Предозиране: Безхаберието за паметниците, или да се заеме ли прокурор с Рут Колева

Кметът на Перущица Мария Вълканова (ГЕРБ) подаде сигнал до прокуратурата срещу певицата Рут Колева (на снимката) за обида към потомците на загиналите перущенци.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кметът на Перущица Мария Вълканова (ГЕРБ) подаде сигнал до прокуратурата срещу певицата Рут Колева (на снимката) за обида към потомците на загиналите перущенци.Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава непрекъснато да подава нови сюжети.


Последният казус, показал кое предизвиква общественото възмущение и кое го оставя безчувствено, е около провокативна фотосесия на певицата Рут Колева до паметник в Перущица.


Кметът на Перущица Мария Вълканова (ГЕРБ) подаде сигнал до прокуратурата срещу певицата Рут Колева за обида към потомците на загиналите перущенци. Това стана, след като Колева публикува в профила си във "Фейсбук" провокативни снимки от фотосесия за модно списание на фона на мемориалния Паметник на трите поколения край града. Възмущението освен от оскъдния тоалет и смелите пози беше предизвикано и от това, че на някои от кадрите певицата е стъпила върху каменен саркофаг в центъра на помещението.


Кой от какво се възмущава
Със сигурност е нещо много грозно, но не съм запознат, коментира лаконично днес министърът на културата Велислав Минеков.


Певицата в отговор повдигна въпроса за общественото безразличие към рушенето и поругаването на историческите паметници чрез нецензурни надписи, струпване на боклуци и уриниране.


Снимката на саркофага, по който личат графити, е от страницата на Историческия музей в Перущица

© Дневник

Снимката на саркофага, по който личат графити, е от страницата на Историческия музей в Перущица


В поредица телевизионни репортажи неточно беше посочено, че Колева е позирала върху саркофаг с тленните останки на герои от Априлското въстание, а граждани поискаха извинение от певицата, определяйки фотосесията като "унижение" и "подигравка".


"От една страна, това е обида не само към гражданите на Перущица, но и към цялата ни нация, а от друга страна, това е нарушаване на обществения ред. Така че наистина смятам, че има основания, върху които те [прокурорите] могат да стъпят и да вземат съответните мерки", каза кметът Вълканова пред БНТ.


"Може би нямаше да срещне такова неодобрение, както и от нас, разбира се, ако стойката ѝ беше пó така прилична", добави Павлина Исова - фондохранител към Исторически музей - Перущица.


Държавата преследва авторите на графити само при особени случаи
Държавата преследва авторите на графити само при особени случаи


Какво представлява паметникът


Паметникът е издигнат през 1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание като идеята на тогавашните власти е да обедини в едно паметта за загиналите през 1876 г., по време на Септемврийското въстание от 1923 г. и на т. нар. антифашисти от периода 1941 - 1944 г. Изграден е на историческия връх "Власевица", където е лобното място на трима парламентьори от Перущица - Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов, убити от башибозуци по време на въстанието, се казва на електронната страница на общината.


В страницата на градския Исторически музей се уточнява, че "както и в свещените подмогилни храмове на траките, вътре няма останки от покойници". Добавя се, че "след политическите промени през 1989 г. червената звезда е снета от върха на монумента". От написаното става известно, че "тритонният бронзов венец, покривал символичната костница на героите, е отнесен от негодници с гарантирана безотговорност".


Съветски паметници в София и Пловдив остават на тъмно за Деня на независимостта
Съветски паметници в София и Пловдив остават на тъмно за Деня на независимостта

След негативния отзвук Рут Колева изтри снимките от профила си, но подчерта, че екипът не е знаел какво олицетворява този паметник, защото никъде не е имало информация, табела или охрана. По думите й състоянието на паметника е било толкова окаяно и шокиращо, че човек едва ли би го посетил по някаква причина.


Как реагира Рут Колева


"За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно - на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно", написа певицата.


Част от паметника. Кадърът е от сайта на Историческия музей

© Дневник

Част от паметника. Кадърът е от сайта на Историческия музей


Екипът е почистил боклуците около паметника преди фотосесията, казва Колева и добавя, че ще направи дарение за общината, за да подобри състоянието на паметника. "Надявам се, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас", заключава тя.


Все пак някои граждани заявиха през телевизионните камери, че може би "добре е направила", защото възмущение е трябвало да бъде изказано "когато е трябвало".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK