Властта се търкаля по улицата

Разпратеният по медиите дневен ред на заседанието на правителството в четвъртък обърква реакциите - човек не знае да се смее ли, да плаче ли. От 20-те точки мнозинството са ратификации на сключени вече споразумения с други страни и предложения за нови. Следват ги няколко разрешителни за търсене на подземни ресурси в няколко местности заедно с тежката задача по прехвърлянето на два-три държавни имота на държавни структури. Но това е нищо в сравнение с една от последните точки - доклад на министъра на държавната администрация Калчев за състоянието на администрацията в централните звена на имзпълнителната власт. Изводите не са това, които си мислите. Напротив - министрите се оплакват от липса на хора, които да им движат "евроинтеграцията", и от ниските заплати на служителите си. И всичко това само няколко месеца след гръмко обявените лично от Калчев 10-процентна чистка и намалени разходи за чиновническите заплати.

Неведома е работата на правителството, а в оригиналната интерпретация на известния израз от новия шеф на хазарта - и невидима. От завидното безхаберие обаче не може да се възползва само социалният министър, когото дърпат от всички страни да отговаря за обещанията, дадени от други. Шулева на свой ред изглежда е решила да сложи край на това положение и като първа мярка отряза синдикатите от пряк и очевидно не много приятен контакт. Друг е въпросът дали ще се осъществи предложеният от нея виртуален вариант, но представата, че Желязко Христов седи пред компютъра и пише заплашителни мейли, наистина е забавна.

Забавното обаче свършва дотук. Въпросът кой, как и какво управлява в държавата става все по-мрачен. Легитимността на това, което се върши на публично институционално равнище, клони застрашително към нулата.

Възникналият като по команда строен хор на скандалноизвестни от близкото минало, но вече говорещи от името на държавата фигури, е ярък симптом, че властта се търкаля по улицата. И се преразпределя. Затова съвсем не е изключено Тренчев да се окаже прав в прогнозата си, че 10 януари 97-ма може да ни се види като детска игра.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK