Индустриалните зони имат и друго лице

Усилията на икономическото министерство да поощри инвеститорите - както българските, така и чуждите, се обогатиха и с нов проектозакон за създаване на икономически зони. Идеята е заимствана от Китай, където вицепремиерът Василев неотдавна гостува. Проектът обаче все още не обсъден с бизнеса, интересът на чуждите инвеститори също не е проверен. Няма анализ за ефекта от прилагането на китайското икономическо чудо на българска почва, не се споменава как ще бъдат избегнати и съответните азиатски мащаби на корупция.

Проблемът впрочем съществува и в европейски мащаби. През септември доклад на чешката Сметна палата разкри злоупотреби с 43% от държавните субсидии за подобен вид зони. Авторите им са преобладаващо общинските власти.

Ето защо, за да има реална полза от прилагането на чуждия успешен опит, по-необходимо е задължително да се вземе предвид неуспешният. Защото и нашенските примери със свободните и безмитните зони са достатъчно красноречиви в това отношение.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK