Мястото на сините е в центъра

Поредното обединяване на сините е повод за един очевиден извод: те се цепят по-често, отколкото се обединяват, а чисто физически това значи, че влиянието им намалява. Но въпросното обединяване дава повод и за една историческа ретроспектива. Защото СДС (и производни) вече има зад гърба си почти 20-годишна история, тоест - когато възникна през декември 1989 г., тазгодишните избиратели дебютанти още не са били родени.


Кое е лепилото на синята идея? Всеки що-годе квалифициран наблюдател веднага ще ви каже, че "общата кръв" на сините е антикомунизмът. То СДС така и възникна: като коалиция от диво разнородни и разноезични движения и партии, които искаха просто да разбият монопола на БКП върху властта. Разбира се, към тази оперативна цел на сините непрекъснато се пришиваха и ценностни подплати: демокрация, свобода, пазарно стопанство, по-късно евроатлантическите идеи.


Но всъщност под това наметало с неговото лице и опако "синята идея" имаше още една същност, за която рядко се говори, понеже този разговор е доста конфузен. Още от самото начало СДС се беше самопосочил като политически представител на урбанизирана България, на градските елити, на по-образованите, в крайна сметка на онова съсловие, което и до ден-днешен избягва да се самоопредели с табуираната десетилетия наред дума буржоазия.
Тук се натъкваме на два огромни парадокса, които отчасти разбулват загадката на многогодишните сини мъки. Първо: въпросното съсловие, което по дефиниция симпатизира на СДС (и производни), възникна като масово тъкмо по времето на социализма, в хода на форсираната урбанизация на страната. И второ: именно установяването на демокрацията и пазарното стопанство в България, които дълги години бяха запазената марка на сините, бавно, но трайно ерозира фундамента на тази прослойка.


Част от зародилата при социализма скрита буржоазия галопиращо се пролетаризира, образователното равнище повсеместно се срина в драматичен мащаб, а - да ги наречем така - буржоазните ценности, традирани донякъде от времето преди 1944, паднаха като жалка жертва в битката срещу чалгата и "Биг брадър". С две думи: след като социализмът се самоуби, пораждайки масовия син избирател, буржоазната демокрация последва примера му, пораждайки ББ, чалга и братя Галеви.


Да, тази схема е опростена и не дава отговор на много въпроси. Но поне на най-важния тя е в състояние да отговори, макар и с един вече многократно повтарян извод. Мястото на сините не е вдясно или вляво, а в центъра. Там, където са масовите му потенциални избиратели. СДС (и производни) никога досега не са приемали този съвет. Дано за 20 години най-после им е дошъл умът в главата.


Александър Андреев е журналист, преводач и писател. Работи в българската редакция на "Дойче веле" в Бон. Автор е на книгите "Степени на свободата", "Заговорът на шпионите" и "Нови степени на свободата". Превел е на български книги от Райнер Мария Рилке, Якоб Васерман, Гюнтер Грас, Томас Бернхард, Фридрих Дюренмат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инсайд
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на избирател
  *****
  Неутрално

  Костов е единственото смислено което остана на България. От години не бях чувал по-смислена политическа мисъл и визия за бъдещето на България. Лекцията на И. Костов пред студенти е на http://vimeo.com/4307419

 3. 3 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Късно е за слепите да прогледат веч. Центъра е зает. А сините след тези избори и те ще се самоубият.

 4. 4 Профил на л или
  *****
  Неутрално

  място на сините не е вдясно или вляво а в центъра на сметището-

 5. 5 Профил на писател
  *****
  Неутрално

  Като си писател, господин Андреев, защо сладко си замълча за една от редките граждански акции, довела до резултат. 30 издателства попречиха на Станишев да открадне едно може би инфантилно признание - Рицар на книгата, което обаче не заслужава. Къде сте титани - сияния Господинов с жалбите си по тежка чужбина, умният Пенчев с острото като сабя перо, джентълменът Попов от майка Британия? Нито ред. Ни вопъл, ни стон. Защо?

 6. 6 Профил на kdnns oo
  *****
  Неутрално

  центъра е зает---с а т а к а -н а п р е д-

 7. 7 Профил на Сом
  *****
  Неутрално

  Андреев е ......., а освен това и бивш комунист, и "бивш" ДС агент, и настоящ срамежлив гей - представяйте го вярно, може да се обиди!

 8. 8 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Освен че г-н Андреев сложи запазването на "буржоазните" ценности в комунизма- една абсурдна теория, освен че омеси конците и се опита отново да раздели народа на такива и онакива, накрая сложи и безумната идея да пренарежда парламента !?!?!?!?!?!?
  Безумна статия на човек, който просто можеше да кажа "Това не ми харесва", не да търси по телето вол.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 9. 9 Профил на berbenkov
  *****
  Неутрално

  Комунистически страх

  Полиция! Полиция!
  Идва 'Синята коалиция"!

 10. 10 Профил на berbenkov 2 1/2
  *****
  Неутрално

  Ама като централен защитник или вратар, защото за нападател хич ги нема?

 11. 11 Профил на 2011
  *****
  Неутрално

  Мартин Димитров си е комсомолски секретар - каквото и да каже, все празни думи, а Костов говори смислено, умен и способен е, но ................. с две различни уши.

 12. 12 Профил на conservoir
  *****
  Неутрално

  как се намират все такива недоучили анализатори на социалното и политическото че чак и в Дневник ?! този концептуално-софистициран текст хич не е за тук?! поредният гений !

 13. 13 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  2, критериите ти не са особено високи. Вети кириши.

 14. 14 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а мястото на автора на тази статия е в психиятрията този идиот чел ли е прграмата на сдс за икономическото развитие на страната ходил ли е на предизборна среща на партията познава ли хората които гласуват за партията. утре тоя идиот може да напише че като центристка партия трябва да се коалира с бсп понеже последната няма мнозинство и да направят лявоцентристка коалиция примера с ндсв е пресен писна ми от такива анализатори

 15. 15 Профил на КАШАЛОТ
  КАШАЛОТ
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По принцип не харесвам твърде общите като внушение колонки на този колумнист, но тази направо изби шараните с метлата! Г-н Андреев, това, което съветвате "десните" да направят, т.е., да минат в "центъра", се нарича политическо хамелеонство или, казано като категория, конформизъм.

  Мислите ли, че които и да било избиратели имат нужда от управници-хамелеони и конформисти? Сегашните не са ли такива? Те са леви и либерали, които управляват с деснееща програма?... Ring any bells?

  Нямам повече въпроси. Смях голям...

  Willst du dich von etwas trennen, dann must du es verbrennen...
 16. 16 Профил на Б.Павлов
  *****
  Неутрално

  В днешна България има толкова избиратели – "социалисти", колкото бяха " комунистите" преди промяната... А всички останали български избиратели, които са мислещи хора, трябва да бъдат спечелени отново, на поредните избори. Трябва ли да чакаме сомоосъзнаването на още неродената средна класа за да се освободим от" 3-5-8" или "батко-братковците"?
  Налага се да се примирим – у нас няма автентично ляво нито дясно, нито има шанс то скоро да се появи. Това, на което трябва да се надяваме е умерен популизъм в рамките на приличното. И Синята коалиция може да бъде нужния коректив.

 17. 17 Профил на Хе-хе
  *****
  Весело

  Вярно е, по надясно от БСП накъде? Няма място!

 18. 18 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Абсурдно е 8% да гласуват за тези "сини" глупаци, колкото да вият и да се бият в мижавите гърди. След като на Костов дадохме пълно мнозинство в Народното събрание и нищо ефективно не предприе срещу комунистите, сега вече е напълно бита карта и никога, никога няма да управлява страната. И той много добре разбира това . И цялата съвокупност от плесенясали "водачи" на СДС и ДСБ са напълно наясно са изборната реалност и единствено се надяват : "коалицийката" да надхвърли поне с малко 8 %, та да продължат да се "мандахерцат" в Народното събрание и през следващия мандат.

 19. 19 Профил на За статията
  *****
  Неутрално

  Без да коментирам личните качества на Андреев ( не съм му фен)
  в случая макар,че подходът е опростен анализът му е точен.
  Има смисъл в това което е написал - замислете се !

 20. 20 Профил на оптимист
  *****
  Неутрално

  За съжаление още заглавието е сгрешено-"сините" просто нямат място!

 21. 21 Профил на Gaus
  *****
  Неутрално

  Г-н Андреев аз съм десен и дясното за мен е правова държава.

 22. 22 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  След 1944 г. Комунистите ПОРОБИХА СЕЛЯНИТЕ, гръбнака на България и подготвиха геноцит чрез урбанизация на държавата, за лесното й масово унищожение.
  Защо БСП? В България няма НИКАКЪВ СОЦИАЛИЗЪМ, защо властва БСП? А за СИНИТЕ да не говорим, те са най-голямото МЕНТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА! Ние трябва да сме най-хипнотезираните кокошки, че и да отчакваме просо от изборите. Комунистите, трябваше още през Ноември 1989 г. да избягат в Америка, само там им бе спасението! Най-болното сега в българската многопартийна демокрация е, че всеки ЗНАЕ че е ХЪРБА и се смята че МЕЖДУ ХЪРБИТЕ ВАЖИ!

 23. 23 Профил на НЕУБЕДЕН
  *****
  Неутрално

  Г-н Андреев,струва ми се,че точно Вие не трябваше да ставате адвокат на синята кохорта.Прочетете коментариите на
  сините привърженици за Вашата статия и ще се убедите колко
  далече стоите от проблемите и че тези коментатори,не са хората от писателското кафене,където мъдрувате и се опиянявате от великите си идеи.ДСБ и СДС са елитарни партии,
  които осигуряват на техните аристократични лидери да бъдат
  перманентно в парламента.Има още някои заблудени,които
  вярват в демократичните им уж идеи,но и те са на път да се
  стопят.Няма е тази партия създадена с помоща на перестройчиците в БКП и ДС.Тя обслужи интересите на голяма
  част от партокрацията за подялбата на собствеността на държавата,а сега служи на синята партокрация да им осигурява
  места в парламента.В дълбока заблуда сте,ако смятате,че ДСБ
  и СДС ще защитавят интересите на бедната част от българския
  народ.Това просто не влеза в сметките на депутатите,които се
  избират със синята листа.А по отношение на буржоазията и буржоазните ценности г-н Андреев вече не е модерно да се говори в света.Всички се оприличават с интилигенцията,защото
  не е модерно да се говори дори за капитализъм.Това по подобие на комунизма е също мръсна дума.Трбява да бъдат
  притъпени сетивата на избирателите,за да се поддържат политиците защищаващи интересите на олигарсите,чиято цел
  е едрата собственост съсредоточена в малко на брой собственици.Изчезнаха социалистическите страни и заедно с
  това г-н Андреев изчезнаха и социалните придобивки за работниците и служителите.Средставата отделяни за социални
  придобивки след като бяха орязани станаха неразделна част от размера на печалбите на олигарсите.ХХ! не е век ,за който мечтаеха редица поколения,а век,в който според Торстен Веблен отново се преживява "хищническата фаза" на човешкото развитие,т.е. отново е постовена главната цел на олигарсите да трупат лесни печалби и да отнемат един от друг придобитото имущество от тях.Така,че г-н Андреев може би в ХХ!! век ще има в центъра някакво СДС.

 24. 24 Профил на Prozac
  *****
  Разстроено

  Уважаеми г-н Андреев,
  Поздравявам Ви за точния анализ. Това, че повечето участници във форума не го одобряват е показателно за пораженията от чалгата и ракията върху съдната способност. Какво да се прави: ние все искаме "Тук и сега...", а който не ни харесва е с неправилна сексуална ориентация. Бедни, бедни Македонски... защо не умря при Гредетин!

 25. 25 Профил на Хан Соло
  *****
  Разстроено

  Бим, проблемът не е в урбанизацията - живеем в 21в. и разликата между селото и града отдавна са заличени. Проблемът е в населението - крадливо, продажно и тъпо, от управляващите до долу!

 26. 26 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  Това, което казва авторът (и е много прав) е, че СДС+ДСБ са призвани (по рождение) да представляват по-интелигантната и образована част от българското общество и доколкото никъде по света тази прослойка не е поддръжник на крайно десните ценнонсти, нормално е СДС да се ориентира по към центъра вдясно.
  Няма нищо еретично в тази мисъл, напротив, ако се огледате около себе си ще забележите, че много често последователни поддръжници на сините са хора с не особено големи финансови възможности.

 27. 27 Профил на Обединени
  *****
  Неутрално

  Еврика...

  Мястото на тези шавливи комунисти които се писаха антикомунисти, демократи и сини, а след това десни, сега май било в центъра.

  Пустото му политикономическо пространство.
  Побира какво ли не освен демокрация.

 28. 28 Профил на Global Village
  *****
  Весело

  Така е.

  Чрез мрежата авторът предлага зелен хайвер
  на _всеки_ гражданин по света.

  Хан Соло
  Разстроено
  * 25

  проблемът не е в урбанизацията - живеем в 21в. и разликата между селото и града отдавна са заличени.

 29. 29 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Много фатмак малко войник...

  За т.н. командир ли се отнася тази команда?

  "Мястото на сините е в центъра"

 30. 30 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  антикомунист
  "този идиот чел ли е прграмата на сдс за икономическото развитие на страната .... утре тоя идиот може да напише ... да направят лявоцентристка коалиция ... с ндсв"
  **

  Ако с кой друг в съдружие сметаме да изпълняваме десната си програма за икономическо развитие ?!
  Сами ли ?!
  Сметаме ли въобще да участваме в управлението на дръжавата или пак ша одим на избори зарад олимпийската идея?
  Който иска да управлява, требва да са постарае да разшири базата си към центъра, дека по дефиниция е мнозинството от избирателите.
  В тоя смисал авторът е прав!

  Пръвата стъпка беше правилна. Избра са с 2 към 1 гласа за символ не "синьото дръво", а "синият мост".
  Значи, изглежда, дебелите ни глави са уврели и ша фърляме мостове, а нема да са инатим кат дръти моми.
  Но мостове требва да са фърлят не толкоз към неколкото файтона бивши съпартизане, а към избирателите в центъра.

  Втората стъпка също беше правилна. Пак с 2 към 1 гласа са избра "синята коалиция", а не "десните".
  Нема нужда от много "десна" риторика, а от безкомпромисно провеждане на десната полотика поне още 15 годин занапред.
  Значи, за съюзник след изборете требва отсага да са набележи майстор, на който му е било ясно под шапката какво е десна полотика, преди да са биле заченати сагашните полотически калфи и чираци.
  А на приказки, по "десност" никой не мое да излене на глава с бившио активист на червенио БЗНС "Александър Стамболийски", след кат за него стоят такива заклети монархисти кат англицките "консерваторе".

 31. 31 Профил на пинг
  *****
  Весело

  номер 30 избива рибата

 32. 32 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Всъщност авторът до голяма степен е прав. Антикомунизмът е основното в сините партиИ, приказките за демокрация - алиби. В една реална ситуация ако се поставят 100 седесари и трябва да разрешат дилема антикомунистически да постъпят, но потиснически, или демократично, познайте колко от тях биха постъпили демократично ... Голяма част охотно си затварят очите срещу престъпленията на "демокрацията" само и само защото са антикомунистически. Ако бихме били в Чили навремето, предполагам, без никакви задръжки биха клали редом с Пиночет. Не съм голословен - тук толкова често виждам коментари от рода на "трябваше да ги избесим след десети ноември", "ние сме единствената страна, където не се ля кръв - вижте румънците как беше при тях и къде са сега" и т.н., че въпросът за истинската същност на сините съвсем се изяснява. Друг е въпросът, че подобни мнения съвсем дискредитират произволната гледна точка на автора за сините като някакъв интелектуален елит. Какъв елит, като искаш да колиш хора! Какъв елит, като демонстрираш такъв фанатизъм, че и талибаните биха ти завидели! Както и да е. Авторът си дава ясна сметка, че ако не получи широка обществена подкрепа, толкова любимата му синя партия ще продължи да губи власт и влияние. А как може да стане това? Ами просто - дава отговор човекът. Като се скъса с антикомунистическата същност на СДС и тази партия получи реална демократична идентичност. Бесът и фанатизмът отблъскват хората. Мене поне. Страшно ме е яд, като си спомня навремето какви чисти хора правеха масата на това движение и като ги сравнявам със сегашните фашисти. Казвам смело фашисти - защото да си краен гонител на левите, да търсиш винаги и във всичко "пръста на Кремъл", да апелираш към кръвопролития спрямо неугодните ти - това си е чист долнопробен фашизъм. Смърди.

 33. 33 Профил на по добре
  *****
  Неутрално

  имахме СДС -съюз на дясното
  имаме СДС-партия създадена по комунистически тип.
  не лие по добре да остане в дясно това което е останало, отколкото дясно крило на БСП.

 34. 34 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Пълна глупост или недодялан опит за манипулация е, че буржоазията се зародила през социализма. Напливът на селски маси вследствие на колективизацията (т.е. истинското разсипване на селското стопанство) не е урбанизация, а лумпенизация на обществото. И като се отчете вкарването на новите азиатски соц-правила за функционирането му, се получава това блато, в което живеем.
  В известен смисъл съм съгласна, че синята коалиция трябва да е в центъра, но само доколкото у нас няма ляво и дясно, а има престъпни практики на всички нива в държавата и обществото, тотална корупция и някакви хора, които се заявяват, че са леви или десни, а медиите, не знам защо, им пригласят. Впрочем знам защо.
  Но не знам защо г-н Андреев е в радио Дойче Веле. Може би на немците им е все едно.

 35. 35 Профил на Друго
  *****
  Неутрално

  Мястото на сините е аре на не казвам къде..... !

 36. 36 Профил на Радио Ереван
  *****
  Неутрално

  Абсолютно верно.

  В частта "ченгета". За комунистическите ченгета демокрацията е алиби. Бошлаф работа. Келепир.

  Не Сте Сами.

  1
  Неутрално
  * 32

  Всъщност авторът до голяма степен е прав. Антикомунизмът е основното в сините партии, приказките за демокрация - алиби.

 37. 37 Профил на Тоталитарчик
  *****
  Неутрално

  Ще публикувате ли директива къде са местата на червените, кафявите, жълтите, зелените... ?

  "Мястото на сините е в центъра"

 38. 38 Профил на до Иванчо идиота 18
  *****
  Неутрално

  "Абсурдно е 8% да гласуват за тези "сини" глупаци"
  Алтернативата е тогава да гласуваш за Станишев, с когото се отнасят като с мръсно кученце, Доган баш далавераджията, ограничения Бойко или не зная кой друг идиот.
  Или за някой посочен от слугата Гоце, за когото не искат и да чуят на запад от Калотина.

 39. 39 Профил на уточнение
  *****
  Весело

  Благодарение на www всеки селянин може да продава зелен хайвер
  на гражданите.

 40. 40 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Така е.

  Ролята на Костов беше да похарчи доверието на хората
  желаещи автентична демокрация, а тя е невъзможна без
  скъсване с комунистическата номенклатурщина.

  Костов е посредствена номенклатурка и "люспа", но нанесе огромни вреди с назначената си позиция в политикономическото пространство на Република България през посттоталитарните години.

  От позицията си на лидер на Съюза на Демократичните Сили
  Костов отслаби и разпарчетоса СДС, а сега проформа се опитва да залепи обратно парчето ДСБ.

  СДС беше надеждата на много истински Демократи, беше истинските Демократи. Чрез действията и бездействията на номенклатурки като Костов, СДС стана жалко приватизирано подобие на предишното СДС, символ от който мнозина бивши почитатели сега се гнусят. "Историята ще покаже", както се казва, но дългата история до сега показа костовичарите в роли на юди.

  Бъдещето?

  Може би служебно правителство тип Софиянски би било
  добро временно решение.

  ОбЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИчНИ СИЛИ остава актуално.

  Всички трябва да преосмислят в каква страна искат да живеят.

  Всички: "червени", "сини", "зелени"... Всички.

  Иванчо
  * 18

  Абсурдно е 8% да гласуват за тези "сини" глупаци, колкото да вият и да се бият в мижавите гърди.

  След като на Костов дадохме пълно мнозинство в Народното събрание и нищо ефективно не предприе срещу комунистите, сега вече е напълно бита карта и никога, никога няма да управлява страната.

  И той много добре разбира това ...

 41. 41 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Не разбирам защо толкова се разлютиха осите.Авторът не казва нищо ново,за всички е ясно,че социалната основа на сините не е още добре формирана.Тя не е класова,не е и ясно идеологическа. Все още класовата структура на обществото не е до край изградена. А за идеология да не говорим.Според мен ,няма съмнение,че най обединяващ е антикомунизмът .За това той не бива да бъде отричан, както никога няма да престане да бъде отричан фашизма.Това придава на сините автентичност. Но и точно това разлютява осите. Друг е въпросът,че само антикомунизмът не е достатъчен като идеология на по -младите поколения.Моето мнение,че сините се бавят да издигнат нови лозунги,нови идей.Имам предвид либерал демократичните ценности.Да го правят с постоянство и настойчивост.Имаме необходимост от вдъхновяваща идеология и морални ценности.

 42. 42 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Не разбирам защо толкова се разлютиха осите.Авторът не казва нищо ново,за всички е ясно,че социалната основа на сините не е още добре формирана.Тя не е класова,не е и ясно идеологическа. Все още класовата структура на обществото не е до край изградена. А за идеология да не говорим.Според мен ,няма съмнение,че най обединяващ е антикомунизмът .За това той не бива да бъде отричан, както никога няма да престане да бъде отричан фашизма.Това придава на сините автентичност. Но и точно това разлютява осите. Друг е въпросът,че само антикомунизмът не е достатъчен като идеология на по -младите поколения.Моето мнение,че сините се бавят да издигнат нови лозунги,нови идей.Имам предвид либерал демократичните ценности.Да го правят с постоянство и настойчивост.Имаме необходимост от вдъхновяваща идеология и морални ценности.

 43. 43 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  ДО ВСИЧКИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е УРБАНИЗАЦИЯ?

  1). Разширяване на градовете!
  2). Принуждаване на селяните да се местят в градовете!

 44. 44 Профил на сиктир
  *****
  Неутрално

  Ами точно така е. Настроенията в БГ са доста леви. Дори у гласуващите дежурно за десните. Самите те се броят за десни, твърдят, че са десни, ама вижте им мненията по конкретни въпроси.
  Във форуми като този или в Капитал, по различните анкети си личи, че повечето читатели са седесари и костовисти. Същите тия хора, почти единодушно скачат срещу частния бизнес по конкретни теми. Личи си мисленето в ква посока е. За електората толкоз.
  За партийните програми. И на СДС и на ДСБ икономическите програми не са десни. Вижте през 2005 какви проценти за данъци и осигуровки обещаваха. Същите като сега управляващите.
  Десни в БГ са единствено хората в ИПИ.

 45. 45 Профил на чисти ръце
  *****
  Неутрално

  Операция „чисти ръце” не минава през партийни цветове. Трябва да знаем какво е ставало по време на югоембаргото, покровителствала ли е държавата международни престъпници. Това заяви Мария Капон, депутат и лидер на ЕНП в своя защита. Тя допълни, че иска да се разкрие единствено истината и това я мотивирало за работа в комисията.

 46. 46 Профил на Вишински
  *****
  Неутрално

  Авторът е прав. Антикомунизмът беше спойката. И тази спойка се пропука именно, защото на никой не му беше ясно едно: а какво е това антикомунизъм?

  Ще кажете някой, че въпросът е лесен. Че антикомунизъм е всъщност отхвърляне на комунистическата идеология. Ясно и простичко.

  Така ли? Я да попитаме някой яростен антикомунист. С изненада ще видим, че за идеология той и дума няма да обели. Вместо това ще чуем доста за "гадните комунисти", за "ченгетата", за "кукловодите", за "тези гадове и мръсници", ще разберем че и децата и снахите им са също мръсници, че "не изринахме тази паплач и затова са сега бедите" и куп такива неща.

  Борбата с идеологията отива на кино и се заменя с персонална борба: аз срещу мръсниците.

  "Комунист" се оказва нещо като градинско джудже: всички знаят какво е, ама никой не го е виждал.

  Какво е комунист? Член на БСП? Бивш член на БКП и сегашен член на БСП? Дете на бивш член на БКП? Снаха на сегашен член на БСП? Кое от всичките? И срещу кого следва да се води непримиримата борба? Ако "се изрине паплачта", персонифицирана от Цанко Бекапето от някакво монтанско село, това с какво ще реши проблемите на антикомунистите?

  Ами мотивите? Я да дадем пак думата на яростният антикомунист. Веднага ще ни разкаже как преди 10.11.89 той до "Кореком" не е и припарвал, а "разни копеленца" са си пазарували от там...

  Т.е. озлоблениетое не от съществуването на "Кореком" изобщо, а от факта, че той не е имал възможност...

  Изобщо, странен беше нашият преход. Твърдя, че към днешна дата са се запазили абсолютно всички уродливи черти на същестуващия до 10 ноември режеим. До една. И се запазиха, защото антикомунистите желаеха едно: да ги ползват така, както комунистите ги ползваха преди. Това е нашето, българското разбиране за демокрация. Всички желаещи да могат да правят свинщини, а не само шепа избрани.

 47. 47 Профил на Казасов
  *****
  Неутрално

  Прав си Вишински,20 години стигат.Така беше,такава беше спойката-антикомунизма,но вече не работи.На тази теза ДСБ скачат,че не било така,а в същото време се молят за власт хна ГЕРБ,където 90% са бивши комунисдти и ченгета/казано общо/,всъщност техните най големи врагове,според тях.Точно за това демокрацията боксува-един дава газ,друг удря спирачка.Резултат-клатене,о на място.

 48. 48 Профил на Graovec
  *****
  Неутрално

  Уф, веднъж вече говорихме, че:
  1. Тя скалата ляво дясно си е кръг и крайно левите и крайно десните се допират в най-крайните си точки.(Геносе Хитлер и таварищ Сталин)
  2. Ляво и дясно в различните политически системи (примерно Европа и Америка) са различни.
  3. По принцип лявото е за повече държава в икономиката и преразпределение, докато дясното е за по-малко държава в икономиката.
  4. Като идеология дясното е за запазване на статуквото и често е клерикално (напр. християндемократите), а лявото е по-радикално.
  5. Хитлер е десен спрямо Сталин, но дали е десен спрямо християндемокрациата например? И т.н и т.н. схеми и схеми....
  Истината е, ч в България нещата са объркани - десните (сините) трябваше да разбиват статуквото (комунизма), а пък левите да го пазят. Левите тъй като държаха и държат икономическия ресурс направиха 10% плосък данък, а пък от десните се чака да наложат намордника на закона на едрия капитал. Той пък едрия капитал е ляв по произход и мафиотски по характер, което го прави в някакъв смисъл крайно десен . ит.н. и т.н.
  Пълна каша в скалата.
  Ориентацията в България може да стане само по оста морално, неморално, законно, незаконно, нормално (общоприето в света) ненормално и т.н. Иначе си е таковало такованката и си избираш 20 г. някой другар или цар който да те "оправи" и "оправен" си ходиш. Българинът гласува с акъла си само ако е мнооого гладен....да живее международната икономическа криза...тя ми е надеждата

 49. 49 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Весело

  Авторът смята, че социал-християн и т.н. демократите, които в германския парламент стоят вдясно, в европейския стоят вдясно и във всички нормални парламенти стоят в дясно в България трябва да стоят в центъра. Това, разбира се, е очудващо, но по-очудващо е как много хора се съгласяват с него!
  Това, че ДПС не е либерална, БСП не е социална и НДСВ не е с "нов морал" не означава, че всички трябва да лъжат и да се мешат напред-назад та и Дявола да немож ги разбра.
  Авторът нарича ДЕМОКРАЦИЯ това, което се случва по изборите тука- купуване на гласове, фалшификации и изборен туризъм на фона на масово негласуващ народ. Ако това е разбирането му за ДЕМОКРАЦИЯ какво прави в Германия?
  Говори за "пазарно стопанство". Ами то "непазарно" стопанство няма. Въпросът е доколко е свободен пазара?
  Ако приемем, че сме достигнали високото развитие на демократизация и на свободно пазарно стопанство- значи СДС са били на грешен път. Нопо начина, по който се раждат някои "едри бизнесмени" и по начина, по който се роят все нови и нови партии, които влизат абсолютно алогично в Парламента, както и факта, че по-голямата част от електората на ДПС казват, че са гласували "правилно", а не СВОБОДНО, както и определено неработещата съдебна система явно показват, че не сме нито ДЕМОКТИЧНА, нито СВОБОДНО ПАЗАРНО СТАПАНСТВО и безсмислят и без това безсмисления текст на автора.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 50. 50 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом като и АА се включи като псевдоанализатор в общото неглижиране на Синята коалиция като традиционно дясно, значи комунягите наистина са напълнили гащите. Липсваше само налагания от всички медии напоследък лозунг - Яне=дясно.

 51. 51 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Бъркотията наистина е голяма от идеологическа гледна точка,за това приемам,че нещата в Б-я трябв да се подредят според-морално -неморално, нормално-ненормалнои т.н.Проблемът е имаме ли все още мярка за това което е морално или неморално.

 52. 52 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Бъркотията наистина е голяма от идеологическа гледна точка,за това приемам,че нещата в Б-я трябв да се подредят според-морално -неморално, нормално-ненормалнои т.н.Проблемът е имаме ли все още мярка за това което е морално или неморално.

 53. 53 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Тръгвайки от изцяло погрешни начални постановки и използвайки твърде спорни аргументи авторът е успял да забърка един голям тюрлюгювеч.
  И за какво е цялата тази патърдия?
  Да даде и той акъл на дясната коалиция.
  Брей да му се невиди какъв заклет седесарин живеел в далечен Бон.

 54. 54 Профил на тоя ся от наще ли е или напротив?
  *****
  Неутрално

  28.04.2009 , Евгений Дайнов, в. "Труд"
  http: //ndsv. bg/content/1875.html

 55. 55 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Моше, защо се кахъриш?
  Ако това е вярно, България е престанала да съществува.

  избирател
  * 2

  Костов е единственото смислено което остана на България.

 56. 56 Профил на Мао Дзе
  *****
  Неутрално

  Сбъркали са ви.
  Повярвали сте на преувеличени слухове за кончината на комунизма.

  Комунизъма винаги е бил в сегашно време, не минало.
  Модерен пещерен комунизъм.

  /за анти не си струва да се споменава/

  Вишински
  * 46

  Авторът е прав. Антикомунизмът беше спойката.

 57. 57 Профил на Човек от движението
  *****
  Гневно

  Кариеристи и мошеници! Боклук. Нищо не става от вас от както сте партия. Като движение бе съвсем друго.

 58. 58 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да гласуваме за Синята коалиция.

  ивкръ
 59. 59 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да гласуваме за Синята коалиция.

  ивкръ
 60. 60 Профил на Минаващ
  *****
  Весело

  Абе, в тая кал можеш ли да разбереш кой е син, кой червен, кой друга боя?

 61. 61 Профил на Разбиращ
  *****
  Неутрално

  Статията е погрешна както в оценките си относно причините за проблемите пред дясното в България, така и за перспективите си за неговото бъдеще. не социализвмът е създал социалната база на СДС, която е била разрушена от прехода към демокрация и пазарна икономика, а обратното- тя е била ликвдидирана след като нормалната социална и икономическа структура на обществото е била унищожена и вместо гражданско общество е съществувал тоталитарен обществен ред, а силите на промяната са стопирани от неуспешния преход към демокрация и пазарна икономика. Вместо демокрация се създаде клептокрация и вместо пазарна икономика -олигархичен непазарен капитализъм, който не позволява възникването на широка и силна средна класа, както и легитимен бизнес, които могат да бъдат истинската основа на автентичното дясно.

 62. 62 Профил на Друг
  *****
  Неутрално

  Статията е умишлено грешна

 63. 63 Профил на а
  *****
  Неутрално

  А вие ли очаквате човек на ДС,изпратен в Дойче Веле,да напише нещо обективно и срещу комунистите,ама че наивници. Самата му физиономия не позволява това. Неговия речников запас е компилация от стра демагогия,комунистически захлас и новия публицистичен жаргон .Резултатът е нулев.
  Никой в България не може да помете комунистическта върхушка,ако ше да измисли и несъществуващ цвят в прородата. Това са комунистически креатури,омагьосващи истинските антикомунисти,няма шанс,всичко е умряло в зародиш.само наивното чакане се подгрява.

 64. 64 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  За това, че тоя не е добър журналист, не споря. За това, че е много възможно, ако не директно да е агент на ДС, то поне да е един ловък приспособенец, усетил отрано накъде духа вятъра - също. Но виж, за комунистическата върхушка, че никой не можел да я помете - тук не съм много съгласен. Прекалено ги демонизирате тези хора, прекалено като в някакъв глупав трилър ала Форсайт ги виждате нещата. Самият Иван Костов преди няколко дена каза - цитирам по памет - че няма никаква разлика в цвета на олигархията. Дали ще бъде от средите на бившите комунисти (не забравяйте все пак, че минаха 20 години оттогава, не е ден, не са два), дали ще е някой реститут, дали просто някакъв безскрупулен тип, използвал конюнктурата - каква разлика? И освен това ми се струва, че ги виждате тия митични комунисти някак си прекалено статични. А не бива да забравяме, че откакто съществуват, са се променяли, понякога драстично. Кой и кога можеше да си представи например преди 20-30 години, че техните наследници ще влязат в НАТО? Пълно безумие. Че те дори по време на 45-годишното си управление си променяха позициите по някои много важни въпроси - да кажем, националното чувство, да кажем - частната собственост и още немалко други. Така че образът на демона - комунист - виновник за всички беди на белия свят - отдавна ми се струва, че не е актуален. Може и да греша. Но нямам информация - ДОСТОВЕРНА информация. Впрочем и вие я нямате. Както и да е. Оттук натакък вече е време да се скъса с празната риторика и да се обърне внимание на даденостите, на фактите, на принципите на обществените отношения. Кои са десни? По дефиниция - собствениците, предприемачите, бизнесмените. Колко са те? Колко въоще МОГАТ да бъдат те? Нищожно малцинство. Останалите са хора на наемния труд. Ако така наречените десни не искат да ги отблъснат, трябва много сериозно да преосмислят не само идеологията си, но и преди всичко икономическите взаимоотношения с тях. Знаете ли колко е лесно да накараш един човек да се почувства експлоатиран? Да го накараш да възприеме работодателя си като "чорбаджия - изедник"? И то в много случаи - с пълно основание? Робите например по шивашките цехове в Южна България. И ще дойде един прекрасен момент, когато тези хора ще се почувстват измамени от целия този така наречен демократичен преход. Ще престанат да бягат. Ще се замислят за съдбата си, за устройството на обществото и като нищо ще прегърнат различни леви доктрини. Било е. Нищо чудно пак да стане. Така че десните наистина трябва преди всичко да отговорят какво представляват сами по себе си. Какво искат. Какво могат да свършат за обществото като цяло. Най-голямата грешка би било да продължат да зациклят на антикомунистическата си същност. А втората най-голяма грешка - крайно обидна - е да запазят псевдоелитарното си самовъзприятие.

 65. 65 Профил на do 1
  *****
  Неутрално

  Единица,ти си номер едно по наивност. Зад всичко в България стоят комунистите,включително и зад антикомунистите, Васил Станилов е бил агент на ДС,окей много са били такива,но поне може да си признае. Няма област в живота,която комуноидиотите да са я пропуснали и да не са вложили капитали и да нямат хора там. Навсякъде. Те дори не се наричат нито комунисти,нито марксисти,нито интернационалисти,нито борци срещу империализма,нито срещу нищо. Но от това съвсем не значи,че комунистите са се телепортирали на друга планета и са оставили цялата страна и тъпият народ на самотек. Те,те,те и само те движат съдбините на България. Сега са капиталисти,записали страната си в империалистическата организация НАТО,но ако се наложи ще я запишат и в съюз с Джибути и Хаити,ти си нямаш представа какви възможности имат,те не са обикновени земни хора,те ,не са и извънземни,те са нещо,което никой не може да оприличи,тяхното ниво е толкова високо,че няма име. И затова са си на власт. То,ако можеше да се свалят от власт,щяхме сто пъти да ги свалим,да,ама не,не става и няма да стане. Силни са до неузнаваемост.Действителн са демони,не помниш ли техните заклинания....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK