Със SLAPP олигарси и слугите им искат да диктуват какво четете, гледате и говорите

Със SLAPP олигарси и слугите им искат да диктуват какво четете, гледате и говорите

© Георги КожухаровГрупа от почти 90 граждански организации, сред които "Репортери без граници", "Амнести интернешънъл", Transparency International и Европейската федерация на журналистите (EFJ), отправи съвместен призив в ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, активисти, информатори, писатели и хора с активна позиция от SLAPP - неоснователни, но скъпи искове в съда от мощни бизнесмени и политици SLAPP, чиято цел е не да спечелят делото, а да сплашат критиците си.


"Дневник" предлага ексклузивно за България текста на обръщението.


Един горещ пролетен следобед в Малта журналистка се прибираше у дома, когато видя, че съдебен пристав залепя стотици листове хартия до входната ѝ врата. Двете кучета на семейството ѝ лаеха неудържимо и налитаха към пристава през решетките на портата, но той не се отказа.
Съдът разпореди, че на журналистката Дафне Каруана Галиция трябва да бъдат връчени уведомления за 19 дела за клевета, заведени срещу нея от богат и влиятелен бизнесмен. Няколко месеца по-късно тя беше мъртва, убита с дистанционно задействана бомба, монтирана под колата ѝ.


Ние сме група от организации на гражданското общество, които смятат, че това е най-бруталният случай на SLAPP, които сме виждали досега. Той изглежда още по-зле от факта, че делата продължават и след смъртта на Каруана Галиция - срещу нейния съпруг и тримата ѝ синове.


SLAPP означава буквално "стратегическо дело срещу обществено участие". Това е форма на правен тормоз, предназначена да сплаши критичните гласове и да ги накара да млъкнат. Скъпи и безскрупулни адвокатски кантори предлагат на пазара тази услуга като бойни кучета на могъщи и богати хора, които могат да си позволят да продължават с години злоупотреби с производства само за да се защитят от нежелания обществен контрол.


Този контрол е жизнената сила на здравите демократични общества. Европейският съд за правата на човека и други национални и регионални съдилища последователно и изрично признават в своите решения важната роля, която свободната преса - и в по-широк смисъл гражданското общество - играе за привличането към отговорност на хората с власт.


Техните решения потвърждават задължението на държавите да създадат среда, благоприятна за свободата на словото. Защото без това демокрацията отслабва и умира.


Вратичките в нашите закони, които позволяват на могъщите да смачкват критиците си, за да им се подчинят, са пробив в европейската демокрация. Случаите на злоупотреба са по целия континент.


Вторият по големина полски всекидневник "Газета виборча" е получил от 2015 г. насам над 55 правни заплахи и съдебни дела, включително от управляващата партия в Полша.


Френският бизнесмен Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират журналисти и неправителствени организации с обвинения за клевета, за да ги принудят да спрат да разказват за бизнес интересите му в Африка.


В Испания производителят на месо Coren иска 1 милион евро щети от екоактивист за това, че критикува как компанията управлява отпадъците си, като преди това е заплашвала активисти и учени, изследвали нивата на нитрати в местните води.


Хората, от които разчитаме да ни информират за случващото се около нас, са принудени чрез тези скъпи и източващи ресурсите правни атаки да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или изцяло блокирани да продължат работата си.


Ситуацията се деформира до неузнаваемост. Когато става въпрос за определени хора, правителства, компании и теми, не писателите, създателите на филми или журналистите решават за какво да четем, гледаме и говорим.


Това дори не са съдилищата, тъй като SLAPP рядко стигат до изслушване в зала, да не говорим пък за произнасяне на съдебно решение. По-скоро олигарсите и техните съмишленици в политиката чрез адвокатите, на които плащат, оформят повествованието на деня и предотвратяват разкриването на истината.


Виждаме как в Европа се появява тревожен модел на държавни служители или бенефициенти на големи обществени поръчки, които приемат тактиката на знаменитости и олигарси, за да се предпазят от повишеното ниво на контрол, което изискват техните позиции или финансови връзки с правителството.


Фактът, че заплахите често са трансгранични, увеличава разходите за журналисти и активисти, които се оказват призовани в съда далеч от дома си в най-скъпите юридически юрисдикции в Европа.


Информираността за този проблем нараства. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обеща да "проучи всички възможни варианти" за противодействие на заплахата, която SLAPP представляват за европейската демокрация.


Едно обещаващо решение се крие в институциите на Европейския съюз и би могло да помогне за установяване на баланса между използващите SLAPP и правото на хората да бъдат информирани за въпроси от обществен интерес.


Трябва да се приеме общоевропейско законодателство за защита в Европейския съюз на хората от SLAPP. Това трябва да е приоритет.


Подобно на други места по света, трябва да има правила в целия ЕС, които да позволят да се отхвърлят исковете по SLAPP още на ранен етап от производството, да бъдат санкционирани прибягващите до SLAPP за злоупотреба със закона и съдилищата и да се предвидят мерки, позволяващи на жертвите да се защитават.


Когато разглеждаме значението на надзираващите какво се случва в обществото - като разследващи журналисти, активисти и подаващите сигнали - за върховенството на закона и борбата с корупцията, липсата на предпазни мерки е заплаха не само за свободата на печата, но и за правилното функциониране на вътрешния европейски пазар и във все по-голяма степен на демократичния живот в Европа.


Реалността е, че на всеки журналист или активист, заплашен от насилие в Европа, се падат още стотина, заглушавани дискретно с писма от адвокатски кантори, извращаващи закони, които иначе са създадени да защитят репутацията на невинните от нападките на могъщите.


SLAPP са далеч не са варварското средство за запушване устата на някого с бомба в колата или куршум в главата, но техният заглушаващ ефект често е също толкова разрушителен.


Подписалите организации са:


Access Info Europe


Amnesty International


ARTICLE 19


ANTICOR (France)


Blueprint for Free Speech


Centre for Free Expression (CFE) (Canada)


CEE Bankwatch Network


Chceme zdravú krajinu ("We want a healthy country", Slovakia)


Citizens Network Watchdog Poland


Civil Liberties Union For Europe


Civil Rights Defenders (CRD)


Civil Society Europe


Clean Air Action Group (Hungary)


Committee to Protect Journalists


Common Weal


Corporate Europe Observatory


Defend Democracy


Earth League International


Environmental Paper Network (EPN)


ePaństwo Foundation


Eurocadres - Council of European Professional and Managerial Staff


European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)


European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)


European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)


European Environmental Bureau (EEB)


European Federation of Journalists (EFJ)


European Trade Union Confederation (ETUC)


FIDH (International Federation for Human Rights)


Forest Initiatives and Communities (Ukraine)


Forum Ökologie & Papier


Four Paws International


Free Press Unlimited (FPU)


Global Forum for Media Development (GFMD)


Global Justice Ecology Project


GMWatch


Government Accountability Project


Greenpeace EU Unit


Human Rights House Foundation (HRHF)


Human Rights Without Frontiers


IFEX


Index on Censorship


Institute for Sustainable Development Foundation


International Media Support


International Partnership for Human Rights (IPHR)


International Press Institute (IPI)


Iraqi Journalists Right Defence Association


Journalismfund.eu


Justice and Environment


Justice Pesticides


Maison des Lanceurs d'Alerte (France)


Mighty Earth


Milieudefensie - Friends of the Earth Netherlands


MultiWatch (Switzerland)


Netherlands Helsinki Committee


Nuclear Consulting Group (NCG)


OBC Transeuropa


OGM dangers


Oživení (Czech Republic)


Pištaljka (Serbia)


Polish Institute for Human Rights and Business


Protect


RECLAIM


Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue)


Reporters Without Borders (RSF)


Sherpa


Sciences Citoyennes


Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)


SOLIDAR and SOLIDAR Foundation (European networks, based in Belgium)


Speakout Speakup Ltd (United Kingdom)


Stefan Batory Foundation (Poland)


SumOfUs


The Daphne Caruana Galizia Foundation


The Good Lobby Italia


The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)


The New Federalist


The Signals Network


Transnational Institute


Transparency International - Bulgaria


Transparency International EU


Transparency International Italy


Umweltinstitut München


Vouliwatch


Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany)


Whistleblowing International Network


Women Engage for a Common Future - WECF International


Xnet (Spain)


Young European Federalists (JEF Europe)

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1210 Весело

  Гербавия тролетарият ще приветства всяко запушване на усти..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Малииии,внушителен списък грантаджии.

  Тупат ли тупат брашнения чувал...само да не се скъса.

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Богатите се възползват най-добре от новите възможности и скоро ще си създадат каста, за която и официално да не важат законите. Засега все още ползват юридически хватки, лобиране, понякога директно купуване, понякога заплахи. От OJ Simpson насам стана ясно и на широката публика, че имаш ли много пари, ти си друг вид човек, не като простосмъртните.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Да, определено това вече се е превърнало в схема за цензуриране на журналисти и масмедии .

 5. 5 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Всичко което не е политически коректно или не се вписва в либертарианските виждания за света трябва да бъде омазано в кал, докато не бъде забранено. Нали все пак ще се строи комунизъм, а там правилното писане и мироглед са само едни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Гербавия тролетарият ще приветства всяко запушване на усти..
  —цитат от коментар 1 на не на безразличието


  Гербавият тролетариат казва: Не на откровените и злостни лъжи !

 7. 7 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Свободата на словото е определено застрашена в Европа. Ако не я отстояваме, ще я загубим.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Е, във форума тролетариатът прилага тактиката на докладване на мнения. И модераторът съвестно ги трие.
  Не, не говоря за спам, флууд и наистина обидни квалификации.

  Миналата седмица дадох пример.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#7] от "andreas_hofer":

  Ъхъ. Само дето въпросните се борят за цензурата, наречена "политическа коректност", а в извратените им представи, свободата на словото е "реч на омразата".

 11. 11 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Богатите се възползват най-добре от новите възможности и скоро ще си създадат каста, за която и официално да не важат законите. Засега все още ползват юридически хватки, лобиране, понякога директно купуване, понякога заплахи. От OJ Simpson насам стана ясно и на широката публика, че имаш ли много пари, ти си друг вид човек, не като простосмъртните.
  —цитат от коментар 3 на fpyyh


  Тук оста привидно е богати бедни, но реално е хора и ораганизации които са атакувани заради вижданията и позициите си. Все пак забележете че в никой от примерите не става дума за криминално деяние, а борба да или да не взема журналистическата гледна точка превес над реалността на бизнеса или атакуваните

  'progressives' is the politically correct word for communists
 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Това па какво е
  —цитат от коментар 8 на Alarmstufe: Rot


  Не знам, но завършва на П и П.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Гербавият тролетариат казва: Не на откровените и злостни лъжи !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  И как го казва това, когато вожда и учителя им е най големия и злостен лъжец?

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Абе СЛААП се грижи за вашето здраве: "Ако не ни слушкате, чи ви бомбиме"

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Т.е журналистите искат да се поставят над закона и да могат да клеветят безнаказано. И да раздават правосъдие с любимата фраза "свързан със ..."

 16. 16 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#10] от "klecho":

  Да, това вече е отделен въпрос. Нещата трябва да се казват с истинските им имена, съгласен съм. Политическата коректност също убива свободата на словото.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  "... имаш ли много пари, ти си друг вид човек, не като простосмъртните..."!

  Ами да, така е било винаги. И така ще си остане.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Тук оста привидно е богати бедни, но реално е хора и ораганизации които са атакувани заради вижданията и позициите си. Все пак забележете че в никой от примерите не става дума за криминално деяние, а борба да или да не взема журналистическата гледна точка превес над реалността на бизнеса или атакуваните
  —цитат от коментар 11 на vik


  Само че, нормалната схема е право на отговор и изобщо обптна ПР комуникация. Не е нормално просто да запушваш устата на този, който не е на твоето мнение, само защото имаш повече фин. възможности. Както всеки има право на правосъдие, така и журналистите имат право на мнение.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#13:"Nick F"][/quote]

  Така е ! Затова - поклон на Корнелия Нинова ! Тя ще ни изведе на спасителния бряг !

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  ГЕРБ-ерският пролетариат не казва нищо, защото няма собствено мнение. ГЕРБ-ерският пролетариат може само и единствено да преповтаря волята на вожда. Е... понякога волята на вожда е много разнопосочна и неясна, даже в много случаи е противоречива на волята му отпреди няколко дни, но това е без особено значение.

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#18:"Ruse_Island"][/quote]

   Имате право като цяло. Но не е нормално и обивинението от медия/медии да се раздухва в Интернет и разрушава репутацията на хора и бизнеси. А мненията в соц. мрежи могат да бъдат изключително едностранчиви.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 24. 24 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Наивни хора. А можеха вместо да наемат адвокати за сплашване, да си купят прокурор. Или цяла прокуратура, издържана от данъкоплатците. Еврогейска му работа, аматьори.

 25. 25 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 641 Весело

  Най съдената медия в България е на Недялко. Всичките тези "грантополучатели" и "Дневник" се обявяват в негова защита. Похвално!!!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 26. 26 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Весело

  Бухааа, грантаджии активисти като пускат обвинения проблеми няма, а? Справка проф Мирчев?

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Весело

  Допреди 15-20 години в сериозните вестници нещата бяха подредени така - статия от 5 колонки, описваща сравнително обективно фактите, и отстрани половин колонка, озаглавена "Коментар на редакцията", която показваше наклона на "редакционната политика" (да се чете - "интереса на собственика"). Само най-авторитетните журналисти си позволяваха лични мнения.
  Сега от един "факт" (и то не цял, обикновено само удобната му част) куцо, кьораво и сакато графоманства, развива свободни съчинения без никакъ елемент на разсъждения, ръси "компетентни" заключения с императивен тон и направо раздава присъди.
  Това "алтернативни мнения и гледни точки", "право на отговор" в поне приблизително същия формат? Айде сега, да ходят да се обясняват, че нямат сестри, където щат!
  После рев - "помощ, запушват ми устата", т.е. съдят ме за клеветите, които написах щото за това ми плащат.
  Смешен плач.

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Със SLAPP олигарси и слугите им искат да диктуват какво четете, гледате и говорите
  ************************************************

  Насладете се колко веселяшки текстове могат да се публикуват, когато олигарсите не ни заплашват, а слугите им публикуват:

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/12/4138367_kak_tatko_pochina_v_miasto_koeto_narichat_bolnica/

  Найс, а?

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Значи някой може да ти съсипе името и бизнеса с писане на каквото му падне (или му платят) и после нямаш право да си търсиш правата поне по съдебен път! Ако пък са прави, ОК съда ще ги оневини и тоя дето е завел дело ще си плати масрафа. До сега делата се поемат от издателя, чиято чел е да проври какво пишат журналистите преди да го публикува а после ако има дела, то застава зад служителите си! А който публикува клевети и фалшиви новини, разбира се че ще бъде съден и уволнен! Какъв е проблема не разбирам, трябва да има отговорност и етика и всеки има правото да си търси правата в съда. Иначе ще се окаже че журналистите имат повече права от нормалните граждани а жълтите парцали ще правят пари от публикуване на помия и никой не може да им търси сметка!

 30. 30 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#10] от "klecho":

  Коя свобода? На ПИК и другите медии на Шиши? На гнусливите писания за джендъри, цигани и т.н.? Щото тази "свобода" наистина я критикуват.
  Иначе национална медия да каже, че САЩ, ЕС, ООН казват, че сме корумпирани и съдът работи за мафията, не е свобода, а клевета към България, нали?
  Идеята на "десния" у нас кое е редно и кое не е е много разтегливо понятие, което се описва в "Което не е от нашите, е лошо.".
  Различно мнение- определено да, обиди и призиви към насилие, лъжи- не. Това е свобода на словото. Ако кажеш, че си против еднополови бракове с доводи, супер. Ако мажеш, че обсъждане на корупцията в страната е конспирация на джендъри за еднополови бракове, в затвора. Едното е свобода, другото е л...на.

 31. 31 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#10] от "klecho":

  Коя свобода? На ПИК и другите медии на Шиши? На гнусливите писания за джендъри, цигани и т.н.? Щото тази "свобода" наистина я критикуват.
  Иначе национална медия да каже, че САЩ, ЕС, ООН казват, че сме корумпирани и съдът работи за мафията, не е свобода, а клевета към България, нали?
  Идеята на "десния" у нас кое е редно и кое не е е много разтегливо понятие, което се описва в "Което не е от нашите, е лошо.".
  Различно мнение- определено да, обиди и призиви към насилие, лъжи- не. Това е свобода на словото. Ако кажеш, че си против еднополови бракове с доводи, супер. Ако мажеш, че обсъждане на корупцията в страната е конспирация на джендъри за еднополови бракове, в затвора. Едното е свобода, другото е л...на.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#6:"doroteus"][/quote]

  С вожд-гуру осъждан за клевета, нещо не хващате дикиш.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Ся, тези, дето са се подписали дали знаят, че такива привилегии на едро до нищо добро няма да доведат. Да си представят само недялковите хора с такава защита.

 35. 35 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Олигарси и слуги? Риторика, достойна за Работническо дело. Хей, Дневник, да не се опитвате да събудите класовото съзнание на пролетариата?

 36. 36 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 596 Разстроено

  Купища безполезни драскачи, получаващи луди пари да пишат тъпизми седнали да молят за помощи?!?... Ако дотам се е стигнали, на кой свят живеем??.... И докога болните ще носим здрави? Ебаси наглата пасмина!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ruse_Island":

  "който не е на твоето мнение, само защото имаш повече фин. възможности. Както всеки има право на правосъдие, така и журналистите имат право на мнение."
  ============
  Да, но и другият има право на отговор. Като че не си видял, че в "Дневник" има само една гредна точка.
  Зад сайта не стоят бедни хора.

  Еретик
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":

  "и отстрани половин колонка, озаглавена "Коментар на редакцията", която показваше наклона на "редакционната политика" (да се чете - "интереса на собственика"). Само най-авторитетните журналисти си позволяваха лични мнения.
  Сега от един "факт" (и то не цял, обикновено само удобната му част) куцо, кьораво и сакато графоманства, развива свободни съчинения без никакъ елемент на разсъждения, ръси "компетентни" заключения с императивен тон и направо раздава присъди."
  =============
  Ами сега такава е волята на собственика.
  Медиите са зависими не от държавата, а от парите.

  Еретик
 45. 45 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Грантаците искат да си осигурят служебна победа.

  Иначе те всияки са за върховенство на закона, но за другите, не за тях.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Абе, тоя с Киро Узунов Радев за мафията

  що не барнеш нещо по раздвижено, като прелистваме динамично да гледаме движение в картинката?

  Или са ти слаби кравите?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Омазан, мечтай си омазан

  До коментар [#5] от "Мизийски":

  Всичко което не е политически коректно или не се вписва в либертарианските виждания за света трябва да бъде омазано в кал, докато не бъде забранено.

  Нали все пак ще се строи комунизъм,
  а там правилното писане и мироглед са само едни.

 51. 51 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Интересно - журналистите носят персонална отговорност за думите си, но политиците - не?

 52. 52 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 662 Весело

  Дали има някаква закономерност, или е чиста случайност, че всички грантаджии, за които се сещам, някак така са се самоорганизирали да протестират?

  Sic transit gloria mundi...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK