Една муха

Една муха прелетя тези дни от край до край света и кацна по всички медии. Една мъртва муха всъщност. Една убита муха по-точно. Муха, убита от президент.


Не мога да стоя безучастен при смъртта на една муха. Връзката ни е литературна, обичам я като герой, който прехвърча тук-там из някои истории. Всъщност появява се още в Стария завет, после Лукиан й пише "Похвално слово" и все така прелита между доста корици по-нататък. Обама също е герой, разбира се, и той донякъде литературен. Та сблъсъкът между тези двама герои в ефир стана исторически. Мухата имаше своите 15 секунди слава, преди да влезе завинаги в историята. Посмъртно, както обикновено се влиза там. Ако живеехме в друго време и не телеграфните агенции, а Омир разказваше тази история, тя вероятно би започнала така: О, Мухо, възпей оня пагубен гняв на Обама...


Какво се случи. Докато американският президент дава интервю, една муха влиза в ефир, кръжи около него, той замахва добронамерено с ръка, тя продължава да кръжи безстрашно. После каца на ръката му, Обама се концентрира и с един удар я "неутрализира". Усмихва се, похвалва удара си и дори посочва жертвата на операторите. Жертвата веднага влиза в кадър, просната възнак на килима в Белия дом, в целия си ръст.
Известно е, че мухите обитават тази земя доста преди нас. Така че би следвало да разполагат с някакви права. Имали са повече еволюционно време и е възможно да са построили една далеч по-бляскава демокрация. Ами ако това не е била обикновена домашна муха (Муска доместика), а президентската особа на мухите, дошла на официално посещение? Тогава убийството става политическо. Никога не знаеш кой точно ти е кацнал.


Какво толкова, просто една муха, казва здравият човешки разум, специализиран от хилядолетия в убийства на мухи. И не само. Разум, който може да оправдае всичко. Ама и тя душа носи, казва друг глас, гласът на баба ми. Май оставам на страната на мухата в този сблъсък, на губещата страна, разбира се, където е мястото на всички, занимаващи се с писане и други обречени работи.


Гаф ли е убийството на една муха в ефир или автентична реакция, добре сработил рефлекс? Коментарите във форумите са най-различни. Как може да е новина, възмущават се едните. Президентът не се поколеба да използва сила, радват се други. Изцапа ръцете си с кръв, се чува от един блог към "Гардиън". Ами ако е била натъпкана с електроника, пита друг форум. Да му мисли Иран, казва четвърти. Това си е предупреждение към Северна Корея, виждат знаци пети и шести. Ирония и сериозност се смесват. Коментарите не пропускат да се пошегуват на гърба на бедната муха.


Разбира се, убийството на една муха няма да промени света - виж, ако беше пеперуда... Макар че след мистериозното чезнене на пчелите човек никога не знае.


Екологията в дълбочина не е просто загриженост за бетоните по плажовете и алтернативните енергийни източници, а преразглеждане на антропоцентричния егоцентризъм, замисляне над вселенския обществен договор с всичко живо и неживо около нас. Това в екологичен план.


А в български политически план, който обичайно е далеч от екологията? Тук един наш президент "неутрализира" не муха, а див планински козел, защитен от Червената книга, ама какво толкова. По-интересното е, че от доста време сме престанали да различаваме мухата от слона. Онова, което тук поради свикване и безразличие виждаме като муха, на други места виждат като слон. Друго тегло, други мерки, друга чувствителност.


Национална особеност на българската публичност е, че за три дни може от слона на тежък корупционен скандал да направи невинно бръмчаща муха. А после със същата лекота да снабди тази муха с имунитет и я превърне в депутат. Бръммм, леко жужене и слонът (скандалът) отлита.


Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Първа мисъл: WTF?????

  Втора мисъл: И хората му плащат за това?????

  Трета мисъл: А да Дневник е новия Стършел.

  Без мисъл: Само Костофффф!

 2. 2 Профил на chitatel
  *****
  Неутрално

  Поздравления за добрата статия!!!

 3. 3 Профил на Любим твой соц
  *****
  Неутрално

  По принцип без мисъл са избирателите на Сергей и АхмеТ

 4. 4 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Явно в тая криза авторът е доста поогладнял, след като заради единия хонорар прави от мухата от слон. Другият път като Обама се изкашля нека статията да е по-дълга - тогава и хонорарът ще е по-добър. Трябва да се хлеби, а пък има значение за какво се пише. Хонорарите да вървят......
  Господинов - пожелавам ти тази и следващите години да са харни и хонорарни за теб.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  до #1 - бягай да пишеш във в."Дума", там ти е мястото

 6. 6 Профил на Окото
  *****
  Весело

  Айде стига претенции - ако искате само Аристотел, Кант или Шопенхауер, недейте да четете вестници! А иначе - Обама я уби по будистки. Защото будистите казват: "Ако ти се наложи да убиваш, направи го безпристрастно и без омраза!" А Гоце - там сме без коментар. Как да коментираш комунист?!

 7. 7 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  "ефир" не е българска дума. българската дума е "етер"!

 8. 8 Профил на teko
  *****
  Неутрално

  Разбира се,ако аз убия муха,това си е просто убиване на една муха.Но когато президентът на наи-великата държава убие муха,това е напълно разли4но не6то.Ако на мен моята секретарка ми извърти една свирка,това си е в реда на не6тата,но ако американският президент полу4и това удоволствие,ве4е е не6то съвсем друго.В слу4ая тази муха е ве4е муха -светица и 6те влезе в пантеона на загиналите за 4ове6ки правдини(разбираи мухе6ки правдини).Господин президентът няма право на такива постъпки,много хора 6те ревнат.Правилно,за6тото по4нат ли да избиват мухите,непременно 6те се стигне и до о6те много друга непотребна твар,която обитава света.А такава твар по света много и тя,макар и в безопасност по4ва да надига вои,не от страх,а за да бъде само забелязана,6тото ина4е никои не я забелязва и тя се 4увства то4но това,което е.Една непотребна твар,създадена от природата просто,за6тото природата е разнообразие и слава богу,в нея има място за вси4ки.Вси4ки видяха мухата,милата ,много прили4а6е на журналист.Ама не от тези дето умират в горе6тите то4ки на земята,а от тези дето са като ле6ояди и само 4акат да замири6е на мър6а за да насо4ат натам обективите си и да

 9. 9 Профил на teko
  *****
  Неутрално

  и да лапнат поредното пар4е и после да разспипят вонятя навсякъде по света

 10. 10 Профил на shellstone
  shellstone
  Рейтинг: 8 Гневно

  най-уважавания от мен вестник, един от единствените с реални коментари и без личностно мнение на авторите-само факти...за това и все още го чета, но...................КВА Е ТАЯ КРЕТЕНИЯ БЕ РЕДАКТОРЕ??? ИМА НЯКВА ТЪНКА ЛОГИЧЕСКА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ /ТОЛКОЗ ТЪНКА, ЧЕ ПОЧТИ Е НЕВИДИМА/........Я СЕ СТЕГАЙТЕ У КРЪСТА, ЧЕ..........ТВА ДА НЕ Е ВЕСТНИК ЗА ЕСЕТА НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ПО ЖУРНАЛИСТИКА....

  оставени на самите себе си, нещата имат тенденция да вървят от лошо към по-зле.
 11. 11 Профил на Окото
  *****
  Неутрално

  Абе хора, къде ви е чувството за хумор?!

 12. 12 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 514 Весело

  Каква дълга и грандиозна алегория, за доста банално и кекаво обобщение в края.

  Сигурен съм, че Ге.Го. никога не е убивал муха.
  Иска му се да убие слон, ама пак малко не достигна

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 13. 13 Профил на Време Разделно
  *****
  Неутрално

  И тези мухи делят земята на наши и ваши...

  "Известно е, че мухите обитават тази земя доста преди нас."

 14. 14 Профил на ссср
  *****
  Неутрално

  А вие защо биете мухите?

  Защо ?!?

  kilgore
  Весело
  * 12

  Каква дълга и грандиозна алегория, за доста банално и кекаво обобщение в края.

 15. 15 Профил на з-з-з
  *****
  Весело

  Размазваща символика има само в саможертвата на тази муха!
  Покрай конфузната ситуация с Обама и тази оригинална статия, се сетих за едно бюлгарско стихче: "Разсърди се Мухльо-мухата на пчелата добрата, дето сбира прашеца, дето прави медеца, дето всички я тачат, а пък Мухля не рачат ..." Дали ще се намери някоя решителна длан да размаже и нашите мухи...

 16. 16 Профил на Аlexander до Анонимен
  *****
  Весело

  Еееее, ти застреля всички лисици!

  Дневник не ни е бащиния... Дневник е медия. И дава трибуна, място на авторите си.

  Господинов е автор, да ти напомня. И то интересен. Понеже не е основно вестникар, а преди всичко бг писател... После е колумнист в Дневник... Ами тук му е мястото на този текст. Къде другаде?

  Не може да сме 24 в денонощието четящи само и единствено чисто журналистически текстове и да лаем по форумите...

  Читателското съзнание има често крещяща нужда от текстове като този на Господинов, понеже този текст прекрачва отвъд ежедневната журналистика, че и доста по-далеч... По-художествен е от нея... Кое му е лошото?

  Пък и не ти ли писва и на теб понякога от чиста политика и чисто писане за политика?
  Уморително е...

  Пък и толкова навътре да го вземаш... Ти крещиш... За какво е всичко това? Я прочети пак текста, за да видиш, че има качества...


 17. 17 Профил на Гицка
  *****
  Весело

  Честна дума, първото нещо което подсеща мухливото заглавие е "Автобиографични бележки".

  Чак от самия текст се разбира, че е упражнение по американофобия, семитофобия, изобщофобия.

 18. 18 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Кво очакваш от някого, който чете (блогове на) гардиан?

 19. 19 Профил на Tom
  *****
  Неутрално

  До Пламен:
  Кой те е излъгал, че етер е българска дума?

 20. 20 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Деца,

  Не се карайте!

  "Ефир" иде от гръцки, "етер" също...

 21. 21 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дяца,

  човекот пише че хомо сапиенс е нахален егоцентричен тип животно дето по рефлекси треби всичко което не му харесва исе намира на една ръка или една пушка или една ракета разстояние.

  и му е тъжно и мъчно заради това. това си е една достойна елегия за безотговорната човешка природа концентрирана в пъпа си независимо че пъпът временно е на президентска позиция.


  абе вий отговор на литературен въпрос/демек анализ на неподозирани-от-автора-посания не сте ли писали, бе?

  как може да не схванете толкоз очевадни неща?

  това е истината. всички други мнения по този и други форуми да се изтрият и забранят. завинаги. после да влезе МАО. Или поне Пиночет

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 22. 22 Профил на хайде стига!
  *****
  Неутрално

  Тоя с мухата сигурно се мисли за гениален философ. Май се побъркахме тотално. Каква ти муха, братче, слон, и то бесен от най-ужасяващите и потресаващите. Обаче ръцете са ти вързани, ти само наблюдаваш, толкова ти е гадно, че чак не ти се коментира. Новини не гледаш, бягаш, криеш се, търсиш спасение в природата, радваш се на слънцето и си мислиш дали някой злодей като тези в управлението няма да ти наложи данък и върху него. Защото 45-годишното премиерче, дето всички го спрягат млад, та млад, макар че това е възраст за баща с деца поне на 15 години, показа колко много обича себе си, колко мрази хората, как не му пука от нищо, как за него закони няма и може да харчи парите на държавата за прищевките си, за лъжите си, за глупостите си! Отврат, не държава! На всичкото отгоре и тъпи истории за мухи!

 23. 23 Профил на живамуха
  *****
  Неутрално

  Евала, както се казва по нашенско. Бравос, г-н ГГ, наистина отдавна не бях чел толкова плътен и не само Ваш текст. Поздравления! Бъдете здрав!

 24. 24 Профил на Читател 13
  *****
  Неутрално

  Ако талантливият български писател Георги Господинов прочете този форум, веднага ще разбере огромната разлика между читателите на книги и читателите на вестници. Макар форумът на Дневник да е сравнително висок, сега се оказва безпомощен и неподготвен. Покойният Йордан Радичков би се радвал много на този текст. Браво, Жоро!

 25. 25 Профил на мухоловка
  *****
  Неутрално

  Супер!!! Смешно и сериозно!

 26. 26 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 531 Неутрално
 27. 27 Профил на Superanonimen
  *****
  Неутрално

  Още една безмислена повърня на некадърния провинциален драскач от Ямболл

 28. 28 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  "ефир" е руска дума, с типичната транслация на гръцкия корен. На български се казва "етер"!

 29. 29 Профил на хе-хе
  *****
  Весело

  Хе-хе, нищо и никаква муха замени цяла екскадрила изстребители. Пустата муха успя да разсее Президента и му се наложи да попита интервюиращия за какво са си говорили. "Ал Кайда", руското ФБР, иранските тайни служби “Еттелаат” и други мили "другари" вече разработват електронна муха тип "марионетка". Не е необходимо да се обучават терористи, да се инвестират излишни долари в разработването на терористични планове или сексуални диверсии ала'Моники Люински и др. подобни, за да се "пожелае" главата на американския президент да се врътне в необходимата посока. Миг невнимание и после цял живот страдание.

 30. 30 Профил на Корекцийка
  *****
  Весело

  миг невнимание - цял живот баща
  Ами така е, не може да се мисли трезво, като ти бръмчат мухи в главата. Случаят Обама/мухата обиколи по-бързо земното кълбо, отколкото случая Клинтън/Люински

 31. 31 Профил на Фен на Обама
  *****
  Неутрално

  Тази муха показа (и доказа) на всички нас, че всяко живо същество на тази земя (колкото и малко да е) може да влияе върху друго същество (колкото и голямо да е)!...Този е важният извод, а Жорко Г. може да си играе с думичките до догодина, ама к'во от туй?!?

 32. 32 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Г-н Господинов, и на теб Вас ви е жал за мухите, като ги убиват, гонят, ама те, мухите те мразят и плюят и ти носят мръсотии. Виждате ли ги във форума, в управлението, навсякъде. Само да им паднем и ще вземат да ни трепят, както защитения козел утрепаха.
  Та жал ми е за мухата но не толкова, възхищавам на мисленето по този повод. Както и за козела...
  Поздравления за подисаното писмо, което прочете Теодора Димова....

 33. 33 Профил на prostotiq
  *****
  Неутрално

  Егати тъпата статия. Ей,авторе,отвори някой справочник по разпространение на радиовълните или някой учебник по физика за да разбереш,че "ЕФИР" е теоритично,условно,техническо понятие. Това е среда,където е възможно разпространението на радиовълните. И понеже е условно,няма измерения,не може да се регистрира,значи е нематериално,а всеки летящ обект лети или във въздушното пространство,или в космическото(което също е материя). А ефирът(етерът-гр) не може да се използва за летене,не само на мухи,ами и на най-дрените материални частици. Той се "използва" само за разпространение на ИЗКУСТВЕНИ радиовълни. Слънчевата светлина не се разпространява в ефира,но тази материя не е за теб и такива профани като теб. Хаймани такива,само омагьосвате простотията.....

 34. 34 Профил на Ефир
  *****
  Неутрално

  Думата "Ефир" не идва от гръцка дума а от турската "Еферим машала".
  На Обама това не му е първата муха която се върти около него по време на шоу.
  Мухата преди да издъхне го прокълнала, ХАИР ДА НЕ ВИДИШ, ДАНО И ТИ ДА ПУКНЕШ КАТ МУХА".

 35. 35 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  #33 "(етерът-гр)"

  ей, невежо тъп! "Етер" е на български. На гръцки е αἰθήρ (политонико), транслитерирано aithēr. "Ефир" си е чист русизъм.

 36. 36 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 374 Неутрално
 37. 37 Профил на RedZax
  *****
  Любопитно

  Както винаги Г. Господинов е невероятен...
  Литературната дарба си е дарба...
  Колко хубаво е, че има хора като него, които се занимават и с журналистика, защото нивото на журналистите (освен, че трябва да са послушковци) е стигнало до ниво: "ъ-ъ-ъ" и толкоз!
  Липсват ми в българската преса позиции, които да са защитени по този начин, независимо на чия страна са в политиката...
  Всичко хубаво на автора с пожеланието да ни радва още дълго време!

 38. 38 Профил на Сганю Погански
  *****
  Неутрално

  Таз дето падне там във ефира - тя не умира!

  Да впрегнем всичкия ефир в борбата за мир.
  Келепир има в тия работи.

 39. 39 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Гоше и преди и сега ти казвам по една м..йна,пиши си книгите защото са страхотни и остави светския живот .Мисля че за 5-6 път не улучваш темата, позицията че и писането ти нещо се обърква.Нещо не улучваш "ваксата",ще загубиш ЧИТАТЕЛИТЕ. С много голямо уважение....само към писателя...но не и към публициста....!

 40. 40 Профил на Словослагател
  *****
  Весело

  Таз дето легне там във ефира - тя не умира!

  Сганю Погански
  * 38

  Таз дето падне там във ефира - тя не умира!

  Да впрегнем всичкия ефир в борбата за мир.
  Келепир има в тия работи.

 41. 41 Профил на plamen
  *****
  Неутрално
 42. 42 Профил на Аlexander до plamen
  *****
  Весело

  Много пламенно го даваш...

  И русите са взели думата от гръцки... Дори първоначално "етер" идва от латински (има си го дори написано на латински), а после преминава в гръцки и руски...

  Ние, както винаги, сме накрая...

  Не е нужно да се обиждаме за неща, които човек е хубаво, но не е длъжен да знае...

  Брей, сербез народ , бе!

  Ако бяхме така активни и напористи и в протестите си срещу политиците, щяхме да цъфтим и връзваме вероятно...

  Но явно енергията на някои винаги избива точно там, където не е нужно...

  Май една от скритите идеи на текста на Господинов по-горе намекваше точно за това...

  Аз бих го казал по-кратко...

  Българите сме все на брашното евтини, а на триците - скъпи...

  Една муха и една дума са в състояние да отприщят дебати, словесни бури и скандал...

  Един живот, който ни смачква не е в състояние да накара българина да си вдигне трътката и да го промени...

  Я какви кощунствени мисли ми идат...


 43. 43 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Щом има набедени политици и бизнесмени, защо да няма набедени писатели и колумнисти?

 44. 44 Профил на Monika
  *****
  Весело

  Браво! Браво!
  Надявам се продуктивността и вдъхновението на г-н Георги Господинов да не го напускат никога!!!

 45. 45
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 46. 46 Профил на Златин Златев
  *****
  Неутрално

  На кое бе Пламене се казва етер и на кое ефир?
  "етер" на български се употребява за група химични съединения.
  "ефир" се използва като радиочестотно пространство за изрази като "в ефир" - "on air"
  Провери в речниците от БАН или в google translate ако щеш.

  Преводът на името на гръцкия бог Αἰθήρ на български е Ефир.

 47. 47 Профил на Bear Force One
  Bear Force One
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Уважаеми Господин Господинов,

  Мисля че е крайно време да спрете да използвате dnevnik.bg за свой личен блог, в който записвате с красиви думички моментните си вълнения. Макар че, съгласен съм, името на сайта, предразполага към подобно решение.

  Поздрави.

 48. 48 Профил на Златин Златев
  *****
  Неутрално

  И ми е странно, от цялата статия това ли беше най-интересното за което да се хванеш? Нещо друго няма ли да коментираш?

 49. 49 Профил на К.
  *****
  Гневно

  Изключителна глупост!

 50. 50 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  онова,което виждам в бг от германия, като работещ лекар, е слонска простотия,непоправима тъпня , неспасяем кретенизъм,цъфтяща селяндурщина
  за гг :+++++

 51. 51 Профил на Аlexander до Навуходоноср
  *****
  Весело

  Не, драги, объркал си ме с mediator37, цветенце!

  Не му е тук мястото, но влез горе в полето за търсене на статии, и потърси материала в Дневник, озаглавен "Класация на най-влиятелните хомосексуални знаменитости" от 1-ви май тази година, за да се хванеш за главата!


  И за да ти стане ясно кой кой е...

  Аз бях онзи, който цитираше постоянно г-н Медиатора, за да го накарам да млъкне!

  Съжалявам, че те разочаровах... Намери си по-добра причина да ме обвиниш в нещо...

  Грешката е вярна...

  Щеше ти се, но... не се получи...

  Приятно четене!

 52. 52 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Боримечка, много си коректен. Този тъп провинциал с провинциалната си графомания наистина си е повярвал, че казва нещо. И 15-годишен селянин от Карнобат би се изчервил като прочете глупост като:
  Ако живеехме в друго време и не телеграфните агенции, а Омир разказваше тази история, тя вероятно би започнала така: О, Мухо, възпей оня пагубен гняв на Обама...

 53. 53 Профил на без коментар
  *****
  Неутрално
 54. 54 Профил на Hot Blooded Animal
  *****
  Неутрално

  Държава, в която се е случило президент да убие муха по телевизията има шанс да тръгне напред. Спомням си един предприемач, който уби бяла мечка, но това не му помогна да си продава маргарина по-добре... От друга страна при нас президента е в отлична кондиция. Обзалагам се, четой би убил и 33 мухи с един удар. Всъщност, проблемът май не е в това колко мухи може да убие той, а в това единствено нещо, върху което човек може да намерии 33 мухи, кацнали едновременно. Колко жалко, колкко жалко ... И колко е несправедливо едно лайно да ти пречи да пазкриеш истинските си способности!

 55. 55 Профил на Fix на Икономическата Криза
  *****
  Весело
 56. 56 Профил на Я не съм толкоз учЕн
  *****
  Весело

  "антропоцентричния егоцентризъм"

  ехааа кви сложни думи ... кво ли значат

  "Екологията в дълбочина не е просто загриженост за бетоните по плажовете и алтернативните енергийни източници, а преразглеждане на антропоцентричния егоцентризъм, замисляне над вселенския обществен договор с всичко живо и неживо около нас. Това в екологичен план."

  Ай стига бе ...

  "Известно е, че мухите обитават тази земя доста преди нас. Така че би следвало да разполагат с някакви права. "

  тоя урок съм го пропуснал.


  Интересното е че не само никой не коментира дадена статия по същество ами и статиите не пишат по същество, с една дума бла бла бла ...

 57. 57 Профил на ОО Общество
  *****
  Неутрално

  Сесесерковци опяват Америка, Европа и България.

  Това е Прогрес!

 58. 58 Профил на sofiot
  *****
  Весело

  А така, американците продължават да си бият мухите!

 59. 59 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не разбрах за каква муха става въпрос в статията.

  gradinko.bg
 60. 60 Профил на Рецензия
  *****
  Весело

  Анализът манифестира убедително мухолюбиво миролюбие.

 61. 61 Профил на БКП на КПСС
  *****
  Неутрално

  Муха герой. Паднала в борбата с американския империализъм.

  gradinko
  * 59

  Не разбрах за каква муха става въпрос в статията.

 62. 62 Профил на Опасен чар
  *****
  Весело

  Стига с тия простотии,бе,тате!

 63. 63 Профил на мда ...
  *****
  Неутрално

  Много добър текст, но за съжаление някои от коментиращите тук просто нямат чувство за хумор.

 64. 64 Профил на защо
  *****
  Неутрално

  Зашо трябва човек да публикува всичко, което мине през галвата му. Господинов, текстът ви е : тъп, ненужен, и скучен.

 65. 65 Профил на Orwell
  *****
  Неутрално

  На вкус и цвет товарищи нет.

  Според някои субекти
  от романа 1984 блика жинерадостен хумор...

  мда ...
  * 63

  Много добър текст, но за съжаление някои от коментиращите тук просто нямат чувство за хумор.

 66. 66 Профил на уточнение
  *****
  Весело

  В бърлогата на звяра.

  БКП на КПСС
  * 61

  Муха герой. Паднала в борба срещу американския империализъм.

  gradinko
  * 59

  Не разбрах за каква муха става въпрос в статията.

 67. 67 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Вижте какво, дай да се разберем.
  Муха + мед е = на МУХАМЕД!
  Барак Обама има мюсилмански произход.
  Допущам тя като негов фен, да се е опитвала да го целуне?

  Ето един стих от Ботевата Лирика;

  Там в нощната тама,
  срещнах се аз с една.
  С нея дълго аз се бих.
  Кокалите и строших.
  Това бе тя!
  Еана МУХА.

  ---- Автор Хр. Ботев

 68. 68 Профил на EU Dnevnik
  *****
  Неутрално

  Какво ви става? Вчера - приоритетна промоция на Сталин, днес - на Турското посолство.

 69. 69 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  Тоо афтор умора нема!Пощади ни бе бате!Провинциалниот комплекс не се лекува!

 70. 70 Профил на Zapper
  *****
  Весело

  Има ли граници сесесерската простотия?
  Антиамериканска, антиевропейска, антибългарска...

  Муха 67 бръмчи напъвайки се от копнеж да изкара
  САЩ и Христо Ботев... мохамедани.

  Goof Luck

 71. 71 Профил на Graovec
  *****
  Весело

  I would like to be a fly on the ass of the first lady
  I can die there

 72. 72 Профил на Авакум Захов
  Авакум Захов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Граовец,изтъркай си езика хубаво!!

 73. 73 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "Няма място за диви животни" на Бернхард Гжимек.
  " От какво живеят мухите цеце се питали хората – нали от антилопите и от дивите животни? Тогава по какъв най-лесен начин би могло да бъдат унищожени те? Отговорът бил ясен: като планомерно се избива всяка антилопа куду, всяка газела, всяка жирафа, всеки носорог, с една дума – всяко живо същество, в чиито жили има дори една капка кръв, която може да послужи за храна на мухата цеце. Щом тези крилати преносители на болестта умрат от глад, след известно време би могло да се пристъпи към заселването на полезен добитък в местността. И така всичко, което се движело, било планомерно избито. В долината на река Замбези в Родезия били избите по този драстичен начин от 1948 до 1951 г. 102 025 глави дивеч – биволи, антилопи кана, куду, конски и черни антилопи. В действителност след това жестоко избиване на дивеча мухите цеце не изчезнали оттам.
  Още по-жестоко десйтвали контролните власти по унищожаването на мухата цеце в Уганд. И само ..."

  ..Обама се концентрира и с един удар я "неутрализира".

 74. 74 Профил на Гуманист
  *****
  Неутрално

  Какво да коментираме... Ако не бяха световно гуманолюбивите медии да й направят помен, щеше да си остане една

  абсолютно беззащитна и неизвестна муха.

 75. 75 Профил на КуКу
  *****
  Неутрално

  Призовавам всички седесари от 23 МИР (Красно село, Младост, Триадица, Изгрев, Студентски, Панчарево) да гласуват за Синята коалиция и да не гласуват за мажоритарния клиновед Костов.

  Гласуването само с една бюлетина е законно!

 76. 76 Профил на otnovo
  *****
  Неутрално

  Абе,комунистически мекерета,защо изтрихте коментара ми,бе говеда такива. Ефир е условно прието,техническо понятие,то не може да се усети и измери,няма мерна единица. Ефир е среда,в кйоято е възможно разпространението на радиовълните-телевизионни,радио,радиотелефони,релейни,сателитни,мобилни,радиолкационни и пр. , учете бе тъпаци,учете науките,а не се занимавайте с комунистическите помии,не виждате ли на какво прилича странатанми,на кочина ,мозъците на лидерите ни са бандитско-мафиотско-помиярски. няма ли даги смъкнем от сцената,най-после????

 77. 77 Профил на bulgar
  *****
  Неутрално

  всички знаят как се прави от мухата слон ама обратното само ние си можем

 78. 78 Профил на Изследовател
  *****
  Неутрално

  Другата седмица ще бъде посветена от медиите на пръднята на Обама. Нейната воня чрез медиите ще се усети във всяко кътче на земното кълбо.

 79. 79 Профил на Врачка Матричава
  *****
  Весело

  Благодарение на турчеляви джурналяшки доброволци
  самонагърбени с великата чест.

  Изследовател
  * 78

  Другата седмица ще бъде посветена от медиите на пръднята на Обама. Нейната воня чрез медиите ще се усети във всяко кътче на земното кълбо.

 80. 80 Профил на скандинавия
  *****
  Весело

  Гледах интервюто по СНН - да,Президента демонстрира,че може да се концентрира...Надявам се да демонстрира това си качество и в бъдеще но една муха стига.......

 81. 81 Профил на A.
  A.
  Рейтинг: Разстроено

  Абстрахирайки се от всякакво чувство за метафора относно случилото се, изкам съвсем честно да кажа, че светът на хората ще свърши, защото няма как да си шеф на всичко. Сори. Както каза един приятел наскоро : "Природата ще се отърси от човека, подобно жълто мокро улично куче, отърсващо се от капките вода." Тва, че имаш ДжиЕсЕм не те прави по-голям от щъркела или калинката. Единственото, което може да те възвиси е, ако залепиш протеза на щъркел, който си е счупил безвъзвратно клюна в инцидент, както направи наскоро един унгарски зъболекар. В този смисъл този зъболекар трябва да е президент на галактиката, а не обама...

 82. 82 Профил на до 81
  *****
  Неутрално

  Да,действително си комунистически настроен,сиреч,човешки-разтроен. Един ден Щатите ще управляват ДИРЕКТНО света и всичко ще си дойде на мястото. Щом като българските комунисти записаха страната си в НАТО-империалистическата организация,това би търябвало да значи нещо за всяко живо,комунистическо говедо.

 83. 83 Профил на A.
  A.
  Рейтинг: Неутрално

  До 82 :

  Виж, първо съм жена, второ съм родена 1988 година и изобщо не ме интересуват историческите ви комплекси. Аполитична съм. Просто обичам животните и някои хора. Лек ден.

 84. 84 Профил на A.
  A.
  Рейтинг: Неутрално

  До 82 :

  Виж, първо съм жена, второ съм родена 1988 година и изобщо не ме интересуват историческите ви комплекси. Аполитична съм. Просто обичам животните и някои хора. Лек ден.

 85. 85 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Чета ви с радост! Да ви има!!!

 86. 86 Профил на нецивилизовано
  *****
  Неутрално

  Обама се държа като племенен човек. Нямаше нищо цивилизовано в поведението му. Гадно е да се убива муха и то така.

 87. 87 Профил на до жената
  *****
  Неутрално

  Сигурно сте жена,повече от сигурно е,че обичате животните,но по тази логика би трябвало да обичате и комунистите,те са най-злите и смрадливи животни. А съвременен политически живот,не е възможен без история и исторически критерии и ценности. По-добре е да си намерите друг форум,за животни,например и техните най-досадни поредставители,сешате се ,кои,нали...

 88. 88 Профил на A.
  A.
  Рейтинг: Неутрално

  Господине, според мен имате проблем. Казах ви, че не се интересувам от вашите комунисти. Моля ви, спрете с нападките и намерете някой друг, който се интересува от комунисти, за да си общувате с него по тази любима ваша тема. Държите се неадекватно. Добре ще е да престанете. Не смятам, че съм ви провокирала.
  Моля ви, ако таите противоречиви чуватва към любимите ви комунисти, не ги сравнявайте с животните.
  Ако пак започнете да пишете за комунисти, потърсете незабавна помощ.

 89. 89 Профил на читател
  *****
  Любопитно

  Учени присадиха човешки ген на муха, българка ръководи екипа генетици
  27.06.2009 20:35

  Поредно уникално откритие на български учен дава нова надежда на милиони хора в света, страдащи от наследствена периферна невропатия. Под ръководството на доцент Албена Йорданова от Медицинския университет в София, учени от Университета в белгийския град Антверпен успяха да присадят човешки ген, отговорен за болестта, в организма на дрозофил, по известен като „винарка".

  Малката муха-модел сега има същите симтпоми на хората, страдащи от периферна невропатия. Това прави възможни неограничен брой тестове за намиране на лекарства срещу болестта. От година и половина доцент Йорданова работи тук, във Фламандския институт по биотехнологии. Отговорният за невропатията ген и произвежданият от него базов белтък, открити преди 2 години пак от екип с нейно участие, сега са привнесени в муха-винарка.

  „Такъв модел не съществува до момента. Ние се опитахме да го направим и за щастие успешен, казва доцент Албена Йорданова. Винарките се съхраняват в лаборатория в друг град - Льовен. Милиони малки същества, които веднъж получили гена, предизвикващ невропатия, показват човешки симптоми. Ерик Сторкебаум - кандидат на науките казва, че „ако помогне на мухата да падне, тя пада и остава на масата. Ходи, но не лети, защото е болна." Ако влеете белтъка в здраво око, отговорен за дегенерация на нервите, окото също дегенерира и то все повече и повече.

  Откритието дава надежда на милиони. Един на всеки 2500 жители на планетата се ражда с наследствена периферна невропатия, т.е. нарушена комуникация между гръбначния мозък и мускулите на крайниците. Резултатът е дегенерация на органи, загуба на равновесие, епилепсия. В България от това страдат членове на над 300 семейства от множество поколения.

  Доцент Албена Йорданова казва, че "от тук нататък с тези моделни системи, с тези болни мухи, ние можем от една страна да търсим каква е функцията на този променен белтък и по-важното според мен, да търсим лечение на заболяването. Мога да кажа, че сега сме много по-близо до намирането на лечение, отколкото преди 2 години." Доц. Йорданова поддържа постоянна връзка със своите български пациенти. А България засега запазва този млад учен, тъй като Медицинският университет в София още я брои сред своите кадри, въпреки работата в Белгия. Защото каузата си заслужава. /БГНЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK