Играта или правилата?

Избори 2022

Две неща много дразнят в решението на Агенцията за държавни вземания (под шапката на министър Велчев) да наруши закона само и само за да сключи договор за публикуване на обявите си с вестник "Монитор" . Първо, става въпрос за една от най-важните финансови иституции в страната и, второ - за медии. Всъщност, ако някой се дразнеше от неспазването на законите, това щеше да е трето.

Преди всичко вижте за коя интистуция говорим. Това е агенцията, която от името на държавата принудително събира нейните вземания и още по-важно за конкретния случай:

- организира, ръководи и стопанисва местата за публични разпродажби;


- управлява и продава имущества, придобити от държавата в производството по несъстоятелност, както и конфискуваните, отнетите или изоставени в полза на държавата имущества. Да не се връщам дотам, че това нещо беше създадено след въвеждането на валутния борд, за да осигури една от наложените ценности тогава - т. нар. строга финансова дисциплина. Тоест институцията, която ще прави така, че когато някой не си плаща на държавата, тя ще конфискува имуществата му и ще ги разпродава, за да си събере парите. Допускам, че законодателят е имал предвид последното да се прави честно. Е, пълна нелепица е точно тази агенция, точно към това министерство и точно при този министър (от гледна точка на претенциите му) да си позволява да нарушава точно тръжното законодателство.

Даже ми е неудобно да посоча, че става въпрос за Закона за обществените поръчки, защото само при споменаването му няколкостотин (няколко хиляди?) шефове на фирми са в състояние да подскочат като за кош от линията за три точки. "Ноторeн факт е" (както са се изразили в протокола на комисията, оценявала офертите на вестниците), че в държавните институции силно мразят този закон. Известно е също, че по вина не само на това правителство мнозина от дребния бизнес зависят от поръчките на държавата. А нейните представители, които уж винаги се борят за пазарното благоденствие и налагането на правила, сами скапват правилата. Азбучно правило е, че докато пафкаш и скандираш "не пушете", не си убедителен.

Винаги съм се удивявала колко бързо се разчува, че един министър е "пробит" или един чиновник - подкупен. В средите, чийто бизнес се налага да зависи от тях, това става за дни. И месеци да са. Но тази информация, с конкретните й факти, рядко излиза далеч извън съответната професионална общност, не става истински медийна. Тук някой ще каже, че бизнесът все пак предпочита да си остави поле за следващ опит и в такива ситуации мълчи и готви неизбежните подкупи. Друг ще допълни, че и медиите не стават за нищо. Но да организираш конкурс за медии, и то при много ясни правила, и да продаваш "същата бира" си е яко дебелоочие.

Въобще не искам и да спекулирам на тема защо финансовото министерство и вероятно лично Велчев предпочита да си "партнира" с "Монитор", а не с "Пари", който всъщност е вестникът, спечелил наддаването. Проблемът е, че ако подобно нещо може да се случи на медии, а служителите в съответната агенция или която и да е институция са уверени, че потърпевшите няма да могат да се защитят, какво остава за всички други фирми - участници в подобни конкурси?

Случилото се означава, че на съответния чиновник не му пука за нищо - за самия него, за институцията му, за това какво ще кажат хората, какво ще си помислят неговите подчинени, как ще реагира министърът.

Шефът на Агенцията за държавни вземания обясни, че взел решението за класиране на кандидатствалите вестници по целесъобразност! При това според критерии, които не е обявявал, за обществена поръчка, която (както обясни), можел и да не обявява.

Колкото до министъра - той не реагира. Сигурно вече е установил, че няма никакво значение какво ще каже. Установил е, че тук лесно се обещава и лъжите лесно се разминават. Че законите могат и да не се спазват. Че за да вкарваш кошове, трябва да подаваш и получаваш топки не винаги от най-симпатичните играчи. Че смисълът на властта е не онзи, който всички влагат по време на избори.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK