Предозиране: "Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?"

Александър Бойчев (правият в средата) не хареса какви въпроси и на кого задават водещите по Нова тв.

© Юлия Лазарова

Александър Бойчев (правият в средата) не хареса какви въпроси и на кого задават водещите по Нова тв."Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?"


С този въпрос Александър Бойчев, пиар на парламентарната група на "Продължаваме промяната", се опита да обясни раздразнението си от питания, базирани на фалшиви новини за тестовете на председателя на Народното събрание Никола Минчев и заразяването му, задавани от водещите на сутрешния блок на "Нова тв" Виктор Николаев и Мирослава Иванова.


Тезата му за повтарянето и питането по фалшиви новини, които вече са били официално опровергани, обаче се изгуби в назидателната и неясна реакция и нервен тон и той постигна обратен ефект - как не трябва да реагира един експерт за връзки с медиите спрямо журналистите. (видео в края на текста)
Бойчев сам позвъни в ефира на "Нова телевизия". Поводът беше участие преди това на депутат от "Продължаваме промяната", на когото са задавани детайлни въпроси за тестовете на Минчев и на които не е могъл да отговори.


След Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник се разбра, че Минчев е с ковид, и това наложи изолация на присъствалите всички представители на властта. Съмнения вся и твърдението на председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, че Минчев вероятно е бил със симптоми за ковид преди съвета и е трябвало да вземе мерки още тогава и че председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров също е болен. Въпроси и подозрения добави и бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. По техните коментари журналистите задаваха въпроси.


Бойчев реагира остро още с включването си в сутрешния блок на "Нова тв" (и объркване на фамилията му на Бояджиев) след въпрос на Николаев в колко часа е взета пробата на председателя на парламента.


"Тестът е взет след заседанието. Това, което правите в момента, е недопустимо. Вие задавате въпроси на депутати от "Продължаваме промяната", които не са от компетентността им", ядоса се Бойчев. Става дума за предишните гости на водещите, които бяха питани по темата.


Водещият се опита да му обясни, че има право да задава каквито иска въпроси, но беше прекъснат с думите: "Това са внушения, вие разпространявате фалшиви новини."


След това последва тирада, в която пиарът обвини водещите, че твърдят, че Андрей Гюров, който бил в прекрасно здраве, бил заразил председателя на парламента, и заяви: "Вие проверявате ли си информацията? Вие не сте направили даже малкото усилие да информирате обществото!"

И продължи с: "Вие проверили ли сте дали тези въпроси съществуват?"
А Виктор Николаев му отговори: "Въпросите съществуват с момента на тяхното задаване. При цялото ми уважение, ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси."

Бойчев не спря да прекъсва водещите и да говори едновременно с тях, което направи още по-неясна тезата му. Той обясни, че "фалшивите новини са най-голямата грешка на медиите." В крайна сметка Николаев успя да получи отговор, че Никола Минчев се е тествал вечерта в понеделник, но не е ходил в лаборатория, а е бил посетен за вземане на пробата. Този отговор беше придружен с коментар: "Г-н Минчев е първият човек в държавата, считате ли, че би отишъл с НСО в произволна лаборатория?"


Това принуди Виктор Николаев отново да напомни на пиара, че какво счита, няма значение, а управляващите и техните служители ще трябва да свикнат да чуват въпросите, които им се задават, и да дават отговори навреме.


Случката предизвика коментари във форумите и социалните мрежи за непрофесионалната реакция на пиара.


По-късно през деня Бойчев публикува в профила си във фейсбук коментар, че съжалява, че си е изпуснал нервите, и продължи да настоява, че се борел срещу фалшивите новини.


"Преди всичко обаче, искам да кажа, че съжалявам, че изпуснах нервите си и говорих на висок тон. Не беше необходимо. Силното говорене не подсилва аргументите, а напротив - заглушава ги. Но фалшивите новини също заглушават. Истината заглушават", написа Бойчев.По повод участието на пиара на "Продължаваме промяната" Българското дружество за връзки с обществеността и Комисията по професионална етика към него публикуваха и официална позиция:


"Във връзка с участието на Александър Бойчев, пиар на парламентарната група на Продължаваме промяната" в ефира на Нова телевизия тази сутрин, където г-н Бойчев заяви че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и разпространяват фалшиви новини, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална етика към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че:


Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната


В своите публични изяви и при изпълнение на задълженията си като пиар, говорители или съветници по връзки с медиите, колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда.


Препоръчваме на всички комуникационни специалисти в страната и работещи в сферата на връзки с обществеността, независимо от наличието на опит и образование в тази област, да се запознаят с хартата за етични комуникации. Тя е публикувана на сайта на БДВО.


Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация!


Поздравяваме водещите на "Здравей, България" Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха, и стандартите, които отстояват!"


И Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази възмущение, като нарече, без да назова имена, поведението на пиара на "Продължаваме промяната" пореден опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия. "Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир", пише в позицията.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK