Предозиране: Прокурори и следователи пишат писма на Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор трябва да одобри кандидатурите.

© Анелия Николова

Европейският главен прокурор трябва да одобри кандидатурите.Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.


Кризисният пиар пак влезе в действие по подобие на акцията от юли 2019 г., когато прокурори, следователи, полицаи, обслужващ персонал и редови граждани заливаха Висшия съдебен съвет (ВСС) с писма със суперлативи за кандидата за главен прокурор Иван Гешев.


Сега Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите са изпратили писма до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, за да я уверят, че процедурата по избора на 10-имата български делегирани прокурори е проведена прозрачно и са избрани най-добрите, съобщи euractiv.bg.
Делегираните европейски прокурори бяха избрани от Прокурорската колегия на ВСС на 13 февруари. Статутът им е доста особен - според закона, приет от парламента, те не са подчинени на българските си шефове единствено когато работят по делата за измамите с евросредства. Как на практика ще се справят с това раздвоение между Гешев и Кьовеши - предстои да видим. Европейският главен прокурор трябва да одобри кандидатурите. Ако някой бъде отхвърлен, от българска страна ще бъдат предложени следващите в класирането.


За да не се случи това, прокурорите и следователите са се постарали. "Проведената процедура в максимална степен гарантира избор, основан на професионалната квалификация, деловите качества и практическия опит на участниците. Българските кандидати притежават безспорни професионални и лични качества, ценен магистратски опит и комплекс от знания в различни сфери, като сред тях освен прокурори има и следователи и съдия", пише прокурорската асоциация, като не пести епитети.


И докато становището й е публикувано на сайта й, следователите пишат директно до офиса на Европейския главен прокурор. Те уверяват, че излъчените три техни колежки са най-добре подготвените теоретично и практично и поименно ги изброяват, като анализират качествата им и хвалят работата им по разследвания. И трите са школувани в Столичната следствена служба и в други райони, владеят езици и са се доказали в практиката, става ясно от изложението. Главният прокурор лично насърчаваше дамите по време на изслушването им и отбеляза: "Нямам съмнение, че следовател ще се справи като прокурор, може да стане и главен."


Проблемът всъщност не е в тези имена, а в българския закон, който поставя прокурорите в пряка зависимост от началника им. Международни организации и авторитетни юристи нееднократно отбелязаха, че в сегашната законова конфигурация е невъзможно да има прокурор, който да е независим от главния.


Притеснението на държавното обвинение е разбираемо - в началото на месеца се разбра, че Европейският съвет ще трябва да обяснява пред европарламента мотивите си да избере трима от членовете на европейската прокуратура. Причината са остри критики от страна на депутатите заради подбора на трима прокурори - от Португалия, Белгия и България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK