Колко ще загуби бюджетът от нулев ДДС за дарените храни

Над 670 хиляди тона храна се унищожават годишно, това приравнено към нормата от 300 грама за порция, може да позволи три пъти дневно да се хранят всички, които нямат средства за това, сочат данните на Българската хранителна банка.

© Анелия Николова

Над 670 хиляди тона храна се унищожават годишно, това приравнено към нормата от 300 грама за порция, може да позволи три пъти дневно да се хранят всички, които нямат средства за това, сочат данните на Българската хранителна банка.Народното събрание одобри в сряда на първо четене законопроекта на депутати от Реформаторския блок за отпадане на облагането с ДДС на дарените храни. Мартин Димитров и Петър Славов предлагат освобождаване от ДДС на храната, ако е дарена до 30 дни преди изтичането на срока й на годност. Идеята е да се стимулират големите търговски вериги, които са най-големият потенциален дарител, да не изхвърлят продуктите, а да ги дават на организациите, които се грижат за социално слабите. Инициативата на двамата се споделя и от омбудсмана Мая Манолова, която също води кампания за облекчението. Съществуват обаче и опасения, че схемата ще се използва за злоупотреби. "Дневник" публикува коментар по темата от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Тази седмица парламентът гласува на първо четене промени в закона за ДДС, с които за даренията на храни няма да се дължи ДДС. Освобождаването от ДДС ще важи при следните условия:


1/ дарението да е направено към хранителна банка - хранителната банка е дефинирана като организация с нестопанска цел, извършваща хранително банкиране и регистрирана като такава в специален регистър към НАП;
2/ общата стойност на даренията на храни за една календарна година да не надвишават 0,5% от оборота на дарителя (производител или търговец с храни)
3/ стоките, които се даряват, да са с оставащ срок на годност не повече от 30 дни.
Институтът за пазарна икономика от години се противопоставя срещу периодичните апели на политици и общественици за освобождаване от ДДС на определени социално чувствителни стоки като лекарства, учебници, основни храни и др. В случая, обаче, казусът с даренията на храни към хранителни банки е съвсем различен от икономическа гледна точка. При него става въпрос за дарение, т.е. за безвъзмездна сделка. В този смисъл тези сделки не могат да бъдат приравнявани към традиционната покупко-продажба, при която има и възмездност, т.е. размяна на стоки срещу пари или други стоки/услуги.


Аналогичен е случаят с даренията от гражданите под формата на смс-и към специални дарителски номер, за които преди известно време също беше премахнат ДДС. Т.е. логиката е даренията на храни към хранителни банки по-скоро да бъдат приравнени към този данъчен режим, отколкото към третирането на класическите възмездни сделки.


Основните притеснения за премахването на ДДС за дарените храни към хранителни банки са най-вече в следните направления:


1/ ще се "отвори вратата" за нови искания за премахване или намаляване на ДДС за определени стоки и услуги. Това, от своя страна, ще създаде фискален риск, защото приходите от ДДС са гръбнакът на българския държавен бюджет.


В случая този аргумент е много слаб, защото, както дискутирахме по-горе, става дума за коренно различни видове сделки или размяна. В единия случай – дарението, сделката е безвъзмездна, а в другия – възмездна и в този смисъл няма основание за равно данъчно третиране.


2/ ще се създаде възможност за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители/търговци, които търсят начин да не начисляват ДДС и по този начин да използват конкурентно (ценово) предимство.


Възможната схема е проста – търговецът/производителят на храни ги дарява "на хартия" на хранителна банка. След това тези храни, със съдействието на хранителната банка, се продават по неформални канали на крайни потребители срещу по-ниска цена, в сравнение с цената при начисляване на ДДС.


Дори и да приемем, че може да се появи такава недобросъвестна или "куха" хранителна банка и възможността за контрол да е нулева (последното не е нереалистично допускане), то промените в закона за ДДС предвиждат един много нисък лимит на възможните дарения. Т.е. дори и всички дарения да са лъжовни, т.е. фиктивни и с цел неплащане на ДДС, то тези дарения за всеки един търговец/производител ще са ограничени до 0.5% от годишния му оборот.


На база на оборота в търговията на дребно с храни може да се направи груба сметка на потенциалния максимум на загубените приходи от ДДС за бюджета в резултат от бъдещите дарения на храни (били те правомерни или с цел злоупотреби). Оборотът в търговията на дребно с храни за 2014 г. е 9.08 млрд. лева (с включени акциз и ДДС) според последните данни за 2014 г. на НСИ. Дори и при хипотезата, че абсолютно всички търговци се ангажират с дарения на храни (вкл. и тези, които ще търсят възможност за злоупотреби) – търговски вериги, квартални магазини, селски хоремази и прочие, то 0.5% от този оборот е 45.4 млн. лева. Т.е. максималната стойност на дарените храни в цялата икономика би била 45.4 млн. лева. 20% ДДС, включен в тези 45.4 млн. лева, е 7.57 млн. лева, т.е. абсолютният максимум (на база данните за 2014 г.) на пропуснатата полза за бюджета под формата на неплатено ДДС, е 7.57 млн. лева. Спрямо 7.3-те млрд. лева приходи от ДДС в бюджета за 2014 г., тези 7.57 млн. лева са едва 0.1%, т.е. пропуснатата полза, дори и в нереалистично максималния си вариант, би била повече от незначителна.


В действителност, тази загуба би била в пъти в по-малка, защото не всички търговци ще се ангажират с дарения на храни, а и надали всички от тези, които се ангажират, ще даряват максимума. В крайна сметка промените в закона за ДДС не променят основния стимул на производителите и търговците на храни да се опитат на първо място да продадат стоките, а не да ги дарят.


Предвид всичко това, освобождаването на даренията на храни от ДДС би почивало както на икономическа логика, така и на направен вече прецедент (есемесите с цел благотворителност). Притесненията за сериозни загуби за бюджета, независимо дали произтичат от правомерни дарения или от злоупотреби, са силно надценени. В най-лошия случай, бюджетът ще загуби 7.6 млн. лева или около 0.1% от сегашните си приходи от този данък, което, всякак погледнато, е незначителна сума.

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  В случая, обаче, казусът с даренията на храни към хранителни банки е съвсем различен от икономическа гледна точка."Ами разбира се.Че какъв стимул ще има дарителя,като го карат да плаща ДДС върху това което дарява.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Значи вместо бюджета да губи приходи от ДДС, да се изхвърлят храни?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Разстроено

  .......и колко ще спечели съзнанието на обществото,че е нахранило бедняка.....

 4. 4 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Отличен анализ. Мен ме притеснява единствено липсата на контрол върху фиктивните дарения. Това е предпосравка за фирмите да чистят черната каса като 'дарят' това коети са продали без касова бележка.

  Колкото повече - толкова повече
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  А курвенският,(без извинение),плосък данък,кога?!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#4:"mitakadm"] липсата на контрол върху фиктивните дарения. Това е предпосравка за фирмите да чистят черната каса като 'дарят' това коети са продали без касова бележка.[/quote]
  при дарение ще е по трудно . с екарисажите е лесно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Любопитно

  [quote#5:"deaf"]А курвенският,(без извинение),плосък данък[/quote]

  Да бе, интересно: "социално ориентираните" комунисти го въведоха, "аФтентично десните" искат да го махат.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Сметките са верни, но с неверни допускания. Въпреки това дори да се увеличи двойно оборота (с въвеждане на фирми-фантоми) и сумата ще е двойна, но все ниска, а ползата ще е огромна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#4] от "mitakadm":
  С 0,5% от оборота си ???
  А и при "куха схема" трябва да остане и нещо за "кухата хранителна банка", тоест, печалбата би била двойно по-малка.
  Ти сериозно ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  Менда в Парламента ги смяташе така: 650 хил. тона (храна която се изхвърля), по минимална цена от 2 лв. на кг. и ДДС-то върху тях, получаваше едни над 250 млн. ДДС и т.н. и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И толкова няма да загуби бюджета - малкото организации, които ще могат да приемат такива дарения (поради завишените изисквания за контрол над тях), няма да могат да поемат хранителни стоки за 45 млн. лв. и съответно да ги разпределят на нуждаещи се в!
  Вие представяте ли каква логистика е складирането и разпределянето на хранителни продукти в НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ!!!

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  ДДС измамниците са изобретателни, така че ще видим с колко ще скочи "оборотът" на дребно с храни и това ще покаже какъв ръст имат измамите от това изменение. Като промяна е добро, но поне режимът трябваше да е още по-затегнат за некоректните. Примерно 1% от средногодишния оборот за последните три години, като нямаш право на режима ако си регистриран по ДДС в последните 3 или 5 години и т.н.

 13. 13 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":

  Да се надяваме, че никога, защото няма да остане, кой да ви плаща пенсиите и ще ви остане само голия, червен г..

  Може би единственото нещо, което задържа много млади професионалисти в България (като включвам себе си в тази точка), е че колкото повече работят, толкова повече остава за тях. Променете този малък стимул и ще ви гледам сеира

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#10:"hamilton F1"]Менда в Парламента ги смяташе така: 650 хил. тона (храна която се изхвърля), [/quote]
  само , че между унищожена и изхвърлена храна разликата е огромна . тези 650 хил. тона е унищожена и интересно какво ДДС се дължи там

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamilton F1":

  Тя искаше да обърне внимание на възможните злоупотреби, затова използва този начин. В тази 650 хил. тона влизат и домати, и краставици, а то е ясно, че те не стават за хранителни банки, понеже ще са на каша още преди да ги складират. Обаче много фирми ще се опитат и такива продукти да даряват, за да не ги бракуват лично. Ще се опитват да даряват и сурово месо с изтичащ срок на годност, което иначе трябва сами да предадат на екарисаж, което струва пари...
  Та правилно при дебатите казаха, че дявола се крие в детайлите - интересна ще ми е наредбата, какво може да се дарява и какво не!

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Що, плоският данък е неотменим репер за дясна политика ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#5:"deaf"]А курвенският,(без извинение),плосък данък,кога?![/quote]

  Този данък пълни здраво хазната и отчита най-високи темпове на нарастване спрямо всички други. За какво тогава питаш "докога"? Кажи нещо по-скоро за другите данъци, които едвам се тътрят след него по ръст на приходите.

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Голяма наглост е да докараш хората
  до просешка тояга, и да се чудиш
  дали да им дадеш храна или да я
  унищожиш.Защото можеш да загу
  биш някакви пари от ДДС, с които да
  запълниш дупките в бюджета създадени
  от собственото ти некадърно управление !!!

 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#12:"stoiank"]ДДС измамниците са изобретателни[/quote]
  Понеже е точно така, никой професионален измамник няма да се занимава с едни 0,5% от оборота си, че и да ги дели с "банката" ... загубите от ДДД-измами са несравними с конкретната тема ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#13] от "FvH":

  Ама лъжеш като дърт циганин! Плоският данък удря точно средната класа и бедните,а богатите богатеят още повече!
  В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. Ако аз бях на власт. Пред числата и боговете мълчат. Но ти не цитираш числа. Айде опитай се да ме обориш,а не да приказваш гадни лъжи! Заради такива като тебе светът изпадна в икономическа криза!

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#20:"deaf"]Плоският данък удря точно средната класа[/quote]

  Не говори от мое име, не ме удря изобщо. Удряше ме като беше 29% за доходи над 600 лева.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#17:"cinik"]Този данък пълни здраво хазната [/quote]

  До коментар [#17] от "cinik":

  ...които пари от хазната отиват в мафиота Домусчиев,например! Шестдесет процента от трите милиарда за здравеопазване отиват за лекарства,(същият този боклук Домусчиев)! И той има наглостта да продава лекарствата си по – скъпо,отколкото в Гърция. Тия дни се върнах от Гърция и с очите си го видях!

 23. 23 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 569 Любопитно

  [quote#20:"deaf"]В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. Ако аз бях на власт.[/quote]

  А инфлацията колко ще бъде?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#21] от "cinik":

  Пак ще го кажа – минималната заплата трябва да е ХИЛЯДА лева. И да има безусловен базов доход,като във Финландия. Тогава нещата ще потръгнат.
  И много се оядохте напоследък! Вместо по две кила черен хайвер да ядеш на месец,ще плюскаш по един!

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#22:"deaf"]И той има наглостта да продава лекарствата си по – скъпо,отколкото в Гърция. Тия дни се върнах от Гърция и с очите си го видях![/quote]

  Домусчиев произвежда ветеринарни медикаменти. Ти какво животно точно си, че да си се убедил лично? Крава, заяк, кокошка?

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#24:"deaf"]И да има безусловен базов доход,като във Финландия. [/quote]

  Във Финландия няма безусловен базов доход.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#23] от "anihilator_jack":

  Аз ти говоря за справедливо преразпределение! Всичко е въпрос на преразпределение! Та нали ги виждам богаташите – те купуват само вносна стока и почиват в чужбина. Докато пенсионерите си купуват предимно българска стока,(кисело мляко,например).

  И да,крайно време е да бъде премахнат валутният борд,който ни струва майка си и баща си! Буквално!

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Колко ни струва тоя борд и какво ще донесе премахването му?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  Не знам как да реагирам! С очите си видях по – скъпите лекарства на Домуса в Гърция,а ти ме убеждаваш,че не било така?!

  По новините казаха,че Финландия се готви да въведе ББД.

 30. 30 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Любопитно

  [quote#15:"cristo_n"]В тази 650 хил. тона влизат и домати, и краставици, а то е ясно, че те не стават за хранителни банки, понеже ще са на каша още преди да ги складират.[/quote]
  Относно плодовете и зеленчуците в софийските пазари има един феномен който не мога да проумея: Винаги съм се чудел защо в края на деня търговците не ги предлагат на по ниски цени? И да получат по малко пари вместо НИЩО ако ги изхвърлят?? Страх ги е че 50% от клиентите им ще чакат края на деня, за да купят скапани домати на 1/2 цена?

  Веригите (които рядко държат на щанда скапани плодове и зеленчуци в началото на деня) защо трябва да чакат "законодателни промени" за да почнат да ги даряват ДИРЕКТНО на старчески домове/социални кухни поне тях.
  До коментар [#15] от "cristo_n":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  Може ли да назовеш 3-4 от тези "лекарства на Домуса", защото не знаем кои са, пък даваш добра идея, като ходим в Гърция да се заредим оттам.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Не е възможно да се изчислят загубите за бюджета от тази глупост.Както не е възможно да се предвидят последиците от която и да е глупост.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#30:"Мойше! Толкоз!!!"]за да почнат да ги даряват ДИРЕКТНО на старчески домове[/quote]

  Щото нямат право.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#31] от "cinik":

  Айде сега,чичо ми,който работи в Гърция ми го каза. Че били по – скъпи. Не съм влизал в техните аптеки. Слава богу,не ми се е налагало. Но ако толкова държиш,ще му звънна на чичо и ще ти кажа.

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Ако работиш по-малко изкарваш 1000лв. и внасяш 100лв. данък. Като работиш повече, изкарваш 2000лв., внасяш 200 и за теб остават с 900лв. повече. Ако ставката за по високите данъци се увеличи, колкото повече работиш, толкова по-малка част ще остава за теб и с толкова повече ще храниш някой мързел, който не знае нито какво е стрес, нито какво е умора.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#32] от "Вячеслав Атанасов":

  Та значи американската държава храни буквално 40млн. американци всеки ден с купони,но според твоята тъпа логика това било глупост! Защо не копираш американският опит?!

 37. 37 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#27:"deaf"]Аз ти говоря за справедливо преразпределение! Всичко е въпрос на преразпределение! [/quote]

  А какви хора ще го правят това "справедливо" разпределение? Защото този филм сме го гледали.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Ходи и го кажи това на скандинавците! И теб да те питам – какво точно работи Домуса?! Някакво научно откритие да е направил?! Освен дето построи с държавни пари стадион насред нищото!

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#37:"anihilator_jack"]А какви хора ще го правят това "справедливо" разпределение?[/quote]

  До коментар [#37] от "anihilator_jack":

  Такива,каквито изберем след като въведем ШВЕЙЦАРСКИ правила за избори!

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Мартин Димитров да ме прощава, обаче съм против. Веригите са като някакви мастодонти, които диктуват цялата лека промишленост на държавата. Не може всички държавни институции да им се кланят и да работят за тях, а сега и хазната.
  Кражбата на ДДС ще е огромна, сигурна съм. Парламента и правителството първо трябва да се справят с корупцията и да създадат работещо правосъдие.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":


  [quote#20:"deaf"]В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. [/quote]

  Воленчо, ти ли си бе...?
  А сега сериозно. Като представител на тая т.н. средна класа ще ти го обясня просто. Ако ти дойдеш на власт и реализираш тези безумни идеи, аз като работодател ще съм принуден да ги спазвам. Обаче т.н. "фонд работна заплата" или ФРЗ няма да се промени с решение на правителството и ще си остане същият. Следователно ще се промени бройката на хората, дето го получават. Естествено аз ще трябва да съкратя някой и друг служител, а ти ще трябва да мислиш от къде да намериш пари за социалните му плащания. За теб проблема ще се влоши и от това, че ако премахнеш плоския данък аз ще измисля поне три начина да ти плащам по-малко, от колкото сега....
  И накрая ще стигнеш до положението на др.Мадуро да арестуваш частници щото не искат да работят...
  Дано си ме разбрал! Иначе това, дето го предлагаш си има име - социализъм. Е, аз живях при него и видях как свършва...
  По дефиницията на един член на Висшия партиен съвет на БСП социализЪма е най-дългият път от капитализъм към капитализъм.

  А, забравих, преразпределението на благата въобще не е работа на държавата!

 42. 42 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#4:"mitakadm"]Мен ме притеснява единствено липсата на контрол върху фиктивните дарения. [/quote]
  Контролът и санкциите са най-дефицитната стока на всяко некадърно управление. Но това не оправдава бастисването на тонове годна храна, вместо оползотворяването й.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Ти какво си се хванал за този човек? Продавал по-скъпо, да продава както си иска, пазара е свободен, клиентите ще изберат нещо по-евтино!!! И за какви научни открития говориш? Защо трябва да е направил научни открития за да е добре. Най-богатия човек на света се занимава с текстил и мода, не с компютри и технологии, нали знаеш?
  И защо да питам скандинавците за плоския данък?

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":


  [quote#36:"deaf"]Та значи американската държава храни буквално 40млн. американци всеки ден с купони,но според твоята тъпа логика това било глупост! [/quote]
  ДА! Глупост е! Те затова ще я докарат до социализъм.
  Според Рейгън справедливото наказание за мързел и глупост е глад и мизерия.
  Според Форд едно общество, което претендира да е свободно, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад.
  Но явно някои цветнокожи президенти са забравили това>

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#34:"deaf"]Но ако толкова държиш,ще му звънна на чичо и ще ти кажа.[/quote]

  Да, може ли?

 46. 46 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":

  Да,плоския данък е пример за дясна политика.
  Особено ако е нисък и плосък-справка Ирландия-бедна държава която с ниски данъци и много работа стана богата.
  Лошата новина е че само с ниски данъци няма как да стане-трябва и доста работа.

 47. 47 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Предвид че повечето са финансово/икономически и предприемачески неграмотни,какво очакваш от тях ?
  Колко от тях са чували за Крива на Лафер ?
  Искат си високите данъци(ако чуят 50 % данък,ще кажат урааааа)..............ама за другите-те самите не желаят да плащат нищо или искат да минат с ниски такива.

 48. 48 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":


  [quote#20:"deaf"]Ама лъжеш като дърт циганин! Плоският данък удря точно средната класа и бедните,а богатите богатеят още повече! [/quote]
  За финансово неграмотен да.
  Виж ръста на доходите(2006-2016) и виж на кое място сме в ЕС .
  [quote#20:"deaf"]В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. Ако аз бях на власт. [/quote]
  Само ?
  Даже по хубаво 10 хил на месец и 5 хиляди пенсия.
  Един юмрук по масата и готово-колко му е ?
  То икономика и доходи се увеличава с декрети и юмрук по масата.

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":
  Скоро говорих с един комуняга-икономист, когото уважавам. Той се опита да ме убеди колко кофти е плоският данък и че в развитите страни няма такъв. След кратък спор кандиса, че ако ще го премахнат трябва да реформират изцяло данъчната система. Защото при плосък данък 10% в България общата данъчна тежест е по-голяма от тази в САЩ например. Основния проблем е непризнаването на много разходи и отношението към данъкоплатеца, като към потенциален престъпник. Та така!

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":


  [quote#20:"deaf"]В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева...[/quote]

  Тя вече беше по едно време и 11 000 лв.....т.е. 4USD по тогавашния курс...НЕ БЛАГОДАРЯ!

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#41] от "mrx10354190":

  Нямам нищо общо с оня русофилски боклук,(в българската политика са само боклуци!),Болен!

  Имам новина за теб! Светът (и Западът) е...социалистически! Просто когато изкараш хората от село,и ги вкараш в градът,те стават социалисти. Наемни работници.

  И какво общо има с темата оня тъпак Мадуро?! Той закова цените с което съсипа икономиката си. И тези,които продават по – евтино,и тези,които – по – скъпо – гризват дървото при това положение! Някъде да съм предлагал такова нещо?!

  Ти знаеш ли,че България е на първо место в света по банкови влогове! Та това са твоите "предприемачи"! Държат си парите в банките и чакат да отмине кризата! Това лично ми го е казвал един червен "бизнесмен"! Баси и боклуците!

  В България не е имало социализъм! Както и не е имало християнство никъде!
  Беше си тоталитарен феодализъм,ако трябва да използваме термини!


  [quote#41:"mrx10354190"]А, забравих, преразпределението на благата въобще не е работа на държавата! [/quote]

  С това изби рибата! В САЩ вече забраниха затворите да бъдат частни. Щото са много крадливи! Частниците!

 52. 52 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":


  [quote#22:"deaf"].които пари от хазната отиват в мафиота Домусчиев,например![/quote]
  Ниските данъци пълнят два джоба:
  -джоба на гражданите и предприемачите т.е повече свежи пари остава и се реинвестират в икономиката
  -джоба на хазната-приходите се увеличават,икономиката нараства(по бързо).
  Ако видим икономически ръст за последните 10 години(в ЕС) ние сме в топ 6 на икономически ръст(от 28 държави),като това се дължи основно на ниските данъци(не всички са ниски-осигуровките са високи за това което получаваш).
  Икономически ръст 34.6 % или 6 място
  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union
  Само че само с ниски данъци не става-трябва и работа(осигуровките отиват към високи).


 53. 53 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#23] от "anihilator_jack":

  Много уместен въпрос.
  Минималната заплата спокойно може да бъде и 10 хил лева............само че какво ше можеш да си купиш с тях,това е друг въпрос.
  Икономика не се увеличава с декрети и юмрук по масата.

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#44] от "mrx10354190":

  Аз отдавна се питам дали познавам наистина мързелив човек? Е не познавам такъв! Гледам ги циганите в Перник как копат въглища на откритият рудник,как чистят градинките,цепят дърва и продават,редят плочки по улиците и така нататък. А само ти разправяш за некакви митични мързеливи българи!?

 55. 55 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":


  [quote#24:"deaf"]Пак ще го кажа – минималната заплата трябва да е ХИЛЯДА лева. И да има безусловен базов доход,като във Финландия. Тогава нещата ще потръгнат.[/quote]
  Уважаеми финансово неграмотен господине.
  Във Финландия няма безусловен базов доход-има експеримент с такъв в едно градче и то не на всички,а на избрани(т.е екперимента не обхваща цялата група и затова няма да бъде точен),като резултатите тепърва ще се анализират
  [quote#24:"deaf"]И много се оядохте напоследък! Вместо по две кила черен хайвер да ядеш на месец,ще плюскаш по един![/quote]
  Ако искам ще ям и по 100 хил кила черен хайвер-щом аз си изкарвам парите.
  Ти като искаш по големи доходи,никой не те спира да печелиш толкова колкото искаш.

 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#45] от "cinik":

  Обещавам ти,ще му звънна на чичо! Сега в момента съм на "Джони Уокър",но тия дни ще му се обадя...

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#40:"hope"]Кражбата на ДДС ще е огромна, сигурна съм. [/quote]

  Горе има сметка по темата. Ще я обориш ли?

  И по-важното - наистина ли мислиш, че това е проблем на веригите? Щото аз твърдя, че те такъв нямат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сигурно ще има такива опити. Но къде е тогава държавата?! Да предприема адекватни контрамерки!

 59. 59 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":


  [quote#29:"deaf"]Не знам как да реагирам! С очите си видях по – скъпите лекарства на Домуса в Гърция,а ти ме убеждаваш,че не било така?! [/quote]
  Дори и да е така(приемаме тезата ти за вярна) за да има по високи цени на лекарствата,това означава че има монополи и картели-и ти ако искаш но ниски цени,трябва да настояваш за премахването на всякакви монополи и картели и да има напълно свободна търговия(каквато няма в БГ,заради мафията)-тогава ще имаш по ниски цени на всичко.

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#48] от "kapitalcho":

  Не,ти виж на кое място сме в ЕС по производителност на труда и на кое по заплати! Ама наистина лъжеш като дърт циганин!

 61. 61 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#38:"deaf"]И теб да те питам – какво точно работи Домуса?! [/quote]
  Ами работи това, че осигурява хляб (и не само!) на хиляди хора. Искаш да го накажеш за това, като му вдигнеш данъка?!

  Who Is John Galt?
 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  Отиди на опашка в Кауфланд Кюстендил и на опашка в някой Кауфланд в София и гледай продавачките, ама да е в пук час. Същото важи за касиерките в банките. Примерите са от съвсем личен опит. Никакво бързане и стрес, само спокойствие и без много напрежение.
  За такъв мързел ти говориме.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Е даде де,ама то иска акъл да се сетиш.
  Най вероятно не изкарва много и затова иска държавата "да му помогне".

 64. 64 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Казваш търговец няма право да дарява директно на старчески домове/социални кухни, при сегашното положение?

  [quote#33:"Darth Plagueis"]
  ...да почнат да ги даряват ДИРЕКТНО на старчески домове-...

  цитат на коментар #30 от “Мойше! Толкоз!!!”

  Щото нямат право.[/quote]
  Пари има ли право да дарява, той, ти, аз? И без да ползва някакво намаление в данъците?

  Защо тогава стока не?

  Може би защото ДДС от покупката на непродадена и унищожена стока (след съставянето на документ по някаква процедураа) може да си приспадне от дължимия ДДС?

  Ами тогава защо да не я продаде стоката "на загуба" (МНОГО ниска цена, почти нулева), и така да отчете нулев дължим ДДС от тази сделка, и да си приспадне разликата "от загубата в ДДС от тази сделка) от дължимия ДДС?

  Ама можело да има "фиктивна продажба"?!? Ами да проверят дали фактурата от тази продажба е отчетена в книгите на купувача (старчески дом/социална кухня)! Веднъж няма такава фактура (продадена на "кух" старчески дом)-ПРАС ОГРОМНА ГЛОБА! След десетина такива глоби спира меракът за далавери


  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  П.С. Питам, не се заяждам Щото точно така правят доста едри и средни търговци по нашенско. Дребните (сергии на пазара, ресторанти) просто си имат "абонати" които идват и си взимат храни/зарзавати които утре няма да можеш да продадеш И НАП само следи да не прекаляваш с количеството "дарени продукти", и проверява чат пат дали получателите са старчески домове/социални кухни, или други.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#49] от "mrx10354190":

  Обясни ми как плоският данък може да бъде справедлив?! Обясни ми го като на малоумен! Как е възможно това?!

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Пик час.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#65] от "deaf":

  Всеки дължи някакъв % от труда си за обществено ползване! Ти ми обясни, защо едни да дължат повече?

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#55:"kapitalcho"]Ако искам ще ям и по 100 хил кила черен хайвер-щом аз си изкарвам парите. [/quote]

  До коментар [#55] от "kapitalcho":

  Ама там е работата,че не може да има богати без да има бедни! Те крадат от бедните!

 69. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#36:"deaf"]Та значи американската държава храни буквално 40млн. американци всеки ден с купони,но според твоята тъпа логика това било глупост! Защо не копираш американският опит?! [/quote]
  Вече стана на въпрос,че не само САЩ,а и повечето европейски държави,могат да вземат нещо от нас.Още по-тъпо е да се твърди и вярва че всичко,което имат в Америка,е по-добро от това,с което ние разполагаме.Нашата данъчна система в досегашният й вид,въведен по време на тройната коалиция,или тройната ламя,ако това повече Ви харесва,е по-добра от американската.Да заповядат и да я приложат.
  А глупости се правят не само от глупост,а и заради това,депутатите да покажат че имат добро сърце.

 70. 70 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#20:"deaf"] минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. Ако аз бях на власт.[/quote]
  Ами вземай властта, бе човек, к'во се моташ по форумите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Всички ние трябва да направим така, че да няма гладуващи и мизерстващи неработоспособни хора, деца и инвалиди конкретно.
  Пенсионерите са имали 30-40 години да си осигурят старините.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#61:"heavymetal"]Ами работи това, че осигурява хляб (и не само!) на хиляди хора. [/quote]

  До коментар [#61] от "heavymetal":

  Значи някой "предприемач" като ми каже,че ми давал хляба – откачам!
  Един канадски студент проведе изследване и се оказа,че за производството на обикновен тостер са необходими над сто научни изследвания и открития. Все направени от талантливи,честни,работливи и почтени хора. Като Айнщайн,например. Но ти като производител на тостери искаш да си присвоиш техният труд!?

 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#59:"kapitalcho"]трябва да настояваш за премахването на всякакви монополи и картели [/quote]

  До коментар [#59] от "kapitalcho":

  Цитирам Борисов:"У нас всичко е в схеми."

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  [quote#64:"Мойше! Толкоз!!!"]Ами тогава защо да не я продаде стоката "на загуба" (МНОГО ниска цена, почти нулева), и така да отчете нулев дължим ДДС от тази сделка, и да си приспадне разликата "от загубата в ДДС от тази сделка) от дължимия ДДС?
  [/quote]

  И това не може. Когато продаваш на загуба дължиш ДДСто по тая загуба.

  А храни не може да дари - трябва да мине през такава хранителна банка, която гарантира качеството на храната. Хигиенни изисквания, един вид, съвсем нормално.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#65:"deaf"]Обясни ми как плоският данък може да бъде справедлив?! [/quote]

  Според мен ни тролиш и ние ти се връзваме, ама айде...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  комунистите нищо не са направили, но пък и данъкът е справедлив, не разбирам защо комунистите не го харесват
  бахаха
  шегувам се. комунистите смятат за справедливо да взимат всичко от хората и да се разпроеждат с него

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#62] от "hope":

  Не те разбрах!? В Кауфланд българската касиерка получава много по – малко,отколкото тази в Германия. По – малко,разбираш ли?

 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  [quote#16:"Darth Plagueis"]Що, плоският данък е неотменим репер за дясна политика ли?[/quote]

  Мне, обаче напъните за замяната му с прогресивен данък са класически репер за ЛЯВА политика. Както защитата на правата на гейовете, "зелените", "бежанците", мултикултурализма и прочие каузи, които, вие, десебарките, здраво сте прегърнали.
  После се пъчите като "десни", че и "единствени аФтентично десни" даже.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#65] от "deaf":


  [quote#65:"deaf"]Обясни ми как плоският данък може да бъде справедлив?! Обясни ми го като на малоумен! Как е възможно това?! [/quote]

  [quote#68:"deaf"]Ама там е работата,че не може да има богати без да има бедни! Те крадат от бедните![/quote]

  Е те това е социализъм в най-чист вид!!!
  Относно плоския данък ще ти го обясня само, и ако, можеш да обясниш защо е не справедлив. Иначе въпросът ти е от типа "докажи, че през две точки минава една и само една права" или "докажи ми, че е справедливо оператор на АЕЦ да получава повече от общ работник, нали и двамата имат по един стомах".

  И имам изненада за теб: хората не са равни. Те не се раждат равни. Никое нормално общество не се стреми да ги направи равни. Равни трябва да са пред закона и да имат равни възможности. Това обаче е трудно обяснимо...

 80. 80 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":


  [quote#60:"deaf"]Не,ти виж на кое място сме в ЕС по производителност на труда и на кое по заплати! [/quote]
  Я пак
  По производителност на труда сме на последно място..............и изненадващо сме и на последно място по доходи.
  Потърси статистиките
  Ето ти една
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_hour_worked
  За останалите виж Евростат.

 81. 81 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  [quote#20:"deaf"]В България минималната заплата спокойно може да бъде хиляда лева,а пенсията – петстотин. Ако аз бях на власт.[/quote]

  Волене, ти ли си бе!

  Знанието е сила, информацията - власт
 82. 82 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Правителстовото на Стнаишеф беше слабо за това мина такъв напредничав закон.
  По отношение на данъците всички правителства се държат като комунисти

  Birds of a feather flock together.
 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#67:"hope"]Ти ми обясни, защо едни да дължат повече?
  [/quote]

  До коментар [#67] от "hope":

  Не,ти ми обясни защо Уорън Бъфет да взима милиарди,а секретарката му – хиляди!?

 84. 84 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":


  [quote#72:"deaf"]Но ти като производител на тостери искаш да си присвоиш техният труд!? [/quote]

  Боже...нима производителя на тостери е получил техния труд безплатно? И ако аз имам фабрика за тостери и наема 100 човека да ги произвеждат, то ДА!, аз осигурявам възможност на тези хора да си продават труда, т.е. да си изкарат хляба. Може да не ти харесва, но е така.

 85. 85 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#68] от "deaf":


  [quote#68:"deaf"]Ама там е работата,че не може да има богати без да има бедни! Те крадат от бедните![/quote]
  От бедните крадат правителството(директно и индиректно) и олигарсите.
  Аз като създавам бизнес с 10 работни места,как крада от бедните ?
  Ако толкова се озоря,по голяма част от тези работни места могат да се автоматизират(машини и технологии) и няма да имам нужда почти от никой от тях.
  Та как крада от тях ?

 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":

  Заплатата на Бъет за последния четвърт век е 100000 долара годишно. Парите му са натрупани не от заплата а от мъдро инвестиране - нещо с което впечатлява дори тези които не го харесват

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":


  [quote#83:"deaf"]Не,ти ми обясни защо Уорън Бъфет да взима милиарди,а секретарката му – хиляди!? [/quote]

  Просто е! Бъфет притежава средства за производство и т.н. "частна собственост" (не я бъркай с лична). Секретарката му не ги притежава. Ако искаш да ги изравниш решението е национализация. Пробвай да го споменеш е САЩ и ще видиш колко вредно е всеки да има достъп до оръжие...Иначе ние сме го пробвали тоя вариант. Не става!

 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  [quote#75:"FvH"]Според мен ни тролиш и ние ти се връзваме, ама айде... [/quote]

  До коментар [#75] от "FvH":

  И това ли успя да измислиш?!

  Пак ще те попитам,както и всички тук във форума! Покажете ми числа,че заплатата и пенсията не могат да станат хиляда едната и петстотин – другата!? Знаете ли въобще колко е БВП на България например,и този на Турция?! Където са по – високи доходите,с приблизително същият БВП?!

 89. 89 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#88] от "deaf":

  ми гледай числата от времето на социализма, заплатите и пенсиите бяха много по-никси от 1000 и от 500.
  Освен на "активните борици"

  Birds of a feather flock together.
 90. 90 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#80:"kapitalcho"]По производителност на труда сме на последно място..............и изненадващо сме и на последно място по доходи. [/quote]

  Коментарите под тази статия стават култови, от 2 часа само рефрешвам и се смея на глас. (след като ме обвиниха е за причинител на световната криза)  [quote#83:"deaf"]Не,ти ми обясни защо Уорън Бъфет да взима милиарди,а секретарката му – хиляди!?[/quote]

  Може би защото Уорън Бъфет има опит, познания и способности, които секретарката му няма.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#79:"mrx10354190"] хората не са равни. [/quote]

  До коментар [#79] от "mrx10354190":

  Златни ти уста! Цитираш любимият ми Ницше! Но нищо не си разбрал от него! Самият Ницше казва,че работническата класа трябва да живее като буржоазията! Висшият тип хора,(като мен),си имат съвсем друга работа!
  Невероятно тъпо е да оставиш милиони работници да живеят в мизерия,а да очакваш,че те няма да се вдигнат и да срутят всичко около себе си! И да прегърнат комунизмът! Без да искаш ти всъщност тикаш хората към комунизъм!

 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  [quote#90:"FvH"]след като ме обвиниха е за причинител на световната криза) [/quote]

  До коментар [#90] от "FvH":

  Цитат от твоята любима Световна банка:"Алчността и глупостта причиниха кризата."

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#83] от "deaf":

  Запознат ли си с личните истории на Аристотел Онасис или Стив Джобс, защо тези хора са тръгнали от нулата и са станали богати, а други не, дори братята и сестрите им?
  Гени, късмет. Всеки има шанс или поне 90%.

  Колко струват безсънните нощи за размисъл как да спасиш бизнеса си? Плащат се със здравето ти! Мен до скоро ми беше съвестно, като дам много пари за някоя глупост, сега нямам никакви угризения. Регистрацията на фирми е безплатна, всички секретарки са добре дошли.

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#79:"mrx10354190"]Относно плоския данък ще ти го обясня само, и ако, можеш да обясниш защо е не справедлив. [/quote]

  До коментар [#79] от "mrx10354190":

  Обяснявам,плоският данък КРАДЕ от парите на бедните и ги дава на богатите!

 95. 95 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Бюджетът губи много повече от източен ДДС.

 96. 96 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamilton F1":

  Е да де! То сметките на Менда са обикновено от вида "две хиляди кучета = 4 хиляди м..де". Без значение колко са женски, колко мъжки....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#87:"mrx10354190"]Бъфет притежава средства за производство и т.н. "частна собственост"[/quote]

  До коментар [#87] от "mrx10354190":

  А дали е наистина "частна собственост"?! Частна собственост е имало само в Римската империя! Пример,ако имаш земя и някой поиска да прокара естакада през нея,никой не може да те накара да го направиш това! Предполагам разбираш какво намеквам...
  Този закон на римляните е имал дълбок и здрав смисъл. Твоята къща си е твоя завинаги и никой не може да ти я отнеме.

 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#94] от "deaf":


  [quote#94:"deaf"]Обяснявам,плоският данък КРАДЕ от парите на бедните и ги дава на богатите! [/quote]
  Не разбирам как точно краде от парите на бедните...и защо ги дава на богатите. Мисля си, че бедните получават повече от бюджета в сравнение с богатите. Наистина не го разбирам.  [quote#91:"deaf"]Невероятно тъпо е да оставиш милиони работници да живеят в мизерия,а да очакваш,че те няма да се вдигнат и да срутят всичко около себе си! И да прегърнат комунизмът! Без да искаш ти всъщност тикаш хората към комунизъм! [/quote]

  Някъде по-горе ти цитирах Хенри Форд. Няма сведения работниците му да са тънали в мизерия или да са прегърнали комунистически идеи. Май компартията на САЩ се спомина щото тънещите в мизерия американски работници нещо не им харесва тоя строй...

 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#94] от "deaf":

  Ти, ако не започнеш с по-смислени и ясни обяснения за тези кражби, разговора ни с теб приключва.
  Впрочем за всички патентовани научни изобретения и открития се получават доходи доживот.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#89] от "Sitting Duck":

  Ти така ли разпределяш парите в семейството си?! Не гледаш колко сте изкарали общо,а както ти скимне. Тоест,на тебе повече...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK