ИПИ: Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2015 г.

ИПИ: Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2015 г.

© ShutterstockЗа 12-та поредна години Институтът за пазарна икономика представя Алтернативен държавен бюджет с ниски данъци. Целта ни е да покажем, че е възможна различна фискална политика, която залага на стабилни публични финанси, реформи и растеж. Алтернативният бюджет за 2015 г. се фокусира върху овладяване на прекомерния дефицит в публичните финанси, децентрализация и развитие на регионите, както и реформа в здравеопазването. Алтернативата залага и средносрочна фискална рамка, която заменя дефицитното харчене с балансиран бюджет до 2017 година.


Отминаващата 2014 г. бе изключително лоша за публичните финанси - политическа нестабилност, спрени реформи, изпуснат бюджет и прекомерен дефицит, отчетливо нарастване на държавния дълг и намален кредитен рейтинг на страната. Всичко това не се дължи на еднократни събития, а на продължаващото пренебрегване на структурните проблеми в публичните финанси и пристрастяване към статуквото и дефицитното харчене. Правителственият бюджет за следващата година, макар и умерено консервативен в приходите, не е достатъчно амбициозен що се касае до структурата на бюджета и разходните политики. Средносрочната рамка на правителството остава безсилна пред дефицита и нарушава националното законодателство и фискални правила. Подобна рамка на практика гарантира пълни десет години на бюджетен дефицит.


Алтернативният бюджет на ИПИ задава такава фискална рамка, която елиминира бюджетния дефицит в средносрочен план, свивайки го наполовина още през следващата година. Основни акценти в предложението на ИПИ са децентрализацията и преотстъпването на част от подоходното облагане на общините, както и разбиване на монопола на държавната здравна каса. В допълнение към това се премахват някои данъци, оптимизират се административните харчове и се ограничават субсидиите от бюджета. В средносрочната рамка е заложена и истинска пенсионна система със засилване ролята на личните пенсионни сметки.
ИПИ: Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2015 г.


Акценти от Алтернативен бюджет 2015:


- Данъчни промени и по-конкретно премахване на следните данъци: данък "дивидент" (сега 5%), данък "лихва" (заложен 8 или 10%) и други неефективни данъци (например върху наследствата); намаляване на данъка върху ЕТ до 10% (сега 15%), ограничаване на данъчните преференции и по-конкретно облекченията за земеделци, ваучерите за храна и преференциалния ДДС за туризма; постепенно покачване на акциза върху цигарите още от 2015 г. посредством акцизен календар за периода 2015-2018 г. Общият ефект от предложните данъчни промени е неутрален;   


- Активно управление на публичната собственост – приватизация на закъсали държавни компании (БДЖ, "Български пощи"), преглед на управлението на държавната собственост и отключване на "мъртвия" публичен капитал; 


- Свиване на текущите разходи (за заплати и текуща издръжка) в публичния сектор с 10% спрямо планираното – засяга всички административни звена, като единствено разходите за образование остават непроменени за сметка на по-сериозни оптимизации в силовите ведомства и съкращаване на структури. Общият ефект от предложените съкращения е 740 млн. лв. по-малко разходи; 


- Ограничаване на субсидиите от бюджета – премахване на националните доплащания, държавните помощи и "пазарните мерки" за земеделските производители (заложени 300 млн. лв. в правителствения бюджет);


- Фискална децентрализация – прехвърляне на 1/5 от приходите от подоходния данък към общините. Преотстъпените средства могат да се предвидят само за капиталови разходи (или покриване на стари дългове) на общините, а не за текущи харчове на администрацията; 


- Здравна реформа – разбиване на монопола на НЗОК и пренасочване на 2 процентни пункта от здравната вноска към избран частен здравен фонд. Една такава стъпка ще даде стимули на работещите да се осигуряват, позволявайки на частната инициатива да предостави много по-добра услуга; 


- Преосмисляне на регулациите на пазара на труда и реформа в пенсионното дело – премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове; без промяна на максималния осигурителен доход и съответно на максималната пенсия. Преглед на трудовите и осигурителни норми, които пречат на заетостта - приемане на нов Кодекс на труда, който отговаря на съвременните реалности и започването на пенсионна реформа, която засилва ролята на личните спестовни сметки. 


Предложените промени следват логиката на изчистване на данъчните закони от преференции и неефективни данъци, оптимизиране на разходите на администрацията, свиване на субсидиите и приватизация на закъсали държавни предприятия, разбиване на монопола на НЗОК и засилване на капиталовия стълб на пенсионната система, както и облекчаване на трудовите норми.


Предвиждат се и реални средства за развитие на регионите чрез прехвърляне на данъчни правомощия от централната власт към общините и увеличаване на стимулите на местните власти за създаване на по-добра среда за бизнес и заетост.


Алтернативният бюджет на ИПИ за 2015 осигурява устойчиви публични финанси и чертае пътя към балансиран бюджет в средносрочен план. Това е един реформаторски бюджет, който залага на структурни промени, по-добри възможности за икономически растеж и повече избор на данъкоплатците в осигурителните системи.


КФП 2015 (проект на МС) и Алтернативен бюджет на ИПИ


 
 
МС 2015
 
ИПИ 2015
 
Общо приходи (млн. лв.)
 
30 335
 
29 981
 
Общо приходи (% от БВП)
 
36,8%
 
36,4%
 
Общо разходи (млн. лв.)
 
31 844
 
30 474
 
Общо разходи (% от БВП)
 
38,6%
 
37,0%
 
Вноска в общия бюджет на ЕС (млн. лв.)
 
980
 
980
 
Бюджетно салдо (млн. лв.)
 
-2 489
 
-1 473
 
Бюджетно салдо (% от БВП)
 
-3,0%
 
-1,8%
 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Бла-бла-бла....Покажете сертификата на този бюджет от лаборатория за изследване на риска и ще повярвам в годността му....Вярвам само на лабораторията и шефа и ....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Много добро предложение от ИПИ, но познавайки "чугунените глави" на политиците и присъщата им "експертност" силно ме съмнява нещо от това да бъде чуто!

  За съжаление!

 3. 3 Профил на Храбър Габър
  Храбър Габър
  Рейтинг: 395 Неутрално

  На тези някой обръща ли им внимание изобщо?
  Като са толкоз ербап, да направят истински бюджет,
  не да се крият зад обществена организация с идеална цел и "идеални" спонсори и да го кръщават - Алтернатвен...

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 762 Неутрално

  В България сме социалисти и обичаме (другите) да плащат колкото се може повече данъци.
  Никога няма да се оправиме.

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Любопитно

  И тъй като на този предложен алтернативен бюджет, може да се сложи етикет - реформаторски, то ей сега искам да чуя мнението, за него, на Реформаторите.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Вече имах възможност да напиша,ако този бюджет е по добър от този на политиците да се приеме този.Въпросът е кой ще е арбитърът.

 7. 7 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Поне 1 година да се даде шанс на ниските данъци не би било лошо. После, ако е по-добре - нека се върнем към комунизма. Ама няма.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Не е лошо отвреме навреме да се вземе мнението и на водещи икономисти.

 9. 9 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ИПИ са защитават идеология, която по мое мнение отдавна е провалена от емпиричните резултати. Нека прокламират каквото искат, но да не очакват да сме съгласти с тях и да им ръкопляскаме.

  Горбачов
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Тия са болни мозъци. Отровиха страната с техните простотии. 0% данък дивидент... Хахаха... Чи у Германия 25% май...

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "Данъчни промени и по-конкретно премахване на следните данъци: данък "дивидент" (сега 5%), данък "лихва" (заложен 8 или 10%) и други неефективни данъци (например върху наследствата); намаляване на данъка върху ЕТ до 10% (сега 15%), ограничаване на данъчните преференции и по-конкретно облекченията за земеделци, ваучерите за храна и преференциалния ДДС за туризма; "

  >>> Пропуснали са данъчния подарък за рента от земя. Има цяла група собственици на по 5-10 хил. декара, които не плащат нищо. Най-често като ги дават под наем на собствените си ЕООД-та и си изкарват печалбата без данъци.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хи-хи":

  Виж колко са му приходите в бюджета и го сравни с приходите от корпоративния данък.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  И ко, дай да го махнем сеа. Е, оня по-горе писал са земята, щ'то не иска некой да плаща по-малко от него. Ма тия дето плащат повече от него? - даже е доволен... копелдашка работа

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хи-хи":

  Само за администрацията която се занимава да го "събира",обновява и подобни правиш повече разходи.
  Махаш малките/глупавите данъци и си увеличаваш така приходите от основните данъци(ДДС,Акцизи,ДОД,Плосък Данък,мита,осигоровки.............).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK