Софийската канализация - опасна и за здравето, и за живота

Отминалата седмица даде поредните доказателства, че икономическите противоборства в управлението на столицата, обикновено маскирани като политически сблъсъци, не само се отразяват зле върху стандарта на живот на столичани, но и са буквално опасни за живота им. В петък горублянци, на които отдавна им е писнало да живеят без канализация и върху разкопки, следвайки примера на суходолци излязоха на протест.

Който е минавал наскоро през Горубляне, знае от носа си за какво става въпрос. В събота вечерта пък майка и тригодишният й син на връщане от цирково представление пропаднаха в улична шахта, на която липсвал капакът. Това се случва в столицата, на която останалата част от държавата завижда заради по-добрите условия на живот, възможностите за работа и - да не повярваш - добрата инфраструктура.

Последното, разбира се, е мит, донякъде поддържан от състоянието на централната градска част - в нея, ако се случи пиян депутат да блъсне с колата си ограничителните колчета пред Руската църква, те се възстановяват още същата нощ. Но в кварталите на столицата извън жълтите плочки хора от десетилетия живеят без канализация, а ако някой открадне капак на шахта, в най-добрия случай се забучва храст, та да внимават автомобили и пешеходци. И минават седмици и месеци, докато отговорните за отстраняването на проблема намерят време и желание да го решат.

Същото се отнася и за течовете на водопроводната мрежа, пътната настилка, тротоарите, чистотата...От време на време на някои столичани им идва в повече, излизат на улицата, идва кметът, идват общинари, баламосват ги нещо и скандалът отшумява. Не е ясно колко дълго може да продължава така, но ако се съди по петъчния сблъсък с полицията в Горубляне, май няма да е много.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK