Пенсионните промени или как отново се пропуска слонът в стаята

Никоя от мерките, които се предлагат до момента, не решава фундаменталния проблем с пенсионната система, а именно наличието на отрицателни стимули за внасяне в нея.

© Надежда Чипева, Капитал

Никоя от мерките, които се предлагат до момента, не решава фундаменталния проблем с пенсионната система, а именно наличието на отрицателни стимули за внасяне в нея.Тази седмица официално беше даден стартът на експертните и политически консултации за пенсионната реформа, чиито окончателни параметри трябва да бъдат изяснени до края на март. По този повод публикуваме анализа от последния бюлетин на Института за пазарна икономика. 

През изминалата седмица отново се завъртя темата за пенсионната система и нейната крайно належаща реформа. Съдейки от обсъждания документ, обаче, това, което и настоящото правителство разбира под "реформа", по-скоро прилича на наливане на вода в продънена каца или опити за съживяване на отдавна починал човек. Защото тъжната изстина е, че сегашната разходопокривна система (т.нар. Държавно обществено осигуряване в НОИ) е отдавна банкрутирала. И няма как да е иначе, при положение, че дефицитът в ДОО е около 59% от разходите, ако не се брои 12%-тната вноска на държавата като трети осигурител.


Всъщност идеите, които започнаха да се обсъждат, а именно – за постепенно вдигане на пенсионно-осигурителните вноски и вноските във фонд "Безработица" и за обвързване на максималния осигурителен доход с минималната заплата – не са нещо ново. Те бяха залегнали в проекта за промени в пенсионната система, изготвен от работна група начело със служебния министър на труда Йордан Христосков, която беше създадена по време на последното служебно правителство.


Според този проект вноската за пенсия трябва да расте с по 0.5 процентни пункта в четните години до 2026 г. и с още 0.5 пр.п. през 2027 г., като по този начин нарасне от 17.8% сега (за най-масовата 3-та категория труд, родени след 1959 г.) до 21.3% през 2027 г., т.е. с 3.5 пр.п. за следващите 11 години. Паралелно с това се предлага нарастването и на осигурителната вноска във фонд "Безработица" с по 0.2 пр. п. на година в нечетните години между 2017 и 2025 г., като по този начин вноската нарасне от 1% сега до 2% през 2025 г. 
По сметките на работната група повишаването на двете вноски от 17.8 на 21.3% и от 1 на 2% ще донесе 1.1 млрд. лева повече приходи в НОИ. Макар и да не се уточнява кога ще стане това, най-вероятно това се отнася за приходите през 2027 г. спрямо тези през 2014 или 2015 г. Видно е, че сметката е направена абсолютно статично, т.е. предполага се, че въпреки по-високите вноски, всички ще продължат да плащат по-големи осигуровки, без да им минава каквато и да е мисъл за преминаване в сивия сектор или за съкращаване на работни часове/работни места. Дори и за неикономисти е ясно, че едно такова допускане е крайно нереалистично, предвид значителния дял на сивата икономика у нас в трудовоправните отношения  и високата "еластичност" на платените вноски към осигурителната тежест. В същото време разходите за пенсии ще продължат да нарастват, ако отчитаме стабилния ръст на заплатите на сегашните работещи (и бъдещи пенсионери), увеличаващия се брой на пенсионерите (заради увеличаващата се продължителност на живота) и постоянния ръст на пенсиите (дори и само по швейцарското правило).


С две думи, много е вероятно няколкостотинте милиона повече приходи в системата от вдигането на осигуровките (в най-добрия случай) да бъдат погълнати от нарасналите разходи до 2027 г. Дори не е изключено дотогава дефицитът в ДОО да надхвърля 60% от разходите, т.е. балансът да се е влошил още повече.


В посока увеличаване на сивата икономика е и другата мярка за закърпване на системата, а именно – вдигане на максималния осигурителен доход чрез изравняването му с 8 или 10 минимални работни заплати. При сегашното ниво на МРЗ от 360, това означава 2880 или 3600 лева максимален осигурителен доход спрямо 2600 сега. Това би представлявало значителен ръст от 11 или 38%, което неизбежно ще изтласка голяма част от високодоходните граждани в сивия сектор. Между другото, вече се наблюдават различни варианти за избягване на покачването на осигурителната тежест от последните години за осигуряващите се на максимален доход. Един такъв вариант, например, е напускане на работодателя, регистриране на фирма (и осигуряване като самонает) и предоставяне на услуги от новата фирма на бившия работодател. Много е вероятно този процес да обхване още хора при по-нататъшно вдигане на максималния доход. Т.е. на тази мярка също не може да се разчита да спаси системата, като може дори да доведе и до обратния ефект – загуба на приход от осигуровки.


Като цяло, и двете мерки, които към момента се обсъждат, ще доведат до сериозно покачване на осигурителната тежест и по-нататъшно бягство от осигуровки в сивия сектор. Може да се окаже, че в крайна сметка тези мерки ще направят "мечешка услуга" на системата (т.е. ще доведат до по-малко приходи на фона на покачващи се разходи), като принудят много хора да се откажат от нея или да намерят вариант да се осигуряват на по-ниски суми.


Всъщност никоя от мерките, които се предлагат до момента, не решава фундаменталния проблем с пенсионната система, а именно наличието на отрицателни стимули за внасяне в нея (заради ниските пенсии) и паралелно наличие на положителни стимули да се източва от нея чрез ранно пенсиониране и инвалидни пенсии (дори ако "пенсионерът" продължава да работи). Тези стимули много лесно биха се поправили, ако делът на личните осигуровки за пенсии постепенно се увеличи за сметка на дела на ДОО. В личните сметки всеки може да провери във всеки един момент каква сума има спестена до момента, каква е получената доходност и какъв би бил очакваният пенсионния доход, ако се пенсионира сега или след, примерно, X години. Между другото тези лични сметки не е задължително да са в частни пенсионни фондове – може, примерно, и да са в банки или други финансови институции (стига това да е уредено законово).


Такъв плавен преход към по-голям дял на капиталовия стълб (личните сметки) беше заложен още с пенсионната реформа, започната през 1999 г. с помощта на експерти от Световната банка. Само няколко години по-късно, обаче, прехвърлянето на вноски от ДОО към личните партиди беше замразено с политическо решение. И ето, че отново сме в изходната позиция, а именно – фалирала пенсионна система, която тежи все повече на бюджета всяка следваща година. Всички мерки, обсъждани до момента, обаче, се фокусират върху детайлите и пропускат слона в стаята, а именно – нуждата от фундаментална промяна на сегашния модел.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Сметките на НОИ и фин.министерство са манипулативни.Ако държ .внася осигуровките на лемурите,изведнъж дефицита ще спадне около 20%.Не може лемурите да не внасят нищо ,да се пенсионират около 5г по-рано ,да получават 10-20 заплати при пенсионитане, при никакви обстоятелства /престъпления.корупция,некадърност/ да не губят правото си на пенсия и НОИ да не фалира.Да не говорим за социалните плащания,които също източват НОИ.Всичко се крепи на 1-2 млн осигуряващи се.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Фундаментална промяна може да има само, ако всички работещи имат индивидуални партиди в тъй нареченият "солидарен" модел, който обаче не е такъв. Много ме съмнява, че държавата ще задължи огромната армия от чиновници, съдии, прокурори, шапкари и фуражки да правят вноски в общата каца, въпреки че получават високи пенсии. А уж привилегиите трябваше да отпаднат още след 10 ноември...

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Та,дойдохме си на думата.Върнахме се на изходно положение,там,където си бяхме през 1999 год.,на същият кръстопът.Играта с НОИ не се получава.Загуба на време,скъпоценно време.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Дай пак, че нещо не схванах...
  Кой не внася? Държавата? Не се излагай, точно държавата внася до стотинка...частника не внася, той може да крие и да не внася и му съдейства работещият при него с подписването на договор за минимална работна заплата, а другото възнаграждение в пликче.
  Нали знаеш на кого държавата разсрочи неплатени вноски към НОИ за над 20 милиона? На Ковачки, не на силовите министерства.
  Борете се с укриването и невнасянето на вноски, това е проблема...

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Отново демагогии:
  1. Изкарайте социалните плащания от пенсионните фондове и ги прехвърлете към финансовото министерство. От около 2 милиона и 500 хиляди пенсионери около 800 000 са с инвалидни пенсии!!! Плащанията на хората с инвалидни пенсии, пенсии по болест, социални пенсии и т.н. трябва да са от социалното министерство, а не от общия пенсионен фонд.
  2. Приложете Германския модел за пенсиониране. При него разликата между отделните категории за пенсиониране е не повече от 5 години. При пенсионна възраст в момента 65 г например полицаите се пенсионират на 60 г., като след 45 г не са оперативни работници с дежурства на улицата.
  3. При Германския модел минималния стаж за пенсиониране е 5 години, като водеща е възрастта за пенсиониране. В момента възрастта е 65 г., като увеличаването й до 67 г. ще стане с по 1 месец на година до 2029 г.
  4. При германския модел се допуска предварително пенсиониране до 5 г. преди навършване на възрастта, като пенсията се намалява с 0,3% на месец за всяка недостигаща година.
  5. При Германския модел пенсионирането се извършва върху 70% от осигурителния доход, а не както тук върху 35% от осигурителния доход.
  6. В момента /2015 г./ мъже и жени се пенсионират при навършен минимум 15 г. осигурителен стаж НА 65 Г. И 8 МЕСЕЦА!!! /таблица 2. (чл. 68 ал. 3 от КСО):

  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

  Т.е. ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ В ГЕРМАНИЯ , при положение, че продължителността на живота тук е 74 г., а в Германия 80 г.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  И без това се набраха доста въпроси за референдум, според мен най-добре е да се проведе такъв по всички наболяли въпроси, който, ако бъде организиран и проведен както трябва,ще свали много неопределености и ще развърже ръцете на управляващите и законодателите- един вид обществото ще напише дневния ред на реформите. Което,между другото, трябваше и да се докаже! Иначе корпоративни, мафиотски, междупартийни и лични игрички пак ще ни оставят с пръст в устата!

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#4] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Точно държават не внася осигуровките на лемурите.Нито пенсионни ,нито здравни.Това започна от Дянков.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Ако лемурите започнат да си внасят сами вноските, държавата ще трябва да им вдигне заплатите и да им плаща на тях това, което сега плаща на НОИ.

  Ако не го направи лемурите ще напуснат държавната рабта и ще ти седнат на стола.

  Има поне 5 икономически дейности, където средната заплата е по-висока от тази на лемурите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Такъв плавен преход към по-голям дял на капиталовия стълб (личните сметки) беше заложен още с пенсионната реформа, започната през 1999 г. с помощта на експерти от Световната банка. Само няколко години по-късно, обаче, прехвърлянето на вноски от ДОО към личните партиди беше замразено с политическо решение. И ето, че отново сме в изходната позиция, а именно – фалирала пенсионна система, която тежи все повече на бюджета всяка следваща година.
  =============

  Кой е взел политическото решение за спиране на прехвърлянето на вноски от ДОО към личните партиди ?
  Я го дайте да го прочетем.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  Хубаво е да се разсъждава. По малко поне, от време на време...
  След като държавата плаща заплатата на своите служещи, с какви пари се осигуряват същите - пак на държавата. Като в цял свят. Толкова ли е трудно да се схване, че осигуровката е все 200 лева например, без значение кой ще ги внесе. В НОИ ще влиза една и съща сума.
  Другото съм казал в пост 4.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#8:"tribiri"]Ако не го направи лемурите ще напуснат държавната рабта и ще ти седнат на стола[/quote]

  Ииии чул те Господ до да стане.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3368 Весело

  [quote#10:"Добрин ВЕЛКОВ"]Хубаво е да се разсъждава.[/quote]
  Ами да много е хубаво.
  Значи държавата в момента плаща на един съдия да кажем 3 бона. От тази заплата нищо не отива в НОИ, а след време трябва да му се плати максималната пенсия. Та, откъде кинти за това упражнение, след като от заплатата на въпросния съдия никога не са превеждани вноски...

 13. 13 Профил на svlaykov2013
  svlaykov2013
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хайде госпожата да прегледа статистиката какви фирми имат служители с доходи засегнати от увеличението на максималния осигурителен доход: HP, WMware, Telerik, SAP, и т.н.
  И как точно тези фирми ще тръгнат да прилагат наблюдаваните от нея различни варианти за избягване на покачването на осигурителната тежест от последните години за осигуряващите се на максимален доход. Няма ли Дневник да намерят един коментатор с малък интерес към социалните договори в нормалните Европейски страни. Не съм запознат с пенсионна система в Европа, която да не се финансира от вноските на сега работещото поколение - най-вече от тези 10-15% високоплатени работещи, които плащат огромната част от данъците.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Говориш глупости и знаеш, че е така. Аз съм работил за държавата 32 години, когато се пенсионирах предоставих УП-2 в НОИ, бях надлежно проверен, нямаше пропуски в осигуряването ми, реално съм осигуряван, защото държавата НЕ КРИЕ колко ми е плащала и получаван прилична пенсия...
  Вие, заедно с частника - лъжете - той държавата, вие - себе си. Щото като дойде времето за пенсия ще се сетите, че не е било добра идея по първият и по вторият стълб да се осигурявате на минимума, щото и пенсията ще е минималната.
  И те така...

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":


  [quote#12:"palav_nik"] от заплатата на въпросния съдия никога не са превеждани вноски... [/quote]
  Ако ще си говорим глупости, аз се оттеглям...

 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#11] от "Танас":

  Само дето тоя стол е за работа, не просто за седене. За това лемурите ( ще вземе да стане официално нарицателно ) изобщо не щат и да си помислят, така, че няма опасност !

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#14:"Добрин ВЕЛКОВ"]Аз съм работил за държавата 32 години[/quote]
  Явно си работил при старата система, когато държавата е плащала тези осигуровки и сега получаваш пенсия, но не познаваш новата. В момента аз и такива като мене плащаме осигуровки за ДВЕ пенсии без особени шансове да получаваме дори една. В същото време съдиите и други разни като тях не плащат осигуровки. Те това е положението...

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"Добрин ВЕЛКОВ"]Вие, заедно с частника - лъжете - той държавата, вие - себе си.[/quote]

  Доба нали мен не ме туряш в това число ? -)
  В процес съм доказване как фирма и с Общинско участие мами не само мен а и Държавата само, че като пуснах жалбата ме привикаха в 07 - РПУ и ми връчиха предупредителен протокол, че няма да ги набеждавам и клаветя повече и аз си взех поука и сега искам да ми се внесат всички осигурителни вноски с лихвата за просрочие както и неизплатени пари за които закона те задължава да си ги търсиш след заплащане на 4 % такса + експертизи + адвокатски хонорар което си е ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ но ще изчакам тези дни трябва да приключи проверката и ще видя резултатите а ако пак са лъгали ще побликувам документи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Вноските се превеждат от работодателя му. Не се връзвайте на глупости, като тези на ИПИ.
  Я да видим пък как се връзва логиката в техните писания? Ем заплатите се криели, ем пенсиите щели да нарастват поради увеличени заплати?!?! Колко трябва да е акъла на написалия го?
  Що не вземе авторът да напише как точно ще се определят пенсиите от задължителните фондове? И ей тъй да сметне ако си внесъл 10000 лв в НОИ (40 г. по 250 лв.) ще имаш такава и такава пенсия. В Доверие (само за пример) еди колко си.
  Що не посочи платената шаманка какви са истинските проблеми в НОИ?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#18] от "Танас":

  Не, разбира се. За това говоря...

 21. 21 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Напълно подкрепям! Сега властта нарочно прави търлю гювеч с парите за пенсии като ги използва за други цели и храни мързеливци с политическа цел! Това трябва да спре! Освен това, правилно е да се отдалечаваме от доказано неработещия солидарен пенсионен модел и да заложим повече на това - всеки да се грижи за себе си! Например от солидарния модел да отиват 25% към индивидуалната пенсия, а останалите всеки да си ги изкара сам с труда си! И който оцелее!

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  Пенсионер съм от две години. Хванал съм и старото и новото, и разликата е тази, че пенсията ми е изчислена с 28% минус. Заради вторият стълб. Там имам да взимам след време. Такива са правилата. И пак казвам, внасяно е до стотинка. В министерството на отбраната е така. За другите - не знам, но все пак мисля, че твърдението ти за невнасяне на осигуровки на държавните служители е голословно и е нискокачествена манипулация...

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#21] от "dali_da":

  Още един "грамотен"...
  Наясна ли сте, че в момента към НОИ отиват 72%, а за това, за което говорите - 28%?
  Вие искате от 28 да станат 25?

  Прав е Бойко за матряла...

 24. 24 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Бивш държавен служител съм и напуснах, сега сум на стола на някой от вас отворковци, в частния сектор. И не само съм на стола, а съм се прицелил и в следващите нива, до като вие се пенявите по форумите. Та, държавната работа, с осигуровки или без не е добре платена. Младите и непокварените бягаме, а за кандидати остават некадърните и мошенниците (добре де и младите майки). Такава администрация никога няма да отлепи от дъното, даже ще копа надолу, а управлението й, съответно КПД ще е също трагично, нали има растеж в йерархията на кофти мат'трял. Ае ся помислете си какво искате - скъпоплатена и читава администрация, която да удари сивия сектор т.е. вас, тарикатчетата и след години да има нормална пенсионна система, или да орежете "лемурите" и проблемите да се задълбочат още?!
  ПП Помослете по-отдалече по проблема - кофти пенсионна систеа, никой не желаещ да се пенсионира пп този модел, емиграция...
  ПП Анализа е много добър, нагледно демонстрира избора ми на професионален път и желание за бягство от кочината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Каква манипулация, бе Велков като е самата истина. Държавните служители не внасят вноски:

  "Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят", коментира Нели Христова от КТ "Подкрепа". 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#14] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  не крие но и не внася цялата осигуровка, внася част и я приравняват за цяла въз оснава на решение на МС, то и със здравните вноски е така, и със земеделските производители и др. осигуряват ги на някакви измислени праговекоито до скоро бяха около минималната пенсия

 27. 27 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Човек, какво им обясняваш. Те ако искаха да напавят нещата както трябва щяха отдавна да са ги напавили. Плевелите, които сме засадили да ни управялват в комбина с държавните служители, НЕ искат да правят нищо както трябва, защото така си живуркат и смуàт много добре. Каквито и модели даим се дават, те ще се съпротивляват до дупка.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Ако пенсионната система се движеше по пътя,който и беше начертан през 1999 година,сега едва ли щяхме да обсъждаме подобни проблеми.Но все по некадърните популисти,които идваха на власт след това,се интересуваха единствено от рейтинга си и благополучието на партията.Сега всички ще плащаме за това.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всичко, с което се заеми Борисов, се обръща в хаос.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Колкото повече продължава битката за пенсиите, толкова по-ясно ми става, че тя се води за това, да дадем ли възможност на някои частни мошеници да ограбват хората или не. Защото докато държавата не е намерила начин как да предотврати безнаказаното превръщане на всяка финансова единица в държавата в пирамида, всеки закон, който задължава работещия да внася осигурителна вноска в някакъв частен пенсионен фонд, е закон, който насила кара работещите да дават парите си на някого, който не е длъжен да им осигури такава доходност, каквато доходност биха имали ако внасят тези пари на влог в банка с лихва, равна на средната лихва за дългосрочен влог в държавата.

  Защото частникът, притежаващ осигурителен фонд, може на практика да прави с вноските каквото си иска и не отговаря за нищо, ако без да нарушава пряко някакъв закон източи фонда. Нещо, което при сегашните ни закони всеки, който има два грама акъл, може да измисли как да го направи. А си има и готови схеми, които никой не се опитва да ги направи невъзможни. Следователно, лаладжиите от разните му там институти за пазарна или за паразитна икономика преди да ни хвалят частните фондове и да искат законите да заставят насила хората да ги захранват с пари, нека кажат как да се направи така, че тези фондове да не могат да се източват безнаказано и доходността им за вложителите да е равна поне на средната лихва по депозитите, които банките дават. Иначе, както го правят сега, е очевидно, че те се грижат не за хората-вложители, а за това, на мошениците да им се осигури възможност за безнаказано ограбване на същите тези вложители.

  И, между другото: Вече около петнайсет години имаме частни пенсионни фондове. Защо патриотите на частните пенсионни фондове не ни дадат една табличка, в която е показано какво е тяхното финансово състояние сега и каква е тяхната доходност за вложителите? Тогава може би ще стане излишно да спорим.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Весело
  До коментар [#26] от "1001":

  Кое е това решение на МС? Ако не го кажете, значи лъжете. Като дрът ром...

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#25] от "palav_nik":


  [quote#25:"palav_nik"]"Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят", коментира Нели Христова от КТ "Подкрепа". [/quote]
  Колега в пост 8 е казал същото...
  Вие можете ли да осмисляте написана информация? Какво пак ви е неясно?
  Сега осигуровките на държавните служители се внася от държавата. Ако държавата реши да се внасят от служителите ще им увеличи заплатата със същата сума. Егати сложният казус, честно...

 33. 33 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Весело

  Аз пък искам държавата да не ме закрепостява насила с безумен закон да давам 5% от пенсионния си данък на Частни Пирамидални Фондове, които за добър ден веднага ме глобяват с 5% такса на всяка вноска, пък и ежегодно ми открадват и 1% от цялата ми внесена години наред сума. За сметка на което, с меринджейските си "умения" шефовете на тези пирамиди ми докарват отрицателна доходност на партидата и накрая ще ми покажат като дойде време за пенсия една конфигурация от три пръста с преобладаващ среден. А за тези им умения същият пенсионен закон ми отрязва 28% от държавната пенсия, която бих взел, ако цялата ми вноска за пенсионен данък беше там.
  Тоест искам ПРАВО НА ИЗБОР! Да се осигурявам само в държавното НОИ с целият риск на демографската катастрофа, политически, инфлационни и други заплахи, за които съм информиран или ако съм глупак да се пробвам в Частни Пирамидални Фондове, но ДОБРОВОЛНО, като поема целият риск от глупостта си и знам, че когато тази пирамида изгърми и държавата няма да ми дава нищо.
  Тоест изборът е между два стълба - държавен и частен, но да е доброволен и да няма никакви монополни частни крадльовци с държавна принуда под името Узаконени Пирамидални Фондове, на които да съм крепостен селянин.
  Това искам и го искам сега и веднага и ако може тутакси.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 34. 34 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#32] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Сложен е ,защото държавата няма пари-това са пари на данъкоплатците,които доброволно/недоброволно и дават уж за да се грижи за тях и да им усигорява нормални условия за живот(колко го прави е друг въпрос).
  Дали плащат заплати на 500-1000 или 2000 хилиди лева има огромна разлика,тъй като с данъците и осигоровките нарастват с 30 %.
  Т.е ако дава за заплати 1 милярд месечно,със съизмерими данъци и осигоровки,сега трябва да плаща милярд и 300 милионна т.е 300 милионна отгоре всеки месец(или 3 милярда и 600 мил повече всяка година-такава сума годишно не е "все едно"
  [quote#32:"Добрин ВЕЛКОВ"]Ако държавата реши да се внасят от служителите ще им увеличи заплатата със същата сума. Егати сложният казус, честно...[/quote]
  И откаде ще дойдат тези пари според вас,при настоящ(и бъдещ най вероятно) финаснов дефицид(сиреч харчи повече отколкото произвежда) ?
  Нека да позная-винаги сте били на държавна работа и никога сте нямал собствен бизнес-ако е така,няма да ме разберете

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#34] от "kapitalcho":


  [quote#34:"kapitalcho"]И откаде ще дойдат тези пари според[/quote]
  Като няма откъде да дойдат, няма да искате промяна, щото тя води до увеличен разход на държавата.
  Искайте приходите да са като в белите държави - да са криминализирани укриването и невнасянето на осигуровки, като начало...
  Вие, като човек със собствен бизнес, честно и почтенно ли си внасяте дължимото към държавата? Не ми отговаряйте - знам отговора.

 36. 36 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#35] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Уважаеми господине
  Утре-ако ние намалим всичката администрация,полиция,ненужни комисии и служби с 80 % и ки накараме да рабоят по европейски(производително)-това няма да бъде лошо,а напротив полезно за икономиката,тък като икономиката ще бъде по производителна,а разходите оптимизирани-така ще има пари за важните неща плюс необходимите инвестции.
  Ако утре обаче се намали с 80 % бизнеса.................тогава ще настъпи глад и мор,понеже няма да има пари.
  Не даржавата,а бизнесът прявят парите в една държава-каквото държавно има...............всичко е на загуба(БДЖ,Български пощи и подобни)
  Парите не идват от никаде-те трябва да се спечелят първо-ако не се спечелят...............няма да има и за пенсията ви даже.

 37. 37 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#35] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  А иначе за внасянето на осиговорките-аз си внасям всичко честно и почтено.
  Имам частен бизнес и се Осигорявам се на минималната заплата(имам това законово право-тък като не виждам резултата за къде ми отиват парите-нито данъци,нито здравни,нито пенсинни).
  За здравни си има медицинска застраховка(горе долу същата цена като държавната).
  За пенсия си имам частен пенсионен фонд(парите ми добре са управлявани и растат подобаващо).
  Иначе държавата си взема подобаващо от мен под формата на ДДС и акцизи.

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#36] от "kapitalcho":

  С този пост съм съгласен. Не казвам друго и аз. Армията се реформира - беше 120 000 през 89 година. Знаете, че сега е малко над 30 000. Нека се направи и за останалите, съгласен съм...

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#37] от "kapitalcho":


  [quote#37:"kapitalcho"] Осигорявам се на минималната заплата[/quote]
  Благодаря за откровеността. Знаех отговора. Прав сте за себе си, но не сте солидарен към момента и с малката си вноска затруднявате дейността на НОИ.

  Като споменахте за здравните, там солидарността е умопомрачителна.
  Пример...
  Ранно пенсиониран, които вече като такъв е здравно осигурен до гроб, започва някъде да работи - съответно получава още едно здравно осигуряване. Понеже е някакъв експерт, по граждански договор може да свърши още някаква работа - хоп, върху това възнаграждение трета здравна вноска...разбира се в общият кюп, да издържаме цинганята...
  Много сбъркани неща има в Родината, ма си я обичаме...

 40. 40 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  За това за тези здравни вноски /а и за пенсионните/ отдавна се твърди, че са скрити данъци. Те практически са задължение, а не право и се вземат от всички, не само от който логически "трябва", което си е точно данък.

 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#40] от "primaxm":

  Да, така излиза...

 42. 42 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Не е ли по-добре да погледнем на проблема с вноските на държавните служители така:

  Ако държавата внасяше дължимите вноски, тогава днес в солидарния фонд щеше да има повече средства, а държавната администрация щеше да има реален интерес да намалява щата, да повишава ефективността и това да води до повишаване на възнагражденията?

 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Слонът не е излизал от стаята! Идеята е, как-как, днес да се вържат гащите! За утре да му мисли друг! Да, ама гражданинът, в личен план, връзва гащите им вчера, днес, утре... Въжето свърши! Тогава?

  goblenka
 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  И? Имат ли избор пенсионерите? С тази пенсия, която преобладаващо е около 200-300 лева, могат ли да живеят? Който успее да си намери работа и да си докарва по някой лев - прави го! Който не може - крета! На сухар и вода! И, не ми казвайте, че работещите пенсионери са взели местата на младите! На тези позиции младите не щат да работят! Те за МРЗ не работят!

  goblenka
 45. 45 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чета статията, чета коментарите и виждам, че много хора четат, но разбират четеното криво. В момента има около 2.5 милиона пенсионери. От тях 900 000 са инвалиди - + около 200 000 със социални пенсии - т.е. без да са се осигурявали или с недостигащ трудов стаж за пенсия. Плюс около 700 000 селско стопански работници - осигуряват се на част от минимална заплата. От тук излиза, че една трета от пенсионерите са си платили пълни вноски. Останалите се до-осигуряват от държавата и за това тя, от нашите данъци доплаща на НОИ. Тъй, че плачът за добавката е смешен. Четох за немския модел. Имам впечатление от израелския - подобни са. При тях държавата осигурява минимална пенсия срещу 12 години трудов стаж. Останалото е тъй наречените втори и трети стълб. Това е справедливото и гаранция, че при фалит на частните фондове има осигурен минимум. А фалитът в днешното пазарно стопанство е доста често явление - доста са фалирали и в САЩ и в Европа. Иначе плачът за "честния" частник - професионалните фондове трябваше от години да плащат пенсиите от ранното пенсиониране до нормалната пенсия - пенсиите пак ги плащаме ние чрез НОИ, защото нямали пари. Това ще се случи и с универсалните п. фондове, вервайте ми. А статията - от соросоиден източник по-долна работа няма - жива пропаганда на пирамидите или приказката дайте на бедния слепец за втори телевизор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK