Новият консерватор

Новината, че лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън е избрал Яне Янев и РЗС за свой партньор в новия европейски парламент, прилича на виц, но за съжаление не е. Лично Джефри ван Орден, бивш докладчик за България при присъединяването ни в ЕС и понастоящем водач на евролистата на консерваторите, дойде на конгреса на РЗС в неделя, за да стисне ръката на Яне и да изрази надежда, че ще види поне поне двама-трима негови евродепутати в бъдещата парламентарна група на европейските консерватори и реформисти.


Но какво да се чудим, след като европейските либерали припознаха Симеон и Доган и ги прибраха в либералния алианс. Щом може да има цар либерал, защо и Яне Янев да не си пие чая с достолепните тори?! Дейвид Камерън от няколко години се опитва да отцепи консерваторите от ЕНП и да сформира нова парламентарна група, с която да се противопостави по-радикално на централизацията и федерализацията на ЕС, но затова му трябват депутати от поне 5 европейски страни, а освен Гражданската демократична партия на Мирек Тополанек и полската "Право и справедливост" на братята Качински други мераклии няма. В тази ситуация Камерън едва ли може да си позволи да придиря - дето има една дума, Beggars can't be choosers.


Струва си да се обърне внимание на това "ръкополагане" на бившия земеделец като консерватор. (Дали пък няма да прати Димитър Абаджиев да разпръсква с делтаплан над Брюксел листовки, призоваващи към съкращаване на земеделските субсидии - основна точка в програмата на консерваторите?) Защото е финалният щрих в публичното легитимиране на Яне Янев като новия водач на дясното. Няма инициатива или идея на опозицията, която да е получила и една десета от медийното внимание, което получават от няколко месеца насам "папките на Яне". Ореолът на "борец срещу корупцията" вероятно ще привлече към РЗС голяма част от протестния вот, който в България е насочен не толкова срещу конкретни политики, колкото срещу "елита". Големци в затвора - това иска публиката, това й обещава и Яне.
За Яне Янев се твърди, че е "нов" и "неопетнен" - въдица, на която се ловят мнозина, убедени от превзелите телевизионния ефир комедийни шоута, че "всички са маскари". Не си струва да се впускаме в подробности през колко точно партии и коалиции е преминал г-н Янев, защото това си е направо тема за курсова работа. Ще пропуснем като недоказани и циркулиращите слухове, че РЗС редовно купува гласове на местните избори. (За което Яне Янев беше и изключен от парламентарната група на ОДС.) Не можем да пропуснем обаче неопровержимото - "знаковите" кандидати, които Яне Янев излъчи в няколко изборни кампании:


- 2003 г., местни избори в София. Кандидатът на Яне Янев, тогава лидер на НС-БЗНС, се казва Волен Сидеров


- 2005 г., местни избори във Велинград, Яне Янев и НС-БЗНС подкрепят прочулия се впоследствие Фидел Беев


- 2006 г., президентски избори. РЗС издига кандидатурата на Георги Марков (агент Николай), който построява кампанията си върху внушението, че е "истинският" десен кандидат. Успява да вземе почти 3%, а на балотаж отиват Първанов и Сидеров.


Всеки може да си отговори на въпроса не е ли сегашният шум около Яне Янев средство за отклоняване на "десни" гласове. Нарастващият му рейтинг обаче е симптом за по-голям проблем. България страда не само от корупцията, но и от фокусирането на публичния дебат единствено върху темата за корупцията. При отсъствието на прозрачност и граждански контрол в публичните дела, антикорупционното говорене се обсебва от хората с папки. Папки, които уж предизвикват голям скандал, но накрая водят само да разместване на фигури в дадени звена. Медийната "борба с корупцията" се оказва зависима от контролираната информация, предоставяна от свързани със службите кукловоди. Явно не само Дейвид Камерън си е харесал Яне Янев.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски".

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ченгето
  *****
  Неутрално

  Пука ми,че някакъв чужд политик в чужда държава посочил ченгесарското мекере Я.Янев за свой избраник,гласувайки му доверие.Каквито и акробатики да прави,Янев е обречен.Аз и още няколко милиона българи живеем в нашата си държава,наречена България и искаме ние да определяме своето бъдеще,а не някакви си английски политици,които традиционно не ни мислят доброто.
  Така и ще стане този път през лятото!
  Ще награбим метлите и ще изметем тройната коалиция на бунището на историята,заедно с някакви си яневци,догановци и още доста други/досещате се,кои са/.
  Народът започна да излиза от своята апатия и все по-ясно вижда, кой може да го спаси от тази дупка в която го набудаха социалистите и техните дъщерни организации - ДПС и НДСВ.
  Единственото спасение е да се гласува за новата дясна коалиция СДСБ!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на КОЛЧО
  *****
  Неутрално

  Бойко Пенчев е пропуснал още едно знаково участие на Яне Янев в избори.Става въпрос за президентските избори през 2001 г.,когато тогавашната партия на Янето Б.З.Н.С. издигна като кандидат за вице-президент на Богомил Бонев зам.председателя на партията Атанас Железчев.Двамата с Бонев се проявиха като най-върлите противници на десния кандидат петър Стоянов,а на балогажа цялата партия,начело с Яне Янев родкрепи комунистическия кандидат ,агента на Държавна сигурност Гоце Първанов.На Запад,когато подкрепиш в такива избори комунист или социалист никой повече не те смята за десен политик.

 4. 4 Профил на КОЛЧО
  *****
  Неутрално

  Бойко Пенчев е пропуснал още едно знаково участие на Яне Янев в избори.Става въпрос за президентските избори през 2001 г.,когато тогавашната партия на Янето Б.З.Н.С. издигна като кандидат за вице-президент на Богомил Бонев зам.председателя на партията Атанас Железчев.Двамата с Бонев се проявиха като най-върлите противници на десния кандидат петър Стоянов,а на балогажа цялата партия,начело с Яне Янев родкрепи комунистическия кандидат ,агента на Държавна сигурност Гоце Първанов.На Запад,когато подкрепиш в такива избори комунист или социалист никой повече не те смята за десен политик.

 5. 5 Профил на от листата на Яне
  *****
  Неутрално

  за сведение - сегашната листа за Варна вкл. собственика на
  аптеки Марешки, прочул се с неспазване на закона и пране на пари( продава под себестойността на л-вата). Колко ли още, не толкова известни като този "бизнесмени" има в партията му?
  За мен е крайно съмнително бурното медийното отразяване на всяка недомислица на рзс, за р-ка от хората, които поставят истински проблеми и имат реални разкрития- справка ДАГ и коалиция "За да остане природа в БГ" .

 6. 6 Профил на До г-н Бойко Пенчев
  *****
  Неутрално

  Г-н Пенчев,почитател съм на вашия публицистичен талант,следя коментарите ви.Имам въпрос към вас,на този етап реторичен:сигурен ли сте,че знаете в дълбочина ролята на Иван Костов в тъй наречения преход?Нямате ли потребност като добросъвестен десен симпатизант да научите ,ако не знаете?Допускате ли за миг,че този смешен и екологично вреден Яне е нещо като пионер с алена връзка в сравнение с Наемника.А ако ви бъдат предоставени свидетелства и показани документи,как ще реагирате? С интелектуална честност или с характерното масовия фен,отхвърляне ?Ще имате ли храброст да се разделите с политическата си наивност?Публично?

 7. 7 Профил на Graovec
  *****
  Неутрално

  То няма какво да се коментира - малко акъл трябва, за да ти просветне за тая игра на "другарете" с Яни Янев. (да ме извинява автора г-н Пенчев, не искам да го обидя)
  Иначе той е консерватор.....доколкото консервативен може да означава и човек, който не желае промяна на статус-кво-то.

 8. 8 Профил на Никой не е
  *****
  Неутрално

  само черен или само бял,но политическата ситуация и личната съдба на Я.Янев и Д.Абаджиев в момента са такива,че те са единствените,които подават сигнали за корупция и поне вдигат шум по темата.Цялото ни общество и институции са заспали.Как го правят и защо го правят не е важно.Трябва да им се признае това,още повече,че никак не е безопасно за тях лично.Тяхното поведение е толкова рядко и необичайно за родината,че въобще не ме интересува конкретното им минало.В БГ всеки има минало!!!Стискам им палци!

 9. 9 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Един лузър е избрал друг лузър за коалиционен партньор! Нищо ново под Слънцето!
  Единия се опитва да разцепи ЕНП, другия спомогна усилено за разцепването на ОДС (демек сдоказал се ечовекът). Може г-н Камерън да е решил да се възползва от опита на г-н Янев в разцепването на десните партии. И какво от това?
  За мене това е повече от логична коалиция. Както е логично, че загубилите доверие либеврали се коалираха със губещите доверие НДСВ и ДПС! НАли затова са изборите- да изхвърлим мършата от сцената!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 10. 10 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  малка корекция - вече трябват депутати от 7 държави за европарламентарна група

 11. 11 Профил на Малкото Маке
  *****
  Весело

  Еми конерва(тор) е Яне. Видех го есента да прави консерви за зимата.

 12. 12 Профил на Миранда
  *****
  Неутрално

  Според мене, Яне трябва да бъде съден за препятстване на правосъдието.Защото като размахва папки на следствени и хора, които трябва да са такива, нарушава и следствена тайна и им осигурява алиби да твърдят, че процедурите/съдебни/ са опорочени.
  Освен това изписва им ореола на жертви!

 13. 13 Профил на Калеко
  *****
  Неутрално

  "Я.Янев и Д.Абаджиев в момента са такива,че те са единствените,които подават сигнали за корупция и поне вдигат шум по темата". Така мразените (макар че и те не знаят защо, а и кой може да им гарантира, че нямат някой ага за прадядо или кадъна за прабаба, ама нейсе) от атакистите турци : "файдасъз"!
  Аларма да се вдига (по сегашному PR), пушилка и пр. димки и фасове! Ама който може да гледа - ще види, който може да мисли - ще разбере, а които не могат нито едното, нито другото, ще спомогнат дирникът на лудото Яне да седне на мястото на някой достоен човек! От което печели....КОЙ?.... въпрос с понижена трудност! Хайде наздраве!

 14. 14 Профил на Неразбрал
  *****
  Неутрално

  Към № 5: С казаното от Вас съм съгласен, с изключение на едно, което би било редно да обясните: как продаването на каквото и да е на цени под себестойността може да се квалифицира като престъпление - това си е за сметка на търговеца. "Учените" ни икономисти от ВИИ "К.Маркс" може би биха го нарекли "дъмпинг", ама дали ще са прави? Не се заяждам, не разбирам от икономика, просто питам, ако е позволено!

 15. 15 Профил на Миранда
  *****
  Неутрално

  Освен това трябва да напомним хвърлянето на ДИМКА на една конференция на СДС в Пловдив, дело на партийка от партията на Яне!

 16. 16 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А вие защо си мислите, че европейските консерватори, либерали, социалисти и т.н. много са наясно какви са нашенските ГЕРБ, РЗС, ДПС, НДСВ и други?

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 17. 17 Профил на Калчо
  *****
  Весело

  Яне, Яне-е-е-е да те ....... кой те хване!

 18. 18 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  N° 16 ; A вие защо си мислите, че европейските консерватори, либерали, социалисти и т.н. много са наясно какви са нашенските ГЕРБ, РЗС, ДПС, НДСВ и други
  ----------
  A zashto da mislim, che sa? Ne sa. A Zashto nie triabva da sme - za evo-zapadnite sabsem podobni nerazborii... ?!

 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Докато хората бягат от поемане на отговорност с негласуване, или пък поверяват управлението на някакви кухи и сламени хора като Царо, Пожарникаро, Яне и... (Сопопа, Гея и Гоце са ясни, те са в друга категория) то Държавата ни ще е на този кенефен хал.

  Дано има стреснали се - ще го познаем примерно висока избирателна активност...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Ами ясно е, че тук у нас, ние трябва да си свършим работата, пък тогаз....
  Колко ли години ще минат?

 21. 21 Профил на содом
  *****
  Весело

  Горе долу истинските привърженици на Костов са точно толкова, колкото изразяват съответно одобрение или неодобрение, ако се каже нещо накриво за негово величество светая светих Костов. Останалите просто изкарват пари в момента.В Булгаристан-Абсурдистан няма дясно, нито ляво.

 22. 22 Профил на Анонимен
  *****
  Разстроено

  Най-големият проблем на европейската политика е нейната безпринципност! Кажете ми, кой нормален човек би предположил коалиция между християндемократи и социалдемократи? Факт е, че в Германия това се случи! ЕС, "подкрепящ демокрацията", се въздържа да осъди Русия както подобава за нейното нахлуване в Грузия. Иска да се бори с международния тероризъм, но се опъва да праща войски в Афганистан. Подкрепя Далай Лама, но не иска да развали отношенията си с Китай. Въпреки признанието на унгарския премиер, че е излъгал собствения си народ и въпреки продължителните народни протести срещу него, си го прие за най-нормален партньор. Сега доколкото виждам, няма да застане и срещу комунистите в Молдова.

  Защо да мислим, че Дейвид Камерън е по-различен? Факт е, че на него му трябват депутати за ЕП. Факт е, че трудно ще ги намери, ако не направи компромиси със собствените си убеждения. Пък дори и това да приеме един шмекер, бивш земеделец и антимонархист, за консерватор.

  Консерватизмът се основава на християнските ценности. Интересно ми е дали г-н Янев някога е стъпвал в църква, освен като турист? Интересно ми е също така дали г-н Камерън е християнин, щом може да прави такива "компромиси"? Накъде върви европейският консерватизъм? И има и го изобщо днес?

  Европо, Европо, "блуднице вавилонска", кога ще стигнеш Америка?

 23. 23 Профил на монтерей
  *****
  Неутрално

  Хора бдете!!!!! Полицейската демокрация идва с Борисов.21 председатели на партията МУ са бивши ченгета които през целия си живот, не са мислили,само са изпълнявали заповеди.Как ще взимат по 8-9 управленски решения на ден,ако вземат власта.Колкото до политическото говорене четете: Целта на политиците е:" Да отвратим народа от политиката, та въобще да не гласува. за да гласуват само наште близки и така да си ни избират докато сме живи ".!!!Цитирам точно професора, (не ми се сърди уважаеми "няма да ти пиша името защото всичко, позна досега в тая нещастна държава.1991год.

 24. 24 Профил на върл консерватор
  *****
  Неутрално

  БСП винаги си е отглеждала опозиция.Примери колкото искате.Каква опзиция на днешното управление е "дясната "коалиция Напред на президента Първанов или партията на българската Маргарет Тачър Яни Янев или пък ГЕРБ, с която социалистите биха си коалирали след изборите.Това са псевдодесни партии, която единствена цел е да раздробяват дясното така че там да няма сириозин противник на БСП.Защо всичките вкупом реват срещу Костов.Защото последният е доказал че е автентичния опонент на БСП

 25. 25 Профил на содом
  *****
  Весело

  Не забравяйте, че Иван Костов е от Първо Главно на ДС, а лизачите му - професорите Константин Янакиев и Цочо Бояджиев са били членове на БКП от 18 годишни. Каква е била Класната?
  Това е въпрос за домашна работа.

 26. 26 Профил на Глас за Костов!
  *****
  Неутрално

  Каквото и да плямпате, Костов е като колос до останалите въшки от прехода! Естествено е за България най-силният и най-кадърният да има най-много врагове! Защо се говори най-много за Костов последните 20 години, а?! ДС-то сега ще ревне като орда от орки!

 27. 27 Профил на satan
  *****
  Весело

  Нека си спомним кой от каква писта е тръгнал.
  Навремето Вацлав Хавел пише пиеса, с която описва 1968 г. в Прага и която пиеса жъне върли успехи в Париж, Рим, Виена, Лондон...Милата Чехословашка компартия го уволнява като драматург и той започва работа в бирена фабрика, където 18 години мъкне тежки чували с бирена мая. Това е пример за дисидент.
  Иван Костов изпъжда студент през 1984 г., дръзнал да говори за пазарна икономика. Аз не знам за това, което говори СОДОМ, че е бил член на Първо Главно на ДС, но със сигурност знам, за професорите философи, споменати от него (нея), че са били комунисти.Освен това, защо като истински демократи не се откажат от степента си "доктор на науките", която ако се разровите е хрумване на Берия от 1936 г.
  Николай Василев - син на дивия комунист и академик Кирил Василев мощно плюеше Тодор Живков по лекциите си през 1990 г., но забравя, че званието "академик" идва именно от Съветите.
  Знеполски и фамилия - партизани, ятаци и т.н., които са били дисиденти, защото... не са отишли на едно партийно събрание и в този смисъл са били репресирани.
  Георги Лозанов - медийната икона, която е гласена за министър на културата или образованието.Рожба на БКП.
  Кирил Топалов - привърженик и фен на демократическия социализъм, който отново е репресиран преди 1989 г.
  Маргарита Пешева - бивш председател на СЕМ и отчитащ дейност като сътрудник на философския институт към БАН.
  Е, а кажете ми, тези съдби наподобяват ли поне малко тази на Вацлав Хавел, дори на Лех Валенса или Адам Михник?
  В заключение казвам, че ако си пияница и курвар - каквито са 100% от нашите футболисти и облекат съвсем случайно фанелка на Кристияно Роналдо, например, то те няма как да станат велики футболисти. Същата метаморфоза обаче сполетява изброените от мен дейци и те се опитват да РАЗПЪРДЯВАТ в публичното пространство някакви много странни и напълно неприсъщи за тях антикомунистически визии...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на Омръзна ми да питам!
  *****
  Неутрално

  Да допуснем,че Костов и Димитров очистят,отлюспят и излъскат СДСБ от всички комунисти,ченгета,ренегати,предатели,мошенници-кариеисти,след което откажат на Б.Борисов и ГЕРБ всякакви пред-и следизборни коалиции и отидат на избори честни,неопетнени,девствени и т.н.-е,ще съберат ли толкова гласове,че да бутнат червено-турците?ТАРАТАНЦИ!!!Пак ще има вой и кървави сълзи и народът ще им е прост и виновен.На пресконференциите след изборите Костов пак ще гледа като ударен!!!И знаете ли какво ще стане-Костов зорлем ще бутне Борисов в ръцете на БСП,защото политиката е избор на възможности,на реални резултати от изборите,а не на блянове.По същия начин Костов бутна Царя в ръцете на БСП на времето.България щеше да изглежда друга,ако Костов и Царя работеха заедно!!!Ама-не!Усещате ли се,бе,майни,каква е роличката на прехваления от вас ИВАН КОСТОВ?

 34. 34 Профил на Гомор
  *****
  Неутрално

  Ясно - Содомитите мразят Иван Костов.

 35. 35 Профил на Rapon
  *****
  Неутрално

  Знаете ли ,просто ми е интересно,дали голяма част от критиците на Иван Костов и други от СДС и ДСБ,за комунистическото им минало имат и най-бегла представа,че за времето преди 1989г.,ако искаш да работиш това което искаш и което можеш трябваше да си член на БКП?В крайна сметка по този показател(като сложиш и членовете на ОФ) то 90%от българите сме комунисти.....за какво да говорим тогава,за каква демокрация и реформи?
  Не упреквам никой - радвам се че болшинството са млади и за щастие активни и борещи се хора,но все пак мислете малко повечко - става дума за не толкова далечно минало и живи свидетели дал господ.
  Последно - искренно се надявам този път учасниците в изборите да са много повече и да не са зомбирани.Ще повторя въпроса задаван доста често и в различни форуми:" Защо толкова усилено се плюе срещу Иван Костов особено сега след обединението със СДС и с приближаването на изборите?"И защо не е в затвора ако е този Сатана,както ни убеждават?

 36. 36 Профил на з-з
  *****
  Гневно

  погледни се каква мутра си гроэна боико пенчев на теб говоря

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK