Конституционната кражба на пенсионните спестявания

Конституционната кражба на пенсионните спестявания

© Анелия НиколоваПрез изминалата седмица министърът на финансите Владислав Горанов повдигна въпроса за това какво ще е съотношението на пенсиите, формирани от първия и втория стълб на осигуряването, как се изчисляват и как да се разбира приносът на държавата към общественото осигуряване.  Темата е част от по-широката дискусия около предложенията за законодателни промени, с които да се даде възможност натрупаното в индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове да може да се прехвърля в държавния солидарен фонд. Заблудите около тези проблеми изяснява анализът от последния бюлетин на Института за пазарна икономика. 


Пенсионната бъркотия в страната продължава. Казионните дискусии през последните седмици произведоха много скандали и новини, но в крайна сметка постигат основната си цел - хората да се объркат и да забравят, че в края на миналата година парламентът гласува на пожар механизъм за доброволно отнемане в полза на държавата на лични пенсионни партиди. В общественото пространство се настани мнението, че управляващите са приели критиките и са отстъпили, а покрай подхвърлянето на обвинения между държава и частни фондове отново се открои широкото неразбиране на пенсионната система в страната. Масово е убеждението (особено сред бюрократите), че парите в частните фондове са първо пари на системата, а чак след това лични - един вид личният елемент е инструментът за разпределение на тези пари, но те като цяло са на системата. Това убеждение вече веднъж наруши Конституцията (откраднатите 100 млн. лв. от професионалните фондове), а сега се опитва да я заобиколи.


Последният пример за тоталното неразбиране на личните партиди дойде преди няколко дни с гръмки заглавия как частните фондове искали намаляване на частта от пенсията, която щели да изплащат. Това твърдение до такава степен няма никаква връзка с пенсионната система, че първоначално направо стъписва. На този фон си заслужава да се преговорят някои основни неща:
 • Държавна пенсия - в държавната пенсионна система всички работещи внасят осигуровки, парите се харчат моментално за пенсии, а насреща се получава обещание за пенсия. Тази пенсия се формира на базата на някаква формула, която в някаква степен отчита размера на вноските, които са правени, но не съвсем. Тук има силен солидарен момент, тъй като никой не заделя вноските на всеки от нас настрана (т.е. в партиди) само за него. Разбира се, дори и да знаем наизуст формулата за пенсиониране, докато самите ние се пенсионираме, тя може да се промени, тъй като това е политическо решение;
 • Лична пенсия - част от вноските отиват в лични партиди в частни фондове и макар осигуряващите се да нямат достъп до тези пари докато не се пенсионират, те са техни. Тези пари не са ангажирани с формули – пенсията от тях се получава на база на това, което е внесено. В опростен вариант, ако ще се получават 20 години, събраните пари се делят на 20, после на 12 и се изчислява колко се пада на месец. Тази сума няма отношение към държавата пенсия - когато един работещ сега се пенсионира, държавата може да има много пари и да дава тройни пенсии или да е фалирала и да не дава пенсии, но това не променя личната му пенсия. Няма и не може има фиксирано отношение между държавна и лична пенсия, защото едното е обещание и политически ангажимент, а другото е реално лично спестяване;
 • Хора с лична пенсия и такива без лична пенсия - системата в България е такава, че не всички работещи имат лична пенсия. Родените преди края на 1959 г. са осигурени само в НОИ - съответно тяхната вноска в НОИ е с 5 процентни пункта по-висока. Този детайл е важен при изчисляването на пенсията в НОИ, тъй като не всички внасят еднакво за държавна пенсия. С последните промени този детайл става изключително важен, тъй като вече и лица, родени след края на 1959 г., ще имат възможност да "изберат" да нямат лични партиди, тоест делението на имащи и нямащи лични партиди ще се задълбочи и ще подлежи на постоянно сравнение;
 • Намалена държавна пенсия за хора с лични партиди - спомената формула за изчисляване на държавната пенсия е еднаква за всички лица. Тъй като се внасят различни вноски обаче, не може да се очаква еднаква държавна пенсия. Затова т. нар. индивидуален коефициент (важен за формулата за държавна пенсия) се намалява пропорционално на приноса. Тези, които се осигуряват само в НОИ, сега внасят 17,8% (т. нар. трета категория труд - най-разпространената). Тези, които внасят 5% в лична партида, съответно внасят в НОИ по-малко - 12,8%. Тоест те внасят с 28% по-малко (5/17,8)*100. Затова и техният индивидуален коефициент и съответно тяхната пенсия се намалява с 28%. Като цяло звучи логично да е така.
Ролята на личните партиди не е да покрият тези 28% разлика и личната пенсия не може да бъде обвързана с подобен дял от общата. В общия случай очакването е тя всъщност да бъде по-голяма, но по-важното тук е, че личната пенсия не се влияе от решението с колко ще намалим държавната. Възможният дебат тук не е за размера на личната пенсия или нейната роля спрямо държавната, а за размера на държавната пенсия и с колко трябва да се намали тя на осигурените за лична. Възможният аргумент тук е, че тъй като държавата също има вноска от 12% за всички осигурени, то тази вноска трябва да се вземе предвид, тъй като тя пада върху всички данъкоплатци. Или ако направим същата сметка, вече имаме (5/(17,8+12))*100, което вече дава 17%. С други думи, ако някой предлага държавната пенсия на осигурените в частен фонд да се намалява с 17%, а не с 28%, то това предложение не касае намаляване на личната пенсия (тя е на база направени вноски и постигната доходност), а увеличение на държавната пенсия. Точно обратното на това, което някои медии изведоха на преден план през последните дни.


Този дебат е изключително важен за тъй наречения "избор", тъй като държавата е в състояние да търси механизми, с които да наказва тези, които не пожелаят да направят "доброволния" избор и да отидат в НОИ. В случая може да се акцентира върху намалената държавна пенсия и да се държат под напрежение всички с лични партиди - дори и да можеш да си защитиш спестените пари (конституционно), по-голяма част от пенсията пак зависи от НОИ (защото там е по-голямата вноска) и от политиците, тоест с морков и тояга винаги ще се напомня "правилния избор".


Защитата от моркова и тоягата уж е в този многократен избор, тоест парите на осигуряващия се, ако избере да прехвърли личната си партида, ще отиват в Сребърния фонд и ще се пазят там докато не се пенсионира или не реши да си ги върне. Това е много измамна защита. Не само защото повторният избор за връщане в частен фонд ще обезсмисли първия и ще означава признаване на загуби - потънали вноски в НОИ за времето на преместването, загуби от това, че средствата няма да се управляват и най-вероятно налагане на такси при новото връщане. Този обратен избор е не само малко вероятен, но той позволява да се прескочи конституционната пречка пред бъдещи кражби на личните партиди.


В момента, ако политиците решат да отнемат насила парите от личните партиди, то това е нарушение на Конституцията и всеки може да си търси правата и да съди държавата. Ако обаче човек направи доброволен избор под "защитата", че парите му ще идат в Сребърния фонд, то нещата се променят. Веднъж в Сребърния фонд, парите вече не са лични (дори и да се водят на хартия колко от всичките пари там са на този и този) и политиците могат да решат да ги отнемат - да ги прехвърлят в НОИ или дори да ги изхарчат за друго, както се случи с резерва на здравната каса преди години. Да, това сигурно ще е скандал, но по-важното тук не е скандалът, а фактът, че в тази постановка всичко ще бъде конституционно и човек не може да си търси правата. Отнети пари от лична сметка в частен фонд - противоконституционно, отнети пари от Сребърен фонд - конституционно. Схващате ли разликата? Никой не е дал на заден ход с идеята парите от личните партиди да бъдат заграбени от държавата. Въпросът е колко хора ще бъдат подлъгани и ще загубят парите си.

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Личните партиди да бъдат заграбени от държавата. " А ние всички знаем чия е държавата. Проблемът е ясен, да си върнем държавата.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава : " ГЕРБ и РБ искат да откраднат пари от пенсионерите"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Най добре е всеки сам да се спасява на стари години,както е в други държави...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Да се внушава : " ГЕРБ краде от държавата "!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пешо Ганев също се включи в инфоплещенето. Как не ви омръзна да лобирате бе? Далаверата се поразсъхва, ма няма как. И аз обичам да бачкам с чужди пари, ма балъците намаляват - ограмоти се народа.

 7. 7 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 441 Гневно

  Е това ли е пенсионна реформа?!!Баламосваме хората за да им измъкнем парите от частните фондове!За последните 4 години са ми удържани близо 10 000 лева за данъци от заплатата.Какво получавам и ще получа от държавата???Няма нужда от отговор.....

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":
  Нищо не се внушава,това са факти.

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Хи хии...и ти си като мен - тълкуваш фактите както дявола чете евангелието а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Никога не бъркай РБ с мафията в лицето на ГЕРБ. Да са разбиреми

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Това, което всички виждат, няма нужда да се внушава!
  ГЕРБ не крадат от държавата, защото ГЕРБ са държавата!
  ГЕРБ крадат от всички в държавата!

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":

  Със задоволство констатирам колко дълбоко съм ви упоил..така ви искам а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сиянието на Мрака":

  Ей ся ша дода с бастуня...са разбереми за конституцията и сапуня...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Това нещо което описва автора ако се беше случило в друга страна от EU ще стане война.Съседна Гърция блокира неотдавна цялата страна заради вдигане на възрастта за пенсия,а ние какво правим.

 17. 17 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]откраднатите 100 млн. лв. от професионалните фондове[/quote]
  Колко удобно костовите "анализатори" са пропуснали да споменат, че точно професионалните фондове ОТКАЗАХА да изплащат своята част от пенсиите, защото за 15 години безхаберие и харчене с широки пръсти на чуждите пари, не са в състояние да изпълнят задълженията си ПО ЗАКОН! Това, което се случи, беше прехвърляне на парите в НОИ и изплащане на цялата пенсия на хората от държавата! Какво искат да ни кажат другарите - радетели на "пазарната икономика"? Че трябваше да оставим непрофуканите 100 милиона във фондовете, да си ги доизхарчат другарите, а държавата да поеме техните задължения? Колко "пазарно", наистина! Това трябва да са ония "автентично десни", като другаря Костов, които се опитват да надминат и др. Сталин по "дясно" мислене!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#14:"Добрин Велков"]Ей ся ша дода с бастуня.[/quote]
  Ас сал са майтапуня, ама се пак грабам самуня и бегам, че да не ям дармуня))))

 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Истината е,че в България всичко е като в ""Алиса в огледалния свят"".По подразбиране пенсионните фондове бяха разграбени веднага след 9 Септември 1944 г.Едва през 1998 г бе създадена от кота НУЛА пенсионен фонд,а малко по-късно и частните пенсионни фондове и ето че сега държавата отново се опитва д руши пенсионната система.Всъщност никой днес няма опит в шенсионната реформа - една част от управляващите са свикнали да вземат,но не и да дават.

  Tony
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Весело

  Леле..страхотен материал! Очаквам над 400 коментара..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се внушава : " Сергей Дмитриевич, Доган и Сидеров мислят за БГ пенсионерите....даа, накараха Чобанов да ги нахрани с блажна пица"! Ама как им сипах да ядат на балъците А? А тролчета...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Да се внушава :"Че е критерий за нещо".
  От кога в Карлуково имате интернет?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]доброволно отнемане в полза на държавата на лични пенсионни партиди[/quote]
  Забелязвате ли как ви правят на глупаци? Ако нещо е "доброволно" - тоест, по собствена воля решаваш да прехвърлиш свое имущество - то няма как да се говори за "отнемане"! Отнемането е акт на неоторизирано от собственика присвояване. Самата конструкция е абсолютен нон-сенс! На следващо място - "отнетите" пари ще се изплатят като пенсии на днешните пенсионери (ако не се приеме прехвърлянето им в сребърния фонд). Тоест, тези вноски ще намалят сумата, която държавата изплаща от бюджета за да запълва недостигът в пенсионната система. И последно - ако другарите от въпросния "институт" са на мнение, че държавата е "лошият" в тази игра, защо се опитват да прехвърлят още 11% на нейния гръб, вместо да се борят по-голяма част от пенсиите да се поемат от частните фондове? Тук е на лице пореден опит за ограбване на гражданите, от същите среди, които ни ограбиха с т.нар. "приватизация" - същите играчи - Костов+БСП/ДС, с помощта на "нови" структури, подобни на някогашните РМД-та. Дано и българите не се окажат същите балъци, каквито бяха 1997-2001-ва!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Без соц":

  Пак си нервен?! Няма да се плашиш - балъци бол! Ще се върна след 2-3 години да съдера държавата. Нищо лично - само общото ме интересува а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Задълбочен коментар, рядко чета такива по тази тема

 26. 26 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Никой не е отказвал. Натрупаните средства бяха малко, но не защото някой ги е изхарчил, а защото толкова пари бяха внесени за краткия период от 7-8 г. Няма как за толкова време да очкаваш да се случи чудо.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Не слагай РБ в тази мазня.Те първи протестираха срещу заграбването на частните фондове.Предложението беше гласувано по късна доба и набързо от БОСТАН

 28. 28 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#11] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#11:"Сиянието на Мрака"]Сички пенционери - на сапун! Само ядат ляба на работещити бедни............... [/quote]

  ..Само ядат ляба на работещити БОГАТИ е по-точно казано , даже на по-умните,по-знаещите и по-красивите работещи БОГАТИ !
  Работещите бедни ДГД също на сапун както пенциите!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":
  Ако не беше РБ,да не гласува и раздуха веднага случая,всичко замислено от Горанов щеше да е факт.Или може би вие бъркате РБ с ДПС.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "navy":

  А, това е по-издържано!!!

 31. 31 Профил на румяна милкова
  румяна милкова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Проблемите с пенсиите са заложени от момента, в който Людмила Живкова със съгласието на ЦК на БКП ограби пенсионния фонд/създаден след освобождението/ за да построи НДК, от тогава пенсиите се изплащат от бюджета, т.е. от работещите. Защо нито един комунист не е осъден за това? Защо държавата не задължи червените милионери да върнат заграбените пари? Вместо това се чудят как да плащат мизерните пенсии на родителите ни, които са работили цял живот, а не ми се мисли от къде ще вземат пари за нашите пенсии след години при увеличаващото се циганско население, което не работи и не внася осигуровки....

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  До коментар [#3] от "sto67nes":

  Да, ако си млад, а от 65-70 г. на татък, трябва да тежиш на децата си. Благодаря, но този път не ми е познат.

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  Истината е проста.
  Натрупаната сума във фондовете е около 6,387 млрд. лв. Средно на човек това прави по 1882 лв. Това са кинтите за втората пенсия, който я доживее, разбира се. Изобщо дявол на магаре...

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  До коментар [#31] от "rumimintzeva":

  Много си права Руми, слагам ти +++++++++++++++++++++++++++++++

 35. 35 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Крадливия БОСТАН, начело с КОЙ прави и невъзможното, в мъглата от скалъпени скандали (Сертов, Възродителния процес, саниране и пр.) неусетно за матряла, да го подлъжат и заграбят личните партиди.
  И това, под благовидния предтекст за "свобода на избора).
  Изроди!Защо не направят свобода на избора на електроразпределително дружество?
  Или свобода на избора, от коя централа да получаваш ток?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#27:"hodounski"]заграбването на частните фондове[/quote]
  Ако аз реша да си преместя влога от "Булбанк" в ДСК, това би било "заграбване" от ДСК, така ли да ви разбирам?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Още от първите редове ми замириса на познатият "ИПИ стайл" характеризиращ се с безогледно лобиране за едрият капитал в нас, върнах се назад да видя авторът, ами да Петър Ганев и ИПИ. Останалото ще го чета когато и ако имам време и настроение, предварително знам накъде ще поведе лодката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#19:"Free person"]една част от управляващите са свикнали да вземат,но не и да дават[/quote]
  Бая голяма ще да е тая част!

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Весело

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Да се внушава : " ГЕРБ и РБ искат да откраднат пари от пенсионерите"![/quote]
  Авторът на статията е в Реформаторския блок-Граждански съвет.Така че остава само ГЕРБ. Което пък няма как да се внуши.Да внушиш че ГЕРБ искат да откраднат!!!-непосилна задача!

 40. 40 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#35:"Walter_White"] свобода на избора на електроразпределително дружество[/quote]
  Имате пълна свобода да НЕ ползвате електроенергия - отоплявайте се с питки от кравешки фъшкии и си светете с вощеници! Никой не ви задължава да купувате скъпия ток на изедниците!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Весело

  [quote#36:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Ако аз реша да си преместя влога от "Булбанк" в ДСК, това би било "заграбване" от ДСК, така ли да ви разбирам?[/quote]
  Не,за по-сигурно изберете ББР.На ДСК само името й е държавно.

 42. 42 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Две актуални искания на бизнеса:
  - Да не се пипа ДЗПО, особено задължителното участие. Разбирай осигуряващите се да са длъжни да държат пари.
  - Да се приватизират части от БЕХ, АЕЦ, ЕСО, АДИС и др. Разбирай бизнеса не ще да държи пари.

  Който успее да прочете точно тези събития ще е наясно с тежестта и искреността на доста твърдения за ДЗПО.

  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/01/29/2462236_biznesorganizacii_predlagat_na_borisov_plan_za/?ref=id&_ga=1.212071953.44397026.1394663719#comment-4

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#27:"hodounski"]срещу заграбването на частните фондове.[/quote]
  Дори не се усещате колко се излагате и как ви лъсна подсъзнанието. Че нали парите са на тези които са ги внесли, откога станаха на "частните фондове"? Още малко ще кажете че човек като си тегли влога "ограбва банката". За проклетия вчера теглих едни 400лв от банкомата, някой да ме консултира колко години затвор се полагат за това?

  Просто лъсна една от големите схеми за източване парите на хората и затова олигархията се мята объркана, не го очакваше и се чуди как да продължи с източването.

  Моля, нямам нищо против но при задължителните условия да е ДОБРОВОЛНО /не с държавната принуда/ и след като си е платил задълженията към солидарната схема в ПЪЛНИЯТ им размер. Балъци които да се подлъжат ще се намерят достатъчно, съдя по това че дори след КТБ пак продължават да кълват на кукичката "големи лихви", при фондовете тя се поднася като "голяма доходност". Дори и механизмите за "доказване" на тази доходност вече са отработили.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#29:"rosiraycheva50._"]раздуха веднага случая[/quote]
  Кой е случая? Че ми дават право да избирам как и къде да се осигурявам за пенсия, вместо да съм закрепостена към някой от крадливите пенсионни фондове, обслужващи синята мафия? Случаят вече е разрешен, само дето вие не сте го осъзнали! От ГЕРБ заявиха, че очакват АРГУМЕНТИТЕ на РъБ против приетият вече закон. Вие да сте чули "автентичните" да са изложили някакви аргументи? Ще се радвам да ми дадете линк, да ги прочета и аз! Да аргументираш лобирането си в полза на частни интереси и в ущърб на бъдещите пенсионери, използвайки лъжи за "национализация" пред "интелигентния" си електорат, е съвсем различно от това да представиш валидни икономико-социални аргументи пред грамотни и запознати с материята специалисти, каквито съставляват икономическия екип на ГЕРБ, нали? И така, другарко - къде са аргументите на РъБ?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 45. 45 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#23:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]”
  Забелязвате ли как ви правят на глупаци? Ако нещо е "доброволно" - тоест, по собствена воля решаваш да прехвърлиш свое имущество - то няма как да се говори за "отнемане"! Отнемането е акт на неоторизирано от собственика присвояване. Самата конструкция е абсолютен нон-сенс. [/quote]
  На мен също за начало тази абсурдна комбинация на думи ми се наби в очи. Някак обидно е така да подценяват хората. За мен е по-скоро забавно, защото не съм вече в тази система. Като че ли някой приема хората по презумция за дементни.

  [quote#23:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Дано и българите не се окажат същите балъци, каквито бяха 1997-2001-ва! [/quote]
  Мисля, че след Орешарски и КТБ(българския банков "Титаник"на 21 век), балъци не останаха. Тук-там някоя заблудена попова лъжичка, може би...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 46. 46 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално

  А темата с гнилите ябълки в частните фондове?

  И за да бъда ясен отделям нещата:

  1. Частните пенсионни фондове са добро решение, защото имат възможност да инвестират и вложените в тях пари да се увеличават.

  2. Парите във фондовете са много удобни да бъдат откраднати. Така че, ако една държава няма действащи механизми за контрол, през 2020 можем да получим ефекта КТБ на квадрат.

  3. Най лесно ще се скрие далаверата, ако я има, когато парите от фондовете се преточат в НОИ.

  4. Един международен одит е суперналожителен. Картофът тук е толкова горещ, че някои се правят, че не го виждат.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 47. 47 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#45:"Кремена"]балъци не останаха[/quote]
  Моля ви, целият електорат на "автентичните" е именно от едри и оядени балъци, които от години се киснат в тинята на собственото си, вмирисано на костовизъм блато, очаквайки "чудесата" на пазарната икономика да се стоварят директно в раззинатите им уста, веднага щом "нашите" дойдат на власт и премахнат заветните "разрешителни и лицензионни режими", които съсипват бизнеса! Вие изобщо не сте наясно, за каква "интелигенция" и "автентична деснота" става дума тук! Дори самата Меркел, респектирана от "автентичните", не иска и да чуе за тях, за да не лъсне изконно левичарския й уклон пред тях...

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#46:"ujc33369406"]3. Най лесно ще се скрие далаверата, ако я има, когато парите от фондовете се преточат в НОИ.[/quote]
  Не е така, обратното далаверата ще лъсне много ясно, те затова са толкова уплашени.

  Защото в НОИ ще се дават и завеждат не абстрактните "дялове" а РЕАЛНИ ПАРИ. В предложеният вариант в Сребърният фонд на личната партида ще стои конкретна сума реално внесени пари. Което означава, че фонда трябва да продаде тези акции и каквото стои зад тези дялове за да ги внесе парите в НОИ. Веднага ще лъснат кухите обезпечения и фалшивата доходност, от това ги е страх та чак подскачат. И когато се окаже, че вместо счетоводните примерно 10,000лв фонда успее да събере от продажбите само 8000лв ще почнат да се задават много неприятни въпроси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#48] от "Fred":

  Ето пак варианти:

  1. Аз съм се объркал. Парите ще отидат в НОИ по лична партида. Къде го пише, да се просветя?

  2. Парите ще отидат в НОИ, ама в общия кюп. Вместо обещаните пари, които са си мои, ще се плащат пенсии ДНЕС.
  А като му дойде времето, тогавашните да му мислят.

  А за одит, да се види кой пил, кой плащал? Няма коментар !!!!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Я, Ганев, като вещ конституционалист, да обясни калко е конституционно да закрепостяваш хората към някакви частни фондове, и то в задължителна фиксирана пропорция към вноската в солидарната система. И как така в „задълбочения си анализ”, говорейки за „кражби” от фондове, е пропуснал незаобиколимия факт, че над 50% от пенсиите в момента се плащат от държавния бюджет? Както и факта, че доходността и стойността на „личните пари”, които гарантирано и задължително снасяме на частните фондове всеки месец, далеч не са гарантирани, за разлика от таксите, които опъват фондовете - без никаква връзка с качеството на управление на „личните ни пари”. Равносметката дотук е: минус за целия период и нищожен плюс (най-вероятно фалшив) за последните 10 години.
  И, Ганев, няма нищо по-конституционно от правото човек да избира как да си осигури старините, след като е изпълнил задължението си към солидарната система. Интересно, как Ганев ще квалифицира пенсионната система в Германия, която е изцяло солидарна – днешните работещи плащат пенсиите на пенсионираните си родители? Дали за грабеж и нарушени конституционни права става въпрос или за рационално решение на проблема с обезценяването на парите, икономическите трусове и несигурната доходност на финансовите активи когато говорим за дълги периоди от 30-40 години?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#50] от "ujc33369406":

  То и аз не съм го описал много ясно. Идеята която е предложена на вторият етап от Горанов/ГЕРБ е парите от пенсионните фондове да отиват по лични партиди в Сребърният фонд. Това е в отговор на критиките, че тези пари ще отидат да запушват дупката в НОИ, че ще бъдат изядени и ще потънат безследно. Също и за да се даде възможност за многократно прехвърляне от и към частните фондове.

  Не е още прието, на етап предложение е но гарантирано ще стане защото така се отговаря на критиките които описах. Че пенсионните фондове и това не го харесват отделен разговор, те просто искат да си пълнят гушките както досега, каквото и да им се предложи ще са против ако им разваля схемата.

  Процедурата ще бъде следната. С приетите поправки в закона ще се дава възможност на всеки многократно да си прехвърля вноските от частният пенсионен фонд в Сребърният фонд и обратното. За целта частният фонд при постъпило такова искане е длъжен да прехвърли съответната сума ПАРИ /не дялове/ в Сребърният фонд.

  Което означава, че ще трябва да продава акции, материални обезпечения и т.н. на борсата за да ги получи тези пари. И тук идва интересният момент защото ще лъсне, че тези акции или имоти не струват толкова колкото частните фондове ги описват в отчетите си. С нетърпение чакам шоуто, голямо ще е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Поуката от матряла "ако искаш да избягаш от лошата държава, ела при добрия частен фонд" ми звучи баш като некъде 2007-08 г вилнееха из форумите разни продавачи на имоти и кредити и пак тъй категорично разясняваха "ако искаш да избягаш от лошия хазаин - ела при добрия лихвар". Бая матрял им се върза тогава.

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#54] от "dosetliv":

  Особено след КТБ "добрият частник" доста глупаво звучи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално  [quote#53:"Fred"]Не е още прието, на етап предложение е но гарантирано ще стане защото така се отговаря на критиките които описах[/quote]

  ХА
  ха ха ха

  Да си говорим за реални неща. А реалните са - безименно, в НОИ. Национализация, експроприация, запушване на дупки...

  По избор. А когато мечтите станат закон, ще си говорим пак.

  Иначе смесването на реалност и планове си е:

  1. Манипулация.
  2. Лъжа
  3. Пропаганда и измама.

  (Вярното да се подчертае)

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#52] от "Яна":

  Тази пенсионна реформа доста маски смъкна от някои "десни привърженици на пазара". Хем десни хем искат държавни пари да наливат в частни фирми. Чист социализъм но излиза, че когато това го правят БСП/ДПС е лошо а щом е за тези които те подкрепят става добро. Хем привърженици на пазара хем не искат на него да си съберат парите ами държавата да им ги събира и дава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#56] от "ujc33369406":

  Готов ли си да се хванем на бас? Ако смятат от РБ и фондовете че това няма да стане защо не хванат ГЕРБ за думата? Да кажат "Прекрасно предложение, съгласни сме парите от нашите фондове да отиват в Сребърният фонд по индивидуални вноски когато вложителят пожелае" и да видим как ГЕРБ ще се измъкват. Вместо това мълчат и все за старото предложение се хващат сякаш не са им дали ново. Просто ги хванаха на тясно, неутрализираха основните им възражения и сега се чудят как да се измъкнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#56] от "ujc33369406":

  И не отговори на основното ми твърдение, как ще се замита в НОИ далаверата на частните фондове като там ще отиват ИСТИНСКИ ПАРИ не дялове? От това най-много ги е страх далавераджиите, че идва денят на истината когато няма да могат да се измъкват със счетоводни фокуси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fred":
  Това сериозно ли го мислиш?

  Фондовете, добри или лоши, се управляват от хора. Те получават заплати. Сигурно не малки.

  И те да скочат и да кажат: Искаме да ни разтурите. Това ще ни достави огромно удоволствие. Ние сме си мазохисти.

  В градинката, пред пенсионерите сигурно ще ти ръкопляскат.

  Ама тук, хайде малко по-сериозно.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#47:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]”
  Моля ви, целият електорат на "автентичните" е именно от едри и оядени балъци, които от [/quote]
  Мисля че става дума за пирани. Е и те са от вида май балъци, но с остри зъбки и неутолим апетит.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#33:"palav_nik"]Натрупаната сума във фондовете е около 6,387 млрд. лв. Средно на човек това прави по 1882 лв. [/quote]
  Тази сметка я правих и аз. Ако от средна заплата 600лв човек отделя 5% това са 30лв месечно и 360лв годишно, за 40г трудов стаж това прави общо 14,440лв. Понеже доходността на фондовете едва покрива инфлацията да смятаме, че тази сума остава непроменена и да я приравним към днешна дата.

  "Великата" сума 14,440лв разделена на 15г очаквана продължителност на живота след пенсионирането прави по 1000лв годишно или по 85лв месечно. За сравнение средната пенсия сега е 338лв.

  И впрочем тези 5% отделяни за частната пенсия ще намалят държавната ни пенсия с 28%, т.е. вместо 338лв този пенсионер избрал частният пенсионен фонд ще получава 338-0.28*338= 338-94.64=243лв. Получавам 85лв но губя 95 лв, всеки може сам да си направи сметката. Толкова за легендата как ще забогатяваме от втората си пенсия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fred":

  Ама сериозно ли мислиш, че във фондовете има пари. Кеш?

  Те са инвестирани дългосрочно. Най добрия начин за сериозни загуби е ако си искаш парите предсрочно.

  Та моя най важен въпрос е за горещия картоф.

  Нищо не каза за сериозен, международен одит. не от измислени одитори, а от институция посочена от ЕС.

  И тогава ще е ясно.
  Има пари, няма пари.
  Има фондове с добросъвестно управление. Всички са такива.
  Няма добри, парите ги няма.

  И тогава, след дискусия, с аргументи и позиция на специалисти, да се вземе решение.

  А не, както се случи, набързо, натъмно.

  Щото май доста хора ще излязат оцапани.

  Бай Ставри чака много хора. Затова много са разтревожени да не тръгне кълбенцето.


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 64. 64 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#57:"Fred"]Хем привърженици на пазара хем не искат на него да си съберат парите ами държавата да им ги събира и дава. [/quote]
  Много добре казано. Такъв "капитализъм" с обществени ресурси, дай Боже всекиму. Приходите и доходите на "капиталистите" - гарантирани, "инвестициите" - при нуждаещи се другари, а рискът - за крепостните дойни крави. Тези направо са си докарали светлото комунистическо бъдеще. За тях според потребностите, от тях - според възможностите...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#60] от "ujc33369406":

  Фондовете са ясни, те си защитават интересите, сам го признаваш. Не ми е ясно защо смяташ, че с прехвърлянето в НОИ ще им заметат следите като ясно го показах че става обратното.

  За момент забрави за Сребърният фонд макар че точно така ще стане, ако не го искаха ГЕРБ нямаше да го предложат. Обясни ми как като фонда бъде принуден да дава ИСТИНСКИ пари ще замете далаверата с кухите обезпечения. Нали няма да успее да ги продаде по балансовата им стойност и това веднага ще се разчуе, те са длъжни всичко да декларират.

  В момента в който стане ясно че фондовете надписват /някои/ и всички ще хукнат да бягат от тях, истината лъсва и то много по-добре от разни одити, знаем кои и как ги правят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#63:"ujc33369406"]Ама сериозно ли мислиш, че във фондовете има пари. Кеш?

  Те са инвестирани дългосрочно. Най добрия начин за сериозни загуби е ако си искаш парите предсрочно.[/quote]
  Естествено не мисля че ги има кеш, не съм толкова неграмотен. И няма защо да ми приписваш нещо което не казвам защото това си манипулация, ясно го написах "ще продават".

  За дългосрочните инвестиции ще поспорим, един добре балансиран портфейл ги има от всичките видове. Акциите на Кока Кола с които толкова се хвали Каролев можеш да си ги продаваш доста лесно, те борсите са за това и нашите прословути фондове са дребни плюнки на тях за да повлияят на курсовете. Освен това е предвиден едногодишен период в който да ги осъществят.

  Не знам какво става когато си прехвърляш вноските от фонд във фонд но доста е вероятно, че разчетите между фондовете стават именно в кеш, не ми се вярва някой да се съгласи да поеме кухите обезпечения на тимаджиите. Така че процедурата не е толкова страшна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#63:"ujc33369406"]Нищо не каза за сериозен, международен одит. не от измислени одитори, а от институция посочена от ЕС.[/quote]
  Нямам нищо против и международен одит макар че след КПМГ в КТБ вече и там съм предпазлив. Но едното не изключва другото, за мен най-сериозният одит е когато си получиш парите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Е, радвам се че се оказах лош пророк за броя на коментарите. Така че уважаемият автор и поръчителите му да си направят изводите за манипулираемостта на българина. Както се казва: "Москва не вярва на сълзи", или по лаконично: "Enough is enough"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Айде ксега нищо неправещите от ИПИ и неизвестно откъде финансирани (все пак не продават нищо, най-вече защото нямат акъл) все пак да обяснят как точно ще се изчисляват пенсиите от универсалните фовдове ако човек реши да получава доживотна пенсия. Което всъщност е нормалното положение.
  И между другото. Дадения от новите комсомолци пример показва как това е чисто инвестиционна схема (с 20-те години). Но поради каква причина трябва да съм задължен да си давам парите на някой от тези фондове? Айде да направят сметката ако парите ми стояха на 1 годишен депозит със средна лихва дали нямаше да са повече. Не е толкоз сложна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#63:"ujc33369406"]Те са инвестирани дългосрочно.[/quote]

  Да не мислиш, че стоят на 10 годишни депозити? И облигации и акции се купуват и продават. А на този тип фондове работата им не е да инвестират в рискови старт ъпи и да чакат с години за резултат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#67] от "Fred":

  Събраха се докторите, и мъдро отсъдиха. Трудна работа, болестта е сложна. Затова препоръчваме АУТОПСИЯ. Всичко ще се изясни. Важното е, че работим за благото на пациента. Бог да го прости!

  Какво толкоз да го мислим. Трети стълб, ала бала. Бил го препоръчал МВФ. Капиталисти гадни.

  Питай др. Иванов, всичко ще ти обясни.

  Пък и са го казали наш'те. Няма сега да се поддаваме на едни съмнения. По-мъдри са, да им се доверим.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 72. 72 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Колко удобно костовите "анализатори" са пропуснали да споменат, че точно професионалните фондове ОТКАЗАХА да изплащат своята част от пенсиите, защото за 15 години безхаберие и харчене с широки пръсти на чуждите пари, не са в състояние да изпълнят задълженията си ПО ЗАКОН![/quote]ю

  Не лъжи !

  Ако сте започнали работа на 20 години и 15 се осигурявате в Професионален пенсионен Фонд означава, че имате 35 точки и нямате право на пенсия докато не навършите 52 годии и 8 месеца и съберете 100 точки за първа категория труд.


  [quote#17:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Това, което се случи, беше прехвърляне на парите в НОИ и изплащане на цялата пенсия на хората от държавата! [/quote]

  Ако имате категориен стаж преди 01.01.2000 година и сте осигурен в Професионален Пенсионен Фонд под 10 години вноските от ПОД се прехвърлят в НОИ и от там се получава цялата категорийна пенсия.
  ==============
  Пенсия за ранно пенсиониране по § 4 от ПЗР на КСО се изплаща от средствата, натрупани по индивидуалната партида в съответния професионален фонд до момента на придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване.

  Набраните средства в професионалния пенсионен фонд се прехвърлят във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване в случаите, когато лицата са използвали правото си на ранно пенсиониране, т.е. вноските за тях остават във фонд “Пенсии” на НОИ и не подлежат на възстановяване.
  ===============

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#69:"Цецо"]все пак да обяснят как точно ще се изчисляват пенсиите от универсалните фовдове ако човек реши да получава доживотна пенсия. [/quote]
  Четох как един такъв шеф на фонд го обясняваше. Вземат натрупаната до момента сума и я делят на оставащите ти години живот и се получава месечната пенсия. Това второто е толкова лесно за манипулиране, решават че ще си столетник и следователно пенсията ти силно се стопява. Което е най-вероятно, иначе ще трябва да ти плащат и ако надминеш годините, очевидно е че се стараят това да не стане.

  Утешението е, че е наследствена партидата и остатъка ще отиде при наследниците но аз лично бих предпочел да си ги получавам а наследниците да се понапънат сами. Въобще всички живеят за илюзията за някакви огромни пари които ще ги чакат а всъщност става дума за суми от порядъка на 15-20,000 лв не повече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  [quote#69:"Цецо"]ако парите ми стояха на 1 годишен депозит със средна лихва дали нямаше да са повече.[/quote]

  Много ясно, че щеха да са повече. Тя тая схема by default няма как да ти умножи парите. Умножаването го верват само разни уманитари и либералноверващи.

  При внасяне 10 г х 100 лв , 5% такса вход , 1% такса assets и 4% "доходност" имаме:

  сума в края на годината (+100 лв -5% + 4% х assets -1%)

  1- 98
  2- 198
  3- 302
  4- 410
  5- 519
  6- 632
  7- 749
  8- 869
  9- 992
  10- 1119

  За 10 г си внесъл 1.000 лв и имаш 1.119 (пичелиш 119) . Фонда пичели 50 лв входна такса + 59 лв такса асетс = 109 лв.
  Ако сека година сам си туряш по 100 лв на книжка на 4% лихва с капитализиране, на 10- тата година ше имаш 1.249 лв

 75. 75 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абе, какви пенсии бе?!
  В България през 2030г. ,ще има 3 000 000 с "културни особености" и 3 000 000 "бежанци". И две три НПО-та със сабя надве строшена!
  Пенсии ви се приискало! Я, бържинг арбайтен. Ха , ма ха ,я!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  "Това убеждение вече веднъж наруши Конституцията (откраднатите 100 млн. лв. от професионалните фондове), а сега се опитва да я заобиколи."
  -това е първата лъжа!
  "Родените преди края на 1959 г. са осигурени само в НОИ - съответно тяхната вноска в НОИ е с 5 процентни пункта по-висока."
  -това е втората лъжа!
  "
  [quote#4:"chicago514"]Проблема е,че след като правителството на ГЕРБ национализира вече веднъж професионалните фондове [/quote]
  Ти наясно ли си какво си написал? Точно обратното. ББ и Дянков спасиха категорийните пенсионери 2012-2014 г от мизерията на ППФ!!! Аз съм един от тези пенсионери.
  Сега от 2015 никой не национализира партиди в ППФ, ЗАЩО ОТКАЗВАТ ДА ДАВАТ ПЕНСИИ сега от 2015г ??? Защо ППФ обявяват "пенсионна ваканция" и не плащат, пак Дянков ли ще им е виновен?
  По-просташка и манипулативна статия в Дневник последната седмица не бях чел!!! Ужас, лъжа и манипулации!


  До коментар [#17] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":
  + от мен. Радвам се че има хора които не са с промити мозъци.


  [quote#31:"rumimintzeva"]Проблемите с пенсиите са заложени от момента, в който Людмила Живкова със съгласието на ЦК на БКП ограби пенсионния фонд/създаден след освобождението/ за да построи НДК, от тогава пенсиите се изплащат от бюджета, т.е. от работещите.[/quote]
  Капитално грешиш. Всяка година от 50-те насам салдото на ДОО се занулява накрая на годината с баланса на държавния бюджет!!! НДК се строи с бюджетни средства, а паметника "седмоъгълен петох..ник" е дарение от Профсъюзите и е платен с парите им- 3 млн лв.


  До коментар [#65] от "Fred":
  + от мен. Фондовете са пълни с акции на кухи фирми. Във фондовете няма нито лев, живеят охолно благодарение на редовните месечни вноски от осигуровките на работещите.

  До коментар [#74] от "dosetliv":
  + от мен. Сметката ти е правилна, но така хиляди охолно живеещи "осигурители" щяха да са безработни. Затова е борбата, още 8-10 г охолен живот. Защото както днес се вижда кухината в ППФ, така тогава ще се види и в УПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fred":

  Не се лъжи. Партидата е наследствена ако не си почнал да получаваш пенсия. После вече не е.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 78. 78 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Не, но ако решите да си хвърлите пенсията в бездънна яма, което се опитвате да внушите, че е ваш сънзателен избор, бих си казал, че сте много глупава!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":

  ,,Никога не бъркай РБ с мафията в лицето на ГЕРБ. Да са разбиреми,,

  Мафията си направи рекетьори в рицету на РБ

 80. 80 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred":


  До коментар [#48] от "Fred":

  Имам чувството че пишете от централата на ПП Герб - Цялата идея е много проста - Едни хора мислята други хора за ИДИОТИ и искат чрез откровени лъжи и ДЕЗИНФОРМАЦИЯ да ги накарат да дадат парите си на СИГУРНАТА ЯМА НОЙ (да се внущава библейски герой). ТаМ ПАРИТЕ ИМ ЩЕ БЪДАТ ЛЕКИНКО ОТРАДНАТИ И ЩЕ ПОТЪНАТ КАТО ТИТАНИК. Толкова е просто. Нямам какво да ми обяснявате. С толкова глупав матрял в тази държава ще се подлъжат много хора....

  www.soundcloud.com/x2805
 81. 81 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Накрая правителството ще си постигне своето да опоска частните партиди на хората и за съжаление медиите явно се опитват да им помогнат.

 82. 82 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#23:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]Ако нещо е "доброволно" - тоест, по собствена воля решаваш да прехвърлиш свое имущество - то няма как да се говори за "отнемане"! [/quote]

  До коментар [#23] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Чудесен "анализ". Бихте ли го приложили спрямо жертва на "телефонна измама", която доброволно е "прехвърлила" своите пари на измамниците?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 83. 83 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Весело

  [quote#47:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]очаквайки "чудесата" на пазарната икономика да се стоварят директно в раззинатите им уста, веднага щом "нашите" дойдат на власт и премахнат заветните "разрешителни и лицензионни режими", които съсипват бизнеса! [/quote]

  До коментар [#47] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  И под този коментар изпълнен с "унищожителен сарказъм" се мъдри цитат от Маргарет Тачър - това ако не е парадокс.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 84. 84 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#83:"russian78"]се мъдри цитат от Маргарет Тачър - това ако не е парадокс.[/quote]
  Не е никакъв парадокс, уважаеми. Нито Тачър, нито някой друг десен политик е обещавал някога, някому, че ако лежи и мързелува, ще може да забогатее. Това го правят комунистите и пребоядисаните им сини колеги. Съвсем на място си е Тачър. Не се тревожете излишно.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#77:"Цецо"]Не се лъжи. Партидата е наследствена ако не си почнал да получаваш пенсия. После вече не е.[/quote]
  Не знам, казвам какво четох в едно интервю с шеф на фонд. Но напълно е възможно при доживотните пенсии той тъничко да се е измъкнал от това уточняване смесвайки го с другите пенсии.

  Има логика да не е наследствена в случаят на доживотна пенсия, след като поемат риска да ти я плащат с повече пари отколкото имаш натрупани очаква се и да компенсират с вноските на отишлите си по-рано, по аналогия с пенсиите от НОИ е.

  Въобще огромни емоции за едни доста мизерни пари. Сметките които правим показват, че очакването да си живееш добре с втората пенсия поне при сегашните условия са илюзия. А рисковете са доста по-големи от другите начини за подпомагане, например банков влог или имот. Единственото спасение е спазаряване с работодателя да допълва вноските както е в нормалният свят пък и да се отделят доста повече от 5%, тогава вече ще се натрупа по-солидна сума.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#62:"Fred"]И впрочем тези 5% отделяни за частната пенсия ще намалят държавната ни пенсия с 28%.[/quote]

  До коментар [#62] от "Fred":

  Прочетохте ли статията?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 87. 87 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#82:"russian78"]Бихте ли го приложили спрямо жертва на "телефонна измама"[/quote]
  Ако изключим художествената литература, където някои думи при определени обстоятелства могат да участват в различни стилистични фигури, като метафори, хиперболи, алегории и т.н., в разговорната реч думите си имат почти непроменимо значение. И да, уважаеми, дори при телефонните измамници никой не "отнема" нищо и на никого - жертвите доброволно дават исканото. Не ви се е получило примерчето, опитайте пак.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#80:"x2805"]Имам чувството че пишете от централата на ПП Герб[/quote]
  Аз пък имам чувството че ни смятате за идиоти, толкова ви са тъпи "аргументите".
  [quote#80:"x2805"]СИГУРНАТА ЯМА НОЙ (да се внущава библейски герой). ТаМ ПАРИТЕ ИМ ЩЕ БЪДАТ ЛЕКИНКО ОТРАДНАТИ[/quote]
  И как ще бъдат откраднати като ВСИЧКИТЕ пари постъпили в НОИ отиват за пенсии? Обратното, крадат се сега с тези 5% ЗАДЪЛЖИТЕЛНО давани в частен фонд. Защото пенсионните фондове ги дават в свързани фирми, самите ФОНДОВЕ го пишат. Защото вместо да се даде пълната вноска в НОИ тези 5% се отклоняват към частният фонд и по този начин се крадат от сегашните пенсионери. Защото самите вие след години ще получавате с 28% по-ниска държавна пенсия понеже сте давали по-малко в НОИ. И ако се окаже че частният фонд ви ги е отмъкнал която опасност никак не може да се изключи тогава вие сам сте си ги откраднали от себе си. И пътем от бъдещите поколения защото гарантирано ще увиснете на държавата да ви спасява както безброй пъти е ставало.

  Казах го вече, нямам нищо против да си давате парите на мошениците. Издължете се първо на държавата с пълната си вноска в НОИ, да се премахне задължителното събиране от държавата на тези вноски за вторият стълб и си ги давайте колкото си искате пари в частните фондове. Но СОБСТВЕНИТЕ пари, не отмъкнатите от вноските за НОИ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#84] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Изобщо не съм разтревожен, но се чудех, дали сте наясно, че Тачър подкрепяше свободната пазарната икономика?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#86:"russian78"]Прочетохте ли статията?[/quote]
  Още като видя че е Ганев от ИПИ и знам какво ще прочета, див лобизъм за едрият капитал. ВЕДНЪЖ не е било нещо друго. Вие как си я представяте тази работа, хем даваш по-малко в НОИ хем получаваш същата пенсия?

  Тази дивотия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО осигуряване в ДОБРОВОЛНИТЕ фодове /отгоре на това частни/ трябва да се прекрати. В ЦЯЛ СВЯТ си даваш задължителните вноски в солидарната система и след това правиш каквото си искаш с парите, не разни частници да ти ги вземат задължително чрез държавата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#87] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Вашият отговор само потвърждава, колко добре ми се е "получило примерчето".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#90:"russian78"]Тачър подкрепяше свободната пазарната икономика?[/quote]
  Свободна пазарна икономика ли е държавата принудително да взема от парите ти за да ги дава на частен фонд?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#91] от "Fred":

  Би било удачно да я прочетете, за да можете да я коментирате адекватно. Другото е "чукча не читател - чукча писател".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 95. 95 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#90:"russian78"]Тачър подкрепяше свободната пазарната икономика[/quote]
  Свободна пазарна икономика не се прави като лежиш 25 години с оправданието, че някакви измислени разрешителни и лицензионни режими ти били пречели да правиш бизнес. На 300 000 работещи български фирми тези режими очевидно не пречат, пречат единствено на костовата "интелигентура". Но на нея всичко й пречи, включително Тачър и глобалното затопляне.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#76:"chichka"]По-просташка и манипулативна статия в Дневник последната седмица не бях чел!!! Ужас, лъжа и манипулации![/quote]
  Капитал и Дневник се занимават с неприкрит лобизъм в полза на частните пенсионни фондове. Страшно им падна нивото, не може вече при тях да се разчита на обективност, прокарват интереси.

  Май ще излязат прави тези които твърдят, че Доверие е финансирало с 20млн лева фотоволтаици на Прокопиев. Това отдавна се подхвърля а от Икономедия мълчат, настоявам това да се потвърди или опровергае за да знаем дали нямаме конфликт на интереси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#93] от "Fred":

  Основната критика към чилийския пенсионен модел е насочен към това, че не обхваща достатъчно голям дял от обществото, което се дължи на факта, че не е задължителен. Когато се въведе пенсионната реформа в България, опасенията бяха, че ако на осигуряващите се бъде разрешено да преценяват сами, дали да се осигуряват или не с оставащите 5%, има риск не малка част да предпочетат да ги "изпият и изядат", образно казано. Мога да се съглася, че този подход не е най-удачния, но само при положение, че данъкоплатецът по никакъв начин не покрива негативните последици от решението на някого да не се осигурява. Т.е., ако всеки сам носи отговорност за действията си, то нека сам избира - така е справедливо. В тази връзка, "прехвърлянето към НОИ" не представлява такъв самостоятелен избор, придружен от съответната лична отговорност, доколкото представлява личен избор някой друг да отговаря за пенсията на съответния индивид. Ако ти прехвърлиш партидата си в НОИ, ти просто вменяваш отговорност на бъдещите данъкоплатци да ти плащат по-висока пенсия, чрез своите вноски или чрез данъците си. С други думи, ако поискате да имате право да преобразувате осигурителните си партиди в спестовни сметки в банка, да ги ползвате за търговия с ценни книжа или да отидете с тях на екскурзия, то аз нямам нищо против и бих Ви подкрепил, стига данъкоплатците в последствие да не бъдат задължени да покрият евентуалния "дефицита" в пенсията Ви.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#94:"russian78"]Би било удачно да я прочетете, за да можете да я коментирате адекватно. [/quote]
  Четох го и то добре. Първо Ганев не отрича, че след като този който ще си дава парите в частен фонд дава по-малко в НОИ о и индивидуалният коефициент му спада следователно ще получава по-малка пенсия.

  Второ спори дали ще спада с 28% по-малко или със 17% по-малко но тук се опитва да подлъже хората приемайки, че държавата ще дава по 12% еднакво и за останалите в НОИ и за тези които дават 5% по-малко. Откъде накъде, той е избрал да дава по-малко на държавата а тя да му дава толкова колкото и на този който дава пълната си вноска? Редно е като той дава по-малко и държавата да му внася по-малко, примерно ако той дава половин вноска и държавата да дава не 12% а 6%. И съответно това ще се отразява върху бъдещата държавна пенсия. Който е внасял по-малко в държавата ще получава по-малко от нея, това е справедливото.

  В цял свят е така, имам приятел в Америка при който работодателя му допълва вноската в пенсионният фонд с $1 за всеки долар който той е внесъл, не фиксирана сума или процент независимо дали е дал нещо.

  Казах го вече, това е идиотска схема и всички усложнения идват от това че тя е идиотска по рождение. Всякакви опити да се промени са само кърпене на положението. Даваш си вноските в НОИ и след това частните фондове да си събират сами парите, това е решението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#95] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Трогателно е отношението Ви към Маргарет Тачър. Би било добре и да осмисляте нейния завет. Още по-добре щеше бъде, ако имахме избиратели способни да избират политици като нея, а не като Бойко Борисов.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#97] от "russian78":

  Всяко идиотска деяние има своето философско оправдание. Убеден съм, че лобистите на пенсионните фондове ще донесат от девет дерета вода да доказват, че СВОБОДНИТЕ фондове трябва да събират ЗАДЪЛЖИТЕЛНО парите си. Нищо чудно, защитават правото си да крадат. След като са частни фондове да се явяват на пазара и там да се борят за парите на хората, не да ги вземат принудително чрез държавата.

  По-гадни са дори от КТБ, там поне хората сами даваха парите си не да им ги вземат принудително. И всеки момент можеха да си ги вземат обратно. Тук имаме най-грандиозната измама на целият преход, хем ти вземат задължително парите, хем 40г нямаш достъп до тях, хем има огромният риска накрая да останеш без тях в най-критичният период от животът си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK