За мерките на новото правителство

За мерките на новото правителство

© Юлия ЛазароваВчера - петък, 7 ноември коалиционното правителство с премиер Бойко Борисов положи клетва. По този повод "Дневник" публикува анализа на Светла Костадинова от Седмичния бюлетин на ИПИ. 


Дойде ред да разберем конкретните намерения на новото правителство. Приоритетите в Програмната декларация бяха представени като " ясен и точен ангажимент" на подписалите я.


Когато се прави документ след тежки консултации между разнообразни интереси е нормално да има противоречия, та дори и взаимоизключващи се намерения. И все пак, очаквахме да има по-голяма последователност, защото водещите в преговорите са хора, които вече имат управленски опит и трябва да са наясно с основни категории като проблем, цел и решения. Част от приоритетите са посоченo ясно, но други са второстепенни и третостепенни недобри решения на отделни проблеми, а трети - нямат много общо с настоящите предизвикателства.
Както и да е, желанието за и необходимостта от правителство, което сега и веднага да започне работа, сякаш дават превес и са причина да се гледа донякъде снизходително на нелогични мерки в програмата.


 Конкретен коментар


Когато се формулира публична политика и се изготвя план за действие задължително е да има някакъв тест за разумност и осъществимост, който да възпира лобистките или вредните политики.


В предложените приоритети виждаме наличието на подобен тест, а именно намерението за въвеждане на "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове". Ако това стане факт, поне половината от идеите, изброени в програмната декларация няма да се осъществят, защото ще има анализ, който да показва, че очакваните ползи са много по-ниски от очакваните разходи или пък няма да получат подкрепа по време на обществените консултации.


Единственият начин да се прилага методът за оценка на въздействие на законодателството е наличието на политическа воля. Явно е налице. Сега остава да се действа и то бързо, т.е. от началото на годината или най-късно от март 2015 г. да се въведе правилото (и ефективно да се прилага) да не се разглеждат проекти на нормативни актове без оценка на въздействието, включително и в парламента.


Преминавайки през отделните политики в декларацията, можем да откроим три основни групи.


1. Политики, които биха увеличили шансовете за растеж. Най-важните, които подкрепяме, са:


 • Определяне на приоритети и икономическо и бюджетно планиране
 • Подобряване на бизнес средата
 • Електронно управление
 • Намаляване на режимите
 • Ограничаване на монополите
 • Финансова стабилност и консолидация
 • Нисък бюджетен дефицит и публичен дълг
 • Запазване на Валутния борд
 • Преразпределение през бюджета до 39% от БВП
 • Финансова децентрализация
 • Политическо решение за включване на България в Европейския банков надзор
 • Предложенията за реформа в системата на управление на еврофондовете
 • Подобряване на функционалността на държавната администрация
 • Изработване на индивидуални социални оценки на социално слаби български граждани и търсене на възможност за социалното им включване и осигуряване на заетост
 • Продължаване на деинституционализацията и развитието на социалните услуги за деца с увреждания и за деца, лишени от родителска грижа
 • Образование – повечето намерения
 • Подобряване на публичната среда – повечето намерения
 • Изготвяне на функционален анализ на Министерството на вътрешните работи с цел оптимизиране на дейността на министерството
 


2. Мерки, които няма да бъдат изпълнени ефективно и е силно вероятно да има корупционно харчене през обществени поръчки за близки фирми:


 • Подкрепа за износителите и иновативните фирми
 • Създаване на инвестиционен фонд за високотехнологични производства
 • Решителна държавна подкрепа на туризма
 • Нови възможности за финансиране на инвестиционни проекти и стартиращи предприятия чрез ББР или инвестиционен фонд
 • Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за върхови научни изследвания, иновации и трансфер на технологии към българската индустрия
 • Насърчаване на пазарно ориентираните, конкурентноспособни земеделски стопанства и преработвателни предприятия с оглед осигуряване на по-евтина и по-качествена храна за потребителите
 • Преференциално подпомагане на младите фермери, на дребните производители и производителите, които увеличават добавената стойност на селскостопанската продукция и създават работни места
 • Организирана маркетингова и рекламна държавна политика за традиционните ни уникални продукти на преработвателната промишленост
 • Доизграждане на съоръженията, възпрепятстващи незаконното преминаване на южната граница.
 


3. Неясни мерки за системи, които поглъщат повече от половината публичен ресурс и едновременно с това се провалят в постигнатите резултати:


 • Пенсионна реформа
 • Здравна политика
 • Енергетика.
 


За първата група от мерки подкрепа лесно ще се намери и затова отговорността за прилагането им в кратък срок е чисто политическа.


За втората ще има натиск от групи със специални интереси и от хора, които все още по някаква причина вярват, че държавата може да бъде добър предприемач и мениджър.


За третата нямаме прогноза. Досега надеждите винаги са били големи, разочарованията са огромни, а цената, която плащаме – непосилна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  "Намаляване на режимите"
  Извинете, но каква е тая "политика" ?

  А иначе за изпълнения на обещанията знаем.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  Всички тези мерки естествено , няма как да се случат без качествена антипаразитна терапия сред чиновничеството !

  Особено на това с активно комсомолско минало говорещо на майчин език !!!

 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#2:"SS"]няма как да се случат без качествена антипаразитна терапия сред чиновничеството ! [/quote]

  Вчера казаха, че смятат да го увеличават, понеже имало много министерства. Не се и надявайте.

 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Добри идеи, остава и да се намерят хора, които да направят правилните неща най-после.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Всеки министър трябва да представи план за оздравяване на своето ведомство и нови политики в бранша до края на годината! Не може да сме последни почти по всичко в държавната сфера....

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  В заложената програма има някои откровени глупости, и не се знае по чие настояване са вкарани, дано наистина има обсъждания, а не да ги гласуват анблок, както правеха ДПС и БСП.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#4:"Додо"]правилните неща най-после[/quote]

  На практика структурни реформи не са правени след 2002 г. Затова сме последни почти по всичко в ЕС. Най зле са нещата в образованието, което бълва полуграмотни младежи с вишУ....

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  прах в очите са всичките им декларации за "мерки".
  Ще напълнят министерствата със свои активисти - възнаграждение за работата в изборната кампания. Ще задоволят поръчките на бизнес централите, които ги спонсорират и направляват (защото колкото е вярно, че партиите имат обръчи от фирми, дваж по-вярно е, че големите фирми имат обръчи от партии). Ще се изтарикатят да слушат хем Вашингтон, хем Брюксел, хем Москва.
  И ще лъжат, ще лъжат, ще лъжат.
  Чак сами ще си вярват.
  И ще си подреждат картите за голямата игра "следващи избори".
  Обичайната въртележка на властта.
  Простолюдието да си мечтае за каквото иска и колкото иска - това са само мечти, породени от лъжите на политиците.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]Всеки министър трябва да представи план за оздравяване на своето ведомство[/quote]
  еее, това няма да е хуманно, понеже оздравяването при наличие на тумор става само с нож... а у нас традицията харакири не се е прихванала въпреки изобилието японска техника.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "За третата нямаме прогноза. Досега надеждите винаги са били големи, разочарованията са огромни, а цената, която плащаме – непосилна."
  Третата съдържа мерките в:
  Пенсионна реформа
  Здравна политика
  Енергетика.
  Малко за цената е пресилено, защото, дори и досега бюджета и нашите джобове издържат на цената.
  Но има място за акцент върху тези сфери и е много важно, при тази, поне за момента посилна, но еднозначно висока цена която плащаме, да се повиши КПД-то (коефициента на полезно действие) от тяхното харчене.
  В две от трите области може в пъти да се подобрят нещата - визирам НЗОК и Енергетоиката.
  За пенсионната каквото и да си говорим, има само две възможности и добре е да се приложат в паралел - да се повиши събираемостта и да се увеличава възрастта, иначе остава вдигане на вноските ( всички са против) или увеличаване дела на доплащане през бюджета, за растеж на пенсиите не ми се и говори.
  Та в другите две, са възможни и според мен много нужни контрол и премахване на излишните и надути до безобразие харчове, от тези "пера" ни идват до главата всички тези дефицити. Дали са безумното увеличение на болничните, предписването на нужни и ненужни процедури и лекарства, игрите с пътеките, различните и разхвърляни, но скъпи технически средства и скъпа поддръжка и консумативи, лекарствения списък и начина на договаряне и закупуване на "безплатните" лекарства - всичко това е блато, което има неограничен капацитет да поглъща безкрайни средства под иначе красивата фраза "грижи за здравето на нацията".
  Подобно е положението в енергетиката, където стари и нови "преференциални" договори, безумни, но тясно специализирани (разбирай трудни за публичен контрол) разходи за ремонт, модернизация, консумативи и суровини по веригата на производство, пренос, разпределение и доставка на еленергията.
  Наистина трябва желязна ( и компетентна) ревизия и това което казваше предишния, от 2013 енергиен министър от служебното правителство - отрегулиране на цените/доходите на участиците по веригата ( в момента има сериозни дисбаланси), както и договарянето между производители (държавни) и преференциални потребители ( не държавни) и също в посока договаряне и износ на еленергия между пак държавни производители и пак частни износители.
  Оттам ще се види, КОЙ прибира парите на енергетиката и защо НЕК-а е във фалит.
  Нито е лесно, нито ще мине без съпротива на "национално отговорните" енергетици, които само преди няколко години прогнозираха, как ще минем на дискотека (т.е.силен недостиг на енергия), но днес не се свенят да ни плашат, какво би станало след 20-30 години, ако днес не се обзаведем с (още една) руска атомна централа.
  Какво ще кажете, експерти нали?

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  И на седмия ден "Слънцето" дигнало охраната, запалило държавния джип и отишло ... да играе мач.

 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":
  "Най зле са нещата в образованието, което бълва полуграмотни младежи с вишУ.."
  --------------
  Затова пък знайни и незнаини университети и университетчета бъкат от агенти на ДС!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Журналистите в телевизиите от вчера насам направо ме вбесяват. Никой всъщност НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА какво смята да прави това правителство. Никой не ги пита министрите какви ще са първите мерки, колко време ще отнеме за това и това. Единственото което ги интересува са интриги и злободневия. Ама какво ще стане ако се скарате, ама какво ще стане ако този и този си оттегли подкрепата. Истината е че май журналистите нищо не разбират и затова си карат по лесния начин.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... анализ на "програмата" на новото правителство, оприличаващ я на списък с нЕк'ви намерения и пожелания... точно е казано.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тая кифла Светла Костадинова има ли поне една публикация в известно икономическо издание та да има правото да раздава акъл и да дава оценки. Разбрахме от госпожата , че от българите освен хамали , фризьорки, масажистки и други подобни професии нищо друго не искат. Обслужващ персонал да има, това е бъдещето на България и българите.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "Додо":Добри идеи, остава и да се намерят хора, които да направят правилните неща най-после. "

  -Идеите са добри дотолкова да се устроят правилните хора,а правилните неща-ще говорим за тях в следващата предизборна кампания.
  Има някои хора,които биха направили и правилни неща,но не в тоя сбирщайн,който не би им позволил.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"
  Това звучи като,дали няма да има протести,ако приемем съответните закони и актове.

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#13] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо забравиха?)":

  ++++++++тази власт също се нуждае от чистка и реформа!

 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално

  А защо г-н Лукарски се развежда? Няма у него капка благодарност за това, че съпругата и тъщата са го подготвили така блестящо за министерството на икономиката, че чак да стане министър? http://www.blitz.bg/news/article/301445
  "За думите на Божидар Лукарски, че за него Министерството на икономиката не е далечно и чуждо място, защото бившата му съпруга и тъщата му са работили там, Бъчварова коментира, че е нелепо ... да отричаш една безспорно професионална кандидатура".
  Ех, ама мацката от Агенцията за българите в чужбина е по-готина. И сега - бум, ще я скрият в някой канцеларийка на същото това министерство, а? Ах, това министерство на икономиката... Всъщност, ако не се разведе - ще бъде в конфликт на интереси. Умно.

 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#18] от "ralita68":

  Например днес в предаването на Кулезич беше министърът на здравеопазването Москов. Трябваше Кулезич да извади програмната декларация и да го разходи по 10-те точки от главата Зравеопазване за да разбере какво точно означават те и как точно ще бъдат изпълнени с конкретика и дати. Вместо това те ни загубиха 15 минути да оригиналничат по общополитически злободневия и най-вече по това кой министър как е предложен и какво казал Местан вчера. Направо съм потресен от липсата на журналистически професионализъм в България. Току що избран министър на здравеопазването ти е в студиото и ти го пускаш да си ходи без да си го питал и едно нещо какво всъщност смята да прави със здравеопазването.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 21. 21 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Невероятно, но факт, всеки живее в някаква своя реалност, която се оказва паралелна по отношение тази на другите. Независимо обаче от различните нагласи и „лични светове”, ясно е следното: 1. Огромен дефицит, правещ заложеният бюджет – неизпълним. 2. Задължения на НЕК – 4 милиарда. 3. Дива корупция в администрацията на всички нива-няма европейска програма, по която да не са отклонявани значими средства. 4. Тенденциозно пренасочване на суми към дейности, не осигуряващи растеж (неоправдани харчове). 5. Песимистична прогноза на Европейската комисия за развитие на икономиката. 6. Удължаването на пенсионната възраст, изхождайки от демографските анализи, е без алтернатива, но на висока социална цена. 7. Електронната здравна карта е безспорно добра идея, но въвеждането и в неподходящия момент тежко ще разклати здравната система. Само си представете ефектът от намаляването на и без това недостатъчните средства към лечебните заведения и респективно-към изпълнителите на здравни услуги. 8. Липса на справедливост – корумпираните магистрати не могат да се върнат в правия път. 9. Капак не всичко са минимум 3,75 милиарда за покриване на задължителните депозити е КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете ще се изпразни напълно и още един банков фалит ще ни довърши независимо от евросубсидиите. Според мен е честно да се каже, че страната е изправена пред дългогодишна рецесия и фалитът може да се избегне единствено от крайно дясна политика. Отнесено към малкия човек, възможностите са две: 1. Висока отговорност към собственото здраве и образователна и квалификационна концепция за подобряване на личните перспективи. 2. Както в последно време наблюдаваме, тласкане на обществото към високо ниво на религиозност като стратегия за овладяване на недоволството. По мои наблюдения – масово лица, чийто социален статут е над средния (политици, бизнесмени, висши администратори), изведнъж станаха набожни. През последните години частни спонсори са построили стотици нови църкви и джамии.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  Тези сведения за истинските намерения на правителство и управление как достигнаха до вас, свише или по по-обукновения начин, да речем по електронната поща.
  Искам да подчертая, че не го казвам от твърдоглавство или защото съм чугунен гербер/реформист/националист/комунист ( избора ваш), а защото за да напишете с категоричен тон въпросните прогнози, все пак се иска нещо повече от обикновена прозорливост.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "ivanso":

  Ако погледнем т.4 от вашия пост, тя звучи меко казано неопределено.
  Ако погледнем точката за здравето, аз не разбирам какво предлагате - за да влизат повее пари в здравеопазването, да узаконим или да си затворим очите пред краденето ли предлагате.
  Банковата част - без коментар
  Предлагам все пак да видим дали и какво ще успеят да направят и тогава да ги "сваляме".

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  по по-обукновения достигнаха. Всички правителства досега го правеха, това е създадено по тертипа на предишните, няма никакви сигнали, че ще се държат различно.
  Политическата логика ще ги кара да се държат така.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [quote#20:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо забравиха?)"]Току що избран министър на здравеопазването ти е в студиото и ти го пускаш да си ходи без да си го питал и едно нещо какво всъщност смята да прави със здравеопазването. [/quote]
  ами той и не се натисна да говори по същество.
  Това е и към аргументите, че ТИЯ ще правят СЪЩОТО като ОНИЯ.
  Ако бе човек, амбициран да "оправи нещата", сам би настоял да говори за това, за което ще "отговаря", пък ако кикимората го връща към глупости, да й вдигне скандал и да напусне студиото - не го държат там насила, нали?
  Но не би.
  Не е трудно да се досетим ЗАЩО.

  (защото е политик)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цитат:
  "В предложените приоритети виждаме наличието на подобен тест, а именно намерението за въвеждане на "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове".

  Неясно как, но цитиранота намерение е велика глупост! Това нещо означава да се обмисля предварително какво ще се случи, ако се приеме някакъв закон!
  Че това е задължително условие за каквото и да е решение!
  И ако това не е правено досега, нищо чудно, че законодателството ни е все ялово и недостатъчно! Като премахнем НАРОЧНО направеното ЗА подобни резултати.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#21:"ivanso"] честно да се каже, че страната е изправена пред дългогодишна рецесия и фалитът може да се избегне единствено от крайно дясна политика[/quote]

  ++++++++

 28. 28 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#4:"Додо"]Добри идеи, остава и да се намерят хора, които да направят правилните неща най-после.[/quote]
  Естествено, че "правилните хора", подбрани от анти-българските нео-колониални германски фондации "Ханс Зайдел", "Конрад Аденауер" и "Фридрих Еберт", ще направят "правилните неща", които се изискват от техните немскки работодатели, назначили ги за окупационна администрация в евро-германското га"България".
  В следващите месеци ни очаква рязко покачване броя на самозапалилите се "щастливи" евро-поданици на територията ни, бум на ровещите в боклукчийските кофи, балкански евро-граждани. Очакват ни верижни фалити, не само на изчезващите като вид дребни собственици, но и на средния и едрия бизнес. С фалита на КТБ бе даден старта. Със сигурност банкянския мутро-германски любимец, ще успее да надскочи себе си, и ще осигури не само като в предишния си мандат, 240 000 нови безработни, а поне нови 300 000 безработни българи. За очаквания ценови геноцид, на който ще е е подлагана окупационната територия на гау"България", вероятно никой няма съмнение, нали ?

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 29. 29 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За електронното управление:
  Малко инфо за чуждия опит:
  Украинският министър на финансите беше казал в началото на годината, че до и при Янукович 80% от парите за обществени поръчки са се "утаявали " в джобовете на държавните чиновници. При системата на бюрокрация. И заяви, че веднага ще ги замени с електронни публично проведени търгове. Което е направено.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за върхови научни изследвания, иновации и трансфер на технологии към българската индустрия." - не е задължително това да води до неефективност и корупционно харчене. Ако го правим като в Русия - да, но има доста примери от ЕС, където нещата вървят добре. Определено България има нужда от такава инициатива. Между другото, това е една любима тема на Плевнелиев.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При предишното управление имаше опит да се оценява ефективността на прилагането на съществуващи закони!
  Това е нещо полезно, ако критерият за оценка е ползата за държавата, т.е. обществото!
  А във всеки закон следва задължително да се посочва кои ще са длъжни да го прилагат и кои ще контролират изпълнението.

  Самозвани "граждански" формации, наричани по време на перестройката "неформални" се оказаха едно нищо и половина. Повече демагогия, както и през последните две години. Тези структури лесно попадат под контрола на мафиотско-политически структури като ДС-масонски ложи, протестни мрежи, "спонтанно възникнали" протести, които свалят правителства или налагат неясни промени.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Съдейки по министър - председателя виждам само едно нещо със сигурност - ще има продължение на някоя и друга магистрала. Всичко останало е под въпрос. След като Майор Деянов каза "збогом" на президентските избори и ни лиши да се "здобием" с уникалната за света титла "Президент-майор", то сега Бочко дава голяма надежда за друга уникална титла. Този път се целим в десетката и ще си имаме "Президент-генерал". Заради некои съображения и недемократични алюзии титлата може и да бъде по-скромна, но пък не по-малко екзотична - "Президент-помпиер", звучи даже донякъде елисейски.

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "neznaiko_2011":

  Всеки има право на мнение, дори и да не е специалист в областта. Това е демокрацията. Иначе трябва всичко да се решава на най-високо професионално ниво. Никакви допитвания до народа! Никакви демонстрации и протести!
  Обратните гледни точки за пълна демокрация са също неприложими - някакъв граждански комитет не може да решава проблеми, от които нищо не разбира и не може дори да формулира, камо ли да решава!
  При това, тълпата от най-голямото течение (партия) едва ли е в състояние да вземе най-доброто решение на проблем, нито да даде идея и решение - във всички случаи един изтъкнат ум плюс характер или специалист може да роди нещо, което да придвижи реално едно общество напред!
  Една партийна система като нашата, създала чудовищни организации като холдинги, занимаващи се и с политика, упражняване на държавна власт и икономика, неминуемо води до "МОДЕЛИ", унищожаващи и демокрация, и държавност, и всякаква справедливост!
  Нещата са много сложни, когато става дума за едно балансирано общество, което процъфтява на практика. Тук вече са нужни истински държавници - нещо дефицитно у нас!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#28] от "appen 13":

  Естествено, че "правилните хора", подбрани от анти-българските нео-колониални германски фондации "Ханс Зайдел", "Конрад Аденауер" и "Фридрих Еберт", ще направят "правилните неща",.....:))))
  ...............
  ФондаЦии, свързани ВСЕ с една "ФАЛИРАЛА" политически и икономически държава - германия ..
  А друго е по- доброто : сЪвети от КГБ и ТАСС, Путин, Партията на регионите , другарката Шаренкова и руската легация, ЛУК ОЙЛ И ЗЛАТЕВЦИ ОТ ПРАВЕЦ И Т.Н...
  Там Е "ПРОСПЕРИТЕТА" , АМА ВСЕ НЕ ГО РАЗБИРАТ ...БЪЛГАРИТЕ ...)))
  Азиатската Империя - без нея , сме .."загубени " ...))

  BIG AL
 35. 35 Профил на ZanzibarHero
  ZanzibarHero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... ще има натиск от групи със специални интереси и от хора, които все още по някаква причина вярват, че държавата може да бъде добър предприемач и мениджър.[/quote]Изглежда, че Авторът от ИПИ по някаква причина вярва (точно обратното на фактите от икономиката на '50-'70 на ХХ век), че държавата НЕ може да бъде добър предприемач и мениджър...

  Където и да се обърнеш, в дъното на всяка корупция и измама стои частен интерес (Авторът ги нарича "групи със специални интереси", който (частен интерес) непрекъснато се оплаква и мрънка, че държавата го е "хванала в лъжи и измами" и дава управленски съвети, обикновено след като е затънал в дълг от некомпетентни финансови спекулации използвайки парите на други хора ...

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#25:"Николай Теллалов"]ами той и не се натисна да говори по същество.[/quote]
  Ще го изгледам с интерес като се върна. Според мен Москов е типичен пример на политическо плямпало, хайде да бъда по-ласкав "трибун". Човек тръгнал да прави кариера с политическо говорене не с експертност.

  Четох 1-2 негови изказвания когато се обсъждаха проблемите в Бърза помощ, много пламенни политически приказки, никакви конкретни практически мерки че отгоре на това и като че ли липса на съпричастност към колегията. Не съм оптимист че нещо ще направи, като имам предвид и областта с която се е заел според мен доста бързо балонът му ще се спука.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#21:"ivanso"]Електронната здравна карта е безспорно добра идея, но въвеждането и в неподходящия момент тежко ще разклати здравната система.[/quote]
  Не ми е ясно какво ще има в нея нито как информацията в нея ще разклати здравната система. Но е безспорно удобство информацията да бъде събрана в електронен вид и достъпна дистанционно.

  Последният път когато ми правеха кръвна проба ми дадоха едно номерче и след това по Интернет си видях резултатите, ето 1 час спестени от ходене и висене пред кабинети. Не виждам причина това да не става за останалото, без това всичко вече е на компютър.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred":

  Малко фолклор! На дядо ми, мир на праха му, в продължение на няколко месеца му поставяха в различни болници-различни диагнози. Имаше задочен спор между лекарите за това, кой е прав и кой не. Станахме разногледи. Сега съм длъжен да приема, че познаха тези, които му предвидиха кончината. И по казусът: 1. Електронното досие ще включва информация от всички прегледи и изследвания на болния. Кой ще бъде оторизиран, при погрешно въведена диагноза, да я коригира. И каква е гаранцията, че по-реномираното лечебно заведение, в случай, че получи правото за крайно решение, няма да сгреши. 2. Представи си болница на ръба на фалита. Всеки който кихне в района на заведението, вече е приет по пътека. Ако личният лекар например прецени, че това е най-обикновена алергия и не предполага престой в болницата, как последната ще се издържа. Конфликт в три направления: намаляване доходите на медиците, защита на собствената диагноза, независимо на каква основа - принципна или безпринципна, потенциален фалит на лечебни заведения и оголване на територии, без на местните да се осигури реална алтернатива. Затова си мисля, че първата стъпка би трябвало да е изграждане на платформа (алтернатива за болните), върху която добрата идея-реформа на здравеопазването (намаляване на болници, въвеждане на електронна карта), трябва да стъпи. Ако приемем, че такава алтернатива са извън-болничната и спешната помощ, при луд късмет, радикални действия от първия ден на управление, ще са нужни 10 години. При това, алтернативата трябва да се изгради без да се отнема от болниците, защото те са сега действащата спасителна платформа. Дали има готовност за увеличение на бюджета за здравеопазване с още поне половин милиард годишно. А и как мислите, ще можем ли да предложим по-добри условия на медиците си от Англия например. Преди време четох една статия, че поради високата цена на обучение, англичаните предпочитат да си внасят кадри, а не да го произвеждат. Т.е. при идеални други условия - кадрите ги губим. Разбира се лекарите и министрите ще се изявяват, но според мен-молитви са му майката.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Отзад напред:
  1. Кадрите ги губим и ще продължим да ги губим докато заплащането тук не стане примерно - в левове толкова колкото там в евро. Имам познати които вече са го постигнали и се отказаха да емигрират. Навремето при съотношение 2:1 са напускали Европа и заселвали Америка, при индианците които колекционират скалпове.
  Това се отнася за всички квалифицирани кадри но по ред на дефицити на Запад първи в напускането ще са медиците след тях инженерите. Естествено остава фактора "нормална държава" който може също да те накара да се махнеш.

  2. Относно диагнозите, аз имам конкретен пример когато ми изкараха невероятен показател триглецириди при положение, че дотогава години наред всичко беше в норма. Естествено контролният преглед го отрече, така че "доверявай но и проверявай".

  3. Относно източването на държавната каса решението е конкуренция и личен контрол. Когато едни ти предлагат скъпо а други смъкват цената пазарният механизъм ще реши нещата. И когато трябва и ти да се бръкнеш в джоба с някакъв процент няма да ти е безразлично дали не те пъхат излишно в болницата. Голям е въпросът с липсата на компетентност в хората но някак си ще се решава, малко просвета, може да се появи и нещо като "здравен консултант" който да зависи САМО от твоите пари. При всички случаи здравната осигуровка /не касата/ не е заинтересована да я източват. Няма да е изведнъж но поне да тръгне.

  Гилдията и всички които са доволни от статуквото естествено ще се съпротивляват но затова има политици които да мислят /на теория/ за всички.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#38] от "ivanso":

  +++++++
  Промяна се случва толкова трудно , бавно , измъчено , почти в последния възможен момент , а кадрите наистина продължават да заминават.

 41. 41 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#19] от "waterfall":
  Естествено, че не му е чуждо министерството! Ами нали е спал с години с кадър на гореспоменатото! Така даже и насън се прехвърлят знания между двамата съпрузи! Има даже научни доказателства за усвояване по време на сън...е, може при малко по-различни условия.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ""задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове". Ако това стане факт, поне половината от идеите, изброени в програмната декларация няма да се осъществят, защото ще има анализ, който да показва, че очакваните ползи са много по-ниски от очакваните разходи или пък няма да получат подкрепа по време на обществените консултации." Със оценката съм съгласна! Трябва да я има, защото, макар досегашните кабинети и Парламенти да не са били толкова шарени, законите се "бият" по между си. Ако се изчистят тия противоречия, ако се направи същото и по отношение съществуващото вече законодателство, то ще се затворят доста врати и портали, даващи възможност безнаказано да се граби публичен ресурс. Ако това е малко, здраве му кажи! Мисля, че е даже много! Нека започнем от там!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK