Протестната нота на Външно

Българското външно министерство счете за необходимо да връчи протестна нота на Турция по повод телевизионна реклама на супа . В клипа митничар иска "чорба парасъ" (пари за супа - израз, употребяван за подкуп) от турско семейство гастарбайтери, което връща от Европа, а мъжът му подава няколко пакета супи на фирмата "Бактат". За да изпратят цяла официална нота, в българското дипломатическо ведомство, изглежда, не са имали никакво колебание, че става въпрос за наш граничен служител. Но пък, от друга страна, протестират, че рекламата унижава страната ни. Фирмата "Бактат", вероятно развеселена, пък уточнява, че героят в рекламата прилича не толкова на български, колкото на сръбски служител. А сюжетът е взет от многобройните случаи, описвани всяко лято във в. "Хюриет".

В този контекст си струва да бъде припомнено, че поговорката "Гузен негонен бяга" не е турска, а българска. И че в три поредни години българските митничари твърдо държат първенството по корупция в изследванията на българския клон на "Транспаренс интернешънъл" (преди това изследвания просто не са правени).

И че в крайна сметка въпреки всички джойнт-венчъри, системи за контрол, пари за подобряване на обслужването българските граници и митници си остават далеч от желаното лице на държавата.

Та заради всичко това е добре България да не превръща в междудържавен въпрос една безобидна и направена с чувство за хумор тв реклама, а да сложи малко повече ред на ГКПП-ата. Защото идва 2007-а, ставаме външна граница на Евросъюза и тогава какви неща може да тръгнат по западните телевизии, просто не е за мислене. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK