От блоговете: Празни(ци)

От блоговете: Празни(ци)

© Stringer/russia, Reuters"Дневник" публикува текста на Магдалина Генова от блога Нервната акула. 


През последните години сме свидетели на атаки срещу различни празници като Св. Валентин и Вси Светии (Хелоуин), които ескалират заедно със засилването на прокремълската пропаганда и по-общия дух, обзел обществото – еклектична смес от носталгия по соца, копнеж по твърдата ръка, патриотарство, сталинизъм, ксенофобия, крайно православие, псевдо-фолк и революции на маса. Доводите срещу "чуждите и привнесени традиции" варират от най-обикновена ксенофобия и омраза към католицизма, евроатлантизма (защото България е в Азия вероятно) и Америка до странен религиозен мистицизъм, който плаши с дяволи и вечен огън в Ада.


Трудно ми е да си представя, че масираните атаки са случайност, като и не ми се иска да влизам в сериозна полемика, тъй като е нелепо през 2014 година да спорим за демони, които излизат от процепи в земята (въпреки че, както установих наскоро, у нас в публичното пространство много повече се говори за езотерика, отколкото за модерна наука). Безкрайно трудно е и да се води дискусия с привържениците на "родното и традиционното", които смятат, че някой, някъде има интерес да натрапи някакви традиции. Перченето "ще ви празнуваме, когато си сложите мартеници" е също толкова нелепо и тъжно, колкото зловещите предвиждания на отец Йоан, който едва ли е направил нещо, така че БПЦ да влезе в 21 век и да не изглежда като доста зловещ анахронизъм в очите на децата (чудесен и лесно смилаем довод – Сатаната/Западът крадат душите на нашите деца с лъскави изкушения). А споровете с радиоточки рядко водят до нещо добро.
Доводът обаче, че децата забравят за Деня на народните будители заради Хелоуин, е интересен, относително обоснован и си заслужава малко размисли.


1. Двата празника сами по себе си нямат нищо общо. Хелоуин (Вси светии) е древен празник с корени в общото ни индоевропейско минало и ако се доверим на Ницше, като повечето езически традиции е израз на дионисиевото ни начало, основано на играта с опиянението и екстаза. Такива са празниците на кукерите, Сирни Заговезни и много други, които поради самата си същност са били и винаги ще бъдат привлекателни повече от строгите християнски ритуали. Самата идея, че ти гониш страшното и смъртта с маска и огън е изключително силна (Ерос/Танатос) и 2 хилядолетия църковни преследвания не са успели да я изкоренят. Деца и възрастни се забавляват по един особен начин, който ги кара да не се страхуват от страшното и непознатото и в това няма нищо лошо, особено през 2014 година, където основната опасност, която дебне иззад ъгъла е алкохолното отравяне.


От друга страна, Денят на народните будители е съвременен празник, концепцията за който възниква заедно с възникването на модерната държава и идеята за общество и обществен интерес. За разлика от църковните празници, които почитат светии, направили нещо значимо за вярата, на новите празници почитаме хора, които са направили нещо за обществото, прогреса, мира (дните за възпоминание на загинали във войната). На такива празници освен, че се почита паметта на тези, които са помогнали за общото добруване, се възпитават децата в идеята, че общото е важно, че службата в полза на обществото е нужна и че всеки може и трябва да бъде герой (Стоян Омарчевски го е казал добре преди почти 100 години).


Самата идея да обвиниш единия празник заради другия показва, че някъде нещо се чупи.


2. Хелоуин е твърде комерсиален и заради него Денят на народните будители не успява да хване вниманието на децата. Естествено, че молове и магазини се пълнят с тикви, сърца, мартеници, джуджета, сърни и всякакъв друг кич по празници и това е зле основно за добрия вкус. Крайно време е обаче да престанем да очакваме бизнеса да върши работата на държавата и нейните институции, както и държавата да върши работата на бизнеса, примерно да произвежда блага, докато бизнесът е национално отговорен и се кичи с портрети на Каблешков.


3. Какво да правим на Денят на народните будители? Вариант 1: пускаме 18 портрета във фейсбук на възрожденци, призиви за повече българско и българщина, както и солидна доза омраза към всякакви сирийци, мангали и тъпи американци, които по цял ден се чудят как да ни съсипят като нация. Вариант 2: липсва.


Вчера Румяна Босева пусна снимка с разказ за опита си да намери събитие или място, където дъщеря ѝ да се запознае с ролята на будителите и да приеме този празник като традиция. Няма такова място и няма такива събития. Особено за децата, които по техния си начин, чрез игри и маскаради да започнат да учат важните неща.


По-горе споменах държавата и институциите, които въпреки убеждението ми, че не трябва да се месят твърде в живота на гражданите, би трябвало да инициират и създадат предпоставки за отбелязване, разбиране и възприемане на съвременните празници или важни дати (между които и 10-и ноември). Чудесно е, че този ден е неучебен, но защо е неприсъствен? Учители могат да организират събития и да канят гости – съвременни герои, а музеите цял ден да приемат групи, които да участват в различни интерактивни занимания, да гледат филмчета и да играят във възстановки. За това обаче трябва да се погрижат министерствата на образованието и културата, а не децата просто да имат някакъв свободен ден. Вчера не се случи никъде нищо, но какво да очакваме от правителства, които раздават културните паметници на БПЦ или мутри, а през останалото време се чудят как да останат в 70-а година?


Останалите ни от соца ужаси с маршируване на 24 май пред мумия, както и доста остарелите ритуали на БПЦ не бяха заменени с нищо по-смислено, а бърз преглед на събитията показва, че денят е отбелязан в страната основно с поднасяне на цветя и водосвети.


И ако ние сме големи и можем да помислим кой е будител и кои са важните неща, то децата са изложени на постоянен потоп от патриотарщина и псевдотрадиционализъм тип "възстановка на Еньовден от Нешка Робева", които няма да ги научат как да бъдат по-добри граждани, че има будители отвъд Възраждането и че родолюбие не е да мразиш чужденците.


Нещо се чупи и даже е счупено отдавна и никакъв Хелоуин не ни е виновен. Тъжно е, че пак намираме вината отвъд нас си и чакаме някой да ни оправи, а не да се оправим като общност. А примери имаме, просто трябва да разкажем на децата за тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По цял свят се почитат и Денят на мъртвите и Хелоуин.Не виждам причина в глаблния свят да не мочитаме и 2-те събития.

  Tony
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аха - масираният маркетинг на хелоуин не е целенасочена пропаганда, но ответната реакция няма какво друго да бъде?

  Много слаб текст.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  Кой е тоя цял свят?

  Налагането на чужди празници като св.валентин и хелоуин е чиста културна асимилация и нямаше да е голям казус, ако не минаваше едновременно с неглижиране на собствената ни култура.

  Та ние съжителстваме с мюсюлмани от векове, но надали празнувате Вие лично баряма?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Джийзъс, що за глупост е тази статия. Масирана атака срещу Хелуин и Свети Валентин от заклети комунисти, зомбита, вампири и други неживи.
  Аз лично не празнувам двата празника, защото за мен те не са част от моята идентичнот. Имам приятели, които ги радват и се забавляват, имам и такива които ги осъждат публично. Въпрос на личен избор. Но зомбита и вампири в действителността няма, появяват се основно на Хелоин

 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Д'реее ми на дедовия и за Хелоуин и за Св. Валентин. Нема как да харесам тия празници, никой не може да ме обвинява че съм фен на кремъл или крайното православие, но като цяло и фалшивите сърчица по време на трифон зарезан ме дразнят, и тиквите на хелоуин, сори ама си имам лозя, и ме кефи да си зарязвам лозите на трифон зарезан, а вместо хелоуин си имаме голема задушница. Щото ако ние не сещаме за хората дето са ни напуснали от тоя свят, утре и за нас нема да се сещат та така..

 6. 6 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Религията е особено нещо. Не можеш да кажеш, че принадлежиш "на църквата", а трябва да укажеш към коя църква. В "цял свят" почитат мъртвите, но за Българската православна църква това е Задушница, която тази година се падна на 1 ноември. Не ми е известно как се почитат мъртвите в Китай и Индия, които така или иначе представляват около 40% от населението в "цял свят", но се съмнявам, че е на Хелоуин.
  Иначе Хелоуин в нашия вариант е карнавал с тикви, който няма нищо общо с християнството. Но ако попитате който и де е православен свещеник то той също ще ви каже, че духовете не с разхождат наляво, надясно по гробищата и за това си има Ад, Чистилище и Рай.
  Ако искате да се запознаете с основите на християнството не мисля, че затова са най-верни холивудските филми. Все пак те са създадени за забавление, а не за просвета.

 7. 7 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... патриотарщина и псевдо-традиционализъм тип "възстановка на Еньовден от Нешка Робева"

  Любвеобилно-официозно:
  Извинете ме, любезна, какво Ви е виновен Еньовден?

  А сега по еньовски:
  А, ма, джофро, какво ти е виновен Еньовден?

 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#5] от "buiko":

  Между другото, напомни ми, покрай Голямата задушница, че в България също има празник, на който хората също се маскират и това е в традицята на българския обичай. Най-вероятно авторката въобще и не е чувала за този обичай на Сирни заговезни.

 9. 9 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#0:"Акулата"]
  Какво да правим на Денят на народните будители? Вариант 1: пускаме 18 портрета във фейсбук на възрожденци, призиви за повече българско и българщина, както и солидна доза омраза към всякакви сирийци, мангали и тъпи американци, които по цял ден се чудят как да ни съсипят като нация.[/quote]
  Т.е. "авторката" иска да ни каже, че родолюбието е толкова лошо и вредно, колкото да фанеш да утрепаш някой сириец по улиците на София, и че между двете неща няма разлика. Ако си не си розов либерал, начи си ретрограден боклук, средно положение нЕма. Това е опорната точка, която повтарят тези продажни хорица, спонсорирани от знаем къде и от кого.

  Соросоиди срещу България. Избиващи си личните компекси не там, където трябва.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 10. 10 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Весело

  Не съм против всеки да празнува и да се весели за каквото му допада..... или какъвто и повод да намери.
  Малката ми дъщеря си събра бонбоните за Хелоуин и беше доволна, на 1.11. отидохме в бившата Централна баня, има експозиция за Яворов.
  И пак беше доволна.
  В писанието на авторката ме изненадва несполучливият опит да се "доверим на Ницше" с Ерос-и и Танатос-и, опиянения и екстази...
  Общо взето статията е в стил "Дай да взема и аз да драсна два реда за всеобщата истерия и противопоставяне на Хелоуин vs Денят на Будителите".
  Спокойно е могла да си спести времето и усилията, не и се е получило.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#8] от "Chubachubs":

  Не си чел статията ,но даваш мнение.Чукча?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Празниците са за тези ,които имат какво да празнуват.Насила не става.Но и не обръщам внимание на песимистичните мърморковци ,които се вкисват ,когато на някой му е весело.

 13. 13 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  хелоин съвпада с нашата архангелова задушница, което е точно почитане на мъртвите, различен е начина.
  писна ми от тъпи хора, които не знаят къде са и защо ама дай да плюеме и да се правим на важни, този соц е най-голямото зло на планетата- убива мозъчни клетки трайно

  Cogito ergo sum :)
 14. 14 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#11] от "Трябва съдебна реформа":

  Аз чета и добре разпознавам неистовите опити за писане на попкомерс bs

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#13] от "michael":

  Какъв соц какви пет лева те гонят. Halloween е американски празник, и среща доста неразбиране не само в България, а също и в други страни които са западноевропейски и дори католически - Италия, Франция, Малта и Испания.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#14] от "Chubachubs":

  В статията пише и за Сирни Заговезни ,и за Задушница и за кукерите.

 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На мат'ряла маскарада с вещици и черепи му е по-интересен от каквито и да е Народни будители. Тиквена индустрия и правене на пари от низките мераци за забавление на мат'ряла. Будителите стават все по-трудно смилаеми...

 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Учители могат да организират събития и да канят гости – съвременни герои, а музеите цял ден да приемат групи, които да участват в различни интерактивни занимания, да гледат филмчета и да играят във възстановки. "

  Чудесни предложения, като цяло съм съгласна с авторката.
  И най-тъпото е да се противопоставят съвсем различни по замисъл празници.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Добра статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#10] от "Кирето":
  До коментар [#13] от "michael":
  До коментар [#16] от "Трябва съдебна реформа":
  До коментар [#18] от "Jessika":

  При същия масиран маркетингов подход, но към Рамазан байрям как бихте реагирали?  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 21. 21 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Любопитно

  "доста остарелите ритуали на БПЦ..." Жалко за авторката. Оцелелите хилядолетни традиции съхранени от нашата църква - стожер на вярата и националното самосъзнание са нещо лошо. Друго си е новото - пластмасовия клоун седнал пред "Макдоналдс", розовите балони във формата на сърца на свети Валентин и други такива, пощенските картички за "деня на секретарката" и други такива американски скудоумия....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#16] от "Трябва съдебна реформа":

  Тъй е, тъй е но някак мимолетно попкомерсиално

 23. 23 Профил на Толерантен
  Толерантен
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изобщо не съм прокремълски настроен и въпреки това смятам, че измислени празници като Хелоуин и Свети Валентин нямат място в нашия културен календар. Имаме си Задушница, а любовта към половинката си би трябвало да я показваме всеки ден, а не по време на някаква определена дата.

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Опазването на традициите, запази народността ни през робските години.
  Сега в"свободните",доброволно ги предавате.
  Ако авторката искаше да осигури радост за децата,да ги маскира за Сирни заговезни-много приятен празник,отстояващ националните традиции.

 25. 25 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Весело

  До коментар [#20] от "galio":


  [quote#20:"galio"]При същия масиран маркетингов подход, но към Рамазан байрям как бихте реагирали? [/quote]

  По същият начин.
  Така бих реагирал и към Ханука, към Авак Дунер и Весак...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Цялата работа е в това, че американците, откакто са държава, са развивали традициите, които са принесли от стара европа, правили са празници, после са ги комерсеализирали, за да улеснят хората и така до днес. И нищо чудно, че те идват у нас-нямаме празник нито на любовта, нито на маските и карнавалите, и ако да, то е тук там по малките населени места. В европа и щатите можете да си купите какъвто искате костюм, а у нас не. Празникът на будителите го е имало, после е забравен, сега пак. Аз вече споделих, че някои празници за нас са неработния ден и дремането в къщи.

 27. 27 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Хелоуин няма никаква основа в нашите традиции. Възмущение срещу този маскарад е имало много преди 'патриотът' Волен да открие предизборната си кампания от Москва. Българското православие е основа на руската пропаганда, но това не означава, че тезите на православните християни в България не са състоятелни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Бе, те сегашните деца, са убедени, че кравите са лилави, та, някакви си Свети Валентин и Хелуин, биха им разклатили, устоите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 29. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "Γαλλα":

  Колко от децата , празнували Хелоуин, отидоха на гробищата да почетат бабите и дядовците си за Архангелова Задушница?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 30. 30 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#29:"mr.familartasteofpoison."]Колко от децата , празнували Хелоуин, отидоха на гробищата да почетат бабите и дядовците си за Архангелова Задушница[/quote]

  Толкова на брой, колкото техни родители са ги хванали за ръка и са ги завели на споменатото място...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 31. 31 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#29] от "mr.familartasteofpoison.":


  [quote#29:"mr.familartasteofpoison."]Колко от децата , празнували Хелоуин, отидоха на гробищата да почетат бабите и дядовците си за Архангелова Задушница? [/quote]

  На моите деца бабите и дядовците им са живи, слава Богу.
  Виж на прабабите и на прадядовците отидоха.
  Едното няма нищо с другото...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 32. 32 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Както се каза вече- когато американците започнат да носят мартеници, тогава и аз ще празнувам Хелоуин.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 33. 33 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#32:"mr.familartasteofpoison."]когато американците започнат да носят мартеници, тогава и аз ще празнувам Хелоуин. [/quote]

  Човек, ти искаш да сринеш и без това, крехката търговия на боклуци в страната ни...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 34. 34 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"Γαλλα"]Толкова на брой, колкото техни родители са ги хванали за ръка и са ги завели на споменатото място... [/quote]

  На това трябва да научим децата, не да се правят на престояли трупове.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#33] от "Γαλλα":


  [quote#33:"Γαλλα"] ти искаш да сринеш и без това, крехката търговия на боклуци в страната ни...[/quote]
  Не се харчат тиквите ли?

 36. 36 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#35:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]Не се харчат тиквите ли?[/quote]

  Не, бе...финтифлюшки...тиквите вървят евтино, дет се вика, по симпатия...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 37. 37 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ах, без малко статията да ме убеди, че да си тачиш обичаите е ретроградно, а да бъдеш самия себе си е режисирана атака срещу другия. На познанията на авторката в областта на етнографията и окултизма няма да се спирам.

 38. 38 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#19:"grand funk railroad"]Добра статия.[/quote]

  Ама не чак толкоз добра, колкото е поръчкова.

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Като цяло съм съгласен с авторката.
  Не споделям обаче надеждите й, че държавата би могла да стори нещо по въпроса. Та тя вече го е сторила - изпразнила е Денят на будителите от съдържание, след като го е направила официален. Събрала накуп революционери и реакционери и рекла на народа да ги почита. Е, кас се почитат противоположни идеи, която стоят зад различните будители!? Ами никак. Извършва се един фетишистски ритуал, толкоз. Което пази държавата от бунтари, те стават безвредни за властта фетишисти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Всъщност, всики празник е фетиш. Масово мобилизиране за припомняне на общата идентичност, а тя е плътно (и насила) вързана към лоялността към държавата, не конкретните политикани, а държавността като цяло. Уж че държавността е пазител на родово националната култура, макар че всъщнст тъкмо държавата убива културното и оставя на търгашите да го заменят с алъш вериш, който си има автоматична календарна реклама.
  Ами ако на даден календарен ден НЕ МИ СЕ ПРАЗНУВА? Например случило се е нещастие, засяга мен, но не околните. Или ми се празнува нещо друго? Човек трябва да е свободен да обяви всеки ден за празник, да намери съмишленици, и да се весели както намери за добре и търпимо за околните. Радост по задължение не става.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Забравих да добавя, че и Църквата, без значение каква, не е никакъв стожер на културата, също и буквално както не е животновъд някой, който само препарира животни.
  Църквата, държавата, други властнически структури, включително и търговскити групировки - всички те препарират културата, правят от нея ловен трофей, фетиш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Зъдушница... Пак фетиш.
  С колцина от починалите си близки сте се погаждали приживе? Ама честно пред себе си го кажете!
  И нужно ли ви е спецеално място (гробища) и спецеален ден, за да се сетите за любими, за просто уважавани хора, които са си отишли?
  Не можете ли където и да сте, когато ви дойде само, да потъгувате за тях и да се порадвате на хубавите си спомени за тях?

  Чрез фетиши ни управляват онези, които хич не ни мислят доброто...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  (извинявам се за пустите печатни грешки, от таблет се пише трудно с котка на рамо)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#20] от "galio":

  както каза един от южна България:
  на Коледа ние сме на гости на комшиите на Байрама те на нас, какво лошо има да има празници и радост.

  Cogito ergo sum :)
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Няма лошо, [#44], ама не се вписва в представите на фетишистите, за които разчупването на шаблона е ерес, непростим грях

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#42:"Николай Теллалов"]С колцина от починалите си близки сте се погаждали приживе? Ама честно пред себе си го кажете! [/quote]
  Виж какво, Ники - това, че ти не се погаждаш с бая свои роднини, изобщо не означава, че всички сме така.
  А и християните умеем да прощаваме. И прощаваме винаги, когато някой искрено поиска това. Докато вие анархистите, без значение какво някой е направил за вас - нямате ни благодарност, ни пощада. Вие не чукате - затова няма да ви се отвори. Не искате - затова няма и да ви се даде.

 47. 47 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"Free person"]По цял свят се почитат и Денят на мъртвите и Хелоуин[/quote]
  Това не е вярно.

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#8] от "Chubachubs":

  Има си и джумалов ден, и гаганици се правят, когато се изпраща зимата и прочее. Основното което липсва при тия празници е комерсиализма. Хахаха, как ли би звучало: Намаления по случай джумалов ден пфахахаха!

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#46] от "fat_jim":

  като адвокатстващ добре знаеш значението на думата "клевета", нали?
  вземи престани да ми измисляш биография, гледай си своята работа.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#2] от "galio":
  В търговията няма пропаганда. Търговците получават ниша от която се възползват. Както с мартениците.
  Моите деца си правят купон и се забавляват на Хелоуин (не мога да кажа дали го празнуват, защото не знам как се празнува) и знаят какво отбелязваме в деня на народните будители, а самите те са будни деца. Така че аз не виждам причина да не им давам да празнуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 51. 51 Профил на slaveiche
  slaveiche
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#7] от "matthew.g":

  Бъди по-възпитан!

 52. 52 Профил на slaveiche
  slaveiche
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Българските празници са скучни и безинтересни. На Хелоуин и деца и възрастни се забавляват и гонят ЗЛОТО.
  Не разбирам защо децата трябва да се сблъскват със смъртта толкова рано ,ходейки по гробища на Задушница/както някои тук пишат/.И без това непрекъснато ни се напомня за смъртта с тези парцаливи некролози,които ни преследват навсякъде-по спирки ,улици,сгради.Това отдавна трябваше да се забрани.
  Никой не може да ме накара да празнувам само български празници.Ще празнувам празници ,които ме правят весела,щастлива и ме отвличат от тъпата българска действителност.

 53. 53 Профил на slaveiche
  slaveiche
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "Sars Saraktos":

  О, я стига глупости! По-меркантилни попове от българските няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK