Късно

Двете дружества на "Карлсберг България" - “Пиринско пиво” и “Шуменско пиво”, ще се обединят в една компания със седалище в София, за да бъдат управлявани по-ефективно. Сливането на двете пивоварни обаче предизвика безпокойството на шуменския кмет. Пред БТА Веселин Златев заяви, че то ще повлияе негативно на бизнес климата в района и ще бъде лош знак за останалите инвеститори.

Шуменският кмет май не е разбрал за какво става дума - "Шуменско пиво" ще продължи да произвежда бира на територията на общината, както и да си плаща местните данъци и такси. "Пиринско пиво" - също, само че в Благоевград. Публична тайна е обаче, че преместването на централите на редица компании в София се прави не само за по-доброто им управление, а и заради поредицата от проверки и бюрократични спънки, на които са подложени те в някои региони. Много често в България става така: големите фирми са поели своята отговорност - разкриват работни места, плащат редовно данъци, спонсорират какви ли не местни организации, а в същото време общината гледа само как да ги цеди, вместо и тя да полага усилия да ги задържи, за да може в крайна пак да ги използва за развитието на града. Без взаимни усилия, грижи и ангажименти обаче работата не става. Е, поне кметът на Шумен го разбра. Само че късно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK