Предозиране: Депутат от "Възраждане" критикува Путин, че не направил блицкриг в Украйна

Николай Дренчев

© Георги Кожухаров

Николай ДренчевРубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава непрекъснато да подава нови сюжети.


"Че не направи блицкриг в Украйна. Тогава щеше да има по-малко жертви".


Така отговори след секунди на видимо затруднение депутатът от партия "Възраждане" Николай Дренчев, предизвикан от журналиста Бойко Василев да разкритикува за нещо руския президент Владимир Путин.

Преди това Дренчев защитаваше организираната от партията му подписка за референдум срещу въвеждане на еврото с думите, че трябва да се чуе волята на българския народ. След като водещият на "Панорама" го изслуша, го попита не е ли волята на Русия да саботира всяко проевропейско действие в България.


Дренчев отговори, че не е разбрал въпроса, а Василев се опита да му го зададе по друг начин, наблягайки на това, че гостът му, който е заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана, е бивш военен.


"Един военен не бива да се страхува от нищо, предизвиквам Ви да кажете нещо критично за Владимир Путин тази вечер, смеете ли, вие сте смел човек", каза Василев.


Последва отговорът, след който Георг Георгиев от ГЕРБ коментира, че единственото, което може да спаси Дренчев в този момент, е да замълчи.


"Блицкриг" е нападателна оперативна военна доктрина, която се състои от предварителна бомбардировка (с артилерия или военновъздушни сили) и последваща атака с моторизирани сили, които използват елементите на бързина и изненада за предотвратяване изграждането на хомогенна вражеска отбрана.


Основният принцип на този тип операции е развит през XX век от няколко държави и приет през годините след Първата световна война, основно от немския Вермахт, за да вгради съвременни оръжия и моторизирани сили като метод за предотвратяване на патовото положение, създадено от ровове и окопи в бъдещи конфликти. Първото практическо осъществяване на тази доктрина се провежда от Вермахта през Втората световна война.


Стратегията представлява ефективно решение за немската инвазия в Западна Европа и вътрешните операции в СССР. Тези операции зависят от изненадващи прониквания във вражеска територия, фундаментална липса на готовност във врага и невъзможността за бързи противодействия на офанзивата на нападателя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK