -- проклятие, псувня, проклинам, псувам.

  Научи и зачитай размера на своята шапка,
  вместо да търсиш вина у "българите" или у международното положение. Смени си шапката, ако те стиска

  т
  * 58

  И форумът е абсолютно доказателство на тезата в статията. Както след всяка статия, която се занимава с правата на което и да е малцинство и тук се изсипва един бълвоч от омраза. Това е проблемът на българите...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 68. 68 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Следващият хомофобски, расистски или антисемитски коментар ще получи перманентен бан.

  http://www.economedia.bg/forum/
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  Не Клевети!

  Няма никакъво анти срещу семитизъм.

  Има анти-анти-семитско Клеветене.

 71. 71 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  На мен репортажите от блок 20 ми правят лошо впечатление. Те не показват чувствителната душа на ромите. Та въпросът ми е: как да очакваме любов към ромите, когато се показват такива неща?

 72. 72 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Моите два цента по тази иначе щекотлива тема.
  На Балканите се шири много примитивно отношение към правото на чуждо мнение, да не говорим за по-отвлечени проблеми като хомосексуалността.
  Не знам дали са писали жени тука, но само преди стотина години отношението към тях, а и към гейовете, не е било много по- различно от това което днес виждаме в ислямския свят.
  Правата им са извоювани след дълга съпротива от "здравите сили" - имало и немалко жертви. Някои от софражетките са хвърляни в затвор, малтретирани имало и убити...
  Ако днес коментираме какво толкова страшно са искали тези будни жени: равно заплащане с това на мъжете / което още не е постигнато/, право на глас и т.н. Все "опасни" неща които сега вземаме за даденост и които ни разграничават от варварите, но съпротивата в културна Европа е идвала тъкмо от хора с мислене което тук демонстрират хомофобите.
  И какво по дяволите ще рече: аз съм много толерантен, нямам нищо против еди кой си- стига да не ми се мярка пред очите?
  Вие толерантността как по-точно я разбирате господа балкански триглобити? Не просто ми стана интересно така- като как тия хора не трябва да ви се мяркат пред очичките? М?
  Да не ползват транспорт наравно с Вас?
  Да не ходят на кино и театър и пази боже да са заедно и хванати за ръце?
  Защо искате от хората да се крият и да се чувстват гузни от това което са?
  И накрая, понеже виждам тука са се събрали цял отбор моралисти с библийката под ръка.

  "Не съдете‚ за да не бъдете съдени; защото с какъвто съд съдите‚ с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите‚ с такава ще ви се отмери. А защо гледаш сламката в окото на брат си‚ пък гредата в своето око не усещаш? Или‚ пък ще кажеш брату си: чакай‚ да извадя сламката от окото ти‚ а пък на‚ в твоето око има греда! Лицемерецо‚ извади първом гредата от окото си‚ и тогава ще видиш‚ как да извадиш сламката от окото на брат си"

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Клеветите са грях, варварщина, глупост и така нататък във всички култури освен в самоубийствени култури.

  Не ни е известна дори малко значима култура, дори 1 такава,
  открито и гордо да е проповядвала клеветничество и да е оцеляла.

  Заобиколно и полуприкрито, да. Нищо гордо не се е получавало, обаче, нищо славно, нищо щастливо.

  Текат официозни Клеветнически кампании /предимно Антибългарски, в българското виртуално пространство/, изкуствено раздухващи Фобии и Омраза от по-малки без друго съществуващи фобии, използващи в частност някакви анти-анти-семитски обвинения в /цитираме/ "антисемитизъм".

  Такива Клеветнически Кампании са Антиконституционни спрямо законите на Република България, както и спрямо редица закони на международното право.

  Рано или късно за престъпленията си плащат именно престъпниците.

  Колкото по-рано клеветниците спрат клеветите си, толкова по-добре.

 75. 75 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Всички се раждаме и умираме, такива каквито сме, адаптираме се към различните и те се адаптират към нас.

 76. 76 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Дневник наистина ли иска да ни убеди, че тези две неща са еднакви? Никой човек не си избира расата, но всеки сам си избира с кой да си ляга, така че няма как да слагате знак за равенство!!! Призовавате за толерантност, но самите вие не сте толерантни! Бан за всеки расист, съгласен, но да забранявате хората да не харесват хомосексуалистите е все едно да забраните някой да не харесва вегетарианците например.

  ----
  Следващият хомофобски, расистски или антисемитски коментар ще получи перманентен бан.

  -----

 77. 77 Профил на АК
  *****
  Неутрално

  скептик (51) представя неопровержими аргументи - неспособността биологически да продължиш вида си не може да е повод за гордост.

  Традиционната левичарска грешка е да не се различават индивидуалните човешки права от безпочвените претенции за групови привилегии.

 78. 78 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Боко,
  някои форумци имате извратена представа за свобода на словото, като слободия. Все пак не сме форума на перачките, да ме прощават перачките, едва ли са толкова вулгарни.
  Има правила на поведение- пишейки тук вие сте се съгласил с тях- ако не ви отърва свят широк...
  На нормалните потребители, не ни се четат голи лозунги или мненията на селяндурите от мало Уйно за "шибаните пидали".
  Изчетох коментарите преди да бъдат изтрити и единствената ми забележка е, че не бяха махнати по-рано. За подобен род човеконенавистни изявления в нормалните държави следва отритване от обществото другаде са инкриминирани- тук се посрещнаха с аплаузи, но пък нали не сме бяла държава...

 79. 79 Профил на Дон Домат
  *****
  Неутрално

  Добре, де, господин форуммодераторе, как тогава да дискутираме, ако се забраняват хомофобските мнения, които хомофобски мнения по същество не са нищо друго, освен антитеза на зададената от автора теза? Вие разбирате ли, че фактически се нарушава една фундаментална Хегелова диалектическа концепция, където - теза+антитеза=синтез? И разговорът се превръща не в дискусия , а в кръжок по художествено слово, където се сипят оди във възхвала на хомосексуализма. Самата тема за хетеросексуалността също може да бъде смятана за хомофобска. Кой ще посочи къде минава границата между фобията и филията? Тя не е телена ограда, на която можем да проснем оцапаните гащи на своите интелектуални напъни.

 80. 80 Профил на И к'ва стана?
  *****
  Разстроено

  Толкова много вопли "има ли модератор?", а неговото заявление, че ще трие дискриминационни изказвания е с минусови точки?

  Тук, в БГ, има доста сбъркана представа за свобода - повечето го удрят на слободия.

  Не виждам в статията на Татяна Ваксберк да се изразява положително отношение към хомосексуалните и изобщо различните. Идеята насочена е по-скоро към ограниченото виждане на наричащите се "нормални" - не в медицинския, а в чисто статистическия смисъл - тези, които са повечето, напр. над 63% от масата. И за това, че тази ограниченост е институционализирана.

  Коментарите под статията потвърждават точно това.

  Пиша с етикет "разстроено" в знак, че обществото ни има нужда от повече подобни статии - излизащи извън преките ни цели за оцеляване на собствената личност. Защото личности можем да бъдем само, ако има и други личности. Само си представете, че или сте единствената личност на този свят, или всички останали личности са идентични на вашата?

  Дано част от борещите се за "нормалност" осъзнаят, че точно различията ни правят истински. А начинът за изразяване на тези различия не е охулването на другите. Мисля, че за това ни пише Татяна Ваксберг във всяка нейна статия.

  Помислете - сам в целия свят? Харесва ли ви?

 81. 81 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  госпожо Ваксберг,проблема не е че и ти си написала тази статия вероятно само заради хонорара.даже и така да е би трябвало да се запознаеш не с проблема/хомосексуалите/ нито с някакви имагинерни изследвания за които освен теб едва ли някой друг знае.една малка скоба,в последно време във всяка една област н а познанието,когато се има някакви наченки на наука се говори за евидънс беизд ...наука..което на бгски казано е проверено по научен начин ...нещо...дали е картоф или бъбрек или хомосексуал няма значение.след като въпроса е проверен с някакви изследвания обикновенно се дават някакви характеристики за тях/изследваният или по друг начин казано за тяхната достоверност/..и има тези изследвания на които се базират въпросните данни се характеризират като IA,IB,IIA,IIB,C...ит.н. евидънс бейзд ...та ако си дойден на думата за хомосексуалите което е повече социологично и антропологично отколкото медицинско изследване и по спецялно резултата от него а и не на последно място твойта интерпретация госпожо Ваксберк,мога да стигна до извода че 1. или това изследване е някаква фикция с която се провокира някакво мнение/ако има такова излседване моля за някой линк или библиография/ или 2.просто си писала нещо за пари ,за материя която не ти е много ясна ...напоследък във ВСИЧКИ презтижни научни списания дали книжни или ел.версии след библиографията е отбелязано дали или хммммм конфликт на интереси..такаче госпожо Ваксберг ,би бил интересн и този аспект на твойта статия..има ли тук конфликт на интереси...благодаря за вниманието

 82. 82 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  "...половин Европа има проблем не с някакъв второстепенен въпрос, а тъкмо с въпроса кое е добро и кое - зло"
  *
  Те точно тва въйражение на журналистката-експертка най ми допадна и не са стърпех да го извада от контекста.
  Една по-неопитна журналистка одма щеше да ни каже, коя европейска полвинка имала проблем и коя немала. А тя благоразумно е избегнала да ни натрапва гледището си и така си е спестила обясненията ни, защо българското гледище за добро и зло пак било най-правилното.

  И се пак, чини ми са, че редно беше, преди авторката да пише за ползата (от) и европейските измерения на педерастията, да са запознае и с марксисткото виждане, което не е изтръвало да разработи и тея вопроси.
  Като за начало, прилагам част от кореспонденцията между Маркс и Енгелс досежно тая тема:

  "Dear Moor,

  Книгата „Urning» („Педераст”), която ми изпрати, е връх на куриоза. Това са във висша степен противоестествени разкрития. Педерастите започват да броят редиците си и си смятат, че са сила в държавата. Липсвала им само организацията, но ако се съди по тези данни, тя, изглежда, вече тайно съществува. И тъй като във всички стари и дори нови партии – от Рьозлинг до Швайцер – те си имат такива видни хора, победата им е неизбежна. Guerre aux cons, paix aux trous-de-cul (война на пyтkитe, мир на гъзовете) - такава ще бъде сега паролата.

  Щастие е наистина, че ние лично сме твърде стари, за да се страхуваме, че при победа на тази партия ще ни заставят да плащаме с тялото си данък на победителите. Но младото поколение! Впрочем това е възможно също само в Германия – да се яви такъв обесник, да превърне свинщината в теория и да приканва: влизайте и т.н.

  За съжаление, той няма още куража открито да се обяви за „това” и е принуден все още coram publico (пред публика) да оперира „отпред”, макар и да не „влиза отпред”, както той погрешка веднаж се изрази. Но почакай, докато новият северогермански наказателен закон признае правата на задника – тогава работата ще тръгне съвсем друго яче. На нас, бедните хора, свикнали да действаме отпред, с нашата детинска склонност към жените, ще ни е много зле тогава.

  Your
  F. E."

  Marx-Engels Correspondence 1869, Engels to Marx in London, Manchester, 22 June 1869
  http: //www. marxists. org/archive/marx/works/1869/letters/69_06_22.htm

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 84. 84 Профил на Боян
  *****
  Неутрално

  Свободният избор на присъщо сексуално поведение е основно гражданско право, но правата вървят в "комплект" със задължения. Според мен е задължително оценките, относно нормалността и отклоненията в сексуалното поведение, да бъдат очистени от фалшив "граждански" патос. Простата статистика сочи, че хомосексуалността е поскоро отклонение от нормите, затова и пълната капитулация пред претенциите на гей-общностите може да бъде разглеждана като девиантно поведение. Трябва да признаем, че рязката нетърпимост към различните е ни е дълбоко присъща. Но спорът, относно правата и задълженията на малцинствата, няма да е полезен и здравословен ако бъде гнусливо изваден от контекста на българската реалност и пренесен през девет земи в десета, пък било то в Холандия.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 86. 86 Профил на ПРОСВЕТА
  *****
  Неутрално

  Добре би било модераторът на този публичен сайт и форум
  да се ограмоти по-добре за своите права и задължения.

  Публичното виртуално под-пространство на www.dnevnik.bg
  е част от виртуалното Българско Публично пространство.

  Домакин е Българското Публично виртуално пространство.

  Техническият собственикът и/или администратор на domain www.dnevnik.bg имат специфични права и задължения,
  могат да си дефинират непублични форуми и клубове с други правила, но така или иначе ВСЕКИ участник е длъжен да се съобразява с факта споменат по-горе относно
  Българско Публично Пространство.

  Това в частност означава, че в Това виртуално пространство общо взето са в сила законите на Република България, Конституцията преди всичко, както и редица международни закони.

  Тази и други медии системно публикуват клеветнически статии насочени срещу българския народ и култура, статии изкуствено раздухващи фобии, статии пропагандиращи корупция
  при положение, че и без това, след 65 години насилнически наложен социализъм, и при състояние на световна криза,
  България е с множество проблеми, най-бедна страна в Европейския Съюз.

  Клеветническите Антибългарски и прочее кампании,
  така или иначе са Противоконституционни.

  Този проблем може би заслужава вниманието не само
  на съдебните институции в Република България,
  но и на ниво Европейски Съюз.

  Примерно, чрез гражданска петиция.

  Един средно опитен юрист би могъл да идентифицира
  20, ако не 100, нарушения на закони и законни граждански права
  от страна дори само на администриращите www.Dnevnik.bg.

  Системно расистко антибългарско клеветничество, хулене, defamation, дискриминация, агитация и пропаганда на корупция и фобии...

  Форумният модератор ще постъпни по-разумно,
  ако проумее, че е гост и домакин на част от Българско Публично пространство, от България.

  Ако продължи да спосорира системна антибългарска агитация,
  не само ще нарушава закони и права, но вероятно ще създаде съдебни проблеми за своите началници и за добрия
  вестник и сайт Дневник. Това би било жалко.

  forummoderator
  * 68

  Следващият хомофобски, расистски или антисемитски коментар ще получи перманентен бан.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 88. 88 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 90. 90 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Неграмотност, простотия, наглост, мръсотия, смрад, кючек, злато.

  Форум модератора - ВНИМАВАЙ, не е назовано нито едно малцинство, така че коментарът ми не е расистки.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 92. 92 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Радвам се. че г-жа Т. Ваксберг е написала тази статия с толкова правилно разбиране на проблемите с толерантността към хомосексуалистите. Този проблем е много актуален за България в този момент и той ни дава повод да се замислим за решенията за излизане от състоянието ни на бедност, крадливост, бездуховност, безнадежност.
  Радвам се, че винаги нейните статии се появяват в Дневник по средата на седмицата и стоят в заглавната страница до понеделник.
  Радвам се и на това, че форуммодераторът като един рицар същи така добре брани уважаваната госпожа от всякакви отрицателни мнения относно нейните професионални, идейни, идеологически качества, както и от такива, които смеят да изкажат обратното на нейното ( и на други коментатори) мнение.

  (предполагам, че този път мнението ми няма да бъде изтрито, нищо лошо не казах)

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 94. 94 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  Какво трябва да правим, когато фактите от живота са против толерантността? Когато, ако си толерантен ще страдаш.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 96. 96 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  #86, моля прочетете #78 и 80 и това

  http://www.dnevnik.bg/service/forumrules/

  Вие сте гост тук. Спазвайте правилата!

  http://www.economedia.bg/forum/
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 98. 98 Профил на do 46
  *****
  Весело

  Dear Годо,

  Thank you for doing so much to educate people regarding
  God's Law. I have learned a great deal from you, and try to share that knowledge with as many people as I can. When someone tries to defend the homosexual lifestyle, for example, I simply remind them that Leviticus 18:22 clearly states it to be an abomination... End of debate.

  I do need some advice from you, however, regarding some
  other elements of God's Laws and how to follow them.

  1. Leviticus 25:44 states that I may possess slaves, both
  male and female, provided they are purchased from neighboring nations. A friend of mine claims that this applies to Mexicans, but not Canadians. Can you clarify? Why can't I own Canadians?

  2. I would like to sell my daughter into slavery, as sanctioned in Exodus 21:7. In this day and age, what do you think would be a fair price for her?

  3. I know that I am allowed no contact with a woman while she is in her period of menstrual uncleanliness - Lev.15: 19-24. The problem is how do I tell? I have tried asking, but most women take offense.

  4. When I burn a bull on the altar as a sacrifice, I know it creates a pleasing odor for the Lord - Lev.1:9. The problem is, my neighbors. They claim the odor is not pleasing to them. Should I smite them?

  5. I have a neighbor who insists on working on the Sabbath.Exodus 35:2. clearly states he should be put to death. Am I morally obligated to kill him myself, or should I ask the police to do it?

  6. A friend of mine feels that even though eating shellfish is an abomination - Lev. 11:10, it is a lesser abomination than homosexuality. I don't agree. Can you settle this? Are there 'degrees' of abomination?

  7. Lev. 21:20 states that I may not approach the altar of God if I have a defect in my sight. I have to admit that I wear reading glasses. Does my vision have to be 20/20, or is there some wiggle- room here?

  8. Most of my male friends get their hair trimmed, including the hair around their temples, even though this is expressly forbidden by Lev. 19:27. How should they die?

  9. I know from Lev. 11:6-8 that touching the skin of a dead pig makes me unclean, but may I still play football if I wear gloves?

  10. My uncle has a farm. He violates Lev.19:19 by planting two different crops in the same field, as does his wife by wearing garments
  made of two different kinds of thread (cotton/polyester blend). He also tends to curse and blaspheme a lot. Is it really necessary that we go to all the trouble of getting the whole town together to stone them? Lev.24:10-16. Couldn't we just burn them to death at a private family affair, like we do with people who sleep with their in-laws? (Lev. 20:14)

  I know you have studied these things extensively and thus enjoy considerable expertise in such matters, so I am confident you can help. Thank you again for reminding us that God's word is eternal and unchanging!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK