Зимата на тяхното самодоволство

Кадър от избора на представители във ВСС от парламента и един от <a href="http://www.dnevnik.bg/photos/2017/09/20/3045257_snimka_na_denia_gerb_glasuva_sus_znaci_novite_chlenove/" target="_blank">знаците към депутати от ГЕРБ</a>, за да знаят кого да подкрепят.

© Юлия Лазарова

Кадър от избора на представители във ВСС от парламента и един от знаците към депутати от ГЕРБ, за да знаят кого да подкрепят.Текстът е публикуван в портал "Култура".


Политическите сезони в България вече се сведоха до два – лятно безхаберие и зимно самодоволство. На 20 септември вече официално преминахме към втория.


Лятното безхаберие властта прекара в хайки за екозащитници, шумонарушители и друг дребен и среден хотелиерски бизнес, както и в едно сафари за по-едър дивеч (под формата на предприятия от оръжейния сектор). Ловните трофеи са вече окачени на стените на демократичните наследници на Тодор Живков и Пенчо Кубадински: няколко зелени скалпа на врагове на народа, един-два оръжейни лиценза и множество снимки от екшъни в Слънчев бряг. Не е много, но създава атмосфера.
Краят на лятното безхаберие очерта следната картина:

 • 1) Липса на парламентарна опозиция

В НС цари пълен консенсус по темите, които могат реално да разделят политическото пространство. По част от тях – КТБ, корупцията и съдебната реформа – конституционното мнозинство от декември 2015 г. продължава да функционира. Най-релефният израз на това мнозинство стана избора на парламентарната квота за новия ВСС.


Известно е, че професионалната юридическа общност и магистратите са разделени на три по въпросите на съдебната реформа. Голяма част от тях, начело с Лозан Панов, виждат в безконтролността на прокуратурата проблем. Вторите – мнозинството – си мълчат. А в третата група е Сотир Цацаров. Единственото, което обединява новите избраници на парламента е, че те не споделят или не смеят да заявят подкрепа за идеите на Панов. Тоест новите влизат с политически мандат да запазят статуквото. Дано да проявят самостоятелно мислене след избора си, но основания за особен оптимизъм няма.


Конституционното мнозинство успя максимално да опорочи и изпразни от съдържание идеята за институционална реформа. По принцип такива реформи се предприемат, за да се намали влиянието на нерегламентирани политически и бизнес интереси върху органи на властта. У нас идеята сега е точно обратната – така да се променят институциите, че защитените и окопали се интереси да си останат същите.

 • 2) Псевдо-конфронтация между ГЕРБ и БСП

За да се прикрие липсата на съдържателни разлики между партиите, ГЕРБ и БСП са принудени да вдигат псевдотеми на шумна "конфронтация". Една такава е дали Русия е "заплаха" или "възможност". Тези, които твърдят че е "заплаха", искат да се свалят санкциите на ЕС срещу Москва, искат да се строи Белене (с определени уговорки за уж липсващ държавен ангажимент), както и газова връзка с Русия до наш роден "хъб". Тези, които твърдят, че Русия е "възможност", искат същото.


Другата псевдотема на конфронтация е по-въздушна (авиационна). Тези, които искат нов "Грипен", знаят че това няма да стане, но го използват като удобен повод за отлагането на купуването на нови летателни машини. През това време ще се удължи живота на руските "МиГ"-ове. Тези, които не искат "Грипен", също целят да отложат купуването на нова машина по бюджетни и други съображения.


И за това ще рестартират процедурата отначало. А през това време "МиГ"-овете ще изживеят още един живот. Министър Каракачанов въплъщава в личността си това дълбоко, но фиктивно "различие" между основните партии по въпросите на превъоръжаването на армията.

 • 3) Масова медийна подкрепа за партията на властта

Докато между ГЕРБ и БСП няма съдържателни разлики в позициите, то връзките между ГЕРБ и ДПС са далеч по-топли и квази коалиционни. Един факт е достатъчен като доказателство: цялата присъдружна преса на движението, воглаве с депутата Пеевски, мощно и напълно безкористно брани партията на властта срещу нейни фалшиви или реални опоненти. Зелени, либерали, червени, европеиди, соросоиди и всякакви други напасти са непрекъснато на течение, което на моменти се завихря до тропическа буря. През безхаберното лято бе достигнат само код жълто, но през самодоволната зима може със сигурност да се прогнозира и код кафяво като нов конкретен израз на коалиционно доверие между ГЕРБ и ДПС.


4) ОВЛАДЯВАНЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ


Както вече стана дума, в новия ВСС няма опозиция или тя ще е сведена до още по-маргинално малцинство (от избраните от квотата на съда). Селекцията на нов шеф на ВАС демонстрира желанието да се намери достоен заместник на досегашния ръководител Колев, който да продължи неговата политика. Планът засега е само частично успешен, защото президентът Радев задържа номинацията, евентуално до избора на нов ВСС.


По принцип това е правилен ход, но тепърва трябва да видим дали президентът ще го доведе до край. Следващата голяма стъпка ще е изборът на нов главен прокурор, за което артилерийската подготовка отдавна тече. Като цяло имаме магистратура, която по даден сигнал може да влезе в банка или в оръжейна фирма. (Двата примера са произволни).

 • 5) Нерешителен президент

При отсъствието на парламентарна опозиция, президентът се очертава като единствен конкурентен център на власт. Той се сдоби с традиционната популярност на държавен глава, който стои встрани от политическия процес. Въпросът е дали би запазил тази популярност, ако се намеси по-активно в него. Засега Радев не е взел окончателно решение. Забавяйки назначаването на нов шеф на ВАС праща сигнал, че се изкушава да се пробва и в по-активна роля.


Същото изкушение личи и в анонсите му, че би искал да назначава шефа на новата антикорупционна агенция. Но това са много нежни закачки по отношение партията на властта и нейното конституционно мнозинство. Въпросът е дали Радев би поел големите рискове на реална конфронтация с партийно-медийно-магистратската задруга по теми като КТБ, институционалната безконтролност на прокуратурата, инструментализацията на държавния апарат за частни и непрозрачни цели. А всъщност въпросът е дали Радев е готов да понесе кафяв медиен ураган "Делян", последван от тайфун "Сотир" от пета степен? Отговорът е – по-скоро не.

 • 6) Извънпарламентарна опозия в зародиш

След катастрофалното самостоятелно явяване на "Да, България" и ДСБ на парламентарните избори, поне десет процента от гласовете в страната – повечето градски избиратели – останаха непредставени в парламента. Това са като цяло политически активни граждани, които добиха увереност в способността си да се организират при протестите от 2013 г. Точно тази група сега е обезкуражена, фрустрирана и търсеща ефективно представителство. Съвместните действия на Христо Иванов и ДСБ дават надежди за такова представителство, но като цяло процесът е в много начална фаза. А и традиционните трудности и капани, които апологетите на партията на властта ще им заложат, си остават.


Тази политическа общност тепърва трябва да докаже, че няма да се разпадне по фалшиви за страната "клийвиджови" линии като либерали и консерватори, както и че нейните предствители няма да се заглавичкват в търсене на най-най-съвършената политическа структура. И най-важното: че тези представители няма да сключват безпринципни сделки с властта, както се случи през декември 2015 г. с конституционната поправка.


***
На този фон е ясно, че партията на властта има основание за зимно самодоволство. Но за разлика от Русия, България е все пак с демократичен и състезателен политически процес, в който всеки вакуум, създаден от измамна "липса на алтернатива", бързо се запълва. В празните пространства могат да влязат и нови, и стари играчи – кандидати винаги ще се намерят. И докато в Русия празните пространства са оградени и строго охранявани от репресивните органи на властта, в България техните стражи са най-вече жълто-кафявата преса и политическото инженерство. Чрез усилията на тези родители се сдобихме с политически отрочета като Бареков, Яне Янев, Марешки, чиято единствена задача е да крепят партиите на властта, като представят фалшиви алтернативи. В този ред на мисли на зимния небосклон вече изгрява Слави.


Въпросът е дали България отново ще пропусне възможността за пролет.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Пази Боже руснак да те освобождава и грък да има да ти дава ! Та така , докато не се освободим от руските българи ще живеем в оковите на руската кочина . Иде обаче време разделно , време Магнитно , много Магнитно .....

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "В НС цари пълен консенсус по темите, които могат реално да разделят политическото пространство. По част от тях – КТБ, корупцията и съдебната реформа – конституционното мнозинство от декември 2015 г. продължава да функционира. "

  БСП и БСП2 искат стабилно статукво за да продължават спокойно с кражбите. Народа спи и слуща чалга ... Нищо ново ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Така е. И правилно е написано,че поредния идиот ще се изтъпанчи пред слисаното мнозинство и отново ще им обещае светло бъдеще.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  Герб здраво се окопаха във властта ,изместиха приятелите си от бкп!
  Очевидно ще я караме по същия начн - много шум нула позитивно действие :-)

  klimentm
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Весело

  Той вече се изтъпанчи - Слави Трифонов това

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  Не очаквах,че специалист и политолог като Смилов може да бъде толкова ПРИСТРАСТНО ГЛУПАВ и МАНИПУЛАТИВЕН !То от ЦЛС,подпомаган от ГАЛЪП на Кънчовците какво друго може да се очаква ?????

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  ... България е все пак с демократичен и състезателен политически процес, в който всеки вакуум, създаден от измамна "липса на алтернатива", бързо се запълва ...

  Кхъ, кхъ ...
  Това, горното, е от финала на статията на Смилов. В която той доказва, че в китна ни България де факто е унищожен политическия процес. С което съм напълно съгласен.

  Та бих го прецизирал горното така:
  България е с унищожен демократичен и състезателен политически процес, в който вакуума бързо се запълва от писачи лаладжии с измамна "алтернатива".

  Е, и това е занаятец.
  Вярно, нечистоплътен, но пък точно за това лек, приятен, егоначесващ и прилично заплатен.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Неутрално

  27 години бяха необходими на ПРЕмъдрият и ПРЕвелик български народ да разбере ,че Демокрацията не е него ,че няма нито сили ,нито желание да я защитава и отстоява ,така както става при реалните демокрации

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Смилов Премиер!! Стиви депутат!! Климент зам. премиер!! как ме нахъсаха тези самоо!!! Веднага да им дадем всичката власт !! Да са опраим в тоя живот да са опраим веднъж за винаги да са опрайм

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Благодаря ти все пак, но мисълта че ще заема мястото на В Симеонов или И Каракачанов или цветното Кате Захариева ми е противна!

  klimentm
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  какви са тия имагинерни "съвместни действия на Христо Иванов и ДСБ".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  Статийката и тя една самодоволна. Цялостно самодоволно опиянение....Кеф! Самодоволство и благодушие до нирвана....:)
  Смилов приспивно ни тласка в прегръдката на опиянението и забравата. Особено с благодушното подминаване на операцията с изтребителите. Самодоволно да си мислим за едни дреболии като някакви незначителни недоволни военни пилоти и някакъв незначителен президент дето видите ли не разбира от военна авиация, затова благодушни разбирачи се заели да спират тая келява работа и да се борят с някакъв лобизъм като лобират за друг лобизъм. Трябва да сме самодоволни. Самодоволниците ще пърхат в наша полза./:)
  ОБАЧЕ!
  За ИЗСТРЕБИТЕЛИТЕ ми е думата. Не става вапрос за лобизъм!!!! Нищо подобно! Става въпрос за Вредителство, Саботаж, Диверсия и най-вече за ШПИОНАЖ!
  Шпионаж от страна на сегашният ни коалиционен съюзник САЩ. А дали става въпрос за противник или за приятел, такива действия еднозначно се определят само и единствено като вражески!
  Атлантическите ни приятели от САЩ се възползват публично от своята агентура, в лицето на една бивша рускя/съветска/ агунтура. ПЕТОКОЛОННИЦИ!
  Местни Двойни петоколонници и двойни шпиони. Шпионаж не само срещу България, но и срещу ЕС. При това многопосочен.
  Но ние сме най-губещите.
  Освен всичко друго домораслите ни американо-руски шпиони самодоволно ни тикат в самодоволството на забравата.
  Сбогом независимост.
  Самодоволно...
  !

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добър текст, Смилов..
  Че вкарваш и малко ирония- повече трябва - също е добре ...
  Е, липсват думите МАФИЯ, политически проститутки, нефелна псевдоопозиция, , руски агенти , автократизъм, мутри , неандерталци, страхливи кратукьовци , дърти червени мошеници, дс- другари и бкп- ръководство на герба, полуграмотни пожарникари и симеоновци, ОЛИГАРХИЯ - проста и алчна /поне да беше интелигентна ::) / , наследствени БКП отрочета, ченгета, и мутанти , и т.н. , и тн. ,
  е НЕДОСТАТЪК на статията ти ..:))))
  Но, като начало , е добра статия ...Живеем в интересни времена и НЕ всичко , все още , е ..загубено ..:)))

  BIG AL
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Да ставаш прав, да се ръкуваш или ръкопляскаш на един очевадно крими - сикаджията - си е унижение , отвсякъде погледнато..
  Това обаче , още не се осъзнава - от замъглените мозъци ,алчни за власт и пари - и затова са и още около него ...:)))
  Но, има време ...:))

  BIG AL
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А за всичко това - липсата на нормални депутати - вината си е - най- много на Христо ..И да си го знае ...
  Един куп нефелни доцентски и гологлави съветници , НИ ДОКАРАХА до ТУК ...Предупреждавах го ...Радан, в случая - не е виновен !! Но както и да ги погледне човек ,
  ТЕ СА с КЛАСИ НАД тези недоразумения в момента ..И Мартин , И Славов и още някои ...За тези, които имаме УМ - разбира се ...:))
  Проблемът ни е - до кога ???
  До кога гербо-червената- депесарска МАФИЯ ще управлява нещастна България ...
  До кога ?
  Има време..Все повече очи , уши и РАЗУМ "се отварят" в ..България ...Дано не стане късно ...
  А любимците на народа са :
  цацата ,пеевски, доган и БОКО _ съдружника им ...:)))
  Е, и нинова минава за любимка на някои ::)))

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А за всичко това - липсата на нормални депутати - вината си е - най- много на Христо ..И да си го знае ...
  Един куп нефелни доцентски и гологлави съветници , НИ ДОКАРАХА до ТУК ...Предупреждавах го ...Радан, в случая - не е виновен !! Но както и да ги погледне човек ,
  ТЕ СА с КЛАСИ НАД тези недоразумения в момента ..И Мартин , И Славов и още някои ...За тези, които имаме УМ - разбира се ...:))
  Проблемът ни е - до кога ???
  До кога гербо-червената- депесарска МАФИЯ ще управлява нещастна България ...
  До кога ?
  Има време..Все повече очи , уши и РАЗУМ "се отварят" в ..България ...Дано не стане късно ...
  А любимците на народа са :
  цацата ,пеевски, доган и БОКО _ съдружника им ...:)))
  Е, и нинова минава за любимка на някои ::)))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само очевадно малоумни, лековерни, прости хора , могат да ВЕРВАТ,че МАФИЯТА , която управлява сега - ще се погрижи за общото благо, интереси на всички и тези на България , като цяло ..
  Мафията е ненаситна - нямат край желанията и ..
  Боко, например има САМО 29 бона в книжка, Пеевски - само 80 милиона, Златевци - не знайно колко, Доган- само 2-3 милиона, Р.Овч.- и той чака съветски мангизи, Цацаров- -жена му е богата , ама той - не е ..:))
  Хахахаа....И т.н. , и т.н.....
  След неколкократните ОБИРИ на нас - всики - те продължиха : КТБ, фирми, обществени поръчки, рекет , корупция, грабене - без край ..Това ни чака , ако продължаваме да спим ..:))

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Каква хубава есен е ...:)) Но и през зимата могат да станат интересни неща в ...България ::)))
  Айде, че излизам ..До после ..:))

  BIG AL
 20. 20 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Това е всъщност, което ни шиба през всичките тези години. Че винаги има хора, извън чугунения електорат, които са готови да сложат БСП под общ знаментал с някой ДРУГ! Който и да е той, каквото и да прави, по-опасна чума от партията на Георги Димитров никога не е имало в България. Но така е, растем бавно, някой ден и Смилов ще порасне, стане юнак, ха ха :)

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  държава в която сватбата на "бялата златка" е топ новина за медиите ,няма място в цивилизованият свят

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  "Политическите сезони в България вече се сведоха до два – лятно безхаберие и зимно самодоволство"
  =============
  И откога така? Аз съм роден в тази ситуация, пък подминах 50.

  Еретик
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Липса на парламентарна опозиция"
  Каква опозиция, в НС всички са или бивши комунисти, или техните наследници. Те само формално са различни. Дано на следващите избори повече хора го разберат.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Весело

  До коментар [#2] от "danvan":

  ,,БСП и БСП2 искат стабилно статукво за да продължават спокойно с кражбите.,,

  Тва за БСП и БСП2 и кражбите са истърка, измисли нещо по интересно

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Весело

  До коментар [#17] от "BIG AL":

  ,,...Е, и нинова минава за любимка на някои ::))),,

  Ми Радан с класи над сите останали, дет са извика в ефир срещу опонента си с най вулгарен епитет. И рисето дет не знай кво иска, де ги слагаш

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Липса на парламентарна опозиция"Каква опозиция, в НС всички са или бивши комунисти, или техните наследници. Те само формално са различни. Дано на следващите избори повече хора го разберат.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Друго си е извънпарламентарната опозиция - шумкарски наследник, генералски зет, зелени, педерасти и прочие "десни".
  Идеолози са им агенти на ГРУ, синове на партийни другари и прочие "десни".
  Хората ВЕЧЕ ГИ разбраха......

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Доста объркани мисли! Не разбирам какво е наложило да се препечата този текст от някакъв сайт!?

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Нещо не схващам разликата между красиви умни и други! Да едните поличават пари да бъдат още по умни и красиви ! Поне малко да се напънем по въпроса - защо извират лошите и кое ги поражда !

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  За съжаление на всички нас, анализа е добър и е верен. и при това трябва да се говори не за завладяването на съдебната власт, а за нейното освобождаване - нещо което не е в дневния ред на праламентарно представените партии.
  Какво остава като ресурс за започване, да не говорим за свършване на работата по такова освобождаване, почти всеки от нас може да прецени и е май е крайно време, ние дето се самоопределяме като десни или поне като мислещи и/или с някакви граждански позиции да се обединим поне около тази кауза и след това да си търсим "кривиците" - е, ако имаме такива де, щото по стар български обичай, ние май бяхме идеалните:).

 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Достатъчно ми беше да прочета за самостоятелното явяване на Да,България и ДСБ, за да разбера, че автора няма и най- малко понятие, какво пише и защо го пише ( не, че не сме го знаели и преди ) . Христо Иванов успя да заблуди всички, но впоследстви, на всеки имащ мозък в главата си, стана ясно, че Иванов е левичар, без никаква визия, какво и как трябва да се направи, и единствената му цел бе да лиши парламента от дясна алтернатива. Обединение между крайни левичари, като кръга около Иванов и подчертано дясна партия, като ДСБ не може да има. Останалото са типични за платени драскачи, като Смилов глупости. Смилов е прочетена книга от скучните, но кой има излишни пари да ги харчи за такива недоразумения, ето това е истинска загадка.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  "По принцип такива реформи се предприемат, за да се намали влиянието на нерегламентирани политически и бизнес интереси върху органи на властта."

  Дано тая глупост не я прочете герберджийската лопата Данаил кирилов! Иначе отидоха се НПО-шкте зад борда на Закона.... самодоволни, че и те са пръднали, опс дали нещо за "институционална реформа".

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  До коментар [#18] от "BIG AL":

  "Боко, например има САМО 29 бона в книжка"

  Съдът не Му ли ги взе тия пари!? Имаше да плаща 33 бона съдебни такси поради грандоманския иск срещу Сидеров за клевета, който беше уважен само до една стотна. (таксите са плащат върху предявената сума съразмерно - за неуважената част, 195 хил. лв. от ищеца-Баце, а за уважената, 5 хил. лв. от Волен).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK