Увеличаването на МРЗ - мечтата на синдиката и проклятието на пазара на труда

Пари, банкноти, български лев

© Юлия Лазарова

Пари, банкноти, български лев



Тази седмица се разбра, че Министерството на финансите е приело да промени проекта си за държавен бюджет и да включи в него увеличение минималната работна заплата на два пъти през 2015 г. и тя да достигне 460 лв. до 2017 г. По този повод публикуваме анализа на Зорница Стоилова от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

От години синдикатите се борят за постоянно и колкото се може по-голямо увеличаване на минималната работна заплата в страната и твърдят, че МРЗ трябва да стигне 50% от средната работна заплата. Сега, изглежда, мечтата им е на път да се сбъдне след като тази седмица новото правителство все пак реши МРЗ да се вдига поетапно – до 360 лв. през януари 2015 г., 380 лв. през юли 2015 г., 420 лв. през 2016 г. и 460 лв. през 2017 година.


Като се има предвид прогнозата на Министерството на финансите за данъците от доходите през следващите три години (и при отчитане на прогнозата за минимална промяна на броя на заетите), по-долната графика показва как би изглеждала България в ЕС според делът на МРЗ в средната работна заплата. През 2014 г. МРЗ в България е 42% от средната, горе-долу колкото е и средното за ЕС ниво през последните няколко години. С плануваните увеличения на МРЗ и прогнозния ръст на доходите обаче, делът на МРЗ в България ще набъбне, като е много вероятно да надмине значително средното ниво в ЕС и да достигне до над 50% от средната заплата. И всичко това при най-ниска производителност на труда в ЕС.


Дял на минималната работна заплата от средната в ЕС, %




Увеличаването на МРЗ - мечтата на синдиката и проклятието на пазара на труда

© ИПИ


Източник: Данни на Евростат за страните от ЕС (2013 г.), НСИ


Трябва да се имат предвид и разликите в заплатите в различните области. Така например, през първите девет месеца на тази година средната заплата във Видин е под 570 лв., така че минималната заплата представлява 60% от нея. Изключително ниският ръст на заплащането в областта пък означава, че през 2017 г., ако административно определената минимална заплата се повиши до 460 лв., то тя би могла да достигне до 70-80% от средната (в зависимост от това колко хора работят на минимума и съответно техния ефект върху средните заплати в областта). Подобна е ситуацията за много други сравнително слабо развити области в страната.


Дял на минималната работна заплата от средната по области, първите три тримесечия на 2014 г.

Увеличаването на МРЗ - мечтата на синдиката и проклятието на пазара на труда

© ИПИ


Източник: НСИ


Това отношение е изключително важно, защото ясно показва тежестта на административно определените минимуми на пазара на труда. Вече видяхме, че още в началото на кризата много хора загубиха работата си, а най-силен беше ударът върху нискоквалифицираните работници. Спрямо 2008 г. в момента икономиката е загубила над 420 хиляди работни места, голяма част от които са именно за нискоквалифициран труд, т.е. тези, които са засегнати от движенията на минималната заплата. Изключително примамливо е някой да може изкуствено да повишава доходите, но вероятно няма човек, който да си въобразява, че ако утре някой реши минималното заплащане да е 2000 лева, например, работодателите просто ще вдигнат заплатите до минимум толкова.


Не, в този случай ще наблюдаваме масова безработица, а сивият пазар ще се разшири невъобразимо. Когато нарастването на МРЗ е по-малко и ефектът е по-малък, но по своята същност е същият. Този, чиято заплата в момента е 1000 лв., например, не се интересува дали МРЗ ще е 340 лв. или 460 лв. (въпреки че в икономиката се забелязва натиск за увеличаване на средните заплати, когато най-ниските заплати растат), но този, чиято заплата в момента е 340 лв., вероятно се чуди дали няма пък да бъде уволнен или да се наложи да работи в сивата икономика, ако правителството я увеличи. Още повече, че пазарът на труда едва сега започва плахо да се възстановява, а прогнозите на МФ предвиждат повишаване на заетостта с под 1 процентен пункт годишно през следващите три години. Всичко това на практика означава, че тези, които заради кризата и трусовете на трудовия пазар загубиха работата си, сега още по-трудно ще се върнат на работа заради по-високите изкуствено наложени заплати (същото се отнася и за увеличаването на минималните осигурителни прагове). Икономическата теория и редица емпирични изследвания ясно доказват, че наличието и повишаването на МРЗ увеличава безработицата сред младежите и нискоквалифицираните.


Защо определянето и увеличаването на най-ниските работни заплати все още се приема за част от работата на правителството остава загадка. Договарянето на заплащането за труда е между работника и работодателя. Никой министър няма да извади разходите за по-високите заплати от джоба си, нито ще намери работа на някой, който е останал безработен заради това. Защото, колкото и да се стараят министрите, тяхната роля в държавата и в живота на всеки отделен човек е за няколко години (напоследък и по-малко) - целите са краткосрочни и в много случаи се преследват с чисто популистични мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Левашки тъпотии.Няма нужда и от коментар.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Поздравления!
  Особено за последния абзац!

 3. 3 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  .. Нели все някой трябва да ни влече надолу..
  .. Няма да забравя как КНСБ защитаваха Орешарски и тройната а Тренчев се скри за цяла година..

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Пореден подарък за бай Мангал !

  Той много обича да се подпира на метлите , да имитира работа и да прибира все повече кинти за нищоправене !!!

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ефекта от по-висока МРЗ ще се разбере от всички работещи в БГ като по-високи такси за услуги в общински и държавни служби, заплати на високоплатени чиновници и други подобни. Скоро след това - нотариуси, лекари, адвокати и други картелни съсловия.

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  За да се избие увеличението ще се направят съкращения. Така, че много много не му се радвайте на увеличението.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Повишаването на МРЗ води на първо време до масово преминаване на половин работен ден, което значи, че доходът се запазва, но трудовият стаж тече наполовина и след някоя друга година ще имаме епидемия от работници, които не могат да се пенсионират.

  Вторият случай ще бъде, доколкото има цели браншове (например охранителният) със заплати под тази граница, че ще се наложи работникът да връща под масата непазарната част от заплатата и то заедно с осигуровките - дял работодател и дял осигурен. Или в най-добрия случай да си поделят щетата от правителството 50:50.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Анализаторката да даде пример и да премине на минимална работна заплата без помощта на държавата с цел подобряване на макроикономическта рамка и плахо възстановяване на пазара на труда.

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]че доходът се запазва, но трудовият стаж тече наполовина [/quote]
  За какво ни е трудов стаж? То няма пенсии, нито медицинско осигуряване. За 3000 магистрати дават 16 млн. лева а за 2,5 милиона пенскионери - 50 милина лева. Това нещо не го прочетохме в "анализа".

 10. 10 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Целта е с увеличение на минималната заплата е да се повиши и средната и така постепенно да се достигне средната до ЕС.
  Няма логика в БГ. заплатите да са ниски всички стоки и услуги са по европейски цени, само заплатите не.Бай мангал работи и на запад и пройзводителнуста му е висока.
  Тука има само пишман бизнесмени и далаверажий .В читавите фирми и тука вземат европейски заплати.
  нА КАЛПАВА РАКЕТА КОСМОСА И КРИВ.

 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Синдикатите в България трябва незабавно да бъдат разтурени.
  Всъщност в България няма такова нещо синдикати.
  Има едни мафиотски структурки почти без реална членска маса които се занимават със всякакви мурафети, популизъм и вегетират на популизма, симулацията на дейнст и безхаберието на правителството.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  [quote#10:"bigspout"]Бай мангал работи и на запад и пройзводителнуста му е висока. [/quote]

  Ти сериозно ли го говориш това !!!
  Бай мангал в чужбина основно се препитава с кражби, просия, проституция сред ниските слоеве на обществото и където успее да се докопа със социални програми.
  Цял ЕС е пропищял от тях, а на нашия му се привижда някакво работене.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Как не са го закрили още този институт?И без това нашите политици не разбират какво им се казва оттам.Или не разбират,или се правят че не разбират.

 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Увеличението на МРЗ е радостно за държавните служители.Частният сектор е принуден да лавира между съкращаване на разходите и работната сила.

 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#10:"bigspout"]В читавите фирми и тука вземат европейски заплати. [/quote]

  Но в тези фирми работят и хора с европейска квалификация, умения, дисциплина и трудови навици. Иначе си аут.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Един доста качествен анализ.Последният абзац особено ми хареса.
  Ако има повишаване на МРЗ,крайно време е да се помисли за диференциация по области.Защото за един Видин например,както е посочено в статията,подобно повишение ще е катастрофално.Ще го довършат...
  Вижте в САЩ например-има една федерална МРЗ,която е минимум за цялата федерация,но отделните щати ,и дори не само отделните щати,ми и отделните области и градове имат право да определят собствена такава..

 17. 17 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 942 Неутрално

  В Пловдив 50% от заетите работят на минимална работна заплата. Да бе.
  Сива икономика.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Весело

  Който "работодател" не може да осигури поне МРЗ на аргатите си ... явно не става за работодател ... ами тогава съвета на Премиера = "да копа картофи и да гледа офчо" Все ще се намерят други кадърни работодатели за които МРЗ не е проблем.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "Eisbär":
  Не знам за кви 50% говориш,явно не си схванал втората графика от статията.Тя не показва колко хора работят на минимална заплата,а какъв процент от средната заплата в съответната област представлява минималната работна заплата.
  Явно в Пловдив средната заплата е някъде около 700 лв.
  Иначе е вярно,че официално показваните заплати са по-ниси от реалните.Винаги има и някаква част,която се взема под масата.Когато вдигнат МРЗ,тази част,която е под масата,значително ще се повиши..

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#10:"bigspout"]Няма логика в БГ. заплатите да са ниски всички стоки и услуги са по европейски цени, само заплатите не.[/quote]

  Напротив, има логика, точно така трябва да бъде. Съотношението цени-заплати е следствие от брутния продукт който създава българската икономика и който е много по-нисък от този в другите страни от ЕС.
  Нормално е цените да са европейски - никой няма да ти продава по-евтино, ако има пазар на който може да продаде по-скъпо.
  Ако и заплатите са ти европейски ще можеш да потребяваш колкото в Германия примерно, но няма да имаш произведен съответния продукт. Съответно няма да потребяваш повече, а цените ти ще се вдигна, лева ще девалвира, борда ще отиде у рЯкЯта и ще стане мазало.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#10] от "bigspout":

  Научете се вече , че не става с вдигане на заплатите, а с вдигане на производството. Тогава заплатите си се вдигат по естествен начин.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ей, голям рев за тая минимална. Човек ще рече, че целият ви персонал е на минимални. Или поне половината. Абонаментно почистване на домове и офиси ли предлагате? Или толкова добре се представяте с другите екстри, че хората са готови да работят за вас почти без пари? Наемите ли им покривате, децата им ли гледате? Не че е невъзможно, но и то струва пари все пак?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 23. 23 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Доставяме суровини от Европа, изнасяме произведеното от нас в Европа, имаме си европейски цени на ток, бензин, газ...и въпреки това сме най-бедните. И това в страната с най-много икономисти и юристи в цял свят. Иронично нали? Нито съдебната система ни е наред, нито икономиката.

 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#10:"bigspout"]Тука има само пишман бизнесмени и далаверажий .[/quote]

  Ти колко фирми направи, колко бизнес задвижи, колко хора нае, колко заплати раздаде, колко продукт произведе та да имаме и ние читав бизнес, а не само далавераджиЙ.
  Ако не друго почни с правописа, че ми е писнало от работници дето не знаят да се подпишат, а да сметнат лице на кръг пък направо е кауза пердута.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За да се даде това увеличение, промениха данъчния закон. Взема си го държавата оттам обратно. Изобщо...държавен популизъм...

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Цитат: "Договарянето на заплащането за труда е между работника и работодателя."
  С български "работодател" няма договаряне ... има налагане, усукване и после лично отмъщение.
  Налагането на МРЗ е минималната за БГ доза справедливост предпазваща работодателите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Някои хора тука не могат да схванат,четова не е толкова проблем на работодателите.Това е проблем точно за тези,които уж ще бъдат подпомогнати от тази мярка.
  Работодателите ще съкратят някой и друг,ще минат няой и друг на непълен работен ден...Изходи има.Лошото е,че за най-бедните и неквалифицирани хора,които и без това са най-засегнати от кризата, ще стане още по-трудно да си намерят работа,и ги обричат на мизерия завинаги.
  Тази мярка е само популистка хватка на синдикатите,да си оправдават съществуването.
  Също може би и за политиците.Колкото повече хора затънат и останат на милостта на държавата,толкова по-лесно е да ги манипулираш,лъжеш и притискаш.Богатите граждани не са от полза за нашите политици-те са независими от държавата и не им пука за политиците..

 28. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И последно,и отивам да си разходя лабрадора.
  Ако ставало с административно повишаване на заплати,направете я направо 2000 лв.и проблемът е решен.Ставаме направо богата държава...

 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  От ИПИ пак се мъчат да докажат че водата гори, че има перпетум мобиле и работници живеещи от фотосинтеза, с любимите мантри за справедливостта на пазара и за несправедливостта на опитите да се вземат от Банев и Баневица поне 180 евро за месец работа от робите им.
  Под статията - възторгът на робите.
  Некои даже са се възхитили от сравнението с Видин, където щяло да стане катастрофално, без да се замислят, че то си е катастрофа точно защото заплатите из вилаета с около социалната помощ за ром с две жени и три деца.
  От институтчето на Ран не се свенят да лъжат: "Не, в този случай ще наблюдаваме масова безработица, а сивият пазар ще се разшири невъобразимо."
  Товарищи, статистиката говори друго. Веднага след като великият "икономист" от Ловеч замрази доходите безработицата отлетя в космоса, а свалянето на "осигурителната тежест" с 10% само забави слизането на Баневица от хеликоптера на майбаха с няколко месеца, защото баневици и баневци могат да правят бизнес само ако крадат като разпрани.
  Ако тук някой се наеме да ми докаже, ама с числа и статистика, че търсенето на труд, особено на нискоквалифицирания е силно еластично спрямо цената му, ще му връча местния медал за гениалност.
  Толкова за безработицата поради МРЗ и сивият пазар, които са се превърнали в заклинания от разни политпросветници.

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#22] от "metalogy":

  Не бе пич, не ни е на минимална заплата персонала. Но с МРЗ има и едно друго нещо, наречено "минимални осигурителни прагове по дейности". Заради което не мога да плащам на моята служителка по-малко от 800 лева, а на себе си като управител - 1050 лева. А след 3 години - с 50% повече. Държавата не я ебе моята фирма работи ли, колко печели... просто ми казва какви заплати да давам. Еми сори, не печеля достатъчно, че да вадя всеки месец 2000 за заплати и още 500 за данъци и осигуровки. Ще трябва да си преназнача служителката на друга длъжност с по-нисък осигурителен праг. А ако тя не иска - да я уволня. В кой от двата случая държавата постига положителен ефект?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  И всичко това при най-ниска производителност на труда в ЕС.
  липсата на производство ли означава ниска производителност ?
  шофьор на тир германец повече ли кара , продавачка в кауфланд германия повече клиенти ли обслужва или в немски парламент има повече "юристи"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Всички, дето коментирате, да не би да имате служители и да се пените, защото ще трябва да им давате повече пари? Стига сте се излагали, не разбирам от икономика, но разбирам от цифри и знам, че 340 лв. са подигравка. И 460 лв. са подигравка. За какво ми смятате какъв е дялът на МРЗ от СРЗ, съотнесено с другите страни, катп СРЗ на запад е в пъти повече от нашия. Аз съм ЗА увеличаване на МРЗ, но съм ЗА по-голям контрол на пазара на труда. Защото половин България (в това число и аз донякъде) е в сивата част - "ние ще те осигуряваме на минимална, щото не ни се дават пари за осигуровки, но ще ти даваме повече". Направете по-добре един анализ какво ще се случи, ако сивият сектор излезе наяве и се внасят осигуровки и данъци върху пълния размер на заплащането.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  най-обикновена шматка съм
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#27] от "eurogi":
  [quote#27:"eurogi"]Работодателите ще съкратят някой и друг,ще минат няой и друг на непълен работен ден...[/quote]

  И ще хванат да метат офиса, лично и ентусиазирано, щото си нямат друга работа. Или ще се хванат да товарят камионите и вагоните.
  Въобще, тук "размишляват" пишман "бизнесмени", които едва ли са назначили и един човек на работа някога.
  До коментар [#20] от "Ian Smith":
  [quote#20:"Ian Smith"]Нормално е цените да са европейски - никой няма да ти продава по-евтино, ако има пазар на който може да продаде по-скъпо. [/quote]

  Ами?
  Я да видим дали е така.
  Вчера, хубав ден, именяци, бе не е за работа в следобеда, та сядаме компания да хапнем, пийнем и почетем именяк набързо. В центъра на София, на пъпа му, срещу Съдебната палата..
  Бе, прилично място, па и и пъба приличен. Поръчваме си осем човека, обслужват ни добре двама човека..
  Скромно го правим наистина, по питие, предястие, хапване и по кафе накрая.
  Сметката за 8 човека - 90 и кусур лв.
  45 евро БВП. Мизерия. Представих си какво ще ми вземат в Брюксел. Или във Виена.
  А кръчмата е известна като сборище на адвокати, съдии, прокурори и бивши министри. Платежоспособни люде вес пак, макари не от кръга на Бинев и сие.
  Дали производителността на труда на онези двамцта дето ни обгрижваха е била по-ниска от онази на келнерите в Брюксел или Виена? Ако гледам произведеното БВП на готвачи, чистачки и келнери за онзи час и половина - таман десет пъти, а продуктът - съпоставим, значи в натурално отношение са произвели като европейците.
  Та така с прословутата "производителност" мерена през БВП.

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#30:"Иван Арнаудов"]Но с МРЗ има и едно друго нещо, наречено "минимални осигурителни прагове по дейности". [/quote]
  Има, но не трябва да се бъркат двата щата.
  Статията е за МРЗ и увеличението и.
  Осигурителните прагове си ги вдигат независимо, отделно и... ежегодно. За целта изобщо не им дреме колко е минималната работна заплата. Догега не им е било нужно да вдигат МРЗ, за да вдигнат праговете. Занапред не знам.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#31] от "deribeev":

  Комшията на германеца, пак германец произвежда "ТИР" - ове, а пък другия произвежда стоки които жената в БГ Кауфланд продава.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#35] от "acarid":
  ами това е . ние не произвеждаме нищо . за каква ниска производителност ми говорят . произвеждаме "юристи" и счетоводители

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сегашната минимална заплата на българите според БВП сега трябва да бъде не по-малко от 1000 лева.
  Истината за тази малка заплата е, че разликата до 1000 лева се краде от мутроолигархичния ни елит, управляващ страната и завзел 100% целия ни парламент с фалшификации и подмяна вота на избирателите.
  Мутроолигархичният ни елит от 5 олигарха, 10 мултимилионера и 100 техни партийни слуги чрез партиите си държи и цялата власт в държавата, концентрирана в парламента( съдебна, законодателна, изпълнителна)и я използва да пълни своя джоб с ограбване на обществото.
  Елитът ни използва политическата власт да краде парите на данъкоплатците под различни форми-- я фирмите на олигарсите управляващи партията и мафиотския и клан получават всички обществени поръчки или директно бъркат в държавната хазна.
  Мафията ни краде ежегодно над половината обществен продукт( от данъците)и понеже в България липсва правовата държава, никой не знае точно в какви мащаби се движи грабежа.
  Политическия елит на България е пълен с пяната на обществото- откровени криминални престъпници от най- ниско естество, даже политиците оглавяват всички канали на организираната престъпност, за това нито един наркотрафикант не е вкаран в пандиза, а получения от Италия наш ключов наркотрафикат Брендо с присъда от Италия- 20 години затвор, бе веднага пуснат на свобода у нас.
  Никъде другаде в Европа няма такъв мафиотски олигархичен политически елит като на България. Друга страна е Италия, но тя се поставя на второ и последно място място.
  Не случайно Европа сочи България за страната, където МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА и казва, че нашите престъпници вместо да са в затворите, се разхождат свободно по улиците или се намира в Парламента и управляват държавата.

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  В много сфери в провинцията малки фирми плащат по 200,240 лв заплати сега,пак толкова ще плащат и след увеличението,и не очаквайте,че има нещо под масата-просто нямат печалба.
  Ако искаш,като не щеш-няма и толкова.

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "Забравила съм си червената шапчица":

  Намерете си червената шапчица.
  Хвалите се, че разбирате от цифри...а става въпрос за числа.
  Когато се криминализира укриването на осигуровки ще се тръгне към осветляване на сивият бизнес.

 40. 40 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#34] от "metalogy":
  Понягога осигурителните прагове са нараствали и без увеличение на МРЗ за съответната година. Осигурителните прагове нарастват ВИНАГИ, когато има увеличение на МРЗ. Не отричай очевидното!!!

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 41. 41 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#39] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Числата са съставени от цифри все пак Но да, трябват крути мерки - съгласна съм.

  най-обикновена шматка съм
 42. 42 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иван Арнаудов":
  Не ми е целта да споря в случая. Изразих си мнението, че това увеличение се драматизира силно.
  Нивото на осигурителните прагове касае всички фирми. Увеличението на минималната далеч по-малко. Но за по-голяма яснота на позицията си ще допълня - ако някой "крепи" бизнеса си от залъка на гладуващи хора, от сърце му пожелавам скоропостижен фалит.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 43. 43 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Крайно време е да се въведе почасово заплащане. Тази система с месечни работни заплати е адски изкривена. Всеки работник да си знае - днес бачках 8 часа по 5 лв на час, ще взема 40 лв. В момента имаме само едни пазарлъци - ама с 20 лв ли да вдигнем МРЗ, с 40 ли да я вдигнем. Вдигане на каква база? Повишен БВП? Повишена инфлация? Растеж на икономиката? В момента се получава ефектът на хиперактивното куче и мързеливия стопанин - кучето бяга напред, дърпа каишката и ще я скъса още малко, а стопанинът едва ходи отзад и гони кучето. Както сте разбрали, кучето е МРЗ, а стопанинът е икономиката, която храни народа. Всяко повишение на МРЗ с повече от 10 % си е чист хазарт. Да се въведе почасово заплащане и минимален праг на заплащането - например 2 лв на час минимално. И тогава всичката сива икономика ще излезе на светло.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Основно задължение на политиците трябва да бъде намиране на пазари на български стоки, да намира пазарни ниши. Досега само влошават отношенията с потенциалните купувачи. Сърдити човечета които искат да удрят по масата, вместо да предлазполат към разбирателство.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Гневно

  Подвеждащо заглавие!Помислих,че става въпрос за аудио формат МР 3.Така е,след като отмениха точките при писанв на съкращениа с главни букви.Кому пречеха?!

 46. 46 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":

  И все пак хората бързат по-скоро да станат пенсионери и пищят на умряло ако някой предложи да работят няколко месеца повече.

 47. 47 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно хората забравят, че работниците са и потребители.

  Тези 20 лв. повишение ще отидат директно в потребление.

  На времето целта на Форд е била работниците му да могат да купуват колите, които произвеждат.

  Днес целта на работодателите в България явно е ако може да не плащат заплати, а продуктите им да ги купуват марсианците.

 48. 48 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#41] от "Забравила съм си червената шапчица":

  Ти защо НАРУШАВАШ закона съгласявайки се да работиш с осигуровки на МРЗ? Защо не откажеш тая работа?

  Ако всички отказват да работят за работодадели, които прилагат тези андрешковски номера и пенсиите ще се увеличат

 49. 49 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван Арнаудов":

  Може би просто трябва да си помислиш как да предлагаш по-добри услуги, по-добре платени услуги или повече услуги вместо да разчиташ на ниски заплати за оцеляването на фирмата си.

  Също можеш да си помислиш как да управляваш фирмата си по-добре, така че 2500 лв за заплата да не са решаващи за оцеляването ѝ.

 50. 50 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#49] от "anonymous_":

  Ами той си го е измислил сложил си е цената на продукта за да дава 2500лв заплата иииии

  се оказава че същия продукт внесен от Китай е на двойно по-ниски цени И ти като отидеш в магазина не купуваш продукта от Ивановата фабричка, а китайския. Иван за да продава продукцията си трябва да смъкне цените. Може да продава максимум нс 10-15% по-висока цена от китайската ИИИИ сбогом блянове за високи заплати, за щастливи работници и там някакви печалби. Та даже му се налага да почне да търси нискокачествени материали за да може да продължи да стои на пазара някак си

 51. 51 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#49] от "anonymous_":

  Ами той си го е измислил сложил си е цената на продукта за да дава 2500лв заплата иииии

  се оказава че същия продукт внесен от Китай е на двойно по-ниски цени И ти като отидеш в магазина не купуваш продукта от Ивановата фабричка, а китайския. Иван за да продава продукцията си трябва да смъкне цените. Може да продава максимум нс 10-15% по-висока цена от китайската ИИИИ сбогом блянове за високи заплати, за щастливи работници и там някакви печалби. Та даже му се налага да почне да търси нискокачествени материали за да може да продължи да стои на пазара някак си

 52. 52 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "ЙЕИ":

  Първо, човек с един служител във фирмата си няма как да произвежда нещо. Може само да предлага някакви услуги, а услугите няма как да се внесат от Китай.

  Второ, аз лично бих си купила български продукт пред китайски, но винаги, когато съм търсила нещо, дори продуктите на българските фирми са били произведени в Китай. (Напоследък не виждам такива стоки, което ме радва, защото всеки, който изнася работни места от България в Китай за няколко цента печалба повече, заслужава да фалира).

  Трето, вносът от Китай е факт навсякъде по света, но това никъде другаде не води до мизерни заплати.

 53. 53 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lou":

  това го има и сега просто, минималната заплата я дават за месец иначе не изглежда никак добре 2 лева на часняма никакъв проблем да те назначат на 4 часа и да си правиш сметката 4 часа по два лева 8 лева, но като го кажат на месец 170 друго изглежда

 54. 54 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  24.05.2014
  Където заплатите бързат, наетите намаляват

  http://economic.bg/bg/news/4/Kudeto-zaplatite-burzat-naetite-namalyavat.html

  "В същото време в някои от най-бедните области се наблюдават и най-сериозните увеличения на заплатите. Такива са Видин (12,1%), Разград (11,1%) и Силистра (10,1%). Във всяка една от тези три области, обаче, броят на наетите по трудово и служебно правоотношение продължава да намалява"

  Естествено е да се очаква подобен резултат при всяко НЕумно увеличаване на МРЗ.
  Имаше при правителството ББ1 опит да се направи диференциация по региони. Естествено, профсъюзите ореваха всичко. Как такааааа..... Каква е тази дискриминацияяяяяя.....
  Тяхната основна роля е да вдигат шум по глупашки начин. Нали се издържат от популизма.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#32:"Забравила съм си червената шапчица"]Защото половин България (в това число и аз донякъде) е в сивата част - "ние ще те осигуряваме на минимална, щото не ни се дават пари за осигуровки, но ще ти даваме повече". Направете по-добре един анализ какво ще се случи, ако сивият сектор излезе наяве и се внасят осигуровки и данъци върху пълния размер на заплащането. [/quote]
  Поздравления за адекватния коментар! Сигурно над 80% от работодателите, спестяват от осигуровки(с което ощетяват и работника и държавата), а печалбата си я отчитат както им изнася. Двойно счетоводство. Това си е вид феодализъм, никаква пазарна икономика. Права сте и за контрола-там някъде е заровено кучето. Ако се спазват правилата, че се измъкнем. Иначе разни смешни псевдобизмесмени свикнаха да преяждат от печалбите си. И за тях ще е добре да вземат "поспаднат" малко.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#48:"ЙЕИ"]
  Ти защо НАРУШАВАШ закона съгласявайки се да работиш с осигуровки на МРЗ? Защо не откажеш тая работа? [/quote]
  Изключително цинично! А ти защо не питаш защо контролните органи не осъществяват добросъвестен а не както сега корупционен или никакъв контрол? Имат механизми да проверят. Но май е по-лесно да вземеш някоя и друга хилядарка под масата, за да си затвориш очите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#33] от "Graf":
  Аз имам 30 души на работа при мене ,реални "бизнесмене"..За тази работа,за която пишеш,хора има в изобилие...И тази работа не струва 460 лв.на месец.Просто няма толкова стойност в нея.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Повечето млади хора се интересуват колко ще получавата и хич не ги интересува на колко ги осигуряват.И както е тръгнало,в някои райони на страната минималната и средната заплата скоро ще се изравнят,т.е. хората без образование и квалификация ще получават колкото един специалист.

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#57] от "eurogi":
  [quote#57:"eurogi"]За тази работа,за която пишеш,хора има в изобилие...И тази работа не струва 460 лв.на месец.[/quote]

  Но плащаш за нея, за чистачката де, два пъти повече, ако можеш да смяташ и имаш наистина наети, а не си поредния форумен герой с поне три фабрики.
  Аз го знам от опит, знам защо е така, но не мисля че си заслужава да пиша баш в този форум дисертация на тема цена не труда, еластичност на предлагането и т.н.

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":
  Плащам да.Освен заплатата и,има и осигуровки и кво ли не още.
  Сред моите хора има в момента 9 души,които са нискоквалифицирани -8 общи работници и една чистачка.В момента получават около 400 лв чисто на месец,което на мен ми излиза по около 550 лв на човек.
  При 460 лв.на мен ще ми идват около 650лв всеки един от тях.И то това в случай,че мога да ги назнача на 460,защото в момента е 340 лв.МРЗ,но минималният осигурителен праг ние 360лв..Аз им плащам малко повече.И ако при сегашната ситуация горе долу мога да си ги позволя.след 01.01.2017,няма да е така.Поне единият от тия 8 общи работници ще го съкратим,а чистачката със сигурност ще мине на 6 часов работен ден...вероятно и някои от общите работници ще минат на непълен.няма толкова работа,че да можем да си ги позволим на постоянен работен ден.

 61. 61 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#49] от "anonymous_":
  И може би не трябва да приемам акъл от анонимни хора по форумите

  Като те чета, имам чувството, че не разбираш казуса. Когато държавата принудително вдигне заплатите, няма да съм аз първият, който ще има проблем. Служителката ми ще има проблем, защото ще бъде уволнена. Аз мога да върша нейната работа, както съм я вършил преди да я наема. Не виждаш ли проблема?

  Как да управлява по-добре фирмата си е задължение на всеки собственик, но не виждам откъде накъде държавата може да си позволява да вдига заплатите по административен път и да очаква от мен непрекъснато да повишавам своята производителност, само и само за да мога да плащам по-високите данъци (осигуровката е данък върху труда).

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 62. 62 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "eurogi":

  Е, за две години твоите цени няма ли да се вдигнат?

 63. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "anonymous_":
  Абсурд.По-скоро се очертава да паднат.
  Аз произвеждам междинен продукт,който се използва по-нататък от други фирми в тяхната производствена дейност.Вкл.и на някои големи,които оказват огромен натиск в посока понижение на цените ,на които им доставяме.
  Сегашната икономическа обстановка в страната е такава,че за покачване на цените,особено на производствените цени въобще не може да става и дума.
  В момента всъщност е налице дефлация и на цените на дребно.И такава обстановка административно повишване с 35% за две години на МРЗ ще има опустошителен ефект,особено в някои области на страната...

 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Поне не е много дълга статията, та не пращи толкова от глупости.
  Можеше и по-зле да е.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дори и 460 лв веднага пак е жалка картина. Супер десен съм като човек и икономист по образование, но това е един от много редките случаи когато съм за това да се вдига МРЗ защото наистина на БГ ни е нужен растеж, а една от компонентите му е консомацията, а хора на МРЗ влагат 100,,% от доход си в консумация. Така че колкото и да я увеличат това мигновенно се връща веднага в икономиката! Мислите с главите си преди да блещите едни и същи глупости!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В БГ има много абсурди в мисленето на матряла и тези които са против вдигането на МРЗ го потвърждават - хем всички реват че заплатите са ултра ниски, хем като ги вдигнат всички реват. А после искаме качество, контрол и други прекрасни неща , но за без пари. Това е увреденото верую на средния, а явно и над средния булгаристанец! Прост народ слаб държава!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 67. 67 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#65] от "kilmer":

  Ами дай да гласуваме направо МРЗ да стане 20 хиляди на месец и да се разцепим от консумиране. Като имаш икономическо образование, значи можеш да ми обясниш защо такава мярка е невъзможна. Когато държавата увеличава МРЗ, единственият истински растеж е в данъците и осигуровките, които държавата прибира, икономисте!! По-високите разходи за труд означават по-скъпи стоки за теб.

  А твърдението, че си десен... само си го мислиш, щом за теб е ОК държавата със закони да се меси в икономическите взаимоотношения между свободните индивиди.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 68. 68 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Анализът е показателен къде се намираме в даденият момент 25 години, след падането на комунизма.Комунизмът може и да е паднал, но другарите още не са и затова продължават да се упражняват върху народа .Чиновници, които не са работили и 1 ден в частна фирма или като предприемачи, са по-големи експерти и задават правилата .Те "вдигали" заплатите на хората .Това е все едно човек, който никога не е плувал, да е треньор по плуване .
  И тьйкато чиновниците от администрацията нямат никакъв интерес да се правят каквито и да е реформи, те драпат да се увеличават приходите в бюджета чрез всякакви подобни схеми .
  И за капак, като започнат да събират малко повече пари започват някой мегаломански проект за няколко милярда и пак парите свършили .

 69. 69 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Проблеми с МРЗ може да има само малкия и среден бизнес. А ги има, точно щото е малък и среден, не инвстира(щото е малък и среден), не се развива, не е конкурентноспособен. Тва се отнася за всички отрасли.
  М и С бизнес е диагноза, диагноза за слаборазвита, неефективна и като цяло тъпа икономика. Същото се отнасся и за големия брой самонаети.
  А големите, работниците им да правят синдикати и да искат колкото може повече. Ако разчитат на МРЗ, няма да ги бъде. Това със синдикатите обаче е много трудно, щото сме на ниво ранния 19ти век, а няма изгледи да се появят Маркс и Енгелс да просвещават. Вместо това има ИПИта да затъпяват и ся умния и красив пролетарий е над тия работи.

 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Весело

  До коментар [#7] от "cinik":

  Спокойно, накрая работниците ще плащат за да са на работа, и ще има доплащания към работодателя, за да ги осигурява на пълен работен ден и на по-висока вноска... Като ще има търсене на стаж, ще има и предлагане.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Простотия че някой щял да увеличава служители само защото МРЗ се увеличавала. Който иска да наема ще наема, а който искаха уволнява ще уволнява. Нивото на МРЗ няма отношение към това. Защото в България така или иначе заплатите са най ниски в целия регион. В Сърбия, Румъния, Македония, Гърция и Турция МРЗ и средната раб. Заплати са по високи от българските.
  Като закрият тези работни места частните фирми къде ще идат в някоя от съседните държави ли? Където са с високи заплати. Всичко е за парлама. А ако някой уволни служители си измива ръцете че видите ли било заради увеличението на МРЗ . А всъщност плаща 340лв. И останалите плаща на ръка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 72. 72 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  Умен си......много. Я ми обясни следната ситуация и разясни как тя влияе на БВП? Програмист в България работещ за немска фирма, произвежда повече продукт от германският си колега, а му плащат на половина (цифром същото, ама в лева) Та с кое точно производителността на българският производител на код е по-ниска от тази на немският му колега? Компютърът ли му е по-калпав или пише по-малко код? Реално дубива в България суровина и я изнася за Европа, а е по-малко ефективен (въпреки, че реално произвежда повече и по-качествено). До сега съм чувал отговор "ами тук е така" Чакам твоят отговор.

 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Абе ако може въобще без пари да се работи,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  "Защо определянето и увеличаването на най-ниските работни заплати все още се приема за част от работата на правителството остава загадка."
  ...
  Да ви кажа:
  Защото някои прегладняли кандидат-работници ще се съгласят да работят на дъмпингови цени, което няма да им е достатъчно да живеят и от това ще последват увреди за обществотов дългосрочен план
  Пресен пример: загиналите работници във взривения завод,поредния.

  В Русия съм! В Русия съм!
 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#4:"SS"]Пореден подарък за бай Мангал ! [/quote]
  Ами не наемай бай мангал!

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#6:"Нефертити"]За да се избие увеличението ще се направят съкращения. Така, че много много не му се радвайте на увеличението. [/quote]
  Еми най-добре и да се насочи освободената работна сила към нещо по-рентабилно и смислено, нещо дето може да докарва поне 2000 евра преди данъци.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#16:"eurogi"]Защото за един Видин например,както е посочено в статията,подобно повишение ще е катастрофално.[/quote]
  Що? Копача във Видин по-некачествено ли копае в сравнения с варненския копач?

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#30:"Иван Арнаудов"]Държавата не я ебе моята фирма работи ли, колко печели... просто ми казва какви заплати да давам.[/quote]
  Ами ако не работи-закривай!
  какво се мъчиш?
  ЗАнимавай се с това дето върви!

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#46:"anonymous_"]И все пак хората бързат по-скоро да станат пенсионери и пищят на умряло ако някой предложи да работят няколко месеца повече. [/quote]
  То пък една работа, за едни заплати....

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  [quote#48:"ЙЕИ"]Ти защо НАРУШАВАШ закона съгласявайки се да работиш с осигуровки на МРЗ? Защо не откажеш тая работа? [/quote]
  Защото ако е бил/а без работа няколко години сумарно за трудовия си стаж, плюс някоя магистратира, майчински и т.н. няма да може никога да се пенсионира. А тогава осигуровкиет за пенсия са и през...

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Весело

  [quote#50:"ЙЕИ"]Иван за да продава продукцията си трябва да смъкне цените[/quote]
  АМи!
  Спира да слага мляко в сиренето!
  А салама не е роднина на животинския свят!

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Весело

  [quote#65:"kilmer"] а хора на МРЗ влагат 100,,% от доход си в консумация. [/quote]
  А техните работодатели-във поршета и ламборджинита и хранят чужди икономики

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#67:"Иван Арнаудов"]Ами дай да гласуваме направо МРЗ да стане 20 хиляди на месец и да се разцепим от консумиране.[/quote]
  Няма нужда.
  Но поне 1000 лева трябва да стане.
  Просто собственика няма да си купи Ламборджини за 1 година, а за 10. Не е фатално, надявам се?

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  [quote#67:"Иван Арнаудов"]щом за теб е ОК държавата със закони да се меси в икономическите взаимоотношения между свободните индивиди. [/quote]
  Ненамеса може да има при население, което има висок личен морал и дисциплина.

  В Русия съм! В Русия съм!
 85. 85 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#69] от "Zed":

  [quote]Проблеми с МРЗ може да има само малкия и среден бизнес. А ги има, точно щото е малък и среден, не инвстира(щото е малък и среден), не се развива, не е конкурентноспособен. Тва се отнася за всички отрасли.
  М и С бизнес е диагноза, диагноза за слаборазвита, неефективна и като цяло тъпа икономика. Същото се отнасся и за големия брой самонаети. [/quote]

  Малкият бизнес в САЩ наема 50% от хората на работа и осигурява 65% от новоразкритите работни места. Икономиката на САЩ слаборазвита, нееективна и тъпа ли е?
  http://www.forbes.com/sites/jasonnazar/2013/09/09/16-surprising-statistics-about-small-businesses/

  Малкият бизнес също така е този, който отваря в 7 сутринта и работи до 10 вечерта, за да ти е удобно да имаш малко магазинче на 50 метра от блока. Малкият бизнес не те треска с месечни такси, не надписва фактури и не ти праща бирници за две просрочени месечни фактури по 78 стотинки. Малкият бизнес не си купува депутати, за да му пишат специални закони, не си прави банки, за да краде спестяванията на вложителите, и не си поръчва съдии и прокурори, за да се разправи с конкуренцията.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 86. 86 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#65] от "kilmer":
  За това,че бедните влагат 100% от парите си в консумация,си прав.Но проблемът е,че това вдигане на мРЗ няма да доведе до повече консумация.Просто общата сума пари,която получават тези хора,няма да се увеличи.Понеже ,десетки хиляди фирми като моята ще съкратят по 1-2 човека,а още някои ще минат на непълен работен ден,някои ще минат в сивия сектор...
  Според мен умните глави се надяваха да почнат да събират повече осигуровки по този начин.Няма да се получи..

 87. 87 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#86] от "eurogi":
  Споделям мнението ти - мотивировката на държавата при вдигането на МРЗ няма нищо общо с добруването на най-бедните, а е просто аритметичен напън за вкарване на повече пари в бюджета. Циничните ни управници правилно допускат, че нетният ефект върху работещите няма да е значителен, но понеже повечето от тези лемури през живота си не са работили в частен бизнес, еле пък да са отговаряли за това да плащат заплати на собствени служители, просто не могат да проумеят каква непреодолима стена издигат пред нискоквалифицираните безработни (а те почти всичките безработни са нискоквалифицирани...).

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 88. 88 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#72] от "foure":

  Ако освен програмиране беше учил и Економикс, щеше да знаеш отговора на въпросът си. А той е простичък.
  В страна със средна ниска производителност на трудът, където заплатите са по-ниски има инвестиране от фирми които работят на пазари с по-високи заплати(разходи). Ако заплатата на програмистите в България бяха колкото на програмистите в Германия, немската фирма нямаше да дойде да отвори офис защото не и е изгодно. Ако заплатата ти с трансакциооните разходи + рискът са по-ниски от тия в Германия тогава инвестицията е налице.
  Когато недостигът на програмисти вдигне заплатите до нивата в Германия, а ние натам вървим, само по-високото качество на наетите и по-либералният закон за наемане на работната сила(разрешаващ овертайм) биха спасили тия работни места.
  За твоя информация в САЩ има постоянни оплаквания от програмисти средно ниво че не искат да ги наемат на работа. Същия клас програмисти преди 15 години са били с годишни заплати $75-80К . Просто глобализацията с интернет свързаността им изядоха главата

 89. 89 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#88] от "ЙЕИ":

  Обаркал си 2 букви в ника си. Вие господа икономисти и юристи ако бяхте учЕле въобще, а не да си взимате изпитите с 2 кокошки и едно прасе, нямаще икономиката и съдебната ни система да са на тоя хал.

 90. 90 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#87] от "Иван Арнаудов":
  Да..това за стената си е самата истина.Защото освен,че има риск за съкращения,има една,още по-голяма опасност.Просто ще стане невъзможно за един нискоквалифициран ,неграмотен човек да бъде нает първоначално.Аз например при 460 лв.МРЗ+150 лв.осигуровки категорично не бих наел допълнителни такива хора при нужда.Ще натоваря малко повече тези които вече имам,ще им дам някой лев за извънреден труд...
  С това действие синдикатите и държавата буквално обричат десети хиляди хора на перманентна безработица и мизерия...

 91. 91 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#89] от "foure":
  Ми ОБАРКАЛ се е човекът,случва се...

 92. 92 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иван Арнаудов":

  Абсолютните стойности нямат абсолютно никаква стойност.
  Това, което казваш за САЩ е вярно, вярнио е и това, което аз казвам. Сещаш ли се какво имам предвид?
  Тия проценти за България гонят 80. САЩ не е държава на малкия и ср. бизнес, България е. Коя е с по-тъпа икономика? Тази с по-големия дял на МиСБ, това е тенденцията.
  https://flipchartfairytales.wordpress.com/2014/02/26/america-not-a-small-business-country/

 93. 93 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Икономиката на България е тъпа не заради МСП, а заради няколко огромни компании с нереално високо политико-икономическо влияние (групите около КТБ и ТИМ заради строителството, групата на Божков-Черепа заради хазарта, групата около Ковачки заради многото миньорски гласове на изборите, групата на дупнишките двама братя феодали и т.н., и т.н.) Това са групировките, които изкривяват пазара, плащайки мизерни заплати и купувайки джипове и лимузини за началниците, не МСП. Така че продължавам генерално да не съм съгласен с твърдението ти за тъпотата на МСП и презрителното ти отношение към тях.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 94. 94 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Весело

  До коментар [#77] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Ми или копа по-кофти, или ти пропускаш другите неща около потенето и заплатата... То я пробвай да дадеш на видинския копач, заплата като на френски копач, да видим как ще се получат нещата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 95. 95 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  До коментар [#72] от "foure":

  Търсене и предлагане е отговора, ама на няколко пазара едновременно. Примерно, като фирма за софтуер, що да давам повече пари за нещо, което ми го предлагат по-евтино (писането на код като услуга)? Като програмист, що да искам немска заплата, когато в българско покупателната ми способност надхвърля немската, въпреки че по число, заплатата ми е по-малка?
  Точно по тази логика, се изнесоха сума ти производства в Китай, а китайците имат мераци да изнасят шивашката индустрия в Африка... търсене, предлагане и по-евтиното...
  Баси, научете я тази икономика най-накрая, заплатата не е равна на количеството пот, нито е константна стойност за целия свят. Тя е функция на изработената стойност, която е функция на продажбата на продукта и куп други дреболии, като стабилна бизнес среда (разбирай свястно правораздаване) в територията, платежоспособното търсене, пазара на труда, степента на образование и цената на която е придобито............

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 96. 96 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#95] от "gost22":

  Все по-ниската образованост, влошаваща се бизнес среда + нестабилна политическа обстановка... с 2 думи отредено ни е да сме бедни. Така ли? Че за какво ни е тогава ЕС ?

 97. 97 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#93] от "Иван Арнаудов":

  Глупости. Всичко е плод на лошото управление на политическия елит. В случая с КТБ се създадоха много порочни връзки, но това не означава, че всеки с едър бизнес е като тях. По-скоро евала им, че издържат на все още на политическия натиск, но и това не се знае докога ще бъде. Може в даден момент да не остане друго за крадене и да посегнат и на частния сектор, каквото е останало от него.

 98. 98 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#96] от "foure":

  Производителност,производителност и пак производителност
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset?p_product_code=TSDEC310
  Виж view table-Ние сме 10 пъти по малко продуктивни например от Белгия(4.9 срещу 45.9)-как искаш да имаме белгийски заплати в този момент например ?
  Производителността ни е средно 6 пъти по ниска от средната за ЕС(4.9 срещу 32.1)

 99. 99 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  До коментар [#96] от "foure":

  За да оправи правораздаването и корупцията в съда, от където ще се оздравят останалите системи на обществото. Другият начин е с яки катаклизми — или природни (като в Япония), или военни (като в Израел)... Аз предпочитам с ЕС, щото така или иначе сме прекалено малки но доста апетитни (географски), за да не сме в нечия кошара. Предпочитам, в кошарата дето се грижат, стрижат, лекуват... а не вълната я вземат заедно с кожата.
  Я огледай последните 10 скандала в България (щото е прясно и лесно се проверява), и ще видиш, че всичките имат нещо общо и то е "лоши практики" в съдебната система. Няма значение дали става дума за банки, международни проекти, бизнес, политика, образование или престъпна дейност във всичките И аспекти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 100. 100 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#99] от "gost22":

  Не само съда
  При случая с КТБ
  -пълна нефункционалност на комисията за банков надзор
  -Пълна заспалост на БНБ и Искров
  -Пълна неадекватност и корумпираност на прокоратурата и Цацаров
  При вснясене на умишлено прецакан съдебно дело(с нефункционални доказателства),съда нищо не може да направи(Справка делото на хидроинжинера-предварително объркано съдебно дело и го съдят не за това което трябва(умишлено дело на прокаротурата) и съда иска или не трябва да го оправдае.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK