Предозиране: Председателят на "Възраждане" сбърка името на вицепрезидента на САЩ, нарече го животинско

Предозиране: Председателят на "Възраждане" сбърка името на вицепрезидента на САЩ, нарече го животинско

© Юлия ЛазароваВъображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.


По време на декларация от трибуната на Народното събрание председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов сбърка името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Нарече я "Камила Харис" и след като председателят на Народното събрание Никола Минчев ("Продължаваме промяната") му обърна внимание, че името е друго, Костадинов отвърна: "Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога."


Минчев два пъти му направи забележка, че от парламентарната трибуна не може да се казват обиди. Уж грешката на Костадинов беше направена по време на изказване, критикуващо посещението на министър-председателя Кирил Петков в Съединените щати, където той договори доставки на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром".
Според Костадинов срещите на премиера в САЩ са на ниско ниво, а разговорът с вицепрезидента Камала Харис бил набързо. Без да се позовава на каквито и да било източници, използвайки общата формулировка "говори се", Костадинов каза, че посещението на Петков в щатите "не е с цел решаване на газовия въпрос, който няма как да бъде решен с доставки на втечнен газ от Съединените щати, поне не в близко бъдеще, а по-скоро е свързано с инструктаж по отношение на българските политики за Македония".


Костадинов пропусна да отбележи многократно повтаряната заявка от Кирил Петков, че парламентът ще гласува решението на България за ветото срещу начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.


Значението на името на Камала Харис


Вицепрезидентката на САЩ е с частично индийски (по-точно тамилски) произход. Камала означава "цвят на лотос" на хинди. Освен това така камала (Тя от лотоса) наричат Лакшми, една от трите водещи богини в пантеона на хиндуизма, символ на красотата, богатството, красотата, просперитета и плодовитостта. Мая - по-малката сестра на вицепрезидентката, носи друго от имената на богинята Лакшми.


Освен това Шаямала Гопалан - майката на Камала Харис, пристигнала като студентка в САЩ през 1958 г., е от малката (50 хил. от около 4 милиона американци от индийски произход в момента) и преуспяваща диаспора на тамил брахмини. Известни още като Тамбрам, това е елитна група - някои ги определят като каста - произлизаща от индийския щат Тамил Наду.


Броят им в САЩ се увеличава след 1965 г., когато американският Конгрес облекчава правилата за имигриране. От тази група са двама Нобелови лауреати и няколко известни лекари, инженери, учени и бизнесмени, включително Индра Нуи (бивш главен изпълнителен директор на "Пепси") и Сундар Пичай (главен изпълнителен директор на "Алфабет", групата, в която е "Гугъл").


Едно от обясненията за този успех е, че тамбрам са част от елита на говорещите тамилски южни части на Индия. Наследствени свещеници, те векове наред са високо образовани, както и притежатели на обширни земи. С колонизирането на страната от Англия те бързо учат английски, възпитавани са в изключителна дисциплина и култ към познанието и започват да заемат ръководни постове в колониалната администрация, както и стават първите индийски инженери и медици.


Друга демонстрация на неуважение


Днешното (сряда, 11 май) изказване на Костадинов не е първата демонстрация на неуважение към висши държавни представители и дипломати. В края на март председателят на парламента Никола Минчев, а впоследствие и посланиците на страните от Европейския съюз критикуваха публикация във "Фейсбук" на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева. На 18 март тя написа в своя профил: "Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет", ако управляващите решат да изпратят военна помощ на Украйна. В текста на Гунчева има две съществени неточности: правителството отказва военна подкрепа за Украйна и цитираните от депутата на "Възраждане" оръжия се наричат "високоточни", а не "високоточкови".


"Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", пише още Елена Гунчева, имайки вероятно предвид, че има готовност да посочи какъв е адресът в София на посолството на САЩ с посланик Херо Мустафа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK