Три минути свобода

България я няма в един клип. Клипът е посветен на 20-годишнината от края на комунизма. Кратка история на съпротивата и свободата в 2.47 минути. Всички ги има там, а нас ни няма. Ами сега?


Да проследим отблизо тези три минути несправедливост. Всъщност повечето коментари пропускат, че кадрите не започват от 1989, а доста отпреди това. В началото е 1956. Документални кадри от Унгарското въстание. Трябва ли да ни има нас в 1956? Май не, няма защо. Следват кадри от Чехословакия 1968. А тук има ли ни? Сложно е, може и да ни има в някой от танковете по чешките улици. Не се вижда ясно. А кадри от България 1968? Пак няма. Да не излезе сега, че тази година у нас не се е съвсем... Мълча си. Този път нека Европейската комисия понесе отговорност. Следващата година, на която клипът се спира, е 1981. Какво имаме - обявяване на военното положение в Полша, кадъра с генерал Ярузелски по телевизията, имам чувството, че вече съм го гледал, кадри с демонстрациите на полски работници в Гданск, сблъсъци, това не съм го гледал. А нас пак ни няма. Опитвам се да си спомня какво беше тогава - ами да, всенародни тържества около 1300-годишнината на българската държава. Древните държави не се бунтуват така лесно.


Но идва 9 ноември 1989, стената пада, ражда се момче. Тук някъде всички очакваме в клипа да дойде 10 ноември. Добре, нямаме си нашата '56, '68, '81 (макар че не обичаме да ни го казвате), но не ни отнемайте 89. Десети ноември не може да не го е имало. Всеки от нас пази история за този ден. Кой от кого научил, как чул за първи път и не повярвал, къде били, па се напили, но не смеели много да се радват, защото можело да е провокация. Познавам хора, които месец по-късно, а някои сигурно и години, не смееха да повярват съвсем на това, което виждат. Така и не се зарадваха тогава, отлагаха си радването като нещо, което предстои, ама първо да видим накъде ще идат нещата. После така и не се зарадваха. Но когото и да питаш, ще си спомни какво е правил в ранната привечер на 10 ноември. Във всеки случай никой от нас не е правил революция тъкмо тогава.
В този смисъл с какъв документален кадър да влезем в този клип? Вероятно всички се сещаме само за онази неадекватна, омърлушена, лексотанена физиономия на Живков в президиума. Изглеждаше така безпомощен, че чак да ти стане неудобно. От този ли брахме толкова страх? А как стана толкова лесно? Това са българските кадри от 10 ноември. Не съм много сърдит, че отсъстват.


Виж, ако имаше от градинката пред "Кристал" на 26 октомври... Или от онова първо шествие на 3 ноември... С целия страх, който ясно си спомням. С алибито на екологията, с цялата плахост да не поискаш повече, отколкото е позволено. Но и това е история, която се надявам да си разкажем един ден.


Днес този клип и нашата поредна тъга, че пак ни няма, може да произведе две неща. Обичайната сръдлива реакция "Европа ни мрази" или, ще ми се, отключване на разговора за 1989. И тогава можем да съберем нашите три минути съпротива, три минути свобода в документални кадри от последните 20 години. Това ми се струва по-важно.


Имаме ли всъщност споделено съгласие какво бихме избрали да влезе в българските три минути? Предлагам да опитаме.


Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ГЪБАРКО
  *****
  Неутрално

  ЗАЩО НИ НЯМА, ЗАЩОТО ТУК ВСЕ ОЩЕ Е КОМУНИЗЪМ. И ЗА ТОВА СМЕ СИ ВИНОВНИ НИЕ И НИКОЙ ДРУГ.

 2. 2 Профил на ИМА НИ!
  *****
  Неутрално

  С КЕНЕФА ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА В БРЮКСЕЛ.

 3. 3 Профил на Фрейзи
  *****
  Неутрално

  Супер идея! Страхотен си, Писателю! Вместо да квичим, че пак са ни пропуснали - нека всеки даде идея за БЪЛГАРСКИТЕ ТРИ МИНУТИ СЛАВА от последните години. Аз предлагам да започнем с КРЪГЛАТА МАСА - 10 сек.

 4. 4 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  то ...какво да се каже по въпроса...гъбарко го е казал

 5. 5 Профил на Споменът
  *****
  Неутрално

  Най хубавото нещо, което съм видял, е СИНИЯТ МИТИНГ с хора от Орлов мост чак до хотел Плиска.

 6. 6 Профил на KL
  *****
  Неутрално

  Как да ни има като половината българи още плачат за бай Тошо?

 7. 7 Профил на тисъна
  *****
  Неутрално


  Стегнете се... отново се занимавате с глупости. " Икономиката глупако...! си казваше всяка сутрин Бил Клинтън"

 8. 8 Профил на Slash
  *****
  Неутрално

  Мда, всъщност още по-гадното е, че, както отбелязва авторът, ни е имало...само че в танковете в Прага.... А най-противното е, че 40 години след Прага мнозинството българи реват за "онова време"....

 9. 9 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Казано е: всеки народ си заслужава съдбата!

  За българите това важи с пълна сила.

 10. 10 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 913 Неутрално

  1989 год. ни нямаше, чак 1996/97 год. ни имаше, но тогава неможем да претендираме, че е имало раздяла с комунизма защото вече свободно можеше да си слушаш. да си говориш, да излизаш и т. н. За сметка на това хората излязаха съвсем спонтанно на улиците въпреки някои слухове, че ще дойде армията или че били тръгнали автобуси с мутри да се разправят с протестиращите.
  Но това е клип за онези държави, които са се преборили с ленинско-сталиниския тип комунизъм. Докато много от хората в България и в момента виждат корените на комунистическата класа. Така да се каже- издънката беше отрязана, но не и изкоренена. Сега имаме чуството, че корените дават ново растение.
  В крайна сметка българите не сме познати никъде като добри политици. Има други области, в които сме добри- спорт, армия, толерантност и т. н. За съжаление политиката не ни е силна страна- затова и сме на този хал.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 11. 11 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Комуномазохистките полюции на Дневник продължават...

 12. 12 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  Не се притеснявайте, колеги!
  Какво пък...щом като си нямаме минало( 1956 г., 1968 г. и 1980 г). имаме си настояще...имаме си доносници...
  Ето имаме си тази нова порция:
  "Осем сътрудници на ДС в евролистите огласи комисията по досиетата - От в.Дневник"
  Тези неща са свързани по един естествен начин...Те са като скачени съдове...

 13. 13 Профил на СВТ
  *****
  Неутрално

  Докато там имаше Валенса и Хавел тук имаше Желев и Семерджиев
  Докато там имаше Балцерович и Клаус тук имаше В.Димитров и Орешарски.
  Вероятно това е причината.

 14. 14 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  "Древните държави не се бунтуват така лесно.". Ето тук е отговора. Няма ни защото си имаме Гоцевци, Божидаровци, Красимировци, Воленовци и тем подобни. Комунизма не си отиде,а мимикрира в национализам. Не ми се мисли какво следва.

 15. 15 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 515 Неутрално

  много смислена статия браво на автора

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 16. 16 Профил на Да разбелем
  *****
  Неутрално

  За да разберем защо ни няма в клипчето - достатъчно е да посетим Полша, страната рапълно разделила се с комунизма, чиято система и тогава е ненавиждала
  Който посети Варшава - чист, прекрасен европейски град, с перфектно уреден транспорт, с учтиви и възпитани хора, веднага разбира, че България е на светлинни години. Полша е усвоила европейските фондове, изтрила е от лицето на политиката комунистическите мекерета.

 17. 17 Профил на Крейзи
  *****
  Неутрално

  Стига сте се вторачвали в миналото ами всички на избори че няма друг начин да бутнем триглавата змия-ей го на Доги пак взе да дава акъл!Да ги размажем!

 18. 18 Профил на cenov
  *****
  Весело

  Преди 2 години ми стана много мъ4но като разбрах,4е Румъния никога не е била под турско робство като нас.Били са васали,но никога роби и това обяснява нещата.Имали са винаги собствени вода4и,собствена аристокрация,собствена администрация,собствена история,собствено само4вуствие за народ.Имали са от кого да се у4ат и на кого да подражават.Така се става народ.И колкото и да са избили болшевиците ,все нещо е останало,нещо,което да поведе народа по правия път.Затова румънците си направиха революцията с калашниците,т.е. с пушките,а ние с пу.ките като ЖЖ,ФД,ЛБ,ЖВ,ИК,СБ,СС.Жалко за народеца ни,но това си е истори4еска съдба и нищо не може да се направи.Тази болест само гроба я лекува,дето има една приказка.Поне още 3-4 поколения трябва да живеем в пустинята за да забравим робството.

 19. 19 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  "За да ни има и след нас дори" да гласуваме като
  един против мафията БСП-ДПС-НДСВ !

 20. 20 Профил на Цайса
  *****
  Неутрално

  Хора които не познават и признават миналото си ,нямат бъдеще.Харесва ми изказването на Сенов,от робството -2 века под Византия и 5 века турско няма начин да не ни се е отразило на нравите и държанието ни в определени ситуации.Независимо ов всичко младите живеят при други уславия и естествено новото се очаква от тях,направете тази държава такава каквато си искате и се борете за бъдещето си,ние родителите ви ви обичаме и ще ви помогнем.След грешките които сме направили,всеки разумен човек се замисля и трябва да върви в крак с бъдещето,а не с миналото.Извинивам се за високопарните слова,но така го чувствам.

 21. 21 Профил на уморен
  *****
  Неутрално

  Как да ни има, след като в нищо не сме участвали. През 44-та всичко образовано, прогресивно, свободолюбиво беше ликвидирано по най-дивашки и жесток начин; прочетете за побоите, изтезанията, разстрелите и живи заровените, хвърляните в пропасти, спомнете си за Лев Главинчев например с повече от300 лично претрепани от него "народни врагове", за народния съд, лагерите , за колективизацията, за национализацията и пр.и пр., само болшевиките в Русия са били по-диваци от нашите. Ако през 89-та други демократични народи не бяха помели тоталитаризма, още 100 години щяхме да ръкопляскаме на "величията" на мавзолея. Наричат Б-я Северната Корея в Европа. Статията е добра, но си е чиста реторика, много години ще минат преди да произведем история, ако това изобщо се случи. И за Янето ли да гласувам, дето громи лошите?

 22. 22 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Не бива да се подценяваме.Извън СССР, комунизма в България беше най-жесток.В една Чехия видяха какво представлява комунизма едва през 1948 година, когато при нас вече бяха преминали трите терористични вълни с избиването на десетки хиляди от цвета на българската нация. Българската буржоазия беше избита през 1944-45г , коалиционните партнъори от ОФ (земеделците на Никола Петков) през 1947г. и врага с партиен билет(Трайчо Костов) през 1948-49г.
  Единствено при нас е имало масово партизанско движение против комунизма , продължило повече от десетилетие 1946 - 1957г.(горянското движение).Но то още не е проучено и не е документирано с филмови материали.
  Така,че нямаме от какво да се срамуваме, напротив трябва да се гордеем с антикомунистическата си съпротива и с дадените хиляди жертви в борбата срещу комунизма.
  Нека сега на изборите да не стане така,че да се срамумаме.
  Доста робство и доганство
  Всички да гласуваме!

 23. 23 Профил на До cenov №18
  *****
  Неутрално

  Стига с този български мазохизъм.С изключение на 45 годишното комунистическо робство, българина никога не е бил роб в своята 1300 годишна история.

 24. 24 Профил на Цветан
  *****
  Неутрално

  Статията е точна и тъжна.Това,че нямаме своята история за антикомунистическа борба е много показателно и пак тъжно.Но когато все пк дойде 10 ноември и цялата история следващите почти двадесет години,пак е няма борбата.И това е защото комунистите винаги успяваха да надвикат антикомунистите.Помните ли черната карта с българските концентрационни лагери.Започнаха едни приказки,че това отблъснало хората и затова десните загубили първите демократични избори.Докато го говореха само комунистите,започнаха да пригласят и десните."Да бе може би сбъркахме"И така гласа на комунистите винаги е бил по-силен,те са факири в правене на пропаганда и в манипулаций,а ние десните така и не се научихме и не се потрудихме.Мисля,че нашите политици са мързелив,особено по места,не са никакви политици,а посредствени,провинциални апаратчици.Чувал съм приказки "Какво да си даваме зор,и магаре да вържем на мегдана,щом като е от СДС хората ще гласуват за него.Ето защо днес сме на този хал.

 25. 25 Профил на Историк
  *****
  Весело

  ДВОРЦОВИТЕ ПРЕВРАТИ В ЕС НЕ ГИ НАРИЧАТ РЕВОЛЮЦИИ!
  Какво се случи след това ? Отроците на национализаторите станаха приватизатори, ДС - СДС/ДПС/БСП. Хубава работа, ама сиганска!

 26. 26 Профил на ulF
  *****
  Неутрално

  А защо никой, ама никой не говори за ГОРЯНИТЕ до 1953 год.?

 27. 27 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Имате си...

  ФАШИЗМЪТ, от д-р Желю Желев, 1982, 1990, на 10 езика.

  Относно тоталитарните социализми.

  Той остана като вас и други пленник на световния юдоционистки марксизъм, нацизъм, фашизъм, социализъм, комунизъм...

  Но все е нещо.

  Човек е селективно същество.

  И от вас зависи -- какви избори правите всеки един Божи ден.

  Realistka
  * 12

  Не се притеснявайте, колеги!

  Какво пък...щом като си нямаме минало( 1956 г., 1968 г. и 1980 г). имаме си настояще...имаме си доносници...

 28. 28 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  За такива като теб "познаването на миналото" е вредно.
  За радост на други...

  Ако все пак много държиш да общуваш със сродна култура,
  има предание как един народ прясно освободен от робство
  се отучавал от робството скитайки 40 години, после 20 века, след това... дълга история.

  Цайса
  * 20

  Хора които не познават и признават миналото си ,нямат бъдеще.

  Харесва ми изказването на Сенов,от робството -2 века под Византия и 5 века турско няма начин да не ни се е отразило на нравите и държанието ни в определени ситуации.

 29. 29 Профил на Балкани
  *****
  Неутрално

  Не плачи, Моше.
  Знаеш, че пишеш глупости.

  cenov
  Весело
  * 18

  Преди 2 години ми стана много мъ4но като разбрах,4е Румъния никога не е била под турско робство като нас.
  ...

 30. 30 Профил на РБ
  *****
  Неутрално

  През 1939 суверенна Полша е била АТАКУВАНА ВСЯЧЕСКИ
  от Хитлеристка Германия и Марксистка Русия
  /и унищожена завинаги -- според плановете на "хилядолетния" нацизъм на окупаторите/.

  С България е било по-друго:

  Хитлерова Германия не е безчинствала в съюзна България.

  Братужките на Джугашвили Сталин след 1944
  са зачитали някакъв формален суверенитет на колонизираната
  НРБ.

  Да разбелем
  * 16

  За да разберем защо ни няма в клипчето - достатъчно е да посетим Полша...

 31. 31 Профил на цайса
  *****
  Неутрално

  За ,,горяните"ставаше въпрос-тяхния водач Горуня също е бил партизанин,но след 9 септември не му е харесало как се развиват нещата,особенно колективзацията и се надигнал,естествено веднага са го ,,неутрализирали4.Вярно ,че нищо не се пише за този момент,но аз това съм чувал.

 32. 32 Профил на БК
  *****
  Неутрално

  Много хубава статия!
  Да кажат Гоце, Божидар Димитров, Красимир Каракачанов с какво да се гордеем поне три минути - нали са историци и са "донасяли" с гордост на народната власт.

 33. 33 Профил на Балкани
  *****
  Неутрално

  Тук имаше има и днеска Гоце, Костов, Станишев, Пирински, Доган...

  Почвата тук е по-далеч от Великобритания и САЩ, например,
  и по-близо до Азия, Турция, Русия.

  Почвата е добра за много неща, подходяща е и за социализм -- както любезно установил марксисткият ни ви дядо Благоев.

  В Сравнение с далечна Полша, която се е сражавала преди векове с Турция, а по време на ВСВ е имала някаква
  армия във Великобритания...

  СВТ
  * 13

  Докато там имаше Валенса и Хавел тук имаше Желев и Семерджиев

  Докато там имаше Балцерович и Клаус тук имаше В.Димитров и Орешарски.

  Вероятно това е причината.

 34. 34 Профил на До цайса
  *****
  Неутрално

  Грешиш! Горуня няма нищо общо с горянското антикомунистическо движение.Горуня е комунистически функционер, който наивно е смятал, че може да свали Тодор Живков от власт без подкрепата на Москва.

 35. 35 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Най ми харесва това, че слагате в един кюп, тези които продължават да загробват България наедно с Иван Костов- който пък я измъкна от батака на Виденов!
  Браво, късопаметни или злонамерени(по-вероятно) българи. Толкова са прозрачни и безскруполни наследниците на БКП, та чак не ми се вярва да съществува такава мръсотия.
  Е, как да ни има в клипа?

 36. 36 Профил на я пък тоя
  *****
  Неутрално

  КАК ЩЕ НИ ИМА ТАМ? ТА НИЕ ПАК СМЕ СИ ТУК!!!! И НИКОГА НЕ СМЕ СИ ОТИВАЛИ.

 37. 37 Профил на Мартин
  *****
  Неутрално

  Искам да подкрепя всички които обръщат внимание на горянското движение. Доколкото знам (а то не е много), това движение е уникално за страните от източния блок, с едно изключение, мисля, че беше Литва. Движението просъществува около 10 години и загиват около 2000 души. През това време се водят и няколко доста големи сражения. За съжаление през този период 1945-1956 г. западът не обръща особено внимание на съпротивата срещу комунизма и затова тези факти не добиват популярност. А за най-голямо съжаление дори и сега никои не се е наел да изследва и популяризира този исторически момент който напълно заслужава да бъде отбелязан в историята на борбата против комунизма.

 38. 38 Профил на Мартин
  *****
  Неутрално

  Искам да подкрепя всички които обръщат внимание на горянското движение. Доколкото знам (а то не е много), това движение е уникално за страните от източния блок, с едно изключение, мисля, че беше Литва. Движението просъществува около 10 години и загиват около 2000 души. През това време се водят и няколко доста големи сражения. За съжаление през този период 1945-1956 г. западът не обръща особено внимание на съпротивата срещу комунизма и затова тези факти не добиват популярност. А за най-голямо съжаление дори и сега никои не се е наел да изследва и популяризира този исторически момент който напълно заслужава да бъде отбелязан в историята на борбата против комунизма.

 39. 39 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Единственото, което може да се запомни са лагерите в Белене и митинга на "Орлов мост".
  Другото е мизерия.

 40. 40 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  А Беларус има ли я в клипа ? А Азербайджан ? А Казахстан ?
  За какво участие говорим ?
  ГЪБАРКО : "ЗАЩО НИ НЯМА, ЗАЩОТО ТУК ВСЕ ОЩЕ Е КОМУНИЗЪМ.". Точно така.

 41. 41 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Разстроено

  Я па се возмущавам другарю.

  И днес йощ Прусия
  да е на 2 строшена
  с стена Берлинска,
  ако не бе Костов!

  Но, Ванчо
  притисна Рейгън,
  стъписа Тачер,
  шастиса Горби!

  Останало е история. Обаче признава ли ти някой...

  Българин
  * 35

  Най ми харесва това, че слагате в един кюп, тези които продължават да загробват България наедно с Иван Костов- който пък я измъкна от батака на Виденов!

 42. 42 Профил на Свежо
  *****
  Неутрално

  Е, това е идея Георги! И аз бих сложил в клипа шествието от 3 ноември щото си беше първо и автентично, Синия митинг на Орлов мост, после януари 97...

 43. 43 Профил на Сопата
  *****
  Неутрално

  Къса, къса памет! Забравихте ли или така ви е по-удобно, че Костов натика мутрите вдън земя, та не можеше да се види ни един джип мутренски, че "лошия" Костов извади от управлението Меди Доганов, и оня се закле, че ще го унищожи, че след управлението на Жанко България беше жалка картина, сравнима само с Лукановото наследство? Какво ми се правят тука на много отворени в политиката разни песоглавци на отчет в разни отдели?
  Където ръшнеш и изскача по един - двама доносници, от низините, та чак до президентството. За какво става дума тук?
  За мъртвата хватка на тия, която не ни е пуснала до ден днешен.
  С това ли да се гордеем? С тия ли да се гордеем?
  Ама де сопа, де!

 44. 44 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 790 Неутрално

  аз предлагам кадри как работници крадат от предприятието, в което работят. това в смисъл, че подриват по този начин икономиката на социалистическата система

  malart.blog.bg
 45. 45 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Разстроено

  То минута Свобода да мислиш за в къщи няма,тоя ми говори за цели 3 минути.Не става, МИНУТА Е МНОГО !

 46. 46 Профил на Малей как крадяха като сега
  *****
  Весело

  До 44
  Хе-хе! Да добавим и директорите, и замовете и партийните секретари и бригадирите...и чистачките. Колкото по-нагоре, повече

 47. 47 Профил на един
  *****
  Неутрално

  три минути са много - предлагам да се намери стойностен образ на думата "лъжа" - от атентата в църквата "Св.Крал" през 25 -та година, та до ден днешен (с 1-2 изключения на държавници)

 48. 48 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Трябва да свикваме в ЕС. Винаги ще има някой за който да няма място на въртележката. Кой знае колко още неща липсват в този клип, но нали трябва да е само 3 минути - европейска му работа.

 49. 49 Профил на ej,Cajs
  *****
  Неутрално

  преди няколко дни,Мис Панама,на въпроса,кой е Конфуций,каза,че той е измислил "конфузията",та и ти. Иван Тодоров-Горуня е бил терорист от Врачанския партизанска банда,наречена отряд. Бил е заместник-комисар на бандата,а главния гангстер е Цоло кръстев-командир на отряда. Когато Горуня и ген Цвятко Анев се готвят за вътрешнокомунистически преврат,съвсем не са искали да се разделят с комунизма. генерала го вкарват в затвора,неговите побратими,Горуня го самоубиват,а Кръстев го "бгутна" една количка на ДС на спирката в Бояна,загина на място. Чети повече за гнагстерските борби на бандитите-комунисти,много са интересни,сега пак продължават.

 50. 50 Профил на bravo
  *****
  Неутрално

  Перфектана статия,невероятно дълбока и верна. Но България не попада нито в границите на нормалното,нито в границите на ненормалното,затова ни няма никъде,умрели малоумници сме,с малки изключения.

 51. 51 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много добра статия. Актуална. И аз изпитвах същите мисли. Също изгледах клипа и все се надявах да ни има някъде. Напрегнато го гледах и си казвах аха аха- я митинга милионния на СДС в София, я живата верига около НС за отмяна на член 1 от К., я нещо друго ще има от БГ, но уви.
  Добра статия на Господинов. Браво!

  Има ли живот след демокрацията ?
 52. 52 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Право пише авторът, да е жив и здрав.
  Трябва всеки да си направи- вътре в себе си- своите три минути и да ги показва и прави навсякъде.
  Иначе в клипа може да има само мутрата на доволен агент- доносник.

 53. 53 Профил на ИП
  *****
  Неутрално

  Не се изхвърляй.

  Иван Петров
  * 39

  Единственото, което може да се запомни са лагерите в Белене и митинга на "Орлов мост".

  Другото е мизерия.

 54. 54 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Най-много подриваха онази социалистическа икономика,
  както подриват и тази социалистическа икономика,
  крадците с власт. Крадците от ешелоните на властта.

  Работниците нямат много време да крадат,
  защото трябва да работят или да се правят че работят.

  Правиш се на разсеян?

  Jean-Baptiste
  * 44

  аз предлагам кадри как работници крадат от предприятието, в което работят. това в смисъл, че подриват по този начин икономиката на социалистическата система

 55. 55 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Според мен една от причините за нашата неогласена изолация не се крие в миналото, а наднича от настоящето. Българската комунистическа партия винаги е поставяла интересите на Съветския съюз над българските, ние бяхме колония, подчинена на московските диктатори, а нашият Живков беше старателна марионетка. Нямаше друг по-голям низкопоклонник пред Червените господари от нашия мъдър партиен и държавен ръководител. Славата на нашата страна като най-верен сателит на СССР никога не е била поставяна под съмнение. Тази слава все още поддържа своята актуалност, несъмнено товарищ Станишев е живо доказателство, Лукойл е само брънка сред безбройните примери. Друг рудимент на българо-съветската дружба е проведеният преход от Държавна сигурност, преданото и вярно до гроб на КГБ зловещо с пъклените си престъпления формирование.

  Какъв клип, щом Гоце е президент, а от президиума на Народното събрание все сътрудници на ДС ни се присмиват, в Президентства, министерстра, кулоари на Народното събрание, телевизии, вестници, навсякъде гъмжи от синковците с горещи сърца и хладен ум. Има сведения, че дори и в градските писоари е имало служители на ДС, подслушващи пикаещите. Какви клипове?

  Дори и кандидатите в евроизборите са бивши ченгета.

  За какъв 10 ноември да говорим, след като всичко беше измайсторено доста бутафорно от ДС. За какви екомитинги и страхове да бъбрим, след като от кадрите с малката редичка се виждат суратите на Берона и Ал.Каракачанов? За какво сбиване пред Кристал? За какъви митинги пред Александър Невски с Анжел Вагенщайн и Продев на трибуната? За какви клипове, щом майор Деянов ни е министър, а Велислава Дърева получава награда? За какъв преход изобщо може да се говори, след като цялото държавно управление е в ръцете на децата на другарите от ЦК.

  Просто у нас комунистическите вождове заебаха идеята, в името на която трепаха народа си и го оставиха под Чернобилския дъжд, параванът на социалистическите идеи и дърдоренията за "добруването на народа", отдавна не им бяха нужни. Те МНОГО добре си знаеха истината за мъртвата утопия.
  Захвърлянето на плановата икономика, падането на СИВ и Варшавския договор не ги смутиха много-много, те още от 1985 г. си правеха задгранични капиталистически дружества и през тях изсмукаха външния дълг , вкарвайки пребоядисани бутафорни машинарии уж като модерни технологии.

  Какви клипове след този бандитски преход, кой би искал да ни допусне до себе си след тоталното разграбване на страната от мръсната комунистическо-ченгеджийса пасмина, властваща и до днес.

  Носталгия по 1989 г не може да има. Трябва да преглътнем факта, че се оставихме в ролята на измамените камилчета.

  Нашият клип може да дойде, когато изгоним от властта завинаги червената проказа.

 56. 56 Профил на Солидарност
  *****
  Неутрално

  През 1939 Полша е нападната и завладяна от социалистическия тоталитарен фашизъм на Хитлер и Сталин
  и превърната в диктаторска колония на СССР.
  Този трагичен период в историята на Полша продължава до 1989 година когато социалистическият лагер на СССР се разпада.

  През 1980те години най-забележимата и широко известна още тогава антифашистка освободителна борба в соцлагера на СССР принадлежеше на полското движение Солидарност.

  Фактът, че клипът за борбата срещу диктатурата СССР "пропуска" да спомене за най-забележителното антифашистко освободително движение през него период, полската Солидарност, говори, че клипът е поръчков боклук /социалистически/.

 57. 57 Профил на Като насрани
  *****
  Неутрално

  Не като насрани, а болшинството са с насрани задници. Такава е системата, такава е била винаги. А всеки, който знае че задника му е насран, рано или късно тръгва в крак и прави това, което се изисква от него. И ако се наложи да убие дори баща си, ще го направи - иначе насрания му задник ще лъсне. Я ще се намери свидетел, я някой ще изрови досието му. А ако не убие баща си - него ще убият - подготвени убийци с насрани задници има много. Системата е проста, но ясна и логична. И участници в нея са болшинството. Та това е причината да лаем, ама и да се спотайваме. И в това се състои силата на системата. Всички са в ръцете на системните администратори, а тяхните задници са най-насрани. И все за досиетата на ДС, дето са описани насраните задници, все за тях се хващаме. Но за новите досиета, там дето са описани новите насрани задници - нима за тях не се сещаме? Ама си траем. Кога ще заговорим за тези досиета? Защо Асланов не отвори дума за тях? И приемаме за нормално батето Славков да ни се хили пиян от телевизора, а Жени Живкова едва ли не е звезда! Палячото СерГей ни поучава и ни се подиграва, Гоце също, да не говорим пък за циганина Доган. Ами всички останали - Петковци, Галевци, Овчаровци, Гагаузовци, Добревци - всички ги знаем, до един със насрани задници, всички готови да убият баща си, ако вече не са го направили. Тъжна картина, трудно може да се вмести в кратък клип. Затова да се радваме на последните посерковци Юруковци и тям подобни. Иначе системата не прощава, помита дори големи серачи като Луканов, на всички ни е ясно, че пред нищо не спира. Неразкритите убийства, отвличания, кражби и всичко около нас са достатъчно ясни сигнали. Европа не може да измие всички насрани задници. Ако си спомняте, в социалистическа България тоалетната хартия не стигаше. И висчки знаехме - беше планирана на глава, а осраните задници бяха повече от главите. Нищо не се е променило. Затова и символа-кенеф си е на мястото.

 58. 58 Профил на destilator
  *****
  Неутрално

  Нашите три минути ги има - това е огромния митинг на Орлов мост и Цариградско шосе , когато хората бяха сигурни в успеха на СДС . Има и едно интервю с наглия другар Луканов , който поемал "ВИНАТА" само с мезета.Тези кадри илюстрират двете страни на прехода - ентусиазмът и наглата пресметливост. Резултатът се вижда.

 59. 59 Профил на все пак
  *****
  Неутрално

  В архивите на ДС сигурно е имало филми от екодемонстрациите ,но така и не се разкриха

 60. 60 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Ние бяхме свидетели на вълненията за СВОБОДА. Постоянното ни обработване с петстотинното „турско робство”, влияе негативно върху духовната търпимост на нас българите, така както го прави и превикваме с унезителното „бай ганю”. Ние българите(тракийци), бяхме представени на балканите като ЧИСТА РАСА ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА. Когато две раси се смесят, ти си играеш с две различни ситуации. Ти си фондаментално объркващ от "Култури" и "Традиции", което пречинява УЖАСНИ БОЛКИ на едното или другото от двойката.
  Слънцето командва всички идеи на земята.Той е най-комплексираната емоционална експресия от светлинни вълни, пулсове и обороти. Угасне ли слънцето, умират всички идеи. Желанието за масов духовен бунт и свобода се получава от всички движения и съображения на ума на който отрежиш ли му жичките и той спира като компютър. Ние дадохме 300,000 жертви и близо 2,000,000 емиграция на болшевишката некъдърност с революция или без революция от 9 IX 1944 г. до днес. Революциите в Русия, Китай, Куба, Виетнам, Северна Корея и революцията от горе на Горбачов, бе осъществена от висшата и средната класа на обществото.
  В 1956 унгарците се надигнаха и масово отказаха да приемат нито источната нито западната форма на експлоатация. Те просто пожелаха продукцията и съдбата на държавата да са в техни ръце.
  Чешките вълнения през 1968 г., също така завършиха с трагедия за чехите испитали интелектуалното ИМ заробване от болшевишките тъпизми.
  Всички избори от това което сме свидетели до сега са НЕСПРАВЕДЛИВИ. Тези които не гласуват, СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЧИТАТ, или ако те са % мнозенство, нови избори да се насрочат и с НОВИ лидери.

 61. 61 Профил на обективен
  *****
  Неутрално

  Във всяка страна има поне 2 вида солидарност...

  Като насрани
  57
  ...

 62. 62 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Причината най-вероятно е, че тук комунизма все още цари малко или много. От влиянието му не са лишени и навлезлите чуждестранни компании, в които, съдейки по писанията по форумите, се издигат не можещите, а умеещите да се помазват и да доносничат...

 63. 63 Профил на един видял
  *****
  Гневно

  датата е 5 юли, 06.05 часа източно европейско време, стоя пред моята секция, влизам, казвам "Добро утро", подавам си паспорта, подписвам се, взимам бюлетината, влизам в тъмната стаичка, задрасквам комунизма, слагам бюлетината в плика, връщам се до урната, пускам си гласа, МОЯ ГЛАС! Колко време е тази свобода? Има-няма 2 минути! Нали толкова искаме, само 2-3 минути, за да бъдем Европа и света, който великите българи създаваха преди 14 века! Малко неща трябва ДА НАПРАВИТЕ И ВИЕ! ЗА ДА ИМАТЕ СВОЙТЕ 3 МИНУТИ СВОБОДА!! Мислете, братя и сестри!

 64. 64 Профил на политик
  *****
  Неутрално

  Нас ни НЯМА и правилно,не е станало такова събитие което да се оприличи с 56 или 68-ма год. за да ни включат в клипа и естествено да ни уважават.ГеОрги умишлено крие истината и не я пише,но ние помним и разказваме гоше: На 10 ноември се състоя поредния пленум на БКП, на който са взели решения касаещи партията им и нищо повече. Думи като протест,стачки,демокрация никой никога не е изговарял публично,после почнатая, всеки докопал се до трибуна да си съставя легенда,но това е друга работа.Пропуснали сме историческия момент завинаги.

 65. 65 Профил на gv
  *****
  Разстроено

  Мдаа, наистина статията е много точна и малко тъжна.
  Няма ни в клипа, защото тези, дето я разбираме и сме готови да я носим отговорността да бъдем свободни сме малцинство. Ама много малцинствено малцинство сме.
  Дано поне сме отгледали бъдещо мнозинство.

 66. 66 Профил на A
  *****
  Неутрално

  Аз предлагам първите няколко секунди да са от демонстрациите в Русе от '87 и '88 година породени от периодичните обгазявания на града от братска Румъния - да караме по хронология все пак.

 67. 67 Профил на ккк
  *****
  Неутрално

  Мили сънародници, стига с това Византийско и Турско робство. Хищо не ни е направило робството. Погледнете България след Византийското робство - какви Царе, каква култура. Погленднете Левски, Ботев, Захари Стоянов и още много други. Родолюбци, граждани, хуманисти. Къде е сега Левски? Какво общо има народа сега с народа от Априлското въстание? Лесно е всичко да се извинщва с някъкво далечно робство. И нека да не забравяме че Турците дето толкова са ни виновни са били федерална и доста напреднала империя за времето си. Факт е че нито езика сме си загубили, нито църквата, нито фолклора. За съжеление само за 45 години комунизма унищожи неща които оцеляха 500г. Първо унищожиха интелигенцията и селската и градска бизнес класа. Смазаха църквата, напълниха я с гейове и доносници. Обезобразиха българското семейство като го откъснаха от земята и го натикаха в панелки по градовете. Пренаписаха Историята, Конституцията и учебниците. Спряха достъпа до свободна информация и култура. И много, много хитро при първи признаци на нестабилност през 88/89г "пуснаха" или прогониха 10% от населението. Аз бях на около 30 тогава. От 24 човека компания 18 заминаха в рамките на 8 месеца. Всички с висше образование с по 2 езика с таланти с мечти. Почти всички сега са в Северна Америка или Европа на добри или водещи позиции в професиите си. Тези 6 които останаха в БГ са доста добре. Мисля над средно ниво но са отвратени и уморени от политическия живот. На 50г хората си гледат повече семействата - революция се прави с 20 годишни не с 50г. Кои са сега 20 годишните? Чалга, пушене, проституция, дроги, неграмотност. Не не са ни виновни Турците! Виновен ни е този тумор комунизЪма които за по-малко от половин век ни обезобрази, направи ни бездушни, непочтени и жестоки към самите нас.

 68. 68 Профил на КОНСТАТИРАЩ
  *****
  Неутрално

  Как ще ни има на клипа,когато предвижданията на Бжежински са били събитието в да се сбъдне през 1992 година.Но нетърпеливият перестройчик Горбачов,за да накаже непослушния нему Тодор Живков,възлага на генерал Шарапов
  да се свали Тодор Живков и начело да застанат известните нам
  реформатори.Значи клипът трябва да се с българския принос -
  ролята на генерал Шарапов и българските реформатори,т.е.
  някой друг е свършил работата вместо нашите постдесетоноемврийски десиденти.А може би по подходящо е
  да се включи закуската с френския президент Франсоа Митеран
  и десидентите български начело с д-р Жельо Желев. Значи има
  какво да се включи в клипа,което ще покаже пълната пасивност
  и неучастие в промяната на партиите създадени около кръглата маса.А както личи и от самите коментиращи и те не
  признават никакъв принос дори и на сините,които са бащи на
  българската демокрация.Какво имам пред вид?Тези люде считат
  че в страната ни има все още комунизъм.То бива,бива,но Маркс
  изглежда е прекалил с този призрак,който броди из Европа,та
  нашите сини все още не могат да спат спокойно и като пате в
  кълчища така са се оплели в собствените си антикомунистически настроение,че вече не могат да различат
  демокрация от социализъм и т.н.
  А иначе напълно подкрепям направения анализ на Георги Георгиев и считам,че той е напълно прав - няма изявен принос
  на нашите демократи,който да се включи в клипа.
  А може би забравяме нещо? Не е ли клозетната чиния възможност да се включи в клипа като символ на политиката
  на сините след Десети ноември,които превърнаха странат ни в
  клоака и естествено е в клоаката да има и тоалетна чиния.
  Да на не говорим колко са на лрой тези,които клоакират върху имиджа на България.Давайте сега да гласувате за включването на тоалетната чиния в този пре3стижен клип,отразяващ борбата за демократични промени в бившите социалистически страни.

 69. 69 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  От устата на много мъже и жени, българи в активна възраст съм чула да твърдят, че са уморени, отвратени, обхванала ги е апатиия...
  Ето на такъв мой съгражданин бих искала да кажа:

  драги мой съгражданино,
  разбирам те! Разбирам те напълно!

  Изолацията е естествена реакция на чистоплътни хора, но има неща, които трябва се вършат, въпреки апатията, въпреки неудоволствието, въпреки отвръщението. Защото никой друг освен нас не може да го свърши нашата работа ...никой друг освен нас не може да извърви нашия път...ние трябва да го извървим.
  Ще ме попиташ : ЗАЩО?!
  Отговарям ти: Заради правото да гледаме в очите нашите деца, когато те ни попитат: - А какво прави ти, лично? Тогава какво прави?!
  Това е тайният и големият смисъл на някои неща, които сега могат и да ни изглеждат безсмислени...
  Разбираш ли?!
  Аз няма да се уморя да повтарям примера със чехското землячество в Дубна през 1968 година, на което бях свидетелка . Това бяха 50-60 души физици и химици, които в началото на септември 1968 г. още докато колоните от съветски танкове все още трополяха към Прага, те (тези 50 -60 души) подписаха протест срещу нахлуването на тази съветската машинария в независима Чехия...
  Можеше ли този протест да спре войските?!
  - Не!
  Какво можеше да се случи с тези учени, подписали писмото?!
  - Можеха да ги уволнят и нищо да не се чуе за тях...
  Защо го правеха, прекрасно знаейки, че поемат този риск...?!
  - Правеха го заради правото да гледат без срам и увъртане в очите своите деца...

  Ето защо сега Чехия я има в клипа, а България я няма...
  Това е разликата.
  И тя е огромна.

 70. 70 Профил на ДС
  *****
  Весело

  ДВОРЦОВИТЕ ПРЕВРАТИ В ЕС НЕ ГИ НАРИЧАТ РЕВОЛЮЦИИ!
  ЛУКАНКОВИ КУФАРЧЕТА, КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ, ЗАМЕНКИ, ПРЕМЯНКИ, ПОДМЕНКИ!
  КОМУНИЗМЪТ Е МЪРТЪВ!
  ДА ЖИВЕЕ МАНГАЛИЗМЪТ!

 71. 71 Профил на как
  *****
  Неутрално

  Как да ни има?!?
  Цитирам: Попитали Радио Ереван: какво щеше да стане, ако не се беше случил 10-ни ноември. Отговорили:

  Внучката на Тодор Живков щеше да бъде депутат, внукът на Борис Велчев главен прокурор, синът на Димитър Станишев - министър-председател, и т н ....

 72. 72 Профил на любопитен
  *****
  Неутрално

  Четейки коментариите,които подбирате и се налага да се четат с паролата ТУК разбрах,че всъщност тези коментарии са най-интересните.Някои от авторите считат,че това е израз на внимание и оценка,че коментариите са стойностни.
  Тази практика трябва да продължи,защото е повече от отегчително да четеш само ругатни,псувни или безсмислици.

 73. 73 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  За тези, които счетат,че "турското робство" им е виновно.
  През турско българинът е бил поданик на една огромна империя, заедно с други народности, населявали тази империя, араби, евреи, гърци ,сърби ,арменци,кюрди и др.Той е имал и е ползвал всички права ,коита са имали и другите народности в империята:
  -свободно да пътува по цялата империя и извън нея
  -свободно да изповядва своята религия и да строи свои религиозни храмове.
  -да изучава децата си на своя език.
  -да се занимава със свой бизнес и да притежава собственост, съотвестваща на имотното му състояние.
  -да участва в управлението на страната .Мнозина българи са били чиновници в турски учреждения или са били в съдебния състав на турските съдилища, когато техен сънародник е бил обвиняем.
  -да се заселва и да живее на всяко населено място в империята

  Какви роби сме били тогава, когато сме имали изброените по-горе човешки права?Не случайно ,когато евреите от Испания ги изгонват през 15 век, те се заселват в турската империя, защото са знаели за турската религиозна и етническа толерантност.Що за български мазохизъм е да се представяме за роби, когато никога не сме били?Когато това го казвам , някои дори се обиждат: роби сме били и туй то!За отбелязване е ,че в народопсихологията на другите народи, които са населявали турската империя и сега имат отделни държави, нямат такова чувство и разбиране, че са били роби.Това го има само при нас българите.Дори т.н. национално освободителни български движения е по-правилно да се наричат със съвременния израз сепаратистки движения, защото нашите борби са били за отделяне от турската империя и създаване на собствено "царство и господарство", а не за някакво "освобождение", защото човешките права на обикновенния българин след образуване на българската държава не са се изменили съществено.
  Нека сега да проследим правата на българите през комунизма:
  -нямаш право да пътуваш в чужбина и си ограничен в пътуванията си в собствената си страна(откритите листове за пограничните райони).
  -нямаш право да изповядваш религията си, въведен е войнстваш атеизъм.
  -нямаш право да се занимаваш бизнес, а може да бъдеш само наемен работник.
  -не може да притежаваш имущество над определен лимит.
  -закрепостен си по отношение на жителството.
  Липсата на тези елементарни човешки права при социализма прави човека роб в пълния смисъл на тази дума.Ако българина е бил някога роб в своята 1300 годишна история, то това е било по времето на 45 годишното комунистическо управление на България.Този период трябва да го наричаме комунистическо робство.
  Мнозина, обаче не са осъзнали тези очевидни истини.Нашата история е пълна с митове.

 74. 74 Профил на Ж.Ж.
  *****
  Неутрално

  Според мастити политици в България не се уважава достатъчно датата 10.11.1989 година,защото Желю Желев чак
  на 12.11.1989 година е разбрал,че в странат ни има промяна.
  Но било неудобно да се мести денят на промяната на 12.11.1989 година и затова към 10.11.989 година се отнасят
  политиците малко пренебрежително.

 75. 75 Профил на kaka aka
  *****
  Неутрално

  До 10 (Бориаз)
  цитат:
  "Има други области, в които сме добри- спорт, армия, толерантност и т. н."

  Така ли? Я гледай ти колко са ни различни възгледите. Често ми идват гости в Германия, все интелигентни, образовани хора и пак на скоро - не за пръв и със сигурност не за последен път - чух да казват учудено - ама тука много негри има (което впрочем не е вярно) и все с руси мадами, не това не мога да си го представя, всеки трябва да ци стои при расата. Е, знам, това може да мине и под мотото расизъм, но при всички положения е пълна липса на толерантност. Или може би вие имахте нещто друго в предвид? Ракажете...

 76. 76 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Има нещо, което уж случайно пропускате. Това е разбираемо, предвид болния ви и архаичен антикомунизам. А това нещо е истината за това, че огромното мнозинство редови комунисти бяха отговорни и честни хора, калъпирани от парията си така, че една стотинка да намереха на земята я носеха в милицията. Работеха даром за държавата ни по 12 часа на ден, та и събота и неделя. не даваха на децата си да се лигавят, да се хвалят презд останалите с привилегииите си имането си, ако имаше спор - витнаги упрекваха и наказваха собствените си деца. Сега това не се случва - нито с демократите, нито със социалистите. Загнихме като нация, провалихме се, унижожихме си морала и обазованието, я това предопределя предимно лоши неща занапред.
  Живейте с крадци, бандити, с чалга и фекални предавания като Биг брадър и си спомняйте за тези редове. Антикомунизмът не е самоцел, той беше нужен и ценен за да направи България по-добра. но не успя, провали се, самоизяде се. Помнете това, чугунени глави!

 77. 77 Профил на Уточнение
  *****
  Неутрално

  Не че има значение, но репликата на "вината" и "мезетата" е на лицето филип боков, баща на автокрадеца рецидивист боков.

 78. 78 Профил на докога
  *****
  Неутрално

  българина може да не е имал голям период от време собственна държава за което може да са му виновни другите народи.
  но да няма свои принципи си е виновен самия той.
  докога.

 79. 79 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 458 Неутрално
 80. 80 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 913 Весело

  До kaka aka Неутрално 75
  Ами како ако, ако излезеш от сферата на думите и отидеш към сферата на делата ще видиш колко голяма е разликата между германците, които след холокост треперят да не ги обвинят отново в някакъв вид расизъм и българите, които освен че са приели арменците, спасили евреите от екстрадиране, живеят без някакви големи драми в смесеноп общество с други етноси и въпреки арогантното отношение на лидерът на партията на малцинтвата (по-скоро "малцинството" и опитите зорлен да се раздухат някаква ксенофобски отношения това се случва само в медиите.
  Или няма да се съгласиш с мене? Защото аз по същия начин мога да ти кажа, че много германци, французи, англичани и т. н. вече казват: Да си ходят вкъщи- какво правят тука тия емигранти?- обаче тихичко някак си, да не ги чуят каките. Или и ти си ги чувала, или в Германия си ходила само на екскурзия!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 81. 81 Профил на kaka aka
  *****
  Разстроено

  Е, хайде сега пък и вие, "на екскурзия", стана ми смешно чак. Прав сте за миналото, разбира се, но на мен никак не ми прави впечетление споменаване на безкрайно отдавъшни заслуги, както и на минали грехове. Много шикозна от ваша страна е тази "аргументация" от детската градина - "ние така, ама и те иначе". Язък за думите, които изписахте.

  Мен лично много малко ме интересува какво една страна е правила в миналото, ако това има за цел да забули, омаловажи или пренебрегне настоящето. Нека тези хора се обръщат назад, които няма за какво да се хванат сега, тука и днес.

 82. 82 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Напред, О, парии презаредени!

  Носете до края на света
  недоносеното соц недоносче,
  чугуни мързеливи!

  Велики са сатанишефските шефове на световния социалистически лагер воглаве с Хамстер #1.

  Да живей и хамстерува вечно!

  Праф е другар #76.

  ОБЕКТИВЕН
  76

  Има нещо, което уж случайно пропускате. Това е разбираемо, предвид болния ви и архаичен антикомунизам.

  А това нещо е истината за това, че огромното мнозинство редови комунисти бяха отговорни и честни хора, калъпирани от парията си така, че една стотинка да намереха на земята я носеха в милицията. Работеха даром за държавата ни по 12 часа на ден, та и събота и неделя.
  ...
  Помнете това, чугунени глави!

 83. 83 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 913 Весело

  Ами ще го повторя- може този път да не се смееш и да го прочетеш
  "живеят без някакви големи драми в смесено общество с други етноси и въпреки арогантното отношение на лидера на партията на малцинтвата (по-скоро "малцинството" и опитите зорлен да се раздухат някаква ксенофобски отношения- това се случва само в медиите."
  Това се отнася за ДНЕС, СЕГА, В МОМЕНТА!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 84. 84 Профил на ДЕМОКРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  Много ти е ОБЪРКАНА мошевишката "констатация".

  "Фашизмът" на д-р Желю Желев, под друго заглавие, е от 1982 година

  Пропускаш ролята на Рейгън, САЩ и Тачър, Великобритания.

  Пропускаш събитията Чаушескови и Берлинска стена.

  Живков славиха от власт моментално След паденато на Берлинската стена.

  През предните дни седмици имаше потоци източногермански бежанци които бягаха от Лагера на СССР и през Унгария емигрираха в Австрия...

  КОНСТАТИРАЩ
  * 68

  Как ще ни има на клипа,когато предвижданията на Бжежински са били събитието в да се сбъдне през 1992 година.Но нетърпеливият перестройчик Горбачов,за да накаже непослушния нему Тодор Живков,възлага на генерал Шарапов
  да се свали Тодор Живков и начело да застанат известните нам
  реформатори...

 85. 85 Профил на един видял до номер 76
  *****
  Весело

  абе обективния, ти изби рибата и закова в десятката павлик Морозов и всички тимуровци и так далее. Цитирам те, заюото си абсолютен гьон или комунист, с неисживяни още мечти! "...А това нещо е истината за това, че огромното мнозинство редови комунисти бяха отговорни и честни хора, калъпирани от парията си така, че една стотинка да намереха на земята я носеха в милицията. Работеха даром за държавата ни по 12 часа на ден, та и събота и неделя. не даваха на децата си да се лигавят, да се хвалят презд останалите с привилегииите си имането си, ако имаше спор - витнаги упрекваха и наказваха собствените си деца...: Бас си майката, а пък аз си мислех, че в любимата Партия се влизаше само за лична изгода и 100% кариеристично подбуди!!! Майка му стара, ако знаех, че там са само честните хора, щях да се скъсам, но да ме приемат за комунист!!!
  Ха-ха-ха, смешник, ходи на 4ти км да те прегледат.

 86. 86 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не знам каква е тая мания със суперлативите. България била с най-жестокия комунистически режим (след СССР, де; рамо до рамо, крило до крило)... В ГДР беше по-жесток режим, но и там е имало бунтове, и там сменяха председателя на компартията; не като в България. В България беше най-ориенталският соц, това е то. И мнозинството се беше напаснало идеално на системата, за какво му беше да се кахъри да я сменя? Доказателството са първите, "демократични" избори от юни 1990 година, пак спечелени от червените дядо мразовци. То те си ги печелят редовно както знаем... Те и комунисти не са баш, и социалисти не са, ами са си едни перкендета, които най-добре се оправят в българската суматоха. Като Доган и отвреме навреме клоуните като Жорж, Кобургът, сега бат'Бойко и така на всеки километър по някой доброволец.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 87. 87 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  изглежда повечето тук забравяме до каква степен точно ни бяха промити мозъците когато настъпи демокрацията. нека не се заблуждаваме- онзи 10 ноември нямаше как да бъде възприет като паметен от нацията, най-малкото защото на тази дата ние всъност не разбрахме какво точно се случи. от самото сдс в първите седмици от съществуването си твърдяха че целта не е събарянето на комунизма, а само заличаването на червената буржоазия. да си го признаем- ние просто МНОГО си обичахме комунизма. да си го кажем- в онези първи месеци на 1990 почти целокупния бг народ застана зад БСП, малцина си признаваха открито че симпатизират на опозицията. оправдано е. тя тая машина за промиване все пак не е от картон- мен лично ми трябваха 2-3 години докато осъзная до каква степен съм бил заблуден роб на комунистическата доктрина. за бога, та в оная епоха ние нямахме дори търговски банки, нямахме преподаватели по пазарна икономика, ВСЕ още нямаме граждански кодекс. прехода от демокрация към комунизъм по правило е лесен- идва с танкове и подковани ботуши и се осъществява за 4-5 години. обратния обаче се оказа неимоверно по-труден. така че напълно подкрепям форумците който смятат че все още сме си в комунизма!

 88. 88 Профил на ВИИ Крал мас
  *****
  Неутрално

  Гуано, напрасно се тревожиш.

  Световната социалистическа революция бъдва и пребъдва
  цъфти и връзва независимо от Болгария.

  От Венецуела до Корея, Северна, разбира се.

  От Куба до... сещаш се... До края.

 89. 89 Профил на Спомен
  *****
  Неутрално

  През него време живеех в Лос Анжелис, САЩ.

  Разбира се, следях новините от СNN до деня с вечерните новини
  показващи падЕнието на Берлинската стена,
  тоест когато източни и западни германци вече се прегръщаха и празнуваха, а милиционерите се бяха изтеглии или пасуваха.

  На сутринта, карайки за работа, от новините от радиото
  научих, че Т.Ж. е свален.

  Същия ден, или някой от следващите, в дебелия вестник L.A.Times имаше снимка на софиянци ликуващи около катедралата Александър Невски...

 90. 90 Профил на Пъзльо
  *****
  Неутрално

  "... Или от онова първо шествие на 3 ноември... С целия страх, който ясно си спомням."

  Най-вярната част от това чудесно есе.

  90% от българите бяха наплашени чак до 1998 г. !!!

  Да плачеш или да се смееш на тази срамна параноя, при положение че след 1980 г. в България нямаше почти никакви политически репресии, в сравнение с преживяното от унгарците, чехите, немците, поляците, дори и българите (но през 50-те и 60-те).

  Съвсем ми е ясно и защо оня период е продължил цели 5 века, а не например 3-4 века, както при съседите ни.

 91. 91 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това с ликуването беше доста по-късно

  Поне един месец народът се ослушваше коя рода (или династия по западному) ще се покатери на опразненото столче.

  И дойдоха ония с брадите (както им викаше народът на СДС-то) и почнаха да ги приказват едни такива приказки... Това доведе до направата на кръгла маса, толкова кръгла, колкото земята, т.е. изглеждаше по-скоро квадратна и плоска; доставиха се напитки и вина, па се заприказваха по цял ден за мезета. Имаше един страшен Янко Янков, който задаваше страшно неудобни въпроси, които получаваха тривиални отговори, а един голям мъж, Жельо Жельов повтаряше "Ние сме демократична организация". После се уговориха избори, преди които един вестник публикува една карта с концлагери... Имаше и един гениален плакат с тоалетна, през която трябваше да си ходи БСП-то уж... Пустият му чех, как крадна идеята после! Главен редактор на вестника беше някой си Волен Сидеров, много бояк и тогава, и сега... Избра се Велико Народно Събрание, което гласува набързо Нова Конституция. От избраните СДС кандидати, някои от най-бойките и сълзливите преминаха и те в червения лагер, въпреки, че Жельо обясняваше на хората на другия ден след загубените избори, които минаха под мотото "45 години стигат" и "Ние пак сме тук!", да не се боят, защото макар и да са загубили изборите, за новата конституция трябвали две трети, БСП-то имали, абе, едва малко над половината (над 50% демек) гласове, СДС-то ще блокира "лошите" предложения. От тая малко над една трета поборници останаха половината, повечето перковци, прочули се с дългите си и безсмислени речи, на които се смееха и най-верните им приятели.

  После имаше гладна стачка, към която се присъедини волю неволю целият народ. Отначало бяха отпечатани купони, а отпосле и пари, банкноти... Това е то приносът на България.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 92. 92 Профил на Умните гласуват
  *****
  Неутрално

  Гуано 86,
  за първи път съм съгласен с теб до някъде. Но не трябва да се забравят масовите убийства 44-45, когато избиха елита на страната, кървавия "народен съд", разстрела на опозицията, офицерството и цели министерски съвети и народни събрания, Белене, Скравена, Ловеч, побоищата и убийствата по "колективизацията", страха довел до масовото доносничество и до 1,000,000 члена на БКП при разпадането й.

  Затова ни заля тази просташка посредственост и прехода към свободния свят се поведе от крадливи ченгета, перестроечни марксисти и откровени съветски агенти, корумпирани и в червата. Да не пропусна алчния комплексар, със тежка московска зависимост - Кобурга. Затова и мразят неистово Филип Димитров и Иван Костов - защото не са от тях. Друг е въпросът, защо няма по-добри от тях двамата днес.

  ЧУДО Е, че сме в НАТО и ЕС. Чудо, което сме длъжни да опазим. За сега чрез гласовете ни за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ !

 93. 93 Профил на сСср
  *****
  Неутрално

  Морозов, освен като лъжлив пъзльо изпъквате като леке.

  Пъзльо
  * 90

  "... Или от онова първо шествие на 3 ноември... С целия страх, който ясно си спомням."

  Най-вярната част от това чудесно есе.

  90% от българите бяха наплашени чак до 1998 г. !!!

 94. 94 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 913 Весело

  Добре де, щом ще се връщаме толкова назад, и аз да кажа:
  Шоковата терапия ни я приложиха в икономиката, а в политиката заложиха на плавния преход. Мно-о-о-о-о-о-о-о-о-ого плавен.
  В Чехия, Полша, Унгария, Словакия шоковата терапия след като разтърси икономиката разтърси и политиката. А в Словения успяха да минат май само с плавен преход (е, не толкова плавен като нашия де). Румъния въобще няма да е споменаваме с онази стрелба на снайперисти в тълпата. Но те тогава и бяха съвсем гладни, милите. Та Чеушеско си отиде от това, което сам предизвика.
  Всички тези народи се научиха да се самоуправляват и тогава влязоха в ЕС. Ние- напротив, молехме се да влезем, за да има кой да управлява нашите политици, иначе се самозабравят. Резултатите всички ги виждаме, но това е положението. Българинът може да работи, да води войни, да спортува, но още не се е научил да взема самостоятелни решения и на гражданска позиция. Дано да се научим на тези неща в рамките на ЕС, иначе пак ще трябва да се "учим от грешките".
  Помня и Стоянов (тогава президент) като "затвори" фабриката за илюзии и после спря закона за лустрацията и хоп- 800 дни "илюзия".
  Помня и Станишевите обещания как щял да изгони португалците от магистрала Тракия и после се скъса да ги задържи.
  Помня и Виденовата и луканова зима.
  Но винаги съм смятал, че рапликата на Левски отдоло не трябваше да я забравяме. Не за друго- иначе в кавги ляво-дясно, старо- младо и т. н. забравяме (или искат да забравим), че всъщност българите искат "чиста и свята република". Ако някой успее да я наложи влиза в пантеона до Левски и неговия мавзолей ще е нерукотворен. Сега засега кандидати за тази почест няма (поне аз не виждам).

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 95. 95 Профил на Либертака
  *****
  Неутрално

  Забравете 10 ноември--историята де-комунизацията започва от5 юли 2009 ! Да ги смъкнем -веднъж и Завинаги!!Гласувай!!! Гадна комунистическа твар-изедници !Всички в С Ц Затвор!!!!!

 96. 96 Профил на Пъзльо
  *****
  Неутрално

  Аз съм друг "Морозов"
  Много сме, нямаме свършване

  А в "морозовското" ни семейство е нямало нито един комунист или ОФ активист, с изключение на един братовчед натегач. С други думи - били сме нещастни изпадняци, без всякакви връзки.

  Опитвам се да си спомня какво чувстваха хората по това време.
  За еуфорията е ясно. Тя е колективно чувство.

  Тези, които не бяха членове, чувстваха срам, че не са били по-активни преди това и се опитваха да помагат на "демократите" с каквото могат. Около мен имаше предимно такива хора. Атмосферата беше изключителна, а и бяхме млади и ентусиазирани.

  "Членовете" и семействата на военни и милиционери безспорно бяха наплашени. Статистиката е неоспорима - става дума за повече от половината от населението на България!!! Рекордьорите на Варшавския договор.

  Сега повечето от тези хора не искат да си признаят този страх, но той съществуваше. Тези хора присъстваха и се ослушваха и оглеждаха на всички тези митинги. Искрено искаха да се адаптират.

  Дано това чувство за вина да им е за урок и да бъдат по-активни на следващите избори.

 97. 97 Профил на Хаджи Димитър
  *****
  Неутрално

  Понеже все пак в българската многострадална история има няколко десетки или стотици имена, дали живота си в борбата срещу комунистическата тирания, а тези жертви са паднали под безразличните погледи на народоннаселението, което вече три пъти гласува за БКП/БСП, чието управление започва и завършва винаги с криза, предлагам в трите минути, които авторът предлага да запълним, да влезе следния текст:
  "Свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, само се превръща в друга форма на тирания, която може да се упражнява от малък или голям брой хора, или от една единствена личност" - Томас Джеферсън, бивш президент на САЩ.

 98. 98 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  За разлика от България...

  Полша Има силна католическа християнска църква.

  Полша е Далеч от топли морета...

  През ВСВ за Полша е нямало "съюзнически социализъм"
  от страна на Хитлер или Сталин.

  Полша е нямала Георгий Димитров с който да се срамува и гордее, че в услуга на ционистка Марксистка Москва
  отпочнал през 1923 година неуспешен марксистки преврат
  в родината си, поради което героично побягнал през Сръбско
  за Германия, където попаднал на "хора", тоест в затвора,
  на подиума на Лайципгския съдебен процес,
  а от бил спасен чак в Москва.

  За бъде спуснат триумфално като диктатор в Болгария след като великата Марксистко-Ленинска Армия на СССР на Джугашвили Сталин подготвила напълно почвата през 1944.

  След което, след някое още време, Москва прибрала великия син на болгарския народ и го преминала на друга работа.

  Тоест, в мавзолей копиращ такъвто на Ленин и прочее модерни и древни... варвари.

  До време.

  Смяната на социалистическия курс към Капитализъм, от Анти, предизвика в БГ известни катаклизми.

  БКП се лиши от мавзолея си.

  В ссср, обратно -- забраниха кпсс,
  но мавзолеят на марксисткия терорист Ленин
  си е жив и здрав...

 99. 99 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  до Умните гласуват...

  Хубаво си съгласен, макар и донякъде, ама кой си ти?

  Пък аз казвам. "Умните убеждават глупавите за кого да гласуват". После може и сами да гласуват.

  Чел съм протоколите (е, не всички, далеч не всички. Сигурно е имало и "секретни" от така наречения "Народен съд". Има осъдени на смърт депутати, гласували някакъв си закон, доста маловажен. Съвсем да не говорим за по–едри птици като принц Кирил, виновен защото е принц, примерно. Мисля, че почти цялото Народно събрание, което е било непосредствено преди влизането на съветски войски в България, е било осъдено на смърт тогава. Част от "осъдените" са съдени по очевидни доноси, без доказателства. Имаше нещо като: "еди-кой си бил казал, че бил видял някъде си подсъдимия..." или "... бил чул подсъдимия да се хвали или да казва..." В доста от случаите изглежда като лична саморазправа. Това, разбира се, няма нищо общо с правосъдието. То всъщност и името му едно такова, "Народен съд".

  Някои, по–ловки, избягват правосъдието и се поставят в услугите на новата власт. То и това е нормално и не е българско изобретение.

  Лошото е, че и досега тази психология на "Народния съд" си я има. Четете само тук колко мераклии има само да "съдят" тоя или оня. Разбира се, доживотна му е малко, направо смърт. Не е чудно, че съдебната система е на това дередже и няма почти никакъв авторитет.

  Репресии е имало не само в България. Такова е било времето — на гениалния социален курс по шеф и кройка, "какво значи тук някаква си личност", гениалното прозрение на един поет пред лицето на смъртта, и той осъден така, малко набързо и не съвсем без лични мотиви.

  Значи според мен, комунизмът в България си е бил съвсем човечен, сега без да се засягат онеправданите. И то не само за един човек и придворните му човеци и надолу до селския даскал или пощальон. Вярно, страх, ама инак какво? Я да си спомним там за преклонената главица как беше? Не с остра сабя, ами с тъпо ренде... Обаче – копанката пълна, макар и с лайна, но пълна! Иначе Балканът пее хайдушка песен, ама кел файда, като кръвта пак тече ли, тече и голям праз от разкълчените самодиви, като главата ти само се люшка?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 100. 100 Профил на Х
  *****
  Неутрално

  За съжаление разни негАдяи тълкуват цитираното негАдяйси
  и натрапват "свобода".

  Така царска Русия отнела възможността на Българския народ
  да се освободи със свои сили и темпо.

  Далеч преди руско-турската "освободителна" война обаче,
  през 1848, е юдодионисткият Манифест на Комунистическата Партия за световен социалистически диктатурски нацизъм.

  Юдоционисткият Марксистки Диктатурски Нацизъм
  е поощрявал всякакви диктатурски нацизми, екстремизми и войни,
  включително монархически, с предимство за социалистически.

  След Марксисткия Манифест е кървавата гражданска война известна като Парижка Комуна.

  По-късно е обреченото Априлско въстание в България 1876.

  Десетки и стотици други...

  После е руско-турската война.

  След освобождението Руския отново е използвана
  за да "освобождава" България -- използвана е от световния
  юдоционистки марксистки нацизъм...

  Тук е мястото да си спомним за обичана от тирани и мошеници
  пропаганда -- Трябват ви още 20 или 40 или 200 или 400 години
  търпение за да се считате свободни...

  Хаджи Димитър
  * 97

  Понеже все пак в българската многострадална история има няколко десетки или стотици имена, дали живота си в борбата срещу комунистическата тирания, а тези жертви са паднали под безразличните погледи на народоннаселението, което вече три пъти гласува за БКП/БСП, чието управление започва и завършва винаги с криза, предлагам в трите минути, които авторът предлага да запълним, да влезе следния текст:

  "Свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, само се превръща в друга форма на тирания, която може да се упражнява от малък или голям брой хора, или от една единствена личност" - Томас Джеферсън, бивш президент на САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK