Предозиране: Гешев държи политическа реч във видео като президент на Нова година

Главният прокурор използва годишнината от нападението на Русия в Украйна, за да изрази обичайното си възмущение, че има законопроекти за реформа на прокуратурата.

Главният прокурор използва годишнината от нападението на Русия в Украйна, за да изрази обичайното си възмущение, че има законопроекти за реформа на прокуратурата.Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда, а и световната, продължават непрекъснато да подават нови сюжети.


Главният прокурор Иван Гешев изненада публиката в петък с видео обръщение, заснето в стил "реч на президента на републиката на Нова година" (вижте видеото най-долу).


Застанал до знамената на България и Европейския съюз, Гешев държи реч, в която преплита политически послания с исторически патос. Какъв е поводът - може да се гадае: най-вероятно началникът на държавното обвинение използва годишнината от нападението на Русия в Украйна, за да изрази обичайното си възмущение, че има законопроекти за реформа на прокуратурата и за ограничаване на безконтролната му власт.
Наред с войната в Украйна, главният прокурор говори за жертвите на Холокоста, участниците в Луковмарш и заветите на Васил Левски, като от целия му патос се разбира, че е подложен на тежък натиск само защото през 2009 г. Европейският съд за правата на човека установи, че българският главен прокурор е недосегаем и не може да носи отговорност, ако извърши престъпление.


Осем куршума за един прокурор: защо говорим за делото "Колеви срещу България" и днес
Осем куршума за един прокурор: защо говорим за делото "Колеви срещу България" и днес
В речта си Гешев обявява прокуратурата за жертва на политиците. "Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!", обявява той, очевидно без да знае, че крепостта на демокрацията всъщност е независимият съд. Отделно от това начинът му на изразяване прилича на политически агитатор и е далеч от сдържаните и експертни слова, характерни за повечето представители на юридическата гилдия.


Институцията, оглавявана от него, натрупа доста негативи и покрай новите санкции "Магнитски", от които пролича бездействието й по случаи със съмнения за корупция, известни от години.


В речта му се казва: "... атаките срещу нас се засилват! От началото на своя мандат съм подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата ни, която е в интерес на хората. Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности. Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи с цел да манипулира обществото.


Въпреки това прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка. В защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия."


На финала на развълнуваната си реч главният прокурор обявява, че няма да позволи "противоконституционнен погром" над прокуратурата - знак, че в следващия парламент отново ще се пречи на промените в Закона за съдебната власт и НПК, които бяха саботирани в миналия парламент от мнозинството на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане".


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK