Със SLAPP олигарси и слугите им искат да диктуват какво четете, гледате и говорите

Със SLAPP олигарси и слугите им искат да диктуват какво четете, гледате и говорите

© Георги КожухаровГрупа от почти 90 граждански организации, сред които "Репортери без граници", "Амнести интернешънъл", Transparency International и Европейската федерация на журналистите (EFJ), отправи съвместен призив в ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, активисти, информатори, писатели и хора с активна позиция от SLAPP - неоснователни, но скъпи искове в съда от мощни бизнесмени и политици SLAPP, чиято цел е не да спечелят делото, а да сплашат критиците си.


"Дневник" предлага ексклузивно за България текста на обръщението.


Един горещ пролетен следобед в Малта журналистка се прибираше у дома, когато видя, че съдебен пристав залепя стотици листове хартия до входната ѝ врата. Двете кучета на семейството ѝ лаеха неудържимо и налитаха към пристава през решетките на портата, но той не се отказа.
Съдът разпореди, че на журналистката Дафне Каруана Галиция трябва да бъдат връчени уведомления за 19 дела за клевета, заведени срещу нея от богат и влиятелен бизнесмен. Няколко месеца по-късно тя беше мъртва, убита с дистанционно задействана бомба, монтирана под колата ѝ.


Ние сме група от организации на гражданското общество, които смятат, че това е най-бруталният случай на SLAPP, които сме виждали досега. Той изглежда още по-зле от факта, че делата продължават и след смъртта на Каруана Галиция - срещу нейния съпруг и тримата ѝ синове.


SLAPP означава буквално "стратегическо дело срещу обществено участие". Това е форма на правен тормоз, предназначена да сплаши критичните гласове и да ги накара да млъкнат. Скъпи и безскрупулни адвокатски кантори предлагат на пазара тази услуга като бойни кучета на могъщи и богати хора, които могат да си позволят да продължават с години злоупотреби с производства само за да се защитят от нежелания обществен контрол.


Този контрол е жизнената сила на здравите демократични общества. Европейският съд за правата на човека и други национални и регионални съдилища последователно и изрично признават в своите решения важната роля, която свободната преса - и в по-широк смисъл гражданското общество - играе за привличането към отговорност на хората с власт.


Техните решения потвърждават задължението на държавите да създадат среда, благоприятна за свободата на словото. Защото без това демокрацията отслабва и умира.


Вратичките в нашите закони, които позволяват на могъщите да смачкват критиците си, за да им се подчинят, са пробив в европейската демокрация. Случаите на злоупотреба са по целия континент.


Вторият по големина полски всекидневник "Газета виборча" е получил от 2015 г. насам над 55 правни заплахи и съдебни дела, включително от управляващата партия в Полша.


Френският бизнесмен Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират журналисти и неправителствени организации с обвинения за клевета, за да ги принудят да спрат да разказват за бизнес интересите му в Африка.


В Испания производителят на месо Coren иска 1 милион евро щети от екоактивист за това, че критикува как компанията управлява отпадъците си, като преди това е заплашвала активисти и учени, изследвали нивата на нитрати в местните води.


Хората, от които разчитаме да ни информират за случващото се около нас, са принудени чрез тези скъпи и източващи ресурсите правни атаки да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или изцяло блокирани да продължат работата си.


Ситуацията се деформира до неузнаваемост. Когато става въпрос за определени хора, правителства, компании и теми, не писателите, създателите на филми или журналистите решават за какво да четем, гледаме и говорим.


Това дори не са съдилищата, тъй като SLAPP рядко стигат до изслушване в зала, да не говорим пък за произнасяне на съдебно решение. По-скоро олигарсите и техните съмишленици в политиката чрез адвокатите, на които плащат, оформят повествованието на деня и предотвратяват разкриването на истината.


Виждаме как в Европа се появява тревожен модел на държавни служители или бенефициенти на големи обществени поръчки, които приемат тактиката на знаменитости и олигарси, за да се предпазят от повишеното ниво на контрол, което изискват техните позиции или финансови връзки с правителството.


Фактът, че заплахите често са трансгранични, увеличава разходите за журналисти и активисти, които се оказват призовани в съда далеч от дома си в най-скъпите юридически юрисдикции в Европа.


Информираността за този проблем нараства. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обеща да "проучи всички възможни варианти" за противодействие на заплахата, която SLAPP представляват за европейската демокрация.


Едно обещаващо решение се крие в институциите на Европейския съюз и би могло да помогне за установяване на баланса между използващите SLAPP и правото на хората да бъдат информирани за въпроси от обществен интерес.


Трябва да се приеме общоевропейско законодателство за защита в Европейския съюз на хората от SLAPP. Това трябва да е приоритет.


Подобно на други места по света, трябва да има правила в целия ЕС, които да позволят да се отхвърлят исковете по SLAPP още на ранен етап от производството, да бъдат санкционирани прибягващите до SLAPP за злоупотреба със закона и съдилищата и да се предвидят мерки, позволяващи на жертвите да се защитават.


Когато разглеждаме значението на надзираващите какво се случва в обществото - като разследващи журналисти, активисти и подаващите сигнали - за върховенството на закона и борбата с корупцията, липсата на предпазни мерки е заплаха не само за свободата на печата, но и за правилното функциониране на вътрешния европейски пазар и във все по-голяма степен на демократичния живот в Европа.


Реалността е, че на всеки журналист или активист, заплашен от насилие в Европа, се падат още стотина, заглушавани дискретно с писма от адвокатски кантори, извращаващи закони, които иначе са създадени да защитят репутацията на невинните от нападките на могъщите.


SLAPP са далеч не са варварското средство за запушване устата на някого с бомба в колата или куршум в главата, но техният заглушаващ ефект често е също толкова разрушителен.


Подписалите организации са:


Access Info Europe


Amnesty International


ARTICLE 19


ANTICOR (France)


Blueprint for Free Speech


Centre for Free Expression (CFE) (Canada)


CEE Bankwatch Network


Chceme zdravú krajinu ("We want a healthy country", Slovakia)


Citizens Network Watchdog Poland


Civil Liberties Union For Europe


Civil Rights Defenders (CRD)


Civil Society Europe


Clean Air Action Group (Hungary)


Committee to Protect Journalists


Common Weal


Corporate Europe Observatory


Defend Democracy


Earth League International


Environmental Paper Network (EPN)


ePaństwo Foundation


Eurocadres - Council of European Professional and Managerial Staff


European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)


European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)


European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)


European Environmental Bureau (EEB)


European Federation of Journalists (EFJ)


European Trade Union Confederation (ETUC)


FIDH (International Federation for Human Rights)


Forest Initiatives and Communities (Ukraine)


Forum Ökologie & Papier


Four Paws International


Free Press Unlimited (FPU)


Global Forum for Media Development (GFMD)


Global Justice Ecology Project


GMWatch


Government Accountability Project


Greenpeace EU Unit


Human Rights House Foundation (HRHF)


Human Rights Without Frontiers


IFEX


Index on Censorship


Institute for Sustainable Development Foundation


International Media Support


International Partnership for Human Rights (IPHR)


International Press Institute (IPI)


Iraqi Journalists Right Defence Association


Journalismfund.eu


Justice and Environment


Justice Pesticides


Maison des Lanceurs d'Alerte (France)


Mighty Earth


Milieudefensie - Friends of the Earth Netherlands


MultiWatch (Switzerland)


Netherlands Helsinki Committee


Nuclear Consulting Group (NCG)


OBC Transeuropa


OGM dangers


Oživení (Czech Republic)


Pištaljka (Serbia)


Polish Institute for Human Rights and Business


Protect


RECLAIM


Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue)


Reporters Without Borders (RSF)


Sherpa


Sciences Citoyennes


Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)


SOLIDAR and SOLIDAR Foundation (European networks, based in Belgium)


Speakout Speakup Ltd (United Kingdom)


Stefan Batory Foundation (Poland)


SumOfUs


The Daphne Caruana Galizia Foundation


The Good Lobby Italia


The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)


The New Federalist


The Signals Network


Transnational Institute


Transparency International - Bulgaria


Transparency International EU


Transparency International Italy


Umweltinstitut München


Vouliwatch


Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany)


Whistleblowing International Network


Women Engage for a Common Future - WECF International


Xnet (Spain)


Young European Federalists (JEF Europe)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK