Предозиране: Данаил Кирилов не желае да се обяснява на данъкоплатците

Арогантността на министъра към журналистите, които са критични към властта, очевидно е заразна. Подобно поведение вече може да се види и чуе и в парламента, и в Министерския съвет, и във Висшия съдебен съвет.

© Юлия Лазарова

Арогантността на министъра към журналистите, които са критични към властта, очевидно е заразна. Подобно поведение вече може да се види и чуе и в парламента, и в Министерския съвет, и във Висшия съдебен съвет.Нервите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов съвсем се изопнаха, след като Комитетът на министрите в Съвета на Европа и Венецианската комисия не одобриха законопроекта му за разследване на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища.


От няколко дни становищата на двете европейски институции са публикувани и преведени на български, но Кирилов, вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов продължават да се правят, че нищо не се е случило и всичко е наред. И даже някои от тях се сърдят, когато им задават въпроси.


Днес между министъра на правосъдието и журналисти се разигра чуден диалог, заради който всеки министър в демократична държава щеше вече да си е подал оставката. След като охотно говорил по темата пред "Нова тв", Канал 3, "Пик" и държавните БНТ и БТА, Кирилов отказал да отговаря на въпросите на "Медиапул", "Клуб Z" и "Офнюз", информира "Медиапул".
"Клуб Z" пресъздаде диалога:


Министърът към журналист: Няма да ви се обяснявам на вас!


Журналистът: Не на нас, на читателите обяснявате.


Министърът: Няма да се обяснявам пред вашите читатели!


Според "Медиапул" след настояване да обясни своята гледна точка, той отговаря: "Ми казал съм я. Казал съм я и пред Министерския съвет, написал съм го и съм го подписал. Какво повече?! И с кой от вашия легендарен кръг да вляза в героичен дебат?"


Проблемът е, че неудобните му медии го питат неудобни въпроси. Например: Колко независим от главния прокурор ще е бъдещият прокурор, който трябва да го разследва? Това в конспиративните му представи ги слага в общ "кръг" – човекът мери според "аршина" си и говори все по-често с лексиката на пропагандните на властта медии, наложили новоговора си вече и в трите власти. А читателите на изданията също са данъкоплатци, като всички останали, и имат право да получат отговори.


Венецианската комисия и Комитетът на министрите всъщност казват, че независимост на прокурор, избран от прокурори, сред които и главния прокурор, е невъзможна. Нормата в конституцията казва, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Тоест че всички прокурори са подчинени на главния.


Кирилов обаче упорства, че е спазил препоръката на Венецианската комисия, а изискването на Комитета на министрите, което е задължително за правителството, го игнорира и се прави, че то не съществува. Така проектозаконът, според който прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет


ще избере един прокурор и ще му каже: "Ти понякога ще си независим",


вече е в парламента и очевидно ще бъде приет там набързо.


Тъй като журналистите недоумяват как управляващите ще излязат от конфузната ситуация, в която се намират, задават въпроси. А неудобството идва от факта, че и Венецианската комисия, и Комитетът на министрите казват, че очевидно трябва да се промени конституцията, за да се създаде независим орган. Това обаче не е лесно, защото съдебната реформа е блокирана вече 16 години от едно решение на Конституционния съд, издействано с натиск пак от прокурор, и за нея се изисква Велико народно събрание.


Венецианската комисия посочва, че не може да е независим никой прокурор, избран от прокурори. Няма как да стане. Тя стига и по-далече – че


в политическата квота на прокурорската колегия изобщо не трябва да има прокурори,


а авторитетни юристи от други професии. Това Данаил Кирилов също го подминава.


"Очевидно, под израза "всички прокурори" се имат предвид всички, без случаите, които се отнасят до самия него", става ясно от обясненията му пред БТА. Тоест според министъра е логично при разследване да се предполага, че разследващият няма да се подчини на разследвания. Надеждите му обаче няма на какво да стъпят. Според европейците прокурорският монопол е очевиден, те даже недоумяват пред българския правен ред и препоръчват Конституционният съд да тълкува ситуацията и да се промени конституцията.


Колкото до арогантността на министъра към журналистите, които са критични към властта – тя очевидно е заразна. Подобно поведение вече може да се види и чуе и в парламента, и в Министерския съвет, и във Висшия съдебен съвет. Въпросът е ще търпят ли журналистите такова поведение. А данъкоплатците?

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK